Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ExNihilo

#8276 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

wewa wrote: 11/03/2020 11:05
ExNihilo wrote: 11/03/2020 10:59
Ovdje je riječ o tome da si citirala članak čiji izvor nisi provjerila. Kada su drugi uradili to za tebe, pa naglasili da izvor podataka nije tačan, umjesto priznanja greške, ti se i dalje upireš da nađeš podatke tamo gdje ih nema.

To iz razloga jer tebe ne zanima šta je istina. Zanima da te nađeš podatak koji će tvoje predubjeđenje potvrditi. Jer ti znaš istinu a priori. Podaci ti ne trebaju. Izmislit ćemo ih, slagat ćemo da su na stranici 44, ili ćemo pretpostaviti da su derivirani iz indikatora, mada nemamo pojma kako.

I to je suma sumarum sve ove priče zadnjih nekoliko dana: ja subjektivno znam šta je istina, šta me briga šta kažu studije i podaci.
Citirala sam članak koji se poziva na podatke SB. Nisam zbilja toliko skeptična niti besposlena da radim fact checking novinskih članaka koji se tiču rada i nalaza međunarodnih institucija s resursima koji prevazilaze budžet naše zemlje (i to višestruko, nagađam).

Meni je misterija otkud vama, većini muških diskutanata na temi, volja i potreba da diskreditujete takve podatke - šta vas to tjera da niječete neravnopravnost o kojoj članci, a onda i učesnice na temi govore? Otkud ti potreba za verbalnim nadmetanjem u stvarima koje tebe lično očito ne dotiču? Jer nijednog trena niti jedna žena na temi nije ugrozila tvoje postojanje, dok šovinizam, patrijarhat i tradicionalizam svakodnevno ugrožavaju žene na ovim prostorima.
Evo, da ti riješim misteriju: to se zove kritičko promišljanje.

I ne, nisi navela podatke SB. Navela si fake news.
wewa

#8277 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 11:07
ExNihilo wrote: 11/03/2020 10:59
Ovdje je riječ o tome da si citirala članak čiji izvor nisi provjerila. Kada su drugi uradili to za tebe, pa naglasili da izvor podataka nije tačan, umjesto priznanja greške, ti se i dalje upireš da nađeš podatke tamo gdje ih nema.

To iz razloga jer tebe ne zanima šta je istina. Zanima da te nađeš podatak koji će tvoje predubjeđenje potvrditi. Jer ti znaš istinu a priori. Podaci ti ne trebaju. Izmislit ćemo ih, slagat ćemo da su na stranici 44, ili ćemo pretpostaviti da su derivirani iz indikatora, mada nemamo pojma kako.

I to je suma sumarum sve ove priče zadnjih nekoliko dana: ja subjektivno znam šta je istina, šta me briga šta kažu studije i podaci.
Citirala sam članak koji se poziva na podatke SB. Nisam zbilja toliko skeptična niti besposlena da radim fact checking novinskih članaka koji se tiču rada i nalaza međunarodnih institucija s resursima koji prevazilaze budžet naše zemlje (i to višestruko, nagađam).

Meni je misterija otkud vama, većini muških diskutanata na temi, volja i potreba da diskreditujete takve podatke - šta vas to tjera da niječete neravnopravnost o kojoj članci, a onda i učesnice na temi govore? Otkud ti potreba za verbalnim nadmetanjem u stvarima koje tebe lično očito ne dotiču? Jer nijednog trena niti jedna žena na temi nije ugrozila tvoje postojanje, dok šovinizam, patrijarhat i tradicionalizam svakodnevno ugrožavaju žene na ovim prostorima.

:lol: od srca si me nasmijao! da se zbilja radi o kritičkom promišljanju, nekad bi u obzir uzeo i argumente s druge strane spektra. bojim se da si sam sebe diskreditovao kao neutralnog posmatrača odbacivši, tek tako, 3 studije koje je SB banka provela samo zato što je članak u kojem se one pominju površno napisan - što ga ne čini lažnom viješću.
hadzinicasa

#8278 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 11/03/2020 11:02
"Zašto sam nervozna? Nemam potrebe za sladunjavim komentarima? Ti si 'osjetio da ja mislim'? Imam li kakve podatke? Imam li linkove za studije? Ja sam narcisoidna." Imaš li još kakvu preporuku, analizu ili naredbu za mene? Bolje je da sam sladunjava, nego da te otpremim gdje i kako bih trebala, nakon dotičnih obraćanja.

Kad dečki budu radjali djecu, brinuli se o njima, o kućanstvu, o muževima i o starim roditeljima (ovdje specifično govorim o Bosni), onda ćemo moći ravnopravno uporedjivati ekonomsku participaciju (sav taj rad takodje ima ekonomsku vrijednost), i doprinos poduzetništvu. Na stranu koliko je uopšte besmisleno govoriti o rodnom poduzetništvu u BiH u kontekstu okolnosti pod kojima svi zajedno funkcionišemo.
maloprije sam razmisljala o tome.
mislim da ono sto se ovdje ne uvidja, jer muskarcima (ne svim!) ne odgovara jeste polazna tacka koje se wewa dotakla - muskarci mogu sve sto i zene. dakle - usisavati, kuhati, brinuti se o kuci, djeci, roditeljima, prati ih, njegovati, tjesiti, voljeti, a paralelno raditi, dodatno se educirati se u svojoj profesiji, inovirati, putovati, sarafati namjestaj, popraviti uticnicu, ocepiti sifon, nositi pakete plocica, peglati, itd. itd.
dakle ako podjemo od te pretpostavke da su svi sposobna, odrasla bica, onda se vracamo na ravnopravnu podjelu rada (svakog rada). ne jednaku vec ravnopravnu gdje cemo jednaku vrstu i kolicinu rada jednako vrednovati i cijeniti. i ne podrazumijevati.

na kraju, od njih se ne ocekuje nista vise (ali ni manje) od onoga sto i same dajemo. jedino uz premisu da su nesposobni za jednako toliko, moze im se "popustiti", hajd' ne moze on to, nije u stanju, nije sposoban, ne zna, itd itd... a to bi onda znacilo da ih se gleda kao manje vrijedne ili manje sposobne sto nije premisa i ne bi trebala da bude premisa.
madner

#8279 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Opet Marks i teorija o ulozenom radu. :D
MarlboroGold

#8280 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Ne treba vam feminizam za ravnopravnu podjelu rada.
ExNihilo

#8281 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

wewa wrote: 11/03/2020 11:13
ExNihilo wrote: 11/03/2020 11:07

:lol: od srca si me nasmijao! da se zbilja radi o kritičkom promišljanju, nekad bi u obzir uzeo i argumente s druge strane spektra. bojim se da si sam sebe diskreditovao kao neutralnog posmatrača odbacivši, tek tako, 3 studije koje je SB banka provela samo zato što je članak u kojem se one pominju površno napisan - što ga ne čini lažnom viješću.
Članak je fake news i treba ga odbaciti. Što ne znači da studije treba odbaciti, već znači da studije ne podržavaju ono što piše u članaku. Mislim da sam bio dovoljno jasan da me desetogodišnjak shvati.

A kad smo već kod studije, jedne od tri u kojima se Bosna uopće spominje, da si pročitala podatke sa stranice 44, na koje se pozivaš, vidjela bi da je agregatni indeks Bosne i Hercegovine 85 od mogućih 100 (100 = puna jednakost), po čemu smo izjednačeni sa Južnom Korejom i Švicarskom (85.6), te pozicionirani u top 50 država svijeta.

Što će reći, studija na koju se pozivaš demantiraš ono što pričaš. Kad zapravo pogledaš podatke, ti si ta koja će studiju odbacivati. Jer, da ponovimo, nije poravnata sa tvojim ideološkim predubjeđenjem.

Get your facts straight. Što bi gledala podatke, znaš ti onako. Iz života.
wewa

#8282 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 11:32
Članak je fake news i treba ga odbaciti. Što ne znači da studije treba odbaciti, već znači da studije ne podržavaju ono što piše u članaku. Mislim da sam bio dovoljno jasan da me desetogodišnjak shvati.

A kad smo već kod studije, jedne od tri u kojima se Bosna uopće spominje, da si pročitala podatke sa stranice 44, na koje se pozivaš, vidjela bi da je agregatni indeks Bosne i Hercegovine 85 od mogućih 100 (100 = puna jednakost), po čemu smo izjednačeni sa Južnom Korejom i Švicarskom (85.6), te pozicionirani u top 50 država svijeta.

Što će reći, studija na koju se pozivaš demantiraš ono što pričaš. Kad zapravo pogledaš podatke, ti si ta koja će studiju odbacivati. Jer, da ponovimo, nije poravnata sa tvojim ideološkim predubjeđenjem.

Izjednačeni smo sa Švicarskom, zemljom koja je ženama pravo glasa dala već 1971.? Bravo mi!

Dakle, naš posao je završen, nemamo čemu bolje težiti - jer smo 85.?
konoplja

#8283 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Mozemo li onda prekriziti feminizam iz drzava u kojima je 100 agregatni rezultat?
Koji ce nam k ako je puna jednakost?
Danasnji feminizam na zapadu se prerusio u LGBTIQisam.
wewa

#8284 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

konoplja wrote: 11/03/2020 11:41 Mozemo li onda prekriziti feminizam iz drzava u kojima je 100 agregatni rezultat?
Koji ce nam k ako je puna jednakost?
Danasnji feminizam na zapadu se prerusio u LGBTIQisam.
o tom potom.
konoplja

#8285 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

wewa wrote: 11/03/2020 11:40
Izjednačeni smo sa Švicarskom, zemljom koja je ženama pravo glasa dala već 1971.? Bravo mi!

Sta ti radis po pitanju ravnopravnosti zena u BiH?

Koje bi stvari promjenula? Evo da imas magicni stapic i mozes bilo koje zakone sprovesti, sta bi uradila?
MarlboroGold

#8286 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 11/03/2020 10:35
madner wrote: 11/03/2020 09:39 Tuzno je sta se desi sa pokretom koji je izgubio svrhu.

Zakonske prepreke su uklonjene, sada imamo trziste koje pravedno svima odredjuje koliko vrijede. Pravedno nije isto sto i jednako, moze biti i izuzetno okrutno.

I sada bi ljudi da mjenjaju zakone trzista, koje su nam u zadnjih 300 godina donjele sav napredak, kako bi umjesto pravedno bilo jednako.
Izgubio svrhu? Na ovim prostorima nikada nije bio potrebniji. Slučaj Edine Dedić spomenut par strana ranije je krunski dokaz.
Ovi prostori su još u raljama patrijarhata sa debelom linijom podebljanim nacional šovinizmima.
Čisto sumnjam da je mislio na BiH.
dale cooper

#8287 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 11/03/2020 11:52
madner wrote: 11/03/2020 09:39 Tuzno je sta se desi sa pokretom koji je izgubio svrhu.

Zakonske prepreke su uklonjene, sada imamo trziste koje pravedno svima odredjuje koliko vrijede. Pravedno nije isto sto i jednako, moze biti i izuzetno okrutno.

I sada bi ljudi da mjenjaju zakone trzista, koje su nam u zadnjih 300 godina donjele sav napredak, kako bi umjesto pravedno bilo jednako.
Izgubio svrhu? Na ovim prostorima nikada nije bio potrebniji. Slučaj Edine Dedić spomenut par strana ranije je krunski dokaz.
Ovi prostori su još u raljama patrijarhata sa debelom linijom podebljanim nacional šovinizmima.
Bez obzira šta je mislio, dokle god postoji i jedno mjesto na zemlji gdje su ženama ugrožena i temeljna ljudska prava (da ne spominjem
druge stvari) pokret ima svrhu. A ako za trenutak zanemarimo zapad o kojem je bilo najviše riječi na zadnjih par strana, takvih je mjesta
i previše.
ExNihilo

#8288 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 11:32

Pa nije takmičenje u brzini, nego trenutnoj legislativi. Uostalom, na ovoj temi su se u negativnom kontekstu spominjale i države koje na World Bank indeksu imaju 100. Dakle, punu jednakost.

Ništa, preostaje samo država u kojoj muškarci vise na banderama.
wewa

#8289 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

konoplja wrote: 11/03/2020 11:44

Sta ti radis po pitanju ravnopravnosti zena u BiH?

Koje bi stvari promjenula? Evo da imas magicni stapic i mozes bilo koje zakone sprovesti, sta bi uradila?
pisala sam već o tome, ali nisi prije bio aktivan na temi, vjerovatno.

moje djelovanje počinje od vrlo ličnog - imam troje djece, dvije kćeri i sina. odgajamo ih suprug i ja tako da jednako poštuju sve, da poznaju svoja prava, da biraju u skladu s individualnim preferencijama a ne tradicionalnim ulogama.

okružujem se jakim ženama koje opet osnažuju druge žene - kako u krugu prijatelj(ic)a, tako i udruženja, posebno u oblasti obrazovanja, kulture i reproduktivnih prava. kad god imam priliku, pričam o ženskim pravima, ukazujem na loše pojave u društvu i nastojim biti potpora ženama oko sebe. ne trpim nepravdu, nastojim drugima ne činiti nepravdu. podržavam političke opcije koje imaju vrijednosti bliske mojima, kako glasanjem na izborima, tako i verbaliziranjem podrške dostupnim kanalima, uključujući ovaj.

da imam mogućnosti, prvo bih se pobrinula za osiguravanje jednake i adekvatne porodiljske naknade svim porodiljama u BiH - trenutno je ta problematika rascjepkana u skladu s uređenjem, negdje solidno uređena, a većinom sramotno ostavljena po strani.

propisala bih obavezno roditeljsko odsustvo za oba roditelja u jednakom trajanju po uzoru na Švedsku.

osigurala bih drakonsko sankcionisanje za diskriminaciju pri zapošljavanju i na radnom mjestu.

osigurala bih dovoljne kapacitete u predškolskim ustanovama, po prihvatljivoj cijeni.

unaprijedila bih zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, posebno u svjetlu evidentne pristrasnosti zdravstvenog sistema uslijed koje žene ne dobijaju jednaku uslugu - ženama se, naime, u znatno manjoj mjeri propisuju analgetici nego muškarcima. imamo drugi, drastičan primjer smrti mlade porodilje kojoj ni autopsija ne bi bila provedena da muž nije tako zahtijevao (!).

osigurala bih adekvatnu skrb za slabe i nemoćne, te ostale ranjive skupine poput djece s posebnim potrebama, bilo kroz naknade umjesto plaće njegovateljima ili veći kapacitet ustanova, sa strožijom kontrolom i nadzorom, kako se primjer iz Pazarića ne bi ponovio. naime, veliki je broj žena koje ne učestvuju na tržištu rada jer su prisiljene brinuti se o članovima porodice.

detaljno bih proučila nastavne planove i programe, te prikupila podatke o obrazovnom sistemu i ishodima učenja, odnosno obrazovanja kako bi se utvrdile kritične tačke na kojima djevojčice i djevojke odustaju od tehničkih nauka, odnosno poslova koji obećavaju bolju zaradu.

osigurala bih programe prekvalifikacije i samozapošljavanja žena u skladu s potrebama tržišta rada, kao i programe obrazovanja u zreloj dobi.

za početak.
piupiu

#8290 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 07:12
piupiu wrote: 11/03/2020 00:42
almir90 wrote: 10/03/2020 20:49 Pogledaj samo kako se s visine i sa ciniznom obraća drugima, ono ko si ti meni da se obraćaš sa nekim tamo dokazima i činjenicama. Nisu bitni logični argumenti, nego primarno vođenje emocijama, samo naprijed pokaži svoje pravo lice, meni se čini nego poprilično narcisoidan.

Znači, narcizam? Pa nisam ja nikome, na polusmiješnu provokaciju o ideološkim neprijateljima, s visine spočitavala da neoliberalizam smatra dijelom ekonomske teorije. Niti sam koga diskreditovala kao anti-intelektualnog desničara, kao vi mene kao anti-intelektualnog ljevičara, jer UoC, zaboga, ima 33 Nobelova laureata za ekonomiju, te je stoga—nekom volšebnom logikom—biti kontra neoliberalne doktrine intelektualno nezamislivo. Ma vidi kurca!

Imate obojica pozdrave od Nobelovaca Harry Markowitza, Williama Sharpea, Roberta Mertona, Myrona Scholesa, Roberta Englea, te Franca Modigliania i Mertona Millera u Džehennemu, nadam se da često s njima popričate o finansijskoj krizi iz 2008.
Volšebna logika? OK, let's see.

Među ta 33 laureata nalazi se i Samuelson. Kejnzijanac, baš poput Krugmana ili Stiglitza koje sinoć pominješ kao primjere "dobrih" ekonomista. Nalazi se Paul Romer, koji je dao nemjerljiv doprinos ekonomskom razvoju i razumijevanju konvergencije siromašnih zemalja - zemalja u razvoju - ka razvijenim zemljama. Nalazi se i Herbet Simon, čovjek koji je konceptom ograničene racionalnosti kontrastirao neoklasičarima, poput Roberta Lucasa, još jednog laureata čikaške škole i standardne babaroge ljevičara. U tom odabranom društvu je i Richard Thaller, pionir bihejvioralne ekonomije, koji je pokazao da finansijska tržišta nisu racionalna kako to klasični i neoklasični ekonomski modeli pokazuju. Kao i dvije godine prije toga, prošle godine nobela je ponovo odnio predstavnik čikaške škole - Michael Kremer. Kremer je pionir tzv. randomized controlled trials, i vjerovatno niko u historiji ekonomske misli nije dao snažniji doprinos smanjenju siromaštva. Njegova istraživanja su doslovno - ali doslovno - pomogla da se milioni izvuku iz siromaštva.

S druge strane, među ta 33 laureata je i Friedman, neoklasičar i monetarist, strastveni zagovornik slobodnih tržišta, čovjek koji je postao poster boy za tzv. neoliberalizam unutar ljevičarskog diskursa, zato što je insistirao na deregulaciji i liberalizaciji. Tu je i Markowitz, pionir portfolio teorije, čovjek bez kojeg su moderna finansijska tržišta nezamisliva, a ljevičarima nema draže teme od finansijskih tržišta i teorija zavjere vezanih za ista. Tu je i Scholes, ne igrač Manchester Uniteda, nego čovjek iza Black-Scholes modela, koji je finansijska tržišta uveo u eru kompleksnih derivata.

Svesti takvu lepezu ekonomskih škola, ideja, misli i pravaca, onako kafanski paušalno, pljas!, na pojam neoliberalizma, pojam koji uopće ne postoji u ekonomskoj teoriji, pojam s kojim se niko od pomenutih nije identificirao, o kojem niko među njima nije pisao, pojam koji, barem kada govorimo o većini od ova 33 laureata, nije se ni koristio u današnjem značenju za vrijeme njihovih života, to nije samo arogantno, kako almir90 reče, niti je tek antiintelektualizam, kako ja rekoh. Ne, to je volšebno.

Zapravo, uopće ne postoji termin da se adekvatno opiše taj stepen ignoracije, pa ću biti slobodan predložiti isti: nobelsplaining. Ono kad ti, koji si pročitao nekolicinu ljevičarskih pamfleta, objašnjavaš nobelovcima, koji su pomjerili čovječanstvo, kako njihove ideje nisu ono što oni misle i kažu da jesu, ono za što ih je Nobelov komitet prepoznao, nego ćeš im ti objasniti o čemu se tu zapravo radi i kako se to stvarno zove.

Oh, da. Što se tiče ekipe koju si pobrojala u posljednjem pasusu, pa povezala sa finansijskom krizom iz 2008. Preporučujem Krugmana, ekonomistu kojeg naročito voliš, ali očito ne čitaš, koji se polomio da objasni kako finansijska kriza iz 2008. ima najmanje veze sa finansijskim tržištima, pa samim tim i sa društvencem koje si pobrojala gore, a koje je valjda krivo samo što je dalo nemjerljiv doprinos razvoju finansijskih tržišta i portfolio teorije.

Đizus Krajst.
Hvala na eseju, pročitaću ga kasnije. Ovako, ofrlje, imam tri komentara.

Jedan. Nalazimo se na forumu, gdje se gadjamo svakojakim ocjenama, podjebavamo, provociramo i ponekad ozbiljno razgovaramo. Od jedne moje potpuno bezazlene provokacije... do ovako ozbiljnog predavanja, ne znam čemu da se zahvalim, ali hvala, zaista cijenim. Pročitaću sve, krajem dana.

Dva. Čitam ja Krugmana, naravno da ga čitam. I kao ljevičarski anti-intelektualac, dopuštam da i Nobelovci mogu biti u krivu, što je i poanta mog prethodnog posta. Ne očekujem ni od Krugmana, ni od Chicago škole, ni od tebe, ni od sebe, Božju riječ. Štaviše, kao neko ko suštinski poštuje nauku, očekujem i od svojih 'idola' da budu u krivu, jer nauku ne shvatam kao doktrinu, ni kao Božje davanje.

Tri. U savremenom svijetu, Chicago School ima vrlo specifično značenje, svima poznato, i asocijacije oko iste su svima jasne. Bespotrebno je pisati traktate o dostignućima UoC ekonomista da bi se diskreditirao neko ko taj termin upotrebljava tačno onako kako se on upotrebljava u akademskom svijetu i van njega.

Živio do popodne!
konoplja

#8291 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 11/03/2020 11:57

Bez obzira šta je mislio, dokle god postoji i jedno mjesto na zemlji gdje su ženama ugrožena i temeljna ljudska prava (da ne spominjem
druge stvari) pokret ima svrhu. A ako za trenutak zanemarimo zapad o kojem je bilo najviše riječi na zadnjih par strana, takvih je mjesta
i previše.
Vecina nas koji diskutujemo smo ipak na zapadu, a ne u tim mjestima kojih je previse po svijetu. Veci problem je globalna nejednakost i neofeudalizam sa lordovima poput bezosa, zuckerberga itd. Moc koju oni imaju i resursi kojima raspolazu. To je problem zapada i time zapad treba da vise brine nego o feminizmu i polozaju zena u zimbabveu.
MarlboroGold

#8292 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 11/03/2020 11:02
almir90 wrote: 11/03/2020 07:21 Zašto si nervozna? Nemaš potrebe za tim sladunjavim, ciničnim komentarima, piši normalno.

I moj odgovor za doprinos jeste vezan za tvoje pitanje kako ja doprinosim društvu, osjetio sam da mišliš da samo parazitiram na račun države. Oni tvoji članci i jesu smiješni, i iza toga stojim, i jesam ih pregledao. Da li postoje muškarci koje loše tretiraju žene? Naravno da postoje, ne treba meni neki kvazi novinar i nekakve studije. I ovo je dvosmjerna ulica, ja znam da postoje i loše žene. Možeš li ti priznati da postoje loše žene?

Studija oko neravnopravnosti u plaćanju ima smisla. Kako vi računate procenat gdje dođete do zaključka da su žene manje plaćene? Ako se uzima ukupan broj sa ukupnim prilivom sredstava, pa se to sve podijeli i dobije rezultat. Ako je tako, i to se uzima za argument, to je smiješno. Muškarci više pokreću privatne poslove, više radimo teže poslove koji donose više para, više je muškaraca inžinjera. Manje muškaraca se upisuje na fakultete i ganjaju druge načine dabzarade pare, a često ima dosta prilika da se zaradi bez fakulteta. Općenito smo dosta agresivniji u privatnim poslovima, jer smo tako se biološki razvili da smo takmičarski nastrojeni. Uostalom, evo studije koja pkazuje razlike između ženskih i muških poduzetnika: https://www.omicsonline.org/open-access ... ?aid=84862

Ja bih volio da vidim jednu firmu, ista pozicija, ista težina posla, ista količina radnih sati i da je muškarac plaćen više od žene. Imaš li takve podatke?
"Zašto sam nervozna? Nemam potrebe za sladunjavim komentarima? Ti si 'osjetio da ja mislim'? Imam li kakve podatke? Imam li linkove za studije? Članci i studije koje sam postavila su smiješni. Ja sam narcisoidna." Imaš li još kakvu preporuku, analizu ili naredbu za mene? Bolje je da sam sladunjava, nego da te otpremim gdje i kako bih trebala, nakon dotičnih obraćanja.

Kad dečki budu radjali djecu, brinuli se o njima, o kućanstvu, o muževima i o starim roditeljima (ovdje specifično govorim o Bosni), onda ćemo moći ravnopravno uporedjivati ekonomsku participaciju (sav taj rad takodje ima ekonomsku vrijednost), i doprinos poduzetništvu. Na stranu koliko je uopšte besmisleno govoriti o rodnom poduzetništvu u BiH u kontekstu okolnosti pod kojima svi zajedno funkcionišemo.
:-? :mrgreen:
wewa

#8293 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 12:00 Pa nije takmičenje u brzini, nego trenutnoj legislativi. Uostalom, na ovoj temi su se u negativnom kontekstu spominjale i države koje na World Bank indeksu imaju 100. Dakle, punu jednakost.

problem i jeste u tome što se ocjenjuje legislativa - a ne provedba propisa na terenu.

pa je tako zakonom zabranjeno vršiti diskriminaciju prilikom zapošljavanja, a ona se vrši svakodnevno, posvuda.
zakonom je zabranjeno uskraditi medicinsku uslugu pacijentu, pa jedna Sebija nekažnjeno na konferenciji za štampu kaže da niti jedan ljekar neće djetetu pružiti neophodnu uslugu.
nasilje je općenito zakonom zabranjeno, propisane su i kazne zatvora, pa svjedočimo eskalaciji nasilja zasnovanog na rodu.

ali, bitnije je biti minder-komentator.
dale cooper

#8294 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

konoplja wrote: 11/03/2020 12:09
i previše.
Vecina nas koji diskutujemo smo ipak na zapadu, a ne u tim mjestima kojih je previse po svijetu. Veci problem je globalna nejednakost i neofeudalizam sa lordovima poput bezosa, zuckerberga itd. Moc koju oni imaju i resursi kojima raspolazu. To je problem zapada i time zapad treba da vise brine nego o feminizmu i polozaju zena u zimbabveu.
Govori u svoje ime jarane, ja živim u Bosni i mi smo miljama daleko od zapada u ekonomskom, mentalnom i bilo kojem drugom smislu.
piupiu

#8295 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 11/03/2020 12:09
:-? :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

Ovo je neki frojdijanski momenat. Podsvjesno radim na unapredjenju prava LGBT zajednice. :D
MarlboroGold

#8296 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

i previše.
Tri vala feminizma/ama u Zimbabveu u slicnim zemljama, tu se zaustaviti i dosta. Ne dopustiti da se pojavi bara zvana gender wars
Last edited by MarlboroGold on 11/03/2020 12:23, edited 1 time in total.
ExNihilo

#8297 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

wewa wrote: 11/03/2020 12:12
ExNihilo wrote: 11/03/2020 12:00 Pa nije takmičenje u brzini, nego trenutnoj legislativi. Uostalom, na ovoj temi su se u negativnom kontekstu spominjale i države koje na World Bank indeksu imaju 100. Dakle, punu jednakost.

problem i jeste u tome što se ocjenjuje legislativa - a ne provedba propisa na terenu.

pa je tako zakonom zabranjeno vršiti diskriminaciju prilikom zapošljavanja, a ona se vrši svakodnevno, posvuda.
zakonom je zabranjeno uskraditi medicinsku uslugu pacijentu, pa jedna Sebija nekažnjeno na konferenciji za štampu kaže da niti jedan ljekar neće djetetu pružiti neophodnu uslugu.
nasilje je općenito zakonom zabranjeno, propisane su i kazne zatvora, pa svjedočimo eskalaciji nasilja zasnovanog na rodu.

Rekoh ja da ćeš ti početi naprasito prati ruke od studije. Najednom više nije relevantno šta piše u studiji, nego je stanje na terenu bitno. :lol:

Nevjerovatno je kakva kognitivna disonanca odzvanja u vašim glava. Koje ideološko ludilo.
wewa

#8298 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

ExNihilo wrote: 11/03/2020 12:22
wewa wrote: 11/03/2020 12:12

Rekoh ja da ćeš ti početi naprasito prati ruke od studije. Najednom više nije relevantno šta piše u studiji, nego je stanje na terenu bitno. :lol:

Nevjerovatno je kakva kognitivna disonanca odzvanja u vašim glava. Koje ideološko ludilo.
jel ti stvarno vjeruješ u to što piseš?

navedi gdje sam 'oprala ruke' od studije, molim te. čak ni prema nalazima studije koja je obuhvatila zakonska rješenja, a ne stvarno stanje (jer bi takve podatke, pretpostavljam, bilo teško prikupiti - ako i ima neko voljan da to čini, kao ova naša nesretna i nesposobna država), mi nemamo osiguranu ravnopravnost.

da ponovim, ni naša zakonska rješenja ne omogućavaju ženama u BiH da budu ravnopravne sa muškarcima. šta onda da očekujemo na terenu?

a ti slobodno nastavi izvlačiti svoje zaključke, radiš to od početka učešća na temi.
MarlboroGold

#8299 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Eto on izvlači svoje zaključke, a vi ne provlačite ništa kroz vaše ideološko sito... smiješno.
hadzinicasa

#8300 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

ja bih da se za pocetak slozimo da su teorija i praksa u disonanci.
golemoj, tako da se ono sto se ovdje iznosi iz iskustva - empirijski dokaz - ne bi se smjelo tako lako odbaciti od strane bilo koga dobronamjernog ko drzi do sebe kao razumnog i znanja zeljnog sugovornika u diskusiji.
Post Reply