Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Cortado

#11501 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

itekako wrote: 23/03/2020 09:32
kakve cinjenice?!?

dodje neko i postavi graf tuzlanskog doktora sa predikcijom/modelom sirenja zaraze u scenariju koji ne podrazumijeva nikakve mjere sprjecavanja sirenja zaraze i kaze ovo nam je sudbina.

sve bi ja vas poslao u karanten centralnog zatvora pa tamo sirite paniku.
I sta je pogresno u tome? Sve sto je Prof. Salkic rekao je 100% tacno. Grafikon predstavlja model po epidemiloskom kalkulatoru, i ocito je da je, barem za sada, situacija u BiH gora nesto sto je predstavljena modelom. Rezultat bilo cega se moze ocekivati 14+ dana od uvodjenja posljednje mjere.

Relativizirati ovakve predikcije je prilicno neozbiljno, ali je za ocekivati od ljudi koji nemaju niti povjerenje u strucnjake, niti minimum znanja o materiji o kojoj raspravljaju.
Mogy87

#11502 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

salik79 wrote: 23/03/2020 05:16
Mogy87 wrote: 22/03/2020 23:16
Koja gomila gluposti izvucenih iz konteksta. Autor teksta se pita kako virus MERSa opstaje i kola u populaciji tako dugo iako nema visoku zaraznost.

"Human and dromedary viral genomes have intermingled, indicating that multiple camel-to-human transmission events have occurred. The multiple origins of MERS-CoV suggest that the virus has been resident in dromedaries for many years. This is consistent with the detection of anti-MERS-CoV antibodies in dromedary camels as early as the 1980s."

MERS je presao sa kamile na covjeka i kamile predstavljaju rezervoar za virus u kom on moze opstati vise godina.
Citat koji sam postavila je iz naucne studije, za razliku teksta iznad koji se sastoji od par zakljucaka koje je neko izvukao iz konteksta

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27217178/
Da li si ti pogledala link?!
Naravno. Cak sam otvorila i samu studiju jer mi je neozbiljno razgovarati na temelju nekog lose napisanog teksta.
Sama studija se pita kako i ne daje apsolutno nikakve odgovore na pitanja koja postavlja. Znaci nista nije dokazano vec postavlja pitanja i ne daje odgovore.
Clanak koji si postavio odnosi se na izbijanje MERSa u Saudijskoj Arabiji. Nakon toga izbio je i u Juznoj Koreji za koju imamo vise podataka i kvalitetnije analize. Odgovori na kljucna pitanja u tekstu koji si postavio kako se siri data su sljedecoj analizi gdje su kljucni superprenosioci za koje je dokazano da su zarazili jako veliki broj ljudi:
"The MERS outbreak in South Korea involved both intra- and interhospital transmission.9 The index case visited four hospitals whilst symptomatic between 11th and 20th May 2015, when he was diagnosed with MERS. During this period, he infected 28 people. Patient 14 was likely to have been infected during his stay at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 17th May 2015. He was subsequently admitted to the emergency room at Samsung Medical Centre on 20th May 2015, and was diagnosed with MERS on 30th May 2015. During his stay at Samsung Medical Centre, he infected 81 patients; he then infected a further four patients at Good-morning Hospital, Pyeongtaek. Patient 16 was also infected at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 16th May; he then infected 23 people at Konyang University Hospital and Daejeon Hospital (Figure 2)."
https://www.journalofhospitalinfection. ... mobileUi=0
sale07

#11503 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sale07 »

MUNAFIK wrote: 23/03/2020 02:26
svjezi_ustipak wrote: 23/03/2020 01:27
law2 wrote: 23/03/2020 00:32 Image

Ići će brže. Imamo 126 zaraženih a 23 mart je. Četvrtina više od predviđenog broja za 25 mart.
Kod nas nece testirat ni 10 000 ljudi kamo li 19 000.... Nas vrhinac ce biti na 6 000 zarzenih... Mi samo mislimo da je kod nas guzva i da smo gusto naseljeni... Niti smo gusto naseljeni niti imamo guzvu niti imamo puno stanovnika... Kroz jednu piceriju u Milanu prodje ljudi dnevno ko kod nas kroz 50 kafica... A o metrou da ne govorim i drugim stvarima...
Al zato šta kod nas ljudi prodje kroz jednu kladionicu...
Dozer

#11504 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 23/03/2020 10:32 Odgovor je u skladu sa argumentom, nista ni sa cim. Dakle, napisem ti tekst koji je potkovan suhim naucnim cinjenicama i ti mi odgovoris da pogledam film koji uopste ne spominje 5G tehnologiju. Gledao sam ga, vise puta. Pogledaj ti sad Lud Zbunjen Normalan, trecu epizodu i sve ce ti se samo kazati. Ukljuci i mozak.

Znaci, nigdje veze. Kada budes voljan za diskusiju o elektromagnetnom zracenju i radiofrekvenciji onda se javi. Do tada, ziv bio nemoj da savijamo zakone fizike nepismenim tekstovima i teorijama zavjera.
Mislim da je odgovor upravo u skladu s tvojim argumentima. Jesi li pogledao film? Istinita prica koju svi mi zivimo, tj. cije smo svi mi zrtve.
Ocito je da nisi shvatio poentu, a ona glasi:
To sto neka industrija kaze da je nesto ovako ili onako - apsolutno ne znaci da je istina, a pogotovo da je bezbjedno za ljudsko zdravlje.

Odgledaj film, vjeruj mi. I pripremi svo teflonsko sudje za kantu.
Last edited by Dozer on 23/03/2020 10:58, edited 1 time in total.
JThomas

#11505 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

:mrgreen: ne baca danas žutu nikako sve mu jebem.
itekako

#11506 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

Cortado wrote: 23/03/2020 10:33
itekako wrote: 23/03/2020 09:32
kakve cinjenice?!?

dodje neko i postavi graf tuzlanskog doktora sa predikcijom/modelom sirenja zaraze u scenariju koji ne podrazumijeva nikakve mjere sprjecavanja sirenja zaraze i kaze ovo nam je sudbina.

sve bi ja vas poslao u karanten centralnog zatvora pa tamo sirite paniku.
I sta je pogresno u tome? Sve sto je Prof. Salkic rekao je 100% tacno. Grafikon predstavlja model po epidemiloskom kalkulatoru, i ocito je da je, barem za sada, situacija u BiH gora nesto sto je predstavljena modelom. Rezultat bilo cega se moze ocekivati 14+ dana od uvodjenja posljednje mjere.

Relativizirati ovakve predikcije je prilicno neozbiljno, ali je za ocekivati od ljudi koji nemaju niti povjerenje u strucnjake, niti minimum znanja o materiji o kojoj raspravljaju.
jednom ti vec rekoh, pametujes...

ono nisu cinjenice!!!
ono je predikcija moguceg razvoja situacije u najgorem mogucem scenariju u kojem se niko ne pridrzava nikakvih mjera.

isti video ima i drugi moguci scenario koji je dijametralno razlicit od ovog objavljenog. i gle cuda, niko ne objavi taj nego bas ovaj....

nigdje niti jednom rijecju nisam nista relitivizirao niti iskazao nepovjerenje prema uvazenom profesoru Salkicu.
Dozer

#11507 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Nego, ljudi...ima li igdje Baketa i Heroine...? Zivi se ne cuju, niti ih iko vidi... Jel' to on opet zavrsio u sefu?
Hajd' on, al' gdje je ona? Radi remotely?
odmor

#11508 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by odmor »

high_volume wrote: 23/03/2020 10:25
dzipalo wrote: 23/03/2020 10:01
Ci-Nick wrote: 23/03/2020 08:33
Prijatelj koji živi u USA očekuje katastrofu.
Ne može se sve riješiti dolarom.
Ako USA grohne svi smo grohnuli.
Zašto bismo svi grohnuli, ako USA grohne?
[/quote]

Valjda mu ostalo u sjecanju kako je cijeli svijet grohno kad je Jugoslavija grohnula.
odmor

#11510 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by odmor »

NightWatchMember wrote: 23/03/2020 10:28 Grafici kao što je gornji su idiotizam par exelence. Pri projekciji uzimaju u obzir samo jednu varijablu, day to day promjenu broja zaraženih do danas. I onda prosta projekcija na sutra, prekosutra,...

Mislim, o virusima nemam pojma, ali znam ponešto o matematici i modeliranju.
Sta znas oko modeliranja i na koji nacin?
MrShadow

#11511 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MrShadow »

Diwan wrote: 23/03/2020 09:24
GAU8 wrote: 23/03/2020 09:21
Diwan wrote: 23/03/2020 08:18

Koje činjenice? 'Činjenice' koje je izrekao juče netko da bi zastrašio narod kako bi poštovao zabrane kretanja i druge mjere.
Tvoje "cinjenice" su kao bolje :lol: :lol: :lol: konc. logori i chipovi
Nigdje nisam spominjao čipove, a konc. logore sam spominjao u kontekstu kućnog pritvora. Ako ti oduzme potupunu slobodu kretanja ka čemu sve ide, i ako to bude globalno, šta je to onda nego konc. logor, pa makar bio u svojoj kući. Nisam kriv što me ljudi pogrešno shvaćaju.
Sad se meni otvaraju neka pitanja u slucaju cipiranja ljudi, masovnog zatvaranja, itd:

1) Ako sve zatvore kako cemo svi raditi za Ameriku da bi ona zaradjivala silne novce?
2) Jel moguce da ce svi da se klanjaju Americi pa recimo i Turska/Rusija/islamske zemlje i da ne dodje do rata?

Cipiranje ce biti zanimljivo, kako recimo uhvatiti one iz Lukomira, oni nemaju ni interneta da ih prate :?
Last edited by MrShadow on 23/03/2020 11:12, edited 1 time in total.
statixx

#11512 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

U Bergamu se do sada zarazilo preko 6000 ljudi. Buduci da ne testiraju one sa blazim ili nikakvim simptomima, stvarni broj je mnogo veci, mozda 20-30% stanovnistva jer grad ima cca 100 000 stanovnika. Starije i slabije osobe mahom su umrle i u narednim sedmicama brojke ce padati dok ce broj zarazenih i ozdravljenih rasti. Posmatrajuci izolovano, grad ce izgraditi imunitet, a ukoliko se budu pridrzavali mjera, bice i onih koji se nece nikada zaraziti.

S druge strane stravicne slike iz bolnica Bergama mogu se izbjeci ako budemo disciplinovani, a ostatak prepustimo nauci jer politika ne moze pobijediti virus, moze samo uspiriti sirenje.
drag_gost

#11513 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 23/03/2020 10:58
drag_gost wrote: 23/03/2020 10:32 Odgovor je u skladu sa argumentom, nista ni sa cim. Dakle, napisem ti tekst koji je potkovan suhim naucnim cinjenicama i ti mi odgovoris da pogledam film koji uopste ne spominje 5G tehnologiju. Gledao sam ga, vise puta. Pogledaj ti sad Lud Zbunjen Normalan, trecu epizodu i sve ce ti se samo kazati. Ukljuci i mozak.

Znaci, nigdje veze. Kada budes voljan za diskusiju o elektromagnetnom zracenju i radiofrekvenciji onda se javi. Do tada, ziv bio nemoj da savijamo zakone fizike nepismenim tekstovima i teorijama zavjera.
Mislim da je odgovor upravo u skladu s tvojim argumentima. Jesi li pogledao film? Istinita prica koju svi mi zivimo, tj. cije smo svi mi zrtve.
Ocito je da nisi shvatio poentu, a ona glasi:
To sto neka industrija kaze da je nesto ovako ili onako - apsolutno ne znaci da je istina, a pogotovo da je bezbjedno za ljudsko zdravlje.

Odgledaj film, vjeruj mi. I pripremi svo teflonsko sudje za kantu.
Napisao sam da sam pogledao. Fizika kaze da je nesto egzaktno, a ro su radio frekvencije i opseg u kojem se krece 5G signal. Nikakav argument nisi postavio.
invincible1921

#11514 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Dozer wrote: 23/03/2020 11:01 Nego, ljudi...ima li igdje Baketa i Heroine...? Zivi se ne cuju, niti ih iko vidi... Jel' to on opet zavrsio u sefu?
Hajd' on, al' gdje je ona? Radi remotely?
A dje covke, juce pokusase secesiju Livna ni na to se nije oglasio :D
emirolini

#11515 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emirolini »

Profesor Salkic je pravi profesionalac.
King Theoden

#11516 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

MrShadow wrote: 23/03/2020 11:08 Sad se meni otvaraju neka pitanja u slucaju cipiranja
Kakav čip i kakvo čipiranje ljudi? O čemu se radi?
invincible1921

#11518 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

sumirprimus wrote: 23/03/2020 09:54
Ci-Nick wrote: 23/03/2020 08:25
Čak ni u Italiji nisu imali ovakav rast. Od 14. Do 19.04. dakle u 5 dana trostruko više.
Kod nas će iako jako malo testiramo rast ići kao u Aziji.
Da ne licitiram brojevima.
Sinoć čitam Kina šalje pomoć Češkoj,.. 200.000 testova, 2, 5 miliona maski i 200.000 kombinezona.
Nas niko ne voli. Nikome nismo bitni. Tako i UAE poslaše pomoć Hrvatskoj a nama šipak.
Pa vec smo probili ovaj rast 25og.
Jos je ispo i konzervativan u procjeni. Vidjecemo .vrijeme ce kazati.
Sto se tice pomoci jesu li i od oga trazili? Zivi se ne cuju. Redom, pogotovu mi smijesan onaj ljiljan sto bi po prstima udaro. Predsjednici stranaka ministri zdravlja vanjskih poslova. Mekinjasi se o sebi zabavili

Ja se iskreno nadam i mislim da je ovakav rast kod nas nemoguc...sa 6 na 20 hiljada...prvo imamo vec mjere, drugo mi smo slabi sa povezanscu i gustinom naseljenosti..tako da mislim da tih 6na20 bi bilo da se nikakve mjere nisu uvele.

Naravno ovo je moje misljenje
Ironmen

#11519 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Fantom2d wrote: 23/03/2020 11:22 https://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic ... /200323036
Sta mislite o ovome
Za pohvalu da se nesto uradi i da se pripremi za ubuduce.. ali tesko izvesti...
invincible1921

#11520 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Fantom2d wrote: 23/03/2020 11:22 https://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic ... /200323036
Sta mislite o ovome
Meni je to odma palo napamet...al nisam upucen koliko je tesko napravit respirator?
King Theoden

#11521 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

Sta mislite o ovome
Odlična stvar :thumbup:
Ipak se radi o mašini. Prilično jednostavnoj mašini.
Diwan

#11522 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

MrShadow wrote: 23/03/2020 11:08
Diwan wrote: 23/03/2020 09:24
GAU8 wrote: 23/03/2020 09:21

Tvoje "cinjenice" su kao bolje :lol: :lol: :lol: konc. logori i chipovi
Nigdje nisam spominjao čipove, a konc. logore sam spominjao u kontekstu kućnog pritvora. Ako ti oduzme potupunu slobodu kretanja ka čemu sve ide, i ako to bude globalno, šta je to onda nego konc. logor, pa makar bio u svojoj kući. Nisam kriv što me ljudi pogrešno shvaćaju.
Sad se meni otvaraju neka pitanja u slucaju cipiranja ljudi, masovnog zatvaranja, itd:

1) Ako sve zatvore kako cemo svi raditi za Ameriku da bi ona zaradjivala silne novce?
2) Jel moguce da ce svi da se klanjaju Americi pa recimo i Turska/Rusija/islamske zemlje i da ne dodje do rata?

Cipiranje ce biti zanimljivo, kako recimo uhvatiti one iz Lukomira, oni nemaju ni interneta da ih prate :?
Nisam nikad čuo za tako nešto. Treba se shvatiti i da je sama USA i njena vlada i sve ostalo samo pijun u svemu ovome. Vrlo mguće da će oni zaplatiti najveću cijenu kao trenutno najveća globalna sila. Nažalost, posljedice svega ovoga će zaplatiti običan svijet, i tamo i bilo gdje drugo.

Krah monetarnog sistema je po meni jedna od prvih posljedica planiranog haosa. Da li će se ukinuti papirni novac i preći isključivo na kartično plačanje ili je neka druga opcija u igri.

Čipiranje je nekako IN u zavjerama, ali ono ako se desi to može biti tek u nekoj drugoj fazi i napraviće tako da to bude dobrovoljno, ali će se stvoriti takva situacija da mnogi neće imati izbora, isto recimo kao i sa eventualnim lijekom oko korone. Stvoriš paniku i psihozu epskih razmjera kao da se radi o nekoj kugi od koje se ne može preživjeti i onda dođeš kao spasitelj sa neispitanim lijekom koji ti može napraviti daleko veće posljedice po fizičko i mentalno zdravlje. A ljudi kakvi su, pohrlit će iz straha ka tome. Bolji je kiseli kupus kao zaštita od bilo kojeg ponuđenog lijeka za virus. Ne mislim na teško oboljele,

Sad kad me napadnu, šta rekoh ... :D
Dozer

#11523 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 23/03/2020 11:12 Napisao sam da sam pogledao. Fizika kaze da je nesto egzaktno, a ro su radio frekvencije i opseg u kojem se krece 5G signal. Nikakav argument nisi postavio.
I dalje nisi upratio poentu. 5G je u svemu sto je napisano na onom linku najnebitnija stvar, a ti si se uhvatio upravo za nju.

Procitaj ostalo, sto je daleko bitnije, i demantuj.
svjezi_ustipak

#11524 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by svjezi_ustipak »

odmor wrote: 23/03/2020 09:35 Moje misljenje za ove statistike "svaki naredni pet dana da ce se broj utrostrucit", mislim da je pretjerano. Brine me jedino ova banjalucka regija. Ako su stavili sad dobar karantin, Moguce da ih ode na 300-500. Ovo ostalo Konjic plafon 30, Mostar 20. Ostali jos pokojeg da "nakljucaju". Sve u svemu, u najgorem scenariju, a citirajte me, mi necemo nabit 1000 zarazeni.
Rste eksponencijalno. Svaki treći dan se broj udvostruči. Imaćeš ti do petka 1000 potvrđenih. Nadam se da ćeš ti a ne ja biti u pravu.
last mohicans

#11525 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Diwan wrote: 23/03/2020 06:00
pizarro wrote: 23/03/2020 05:57
izvor youtube, wow :D
Ovakve postove, mislim na ovaj grafikon predviđanja rasta zaraženih, treba odmah prijavljivati kao čin širenja panike.
Nije izvor s youtuba vec je ovaj grafikon bio uz sinošnji tekst onog doktora Salkica i njegovo predviđanje Sudnjeg dana, ako se ne budemo drzali mjera. Ovo je njegova tvrdnja je da bismo do 19.4 imali ovoliki broj zarazenih da nismo poduzeli mjere, a ukupno u BiH, nije naveo do kada, bi imali 380000 zarazenih, od toga hiljade bi zavrsili na intezivnoj. Kao koristio je poznate formule i parametre prilikom epidemija. Mislim da se malo zajebao u računici. Vidimo primjer Svedske koja je u januaru imala prvog zarazenog, sad su na 2000 zarazenih, a nikakve radikalne mjere ne sprovode.
Locked