Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
MorningStar

#2376 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

Moze jedna peticija za sprovodjenje zakona o prelasku granica ..... cuj govor mrznje sto ljudi traze da SE ZAKONI sprovode... rade nvo punom parom vidim.
Hank Paldum

#2377 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

MarlboroGold wrote: 29/01/2020 23:07
Hank Paldum wrote: 29/01/2020 12:26
MarlboroGold wrote: 29/01/2020 11:21
Ti mozes vjerovati u sta hoces, ali mnogim Bosnjacima je apsolutno svejedno sta je BiH bila prije osmanlija i islama. Neki otvoreno i ne zele spominjati taj dio historije. Mozes li mi ti objasniti zbog cega? Je li ih sramota ili sta?
Licno sam se uvjerio nebrojeno puta u takve stavove... mozda sam samo naletio na one bas zadrte, ali ko ce ga znati...
Evo pitaj mene lično jer spadam u tu grupu (ili bar imam sličan stav, ne znam šta su ti ljudi na koje si naletio još rekli).
Niko ne negira niti se stidi ali taj drugi dio smatraju pozitivnijim za Bošnjake. Iz istog razloga mnoge Bosanske patriote ne govore toliko o Jugoslaviji niti iz Istočne Njemačke toliko o DDRu a DDR postojao prije samo 30 godina.
Razumijem zašto se ne govori toliko o Jugoslaviji, ali da se ne govori o Tvrtku, Kulinu Banu itd. sa ponosom?
Ja to jednostavno ne mogu da shvatim. To je mnogo važnije od Osmanlija i Islama za ovu državu jer su to bili bosanski sinovi koji su udarili temelje današnje BiH. Ljiljani su upravo nastali u srednjovjekovnoj BiH.
Ja ne znam zašto misliš da se priča toliko o Osmanlijama, bar kod običnog naroda. Običan bošnjački narod ne razmišlja puno niti o jednom periodu, samo je bliži po religiji, tradiciji, običajima periodu Osmanlija.
Dozer

#2378 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Hank Paldum wrote: 29/01/2020 19:39 Evo na stranici 92 ove teme momak koji je (ako sam dobro shvatio) BH Hrvat koji je pro BiH napisa nešto kao da je se trebalo raditi na Bosanstvu sa Bošnjacima kojih je 51%, Bosancima kojih je 1%, ostalih kojih je 1% i Srbima i Hrvatima koji su pro BiH i da bi imali onda normalnu državu građana koju bi činilo 65-70% građana.
Znači čovjek koji je Nebošnjak prizna sam da nema 20% ukupno Srba i Hrvata koji razmišljaju kao on i koji nisu nacionalisti koji mrze BiH i dobi od @Dozer jedno :thumbup: i sada bi mi Bošnjaci trebali se pretvarati da je normalnih Srba i Hrvata 50% ili više da ne ispadnemo nacionalisti. Mi koji smo bili svjedoci kada su naše radne kolege i komšije koji su bili normalni podivljali u samo 3 godine pred rat.
Taj isti Dozer koji daje :thumbup: na izjavu da nema 20% Srba i Hrvata koji nisu protiv BiH slomi se ovdje danima da nam objasni kako živimo u zabludi i da ima Srba i Hrvata operisanih od nacionalizma isto kao i u Federaciji sa bošnjačkom većinom
I sta si ti sad htio da kazes, osim sto si potvrdio ono sto ja govorim? :D

Kontate li vi ista ba... Ili je cilj pisati samo nastrebanu mantru, bez ikakvog razumijevanja onoga sto neko drugi napise? Pa covjek rekao isto ono sto vam ij a govorim mjesecima - nisu SVI ni BH Srbi ni BH Hrvati protiv BiH, i ima ih sigurno vise od 10% u oba korpusa koji sami za sebe kazu da su i S/H, ali i Bosanci i Hercegovci.

Iz sve ove vase price ja zakljucujem da su vama zaista nacionalni Bosanci najveci neprijatelji... Logicno, ovo je ravno ludilu i zrelo za psihijatrijskog vjestacenja....

Ali, evo...skidose vasi FGR vladu u KS. Sad ce sve da procvjeta, kao sto je cvjetalo i prethodnie 23 godine. :D
Sasrali se ko grlice kad su vidjeli da ovi za godinu pokrenuse vise stvari nego su oni za 20 u kusur, pa ko vele - dajte da ove micemo, sjebase nam koncepciju skroz. Jos ce narod i skontati da moze bolje od onoga naseg, pa odosmo onda u 3pm...
hAZNADAR

#2379 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

MarlboroGold wrote: 29/01/2020 23:11
hAZNADAR wrote: 29/01/2020 13:50
MarlboroGold wrote: 29/01/2020 11:21
Ti mozes vjerovati u sta hoces, ali mnogim Bosnjacima je apsolutno svejedno sta je BiH bila prije osmanlija i islama. Neki otvoreno i ne zele spominjati taj dio historije. Mozes li mi ti objasniti zbog cega? Je li ih sramota ili sta?
Licno sam se uvjerio nebrojeno puta u takve stavove... mozda sam samo naletio na one bas zadrte, ali ko ce ga znati...
Pa imam osnove sumnjati u vjrodostojnot te tvoje price ne samo zato sto ja takvo sto nisam cuo, vec prvenstveno zato sto se tu radi o nekom opcem stereotipu o Bosnjacima kji se stide svog porijekla, bjeze od istine,.. i sl.

Sila vjernika koje znam uopce ne razmislja o tome niti im je to bitno. Ima ih starijih koji jos vjeruju da smo od Srba pa sucur Alahu dobro je sto to vise nismo. Ljudima bitne neke druge stvari u zivotu a ne sta je predak bio prije 500 ili 1000 god. Opet neko opce znanje postoji i kod neobrazovanih - svako zna ko je Kulin i za sta se veze, Tvrtko, Bogumili,... i sto je najbitnije - ljiljan kao simbol. Da si u pravu - bjezali bi i od ljiljana ko Djavo od krsta.

Mislim taj stereotip o Bosnjacima koje je sramota, bjeze od istine,. mora imati bar neku logiku. Mora prvo dokazati da je Bosnjacima stalo do nekog rodoslova maksuz od Muhameda a.s. Takve konstrukcije o porijeklu pravi samo onaj ko je opterecen time i nesto mu prijeko bitno.
Možeš ti sumnjati. Šta da ti kažem, ali to je realnost kod pojedinih Bošnjaka. Mnogi su i nepismeni i pojma nemaju o historiji BiH, ali za takve donekle i imam razumijevanje... za ostale nemam.
Nema jednostavno logike.

Da nema pojma o historiji BiH, nepismen,.... onda se nema cega stiditi jer nema pojma.
Ako ima pojma o historiji - tada pogotovo nema razloga za ikakvu sramotu.

Dodaj tome ljiljan za kojeg se zna da nije muslimanski simbol, dodaj da svi pa i nepismeni znaju za Tvrtka, Kulina, stecke,.. i da im to nije mrsko,...

Mozes li naci ijedan link koji to pokazuje, tekst, video,... da se neki Bosnjak srami historije kraljevine Bosne`

Takvo sam nesto cuo samo od susjednih nacionalista koji su kao psihoanaliticari Bosnjaka - pa ta navodna sramota im dodje kao logicki zakljucak kada zadojeno vjeruju u izdaje, srcedrapajuce prevjere, prodaju a veceri, ikonu na tavanu i da je to kao opcepoznata istina koju svi znaju.

Bas me interesuje gdje si to licno nebrojeno puta kako kazes cuo od Bosnjaka kako se stide historije.
Dozer

#2380 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Hank Paldum wrote: 29/01/2020 21:09 Čitavo vrijeme Dozer kritikuje one Bošnjake koji pišu da su većina Srba i Hrvata nacionalisti, da on ide na teren, priča sa ljudima, da je situacija drugačija.
Poslije napisa jedan momak koji je kako sam shvatio Nebošnjak ali je pro BiH orijentisan kako su dušmani protiv građanske BiH ideje a da je se drugačije odigralo mogla je se napraviti država svih Bosanaca i Hercegovaca koju bi činilo 65-70% građana patriota.
Uzmajići u obzir da je Bošnjaka 51% a Ostalih 2-3% to znači da je čovjek priznao da nema 20% Srba i Hrvata da su pro-BiH i Dozer pohvali taj komentar. Kontradikcija.

Dozer napisa da ide u Srbiju i da je sreo dosta tolerantnih ljudi. Ja kao i mnogi smo na to odgovorili da su sredine tolerantne ako se neke stvari prešute ili neke teme izbjegavaju. Dozer kao primjer navodi priču kako su bili u Srbiji i sprijateljili se sa jednim Srbijancem i da mu je supruga u jednom momentu se uplašila nekoga i rekla nešto kao "Da nemaju šta protiv nas jer smo muslimani" a taj Srbijanac je bio na njihovoj strani. Znači samo je potvrdio šta sam napisao, veći ima problem ako ga ko zove Bošnjakom nego tamo Muslimanom.
Nenadjebivo :D
Moja zena je to rekla za sebe, ne za mene. A da je cak rekla i za mene - pa sta? Tamo me niko nikad nije nazvao ni Bosnjakom, ni muslimanom, nego samo Bosancem. Tvrdim ti da isto tako nazivaju i Dodika, iako se on ovdje batrga da je veci katolik od Pape.
Loki2k9

#2381 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Loki2k9 »

MorningStar wrote: 29/01/2020 23:24
Moze jedna peticija za sprovodjenje zakona o prelasku granica ..... cuj govor mrznje sto ljudi traze da SE ZAKONI sprovode... rade nvo punom parom vidim.
Koji zakoni? Ovdje je riječ o naciošovinističkim komentatorima poput Drynskog, Bulevara i td.
tvojkomsija

#2382 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by tvojkomsija »

Dozer wrote: 29/01/2020 23:41
Hank Paldum wrote: 29/01/2020 21:09 Čitavo vrijeme Dozer kritikuje one Bošnjake koji pišu da su većina Srba i Hrvata nacionalisti, da on ide na teren, priča sa ljudima, da je situacija drugačija.
Poslije napisa jedan momak koji je kako sam shvatio Nebošnjak ali je pro BiH orijentisan kako su dušmani protiv građanske BiH ideje a da je se drugačije odigralo mogla je se napraviti država svih Bosanaca i Hercegovaca koju bi činilo 65-70% građana patriota.
Uzmajići u obzir da je Bošnjaka 51% a Ostalih 2-3% to znači da je čovjek priznao da nema 20% Srba i Hrvata da su pro-BiH i Dozer pohvali taj komentar. Kontradikcija.

Dozer napisa da ide u Srbiju i da je sreo dosta tolerantnih ljudi. Ja kao i mnogi smo na to odgovorili da su sredine tolerantne ako se neke stvari prešute ili neke teme izbjegavaju. Dozer kao primjer navodi priču kako su bili u Srbiji i sprijateljili se sa jednim Srbijancem i da mu je supruga u jednom momentu se uplašila nekoga i rekla nešto kao "Da nemaju šta protiv nas jer smo muslimani" a taj Srbijanac je bio na njihovoj strani. Znači samo je potvrdio šta sam napisao, veći ima problem ako ga ko zove Bošnjakom nego tamo Muslimanom.
Moja zena je to rekla za sebe, ne za mene. A da je cak rekla i za mene - pa sta? Tamo me niko nikad nije nazvao ni Bosnjakom, ni muslimanom, nego samo Bosancem. Tvrdim ti da isto tako nazivaju i Dodika, iako se on ovdje batrga da je veci katolik od Pape.
Ma i u Hrvatskoj je isto tako. Jednostavno nisu navikli da 10 ljudi dođe iz iste države i svi se različito izjašnjavaju. Zato koriste "Bosanac" pa nas strpaju sve u jedno. Nisam imao plaho situacija u susjednim državama sa etničkim odrednicama, ustvari nisam ih nikad ni spominjao, jer po imenu odmah svi zaključe, tako da nema potrebe.
Loki2k9

#2383 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Loki2k9 »

Mi smo svi Bosanci i Hercegovci kad odemo van države, pa na kraju krajeva i u njoj. Ali ovdje govorimo o tome kad se nabraja ko tu živi, kad se specificira... Onda imaš Muslimane/muslimane/Bosance, Srbe i Hrvate.
Hank Paldum

#2384 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Dozer wrote: 29/01/2020 23:34 Ali, evo...skidose vasi FGR vladu u KS. Sad ce sve da procvjeta, kao sto je cvjetalo i prethodnie 23 godine. :D
Sasrali se ko grlice kad su vidjeli da ovi za godinu pokrenuse vise stvari nego su oni za 20 u kusur, pa ko vele - dajte da ove micemo, sjebase nam koncepciju skroz. Jos ce narod i skontati da moze bolje od onoga naseg, pa odosmo onda u 3pm...
Ako je Dino Konaković Bošnjak a Pedja Kojović Srbin koje su smjenili Izetbegović Bošnjak i Hrvat kakve to veze ima sa Bosancima sa poposa i sa ovom temom Bošnjak vs Bosanac :D
Ili ćemo opet onu staru da se Bošnjak veže samo za određene političke stranke i da Bošnjaci ne glasaju za stranke poput NS?
Last edited by Hank Paldum on 30/01/2020 00:10, edited 1 time in total.
Edin H.

#2385 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Edin H. »

Ma normalno :D
Ja poslije rata otisao na more u HN, kazu ovi lokalni: "Eno ti tvoga Bosanca!"
A ovaj bio u Vojci RS-a, oni ga zovu: "Gdje si Boske"
MorningStar

#2386 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

Loki2k9 wrote: 29/01/2020 23:44
MorningStar wrote: 29/01/2020 23:24
A oprosti mislio sam da se odnosi na forum ovde - konkretno temu “migranti” a ne na komentare na klix portalu. Inace slazem se ali mislim da je vecina onih komentara pisana od djece jer odrastao covjek sumnjam da onoliko moze biti ..... osim ako nije defektan.

Koji zakoni? Ovdje je riječ o naciošovinističkim komentatorima poput Drynskog, Bulevara i td.
MarlboroGold

#2387 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

hAZNADAR wrote: 29/01/2020 23:38
hAZNADAR wrote: 29/01/2020 13:50
Pa imam osnove sumnjati u vjrodostojnot te tvoje price ne samo zato sto ja takvo sto nisam cuo, vec prvenstveno zato sto se tu radi o nekom opcem stereotipu o Bosnjacima kji se stide svog porijekla, bjeze od istine,.. i sl.

Sila vjernika koje znam uopce ne razmislja o tome niti im je to bitno. Ima ih starijih koji jos vjeruju da smo od Srba pa sucur Alahu dobro je sto to vise nismo. Ljudima bitne neke druge stvari u zivotu a ne sta je predak bio prije 500 ili 1000 god. Opet neko opce znanje postoji i kod neobrazovanih - svako zna ko je Kulin i za sta se veze, Tvrtko, Bogumili,... i sto je najbitnije - ljiljan kao simbol. Da si u pravu - bjezali bi i od ljiljana ko Djavo od krsta.

Mislim taj stereotip o Bosnjacima koje je sramota, bjeze od istine,. mora imati bar neku logiku. Mora prvo dokazati da je Bosnjacima stalo do nekog rodoslova maksuz od Muhameda a.s. Takve konstrukcije o porijeklu pravi samo onaj ko je opterecen time i nesto mu prijeko bitno.
Možeš ti sumnjati. Šta da ti kažem, ali to je realnost kod pojedinih Bošnjaka. Mnogi su i nepismeni i pojma nemaju o historiji BiH, ali za takve donekle i imam razumijevanje... za ostale nemam.
Nema jednostavno logike.

Da nema pojma o historiji BiH, nepismen,.... onda se nema cega stiditi jer nema pojma.

Dodaj tome ljiljan za kojeg se zna da nije muslimanski simbol, dodaj da svi pa i nepismeni znaju za Tvrtka, Kulina, stecke,.. i da im to nije mrsko,...

Mozes li naci ijedan link koji to pokazuje, tekst, video,... da se neki Bosnjak srami historije kraljevine Bosne`

Takvo sam nesto cuo samo od susjednih nacionalista koji su kao psihoanaliticari Bosnjaka - pa ta navodna sramota im dodje kao logicki zakljucak kada zadojeno vjeruju u izdaje, srcedrapajuce prevjere, prodaju a veceri, ikonu na tavanu i da je to kao opcepoznata istina koju svi znaju.

Bas me interesuje gdje si to licno nebrojeno puta kako kazes cuo od Bosnjaka kako se stide historije.
Nisam na forumu, već u životu u susretima sa ljudima. Inače rijetko dolazim na teme o politici, ali ovdje sam napravio izuzetak. Vidiš da nisam jedini... i piupiu je iznijela svoje iskustvo.
hAZNADAR

#2388 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 29/01/2020 23:34
Iz sve ove vase price ja zakljucujem da su vama zaista nacionalni Bosanci najveci neprijatelji... Logicno, ovo je ravno ludilu i zrelo za psihijatrijskog vjestacenja....

Ali, evo...skidose vasi FGR vladu u KS. Sad ce sve da procvjeta, kao sto je cvjetalo i prethodnie 23 godine. :D
Nemam ja nikakav stav prema vasim sarajevskim rokadama,... ali kada sam vidio reakcije na Komsica i ton,.. i sjetim se da isti takvi pljuju na dijasporu - e vala mi i nije zao.

A sto se tice toga da ste najveci neprijatelji :mrgreen: ,.. nemoj si dizati vaznost vecu nego zasluzujes. U Srebrenici bi radije tebe za nacelnika nego onog Gruju. Zato sto fgr ne negira genocid i po tome su mi blizi nego oni koji ga negiraju ili slave. Eto Srebrenica je cist primjer - imate sirom otvorena vrata i Burjum da se zajedno srusi nacelnik koji negira genocid. Al - eto necete u bosnjacku reprezentaciju.
MarlboroGold

#2389 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Upravo tako. Bosanac i to je to.
CPT

#2390 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

MarlboroGold wrote: 30/01/2020 00:00

Upravo tako. Bosanac i to je to.
Po onom starom i poznatom pravilu, imas papire=imas nacionalnost nije bas tako

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BIH rekao je da će i ubuduće putovati sa pasošem Srbije jer voli tu zemlju više od BiH za koju kaže da je samo njegovo radno mjesto i ništa više.

ima dobar razlog, voli lakse putovati znaci on je? :lol:
tvojkomsija

#2391 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by tvojkomsija »

Naravno, stranci uvijek koriste Bosnian, bez obzira na vjersku i etničku pripadnost, čak i za Hercegovce, jer nemaju pojma (boli ih q) koja su mjesta Bosna a koja Hercegovina.

Po meni, termini Bosanac, a isto tako i Hercegovac, su čisto geografski, i nemaju poveznicu sa vjerskim i etničkim. Za ljude npr. iz Mostara, bez obzira da li etnički bili Hrvati, Bošnjaci, Romi, šta god, primarni mi je pojam Hercegovac. Isto tako i za ljude iz Bosne. Hrvati u Hrvatskoj iz mog iskustva 90% isto tako nazivaju, čuo sam u Zagrebu da govore da na gradilištu radi 20-tak Bosanaca, iako je to bio neki mix, malo iz Prijedora, malo iz Vareša, malo iz Tešnja itd. Ali ljudi to ne naglašavaju jer Bosanac je Bosanac :-D Isto tako koriste i termin Hercegovac, mada je u većini slučajeva za nešto negativno :-D

S druge strane, termini Bošnjak, Hrvat, Srbin su etničke odrednice i ne trebaju se miješat sa geografskim. Pazarci su npr. većinski Bošnjaci ali nisu nikako Bosanci.
Za mene su vicevi i predrasude o Bosancima uvijek uključivale sve etničke grupe
hAZNADAR

#2392 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

MarlboroGold wrote: 29/01/2020 23:57
Nema jednostavno logike.

Nisam na forumu, već u životu u susretima sa ljudima. Inače rijetko dolazim na teme o politici, ali ovdje sam napravio izuzetak. Vidiš da nisam jedini... i piupiu je iznijela svoje iskustvo.
Ona piupiu sto Bosnjake dozivljava samo kroz sliku sarajevske sishahane gdje ima slika Erdogana? E vala i tvoja i njena iskustva mi zvuce iskreno kao kada RS-ovci navrate u Sarajevo i poslije pricaju kako su sve zene zabradjene, u WC-ima nema toalet papira vec samo flasa vode, ne smijes popit javno pivu,....

Ti tvoji Bosnjaci sto se srame svoje predosmanske historije, srame se Kulina bana, ljiljana,.... su ipak samo tvoja projekcija u glavi,.... ustaljeni stereotip koji je nastao u glavama onih koji vjeruju u neke prodaje vjere, izdaje,....

Hajd iskreno - koliko mislis da je takvih Bosnjaka - ono otprilike u procentima? :mrgreen:
Hank Paldum

#2393 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Obično se govore stvari javno šta se govori u kući. Tvoja supruga nije imala razloga reći da ste muslimani osim ako tako ne govorite u kući jer koji bi bio razlog da koristite izraz za narod koji se nije koristio zvanično skoro 30 godina a niste vjernici, bar ti koliko sam do sada upratio.
Dozer

#2394 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Hank Paldum wrote: 29/01/2020 22:58 To sam primjetio kod mnogih Bosanaca koji tepaju sebi da su tolerantni i antifašisti, antinacionalisti
" Nije mi važno jesi li Musliman, Srbin ili Hrvat, važno je da si čovjek" ili "Mi Bosanci, Srbi i Hrvati trebamo graditi ovu državu i odjebati političare", izjave kod sopstvene familije "Otac Srbin, majka Muslimanka" "Otac Srbin iz Hrvatske, majka Senada Bosanka"
Ovdje je dovoljno što domaći kada god neko izjavi da je Bošnjak mu odmah udare pečat SDAovca, nekoga ko razmišlja torovski a Bosanci su otvorenog uma, sad zamisli kako onda na to gledaju u Srbiji, Hrvatskoj ili još gore BH entitetu rs
A vi se na ovoj temi, a i svim ostalim ovog tipa, prikazujete bas onako...kosmopolitski, gradjanski, netorovski, otvoernog uma, itd. :lol:

Citate li vi sami sebe ba..? :D
Hank Paldum

#2395 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

tvojkomsija wrote: 30/01/2020 00:04 Naravno, stranci uvijek koriste Bosnian, bez obzira na vjersku i etničku pripadnost, čak i za Hercegovce, jer nemaju pojma (boli ih q) koja su mjesta Bosna a koja Hercegovina.

Po meni, termini Bosanac, a isto tako i Hercegovac, su čisto geografski, i nemaju poveznicu sa vjerskim i etničkim. Za ljude npr. iz Mostara, bez obzira da li etnički bili Hrvati, Bošnjaci, Romi, šta god, primarni mi je pojam Hercegovac. Isto tako i za ljude iz Bosne. Hrvati u Hrvatskoj iz mog iskustva 90% isto tako nazivaju, čuo sam u Zagrebu da govore da na gradilištu radi 20-tak Bosanaca, iako je to bio neki mix, malo iz Prijedora, malo iz Vareša, malo iz Tešnja itd. Ali ljudi to ne naglašavaju jer Bosanac je Bosanac :-D Isto tako koriste i termin Hercegovac, mada je u većini slučajeva za nešto negativno :-D

S druge strane, termini Bošnjak, Hrvat, Srbin su etničke odrednice i ne trebaju se miješat sa geografskim. Pazarci su npr. većinski Bošnjaci ali nisu nikako Bosanci.
Za mene su vicevi i predrasude o Bosancima uvijek uključivale sve etničke grupe
Naravno, Mujo Bošnjak, Suljo Srbin, Haso Hrvat i Fata Ostali
hAZNADAR

#2396 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Hank Paldum wrote: 29/01/2020 23:33
MarlboroGold wrote: 29/01/2020 23:07
Razumijem zašto se ne govori toliko o Jugoslaviji, ali da se ne govori o Tvrtku, Kulinu Banu itd. sa ponosom?
Ja to jednostavno ne mogu da shvatim. To je mnogo važnije od Osmanlija i Islama za ovu državu jer su to bili bosanski sinovi koji su udarili temelje današnje BiH. Ljiljani su upravo nastali u srednjovjekovnoj BiH.
Ja ne znam zašto misliš da se priča toliko o Osmanlijama, bar kod običnog naroda. Običan bošnjački narod ne razmišlja puno niti o jednom periodu, samo je bliži po religiji, tradiciji, običajima periodu Osmanlija.
Hebote, u Skandinaviji su vecinom protestanti, prije nekoliko vjekova bili katolici a jos prije toga vikinzi sto su palili crkve i ubijali krscane gdje su stigli. Pa se niko ne stidi nicega, ne povlaci to,... sva se historija postuje i bez toga ljudi nebi bili kakvi jesu danas. A ovdje se vjecito povlaci osmanski dio i tu izmisljaju neke nasljedne krivice i sramote.
tvojkomsija

#2397 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by tvojkomsija »

To ti je čudo jugoslavenskog kompromisa. Ljudi su govorili da su Muslimani ateisti, i bez problema se tako popisivali.
Zamisli propagandu toliko jaku da se ljudi 20 godina ne zapitaju šta nije uredu sa Musliman ateist.

Od Dodika i ekipe se također stalno čuju pojmovi muslimanske stranke, neki dan je rekao "oni žele da imaju većinu muslimanskih sudija", muslimanska politika i ostale gluposti.
Pa eto i ja predlažem da se od sad govori o pravoslavnoj politici, pravoslavnim strankama, put u Nato blokiraju isključivo pravoslavci, i tako dalje.. To bi po meni bilo ok.

@Hank Paldum Bošnjačka imena su se u te viceve ubacivala sa namjerom. To je svima jasno. Ne volim te viceve i ne pričam ih sa tim imenima.
Hank Paldum

#2398 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Dozer wrote: 30/01/2020 00:12
Hank Paldum wrote: 29/01/2020 22:58 To sam primjetio kod mnogih Bosanaca koji tepaju sebi da su tolerantni i antifašisti, antinacionalisti
" Nije mi važno jesi li Musliman, Srbin ili Hrvat, važno je da si čovjek" ili "Mi Bosanci, Srbi i Hrvati trebamo graditi ovu državu i odjebati političare", izjave kod sopstvene familije "Otac Srbin, majka Muslimanka" "Otac Srbin iz Hrvatske, majka Senada Bosanka"
Ovdje je dovoljno što domaći kada god neko izjavi da je Bošnjak mu odmah udare pečat SDAovca, nekoga ko razmišlja torovski a Bosanci su otvorenog uma, sad zamisli kako onda na to gledaju u Srbiji, Hrvatskoj ili još gore BH entitetu rs
A vi se na ovoj temi, a i svim ostalim ovog tipa, prikazujete bas onako...kosmopolitski, gradjanski, netorovski, otvoernog uma, itd. :lol:

Citate li vi sami sebe ba..? :D
Eno na temi o sarajevskoj vladi imaš izraze kurvešina, govna, kreteni a i rugaju se ženi što izgleda kao da ima probleme sa bubrezima. Rekao bi čovjek da su to oni protiv koga se građani i kosmopolite bore kad ono pišu protiv SDA i SBB
Dozer

#2399 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

Hank Paldum wrote: 29/01/2020 23:51 Ako je Dino Konaković Bošnjak a Pedja Kojović Srbin koje su smjenili Izetbegović Bošnjak i Hrvat kakve to veze ima sa Bosancima sa poposa i sa ovom temom Bošnjak vs Bosanac :D
Ili ćemo opet onu staru da se Bošnjak veže samo za određene političke stranke i da Bošnjaci ne glasaju za stranke poput NS?
Eto koliko ti ista kontas :D
Ne, nego su skinuli prvu stvarnu gradjansku opciju da bi vratili svoju ENV kleptomansku halku potpomognutu Komsicevim DF-om, koji ce, btw, u oktobru komotno moci staviti kljuc u bravu, isto kao Haris i njegova Za(gra)BiH.
Bodkin

#2400 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

:D Zajebi price sa ljudima okolo. Daj ti njemu link na video.
Ima li tog linka gdje srbi govore o genetskom otpadu kao opravdanju za genocid? Prosipas tu mantru godinama. Sigurno si pogledao video negdje
Locked