tvojkomsija wrote: ↑29/01/2020 21:26
cyprus wrote: ↑29/01/2020 21:20
Mislim da se Dino ovim danas (ako već nije ranije) cementirao kao važna figura za narednu deceniju-dvije u domaćoj politici... Ako je moguće satrat SDA do kraja - to može samo on... Samo u tom slučaju ne znam šta bi se dobilo - tona žohara bi se samo prelila kod njega...
Međutim, nadam se da značajan dio lijevo-liberalnog glasačkog tijela neće poletiti da mu da glas... To bi mu dao apsolutnu moć, a nisam baš siguran da bih ga htio vidjeti u tom izdanju... NS i konsolidovani SDP su se pokazali u ovom svemu kako sasvim pouzdane opcije, i mislim da nema nikakvog razloga da se razmišlja o tome da li dati glas možda eto i Dini... Kao koalicioni partner je super, ali sa apsolutnom vlašću - neka hvala...
Dino će nekad (za 3-4 ili više god) uzet značajne glasove u Zenici, Bihaću, Tuzli i ostalim mjestima, a NS će ostat ograničena na KS. Ja sam u to ubijeđen, iako sam glasao za NS i namjeravam opet. To je po meni glavna razlika između ove dvije stranke. SDP naravno ne treba ubacivat u tu priču jer imaju dosta jaču infrastrukturu, i poznatiji su.
NS je liberalna stranka i njihov limit u ovakvom drustvu je 100 000 glasova. Mislim da je za BiH izuzetno vazno da ima liberalnu i multietnicnu stranku. Nasa stranka je svjetonazorski na nivou liberalnih stranaka iz Skandinavije, u nasem slucaju ispred vremena. Dobro je da postoje i u domenu moci ubrzavaju drustveni napredak.
Novinarka na N1 pita Edina Fortu kako komentarise cinjenicu da ce novi mandatar biti Hrvat. Njegov jednostavan odgovor je mene odusevio, pokazao je koliko je Forto ispred vremena u kojem zivimo. Rekao je: za stranku iz koje dolazim nije vazno koje si nacionalisti vec kako radis. I kraj price, ENDE. Nema potrebe na tako jednostavnu stvar trositi dodatno vrijeme.
S druge strane, Zeljko Komsic milion puta ponavlja Nenadica Hrvata i nekakav sistem vrijednosti. Time vrijedja Hrvate i Bosnjake, sve gradjane Sarajeva. Zasto je Nenadic sistem vrijednosti? Na isto pitanje bi Bakir rekao kako su se Hrvati sa nama borili, kako moraju imati vazne funkcije. Slicno bi rekao Radoncic i drugi. A niko ne bi komentarisao ono kljucno: sta taj covjek moze uraditi za gradjane Sarajeva. To se druze zove zaostalost i primitivizam. Ne mozemo nikad naprijed sa takvim razmisljanjem. Ako je najveci kvalitet Nenadica to sto je Hrvat, onda stvarno...
...
SDP ima ogromnu potencijalnu bazu. Ako bi promijenili kurs, na celo stranke doveli malo agilnije i sposobnije ljude, mogli bi pretendirati na 300 000 glasova. Mogli bi preuzeti primat. E zamisli samo da je Konakovic u SDP-eu, da ga pogura stranacka infrastruktura, uz njegovu agilnost i energiju...
...
Nece ni NiP-u biti lako siriti se u Zenici, Tuzli ili Mostaru. Nece biti lako u Kaknju, Travniku, Kalesiji i drugim gradovima. Potrebni su jaki ljudi na lokalu. Nije to tako lako postici. Treba vremena. U Sarajevu je jak. U Zenici uziva simpatije koliko mogu primjetiti, ali ce ogromna vecina glasati za Kasumovicevu lisu. Ovdje je Kasumovic 1 000 puta popularniji od Konakovica. Valjda razumijes poentu.