Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Naslovnica

#26752 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 23/02/2020 14:16 Pa zar se baš ta odgovornost i zrelost ne očituje u tome što znaš da nećeš biti sposoban za sigurnu vožnju i što unaprijed sebe onemogućavaš da napraviš glupost? To je, po meni, definicija zrelosti - kad svoju sigurnost i sigurnost svih drugih nedužnih ljudi staviš ispred svog ega i mačo razmišljanja "ma ja toliko dobro vozim da mogu i mrtav pijan vozit bolje nego pola ljudi kad su trijezni".

To je po meni najveći stepen zrelosti i samospoznaje.

Mala digresija, ali povezana sa ovom temom: zabrinjava me trend touchscreen kontrola u novijim autima. Kolega nedavno kupio novog DS7, nema niti jedan "gumb", sve se radi preko touchscreena. Trebaš tri puta tipnuti po ekranu da pojačaš temperaturu, a naše ceste, grbave kakve jesu, taj zadatak znatno otežavaju jer ti prst skače okolo dok pokušavaš kliknuti na znak "+". Istovremeno, to ne možeš uraditi a da ne skreneš pogled sa ceste na ekran čime si, efektino uradio istu stvar kao da tipkaš na Viber...
Nadam se da će ovaj touchscreen trend nestati, ima li ko pametan da skonta gdje je mjera?!
Jbni hipsteraj!
drug_profi

#26753 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

I ja licno mislim da je touch losa ideja. Iz istih razloga.
A u vezi cuge. Govorim za sebe. Ja imam mjeru i kad pijem. Nisam nikad komiran i olesen. Ne posrcem. Hodam pravo. Mislim da bih sasvim ok vozio. Ali necu da vozim pod gasom iz 100 razloga.
nepass1

#26754 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

Ima + i - na volanu valjda. Ima i dugme za izbor opcija radio, mobitel, navigacija.
BadBoy

#26755 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Ima za pojačavanje i smanjivanje muzike i mjenjanje pjesama. Javljanje na telefon i mijenjanje opcija na komandnoj ploči ispred vozača. Ostalo se sve radi preko centralnog touchscreena.

Po meni nešto od tih stvari fakat treba ostati na fizičkim dugmadima koje možeš manipulisati bez skretanja pogleda sa ceste.
drug_profi

#26756 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Sinoc ja sa cukom na pjesacki bez semafora. Ide neki saudijac bijeli q5 mislim
Kontam dal da zagazim sa cukom. Sporo vozi.
U tom ugledam odsjaj displeja mobitela na licu vozaca.
Stani, reko', sacekaj.
Da smo krenuli sumnjam da bi nas registrovao, a ne znam da li bi stigli preci.
Posast su telefoni. Jedva cekam te neke kamere.
hopi

#26757 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

ma to s tačom u autima je neviđena glupost.
pa jbte ja u starom fordu iz 98 imao tipke sa udubljnjem kao za minus i ispupčenjem za pojačavanje, to je recimo bilo za prozore gore dole i +- za muziku, logično da možeš bez gledanja naći i pod prstom osjetiti šta si pritisnuo. A ne danas, daj nač tač da ljepše izgleda, šta će nam tipke, daj i volan na tač ako može nekako.
Travnički Noćni Šetač

#26758 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

Ford i sada ima i dugmiće za sve opcije koje se mogu izabrati i na touch screenu... Prakticno je sve poduplano...
EDIT: ne znam za posljednje modele.... pretposljednji su imali sve duplo....
BadBoy

#26759 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Travnički Noćni Šetač wrote: 23/02/2020 15:22 Ford i sada ima i dugmiće za sve opcije koje se mogu izabrati i na touch screenu... Prakticno je sve poduplano...
EDIT: ne znam za posljednje modele.... pretposljednji su imali sve duplo....
Prijatelj mi ima A4 2018 godište, sa full digitalnom centralnom konzolom i display-em ispred vozača (znači digitalni brzinomjeri). Taj auto po meni ima super riješen infotainment sistem. Nema touchscreen, kontroliše se pomoću "joysticka" i još uvijek ima odvojena dugma i puljke za većinu funkcija. A u isto vrijeme ima i ogroman centralni display.
Travnički Noćni Šetač

#26760 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

Malo smo bili i južnije ovaj put... Preticanje preko pune linije, promjena saobraćajne trake neposredno ispred vozila, parkiranje u kružnom toku, skretanje iz pogrešne saobraćajne trake, pješaci koji odnekud iskaču na cestu između vozila, sječenje ( peglanje ) krivina, vožnja bez upaljenih svjetala...

zdruzdjo

#26761 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Kao sto rekoh na "Gif dana" malo je falilo da jutros izadjem i hamsu celom otresem od znak baklave njenog megan-a.
Znaci
Idem od binga na stupu prema aerodromu.
cca50-ak km/h Prilazim ukljucenju sa "aleja bosne sreberene". Stoji auto na ukljucenju i ceka one iz pravca aerodroma da prodju i da se ukljuci. Hamsa sa plavim meganom mimo njega prolazi ne gledajuci uopste u desno da li joj dolazi neko ko bi je mogao raznjeti . kontam skontace me pa ce ili ubrzati da mi pobjegne ili ce zakociti. Ma jooooook, laaaagano skretanje a u tom momentu je i ovaj lik izletio kojeg je cekala pa je naglo zakocila ispred mene da ne bi njega opalila. skocih po kocinici. da je malo mokro bilo sigurno bih joj usao u vrata desna svojim coskom.
Drzim se za volan jednom rukom a druga mi na rucki za otvaranje vrata gledam dole i brojim u sebi do 10-15-20.....i kontam da li da izadjem i glavom joj probijem staklo. krenu. sjednem na sirenu a ona ono u retrovizoru mase rukom ko "sta je sta sviras, jesi lud".
Neki dan me je jaran nagovarao da uzmem dozvolu za pistolj jer ima jarana koji jeftino prodaje neku 9-ku. vozeci odatle dalje skontao sam da necu.
Znaci dosta sam bio miran, hamse su mi opet "on the road"
kakaljin

#26762 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

zdruzdjo wrote: 24/02/2020 22:28 Kao sto rekoh na "Gif dana" malo je falilo da jutros izadjem i hamsu celom otresem od znak baklave njenog megan-a.
Znaci
Idem od binga na stupu prema aerodromu.
cca50-ak km/h Prilazim ukljucenju sa "aleja bosne sreberene". Stoji auto na ukljucenju i ceka one iz pravca aerodroma da prodju i da se ukljuci. Hamsa sa plavim meganom mimo njega prolazi ne gledajuci uopste u desno da li joj dolazi neko ko bi je mogao raznjeti . kontam skontace me pa ce ili ubrzati da mi pobjegne ili ce zakociti. Ma jooooook, laaaagano skretanje a u tom momentu je i ovaj lik izletio kojeg je cekala pa je naglo zakocila ispred mene da ne bi njega opalila. skocih po kocinici. da je malo mokro bilo sigurno bih joj usao u vrata desna svojim coskom.
Drzim se za volan jednom rukom a druga mi na rucki za otvaranje vrata gledam dole i brojim u sebi do 10-15-20.....i kontam da li da izadjem i glavom joj probijem staklo. krenu. sjednem na sirenu a ona ono u retrovizoru mase rukom ko "sta je sta sviras, jesi lud".
Neki dan me je jaran nagovarao da uzmem dozvolu za pistolj jer ima jarana koji jeftino prodaje neku 9-ku. vozeci odatle dalje skontao sam da necu.
Znaci dosta sam bio miran, hamse su mi opet "on the road"
A sto nisi popustio kocnicu kada si skoro stao i udario je u ta desna vrata, da se ona prepadne i da dodje polcija i da je kazne i da se mozda opameti
komsinica_s_drugog

#26763 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by komsinica_s_drugog »

Eh, ovo stvarno ne razumijem.Napravis sranje, pogrijesis, i jos se nesto kocoperis, kao svadjao/svadjala bi se.Nabraja, razmahuje rukama.De budi insan, pa se izvini.
Ja sam se neki dan na semaforu zapricala s mamom, kad je vozac iza svirnuo, pogledam, ono zeleno se upalilo.Krenem i dignem ruku u znak izvinjenja.
Svakom se desi da pogrijesi, ali ne tersaj onda, vec uvidi gresku i izvini se.
nepass1

#26764 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

komsinica_s_drugog wrote: 25/02/2020 07:16 Eh, ovo stvarno ne razumijem.Napravis sranje, pogrijesis, i jos se nesto kocoperis, kao svadjao/svadjala bi se.Nabraja, razmahuje rukama.De budi insan, pa se izvini.
Ja sam se neki dan na semaforu zapricala s mamom, kad je vozac iza svirnuo, pogledam, ono zeleno se upalilo.Krenem i dignem ruku u znak izvinjenja.
E ja ne kontam potrebu da se sa najblizim raspricas na semaforu. Imate citav zivot da pricate jbt
Last edited by nepass1 on 25/02/2020 07:21, edited 1 time in total.
komsinica_s_drugog

#26765 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Ne znas ti moju mamu :lol:
muha_sa

#26766 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

komsinica_s_drugog wrote: 25/02/2020 07:16 Eh, ovo stvarno ne razumijem.Napravis sranje, pogrijesis, i jos se nesto kocoperis, kao svadjao/svadjala bi se.Nabraja, razmahuje rukama.De budi insan, pa se izvini.
dobro si prošla :D ne zeleno ti svirno--obicno se na žuto svira :lol:
komsinica_s_drugog

#26767 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Nisam u Sarajevu.Kod nas nisu tako nestrpljivi :mrgreen:
muha_sa

#26768 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

komsinica_s_drugog wrote: 25/02/2020 07:25 Nisam u Sarajevu.Kod nas nisu tako nestrpljivi :mrgreen:
Ovdje sve mahnito :-) zajeban stres :-)
komsinica_s_drugog

#26769 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

muha_sa wrote: 25/02/2020 07:27
komsinica_s_drugog wrote: 25/02/2020 07:25 Nisam u Sarajevu.Kod nas nisu tako nestrpljivi :mrgreen:
Ovdje sve mahnito :-) zajeban stres :-)
Bio moj coJk prije par dana u Sarajevu.Izludio u guzvi :lol:
Citam ja ovaj forum godinama, a ovaj podforum najvise.I vazda se pitala o kakvom ubacivanju u brzinu na semaforu ljudi pisu.Prije par dana se potrefim ovdje u spici, tek na cetvrto zeleno prosla.Otpala mi noga na kvacilu.Onda sam skontala :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#26770 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

jadan tvoj druk lezaj :(
zdruzdjo

#26771 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

kakaljin wrote: 24/02/2020 22:50

A sto nisi popustio kocnicu kada si skoro stao i udario je u ta desna vrata, da se ona prepadne i da dodje polcija i da je kazne i da se mozda opameti

Iskreno kasnije sam razmisljao o tome ali, Bog uzme pamet u tim slucajevima pa radi covjek po instinktima.
nepass1

#26772 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

zdruzdjo wrote: 25/02/2020 08:54
kakaljin wrote: 24/02/2020 22:50

Iskreno kasnije sam razmisljao o tome ali, Bog uzme pamet u tim slucajevima pa radi covjek po instinktima.
Ma ja sto puta covjek pomisli sto nisam pustio da udari. Ali evo ja nor nikad se bezveze ne vozikam, uvijek imam cilj. Onda zajebaji se sa popravkom, osiguranjem. Jos je kod mene kasko ali opet jebada. Prosli put mjesec bez auta dok nisam od svojih para napravio pa zaganjao advokata da dobijem pare od osiguranja.
Neki dan pa vozim 50, guzva kolona, prestize me nako djete sa audijem a3 preko autobuske stanice na malti, da nisam po kocnici nema sanse da bi prosao da mu ne zakacim zadnji kraj. Sreca da sam ga prqtio u retrovizoru da divlja iz trake u traku, a tom prestizanju se nisam nadao a rijetko ko drugi bi. Dijete mi od 1g u autu. Haj sad rizikuj udes, prevrtanje, on vozio 70-80 bog zna gdje bi zavrsio da me zakacio zadnjim krajem.
tempuser

#26773 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

komsinica_s_drugog wrote: 25/02/2020 07:20 Ne znas ti moju mamu :lol:
U Sarajevu se pitanje matera i punica rjesava "imas tramvaj pa bujrum"! :D
suit_up

#26775 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by suit_up »

Dno dna.
Post Reply