Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
malwarebyte

#3276 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by malwarebyte »

---
Last edited by malwarebyte on 25/10/2021 00:45, edited 1 time in total.
malwarebyte

#3277 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by malwarebyte »

---
Last edited by malwarebyte on 25/10/2021 00:45, edited 1 time in total.
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#3278 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Nemojte se neprijatno iznenaditi kada budete u japanu i niko ne govori engleski. Čak u tokiju u samom centru grada slabo ko da priča ili želi da priča engleski sa vama.
Većinom znaju nešto taj jezik ali ih stid što ga ne znaju dovoljno dobro i onda se prave kao da ništa ne razumiju. Malo su čudni što se toga tiče
mO k3

#3279 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mO k3 »

Tek Francuzi oni iz principa neće ni jedan drug jezik da pričaju
No no no !!
exliberal-ex

#3280 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

jel to mastamo.... :D

Moja bucket lista, po teskoci stavljam najlakse na vrhu.

5.Patagonija , znaci rentat auto u Santiagu pa juzno do Puero Monti obici glecere...pa se prebacit onda na Argentinsku stranu do Ushuaia , dal vozit ili se prabacit avionom/brodom...idealno bi bilo onda vidjet moze li se uhvatit brod do Antartike...(poznanica mi je bila dole i kaze da vrijedi patnje)

4.Japan/Hong Kong/Singapore /Vietnam/Cambodia

3.Madagascar/Tanzania/Mozambique

2.Oman/Iran

1.Namibijska Pustinja
exliberal-ex

#3281 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Bobi wrote: 30/12/2019 21:48 Lanzaroty Canary vulkane
polarno svjetlo levi Finska
najviši cestovni prelaz u Evropi..ne sjecam se kak se zove
najduzi cestovni tunel u Evropi (norveska)
Kobe junetinu u Japanu pojest
Koliko para bi mi trebalo za sve hahaha ?
Canary vulkane nije toliko tesko ni skupo obic, povratna avio karta do Canara iz Toronta $1,100 ( sa presjedanjima dal u Londonu ili Lisabonu)
Hoteli nisu toliko skupi...to mozes lako organizovat.

Finska bi bila mozda jos jeftinija.

Najvisi evropski prelaz? na koji mislis....Valeta u Spanij...ja kad sam bio dole bio je zatvoren, perfektan izlet iz Granade.

tunel...jebes tunel dosadno vozit :D

jedino junetina ostaje....valjda ce neko od nas to probat u Japanu. :D
exliberal-ex

#3282 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

sherbett wrote: 31/12/2019 00:43
exliberal-ex wrote: 31/12/2019 00:37 jel to mastamo.... :D

Moja bucket lista, po teskoci stavljam najlakse na vrhu.

5.Patagonija , znaci rentat auto u Santiagu pa juzno do Puero Monti obici glecere...pa se prebacit onda na Argentinsku stranu do Ushuaia , dal vozit ili se prabacit avionom/brodom...idealno bi bilo onda vidjet moze li se uhvatit brod do Antartike...(poznanica mi je bila dole i kaze da vrijedi patnje)

4.Japan/Hong Kong/Singapore /Vietnam/Cambodia

3.Madagascar/Tanzania/Mozambique

2.Oman/Iran

1.Namibijska Pustinja
Blomirat cu te :|
Pazi se latinske Amerike, prilicno je opasna za solo putovanja

Il si ti ono vec bio tamo?
Bio ...presao 5000 km u 18 dana...od Santiaga sjeverno do San Pedro de Atacama, onda presao u Argentinu ( @Bobi , cesta izmedju argentine i cilea dostize 4800 m iznad mora :) ), preko salt flats do Salte,juzno do Mendoze pa nazad u Cile....bez ikakvih problema prosao.
Sad mi poznanik sa zenom dole i ona ga natjerala da posjete tu slanu visoravan ( Salinas Grande)
GandalfSivi

#3283 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Svratio jucer do Como-a, iskoristio toplo vrijeme. Pravo lijep i grad i jezero, napucano pravo. Jedno ljeto cu morati napraviti turu svih tih malih mjestasaca oko jezera. Evo par slija, onako na foru uslikano...

Image
Melisa84

#3284 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Melisa84 »

Nedavno se vratila sa Sicilije..
Predivno iskustvo :thumbup:
alibaba_i_30_godina

#3285 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

Ja jos uvijek nisam tako daleko sam putovao, ne pikam ovo po Evropi i u blizini, ali sve je izvjesnije da bi se ubrzo nesto moglo tako dogoditi. :mrgreen:
exliberal-ex

#3286 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

https://www.putoholicari.rtl.hr/juzna-a ... 6e-79588//

Jucer ovo vidjeh pa mi padoste na pamet....ako je iko raspolozen...u njemackoj ili blizoj okolini....
mousstapha

#3287 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mousstapha »

Bio prosle godine, preporucujem svima :D
A i cijena super.
exliberal-ex

#3288 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

alibaba_i_30_godina wrote: 04/01/2020 18:49 Ja jos uvijek nisam tako daleko sam putovao, ne pikam ovo po Evropi i u blizini, ali sve je izvjesnije da bi se ubrzo nesto moglo tako dogoditi. :mrgreen:
pa i nije bas preporucivo ako nisi ranije, mislim mozes na neke lokacije kao NY ali ako ides malo u vukojebine uvijek idi sa nekim....
alibaba_i_30_godina

#3289 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

exliberal-ex wrote: 05/01/2020 22:19
alibaba_i_30_godina wrote: 04/01/2020 18:49 Ja jos uvijek nisam tako daleko sam putovao, ne pikam ovo po Evropi i u blizini, ali sve je izvjesnije da bi se ubrzo nesto moglo tako dogoditi. :mrgreen:
pa i nije bas preporucivo ako nisi ranije, mislim mozes na neke lokacije kao NY ali ako ides malo u vukojebine uvijek idi sa nekim....
Ma nisam ni mislio ići u vukojebine kada jos uvijek ima tako lijepih i dobrih mjesta koja nisam obišao. To ostalo možda nekad kasnije. Možda. :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#3290 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Tomahawk11 »

sherbett wrote: 30/12/2019 23:41
parappa wrote: 30/12/2019 23:31 Nemojte se neprijatno iznenaditi kada budete u japanu i niko ne govori engleski. Čak u tokiju u samom centru grada slabo ko da priča ili želi da priča engleski sa vama.
Većinom znaju nešto taj jezik ali ih stid što ga ne znaju dovoljno dobro i onda se prave kao da ništa ne razumiju. Malo su čudni što se toga tiče
Jooj
Isto mi se desilo u Seulu
Stecom imala sam prevoditeljicu koja zivi u SAD-u pa zna super engleski. Al opet zbog njenog naglaska sam se namucila :cry:
Jako su losi s engleskim
Mađari isto...boli njega briga, snalazi se :D
Vitezanin

#3291 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Digla_da_kreci wrote: 30/12/2019 18:30
Vitezanin wrote: 26/12/2019 22:45 Narednih par dana (opet) Skopje jer je usput pa Solun po prvi put (da malo ulovim sunca nadam se) i onda Niš koji je uvijek prolazna stanica. Pa da vidimo šta se tu krije, navodno se dobro jede.

:D :D
Hoces pliz staviti svoj blog na neko vidljivo mjesto da te lakse narod nadje :D npr. na profilu u potpisu, ili pod 'lokacija' :)
citam te redovno i sad kad bih opet, ne mogu da ti nadjem stranicu :mrgreen:
Evo jesam. :)
Vitezanin

#3292 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Sretna nova godina svima i želim, i vama i sebi, što više putovanja, novih saznanja, otkrivanja novih destinacija i ljudi, ali i otkrivanja samih sebe putujući. :)

Novogodišnje praznike sam iskoristio za otkrivanje komadića jedine države u ovom našem okruženju u kojoj dosad nisam bio, a to je Grčka. Pala je odluka na Solun jer je to nama najbliži veći grčki grad, Atena je jednostavno daleko.

Moram reći da već sada vidim kako će Grčka jako brzo ponovno doći na red, ne znam šta sam čekao sve ove godine. Solun je odličan grad, super atmosfera, Grci su bili jako prijatni i susretljivi. Na dan nove godine svi su vani u podne, sve je u kolapsu, roštilj se raspaljuje ispred svakog kafića, iz klubova i restorana trešti muzika, ljudi igraju kolo nasred ceste dok se automobili provlače između, ali niko se ne nervira i svi su u fazonu. :thumbup: :izet:

Onda oko 9 navečer sve utihne, ljudi idu kućama gdje dočekaju ponoć i onda oko 1,2 idu ponovno vani do ranih sati. 8-)

Pripremite pare, grad je dosta skuplji nego sam očekivao (espresso 3.5 eura, pivo 5 eura, čaša vina 6 itd.)

Pravili smo pauze od dan-dva u Skopju (o kojem sam ranije pisao) i Nišu koji mi je bio ugodno iznenađenje (u gradu se ima šta vidjeti i obići, restorani su super), ali sam se namučio dok sam razumio ljude, dosta specifičan akcent/dijalekt.

Solun oko 2 popodne :)
Image

Aleksandar Veliki (u Skopju je kopija :D :D )
Image

Malo iz šetnje
Image

Inače, do Soluna vas vodi cijelo vrijeme autoput (od Srbije pa dalje), vožnja iz Bosne oduzima najviše vremena i ubi u mozak. :roll: U Makedoniji su naplatne kućice svako malo (pred svakim gradom), u Grčkoj platiš jednom na ulazu u državu (sitno, par eura).
Vitezanin

#3293 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Santic_Aleksa wrote: 30/12/2019 22:14 upozno sam na planeti zemlji ljude koji kažu da ne vole putovat

ne znam od kojih materijala su oni satkani, al od ovih što smo mi - nisu sigurno :D
Upoznao sam i ja i upoznajem ih sve više. Prije bih rekao da ne kontam, ali kako oni sigurno mene ne kontaju onda je ok. Ljudi imaju različite prioritete i to je sve super.Putujući također primjećujem da volim doći i kući i da se kod kuće osjećam dobro: neko vrijeme. :D I onda moram dalje.
I još jednu stvar da dodam (iako nije vezano za tvoj post, ali se spominje često na temi), pošto se pitanje novca uvijek provlači i ljudi se pitaju kako se putovanja mogu priuštiti, pa u principu opet se poredaju prioriteti. Meni je interesantno kako me ljudi oko mene veoma direktno i bez imalo otezanja pitaju otkud mi pare da uopće idem bilo gdje. Isti ti ljudi često zarađuju dosta više od mene, ali eto, čudno im kako mogu ići negdje. :) Na primjer, ja ne idem u šoping i ne kupujem skoro ništa od odjeće i novih stvari. Odlučio sam ne kupovati novi auto (na kredit dakako) nego vozim ovo koje imam i koje je punoljetno. Ne idem svaki vikend vani i svaki mjesec, bez obzira na okolnosti, odvojim fiksni iznos koji ne smijem ni pogledati do trenutka kupovine avio karte za neku destinaciju ili bukiranja smještaja. :lol: Žrtva je zapravo veoma mala s obzirom na ono što dobijem putujući. Iako ideja novog auta zvuči privlačno... A dosad sam ga mogao imati gledajući zadnje 4 godine i sabiranja iznosa koje sam potrošio putujući. :lol:
AmirBaa

#3294 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by AmirBaa »

Vitezanin wrote: 07/01/2020 09:14
Santic_Aleksa wrote: 30/12/2019 22:14 upozno sam na planeti zemlji ljude koji kažu da ne vole putovat

ne znam od kojih materijala su oni satkani, al od ovih što smo mi - nisu sigurno :D
Upoznao sam i ja i upoznajem ih sve više. Prije bih rekao da ne kontam, ali kako oni sigurno mene ne kontaju onda je ok. Ljudi imaju različite prioritete i to je sve super.Putujući također primjećujem da volim doći i kući i da se kod kuće osjećam dobro: neko vrijeme. :D I onda moram dalje.
I još jednu stvar da dodam (iako nije vezano za tvoj post, ali se spominje često na temi), pošto se pitanje novca uvijek provlači i ljudi se pitaju kako se putovanja mogu priuštiti, pa u principu opet se poredaju prioriteti. Meni je interesantno kako me ljudi oko mene veoma direktno i bez imalo otezanja pitaju otkud mi pare da uopće idem bilo gdje. Isti ti ljudi često zarađuju dosta više od mene, ali eto, čudno im kako mogu ići negdje. :) Na primjer, ja ne idem u šoping i ne kupujem skoro ništa od odjeće i novih stvari. Odlučio sam ne kupovati novi auto (na kredit dakako) nego vozim ovo koje imam i koje je punoljetno. Ne idem svaki vikend vani i svaki mjesec, bez obzira na okolnosti, odvojim fiksni iznos koji ne smijem ni pogledati do trenutka kupovine avio karte za neku destinaciju ili bukiranja smještaja. :lol: Žrtva je zapravo veoma mala s obzirom na ono što dobijem putujući. Iako ideja novog auta zvuči privlačno... A dosad sam ga mogao imati gledajući zadnje 4 godine i sabiranja iznosa koje sam potrošio putujući. :lol:
Clan sam svih onih travel grupa po FB i ovdje pratim ovu temu i mene vise zanima odakle ljudima toliko dana godisnjeg :D za pare ok, ko moze poredati prioritete kao zena i ja, ne pijemo, ne pusimo, ne izlazimo nesto ludo, nemamo djece, doslovno sve sto skupimo potrosimo na putovanja. Ali nas godisnji najvise ogranicava, tesko je uklopiti sta sve hocemo vidjeti u 20 dana godisnje. Svaki praznik pokusamo nesto uklopiti :D
exliberal-ex

#3295 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Ociti je da nisam jedini koju ima ista razmisljanja!
Ja imam clana familije..svake godine u Sarajevo na godisnji i ja kazem kad idete dole stanite negdje usput...dva, tri dana nije vazno gdje ionako presjedate...joj kako to..gdje spavat..kako se prebacit. Hocete da vam ja organizujem...joj neka..aj ako ti nije tesko i ja skontam par dana da ostanu u Parizu..sve sredio karte za voz i Ajfelov toranj, hotel.....samo i dao raspored i reko vidimo se..vratili se odusevljeni.
Tako isto bilo kad sam sredio da odu u NY...sad im dodjem ko licni travel agent :D .
Putujte kad god stignete, takav sam i ja...kad sam bio mladji imao sam vremena ali ne i para..sad imam para al vremena manje al nema veze svaku sansu koristite...zivot je kratak.
Rijeka_snova

#3296 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Rijeka_snova »

Da li je neko putovao u Oman u skorije vrijeme sa BiH pasošem? Koja je procedura i koliko traje?
vjesticanametli

#3297 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

paladinka wrote: 15/08/2019 20:51
vjesticanametli wrote:Island :-D imal ko da je biJo :) decembar planiran i nova godina tamo pa reko da pitam :lol:
Ja bila prosle godine :-) Kao prvo island je puno skup, kao drugo reykjavik je mal grad mozes sve pjeske da vidis, imaju jednu glavnu ulicu , tu je puno restorana, i kafica, u to vrijeme je bilo puno azijata. Ture za vidjeti vulkane i to je najbolje unaprijed rezervisati, ima se sta vidjeti
, fantasticno. Probaj cimet puzeve , ima u svakoj pekari . I hot-dog , kazu da im je to nacionalno jelo , ima jedan kiosk, kao tamo je Clinton je jeo , uvjek guzva. Ima super Punk musej u javnom wc-u . Inace je klopa svugdje super , jedi fish and chips i jagnjetinu . Meni je dole luka bila super , imaju kafici u kontejnerima bas kod luke. Za novu godinu imaju vatromet oni su ponosni na to, citavu noc vatromet. I naravno , thermen to ne smijes propustiti, po gradu ima dosta , vruca voda a napolju minus. ,
hvala pd srca na postu i info....def. iduce god pichim ali idem turu preko ostrva pa island...da li da uzmem rentacar ili :kiss: hvala
Sunculish

#3298 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Sunculish »

mO k3 wrote: 30/12/2019 23:55 Tek Francuzi oni iz principa neće ni jedan drug jezik da pričaju
No no no !!
Da. Isto to mi se desilo u Strazburgu u prodavnici čokolade. Crnkinja iz inata nece da priča engleski...
mO k3

#3299 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mO k3 »

Sunculish wrote: 13/01/2020 19:07
mO k3 wrote: 30/12/2019 23:55 Tek Francuzi oni iz principa neće ni jedan drug jezik da pričaju
No no no !!
Da. Isto to mi se desilo u Strazburgu u prodavnici čokolade. Crnkinja iz inata nece da priča engleski...
Crnkinja ??? Ma hajde ... e oni su ti najgori Francuzi :mrgreen:
exliberal-ex

#3300 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

vjesticanametli wrote:hvala pd srca na postu i info....def. iduce god pichim ali idem turu preko ostrva pa island...da li da uzmem rentacar ili :kiss: hvala
Rentaj auto jer onda mozes da pravis svoj raspored...gorivo je skupo kao i sve drugo ali vrijedi...javi se kad budes isla da ti dam par savjeta
Post Reply