Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Škobo Habu

#8476 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 12/03/2020 14:41
Njima su te 'fantazije' bile propisane samim njihovim ulogama u društvu, nisu se time bavile eto nako, ideološki i filozofski. Ne pričamo ovdje, usput, o sadizmu, nego o potrebi da se uspostavi neki feministički ekvivalent Dušanovom carstvu ili kalifatu (to je, tvrdi onaj turski nogometaš prije dvije-tri strane, želja radikalnih feministkinja).
Isabela I i Mary Tudor nisu bile revnosne kršćanke?

Vladarice u čijim je rukama bila koncentrisana sva politička moć, eto, nisu vodile ratove iz ideoloških ubjeđenja, već zbog toga što im je tu ulogu nametnulo samo društvo!?

Uz svo uvažavanje - smješna tvrdnja.
HakanSukur

#8477 Re: Danasnji "feminizam"

Post by HakanSukur »

Hakan Šukur je upravo simbol osobe koja je bila vrhunski sportista i imala status ikone u Turskoj, ali je zbog neslaganja sa diktatorom Erdoganom bukvalno izbrisan iz svih pisanih tragova u domovini, porodica mu truhne po halifatskim katakombama, sva imovina mu je zaplijenjena, dok on vozi taksi u Americi.

Međutim, on je u tvojim očima turski nogometaš, nije žrtva totalitarnog režima, niti te zanima, preskočiš u medijima tu priču, ko ga jeb.e kad' nije ugroženo žensko, jer da jest pisala bi traktate kao o tim djevama od prije 300 godina. A kada tebi neko isto uzvrati za te mitološke ličnosti, to je dakako šovinizam i koji sve već ne -izam, i samo potvrđuje moju tezu, matrijarhat okači mačku ili mački o rep kao ideološku opoziciju patrijarhatu, poenta je daj meni moć da gazim, a onda nek' drugi kmeče, i tako je otkad postoje pisani tragovi historije, žene jednostavno nisu uspjele da nametnu svoju dominaciju, i tu se priča privodi kraju.
piupiu

#8478 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 12/03/2020 14:46
piupiu wrote: 12/03/2020 14:41
Njima su te 'fantazije' bile propisane samim njihovim ulogama u društvu, nisu se time bavile eto nako, ideološki i filozofski. Ne pričamo ovdje, usput, o sadizmu, nego o potrebi da se uspostavi neki feministički ekvivalent Dušanovom carstvu ili kalifatu (to je, tvrdi onaj turski nogometaš prije dvije-tri strane, želja radikalnih feministkinja).
Isabela I i Mary Tudor nisu bile revnosne kršćanke?

Vladarice u čijim je rukama bila koncentrisana sva politička moć, eto, nisu vodile ratove iz ideoloških ubjeđenja, već zbog toga što im je tu ulogu nametnulo samo društvo!?

Uz svo uvažavanje - smješna tvrdnja.
Ne, nego obrnuto. Vodile su te ratove upravo zato što je u njihovim rukama bila koncentrisana politička moć i što je politička moć u njihovo vrijeme bila neodvojiva od religijske dogme. Mislim da ti to bolje od mene znaš, ali nisam sigurna zašto u ovom slučaju tu tvrdnju smatraš 'smiješnom'. Dobiću Coronavirus od ove teme. Sve gradom tipkam i spuštam telefon. :lol:
Škobo Habu

#8479 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 12/03/2020 15:02
Ne, nego obrnuto. Vodile su te ratove upravo zato što je u njihovim rukama bila koncentrisana politička moć i što je politička moć u njihovo vrijeme bila neodvojiva od religijske dogme. Mislim da ti to bolje od mene znaš, ali nisam sigurna zašto u ovom slučaju tu tvrdnju smatraš 'smiješnom'. Dobiću Coronavirus od ove teme. Sve gradom tipkam i spuštam telefon. :lol:
Zato što ih, upravo što su žene, želiš osloboditi odgovornosti od njihovog fanatizma, nije bitno kakve je on ideološke prirode - religijske, biološke, političke, jer je takva vrsta ideološkog fanatizma vezana, kako već reče, procentualno najviše za muškarce i njihove fantazije.

U historijskom kontekst, Isabela I je vladarica pod čijom su upravom protjerani muslimani i Jevreji sa Iberijskog poluostrva. Tačka.
Ona u datom kontekstu, ne bitno da li je riječ o muškarcima ili ženama, predstavlja ličnost koja je, u religijskom smislu, upravo uspostavljala jednu čisto fundamentalističku ideju, i kao takva se nije uopšte isticala od duha samog vremena u kom je egzistirala.
Hakiz

#8480 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Škobo Habu wrote: 12/03/2020 15:12
Zato što ih, upravo što su žene, želiš osloboditi odgovornosti od njihovog fanatizma, nije bitno kakve je on ideološke prirode - religijske, biološke, političke, jer je takva vrsta ideološkog fanatizma vezana, kako već reče, procentualno najviše za muškarce i njihove fantazije.

U historijskom kontekst, Isabela I je vladarica pod čijom su upravom protjerani muslimani i Jevreji sa Iberijskog poluostrva. Tačka.
Ona u datom kontekstu, ne bitno da li je riječ o muškarcima ili ženama, predstavlja ličnost koja je, u religijskom smislu, upravo uspostavljala jednu čisto fundamentalističku ideju, i kao takva se nije uopšte isticala od duha samog vremena u kom je egzistirala.
Ne bi ona, ali morala je...

I Tacher je rado otišla u rat (Falklandi) kao što bi i svaki muškarac na njenom mjestu.
piupiu

#8481 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Škobo Habu wrote: 12/03/2020 15:12

Upravo tako. Naravno da nije ideološki odskakala od svog vremena (iako se kao žena kraljica itekako isticala), upravo o tome i pričamo, ti iz jedne, ja iz druge perspektive. Isabella je radila šta je radila da konsoliduje moć, čiji je legitimator Katolička crkva. Ideje pokrštavanja i protjerivanja potiču od Crkve, Tomasa de Torquemade i Španske inkvizicije. Izabella nije stvorila tu ideologiju.

Ona je radila što je radila je jer joj je to bio "posao", znači imala je legitimitet i moć i koristila ih je kako su vrijeme i ciljevi nalagali. Ali njena je ideologija ideologija Crkve, imperijalizma i patrijarhata (sama je Isabella bila poprilično patrijarhalna).

Ideologije koje su stvarale žene, kad su ih počele stvarati, nisu ideologije dominacije nad svijetom. One su ideologije oslobodjenja i ravnopravnosti, jer proističu iz 'ženske' stvarnosti i bore se za druge stvari. Kraljevska kćer je dio sistema dominacije. Ili se ovdje malo pravimo naivni?

Da još jednom ponovim svoj prvi post:
Ne, hoću da kažem da su snovi (i projekti) o dominaciji i osvajanju svijeta mahom muški. Ima tu i žena, da se razumijemo. Ali ideološki se takvim idejama mahom bave muškarci. Možda zato što žene nisu imale priliku, bile su zauzete borbom da osvoje pravo da same izadju preko kućnog praga. Ali, mislim, u istoriji se ne pojavljuje baš veliki broj žena tog tipa. Nešto mi pade na um Ayn Rand, ali naopako, pa ću ovo popraviti.
Zato sam i pomenula Ayn Rand. Ona je moja vječna fascinacija, kao žena koja je imala izuzetnu potrebu da dominira i promoviše problematične ideje.

Postulirati da feminizam teži Dušanovim carstvima i kalifatima (vladavinom žena nad svijetom, valjda?) meni je poprilično neshvatljivo. Pa s te teze skočiti na temu srednjovjekovnih žena vladara kao o dokazu da žene žele dominaciju nad svijetom je još manje shvatljivo. Jer da jedno ima veze s drugim, onda bi još od Isabelle sva ženska pitanja bila riješena, zar ne?
MarlboroGold

#8482 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Image

Ona mi je oduvijek bila fascinantna ličnost. Nije kao Lara Croft koju sam kao dijete volio kao mater svoju, ali tu su negdje :lol:
MarlboroGold

#8483 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

hadzinicasa wrote: 12/03/2020 09:08
MarlboroGold wrote: 12/03/2020 09:03
hadzinicasa wrote: 12/03/2020 08:55

meni je savrseno jasno da su ove osobine koje si naveo (kao i one od piu piu) potrebne, samo zasto su vise potrebne i vaznije muskarcima nego zenama?
Ima dosta do konkurentnosti, a u tome jedni druge "guramo" da budemo što bolje verzije sebe. Konkurencija među muškarcima je puno jača i izraženija nego među ženama.
Ako želiš biti dio tima, zajednice, klape, plemena itd. isti moraju prepoznati da im imaš nešto za ponuditi, a do tebe je da to dokažeš.
a tim, zajednica, klapa, pleme je ... muskaraca?
Historijski gledano uglavnom su muškarci bili zaduženi za očuvanje tih zajednica. Danas je slika dosta drugačija, jer se i žene sve aktivnije uključuju i to je pozitivno i treba tako biti. Ja lično izuzetno cijenim sposobne žene. U globalu cijenim sve sposobne ljude, a sve manje ih dijelim na dobre i loše (osim ekstrema) već samo na sposobne i nesposobne. U ranijim postovima prije možda pedesetak stranica sam spomenuo da su neki feminizmi potrebni u BiH. Patrijarhat, kako ga volite nazivati, ima svoje loše strane (već sam spomenuo zloupotrebu muškosti od strane osoba na pozicijama moći, ali ima i puno toga drugog), ali ga ne treba rušiti kako to mnoge od vas zamišljate. Trebamo se naći negdje na sredini bez ekstrema. Uostalom lično sam donirao sredstva za literaturu žene BiH, jer mi je istinski stalo do toga šta god ko mislio ovdje o meni. Napominjem i da se nekoliko vas spuštalo na nivo ličnih psihoanaliza, pa i nivo insinuacija, na prethodnim stranicama, dok ja nisam ni u jednom momentu (osim za vješalicu - došla na "volej" :mrgreen: ).

Kad su u pitanju žene u BiH, što se mene tiče trebaju imati sljedeće:
1. Puna zaštita kod poslodavaca i sudskim putem kad je u pitanju trudnoća tj. porodiljsko odsustvo.
2. Da imate pravo da samo vi lično odlučujete o svom tijelu.
3. Da ste isto plaćene kao muškarci na identičnim radnim mjestima. Negdje se gleda produktivnost, tako da i plate zavise od toga.
i još toga, ali se ne mogu trenutno sjetiti. Dosta od naprijed navedenog se može ostvariti uz kompetentnost, obrazovanost, sposobnost, a ne samo i isključivo upiranjem prstom u babarogu zvana patrijarhat.

Da sumiram... pustite muškarce da budu muškarci. Ne miješajte se u muškost i šta istu predstavlja (ono što nas krasi) niti pokušavajte istu ispravljati, jer je to pogrešno i štetno za same muškarce. Kretena je bilo i uvijek će ih biti, a sa time je bolje da se pomirite. Okrenite leđa štetnim feminizmima koji se polako pojavljuju i na ovim prostorima, pa će vas raja ozbiljnije shvatati. Neće sigurno sa pričama o mansplainingu i manspreadingu, a pogotovo pričama Jelene Veljače...
Last edited by MarlboroGold on 12/03/2020 21:16, edited 1 time in total.
vjeshalica

#8484 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Ne ucestvujem u diskusiji ali sam po tvojoj teoriji dosla na volej. Ne znam u cemu zapravo? Imas neki problem dok me stalno prozivas? Ocito da imas.
MarlboroGold

#8485 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Zapravo sam te prvi put spomenuo u onom postu. Dalje neću sigurno.

Pozzz
vjeshalica

#8486 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Pozz i tebi, al 2 puta si. Ja se ne bavim licno sa tobom slagala se ili ne, niti tebe niti bilo koga na cistu hatoru prozivam po temama. Al eto..
Tebi tvoje meni moje
StelaVrti

#8487 Re: Danasnji "feminizam"

Post by StelaVrti »

Čituckam pođehkad ove postove ovdje
i sve pet

Samo bih zamolila dotičnu/e,
kada se bace u trans sjw feminizma, koji je odavno prešao u extremizam,
da naglase da je to njihovo mišljenje, njihov pristup i njihove frustracije i ne ubacuju da to rade za sve nas,

jer, dragi Mujo, nemoj me ti više braniti

Hvala
Bloo
Globalna šefica

#8488 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 12/03/2020 21:08 Kretena je bilo i uvijek će ih biti, a sa time je bolje da se pomirite
:)

Ovo treba reci svim zenama zrtvama mobinga, silovanja, maltretiranja, porodicnog nasilja, femicida, dobacivanja, nezeljenog diranja....

Aferim.

Prevazisao si i puru.

Sad si odrastao muskarac.

Nadam se da ces imati kcerke.
MarlboroGold

#8489 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 12/03/2020 21:38
MarlboroGold wrote: 12/03/2020 21:08 Kretena je bilo i uvijek će ih biti, a sa time je bolje da se pomirite

Ovo treba reci svim zenama zrtvama mobinga, silovanja, maltretiranja, porodicnog nasilja, femicida, dobacivanja, nezeljenog diranja....

Aferim.

Prevazisao si i puru.

Šta je tu pogrešno? Postoji sud i slično i ostalo za procesuiranje istih. Bez obzira na sve takvih će i dalje biti sve dok je ljudske rase na planeti.
Na ovo sam mislio.
StelaVrti

#8490 Re: Danasnji "feminizam"

Post by StelaVrti »

Bloo wrote: 12/03/2020 21:38

Aferim.

Prevazisao si i puru.

moderator na kub (valjda bi trebala biti neutralna, a ne proklinjati i nadati se, u zlobi :D )

jer, sinovi ne mogu biti žrtve?
jer im je u genima šta?, silovanje, nasilje, dobacivanje,

na koji ti nizak udarac igraš,
Lik je zasrao s izjavom da je bolje da se pomirimo da će uvijek biti kretena (što je tačno)
a ti si vodu na svoj mlin navela, aferim i tebi

Da, kretena će uvijek biti! Jednostavno!

Ne, ne treba se pomiriti s tim, samo treba znati će ih uvijek biti,
ako ih istrijebiš, zamijenit će ih agresivne žene...dok ne izumru

da, svim ženama treba reći da će uvijek biti kretena, da budu spremne na to
ne, ne možeš iskorijeniti muški rod zato jer ih ti mrziš (iz tebi poznatih razloga)

a ako ti se neko mrzi jer su oni takvi, idi im mrzi matere (mame, female), one su im to usadile, one su ih odgajale i tetošile, usmjeravale i pokazale im kako da tretiraju žene.

Žena, majka, ti ih je rodila, dala, oblikovala i poslala u svijet
Bloo
Globalna šefica

#8491 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

A mogao bi ti malo da prosetas na vjecna lovista za klonove.
MarlboroGold

#8492 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Nisam zasrao. Trebao sam se bolje izraziti.
piupiu

#8493 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Female Shark in Seoul Aquarium Eats Male Shark Because He Kept Bumping Into Her

https://jezebel.com/1835459530?fbclid=I ... UUeenxVa0

:D :lol:
1Dante1

#8494 Re: Danasnji "feminizam"

Post by 1Dante1 »

Bloo wrote: 12/03/2020 22:13 A mogao bi ti malo da prosetas na vjecna lovista za klonove.
Eto sta bude kad das zeni previse moci :oops:
MarlboroGold

#8495 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 12/03/2020 22:54 Female Shark in Seoul Aquarium Eats Male Shark Because He Kept Bumping Into Her

:| :mrgreen:
piupiu

#8496 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: 12/03/2020 13:42
Škobo Habu wrote: 12/03/2020 13:39 Whatever, ali to da su carstva i halifati izričito muški mitovi kroz historiju, nije uopšte tačno.

Jedan od vodećih ideologa skraćenog velikosrpskog Dušanovog carstva jeste - žena. Biljana Plavšić.

Nacisti, baš kao i fašisti, unutar svojih političkih struktura su imali veoma jake ženske pokrete čiji je jedini angažman bio propagandno djelovanje.

Na kraju, bilo bi dobro čuti od @piupiu šta misli o idelogiji Ulrike Meinhof? O kavom je tu ideološkom "kalifatu" riječ?
ostavicu je da sama napise, ali mislim da si pogresno shvatio sta je htjela ovim reci.
Šta sam htjela reći? Apsolutno ništa. Samo sam odgovorila na post prije svoga, u kojem prethodni forumaš nabraja gorecitirane opšte karakteristike radikalnih feministkinja, izmedju ostalog da su brkate, debele, militantne, da sanjaju Dušanova carstva i kalifate ... Pitajte dotičnog šta je time htio reći, ja se referiram na njegov post i usput velim da to baš i nisu feminističke težnje, a ni karakteristike.

Užasno je zamorno kad neko k'o padobranac uleti u konverzaciju i od jednog detalja iskonstruiše čitavu dramu potpuno ignorišući podužu repliku na jedan grandiozno šovinistički post. Onda još pozivanjem na status šačice vladarica u istoriji "dokaže" kako žene vjekovima stvaraju ideologije i sanjaju Dušanova carstva i kalifate, što ja 'odbijam prihvatiti' iz predrasude.

Ne znam kako Bošku ni najmanje ne zasmeta niti jedan dio posta koji je prethodio (i koji je citiran u) mom odgovoru, niti slovom i brojem 10. stereopnih, doljecitiranih karakteristika, koji je autor posta kojem sam replicirala pripisao feministkinjama.
činjenica je također da su radikalne feministkinje, kao i svi radikali, 1... osobe odvojene od realnosti 2....koje sanjaju neka svoja Dušanova carstva, halifate, matrijarhat i ostale utopije, 3...traže neprijatelje u svakome ko misli drugačije i 4....konstantno ih neko ugrožava.

5.... Budi debela, 6...budi zapuštena, 7... bacaj kladivo, 8.... ne brij noge i brkove, :? :? :? ali 9...nemoj onda druge tjerati da im se to sviđa i da se dive tome, 10... dopusti činjenicu da budeš ne prihvaćena u društvu i nađi sebi slične, kad' vas bude dovoljno pravite revoluciju i uspostavite svoj sistem sa svojim pravilima, samo historija vam ne ide u prilog, budući da se takav scenario nigdje ne pamti.
Nije ni bitno. Da utvrdimo. Žene nisu u Švicarskoj mogle glasati do 1971., u Bosni ih se do 1945. 90% nije znalo potpisati, ali Isabella je dokaz da u ideotvorstvu i želji za dominacijom izmedju žena i muškaraca kroz istoriju nema apsolutno nikakve razlike. (Ne slažem se.) Jedini problem kompletne citirane razmjene izmedju HS i mene je zagrada u kojoj ja "optužih" muškarce da su sni o kalifatima i Dušanovim carstvima ipak malo više njihovi. E, vala, ako to nije *ebanje u zdrav mozak, ja ne znam šta je. :-)
MarlboroGold

#8497 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Pa nisu se ni ti snovi o kalifatima i Dušanovim carstvima pojavili tek tako... matere im punile glave dok su ih odgajale :mrgreen:
wewa

#8498 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

piupiu wrote: 12/03/2020 22:54 Female Shark in Seoul Aquarium Eats Male Shark Because He Kept Bumping Into Her

muške ajkule da se pomire s tim da ženske ajkule također imaju zube :D
Škobo Habu

#8499 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

piupiu wrote: 12/03/2020 18:59

Upravo tako. Naravno da nije ideološki odskakala od svog vremena (iako se kao žena kraljica itekako isticala), upravo o tome i pričamo, ti iz jedne, ja iz druge perspektive. Isabella je radila šta je radila da konsoliduje moć, čiji je legitimator Katolička crkva. Ideje pokrštavanja i protjerivanja potiču od Crkve, Tomasa de Torquemade i Španske inkvizicije. Izabella nije stvorila tu ideologiju.
Nije Tomas de Torquemeda proglasio Isabelu za Velikog Inkvizitora, već je Isabela ustoličila Tomasa na tu poziciju. Tu se ne radi o nikakvoj ideologiji u modernom smislu, već namjeri da se španjolsko tlo očisti od nekršćanskog stanovništva. Sve u slavu Boga i Kraljevstva Nebeskog.

Isabela, de Torquemeda, nebitno - zajedničko za oboje jeste da su bili u službi Božijoj na Zemlji.

Ideologije koje su stvarale žene, kad su ih počele stvarati, nisu ideologije dominacije nad svijetom. One su ideologije oslobodjenja i ravnopravnosti, jer proističu iz 'ženske' stvarnosti i bore se za druge stvari. Kraljevska kćer je dio sistema dominacije. Ili se ovdje malo pravimo naivni?
Ne pravimo se naivni, već sam ja reagovao na tvoju tvrdnju koja je čista generalizacija. Ta tvdnja jeste da sve imperijalističke ideje, odnosno sistem dominacije se zasniva na muškom egu i načinu razmišljanja.

U historiji ima toliko primjera po kojima su žene vladarice pokazivale iste takve namjere i nisu prezale ni od čega da ih ostvare.
Historijske ličnosti tipa ilirske kraljce Teute ili Kleopatre su dokaz takvim tvrdnjama.

Suština je u tome da se o nekim događajima može samo govoriti u duho vremena kada su nastali, a ne donositi sudove na osnovu jednog ili dva primjera. Na vrhuncu ekspanzije Rimske imperije, na čijem čelu imamamo Gaj Julija Cezara, u isto vrijeme imaš helenistički Egipat na čijem je čelu vladarka Kleopatra.
Da još jednom ponovim svoj prvi post:
Ne, hoću da kažem da su snovi (i projekti) o dominaciji i osvajanju svijeta mahom muški. Ima tu i žena, da se razumijemo. Ali ideološki se takvim idejama mahom bave muškarci. Možda zato što žene nisu imale priliku, bile su zauzete borbom da osvoje pravo da same izadju preko kućnog praga. Ali, mislim, u istoriji se ne pojavljuje baš veliki broj žena tog tipa. Nešto mi pade na um Ayn Rand, ali naopako, pa ću ovo popraviti.
Zato sam i pomenula Ayn Rand. Ona je moja vječna fascinacija, kao žena koja je imala izuzetnu potrebu da dominira i promoviše problematične ideje.

Postulirati da feminizam teži Dušanovim carstvima i kalifatima (vladavinom žena nad svijetom, valjda?) meni je poprilično neshvatljivo. Pa s te teze skočiti na temu srednjovjekovnih žena vladara kao o dokazu da žene žele dominaciju nad svijetom je još manje shvatljivo. Jer da jedno ima veze s drugim, onda bi još od Isabelle sva ženska pitanja bila riješena, zar ne?
Niko ne postulira feminizmu ništa, već ženama kao biološkoj kategoriji. Ili ti želiš reči kako se ljudska priroda dijeli na žensku i mušku?

Tvoj pogled na feminizam se može podvući pod onu mantru - kada bi žene vladale svijetom ne bi bilo ratova. To je čisti idealizam. Pogled na svijet kroz polarizovane fancy naočale Jelene Valjače, recimo.

Kao prvo, feminizam 19. stoljeća nije isto što je feminizam 21. stoljeća. Klara Cetkin nije isto što i članice "Femmena" po ulicama evropskih gradova. Šta bi to Klara Cetkin baš rekla za žene koje koriste sise i pocjepane najlonke, kao najjače oružje u borbi za svoje ciljeve?

Druga stvar, uopšte mi nisi odgovorila, pošto se deklarišeš kao anarho-feministkinja, o političkoj filozofiji Ulrike Meinhof, koja je u borbi za jednakost nasilje smatrala legitimnim sredstvom za ostvarivanje anraho-marksistički ciljeva?
“The demand for equal rights developed out of the demand for liberation. Liberation would bring emancipation through a series of changes in the social system: the abolition of the hierarchical social structure, the establishment of a democratic one, and melding of capital and labor so that production methods would be more social, and the master/slave relations that defined existing social structures would end.

Yet the demand for equal rights no longer puts into question the social conditions of inequality that exist between people. On the contrary, it merely wants inequality to be applied systematically. It demands equality within inequality: equality of the female worker with the male worker, of the female clerk with the male clerk, of the female civil servant with the male civil servant, of the female editor with the male editor, of the female member of parliament with the male member of parliament, of the businesswoman with the businessman. Such demands for equal rights are the focus of every women’s union congress and every conference of businesswomen because so far equal rights only exist in law, not in practice. It seems that an unjust world is still having problems justly distributing its injustices.”

From “False Consciousness” (1968)
Kao što vidiš, neke od zakletih feministkinja nisu uopšte pacifistkinje, kako ti kompletan pokret želiš predstaviti, već se smatraju revolucionarima koji oružanu borbu smatraju neophodnom?

Treća stvar, uzmimo primjer šedesetosmaša i revolucije "seksualnog oslobađanja", zar neki od tih aktera, među kojima treba izdvojiti jednu Simone de Beauvoir, kako ikonu "drugog vala feminizma", nisu se otvoreno divili totaliranim režimima jednog Mai Tze Tunga i sovjetskom kulturnom modelu, ili podržavali vođe svjetske Revolucije tipa Chea, koji je recimo bio jedan izrazit homofob po pitanju seksualnih sloboda?
hadzinicasa

#8500 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

MarlboroGold wrote: 12/03/2020 21:08
hadzinicasa wrote: 12/03/2020 09:08

a tim, zajednica, klapa, pleme je ... muskaraca?
Historijski gledano uglavnom su muškarci bili zaduženi za očuvanje tih zajednica. Danas je slika dosta drugačija, jer se i žene sve aktivnije uključuju i to je pozitivno i treba tako biti. Ja lično izuzetno cijenim sposobne žene. U globalu cijenim sve sposobne ljude, a sve manje ih dijelim na dobre i loše (osim ekstrema) već samo na sposobne i nesposobne. U ranijim postovima prije možda pedesetak stranica sam spomenuo da su neki feminizmi potrebni u BiH. Patrijarhat, kako ga volite nazivati, ima svoje loše strane (već sam spomenuo zloupotrebu muškosti od strane osoba na pozicijama moći, ali ima i puno toga drugog), ali ga ne treba rušiti kako to mnoge od vas zamišljate. Trebamo se naći negdje na sredini bez ekstrema. Uostalom lično sam donirao sredstva za literaturu žene BiH, jer mi je istinski stalo do toga šta god ko mislio ovdje o meni. Napominjem i da se nekoliko vas spuštalo na nivo ličnih psihoanaliza, pa i nivo insinuacija, na prethodnim stranicama, dok ja nisam ni u jednom momentu (osim za vješalicu - došla na "volej" :mrgreen: ).

Kad su u pitanju žene u BiH, što se mene tiče trebaju imati sljedeće:
1. Puna zaštita kod poslodavaca i sudskim putem kad je u pitanju trudnoća tj. porodiljsko odsustvo.
2. Da imate pravo da samo vi lično odlučujete o svom tijelu.
3. Da ste isto plaćene kao muškarci na identičnim radnim mjestima. Negdje se gleda produktivnost, tako da i plate zavise od toga.
i još toga, ali se ne mogu trenutno sjetiti. Dosta od naprijed navedenog se može ostvariti uz kompetentnost, obrazovanost, sposobnost, a ne samo i isključivo upiranjem prstom u babarogu zvana patrijarhat.

Da sumiram... pustite muškarce da budu muškarci. Ne miješajte se u muškost i šta istu predstavlja (ono što nas krasi) niti pokušavajte istu ispravljati, jer je to pogrešno i štetno za same muškarce. Kretena je bilo i uvijek će ih biti, a sa time je bolje da se pomirite. Okrenite leđa štetnim feminizmima koji se polako pojavljuju i na ovim prostorima, pa će vas raja ozbiljnije shvatati. Neće sigurno sa pričama o mansplainingu i manspreadingu, a pogotovo pričama Jelene Veljače...
da dragi, kako ti kazes :D
(hvala sto si nam objasnio kako bi mi to trebale, pa da se uvazi)

polu-salu na stranu, koja je od nas koje smo pisale na ovoj temi agresivna feministica pritom dlakava, brkata, etc? Koja to od nas "ne pusta muskarce da budu muskarci i mijesa se u muskost"? Cemu takav panican osjecaj ugrozenosti, osjecaj da neko od muskaraca ne cak ni uzima nego otima ono sto je njihovo? osim ako nema nesto sto je iskljucivo njihovo (tu imamo historisje argumente) i odAbij brate sestro... zene time sto su zene, a pogotovo "sposobne" (iako mi je muka od ovog termina jer je podlozan pristrasnom tumacenju) nicim ne ugrozavaju muskarce. cak olaksavaju zivot muskarcima jer preuzimaju dio tereta koji su tradicionalno muskarci nosili sami na svojim plecima (skrb za porodicu). pa bi tako valjda trebalo da bude reciprocno i sa tradicionalno zenskim dijelom tereta. i da svi zivimo sretno i zadovoljno. (kad govorimo o musko-zenskim odnosima)

Kad govorimo o drustvu, e tu je malo tricky. Sam kazes da polozaj zena u BH drustvu nije izjednacen s polozajem muskaraca te da se i sam boris za ravnopravnost. osim kad je rijec o osobinama kao sto su: snaga, ponos, cast i dostojanstvo... one su malo vise muske. i jos ponesto je malo vise musko, ali ostalo eto mozemo imati. ja ti se zahvaljujem o, na velikodusnosti, sirokim pogledima i tolerantnosti. Tu vec vidimo nedoslijednosti i nelogicnosti.

Problem je kad dodje neko kao ja i kaze - meni ne treba niko nista dati, jer ja to vec imam. Ili bi trebalo da imam. Osobine koje si naveo su osobine covjeka, jedinke u zajednici bez obzira na spol. Ili spol odredjuje koliko ce neko biti ozbiljno shvacen. Pa u tom kontekstu "ce nas raja ozbiljnije shvatati" kao zene, ako se ponasamo na odredjeni (predrasudama o zenstvenosti mozda, uslovljen) nacin. Uopce ne vidis kolicinu patronisinga koji koristis u citavom postu, a koji se manifestuje kroz ovu recenicu. Mansplainig i manspreading su stvarni i manifestacija, odnosno posljedica povlastenog polozaja muskog roda. Ukazivanje na to, ne smatram neozbiljnim. Nemogucnost uvidjanja (od strane muskaraca) koliko je to zapravo posljedica prethodno navedenog - to bi se moglo nazvati neozbiljnim i dokazom koliko je taj osjecaj entitlement-a jos uvijek stvaran.

Ono sto ja kazem - necu te (ne tebe licno) postovati samo zato sto si muskarac (niti cu postovati neku zenu samo zato sto je zena). nisi entitled u mom svijetu ni na sta. izvoli zasluzi moje postovanje i (bilo kakav) polozaj u mom sistemu vrijednosti. pri tome ne trazim nista sto i sama nisam spremna dati.

primjetila bih jos jednu stvar - ni jedna od ovih zena koje su se ovdje javile nije sebi uzela za pravo da muskarcima napise: trebali bi to i to, tako i tako, pa bi vam bilo bolje (razumjelo bi vas se bolje i sl.) docim vecina muskaraca na tami, yourself included (cast izuzecima) 'ladno i opusteno govori zenama sta i kako bi trebalo (sta i kako bi mi trebala pa bi nas se razumjelo i bilo bi nam lakse i bolje. jer oni znaju sta je najbolje za nas)
Last edited by hadzinicasa on 13/03/2020 12:06, edited 2 times in total.
Post Reply