Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
- teuta06
#3326 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
da li je netko išao u Veneciju, Gardaland sa busom.. msm sam ovo putovanje što bude za 1. maj... zanima me kad je nedjeljom povratak, u koliko se dođe otprilike u Sa,ugl svi pišu jutarnji sati, jesu ti jutarnji sati dovoljno da se stigne na posao (bez obzira koliko cu slomljena biti)... 
-
suit_up
#3327 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Neka neko ispravi ako griješim, ali ja mislim da je dovoljno, jer nije NG i obično se krene ranije na vrijeme, stigneš ujutro oko 5. Jedino granice možda mogu praviti problem, a možda zavisi i od politike agencije oko pauza, izbora graničnih prelaza, mnogo je faktora tu. Da ne bude reklama, ali je mene jedne prilike Centrotours oduševio potezom da se ide na GP Pasjak (Slo-Cro) prema Rijeci a ne na Breganu jer je bila strašna gužva, uštedili su nam par sati a i duže se prespavala Hrvatskateuta06 wrote: ↑17/01/2020 13:04 da li je netko išao u Veneciju, Gardaland sa busom.. msm sam ovo putovanje što bude za 1. maj... zanima me kad je nedjeljom povratak, u koliko se dođe otprilike u Sa,ugl svi pišu jutarnji sati, jesu ti jutarnji sati dovoljno da se stigne na posao (bez obzira koliko cu slomljena biti)...![]()
- Vitezanin
#3328 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Jutarnji sati sigurno znače 3-4 ujutro.teuta06 wrote: ↑17/01/2020 13:04 da li je netko išao u Veneciju, Gardaland sa busom.. msm sam ovo putovanje što bude za 1. maj... zanima me kad je nedjeljom povratak, u koliko se dođe otprilike u Sa,ugl svi pišu jutarnji sati, jesu ti jutarnji sati dovoljno da se stigne na posao (bez obzira koliko cu slomljena biti)...![]()
Išao sam busem, ali spavali smo u Puli, imali jednodnevni izlet pa nastavili u Gardaland. Lako je od Pule, ali kroz Bosnu nikad izaći.
- exliberal-ex
#3329 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Zavisi...ja volim da vozim i obicno izaberem lolalne puteve kad mpgu...tad mozes da upoznas i vidis predjele koje turisti neobilaze...nekad dobri..nekad losi ali to je car putovanjasumirprimus wrote: ↑16/01/2020 10:01 autom velike udaljenosti. i vozom. i busom.
gubis puno vremena u voznji..
-
paladinka
#3330 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Mi smo licno rezervisali turisticke ture , moze se sve online prije rezervisati, Reykjavik sam je prilicno mal , i ta priroda je bas impresivna van Reykjavika , bez auta nista.vjesticanametli wrote: ↑13/01/2020 19:00hvala pd srca na postu i info....def. iduce god pichim ali idem turu preko ostrva pa island...da li da uzmem rentacar ilipaladinka wrote: ↑15/08/2019 20:51Ja bila prosle godinevjesticanametli wrote:Islandimal ko da je biJo
decembar planiran i nova godina tamo pa reko da pitam
Kao prvo island je puno skup, kao drugo reykjavik je mal grad mozes sve pjeske da vidis, imaju jednu glavnu ulicu , tu je puno restorana, i kafica, u to vrijeme je bilo puno azijata. Ture za vidjeti vulkane i to je najbolje unaprijed rezervisati, ima se sta vidjeti
, fantasticno. Probaj cimet puzeve , ima u svakoj pekari . I hot-dog , kazu da im je to nacionalno jelo , ima jedan kiosk, kao tamo je Clinton je jeo , uvjek guzva. Ima super Punk musej u javnom wc-u . Inace je klopa svugdje super , jedi fish and chips i jagnjetinu . Meni je dole luka bila super , imaju kafici u kontejnerima bas kod luke. Za novu godinu imaju vatromet oni su ponosni na to, citavu noc vatromet. I naravno , thermen to ne smijes propustiti, po gradu ima dosta , vruca voda a napolju minus. ,hvala
-
paladinka
#3331 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Obavezno otici u terme .
- vjesticanametli
#3332 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
- exliberal-ex
#3333 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Zivota ti koliko je trajekt , ja imam zelju da kad budem slijedeci put na Iceland-u uzmem let do Grenlanda.vjesticanametli wrote: ↑19/01/2020 21:11Prvo da mi je torhavn i ostrvo obici pa onda trajekt na island....vidjeh da imaju ture pa moracu se zadati traziti
Ides sa helikopterom , moras nosit ono odijelo narandjasto ako padnes u okean da mozes da prezivis..nekih 20 min
Kazu da vrijedi..meni se cini da je bilo oko 400 US po osobi za taj one day excursion.
Obavezno u blue laguna, kupi kartu unaprijed....rentaj auto pa se vozaj.
- vjesticanametli
#3334 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ma guglala sam
skuuuupo al nek je to ce biti tura zivota
Mislila sam prvo ostrvo par dana i onda trajekt na island pa uzeti auto....svakako sve sto mogu online bukirati....ne znam .....ove god necu moci i nadam se iduce da ce sve sloziti....sta mislis kolilo sedmica godisnjeg bi bilo dovoljno...3 ili vise
Kakav helic sta ba
daj info zvuci predobro....uh letila sam sam sa black hawk pa ce biti ostalo zanimljivije 
Ev pogledah let hh torshaven ca 200 eura one way onda ide auto i sve sto treba tamo.....pa trajekt za island od 100 do 200 eur bez auta i onda opet hotel auto karte kojesta pa moze se uklopit u 1500 eur bez helikoptera
i zavisno od mjeseca kad ides
Mislila sam prvo ostrvo par dana i onda trajekt na island pa uzeti auto....svakako sve sto mogu online bukirati....ne znam .....ove god necu moci i nadam se iduce da ce sve sloziti....sta mislis kolilo sedmica godisnjeg bi bilo dovoljno...3 ili vise
Kakav helic sta ba
Ev pogledah let hh torshaven ca 200 eura one way onda ide auto i sve sto treba tamo.....pa trajekt za island od 100 do 200 eur bez auta i onda opet hotel auto karte kojesta pa moze se uklopit u 1500 eur bez helikoptera
- exliberal-ex
#3335 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ja ti preporucujem da odes do Engleske i onda hvatas letove do Rejkjavika ima ih bruka.vjesticanametli wrote: ↑19/01/2020 22:35 Ma guglala samskuuuupo al nek je to ce biti tura zivota
![]()
Kakav helic sta badaj info zvuci predobro....uh letila sam sam sa black hawk pa ce biti ostalo zanimljivije
![]()
Ili bilo kojeg low cost carrier iz zapadne Evrope, letovi su kratki ...dva , tri sata. To je lakse za Iceland. ako bas hoces da ides na ta ostrva onda je bas $...jesi gledala posto su letovi , mozda se isplati vise jer bi let bio sat ...sat i po max.
Auto ce ti biti skupo na Icelandu, gorivo ko u Engleskoj...hrana ..ista cijena ko u Londonu.
Kao sto su vec rekli Reykhavik je mali, luka, svemirska crkva, opera house...dvije glavne djade i to je to ali je fino.
Neznam kad planiras...ljeto je fino jer dan traje 20 sati...imas jos vremena kad budes htjela podsjeti me da ti kazem sta sam ja radio pa onda ti gledaj sta tebi odgovara.
- vjesticanametli
#3336 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
danke....ne bih iz eng zbog vize da se zezam....letila bi iz hamburga za torshaven nije deracina.....tu uzela hotel i auto i ozezi....par dana....onda trajekt i island opet hotel i auto...exliberal-ex wrote: ↑19/01/2020 22:53Ja ti preporucujem da odes do Engleske i onda hvatas letove do Rejkjavika ima ih bruka.vjesticanametli wrote: ↑19/01/2020 22:35 Ma guglala samskuuuupo al nek je to ce biti tura zivota
![]()
Kakav helic sta badaj info zvuci predobro....uh letila sam sam sa black hawk pa ce biti ostalo zanimljivije
![]()
Ili bilo kojeg low cost carrier iz zapadne Evrope, letovi su kratki ...dva , tri sata. To je lakse za Iceland. ako bas hoces da ides na ta ostrva onda je bas $...jesi gledala posto su letovi , mozda se isplati vise jer bi let bio sat ...sat i po max.
Auto ce ti biti skupo na Icelandu, gorivo ko u Engleskoj...hrana ..ista cijena ko u Londonu.
Kao sto su vec rekli Reykhavik je mali, luka, svemirska crkva, opera house...dvije glavne djade i to je to ali je fino.
Neznam kad planiras...ljeto je fino jer dan traje 20 sati...imas jos vremena kad budes htjela podsjeti me da ti kazem sta sam ja radio pa onda ti gledaj sta tebi odgovara.
e hajde ako mozes pls listu sta da radim tamo i da vidim sve.....imam neki kostur kako bi ja to i ca 2 hefte al sve valja na vrijeme rezervisat i slozit
Volila bih da bude snjezno pa ne znam koji period je naj.....magicnu noc moram gledati ona me i nagonila na ovu vratolomiju
- exliberal-ex
#3337 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
sta sam ja obisao.vjesticanametli wrote: ↑19/01/2020 22:57 danke....ne bih iz eng zbog vize da se zezam....letila bi iz hamburga za torshaven nije deracina.....tu uzela hotel i auto i ozezi....par dana....onda trajekt i island opet hotel i auto...
e hajde ako mozes pls listu sta da radim tamo i da vidim sve.....imam neki kostur kako bi ja to i ca 2 hefte al sve valja na vrijeme rezervisat i slozitma jedva cekam
Volila bih da bude snjezno pa ne znam koji period je naj.....magicnu noc moram gledati ona me i nagonila na ovu vratolomiju![]()
prvi dan sam bio u gradu obisao operu, luku i crkvu, malo svrljali po gradu itd...fino simpaticno mjesto
Drugi dan je bilo golden circle, gejziri koji su bas aktivni, vodopad ( sad neznam kako se zove) vozili se okolo , izgubili se par puta ..namjerno da vidimo nesto mimo mape.
Dosli do kraja puta gdje stoji tabla zabranjeno dalje ako vozite rentano auto
Slijedeci dan smo poranili zorom uzeli hrane za puta pa do ice lagune, to je od rejkjavika nekih 400 km ako se nevaram u jednom pravcu . Usput smo stali i obisli dva poznata vodopada, iza jednog mozes da hodas, bivse lavino polje po kojem nesmijes da hodas jer je zasticeni habitat, po njemu neka vrsta mahovine raste koja je osnova za sve drugo...neki glecer ( kazu nemoj da ides blizu...vidim turisti idu idem i ja da dotaknem glecer) prljavi led pun kamenja i pjeska....
Dosli do Ice laguna, tu svrljali malo nismo mogli da uzmemo camac do glacera bilo milion kineza... htjeo sam da obidjem i stari avion koji se srusio na obalu tamo negdje 50tih ako se nevaram ( bas citam dvoje turista su nasli neki dan pored olupine smrzli se jadnici) ali nismo zbog nekog razloga.
U povratku smo stali u grad Vik, da naspemo gorivo (uvijek sipaj jer su pumpe bas rijetke ) i onda smo otisli na black sand beach koja je odmah iza coska
Zadnji slobodni dan smo proveli u Blue laguna, da se zagrijemo i odmorimo od prijasnjeg dana....kao da plivas u vrelom mlijeku, mackao se sa nekm bjelom smjesom koju donose u kantama, kazu stavi na lice 5 minuta pa saperi, ja drzao skoro pola sata nemozes saprat kasnije
Par savjeta.
ako budes rentala auto i ako budes isla daleko uvijek naspi goriva kad vidis pumpu ( ovo ako budes isla prema Vik-u i Ice Laguna), ima opcija da uzmes prepaid card za benzisku pumpu to vrijedi uzet jer kad sam ja bio nisam mogao platit mojim karticama ( jer imaju chip) i zakljucali su mi karticu iako sam placao na shellovoj pumpi...zovi customer support , nadji atm reset password...mnoge pumpe nemaju nikog nego je self serve i ako pokusas koristit svoju karticu moze ti se desti ko i meni..ove prepaid rade sigurno.
Isto tako nemoj uzimat malo auto ako mislis dugo vozit...ja se ukocim , doduse to mogu biti i godine ne samo visina
Uzmi njihovu prepaid telefonsku karticu ( meni je odgovarala) , kupi karte unaprijed za Blue Laguna
ev ti ovaj link ovdje imas ovo sto sam pricao
https://www.mountainguides.is/blog/driv ... ttractions
- vjesticanametli
#3338 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
-
sumirprimus
#3339 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
vjerovatno je do mene, sto sam stariji to sam veci namcor...exliberal-ex wrote: ↑17/01/2020 22:25Zavisi...ja volim da vozim i obicno izaberem lolalne puteve kad mpgu...tad mozes da upoznas i vidis predjele koje turisti neobilaze...nekad dobri..nekad losi ali to je car putovanjasumirprimus wrote: ↑16/01/2020 10:01 autom velike udaljenosti. i vozom. i busom.
a inace sam uzivo u kombiju i road tripovima...
a imam i previse tih skretanja s puta i deturova
- exliberal-ex
#3340 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Nisam ni ja u cvijetu mladosti...samo kod mene je obrnuto ..mrzim guzve pa zato i uzimam auto pa po svom cejfu..sumirprimus wrote: ↑20/01/2020 09:53vjerovatno je do mene, sto sam stariji to sam veci namcor...exliberal-ex wrote: ↑17/01/2020 22:25Zavisi...ja volim da vozim i obicno izaberem lolalne puteve kad mpgu...tad mozes da upoznas i vidis predjele koje turisti neobilaze...nekad dobri..nekad losi ali to je car putovanjasumirprimus wrote: ↑16/01/2020 10:01 autom velike udaljenosti. i vozom. i busom.
a inace sam uzivo u kombiju i road tripovima...
a imam i previse tih skretanja s puta i deturova![]()
![]()
Kad sam isao u Chille mogao sam letit izmedju gradova ali sam uzeo auto i svrljao gdje turisti obicno nezalaze...5000 km taj odmor sam odvezao i sutra bi opet.
Al ko sto kazu hiljadu ljudi...
- mO k3
#3341 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
@exliberal-ex ja mislim da si ti ovdje od nas prosao ..
- exliberal-ex
- mO k3
#3343 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ma putovanja
- exliberal-ex
#3344 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ma ni blizu...ima ljudi ovdje na forumu koji su presli mnogo vise ali nepisu....gdje je Azija ( na list cekanja) , Africi ( gospoja nece ali...do jednom) pa I Evropa…...ima za putovat jos dosta, da je para I vremena …..
-
sedma_7
#3345 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Kuhinja - spavaca
-
Melo15
#3346 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ima li ko kakav prijedlog za wellnes vikend u rasponu do 4 5h voznje od SA 
- vjesticanametli
#3347 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Uh u februaru odoh do slovenije...welnes
Mart portugal
U maju ispala tura za cernobil....e to ce biti zaMimljivo...valjda necu svjetlit kad se vratim
Mart portugal
U maju ispala tura za cernobil....e to ce biti zaMimljivo...valjda necu svjetlit kad se vratim
- exliberal-ex
#3348 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ja sad gledam negde juzno da se ispalim u Martu...cijene su katastrofa.
Neznam koji im je djavo ali su toliko poskupili da nepovjerujes
Neznam koji im je djavo ali su toliko poskupili da nepovjerujes
-
detroit-mercy
-
detroit-mercy
#3350 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ta cu vozit, lola te za $40 voza cio dan po graduexliberal-ex wrote: ↑21/12/2019 03:21Slikaj i uzivaj...kad se vratis onda ces stavljat slike....detroit-mercy wrote: ↑21/12/2019 02:59Nema se kadpuno toga za vidjet i probat
Mater hin grebem, nisam znao da voze pogrešnom stranom u Thailand-u, iz mozga me istjeraše![]()
a zar ti je tako tesko vozit na pogresnoj strani, meni je trebalo pola sata da se prebacim na njihovu stranu...jedino kad sam ulazio u auto vazda sam ulazio na nasu stranu![]()
Btw, masaza sat vremena $6-$7, ova normalna