https://ciklopea.com/hr/prijevod/jezicn ... ia-tantum/
PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#1052 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Ne pise ovdje da li i u genitivu sve ostaje isto? Je li -dvoje hlace- ili -dvoje hlaca-?
-
Tempo
- ZeModerator
#1053 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
pravo da ti kazem, nemam pojma. inace, kod nas se kaze dvoje hlace, i dvoje gace.Entropio wrote: ↑26/02/2020 17:38Ne pise ovdje da li i u genitivu sve ostaje isto? Je li -dvoje hlace- ili -dvoje hlaca-?
- cLo
#1054 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Genitiv nije ni dvoje hlace, ni dvoje hlaca, nego dvojih hlaca. Primjer: Nemam nista osim dvojih hlaca. Ovo sto tebe zanima su brojni pridjevi, koji se koriste uz imenice u mnozini.Entropio wrote: ↑26/02/2020 17:38Ne pise ovdje da li i u genitivu sve ostaje isto? Je li -dvoje hlace- ili -dvoje hlaca-?
-
Tempo
- ZeModerator
#1055 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
that sounds about rightcLo wrote: ↑26/02/2020 21:32Genitiv nije ni dvoje hlace, ni dvoje hlaca, nego dvojih hlaca. Primjer: Nemam nista osim dvojih hlaca. Ovo sto tebe zanima su brojni pridjevi, koji se koriste uz imenice u mnozini.
- Dozer
- piupiu
#1057 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Deklinacija brojeva
Glavni brojevi izriču količinu nečega (jedan čovjek, dva brata, tri žene, četiri sela itd.), dok redni brojevi izriču koje je nešto po redu (prvi čovjek, drugi trkač, treći pas itd.). Brojevi preko četiri se ne dekliniraju, osim stotina, hiljada, milion, milijarda.
N dva......dvije.....tri......četiri
G dvaju...dviju.....triju....četiriju
D dvama..dvjema..trima...četirima
A dva......dvije.....tri......četiri
V dva......dvije.....tri......četiri
L dvama...dvjema..trima..četirima
I dvama...dvjema...trima..četirima
Brojne imenice
Po obliku imenice, a po značenju brojevi. Takve su brojne imenice ženskoga roda: dvojica, trojica, četvorica, petorica, desetorica, dvadesetorica itd. Brojne imenice upotrebljavaju se samo da označe više stvari muškog roda. Na primjer, dvojica lingvista, trojica matematičara, četvorica braće.
U našem slučaju očeva i tata → dvojica očeva, dvojica tata.
Trojica su me čekala u pivnici. → tri muškarca
Desetorica neka pođu naprijed. → deset muškaraca
Ako se radi o dva muškarca, pravilno je: Idemo nas dvojica.
Brojni pridjevi
N dvoje hlače ( 2 para hlača)
G dvojih hlača
D dvojim hlačama
A dvoje hlače
I dvojim hlačama
L dvojim hlačama
Glavni brojevi izriču količinu nečega (jedan čovjek, dva brata, tri žene, četiri sela itd.), dok redni brojevi izriču koje je nešto po redu (prvi čovjek, drugi trkač, treći pas itd.). Brojevi preko četiri se ne dekliniraju, osim stotina, hiljada, milion, milijarda.
N dva......dvije.....tri......četiri
G dvaju...dviju.....triju....četiriju
D dvama..dvjema..trima...četirima
A dva......dvije.....tri......četiri
V dva......dvije.....tri......četiri
L dvama...dvjema..trima..četirima
I dvama...dvjema...trima..četirima
Brojne imenice
Po obliku imenice, a po značenju brojevi. Takve su brojne imenice ženskoga roda: dvojica, trojica, četvorica, petorica, desetorica, dvadesetorica itd. Brojne imenice upotrebljavaju se samo da označe više stvari muškog roda. Na primjer, dvojica lingvista, trojica matematičara, četvorica braće.
U našem slučaju očeva i tata → dvojica očeva, dvojica tata.
Trojica su me čekala u pivnici. → tri muškarca
Desetorica neka pođu naprijed. → deset muškaraca
Ako se radi o dva muškarca, pravilno je: Idemo nas dvojica.
Brojni pridjevi
N dvoje hlače ( 2 para hlača)
G dvojih hlača
D dvojim hlačama
A dvoje hlače
I dvojim hlačama
L dvojim hlačama
- Dozer
#1058 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Ispada da sam, ipak, ja bio u pravu...?¤ jelena ¤ wrote: ↑26/02/2020 11:04Ako može dva oca, dva brata, zašto ne bi moglo i dva tate. Gramatički je isto i jednako nepravilno i jedno i drugo i treće.
Razlika je samo u tome što smo na prva dva oblika navikli i upotrebljavamo ih, a ovaj treći možda prvi put vidimo pa nam je smiješan. .
Mnogo smo glupi i nepismeni, al gramatiku svog jezika što ne znamo da ne znamo - to je čudo jedno.
Ali, kako god, a sto je vidljivo na svim mogucim temama ovog foruma, ali i u real life, danasnje nerazumijevanje svega i svacega, pa i onog najosnovnijeg (o nekim dubinskim promisljanjima i donosenju nekih suvislih zakljucaka suvisno je i pricati), imamo zahvaliti samo jednom, a sto je savrseno dobro objasnjeno ovdje - http://www.skolegijum.ba/tekst/index/20 ... -na-izbore
Odlomak odgovora petnaestogodisnjaka na neka pitanja...
Polovini generacije u toku devetogodišnjeg obrazovanja ukradene su tri godine.
Preko njihovih stisnutih očiju prešli su tenderi, dositeji, skije, osnovne.ba, emisi, iživljavali su se direktori, inspektori, ministri, recenzenti, komisije, povjerenstva, donosili zakoni sve jedan gori od drugih, branili vagoni mastera i doktorata u tvrdom povezu deset primjeraka, hajali su na katedrama i kurte i murte, i evo, na kraju prve petine dvadeset prvog vijeka svako drugo dijete, na pitanje kada je profesorica koja se posljednjih devet mjeseci bavila proučavanjem statua na ostrvu započela svoje proučavanje statua na ostrvu, odgovori: prije godinu dana, početkom maja. Koja rijeka teče ispod ćuprije na Drini? Žepa. Iz kojeg grada je Mančester Junajted. Iz Junajteda. Gdje se nalazi čuvena Kelnska katedrala? U Bonu. Koja je zemlja poznata po škotskom viskiju? Irska... Po kojoj rijeci su cigare Morava dobile ime? Po Drini. Koja energija pokreće parobrod? Električna. Od kojeg se drveta pravi bukov parket? Od lipe. Po kojoj knjizi je snimljen istoimeni film Vlak u snijegu. Po Družbi Pere Kvržice...
- ¤ jelena ¤
#1059 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
¤ jelena ¤ wrote: ↑26/02/2020 11:26 pravilno je onako kako ti to nikad nisi izgovorio, tako da nema potrebe da se trudiš.
Niti znaš da promijeniš po padežima ovo bez guglanja, niti ćeš prihvatiti da upotrebljavaš pravilno kad otkriješ kako je pravilno, ako otkriješ...
ali ćeš nastaviti da se smiješ drugima koji nisu ništa nepismeniji ni lošiji poznavaoci gramatike od tebe.
- Dozer
#1061 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Tjah... Samo ti mezi...
Ako imas 2 brata, i neko te pita "imas li brata?" ili "koliko brace imas?", sta ces odgovoriti:
1. Imam dva brata, ili
2. Imam dvojicu brace?
U slucaju tata/oceva ista stvar...
1. Imam dva tate, ili
2. Imam dva oca, ili
3. Imam dvojicu oceva?
-
Tempo
- ZeModerator
#1062 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
moze oboje, i dva brata i dvojicu brace, moze i dva oca i dvojicu oceva, ali ne moze dva tata. moze dvojicu tata.
doduse, ja ovo po sluhu. nije da bih to mogao objasniti.
- ¤ jelena ¤
- Lilith1
#1064 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Prihvatljive su mi greške u nekim složenijim izrazima tu svi znaju pogriješiti. Međutim greške kao neznam,hoČe mo li,Čao, nemogu i tako neke osnovne stvari , mislim da je zaista nekako ponižavajuće kad vidimo toliku nepismenost ,danas, kada imamo dostupno sve, i tekstovi su svuda oko nas tako da ne mogu naći izliku.

- burekodsira
#1065 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
džip (đip), sendvič (sendvić), žvakača guma (žvakaća)
a da li je "mognem/htjednem" pravilno
npr kad mognem doći / kad htjednem ići
ili ipak kad budem mogao doći / kad budem htio ići
-
StelaVrti
#1066 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
dva tate,¤ jelena ¤ wrote: ↑26/02/2020 15:28Na tu visinu si se ti sam nakačio načinom na koji si postavio pitanje o natpisu ''Isus je imao dva tate''.Dozer wrote: ↑26/02/2020 13:14 Aha... A, kao, znamo da je ono sto ti napises 100% ispravno...zbog necega...?
Pa ja te ljudski upitah nesto, ti se odmah nakaci na nekakvu visinu, i onda, kao, odozgo nesto fol pametujes.
Eto gore primjer, pojasni ako znas. Ako ne znas, onda batali i visinske supljake.
Sve sam ti rekla kako će biti i objasnila u prethodnim postovima šta treba da uradiš ako mi ne vjeruješ, pa izvoli....
Pronađi u gramatici odgovore na sva svoja pitanja i biće ti jasno sve što sam ti napisala.
Dakle, ponavljam...i garantujem:
dva tate,
dva oca,
dva brata
je jednako gramatički nepravilno, a razlika je samo u tome što ovo prvo ti nikad ne bi upotrijebio, dok druga dva, takođe gramatički nepravilna slučaja, sasvim regularno koristiš i na to si navikao.
Meni svejedno, moš kako hoš...ništa se ne mora...
a ponajmanje trošiti svoje dragocjeno vrijeme na podučavanje drugih, koje ne daje nikakve rezultate.
Toliko od mene.
dva oca,
dva brata
je jednako gramatički nepravilno......
U iščekivanju pravilnog, moja ti, uključi i kako to ide za babe
- ¤ jelena ¤
- hadzinicasa
#1068 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
nije mi profesija ali koliko znam - mognem i htjednem je ispravno u sadasnjem vremenu, a ovo drugo u buducem.burekodsira wrote: ↑05/03/2020 15:43 džip (đip), sendvič (sendvić), žvakača guma (žvakaća)
- Dozer
#1069 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Malo si nefer, Jelo. I ja sam te pitao sta je netacno, medjutim samo dajes komentare, ali ne i odgovor. U cemu je trik...?
Koliko si sarkasticnog teksta napisala za ovo vrijeme i vezano za "problem", mogla si hladno elaborirati greske.
Koliko si sarkasticnog teksta napisala za ovo vrijeme i vezano za "problem", mogla si hladno elaborirati greske.
- piupiu
#1070 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Kad smo postali Slovenci?
Kako žvakaČa guma? Može biti 'žvakača', kao imenica, ali je guma žvaka(ju)ća, ne?
Usput:
-
Tempo
- ZeModerator
#1072 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
ja dobre mame
- piupiu
#1073 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
- Nominativ: ko? šta? tate
Genitiv: koga? čega? tata
Dativ: kome? čemu? tatama
Akuzativ: koga? šta? tate
Vokativ: o! oj! tate
Lokativ: gdje? o kome? o čemu? (o) tatama
Instrumental: s kim? s čim? (sa) tatama
- cLo
#1074 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
...
Last edited by cLo on 06/03/2020 18:49, edited 1 time in total.
- cLo
#1075 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Problem je u morfemu -a, koji obično govori da se radi o imenici ženskog roda, u jednini, nominativ. Međutim, tatA je imenica muškog roda koju završava "ženski" sufiks -a, zbog toga je nepraktično i pomalo strano. Imenice muškog roda završavaju suglasnikom i ova neuobičajenost sa samoglasnikom uzrokuje problem.piupiu wrote: ↑06/03/2020 17:11Ja ne znam precizno objasniti šta je ovdje na stvari. Mislim da je kvaka u padežima i glagolu 'imati'. Da li se imanje tata izražava u genitivu (pripadnost, dio nečega) ili u akuzativu (predmet radnje). Dakle, da li imamo tata (genitiv) ili tate (akuzativ). E, sad, pošto smo mi nominativno-akuzativni jezik, a 'imati' je valjda prelazni glagol (mora imati objekat), a objekat se izražava u akuzativu... A onda moramo pogledati i kako se slaže broj... ali, sad moram ići, vratim se poslije.
- Nominativ: ko? šta? tate
Genitiv: koga? čega? tata
Dativ: kome? čemu? tatama
Akuzativ: koga? šta? tate
Vokativ: o! oj! tate
Lokativ: gdje? o kome? o čemu? (o) tatama
Instrumental: s kim? s čim? (sa) tatama