PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Tempo
ZeModerator

#1051 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Tempo »

Entropio wrote: 26/02/2020 17:16 Jedno pitanje... ja kazem -kupio sam dvoje gace- (ne znam zasto, tako sam naucen valjda, ali ne zvuci mi ispravno), a neko kaze -kupio sam dvoje gaca-. Sta je ispravno i zasto?

https://ciklopea.com/hr/prijevod/jezicn ... ia-tantum/
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1052 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Entropio »

Tempo wrote: 26/02/2020 17:25
Entropio wrote: 26/02/2020 17:16 Jedno pitanje... ja kazem -kupio sam dvoje gace- (ne znam zasto, tako sam naucen valjda, ali ne zvuci mi ispravno), a neko kaze -kupio sam dvoje gaca-. Sta je ispravno i zasto?

Ne pise ovdje da li i u genitivu sve ostaje isto? Je li -dvoje hlace- ili -dvoje hlaca-?
Tempo
ZeModerator

#1053 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Tempo »

Entropio wrote: 26/02/2020 17:38

Ne pise ovdje da li i u genitivu sve ostaje isto? Je li -dvoje hlace- ili -dvoje hlaca-?
pravo da ti kazem, nemam pojma. inace, kod nas se kaze dvoje hlace, i dvoje gace.
cLo

#1054 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by cLo »

Genitiv nije ni dvoje hlace, ni dvoje hlaca, nego dvojih hlaca. Primjer: Nemam nista osim dvojih hlaca. Ovo sto tebe zanima su brojni pridjevi, koji se koriste uz imenice u mnozini.
Tempo
ZeModerator

#1055 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Tempo »

cLo wrote: 26/02/2020 21:32
Genitiv nije ni dvoje hlace, ni dvoje hlaca, nego dvojih hlaca. Primjer: Nemam nista osim dvojih hlaca. Ovo sto tebe zanima su brojni pridjevi, koji se koriste uz imenice u mnozini.
that sounds about right :thumbup:
Dozer

#1056 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Dozer »

cLo wrote: 26/02/2020 21:32 Genitiv nije ni dvoje hlace, ni dvoje hlaca, nego dvojih hlaca. Primjer: Nemam nista osim dvojih hlaca. Ovo sto tebe zanima su brojni pridjevi, koji se koriste uz imenice u mnozini.
Moze li i pojasnjenje za ono "dva tate"?
piupiu

#1057 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by piupiu »

Deklinacija brojeva

Glavni brojevi izriču količinu nečega (jedan čovjek, dva brata, tri žene, četiri sela itd.), dok redni brojevi izriču koje je nešto po redu (prvi čovjek, drugi trkač, treći pas itd.). Brojevi preko četiri se ne dekliniraju, osim stotina, hiljada, milion, milijarda.

N dva......dvije.....tri......četiri
G dvaju...dviju.....triju....četiriju
D dvama..dvjema..trima...četirima
A dva......dvije.....tri......četiri
V dva......dvije.....tri......četiri
L dvama...dvjema..trima..četirima
I dvama...dvjema...trima..četirima

Brojne imenice

Po obliku imenice, a po značenju brojevi. Takve su brojne imenice ženskoga roda: dvojica, trojica, četvorica, petorica, desetorica, dvadesetorica itd. Brojne imenice upotrebljavaju se samo da označe više stvari muškog roda. Na primjer, dvojica lingvista, trojica matematičara, četvorica braće.

U našem slučaju očeva i tata → dvojica očeva, dvojica tata.

Trojica su me čekala u pivnici. → tri muškarca
Desetorica neka pođu naprijed. → deset muškaraca
Ako se radi o dva muškarca, pravilno je: Idemo nas dvojica.

Brojni pridjevi

N dvoje hlače ( 2 para hlača)
G dvojih hlača
D dvojim hlačama
A dvoje hlače
I dvojim hlačama
L dvojim hlačama
Dozer

#1058 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Dozer »

¤ jelena ¤ wrote: 26/02/2020 11:04
Dozer wrote: 26/02/2020 09:40 Dva oca ili Dvojicu oceva.

Ako bas mora biti "tata", onda "dvojicu tata", iako je i ovo nigdje veze.
Ako može dva oca, dva brata, zašto ne bi moglo i dva tate. Gramatički je isto i jednako nepravilno i jedno i drugo i treće.

Razlika je samo u tome što smo na prva dva oblika navikli i upotrebljavamo ih, a ovaj treći možda prvi put vidimo pa nam je smiješan. .

Mnogo smo glupi i nepismeni, al gramatiku svog jezika što ne znamo da ne znamo - to je čudo jedno.
Ispada da sam, ipak, ja bio u pravu...?

Ali, kako god, a sto je vidljivo na svim mogucim temama ovog foruma, ali i u real life, danasnje nerazumijevanje svega i svacega, pa i onog najosnovnijeg (o nekim dubinskim promisljanjima i donosenju nekih suvislih zakljucaka suvisno je i pricati), imamo zahvaliti samo jednom, a sto je savrseno dobro objasnjeno ovdje - http://www.skolegijum.ba/tekst/index/20 ... -na-izbore

Odlomak odgovora petnaestogodisnjaka na neka pitanja...
Polovini generacije u toku devetogodišnjeg obrazovanja ukradene su tri godine.

Preko njihovih stisnutih očiju prešli su tenderi, dositeji, skije, osnovne.ba, emisi, iživljavali su se direktori, inspektori, ministri, recenzenti, komisije, povjerenstva, donosili zakoni sve jedan gori od drugih, branili vagoni mastera i doktorata u tvrdom povezu deset primjeraka, hajali su na katedrama i kurte i murte, i evo, na kraju prve petine dvadeset prvog vijeka svako drugo dijete, na pitanje kada je profesorica koja se posljednjih devet mjeseci bavila proučavanjem statua na ostrvu započela svoje proučavanje statua na ostrvu, odgovori: prije godinu dana, početkom maja. Koja rijeka teče ispod ćuprije na Drini? Žepa. Iz kojeg grada je Mančester Junajted. Iz Junajteda. Gdje se nalazi čuvena Kelnska katedrala? U Bonu. Koja je zemlja poznata po škotskom viskiju? Irska... Po kojoj rijeci su cigare Morava dobile ime? Po Drini. Koja energija pokreće parobrod? Električna. Od kojeg se drveta pravi bukov parket? Od lipe. Po kojoj knjizi je snimljen istoimeni film Vlak u snijegu. Po Družbi Pere Kvržice...
¤ jelena ¤

#1059 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by ¤ jelena ¤ »

Dozer wrote: 25/02/2020 09:52 Image

Pod koje gramaticko pravilo strpati "imao dva tate" :lol: :lol:
¤ jelena ¤ wrote: 25/02/2020 17:05 Kako je pravilno upotrijebiti ovaj broj u ovom kontekstu?
Dozer wrote: 26/02/2020 09:40Dva oca ili Dvojicu oceva
Dozer wrote: 28/02/2020 10:23 Ako može dva oca, dva brata, zašto ne bi moglo i dva tate... Gramatički je isto i jednako nepravilno i jedno i drugo i treće.

Razlika je samo u tome što smo na prva dva oblika navikli i upotrebljavamo ih, a ovaj treći možda prvi put vidimo pa nam je smiješan.
Dozer wrote: 26/02/2020 11:10 Cekaj...
Kako je "dva oca" ili "dva brata" nepravilno....? Sta je tu greska?
¤ jelena ¤ wrote: 26/02/2020 11:26 pravilno je onako kako ti to nikad nisi izgovorio, tako da nema potrebe da se trudiš.

Niti znaš da promijeniš po padežima ovo bez guglanja, niti ćeš prihvatiti da upotrebljavaš pravilno kad otkriješ kako je pravilno, ako otkriješ...

ali ćeš nastaviti da se smiješ drugima koji nisu ništa nepismeniji ni lošiji poznavaoci gramatike od tebe.

:meza:
Tempo
ZeModerator

#1060 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Tempo »

Image
Dozer

#1061 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Dozer »

¤ jelena ¤ wrote: 29/02/2020 16:56 :meza:
Tjah... Samo ti mezi...
Ako imas 2 brata, i neko te pita "imas li brata?" ili "koliko brace imas?", sta ces odgovoriti:
1. Imam dva brata, ili
2. Imam dvojicu brace?

U slucaju tata/oceva ista stvar...
1. Imam dva tate, ili
2. Imam dva oca, ili
3. Imam dvojicu oceva?

:meza1:
Tempo
ZeModerator

#1062 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Tempo »

Dozer wrote: 29/02/2020 22:11
¤ jelena ¤ wrote: 29/02/2020 16:56 :meza:
Tjah... Samo ti mezi...
Ako imas 2 brata, i neko te pita "imas li brata?" ili "koliko brace imas?", sta ces odgovoriti:
1. Imam dva brata, ili
2. Imam dvojicu brace?

U slucaju tata/oceva ista stvar...
1. Imam dva tate, ili
2. Imam dva oca, ili
3. Imam dvojicu oceva?

:meza1:

moze oboje, i dva brata i dvojicu brace, moze i dva oca i dvojicu oceva, ali ne moze dva tata. moze dvojicu tata.

doduse, ja ovo po sluhu. nije da bih to mogao objasniti.
¤ jelena ¤

#1063 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by ¤ jelena ¤ »

Tempo wrote: 29/02/2020 17:11 Image
:D :thumbup:
Lilith1

#1064 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Lilith1 »

Prihvatljive su mi greške u nekim složenijim izrazima tu svi znaju pogriješiti. Međutim greške kao neznam,hoČe mo li,Čao, nemogu i tako neke osnovne stvari , mislim da je zaista nekako ponižavajuće kad vidimo toliku nepismenost ,danas, kada imamo dostupno sve, i tekstovi su svuda oko nas tako da ne mogu naći izliku. :-) :-) :-)
burekodsira

#1065 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by burekodsira »

džip (đip), sendvič (sendvić), žvakača guma (žvakaća)

a da li je "mognem/htjednem" pravilno :D
npr kad mognem doći / kad htjednem ići
ili ipak kad budem mogao doći / kad budem htio ići
StelaVrti

#1066 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by StelaVrti »

¤ jelena ¤ wrote: 26/02/2020 15:28
Dozer wrote: 26/02/2020 13:14 Aha... A, kao, znamo da je ono sto ti napises 100% ispravno...zbog necega...?

Pa ja te ljudski upitah nesto, ti se odmah nakaci na nekakvu visinu, i onda, kao, odozgo nesto fol pametujes.

Eto gore primjer, pojasni ako znas. Ako ne znas, onda batali i visinske supljake.
Na tu visinu si se ti sam nakačio načinom na koji si postavio pitanje o natpisu ''Isus je imao dva tate''.

Sve sam ti rekla kako će biti i objasnila u prethodnim postovima šta treba da uradiš ako mi ne vjeruješ, pa izvoli....

Pronađi u gramatici odgovore na sva svoja pitanja i biće ti jasno sve što sam ti napisala.

Dakle, ponavljam...i garantujem:

dva tate,
dva oca,
dva brata

je jednako gramatički nepravilno, a razlika je samo u tome što ovo prvo ti nikad ne bi upotrijebio, dok druga dva, takođe gramatički nepravilna slučaja, sasvim regularno koristiš i na to si navikao
.

Meni svejedno, moš kako hoš...ništa se ne mora...

a ponajmanje trošiti svoje dragocjeno vrijeme na podučavanje drugih, koje ne daje nikakve rezultate.

Toliko od mene.
dva tate,
dva oca,
dva brata
je jednako gramatički nepravilno......

U iščekivanju pravilnog, moja ti, uključi i kako to ide za babe :D , hvala lijepa
¤ jelena ¤

#1067 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by ¤ jelena ¤ »

StelaVrti wrote: 05/03/2020 22:13 U iščekivanju pravilnog, moja ti, uključi i kako to ide za babe :D , hvala lijepa
Što se mene tiče, komotno uključi i bábu i bȁbu i svu familiju s babine i s majčine strane. :D
hadzinicasa

#1068 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by hadzinicasa »

burekodsira wrote: 05/03/2020 15:43 džip (đip), sendvič (sendvić), žvakača guma (žvakaća)

a da li je "mognem/htjednem" pravilno :D
npr kad mognem doći / kad htjednem ići
ili ipak kad budem mogao doći / kad budem htio ići
nije mi profesija ali koliko znam - mognem i htjednem je ispravno u sadasnjem vremenu, a ovo drugo u buducem.
Dozer

#1069 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Dozer »

Malo si nefer, Jelo. I ja sam te pitao sta je netacno, medjutim samo dajes komentare, ali ne i odgovor. U cemu je trik...?
Koliko si sarkasticnog teksta napisala za ovo vrijeme i vezano za "problem", mogla si hladno elaborirati greske.
piupiu

#1070 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by piupiu »

burekodsira wrote: 05/03/2020 15:43 žvakača guma (žvakaća)
Kad smo postali Slovenci? :D

Kako žvakaČa guma? Može biti 'žvakača', kao imenica, ali je guma žvaka(ju)ća, ne?

Usput:

piupiu

#1071 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by piupiu »

Tempo
ZeModerator

#1072 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by Tempo »

ja dobre mame
piupiu

#1073 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by piupiu »

Dozer wrote: 06/03/2020 10:21 Malo si nefer, Jelo. I ja sam te pitao sta je netacno, medjutim samo dajes komentare, ali ne i odgovor. U cemu je trik...?
Koliko si sarkasticnog teksta napisala za ovo vrijeme i vezano za "problem", mogla si hladno elaborirati greske.
  • Nominativ: ko? šta? tate
    Genitiv: koga? čega? tata
    Dativ: kome? čemu? tatama
    Akuzativ: koga? šta? tate
    Vokativ: o! oj! tate
    Lokativ: gdje? o kome? o čemu? (o) tatama
    Instrumental: s kim? s čim? (sa) tatama
Ja ne znam precizno objasniti šta je ovdje na stvari. Mislim da je kvaka u padežima i glagolu 'imati'. Da li se imanje tata izražava u genitivu (pripadnost, dio nečega) ili u akuzativu (predmet radnje). Dakle, da li imamo tata (genitiv) ili tate (akuzativ). E, sad, pošto smo mi nominativno-akuzativni jezik, a 'imati' je valjda prelazni glagol (mora imati objekat), a objekat se izražava u akuzativu... A onda moramo pogledati i kako se slaže broj... ali, sad moram ići, vratim se poslije.
cLo

#1074 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by cLo »

...
Last edited by cLo on 06/03/2020 18:49, edited 1 time in total.
cLo

#1075 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA

Post by cLo »

piupiu wrote: 06/03/2020 17:11
Dozer wrote: 06/03/2020 10:21 Malo si nefer, Jelo. I ja sam te pitao sta je netacno, medjutim samo dajes komentare, ali ne i odgovor. U cemu je trik...?
  • Nominativ: ko? šta? tate
    Genitiv: koga? čega? tata
    Dativ: kome? čemu? tatama
    Akuzativ: koga? šta? tate
    Vokativ: o! oj! tate
    Lokativ: gdje? o kome? o čemu? (o) tatama
    Instrumental: s kim? s čim? (sa) tatama
Ja ne znam precizno objasniti šta je ovdje na stvari. Mislim da je kvaka u padežima i glagolu 'imati'. Da li se imanje tata izražava u genitivu (pripadnost, dio nečega) ili u akuzativu (predmet radnje). Dakle, da li imamo tata (genitiv) ili tate (akuzativ). E, sad, pošto smo mi nominativno-akuzativni jezik, a 'imati' je valjda prelazni glagol (mora imati objekat), a objekat se izražava u akuzativu... A onda moramo pogledati i kako se slaže broj... ali, sad moram ići, vratim se poslije.
Problem je u morfemu -a, koji obično govori da se radi o imenici ženskog roda, u jednini, nominativ. Međutim, tatA je imenica muškog roda koju završava "ženski" sufiks -a, zbog toga je nepraktično i pomalo strano. Imenice muškog roda završavaju suglasnikom i ova neuobičajenost sa samoglasnikom uzrokuje problem.
Image
Image
Post Reply