Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#8501 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Škobo Habu wrote: 13/03/2020 09:49
piupiu wrote: 12/03/2020 18:59

Upravo tako. Naravno da nije ideološki odskakala od svog vremena (iako se kao žena kraljica itekako isticala), upravo o tome i pričamo, ti iz jedne, ja iz druge perspektive. Isabella je radila šta je radila da konsoliduje moć, čiji je legitimator Katolička crkva. Ideje pokrštavanja i protjerivanja potiču od Crkve, Tomasa de Torquemade i Španske inkvizicije. Izabella nije stvorila tu ideologiju.
Nije Tomas de Torquemeda proglasio Isabelu za Velikog Inkvizitora, već je Isabela ustoličila Tomasa na tu poziciju. Tu se ne radi o nikakvoj ideologiji u modernom smislu, već namjeri da se španjolsko tlo očisti od nekršćanskog stanovništva. Sve u slavu Boga i Kraljevstva Nebeskog.

Isabela, de Torquemeda, nebitno - zajedničko za oboje jeste da su bili u službi Božijoj na Zemlji.

Ideologije koje su stvarale žene, kad su ih počele stvarati, nisu ideologije dominacije nad svijetom. One su ideologije oslobodjenja i ravnopravnosti, jer proističu iz 'ženske' stvarnosti i bore se za druge stvari. Kraljevska kćer je dio sistema dominacije. Ili se ovdje malo pravimo naivni?
Ne pravimo se naivni, već sam ja reagovao na tvoju tvrdnju koja je čista generalizacija. Ta tvdnja jeste da sve imperijalističke ideje, odnosno sistem dominacije se zasniva na muškom egu i načinu razmišljanja.

U historiji ima toliko primjera po kojima su žene vladarice pokazivale iste takve namjere i nisu prezale ni od čega da ih ostvare.
Historijske ličnosti tipa ilirske kraljce Teute ili Kleopatre su dokaz takvim tvrdnjama.

Suština je u tome da se o nekim događajima može samo govoriti u duho vremena kada su nastali, a ne donositi sudove na osnovu jednog ili dva primjera. Na vrhuncu ekspanzije Rimske imperije, na čijem čelu imamamo Gaj Julija Cezara, u isto vrijeme imaš helenistički Egipat na čijem je čelu vladarka Kleopatra.
Da još jednom ponovim svoj prvi post:
Ne, hoću da kažem da su snovi (i projekti) o dominaciji i osvajanju svijeta mahom muški. Ima tu i žena, da se razumijemo. Ali ideološki se takvim idejama mahom bave muškarci. Možda zato što žene nisu imale priliku, bile su zauzete borbom da osvoje pravo da same izadju preko kućnog praga. Ali, mislim, u istoriji se ne pojavljuje baš veliki broj žena tog tipa. Nešto mi pade na um Ayn Rand, ali naopako, pa ću ovo popraviti.
Zato sam i pomenula Ayn Rand. Ona je moja vječna fascinacija, kao žena koja je imala izuzetnu potrebu da dominira i promoviše problematične ideje.

Postulirati da feminizam teži Dušanovim carstvima i kalifatima (vladavinom žena nad svijetom, valjda?) meni je poprilično neshvatljivo. Pa s te teze skočiti na temu srednjovjekovnih žena vladara kao o dokazu da žene žele dominaciju nad svijetom je još manje shvatljivo. Jer da jedno ima veze s drugim, onda bi još od Isabelle sva ženska pitanja bila riješena, zar ne?
Niko ne postulira feminizmu ništa, već ženama kao biološkoj kategoriji. Ili ti želiš reči kako se ljudska priroda dijeli na žensku i mušku?

Tvoj pogled na feminizam se može podvući pod onu mantru - kada bi žene vladale svijetom ne bi bilo ratova. To je čisti idealizam. Pogled na svijet kroz polarizovane fancy naočale Jelene Valjače, recimo.

Kao prvo, feminizam 19. stoljeća nije isto što je feminizam 21. stoljeća. Klara Cetkin nije isto što i članice "Femmena" po ulicama evropskih gradova. Šta bi to Klara Cetkin baš rekla za žene koje koriste sise i pocjepane najlonke, kao najjače oružje u borbi za svoje ciljeve?

Druga stvar, uopšte mi nisi odgovorila, pošto se deklarišeš kao anarho-feministkinja, o političkoj filozofiji Ulrike Meinhof, koja je u borbi za jednakost nasilje smatrala legitimnim sredstvom za ostvarivanje anraho-marksistički ciljeva?
“The demand for equal rights developed out of the demand for liberation. Liberation would bring emancipation through a series of changes in the social system: the abolition of the hierarchical social structure, the establishment of a democratic one, and melding of capital and labor so that production methods would be more social, and the master/slave relations that defined existing social structures would end.

Yet the demand for equal rights no longer puts into question the social conditions of inequality that exist between people. On the contrary, it merely wants inequality to be applied systematically. It demands equality within inequality: equality of the female worker with the male worker, of the female clerk with the male clerk, of the female civil servant with the male civil servant, of the female editor with the male editor, of the female member of parliament with the male member of parliament, of the businesswoman with the businessman. Such demands for equal rights are the focus of every women’s union congress and every conference of businesswomen because so far equal rights only exist in law, not in practice. It seems that an unjust world is still having problems justly distributing its injustices.”

From “False Consciousness” (1968)
Kao što vidiš, neke od zakletih feministkinja nisu uopšte pacifistkinje, kako ti kompletan pokret želiš predstaviti, već se smatraju revolucionarima koji oružanu borbu smatraju neophodnom?

Treća stvar, uzmimo primjer šedesetosmaša i revolucije "seksualnog oslobađanja", zar neki od tih aktera, među kojima treba izdvojiti jednu Simone de Beauvoir, kako ikonu "drugog vala feminizma", nisu se otvoreno divili totaliranim režimima jednog Mai Tze Tunga i sovjetskom kulturnom modelu, ili podržavali vođe svjetske Revolucije tipa Chea, koji je recimo bio jedan izrazit homofob po pitanju seksualnih sloboda?
ti se izgleda prvi put susreces s cinjenicom da su neke zene najvatrenije zagovornice i cuvarice patrijarhata.

neke to cine iz straha od nepoznatog, promjene ustaljenih uloga, nepovjerenja u vlastite kapacitete - jer su naucene da je jedini ispravan poredak onaj propisan patrijarhatom.

neke to cine svjesno, jer su svoj zivot organizovale tako da profitiraju ziveci u patrijarhatu - tu su sve one koje svjesno propagiraju zensku podredjenost kao ispravan, normalan obrazac.

neke naprosto ne znaju za drugacije, bolje - nisu osvijestile da postoje drugaciji obrasci ponasanja, ne poznaju svoja prava niti su svjesne da negdje drugdje zene imaju vece slobode i prava.

zato je prevashodna uloga feminizma ona obrazovna, jacanje svijesti i sirenje spoznaje o tome da su zene jednakovrijedna bica koja zasluzuju ravnopravan tretman u drustvu i mogucnost da, bez nanosenja stete drugima, zive u skladu sa svojim uvjerenjima.
Škobo Habu

#8502 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

wewa wrote: 13/03/2020 10:29

ti se izgleda prvi put susreces s cinjenicom da su neke zene najvatrenije zagovornice i cuvarice patrijarhata.

Nije valjda da si od kompletnog upisa uspjela da izvućeš samo jedan ovakav zaključak?

Najmanje sam se bavio time, već samom prirodom feminizma - njenim nastancima, konsekvencama i rukavcima kojim se grana do današnjeg dana.

Niti Urlike Mainhof, niti Simone de Beauvoir nisu bile čuvarice patrijarhata. Naprotiv, radile su na njegovoj potpunoj demontaži.

Koliko su uspjele, a koliko su bile u zabludi - to ostavljam historičarima na ocjenu.
Last edited by Škobo Habu on 13/03/2020 12:51, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#8503 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

hadzinicasa wrote: 13/03/2020 10:12
MarlboroGold wrote: 12/03/2020 21:08
hadzinicasa wrote: 12/03/2020 09:08

a tim, zajednica, klapa, pleme je ... muskaraca?
Historijski gledano uglavnom su muškarci bili zaduženi za očuvanje tih zajednica. Danas je slika dosta drugačija, jer se i žene sve aktivnije uključuju i to je pozitivno i treba tako biti. Ja lično izuzetno cijenim sposobne žene. U globalu cijenim sve sposobne ljude, a sve manje ih dijelim na dobre i loše (osim ekstrema) već samo na sposobne i nesposobne. U ranijim postovima prije možda pedesetak stranica sam spomenuo da su neki feminizmi potrebni u BiH. Patrijarhat, kako ga volite nazivati, ima svoje loše strane (već sam spomenuo zloupotrebu muškosti od strane osoba na pozicijama moći, ali ima i puno toga drugog), ali ga ne treba rušiti kako to mnoge od vas zamišljate. Trebamo se naći negdje na sredini bez ekstrema. Uostalom lično sam donirao sredstva za literaturu žene BiH, jer mi je istinski stalo do toga šta god ko mislio ovdje o meni. Napominjem i da se nekoliko vas spuštalo na nivo ličnih psihoanaliza, pa i nivo insinuacija, na prethodnim stranicama, dok ja nisam ni u jednom momentu (osim za vješalicu - došla na "volej" :mrgreen: ).

Kad su u pitanju žene u BiH, što se mene tiče trebaju imati sljedeće:
1. Puna zaštita kod poslodavaca i sudskim putem kad je u pitanju trudnoća tj. porodiljsko odsustvo.
2. Da imate pravo da samo vi lično odlučujete o svom tijelu.
3. Da ste isto plaćene kao muškarci na identičnim radnim mjestima. Negdje se gleda produktivnost, tako da i plate zavise od toga.
i još toga, ali se ne mogu trenutno sjetiti. Dosta od naprijed navedenog se može ostvariti uz kompetentnost, obrazovanost, sposobnost, a ne samo i isključivo upiranjem prstom u babarogu zvana patrijarhat.

Da sumiram... pustite muškarce da budu muškarci. Ne miješajte se u muškost i šta istu predstavlja (ono što nas krasi) niti pokušavajte istu ispravljati, jer je to pogrešno i štetno za same muškarce. Kretena je bilo i uvijek će ih biti, a sa time je bolje da se pomirite. Okrenite leđa štetnim feminizmima koji se polako pojavljuju i na ovim prostorima, pa će vas raja ozbiljnije shvatati. Neće sigurno sa pričama o mansplainingu i manspreadingu, a pogotovo pričama Jelene Veljače...
da dragi, kako ti kazes :D
(hvala sto si nam objasnio kako bi mi to trebale, pa da se uvazi)

polu-salu na stranu, koja je od nas koje smo pisale na ovoj temi agresivna feministica pritom dlakava, brkata, etc? Koja to od nas "ne pusta muskarce da budu muskarci i mijesa se u muskost"? Cemu takav panican osjecaj ugrozenosti, osjecaj da neko od muskaraca ne cak ni uzima nego otima ono sto je njihovo? osim ako nema nesto sto je iskljucivo njihovo (tu imamo historisje argumente) i odAbij brate sestro... zene time sto su zene, a pogotovo "sposobne" (iako mi je muka od ovog termina jer je podlozan pristrasnom tumacenju) nicim ne ugrozavaju muskarce. cak olaksavaju zivot muskarcima jer preuzimaju dio tereta koji su tradicionalno muskarci nosili sami na svojim plecima (skrb za porodicu). pa bi tako valjda trebalo da bude reciprocno i sa tradicionalno zenskim dijelom tereta. i da svi zivimo sretno i zadovoljno. (kad govorimo o musko-zenskim odnosima)

Kad govorimo o drustvu, e tu je malo tricky. Sam kazes da polozaj zena u BH drustvu nije izjednacen s polozajem muskaraca te da se i sam boris za ravnopravnost. osim kad je rijec o osobinama kao sto su: snaga, ponos, cast i dostojanstvo... one su malo vise muske. i jos ponesto je malo vise musko, ali ostalo eto mozemo imati. ja ti se zahvaljujem o, na velikodusnosti, sirokim pogledima i tolerantnosti. Tu vec vidimo nedoslijednosti i nelogicnosti.

Problem je kad dodje neko kao ja i kaze - meni ne treba niko nista dati, jer ja to vec imam. Ili bi trebalo da imam. Osobine koje si naveo su osobine covjeka, jedinke u zajednici bez obzira na spol. Ili spol odredjuje koliko ce neko biti ozbiljno shvacen. Pa u tom kontekstu "ce nas raja ozbiljnije shvatati" kao zene, ako se ponasamo na odredjeni (predrasudama o zenstvenosti mozda, uslovnjen nacin. Uopce ne vidis kolicinu patronisinga koji koristis u citavom postu, a koji se manifestuje kroz ovu recenicu. Mansplainig i manspreading su stvarni i manifestacija, odnosno posljedica povlastenog polozaja muskog roda. Ukazivanje na to, ne smatram neozbiljnim. Nemogucnost uvidjanja (od strane muskaraca) koliko je to zapravo posljedica prethodno navedenog - to bi se moglo nazvati neozbiljnim i dokazom koliko je taj osjecaj entitlement-a jos uvijek stvaran.

Ono sto ja kazem - necu te (ne tebe licno) postovati samo zato sto si muskarac (niti cu postovati neku zenu samo zato sto je zena). nisi entitled u mom svijetu ni na sta. izvoli zasluzi moje postovanje i (bilo kakav) polozaj u mom sistemu vrijednosti. pri tome ne trazim nista sto i sama nisam spremna dati.

primjetila bih jos jednu stvar - ni jedna od ovih zena koje su se ovdje javile nije sebi uzela za pravo da muskarcima napise: trebali bi to i to, tako i tako, pa bi vam bilo bolje (razumjelo bi vas se bolje i sl.) docim vecina muskaraca na tami, yourself included (cast izuzecima) 'ladno i opusteno govori zenama sta i kako bi trebalo.
Mogu podržati sve ono što smatram da bi trebalo biti podržano, a nešto od navedenog sam naveo. Imam i curu koja se suočavala sa određenim gadostima i problemima na jednom od bivših radnih mjesta da sam i ja sam morao intervenisati zbog jednog kretena.
Ne smatram da ste poput onih nekih feministica na zapadu... možda djeluje ponekad na momente kod nekih osoba. Sve što govorim jeste da ne dozvolite da ono tamo postane i ovdje mainstream. Trebate se ograđivati od ovih poput Jelene Veljače, a njih će biti puno više.

To su savjeti s moje strane, a vi kako hoćete. Niti mogu uticati niti želim kako će neko feminizme provoditi na ovim prostorima. Neka se time bave oni koji imaju vremena... tako da ti je komentar o patroniziranju i više nego smiješan. Mogu samo svojoj djeci ukazivati šta je ispravno, a šta ne i to je sve (na način kako si opisala moj pristup - kad su u pitanju m/ž odnosi).

I da - 4 osobine muškosti koje sam naveo - i dalje su potrebnije i više cijenjene u muškom svijetu koji itekako zna biti brutalan. Lets agree to disagree.
hadzinicasa

#8504 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

MarlboroGold wrote: 13/03/2020 11:08
Mogu podržati sve ono što smatram da bi trebalo biti podržano, a nešto od navedenog sam naveo. Imam i curu koja se suočavala sa određenim gadostima i problemima na jednom od bivših radnih mjesta da sam i ja sam morao intervenisati zbog jednog kretena.
Ne smatram da ste poput onih nekih feministica na zapadu... možda djeluje ponekad na momente kod nekih osoba. Sve što govorim jeste da ne dozvolite da ono tamo postane i ovdje mainstream. Trebate se ograđivati od ovih poput Jelene Veljače, a njih će biti puno više.

To su savjeti s moje strane, a vi kako hoćete. Niti mogu uticati niti želim kako će neko feminizme provoditi na ovim prostorima. Neka se time bave oni koji imaju vremena... tako da ti je komentar o patroniziranju i više nego smiješan. Mogu samo svojoj djeci ukazivati šta je ispravno, a šta ne i to je sve (kad su u pitanju m/ž odnosi).

I da - 4 osobine muškosti koje sam naveo - i dalje su potrebnije i više cijenjene u muškom svijetu koji itekako zna biti brutalan. Lets agree to disagree.
ma no prob. lijepo od tebe sto si za svoju djevojku bio vitez - to pokazuje kako je zenama potrebna zastita zbog svega cemu su izlozene - izmedju ostaloga jer su zene, ali takodje ima i zena koje se same mogu iznijeti sa slicnim problemima i u muskarcu traze (i nalaze) neke druge vrijednosti koje te njihove muskarce ne cine manje muskarcima.
da ne razvlacim diskusiju jer se necemo sloziti.

i jos samo jedna napomena - ako mislis da je muski svijet brutalan (a ne kazem da nije), zenski svijet u muskom svijetu je jos brutalniji.
MarlboroGold

#8505 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Da vidim tebe kako se možeš sama iznijeti kad te spopadne gorila od 2 metra i 100kg+, a koja ne zna za ne... možda eventualno ako u tašni nosaš nož i ostalo.
wewa

#8506 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

MarlboroGold wrote: 13/03/2020 12:09 Da vidim tebe kako se možeš sama iznijeti kad te spopadne gorila od 2 metra i 100kg+, a koja ne zna za ne... možda eventualno ako u tašni nosaš nož i ostalo.
dakle, upravo si potvrdio ono sto ti hadzinicasa pise u posljednjem pasusu prethodnog posta.
saint_mirad

#8507 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Kod poslova koji su vezani za rodne uloge uvek treba imati na umu da ih mogu obaviti oba pola ako to situacija zahteva, ali i dalje znači da će neki posao koji se tradicionalno smatra muškim bolje obaviti prosečan muškarac nego prosečna žena i vice versa.

I muškarac i žena mogu utovariti 5 tona uglja kad zatreba, ali će muškarcu to biti lakše, ako ništa onda zbog fizičke konstitucije i veće mišićne mase. Prednost podele poslova je u tome što bi svaki pol radio stvari koje mu generalno idu bolje od ruke.
MarlboroGold

#8508 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

wewa wrote: 13/03/2020 12:19
MarlboroGold wrote: 13/03/2020 12:09 Da vidim tebe kako se možeš sama iznijeti kad te spopadne gorila od 2 metra i 100kg+, a koja ne zna za ne... možda eventualno ako u tašni nosaš nož i ostalo.
dakle, upravo si potvrdio ono sto ti hadzinicasa pise u posljednjem pasusu prethodnog posta.
Da i sa time se slažem. Pogotovo za BiH. Kao i potvrda onog mog da će kretena uvijek biti.
wewa

#8509 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

MarlboroGold wrote: 13/03/2020 12:32
wewa wrote: 13/03/2020 12:19
Da i sa time se slažem. Pogotovo za BiH. Kao i potvrda onog mog da će kretena uvijek biti.
a sta mislis zasto je takva situacija generalno, a posebno u BiH?
MarlboroGold

#8510 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

wewa wrote: 13/03/2020 12:39 a sta mislis zasto je takva situacija generalno, a posebno u BiH?
Zato što je drugačiji mentalitet ljudi, a i religija je bitna stavka u životima mnogih. Vrlo mi je jasno kako su žene tretirane u, recimo, islamu. Neko se sa ovim vjerovatno ne slaže... njihovo pravo.
cLo

#8511 Re: Danasnji "feminizam"

Post by cLo »

Paradoks muške opresije feminizma je taj da su skoro apsolutni konzumenti sočnih plodova feminizma upravo oni - muškarci, posebice na našim prostorima gdje su žene objeručke prihvatile odgovornosti i obaveze koje feminizam sa sobom nosi (ravnopravno učestvovanje u finansijama, odlukama, često i udomljavanje muškaraca, do potpune skrbi), ali se još uvijek sramežljivo i plašljivo ustručavaju izboriti za prava koja bi isto kao i obaveze trebale doći u paketu feminizma (nije problem kada žena kući donese plaću, ali jeste problem ako zahtijeva da muškarac opere prozore "sramota!-kakva si ti to žena!?"), što hoće reći da će naša prosječna žena kući donijeti plaću, ali neće preispitati korektnost podjele obaveza. Tako da, muškarci, uživajte u feminizmu, radije no se borite protiv istog.
wewa

#8512 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

MarlboroGold wrote: 13/03/2020 12:49
wewa wrote: 13/03/2020 12:39 a sta mislis zasto je takva situacija generalno, a posebno u BiH?
Zato što je drugačiji mentalitet ljudi, a i religija je bitna stavka u životima mnogih. Vrlo mi je jasno kako su žene tretirane u, recimo, islamu. Neko se sa ovim vjerovatno ne slaže... njihovo pravo.
kad kazes mentalitet, mislis na opsteprihvacenu dominaciju muskaraca?
MarlboroGold

#8513 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

wewa wrote: 13/03/2020 13:13
MarlboroGold wrote: 13/03/2020 12:49
kad kazes mentalitet, mislis na opsteprihvacenu dominaciju muskaraca?
Ne, već smo primitivna sredina. Da ne kažem nekulturna i neobrazovana. Mentalitet zavisi od toga. Kakvo je društvo, takva je i država.
wewa

#8514 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

MarlboroGold wrote: 13/03/2020 13:18
Ne, već smo primitivna sredina. Da ne kažem nekulturna i neobrazovana. Mentalitet zavisi od toga. Kakvo je društvo, takva je i država.
po toj logici muskarci prednjace u 'nekulturi'?
MarlboroGold

#8515 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

...

Radiš li za CIA ili Interpol? :mrgreen:
madner

#8516 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Nije slucajno Svica obecana zemlja, pogotovo do 71. :D
madner

#8517 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

piupiu wrote: 12/03/2020 14:13
madner wrote: 12/03/2020 12:41
To je fina prica ali nema puno veze sa istorijom. Maria je bila udovica, koja je vodila svoje pozoriste. Otac ako je bio ziv, bio je daleko na jugu. Dakle ocito je bila pravni subjekt.
Udovica koju je otac udao za nekoga, kako se to već tada i radilo. Nije se mogla udati za koga je htjela, a još manje razvesti od koga je htjela. Ne aktivni subjekat, ni pravni, ni metaforički, svoga života. Je li mogla naslijediti imovinu? Pa i ne baš. Je li muškarac bio zakonski vlasnik i gospodar domaćinstva? Jeste. Je li mogla samostalno napraviti pravni ugovor? Nije. Taj ugovor morao je odobriti otac ili suprug. Je li se mogla razvesti do Revolucije? Nije. Je li mogla učestvovati u političkom životu? Nije. Pa kako je pravni subjekt?

Ne može samostalno sklopiti ugovor, ne može naslijediti imovinu, ne može tužiti muža, koji je vlasnik imovine i domaćinstva i njen pravni staratelj, ne može se razvesti... Na kraju, zar nije Olimpija/Marija/kako god hoćeš da je zoveš upravo u svojoj Deklaraciji zahtijevala dotična prava?

U svim tekstovima koje sam ikad pročitala piše da je morala da se bori, čupa i kopa rukama i nogama da bi joj postojeća pozorišta producirala drame. Jedan od njenih brojnih zahtjeva bio je upravo da se napravi Nacionalno pozorište i da se sve profesije koje imaju veze s pozorištem otvore za žene. Vrlo mali broj njenih drama se uopšte našao na sceni, upravo zbog toga što se morala boriti s establišmentom da ih producira, što, vjerovatno, ne bi bilo tako da je imala svoje pozorište? A ako ga je imala (kako tvrdi Wiki), očigledno da to pozorište nije bilo njeno, nego gospodina i gospodje de Roziere (lijepo francusko libertinstvo :lol:).
To je jedna uljepsana slika historije, jer svaka ideologija treba svoje mitove i legende. Ljepse zvuci da je heroina u nadljudskoj borbi spajala kraj sa krajem nego da je de facto bila ravnopravan faktor u politickom zivotu. Jer onda valja preispitati koncepcije. Nije se ni muz mogao razvesti, a pitao se jednako cesto kao i zena da li je za ili protiv. Sto se tice imovine, historija kaze da nije bio de fakto problem.
Jadna gospodja je tako preko svojih vrlina dosla do socijalnog polozaja, sinu kupila oficirski patent i uspjela da napise koju ljepu rijec o monarhiji. Mucenica prvog reda. Shodno tome i izbjegavanje narativa da je sve to postigla karijerom koja nije bila dostupna muskarcima. :D

Ne znam odkud ideja da ne moze biti odgovorna za postupke, samo nisu imali gradjanska prava. Nije jedina koja je zavrsila na gilotinji. Razlog zasto je zavrsila nije sto je narusila prirodni poredak, nego djelo gdje predlaze referendum za buduce uredjenje drzave, gdje bi jedna od opcija bila i monarhija. Nesto sto je u tom momentu bilo kaznjivo smrcu.
Čuj 'samo nisu imali gradjanska prava'. :lol: Pa, eto, samo to. Nemaš pravo da odlučuješ o svom životu (muškarac ti je pravni staratelj), nemaš pravo da odlučuješ o zakonu,da učestvuješ u političkom životu, u njenom slučaju, nemaš pravo ni na advokata (drugi jesu)... nemaš nikakva prava jer te smatraju nesposobnom da budeš subjekat, pravni, ili gradjanski, ili politički. Ali imaš pravo da kao pravni nesubjekat, negradjanin, nebiće budeš pravno odgovoran za one postupke za koje neko u tom trenutku odluči da su ipak tvoja odgovornost.
Pa naravno da su to samo gradjanska prava. Za razliku od ljudskih, tada jos nemamo koncept da je svako gradjanin. Kao sto i u Atini nije svako imao pravo glasa a jeste bila demokratija. Bila je takva jezikara da je sudija odlucio da se sama moze braniti i naravno snositi posljedice za ono sto je napisala.

Prije toga je zagovarala oslobadjanje robova, pa je smatrana suodgovornom i za pobunu na Haitiju, ali to nije bilo kaznjivo. Samo nepopularno.
To da je bila anti republikanka nije sporno.

Marija je poprilicno nebitna za mitove i narative o Francuskoj revoluciji, bilo je desetine hiljada koji su zavrsili kao ona.
Eis. Svi su listom pisali deklaracije o pravima robova i žena, prozivali Robespierra i Marata, štampali pamflete (bili aktivisti, filozofi, pisali drame), okupljali se u politička društva... Značaj ove žene je u rangu Voltaira, samo što se to ne smije reć', evo, ni dan danas. Toliko su i ona, i žene slične njoj, bile 'nebitne' da je nakon Revolucije ženama zabranjeno političko organizovanje i okupljanje. Nisu se smjele ni javno okupiti ako ih je bilo više od 5. Usput, trebalo bi elaborirati i za šta je ona i kako konkretno bila optužena, ali moram u ZZO, pa možda nekad' kasnije. :kiss:
Da bilo je to vrlo aktivno politicko vrijeme, svi su se poceli baviti istom. Nije ona jedina, ima i drugih koje se bile za i protiv mnogo toga. Beznacajna je jer nije ostavila nikakav trag na revoluciju i njene tekovine. Dok su drugi imali izuzetno konkretan doprinos koji je ostao i nadzivio ih, kao Voltaire.
piupiu

#8518 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 13/03/2020 09:49 Nije Tomas de Torquemeda proglasio Isabelu za Velikog Inkvizitora, već je Isabela ustoličila Tomasa na tu poziciju. Tu se ne radi o nikakvoj ideologiji u modernom smislu, već namjeri da se španjolsko tlo očisti od nekršćanskog stanovništva. Sve u slavu Boga i Kraljevstva Nebeskog.

Isabela, de Torquemeda, nebitno - zajedničko za oboje jeste da su bili u službi Božijoj na Zemlji.

Sve se slažem. Osim s implikacijom da religija nije ideologija. Kršćanstvo u Izabelino vrijeme jeste ideologija, i to dominantna ideologija moći/politička ideologija, koja sve propisuje i kroz koju se (kroz odnos s Kristom) sve opravdava. Kršćanska ideologija, usput, u potpunosti je konstruisana od strane muškaraca. Tako da Izabela, kada dolazi na vlast, ima hiljadu i jedan problem - od gradjanskog rata do činjenice da ju, kao ženu-vladara, Crkva treba poduprijeti i legitimizirati. Ona je morala biti 1001% vjerna i 200 puta revnosnija u provodjenju dominantne ideologije (čak i da nije u istu vjerovala, a jeste), da bi a) imala legitimitet i b) opstala na vlasti.

Biskup Martin de Cordoba tada je napisao čitavu raspravu (pamflet koji je i drugim Izabelinim pristalicama trebao služiti kao propagandno štivo)... od toga kako se imala ponašati u braku do toga da kritikuje žensku sposobnost da vlada. Dakle, Crkva je Izabeli napisala knjigu savjeta (Jardin de las nobles doncellas) o tome kako da prevazidje svoju žensku inferiornost. Specifično, biskup Izabeli savjetuje da se u politici ponaša kao muškarac, a u braku kao dobra i poslušna žena, i da joj suprug služi kao 'reper'. Iznad svega, njen je zadatak da bude egzemplar kršćanske svijesti.

Izabela nije nikakvo pravilo, ona je jedan od izuzetaka u istoriji ženskog roda koji je imao političku moć, a ta moć nije bila nikakva emancipatorna moć koju je ona osvojila kao žena, već moć do koje je mogla doći samo zbog svog kraljevskog porijekla i uz podršku Crkve. Svoj legitimitet, dok se borila za vlast, ona je konstantno temeljila na podršci Crkve, kroz njihove propovijedi i pamflete, ne samo de Cordobe, već i ostalog sveštenstva, na pr Hernanda de Talavere. Taj je, u jeku Rekonkviste, kada se od španskih vladara očekivalo da budu hrabri, i politički, i moralno, od Izabele očekivao da postisne svoje ženske karakteristike i djeluje kao muškarac, i da bude primjer kršćanskog morala.

Dakle, Izabela djeluje unutar sistema moći, koji je potpuno ideološki konstruisan od strane muškaraca. Izabela mora biti veći muškarac od svog brata i usput, kršćanska generalisima i svetica. E, sad, ja ne razumijem gdje je tu neka specifična ideologija koju je iskonstruisala sama Izabela i koja nam treba služiti kao primjer žene koja sanja nekakvo žensko Dušanovo carstvo i kalifat. Pa Izabela je vojnik Crkve!

Na ostatak posta ću se vratiti poslije.
zijancer

#8519 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zijancer »

Image
Bloo
Globalna šefica

#8520 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

saint_mirad wrote: 13/03/2020 12:24 Kod poslova koji su vezani za rodne uloge uvek treba imati na umu da ih mogu obaviti oba pola ako to situacija zahteva, ali i dalje znači da će neki posao koji se tradicionalno smatra muškim bolje obaviti prosečan muškarac nego prosečna žena i vice versa.

I muškarac i žena mogu utovariti 5 tona uglja kad zatreba, ali će muškarcu to biti lakše, ako ništa onda zbog fizičke konstitucije i veće mišićne mase. Prednost podele poslova je u tome što bi svaki pol radio stvari koje mu generalno idu bolje od ruke.
meni ide od ruke sklapanje i popravka racunara.
ne znam praviti sarmu.

Kakav si sa motanjem sarmi?
allem_77

#8521 Re: Danasnji "feminizam"

Post by allem_77 »

saint_mirad wrote: 13/03/2020 12:24 Kod poslova koji su vezani za rodne uloge uvek treba imati na umu da ih mogu obaviti oba pola ako to situacija zahteva, ali i dalje znači da će neki posao koji se tradicionalno smatra muškim bolje obaviti prosečan muškarac nego prosečna žena i vice versa.

Boldirano nije tačno. Moja komšinica može uraditi fizičkog posla pet puta više nego ja. Žena u kondiciji. :D
Poslovi se dijele na lakše i teže. Ako žena želi da radi teži posao a mužu prepusti lakši posao, to je njen izbor. I ja bih je uvijek podržao u tome. :D
MarlboroGold

#8522 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Može i više zarađivati od mene. Super i jednom i drugom. Činjenica je da je ovo problem kod mnogih muškaraca... budale.
saint_mirad

#8523 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

ne znam praviti sarmu.

Slicni smo.

Boldirano nije tačno. Moja komšinica može uraditi fizičkog posla pet puta više nego ja. Žena u kondiciji.
Poslovi se dijele na lakše i teže. Ako žena želi da radi teži posao a mužu prepusti lakši posao, to je njen izbor. I ja bih je uvijek podržao u tome.
Bloo i ti navodite licne primere koji bi trebali demantovati tvrdnju, ali zaboravljate sta smo pisali pre nekoliko stranica o anegdotalnim dokazima. Muskarac je fizicki jaci od zene u proseku, a naravno da ima zena koje mogu vise iscepati drva od muskaraca, kao sto ima i muskaraca koji mogu bolje smotati sarmu od zena. Ono sto je vazno u ovim primerima je srednja vrednost, a ne pojedinacni slucajevi.
Bloo
Globalna šefica

#8524 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

saint_mirad wrote: 13/03/2020 16:34
ne znam praviti sarmu.

Slicni smo.

Boldirano nije tačno. Moja komšinica može uraditi fizičkog posla pet puta više nego ja. Žena u kondiciji.
Poslovi se dijele na lakše i teže. Ako žena želi da radi teži posao a mužu prepusti lakši posao, to je njen izbor. I ja bih je uvijek podržao u tome.
Bloo i ti navodite licne primere koji bi trebali demantovati tvrdnju, ali zaboravljate sta smo pisali pre nekoliko stranica o anegdotalnim dokazima. Muskarac je fizicki jaci od zene u proseku, a naravno da ima zena koje mogu vise iscepati drva od muskaraca, kao sto ima i muskaraca koji mogu bolje smotati sarmu od zena. Ono sto je vazno u ovim primerima je srednja vrednost, a ne pojedinacni slucajevi.
Prednost podele poslova je u tome što bi svaki pol radio stvari koje mu generalno idu bolje od ruke.

Nije zelja bila da demantujem vec da smotas sarmu. :mrgreen:
Ako izbacis fizicku snagu u kucnim poslovima (dizanje regala npr.), šta preostaje u okviru parametra "stvari koje idu bolje od ruke"?
MarlboroGold

#8525 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

:lol:

Što li su isključeni komentari? :mrgreen:
Post Reply