Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
drag_gost

#11601 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 23/03/2020 12:55
drag_gost wrote: 23/03/2020 12:48 :thumbup: Teoreticaru :roll:
Nidje veze.
Znas kako ovo izgleda...? Ja kazem "sinoc je padao snijeg" i postavim sliku toga, a ti na to kazes "nije se zadrzavao na banderama".
Drugim rijecima - nisi osporio da je padao snijeg, ali si u sve to ubacio totalno irelevantnu stvar i poceo pricati o banderama, a sve kako bi...sta tacno?
Nigdje veze je onaj tekst, kao i tvoja logika. To da je padao snijeg je cinjenica, to da je 5G stetan je glupost. I nakon te gluposti i elementarne nepismenosti treba da pricamo o ostatku teksta. Ta "irelevantna stvar" je u tekstu. Znaci to je irelevantno, a ostatak teksta je relevantan. Po kojoj logici? Je li i ti mislis da je 5G stetan? Hoce li nas cipovati? Je li Pepeljuga ustvari Korona? Je li na Antartiku zive vanzemaljci? Je li Zemlja ravna?

Nigdje veze.
Naslovnica

#11602 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Da li to zaista ima forumaša koji misle da je moguće tek tako proizvesti i pustiti u upotrebu funkcionalan medicinski respirator?!?!
Pa ljudi su vam objasnili kakav je to uređaj i na kojem principu funkcioniše, od čega se sve sastoji i koje je sve parametre potrebno zadovoljiti da bi ta naprava funkcionisala kako treba. Da ne govorimo o potrebnim dijelovima. Nema tu improvizacije, niti smije biti.
De se dohavizajte, prestanite maštati i prosipati nekakav lokal patriotizam ili lažni optimizam.
Dugoročno, sigurno je moguće to uraditi u BiH, međutim u trenutnoj situaciji, kratkoročno - nema šanse.
:lol: :lol: :lol:
sumirprimus

#11603 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Nista ko i na drugoj temi cekajte dragere.poslace neko svabe uae kina ima kod njih i 5 put jeftinijih.nabavice vlada :thumbup:
dječak sa šibicama

#11604 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Prije nekoliko godina na zgradu u mom komsiluku Eronet je postavio antenu, navodno uz saglasnost stanara ali je izgleda predstavnik stanara slagao stanare i Eronet. Elem, ljudi su tuzili Eronet i ovaj je nakon dvije tri godine morao maknuti antenu, stanari gornjih spratova su imali zdravstvene probleme najvise sa vrtoglavicom, nesvjesticom i bolovima u glavi.

Samo kazem.
emirolini

#11605 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emirolini »

Evo Dita uspjela uspostaviti postrojenje za proizvodnju etanola kako bi mogla pojacati proizvodnju dezinfekcionih sredstava. Do srijede prve kolicine.

Privatni sektor nema odbore, sekretarice, direktore, menadzere pa da to sporo ide. Imamo mi mlade ljude, sposobne inzinjere... cak i odlicne kompanije, samo nas politika ubi.

Btw. nije mi jasna ovolika ljubav Kine i Srbije, cak ni Rusija ne pomaze toliko koliko Kina.

Mi smo nigdje, korupcija sve pojede.
piupiu

#11606 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

itekako wrote: 23/03/2020 12:50 naravno da cu svaku besmislen ideju sasjeci u korjenu, posebno u ovakvim situacijama.
ako ne vidis da je ovo najobicniji populizam prvog covjeka Vlade, SUODGOVORNOG za stvaranje klastera u Konjicu, ja ne znam sta da ti kazem.

predpostavimo da ce epidemija trajati jos godinu dana. da li zaista vjerujes da u tom vremenskom roku cak i uz kopiranje 1:1 mozemo napraviti i ispitati takav uredjaj prije nego ga pustimo da radi ono sto mu je namjena?
kako cemo kopirati procesor, elektroniku, softver?

to nije realno!!!

ne kazem da nismo u stanju napraviti takav uredjaj. medjutim za to bi nam trebalo daleko vise vremena, godine, resursi, pamet..... a vremena nemamo.
praviti takvu vrstu uredjaja za vrijeme nakon epidemije je ekonomski neopravdano jer na trzistu vec postoji desetine svjetskih kompanija koje to vrhunski rade vec desetljecima. ne zaboravi da se radi o proizvodu koji je danas jako trazen a za kojim ce potraznja znacajno pasti prolaskom epidemije.

ukratko, populizam aktuelnog premijera bez ikakve sanse da ostvari.

za sluzbeno vozilo koje on koristi mozemo kupiti tri respiratora.
Bolje bi mu bilo da nas je obavijestio o Telecomovoj donaciji od milion. Jesu li skontali šta će naručiti i gdje i dokle je proces.
Naslovnica

#11607 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

emirolini wrote: 23/03/2020 13:02 Evo Dita uspjela uspostaviti postrojenje za proizvodnju etanola kako bi mogla pojacati proizvodnju dezinfekcionih sredstava. Do srijede prve kolicine.

Privatni sektor nema odbore, sekretarice, direktore, menadzere pa da to sporo ide. Imamo mi mlade ljude, sposobne inzinjere... cak i odlicne kompanije, samo nas politika ubi.

Btw. nije mi jasna ovolika ljubav Kine i Srbije, cak ni Rusija ne pomaze toliko koliko Kina.

Mi smo nigdje, korupcija sve pojede.
Dugoročni strateški interes, ništa više.
Kakva ljubav ba.
ćiribiribela

#11608 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Cortado wrote: 23/03/2020 12:50

Pa mozda mogu napraviti aparat koji ce se oslanjati samo na upuhivanje zraka u odredjenom volumenu, ali ako uzmemo u obzir da je za ovakve situacije potrebna PEEP ventilacija, onda se tu prestaje avantura BH respiratora. Pokusati razviti nas respirator je super stvar, jer sutra BiH moze donijeti velike prihode, ali to ipak nije nesto sto se razvija i izradi za 10 dana.
Na kraju ce biti ambu balon i volonteri.

Slazem se da bi bilo super razviti nas respirator, ali stvarno treba biti realan.
Dozer

#11609 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 23/03/2020 12:59 Nigdje veze je onaj tekst, kao i tvoja logika. To da je padao snijeg je cinjenica, to da je 5G stetan je glupost. I nakon te gluposti i elementarne nepismenosti treba da pricamo o ostatku teksta. Ta "irelevantna stvar" je u tekstu. Znaci to je irelevantno, a ostatak teksta je relevantan. Po kojoj logici? Je li i ti mislis da je 5G stetan? Hoce li nas cipovati? Je li Pepeljuga ustvari Korona? Je li na Antartiku zive vanzemaljci? Je li Zemlja ravna?

Nigdje veze.
Kazes da si gledao Dark Waters... Ocito nista iz njega nisi shvatio. Zali boze 2h potrosenog vremena...
Zox

#11610 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

dječak sa šibicama wrote: 23/03/2020 12:57 Uostalom, direktor civilne zastite prije tri dana rece "u procesu smo nabavljanja 1000 respiratora a imamo ih vec 140"

Ovaj, dokle je proces?

Sta je sa onom pomoci iz Turske?
DobiceMO
SaznaceMO
i sve tako.
bosan

#11611 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bosan »

ćiribiribela wrote: 23/03/2020 13:05

Pa mozda mogu napraviti aparat koji ce se oslanjati samo na upuhivanje zraka u odredjenom volumenu, ali ako uzmemo u obzir da je za ovakve situacije potrebna PEEP ventilacija, onda se tu prestaje avantura BH respiratora. Pokusati razviti nas respirator je super stvar, jer sutra BiH moze donijeti velike prihode, ali to ipak nije nesto sto se razvija i izradi za 10 dana.

Slazem se da bi bilo super razviti nas respirator, ali stvarno treba biti realan.
Fadil i kompanija idu od tog da ce pacijent svakako umrijet bez respiratora
RtrnOfSalisbury

#11612 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by RtrnOfSalisbury »

... heh samo za testiranje takvog uredjaja je potrebno bar ...(stavi neki velik broj dana) :-D lajftest, jedino da se testira na pacijentima u pravom smislu lajftest 8) pa koji upali taj je dobar
Cortado

#11613 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

ćiribiribela wrote: 23/03/2020 13:05

Pa to je ono o cemu sam ja i govorio, u ovakvim uslovima, dok god ima AMBU balona niko ne bi trebao umrijeti.
King Theoden

#11614 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

UPDATE ZA SLUČAJ IZ MOJE FIRME

Dakle, nastavak slučaja u banana državi zvanoj njemačka.
Dakle, kod žene su se pojavili simptomi i obratila se raznim institucijama.
Sada je stigao odgovor od glavne.
PREKO TELEFONA su uspostavili dijagnozu i kazali kako misle da ona ustvari ima gripu.
Ne žele da je testiraju.
Potvrdili onih sedam dana bolovanja koje joj je dala njena doktorica također preko telefona.
Idemo dalje...
Njen muž radi u domu penzionera i rekli su da on slobodno ide na posao.

Toliko za sada. Allaha mi velikog, prenosim onako kako je došlo do mene.

Naš sljedeći korak je da napravimo protokol i sve damo u novine.
Dozer

#11615 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Nasi ce na kraju sklepati kutije i u njih uvaliti ventilator da pumpa zrak kroz crijevo, i tjt.
dječak sa šibicama

#11616 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

To sa homemade respiratorima super zvuci, ali je izvedivo otprilike koliko i bosanski svemirski program.

Budimo realni, to je suvise sofisticirana tehnologija, ocito se dilfa nije prije izjave posavjetovao sa pravim strucnjacima za tu tematiku. Ako on zamislja taj uredjaj kao masinu koja pumpa balon i radi na principu uključ/isključ onda ok, oprosteno je neznanje.

Da bi nesto slicno razvili, treba ipak vremena, mi ovdje bitku vodimu da nas za 14 dana ne pokosi veci val epidemije, za to vrijeme tesko da mozemo i tockice za aparat pravilno izraditi.
sumirprimus

#11617 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Zato ce vakcinu kad sklepaju po ubrzanoj proceduri odobrit i pustit u masovnu upotrebu :thumbup:
I svi ce je koristit bez pitanja jel prosla sve procedure i regulativu ...nije.nuzda ha ja
piupiu

#11618 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Evo počeo Open source hackaton da se dizajnira respirator.

https://hackaday.com/2020/03/12/ultimat ... entilator/
The problem gets tricky when it comes to what kind of respirator is needed CPAP, BIPAP, or Hi-Flo oxygen NIV are all out. These systems aerosolize the virus making it almost guaranteed that anyone around them will get infected.

What we need is a Nasal cannula-based NIV. This system humidifies air, mixes it with oxygen and then pushes a constant stream of it into people’s lungs. If we can design a simple and working system we can give those plans to factories around the globe and get these things made. If the factories fail us, let’s also have a version people can make at home.
Image
Last edited by piupiu on 23/03/2020 13:14, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11619 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

jaooo gledali ko tvsa :lol: :lol: :lol: ukljucili fOdilja ranije dok se namjesta... ima maska, daju mu, ne zna je staviti, pa dodje lik stavimu :izet: :lol: pa prstima se dodiruju svi ko rod rodjeni samo sto se ne izljube... strasno...
ćiribiribela

#11620 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

@Cortado pa i to je rjesenje, nasli bi i volontere ako nema dovoljno radnika i ako dodje do te situacije.

@King Theoden dino, ja ih pokusavam dobiti od jutros, hocu da idem sutra na posao, nema sanse. Da sam pozitivna vjerovatno bi mi javili do sad, ali treba mi officially da sam negativna da mogu raditi.
Dozer

#11621 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

piupiu wrote: 23/03/2020 13:13 Evo počeo Open source hackaton da se dizajnira respirator.

https://hackaday.com/2020/03/12/ultimat ... entilator/

Image
Software je tu, mislim, najmanji problem... Hardware je vec nesto drugo :D
skafiskafsnjak

#11622 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Ja mislim da ovakvih imbecila samo kod nas ima... :skoljka:

Image
dječak sa šibicama

#11623 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Kad vidis ovu Jelku, dobijes poriv otici do njemacke ambasade, ali ne primaju
salik79

#11624 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Mogy87 wrote: 23/03/2020 10:35
salik79 wrote: 23/03/2020 05:16
Mogy87 wrote: 22/03/2020 23:16

Koja gomila gluposti izvucenih iz konteksta. Autor teksta se pita kako virus MERSa opstaje i kola u populaciji tako dugo iako nema visoku zaraznost.

"Human and dromedary viral genomes have intermingled, indicating that multiple camel-to-human transmission events have occurred. The multiple origins of MERS-CoV suggest that the virus has been resident in dromedaries for many years. This is consistent with the detection of anti-MERS-CoV antibodies in dromedary camels as early as the 1980s."

MERS je presao sa kamile na covjeka i kamile predstavljaju rezervoar za virus u kom on moze opstati vise godina.
Citat koji sam postavila je iz naucne studije, za razliku teksta iznad koji se sastoji od par zakljucaka koje je neko izvukao iz konteksta

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27217178/
Da li si ti pogledala link?!
Naravno. Cak sam otvorila i samu studiju jer mi je neozbiljno razgovarati na temelju nekog lose napisanog teksta.
Sama studija se pita kako i ne daje apsolutno nikakve odgovore na pitanja koja postavlja. Znaci nista nije dokazano vec postavlja pitanja i ne daje odgovore.
Clanak koji si postavio odnosi se na izbijanje MERSa u Saudijskoj Arabiji. Nakon toga izbio je i u Juznoj Koreji za koju imamo vise podataka i kvalitetnije analize. Odgovori na kljucna pitanja u tekstu koji si postavio kako se siri data su sljedecoj analizi gdje su kljucni superprenosioci za koje je dokazano da su zarazili jako veliki broj ljudi:
"The MERS outbreak in South Korea involved both intra- and interhospital transmission.9 The index case visited four hospitals whilst symptomatic between 11th and 20th May 2015, when he was diagnosed with MERS. During this period, he infected 28 people. Patient 14 was likely to have been infected during his stay at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 17th May 2015. He was subsequently admitted to the emergency room at Samsung Medical Centre on 20th May 2015, and was diagnosed with MERS on 30th May 2015. During his stay at Samsung Medical Centre, he infected 81 patients; he then infected a further four patients at Good-morning Hospital, Pyeongtaek. Patient 16 was also infected at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 16th May; he then infected 23 people at Konyang University Hospital and Daejeon Hospital (Figure 2)."
https://www.journalofhospitalinfection. ... mobileUi=0
I ti tvrdis da je gomila gluposti, izvucenih iz konteksta, plasirana na zvanicnoj stranici jednog renomiranog univerziteta?
Dozer

#11625 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

pici wrote: 23/03/2020 13:13 jaooo gledali ko tvsa :lol: :lol: :lol: ukljucili fOdilja ranije dok se namjesta... ima maska, daju mu, ne zna je staviti, pa dodje lik stavimu :izet: :lol: pa prstima se dodiruju svi ko rod rodjeni samo sto se ne izljube... strasno...
Pa...mozda to i nije lose... Fadilj se zarazi i ode u centralu na sastanak, i... :D
Locked