Kad ne čitaš pažljivo, ja ti ne mogu pomoći.
PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
- ¤ jelena ¤
#1076 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
- piupiu
#1077 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Hvala! Sad sam tek zbunjena! Ovo što si gore stavila o dvojnosti roda mi zapravo zvuči nešto kao slovenačka dvojina, ako dobro kontam slovenačku dvojinu (a ne kontam).cLo wrote: ↑06/03/2020 18:47 Problem je u morfemu -a, koji obično govori da se radi o imenici ženskog roda, u jednini, nominativ. Međutim, tatA je imenica muškog roda koju završava "ženski" sufiks -a, zbog toga je nepraktično i pomalo strano. Imenice muškog roda završavaju suglasnikom i ova neuobičajenost sa samoglasnikom uzrokuje problem.
Znači, na tate možemo referirati kao ne te tate i na ti tate, i u ženskom i u muškom rodu. Da li se, shodno tome, osnovni/zbirni broj za tata+tata izražava na isti način? Imam dva tate u muškom? Imam dvije tate u ženskom? Da li se ovdje uopšte koristi osnovni (dva/dvije) ili zbirni (dvoje) broj? Dvoje tate? Koja zavrzlama, boktemazo!
- ¤ jelena ¤
#1078 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
piupiu wrote: ↑07/03/2020 07:17 Hvala! Sad sam tek zbunjena! Ovo što si gore stavila o dvojnosti roda mi zapravo zvuči nešto kao slovenačka dvojina, ako dobro kontam slovenačku dvojinu (a ne kontam).
Znači, na tate možemo referirati kao ne te tate i na ti tate, i u ženskom i u muškom rodu. Da li se, shodno tome, osnovni/zbirni broj za tata+tata izražava na isti način? Imam dva tate u muškom? Imam dvije tate u ženskom? Da li se ovdje uopšte koristi osnovni (dva/dvije) ili zbirni (dvoje) broj? Dvoje tate? Koja zavrzlama, boktemazo!![]()
![]()
![]()
Svaka čast @piupiu na uloženom trudu i na razumijevanju složenosti problema,
a bome i na intuiciji koja te nekim čudom dovela do dvojine.
Cijela zbrka i jeste posljedica nestanka dvojine iz našeg jezika, koja je nekad postojala u staroslovenskom...
Ne obaziri se na rod imenice.
To znaš po jezičkom osjećanju i napisala si pravilnu deklinaciju imenice tata - tako da u tome definitivno nije problem. Uz imenicu tata, bez obzira na gramatičku zavrzlamu oko deklinacije, koja postoji, ipak ide pridjev ili prisvojna zamjenica u muškom rodu, pa će isto biti i sa osnovnim brojem...vrijedan tata, moj tata...itd. a ne vrijedna/moja tata.
Problem je u gramatičkoj kategoriji broja (jednini/množini) i u padežu kako imenice tata, brat, otac, tako i osnovnog broja 2,
jer i brojevi 1, 2, 3 i 4 se mijenjaju po padežima, ali mi to u svakodnevnoj upotrebi jezika zanemarujemo, iako nam norma to nalaže.
Znači, u primjeru: Isus je imao dva tate/dva brata/dva oca... nije gramatički pravilno upotrijebiti osnovni broj (dva) u nominativu, nego u onom padežu u kojem je imenica uz koju taj broj stoji. Imenica uz koju stoji broj 2 (tata/brat/otac ) nije u akuzativu, što bi bilo da je ispred nje broj jedan i očekuje se da bi trebalo biti jer je objekat u rečenici. I... ta imenica očito nije u množini, iako je riječ o 2 jedinke.
E, sad...koga zanima šta jeste i kako bi bilo gramatički pravilno, neka proba s imenicom grad pa će biti jasnije o kojem padežu je riječ.
I, naravno, niko taj pravilan oblik neće upotrijebiti u svakodnevnom govoru.
-
allem_77
#1079 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
A što ga vi zakomplikovaste?piupiu wrote: ↑07/03/2020 07:17Hvala! Sad sam tek zbunjena! Ovo što si gore stavila o dvojnosti roda mi zapravo zvuči nešto kao slovenačka dvojina, ako dobro kontam slovenačku dvojinu (a ne kontam).cLo wrote: ↑06/03/2020 18:47 Problem je u morfemu -a, koji obično govori da se radi o imenici ženskog roda, u jednini, nominativ. Međutim, tatA je imenica muškog roda koju završava "ženski" sufiks -a, zbog toga je nepraktično i pomalo strano. Imenice muškog roda završavaju suglasnikom i ova neuobičajenost sa samoglasnikom uzrokuje problem.![]()
Znači, na tate možemo referirati kao ne te tate i na ti tate, i u ženskom i u muškom rodu. Da li se, shodno tome, osnovni/zbirni broj za tata+tata izražava na isti način? Imam dva tate u muškom? Imam dvije tate u ženskom? Da li se ovdje uopšte koristi osnovni (dva/dvije) ili zbirni (dvoje) broj? Dvoje tate? Koja zavrzlama, boktemazo!![]()
![]()
![]()
Ne postoje dva tate. A ovim pitanjem nek se zamaraju homoseksualci.
- cLo
#1080 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
piupiu wrote: ↑07/03/2020 07:17Hvala! Sad sam tek zbunjena! Ovo što si gore stavila o dvojnosti roda mi zapravo zvuči nešto kao slovenačka dvojina, ako dobro kontam slovenačku dvojinu (a ne kontam).cLo wrote: ↑06/03/2020 18:47 Problem je u morfemu -a, koji obično govori da se radi o imenici ženskog roda, u jednini, nominativ. Međutim, tatA je imenica muškog roda koju završava "ženski" sufiks -a, zbog toga je nepraktično i pomalo strano. Imenice muškog roda završavaju suglasnikom i ova neuobičajenost sa samoglasnikom uzrokuje problem.![]()
![]()
![]()

-
John Cleese
#1081 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Oh, očevi i oci...
A pape? -> Dzizus je imao... Kako dalje, rodjaci?
https://www.youtube.com/watch?v=QxDpLoIfa1E
- ¤ jelena ¤
- ¤ jelena ¤
#1083 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Pape je jedan - kao i babo i ćaća.John Cleese wrote: ↑07/03/2020 13:44
-
John Cleese
#1084 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
I tamo je trebalo pisati da je Isus imao dva tata, jer je tako i bilo - lijevo i desno od njega, na zasebnim hardcore (BDSM->snuff) gimnastickim spravama 
(Neko ce, mozda, reci da su se ti (ne)sretnici na Golgoti zapravo nasli zbog tezeg krivicnog djela no nemojmo sad sitnicariti.)
(Neko ce, mozda, reci da su se ti (ne)sretnici na Golgoti zapravo nasli zbog tezeg krivicnog djela no nemojmo sad sitnicariti.)
-
StelaVrti
#1085 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
i žena koje nema je odgovorila kako je i bilo za očekivati
- ¤ jelena ¤
#1086 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Ako ja napisah šta pogrešno, moliću da mi se na grešku ukaže i greška će biti ispravljena... 
Da koga ne uvrijedih opaskom o babi kao starijem obliku od tate, kuku meni....
Da koga ne uvrijedih opaskom o babi kao starijem obliku od tate, kuku meni....
- Dozer
#1087 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
I, u cemu sam ja onda pogrijesio kada sam rekao da je "imao je dva tate" nebuloza, a da je ispravno ili "imao je dvojicu oceva" ili "imao je dvojicu tata" ili "imao je dva oca"?
- ¤ jelena ¤
#1088 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Upravo u tome što si rekao.
- strucnjakdemagog
#1089 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Ne mogu da vjerujem da već 5-6 dana raspravljate o ovome.
- strucnjakdemagog
#1090 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Aj da vam malo skrenem pažnju.
Ja pišem:
obavješten, obavijestiti
promjena, promijeniti
ni sa čim, ni za šta
niotkud
Neki su mi ukazivali da ovde griješim, ali ne navedoše mi po kojem pravilu.
Ja pišem:
obavješten, obavijestiti
promjena, promijeniti
ni sa čim, ni za šta
niotkud
Neki su mi ukazivali da ovde griješim, ali ne navedoše mi po kojem pravilu.
- ¤ jelena ¤
#1091 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Jedina greška koju ja vidim je obaVJešten. Tu imaš IJE...obavIJEšten (nije riječ o vještini, nego o vijesti
) i to je to.
A pravilo...hm...imaš ono poređenje sa ekavicom.
Ako je u ekavskom izgovoru dugo E, a u ovom slučaju jeste, onda je u ijekavskom izgovoru IJE.
Ako je e kratko, kao u primjeru promena, onda je JE pa mi imamo promJEna.
Ovo pravilo ima mnogo izuzetaka, ali primjer obaviješten ne spada u te izuzetke.
Ostali primjeri, koji bi mogli biti pogrešni, zavise od konteksta pa ne znam.
Eto, ukratko.
A pravilo...hm...imaš ono poređenje sa ekavicom.
Ako je u ekavskom izgovoru dugo E, a u ovom slučaju jeste, onda je u ijekavskom izgovoru IJE.
Ako je e kratko, kao u primjeru promena, onda je JE pa mi imamo promJEna.
Ovo pravilo ima mnogo izuzetaka, ali primjer obaviješten ne spada u te izuzetke.
Ostali primjeri, koji bi mogli biti pogrešni, zavise od konteksta pa ne znam.
Eto, ukratko.
- strucnjakdemagog
#1092 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
I sam primjenjujem to pravilo dugo i kratko E, ali u ovom slučaju nisam, jer znam da se kaže obavještenje.
Doduše, sad kad provjerim, nikako ne ide kratko E na obavešten. To je to. Hvala.
Doduše, sad kad provjerim, nikako ne ide kratko E na obavešten. To je to. Hvala.
- ¤ jelena ¤
#1093 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Obaveštenje - kratko e - obavještenje;
obavešten - dugo e - obaviješten;
obavestiti - dugo e - obavijestiti.
Nnč.
obavešten - dugo e - obaviješten;
obavestiti - dugo e - obavijestiti.
Nnč.
- piupiu
#1094 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Pravilo je, zapravo, lako. Glagolski pridjev trpni uvijek ostaje u istom obliku (odrazu jata) kao i infinitiv.strucnjakdemagog wrote: ↑08/03/2020 10:05 I sam primjenjujem to pravilo dugo i kratko E, ali u ovom slučaju nisam, jer znam da se kaže obavještenje.
Doduše, sad kad provjerim, nikako ne ide kratko E na obavešten. To je to. Hvala.![]()
- obavještenje
obavijestiti = obaviješten
primjena
primijeniti = primijenjen
osvjetljenje
osvijetliti = osvijetljen
- Dozer
#1095 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Nazalost, danas imamo utrpavanje IJEkavice u sve, sve s ciljem odmicanja od ekavice jer je to, je'te, srpsko, a iz cega ljudi onda totalno pogresno pocinju pisati.
Na cesti cesto na vozilima vidim npr. "prijevoznik", valjda jer ljudi kontaju da je "prevoznik" ekavica.
Vidjam da ljudi cesto pisu i "prijelaz", vjerovatno nastalo iz istog razloga kao i ovo gore. Valjda onda iz toga izvlace i "prijelazenje", "prijelazno(st)"...
U medijima, sto pisanim, sto digitalnim, cesto se moze vidjeti "obavijestenje".. itd.
Na cesti cesto na vozilima vidim npr. "prijevoznik", valjda jer ljudi kontaju da je "prevoznik" ekavica.
Vidjam da ljudi cesto pisu i "prijelaz", vjerovatno nastalo iz istog razloga kao i ovo gore. Valjda onda iz toga izvlace i "prijelazenje", "prijelazno(st)"...
U medijima, sto pisanim, sto digitalnim, cesto se moze vidjeti "obavijestenje".. itd.
- strucnjakdemagog
#1096 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Isli slučaj je i sa prijenos i prijevod.Dozer wrote: ↑08/03/2020 14:43 Nazalost, danas imamo utrpavanje IJEkavice u sve sve, sve s ciljem odmicanja od ekavice jer je to, je'te, srpsko, a iz cega ljudi onda totalno pogresno pocinju pisati.
Na cesti cesto na vozilima vidim npr. "prijevoznik", valdja jer ljudi kontaju da je "prevoznik" ekavica.
Vidjam da ljudi cesto pisu i "prijelaz", vjerovatno nastalo iz istog razloga kao i ovo gore. Valjda onda iz toga izvlace i "prijelazenje"...
U medijima, sto psianim, sto digitalnim, cesto se moze vidjeti "obavijestenje".. itd.
- Mate_Miso_Kovac
#1097 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Prijelaz, prijevoz, prijevod itd. su ispravni oblici u hrvatskom jeziku, i to odavno. Čak i za vrijeme hrvatsko-srpskog jezika u prošlom stoljeću, ovakvi ijekavski oblici su bili ispravni. I nisu takvi zato sto je "ekavica srpska", jer ekavica nije iskljucivo srpska...
- ¤ jelena ¤
#1098 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Jezik je selfi pojedinca, zajednice, vrste...staaalno se mijenja...
- strucnjakdemagog
#1099 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Najjača riječ u hrvatskom mi je "ždrijeb" (žrijeb) 
- ¤ jelena ¤
#1100 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Nema jače od ''zbosti''...neprevaziđena...
ooops, ta nije hrvatska.

ooops, ta nije hrvatska.