Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
hAZNADAR

#2351 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote: 29/01/2020 17:42
hAZNADAR wrote: 29/01/2020 16:55
Bodkin wrote: 29/01/2020 16:33

Opet gomila gluposti. Mene bi stid bilo ovako se provaljivati.

Tj to je taj na osnovu forumskih upisa stvoren svijet :D

Pretpostavljam isto su mislili i o hrvatima i albancima jelde

Ne, Hrvati pa cak i Albanci u tumacenju srpskih nacionalista(i slicnih) jesu predmet mrznje zbog drugih stvari ali su u rangu ljudi. Jer im se priznaje i nacija, jezik, kultura, historija,...

Samo su Bosnjaci bivsi otpadnici, bez historije, bez svoje kulture,.... i nisu u rangu ljudi.

To se ocitovalo u ratu pa je genocid bilo lakse sprovesti prema otpadu i zivjeti sa tim. Hrvati i Albanci jesu dozivjeli zlocin ali ni izbliza kao Bosnjaci.

I zasto branis, smanjujes, opravdavas,...? Valjda kao Banjalucanin znam kako Srbi gledaju na Hrvate a kako na Bosnjake(koje usput tako i ne nazivaju)
Daj jedan citat gdje se to implicira. Nece biti problem kad ima toliko tumacenja tih nacionalista.

Jedino sto branim je zdrav razum. Tvoj je problem sto bi sad kao trazio podrsku na forumu kad neko prozove tvoje gluposti sa tim “umanjujes zlocine, branis zlocine”. Samo bolesnoj osobi moze tezina zlocina biti drugacija ako je neki izmisljeni motiv iza drugaciji. Genocid je genocid. Motiv nije bitan.
Ili su hrvati pobili onoliko srba u jasenovcu jer su ih smatrali nizom sta, rasom?
Gomila nebuloza pokupljena ko zna sa kojih opskurnih foruma

A i nisam znao da samo ti kao banjalucanin imas pravo da znas kako srbi gledaju druge iako si zadnji put pricao sa banjaluckim srbima prije 20 godina
Zasto mislis da me poznajes i kako zivim, gdje idem, koliko ostajem,.. i sl.? Ozbilljno? Postedi me molim te tih glupih upadica kao u zadnjoj recenici - niti ima veze sa temom, a niti je neki nivo rasrpave.

AKo zelis da kazes da nisu srpski nacionalisti takvi - to je tvoje pravo ali tu nemas puno argumenata.

Mi govorimo o Srbima a ne Hrvatima - te i Jasenovac izbaci iz price.

Trazis citat da Srbi misle da smo genetski otpad, bivsi Srbi izdajice i prevjere, ikona na tavanu, poturice iz koristi, sluge okupatora, koje nemaju ni ime, nemaju svoju kulturu,... ozbiljno? Odakle covjek da krene da ti to dokaze - historiografija i autori historije koji tako pisu o nama, negiranje bosanskog jezika od SANU pa nanize, vazeci udzbenici historije o srpskoj Bosni i srpskim Kotromanicima, mediji, izjave zvanicnika, koji ton dominira na njihovim forumima, komentarima na mrezama, izjavu Mladica nakon pada Srebrenice,...

Pa dovoljno je samo da dadnes komentar na neku vijest na nekom portalu poput Nezavisnih - nesto probosanski - pa ce ti se u rekordno vrijeme spomenuti srpsko porijeklo u negativnom kontekstu i bjezanija od toga.

Branis zdrav razum? Ciji zdrav razum? Hajd shvatam da fgr udara instinktivno kontre na sve sto dolazi od onoga sto smatra bosnjackim nacionalizmom,.... ali majka mu stara imas li imalo granice.

Branis zdrav razum negirajuci da je mitomanija i opce rangiranje Bosnjaka itekako bilo i ostalo pogonsko gorivo za mnoge zlocine i diskriminaciju.

U Banjaluci sam mnogo vise nego mislis, mnogo cesce nego mislis i tu provodim 99% svog vremena u BiH. Imam jako mnogo kontakta, citam sta pisu, sta izjavljuju, gledam,.... i naravno pricam i sa mojim vrsnjacima koji se zale na sopstvenu djecu da su previse ekstremna bas po tom pitanju - Bosnjaci-bivsi Srbi, poturice, niza vrsta,..
CPT

#2352 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

oaza85 wrote: 29/01/2020 16:48
Dozer wrote: 29/01/2020 16:45 Zive u istoj medijskoj blokadi u kojoj zivis i ti. I oni, kao i ti, biraju sta ce gledati i slusati. Ono sto im ne odgovara, to ce hladno podvesti pod neku suprotnu mantru.

Kazem ti, imate identicne mentalne sklopove, ali toga niste svjesni. Ti mi ne moras vjerovati, naravno.
A ipak biraju sta ce gledati i slusati?
Nu, vidi vraga.
Mozda ipak nisu u medijskoj blokadi, ocito da imaju izbora?
Ljudi su bjezali od mobilizacije (masovno naravno) jer nisu znali sta se desava. To sto su u Sidu po videtekama rentali snimke iz Srebrenice... To ne pika. Logore na svojoj teritorije nisu vidjeli... Kad su muslimane skidali sa vlaga u Sjeverinu, nisu vidjeli. Vidio je jedan Hrvat, zavrsio sa muslimanima. Jesu, znali su jako dobro i provjereno ali lakse je kad nista "ne znas".
U Prijedoru nisu znali da rostiljaju na masovnoj grobnici sa nekoliko stotina leseva. Nije cak ni smetalo dok nije smrad postao smetnja. Al nisu znali sta bi to moglo biti.

Dokle vise ta prica :roll:
Hank Paldum

#2353 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

CPT wrote: 29/01/2020 18:36
oaza85 wrote: 29/01/2020 16:48
Dozer wrote: 29/01/2020 16:45 Zive u istoj medijskoj blokadi u kojoj zivis i ti. I oni, kao i ti, biraju sta ce gledati i slusati. Ono sto im ne odgovara, to ce hladno podvesti pod neku suprotnu mantru.

Kazem ti, imate identicne mentalne sklopove, ali toga niste svjesni. Ti mi ne moras vjerovati, naravno.
A ipak biraju sta ce gledati i slusati?
Nu, vidi vraga.
Mozda ipak nisu u medijskoj blokadi, ocito da imaju izbora?
Ljudi su bjezali od mobilizacije (masovno naravno) jer nisu znali sta se desava. To sto su u Sidu po videtekama rentali snimke iz Srebrenice... To ne pika. Logore na svojoj teritorije nisu vidjeli... Kad su muslimane skidali sa vlaga u Sjeverinu, nisu vidjeli. Vidio je jedan Hrvat, zavrsio sa muslimanima. Jesu, znali su jako dobro i provjereno ali lakse je kad nista "ne znas".
U Prijedoru nisu znali da rostiljaju na masovnoj grobnici sa nekoliko stotina leseva. Nije cak ni smetalo dok nije smrad postao smetnja. Al nisu znali sta bi to moglo biti.

Dokle vise ta prica :roll:
Evo na stranici 92 ove teme momak koji je (ako sam dobro shvatio) BH Hrvat koji je pro BiH napisa nešto kao da je se trebalo raditi na Bosanstvu sa Bošnjacima kojih je 51%, Bosancima kojih je 1%, ostalih kojih je 1% i Srbima i Hrvatima koji su pro BiH i da bi imali onda normalnu državu građana koju bi činilo 65-70% građana.
Znači čovjek koji je Nebošnjak prizna sam da nema 20% ukupno Srba i Hrvata koji razmišljaju kao on i koji nisu nacionalisti koji mrze BiH i dobi od @Dozer jedno :thumbup: i sada bi mi Bošnjaci trebali se pretvarati da je normalnih Srba i Hrvata 50% ili više da ne ispadnemo nacionalisti. Mi koji smo bili svjedoci kada su naše radne kolege i komšije koji su bili normalni podivljali u samo 3 godine pred rat.
Taj isti Dozer koji daje :thumbup: na izjavu da nema 20% Srba i Hrvata koji nisu protiv BiH slomi se ovdje danima da nam objasni kako živimo u zabludi i da ima Srba i Hrvata operisanih od nacionalizma isto kao i u Federaciji sa bošnjačkom većinom
MorningStar

#2354 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

Valjda dozer ponesto i zna jer se nalazi na “terenu” a ne par hiljada kilometara dalje- a izgleda da ovi sa par stotina ili hiljada kilometara dalje mnogo bolje znate kako ljudi trenutno misle i kakvi su medjuetnicki odnosi u bih ..
Hank Paldum

#2355 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

MorningStar wrote: 29/01/2020 20:36 Valjda dozer ponesto i zna jer se nalazi na “terenu” a ne par hiljada kilometara dalje- a izgleda da ovi sa par stotina ili hiljada kilometara dalje mnogo bolje znate kako ljudi trenutno misle i kakvi su medjuetnicki odnosi u bih ..
Pa što onda pohvali čovjeka zato što je napisao nešto objektivno ako je napisao i priznao da nema ni 20% Srba i Hrvata koji nisu nacionalisti.
Normalno da zna. Ode hiljade kilometara u Srbiju i viče "Mi muslimani" a kod kuće se zgražava kada ga ko nazove Bošnjakom i onda piše kako ima tamo tolerantnog naroda.
MorningStar

#2356 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

Hank Paldum wrote: 29/01/2020 20:48
MorningStar wrote: 29/01/2020 20:36 Valjda dozer ponesto i zna jer se nalazi na “terenu” a ne par hiljada kilometara dalje- a izgleda da ovi sa par stotina ili hiljada kilometara dalje mnogo bolje znate kako ljudi trenutno misle i kakvi su medjuetnicki odnosi u bih ..
Pa što onda pohvali čovjeka zato što je napisao nešto objektivno ako je napisao i priznao da nema ni 20% Srba i Hrvata koji nisu nacionalisti.
Normalno da zna. Ode hiljade kilometara u Srbiju i viče "Mi muslimani" a kod kuće se zgražava kada ga ko nazove Bošnjakom i onda piše kako ima tamo tolerantnog naroda.
Mozda je do mene al ne razumijem sta si napisao.
Bodkin

#2357 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

Jos covjek u ratu ovdje bio i opet provodi vrijeme sa onima na koje je pucao. Ali jok, objasnjavaju mu ovi sto su dva puta godisnje u bl kako je u srbiji
Hank Paldum

#2358 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

MorningStar wrote: 29/01/2020 20:52
Čitavo vrijeme Dozer kritikuje one Bošnjake koji pišu da su većina Srba i Hrvata nacionalisti, da on ide na teren, priča sa ljudima, da je situacija drugačija.
Poslije napisa jedan momak koji je kako sam shvatio Nebošnjak ali je pro BiH orijentisan kako su dušmani protiv građanske BiH ideje a da je se drugačije odigralo mogla je se napraviti država svih Bosanaca i Hercegovaca koju bi činilo 65-70% građana patriota.
Uzmajići u obzir da je Bošnjaka 51% a Ostalih 2-3% to znači da je čovjek priznao da nema 20% Srba i Hrvata da su pro-BiH i Dozer pohvali taj komentar. Kontradikcija.

Dozer napisa da ide u Srbiju i da je sreo dosta tolerantnih ljudi. Ja kao i mnogi smo na to odgovorili da su sredine tolerantne ako se neke stvari prešute ili neke teme izbjegavaju. Dozer kao primjer navodi priču kako su bili u Srbiji i sprijateljili se sa jednim Srbijancem i da mu je supruga u jednom momentu se uplašila nekoga i rekla nešto kao "Da nemaju šta protiv nas jer smo muslimani" a taj Srbijanac je bio na njihovoj strani. Znači samo je potvrdio šta sam napisao, veći ima problem ako ga ko zove Bošnjakom nego tamo Muslimanom.
Bodkin

#2359 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

Znaci ako si srbin ili hrvat si nacionalista. Ali ako si bosnjak, onda nisi. Logika :thumbup:
MorningStar

#2360 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

Jbg ja svaki dan pijem kafu sa ovim nasim srbima i bosnjacima a nerijetko naleti i rvat i to iz ljubuskog :D e sve drzimo pistolje ispod stola ono za svaki slucaj :lol:
Hank Paldum

#2361 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Bodkin wrote: 29/01/2020 21:10
Znaci ako si srbin ili hrvat si nacionalista. Ali ako si bosnjak, onda nisi. Logika :thumbup:
Pa ne znam, ti sa kojima se slažes priznaše da ih ima ukupno 15% koji nisu nacionalisti pa sam zbunjen
Uostalom, srpski i hrvatski nacionalisti su većinom anti-BiH dok je većina bošnjačkih nacionalista za BiH u svojim granicama kakvu oni zamišljaju. Ja sam pisao o anti-BiH mentalitetu, znači ne valja ti logika
LBVIEW

#2362 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

Dozer wrote: 29/01/2020 15:08
LBVIEW wrote: 29/01/2020 10:43 To ti po sebi? :D
Koja realnost, mislis ona gdje si ze zapio s par pajdasa, pa "cmizdr, cmizdr "kako nam je lepo bilo, ko nas, bre zavadi", jel' ta?
Tvoj subjektivni stav nije relevantan u ovoj prici, u jednom od postova sam ti naveo cinjenice koje ide u prilog mojoj tvrdnji kako je to duboko fasizirano drustvo koje Bosnjacima i BiH ne zeli nista dobro. Mislim, gdje god odes mozes naci normalne ljude, samo ne mozes na osnovu toga extrapolirati stanje u drustvu.
A moze li se stanje u drustvu extrapolirati po tome sto smo mi u ratu imali 3x vise ljudstva, a njih u Srbiji bilo skoro 4x vise ukupno? To tebi i slicnima nista ne govori? Znamo da govori, ali ne ide s matricom da su svi isti i da svi isto razmisljaju i Bosnjacima zele zlo.

Moj stav je daleko od subjektivnog, samo sto je tebi to nemoguce objasniti posto nisi makao dalje od svoje mahale. Rekoh ti - spakuj se, otidji malo, prohodaj, vidi, poslusaj...prosiri malo te zatucane uskogrude vidike. Mosda i skontas da svijet bas i nije black & white.
To, "nisi makao dalje od svoje mahale", mozes kod tebe u mahali - ne znas me, ni kako zivim, da li putujem i kako cesto, koga srecem i sl. To sto ti i tebi slicni mislite kako su svi oni koji ne jebu taj pateticni jugo narativ ograniceni, uskogrudni i nespremni na upoznavanje drugih kultura, svjedoci o vasim predrasudama.
Dalje, 3x vise ljudstva je pretjerivanje.
Da ne spomijem kako Srbija je ovim precanima ostavila toliko oruzja na pocetku rata da kompenzira manjak ljudstva, a kad je zatrebalo slala je vikendase(na pocetku rata su s par korpusa usli u istocnu Bosnu, te je zauzeli). Dakle, argument nije validan.
Da ne spominjem politicku scenu Srbije 90-tih sa Slobom, Seseljom, Kostunicom i sl., nisu isti pali s neba
Pa jedan Djindjic koga toliko dizete je srbovao kod Karazdica na Palama, pametnom dosta.
Loki2k9

#2363 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Loki2k9 »

Hank Paldum wrote: 29/01/2020 21:09
Čitavo vrijeme Dozer kritikuje one Bošnjake koji pišu da su većina Srba i Hrvata nacionalisti, da on ide na teren, priča sa ljudima, da je situacija drugačija.
Poslije napisa jedan momak koji je kako sam shvatio Nebošnjak ali je pro BiH orijentisan kako su dušmani protiv građanske BiH ideje a da je se drugačije odigralo mogla je se napraviti država svih Bosanaca i Hercegovaca koju bi činilo 65-70% građana patriota.
Uzmajići u obzir da je Bošnjaka 51% a Ostalih 2-3% to znači da je čovjek priznao da nema 20% Srba i Hrvata da su pro-BiH i Dozer pohvali taj komentar. Kontradikcija.

Dozer napisa da ide u Srbiju i da je sreo dosta tolerantnih ljudi. Ja kao i mnogi smo na to odgovorili da su sredine tolerantne ako se neke stvari prešute ili neke teme izbjegavaju. Dozer kao primjer navodi priču kako su bili u Srbiji i sprijateljili se sa jednim Srbijancem i da mu je supruga u jednom momentu se uplašila nekoga i rekla nešto kao "Da nemaju šta protiv nas jer smo muslimani" a taj Srbijanac je bio na njihovoj strani. Znači samo je potvrdio šta sam napisao, veći ima problem ako ga ko zove Bošnjakom nego tamo Muslimanom.
Upravo tako. Ljudi kažu da su pravi Beograđani, Novosađani tolerantni. "Vole te", bez obzira što si Bosanac, musliman ili bolje da kažem Musliman. Reci im da si Bošnjak i da pričaš bosanski. Onda će pokazati pravo lice. Situacija iz iskustva.
Neće te napasti, ali će biti: "Bato moj, to je srpski samo ga vi krstite. Ehehehe...".
Lug

#2364 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Lug »

kolega, drzava se zove Bosna i Hercegovina, a ne Srbija ili Hrvatska, ne mjesaj.. :izet:
Bodkin

#2365 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bodkin »

Lug wrote: 29/01/2020 22:22
kolega, drzava se zove Bosna i Hercegovina, a ne Srbija ili Hrvatska, ne mjesaj.. :izet:
Tacno :thumbup: bosna bosancima. Slazem se
pemanapemani

#2366 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by pemanapemani »

Hank Paldum wrote: 29/01/2020 19:39

Evo na stranici 92 ove teme momak koji je (ako sam dobro shvatio) BH Hrvat koji je pro BiH napisa nešto kao da je se trebalo raditi na Bosanstvu sa Bošnjacima kojih je 51%, Bosancima kojih je 1%, ostalih kojih je 1% i Srbima i Hrvatima koji su pro BiH i da bi imali onda normalnu državu građana koju bi činilo 65-70% građana.
Znači čovjek koji je Nebošnjak prizna sam da nema 20% ukupno Srba i Hrvata koji razmišljaju kao on i koji nisu nacionalisti koji mrze BiH i dobi od @Dozer jedno :thumbup: i sada bi mi Bošnjaci trebali se pretvarati da je normalnih Srba i Hrvata 50% ili više da ne ispadnemo nacionalisti. Mi koji smo bili svjedoci kada su naše radne kolege i komšije koji su bili normalni podivljali u samo 3 godine pred rat.
Taj isti Dozer koji daje :thumbup: na izjavu da nema 20% Srba i Hrvata koji nisu protiv BiH slomi se ovdje danima da nam objasni kako živimo u zabludi i da ima Srba i Hrvata operisanih od nacionalizma isto kao i u Federaciji sa bošnjačkom većinom
Nije BH Hrvat, nego Bosanac i ne znam baš jesam li momak sa 37. :)

Nemam šta priznavati. Moje je mišljenje da je trenutno cca. 20% BiH Hrvata i 10%BiH Srba za građansku političku opciju, u vremenu kada ta opcija nije istinski ukrupnjena.

Šta bi bilo da imamo okupljenu lijevu građansku inteligenciju iz cijele BiH, koja bi imala platformu da izrazi različita promišljanja i rješenja problema, je danas u domenu SF.

Ti totalno izokrećeš napisano. Da imamo istinsku opredjeljenost većinski političkih Bošnjaka (SDA) za građansku državu, mi bi je danas imali ili bi bili na dobrom putu da je imamo. To je onih većina Bošnjaka, većina ostalih, 20%Hrvata i 10% Srba, trenutno.

Ne možeš ti (SDA) 25 godina koalirati sa velikosrbima i velikohrvatima, odbraniti SDS od proglašavanja terotističkom organizacijom, proglasiti HDZ bratskom strankom i stupom BiH, izlaziti Dodiku u susret sa aranžmanom MMF i popunjavanjem DN Parlamenta BiH... i nakon svega hladno izjavljivati - znate, SDA je za građanski koncept :run:
Čista blasfemija.

Podivljalost komšija sam osjetio na vlastitoj koži, tako da je o tome glupo raspravljati.
Hank Paldum

#2368 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

Loki2k9 wrote: 29/01/2020 21:59
Hank Paldum wrote: 29/01/2020 21:09

Upravo tako. Ljudi kažu da su pravi Beograđani, Novosađani tolerantni. "Vole te", bez obzira što si Bosanac, musliman ili bolje da kažem Musliman. Reci im da si Bošnjak i da pričaš bosanski. Onda će pokazati pravo lice. Situacija iz iskustva.
Neće te napasti, ali će biti: "Bato moj, to je srpski samo ga vi krstite. Ehehehe...".
To sam primjetio kod mnogih Bosanaca koji tepaju sebi da su tolerantni i antifašisti, antinacionalisti
" Nije mi važno jesi li Musliman, Srbin ili Hrvat, važno je da si čovjek" ili "Mi Bosanci, Srbi i Hrvati trebamo graditi ovu državu i odjebati političare", izjave kod sopstvene familije "Otac Srbin, majka Muslimanka" "Otac Srbin iz Hrvatske, majka Senada Bosanka"
Ovdje je dovoljno što domaći kada god neko izjavi da je Bošnjak mu odmah udare pečat SDAovca, nekoga ko razmišlja torovski a Bosanci su otvorenog uma, sad zamisli kako onda na to gledaju u Srbiji, Hrvatskoj ili još gore BH entitetu rs
pemanapemani

#2369 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by pemanapemani »

Zato je najbolje iz svoje baste brati cvijet, kako kaze Merlin i nema problema. :-) :run:
MarlboroGold

#2370 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Hank Paldum wrote: 29/01/2020 12:26
MarlboroGold wrote: 29/01/2020 11:21
hAZNADAR wrote: 29/01/2020 11:11

To je historija koliko i ovo sto dozer, madner,.. pisu ovdje. Koliko god Deretic pokusavao dati Srbima plemenitiju genetiku, toliko i fgr. sa svojim odbacivanjem okupatorskog kulturnog naslijedja i konstrukcija gdje su fgr Bosanci civilizacijska i evolucijska nadogradnja na Bosnjaka. Citao sam ovdje cak da Kotromanici, Tvrtko, Kulin, bogumili,.... i ostalo predosmansko - pripada samo fgr a Bosnjacima samo sultani i Alija. :lol:
Ti mozes vjerovati u sta hoces, ali mnogim Bosnjacima je apsolutno svejedno sta je BiH bila prije osmanlija i islama. Neki otvoreno i ne zele spominjati taj dio historije. Mozes li mi ti objasniti zbog cega? Je li ih sramota ili sta?
Licno sam se uvjerio nebrojeno puta u takve stavove... mozda sam samo naletio na one bas zadrte, ali ko ce ga znati...
Evo pitaj mene lično jer spadam u tu grupu (ili bar imam sličan stav, ne znam šta su ti ljudi na koje si naletio još rekli).
Niko ne negira niti se stidi ali taj drugi dio smatraju pozitivnijim za Bošnjake. Iz istog razloga mnoge Bosanske patriote ne govore toliko o Jugoslaviji niti iz Istočne Njemačke toliko o DDRu a DDR postojao prije samo 30 godina.
Razumijem zašto se ne govori toliko o Jugoslaviji, ali da se ne govori o Tvrtku, Kulinu Banu itd. sa ponosom?
Ja to jednostavno ne mogu da shvatim. To je mnogo važnije od Osmanlija i Islama za ovu državu jer su to bili bosanski sinovi koji su udarili temelje današnje BiH. Ljiljani su upravo nastali u srednjovjekovnoj BiH.
Loki2k9

#2371 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Loki2k9 »

Hank Paldum wrote: 29/01/2020 22:58 To sam primjetio kod mnogih Bosanaca koji tepaju sebi da su tolerantni i antifašisti, antinacionalisti
" Nije mi važno jesi li Musliman, Srbin ili Hrvat, važno je da si čovjek" ili "Mi Bosanci, Srbi i Hrvati trebamo graditi ovu državu i odjebati političare", izjave kod sopstvene familije "Otac Srbin, majka Muslimanka" "Otac Srbin iz Hrvatske, majka Senada Bosanka"
Ovdje je dovoljno što domaći kada god neko izjavi da je Bošnjak mu odmah udare pečat SDAovca, nekoga ko razmišlja torovski a Bosanci su otvorenog uma, sad zamisli kako onda na to gledaju u Srbiji, Hrvatskoj ili još gore BH entitetu rs
Upravo. Ubo si u centar ovdje. Ali tu ja najviše okrivljujem nas Bošnjake i definitivno medije. Ne postoji institucija koja učvršćuje naš etnički, pa nazovi i nacionalni identitet. Islamska zajednica to nije, jer odavno znamo da oni izbjegavaju sve prije pojave islama ovdje. A i u uskoj su sprezi s SDA.
Bošnjaci ne smiju dopustiti da ih se strogo veže za religiju ili na bilo koji naćin za stranku. Islam je oblikovao naš identitet i od toga ne treba bježati, ali biti Bošnjak znači biti strogo vezan za ovu državi, domovinu, njen teritori i granice, svoj jezik i porijeklo. I tu se trebamo jače organizovati. Međutim, ono što jača nacionalni ili etnički identitet jednog naroda su i uspjesi. Mi niti imamo nekih sportskih uspjeha, niti naučnih ili u umjetnosti. Najveći nam je podvig kada neko pobijedi na Zvezdama Granda. Halo, Zvezde Granda. Pomračenje i potop zdravog razuma. I još bih malo spomenuo medije, koji indirektno nabijaju komplekse. Često čujemo: "I dok je u Zagrebu i Beogradu to uređeno na taj i taj način, Sarajevo se i danas bori s...".
Jbem ti Zagreb i Beograd. Znaš li ikada spomenuti Ljubljanu, Budimpeštu, Beč, ma koliko ovaj bio svjetlosnih godina ispred nas. Nama su najveći domet Bg i Zg, što je jadno. Onda naravno Srbi i Hrvati iz BiH to iskoriste u svrhe provociranja Bošnjaka kako je tamo dobro a u Sa, Tz itd. loše, ne mareći što su mnoge stvari gore ili nepostojeće u BL ili Lištici. Oni se vode politikom ako u Bg/Zg pada kiša, ponesi i ti kišobran u BL ili Z. Hercegovini, nemoj slučajno da ne poneseš, makar i sunčano bilo. Ludilo mozga je ovo područje.
MarlboroGold

#2372 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

hAZNADAR wrote: 29/01/2020 13:50
MarlboroGold wrote: 29/01/2020 11:21
hAZNADAR wrote: 29/01/2020 11:11

To je historija koliko i ovo sto dozer, madner,.. pisu ovdje. Koliko god Deretic pokusavao dati Srbima plemenitiju genetiku, toliko i fgr. sa svojim odbacivanjem okupatorskog kulturnog naslijedja i konstrukcija gdje su fgr Bosanci civilizacijska i evolucijska nadogradnja na Bosnjaka. Citao sam ovdje cak da Kotromanici, Tvrtko, Kulin, bogumili,.... i ostalo predosmansko - pripada samo fgr a Bosnjacima samo sultani i Alija. :lol:
Ti mozes vjerovati u sta hoces, ali mnogim Bosnjacima je apsolutno svejedno sta je BiH bila prije osmanlija i islama. Neki otvoreno i ne zele spominjati taj dio historije. Mozes li mi ti objasniti zbog cega? Je li ih sramota ili sta?
Licno sam se uvjerio nebrojeno puta u takve stavove... mozda sam samo naletio na one bas zadrte, ali ko ce ga znati...
Pa imam osnove sumnjati u vjrodostojnot te tvoje price ne samo zato sto ja takvo sto nisam cuo, vec prvenstveno zato sto se tu radi o nekom opcem stereotipu o Bosnjacima kji se stide svog porijekla, bjeze od istine,.. i sl.

Sila vjernika koje znam uopce ne razmislja o tome niti im je to bitno. Ima ih starijih koji jos vjeruju da smo od Srba pa sucur Alahu dobro je sto to vise nismo. Ljudima bitne neke druge stvari u zivotu a ne sta je predak bio prije 500 ili 1000 god. Opet neko opce znanje postoji i kod neobrazovanih - svako zna ko je Kulin i za sta se veze, Tvrtko, Bogumili,... i sto je najbitnije - ljiljan kao simbol. Da si u pravu - bjezali bi i od ljiljana ko Djavo od krsta.

Mislim taj stereotip o Bosnjacima koje je sramota, bjeze od istine,. mora imati bar neku logiku. Mora prvo dokazati da je Bosnjacima stalo do nekog rodoslova maksuz od Muhameda a.s. Takve konstrukcije o porijeklu pravi samo onaj ko je opterecen time i nesto mu prijeko bitno.
Možeš ti sumnjati. Šta da ti kažem, ali to je realnost kod pojedinih Bošnjaka. Mnogi su i nepismeni i pojma nemaju o historiji BiH, ali za takve donekle i imam razumijevanje... za ostale nemam.
MarlboroGold

#2373 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 29/01/2020 11:46
MarlboroGold wrote: 29/01/2020 11:21 Ti mozes vjerovati u sta hoces, ali mnogim Bosnjacima je apsolutno svejedno sta je BiH bila prije osmanlija i islama. Neki otvoreno i ne zele spominjati taj dio historije. Mozes li mi ti objasniti zbog cega? Je li ih sramota ili sta?
Objasniću ti ja, s obzirom na to da takvih imam u sopstvenoj porodici. Oni smatraju da su im Osmanlije donijele islam (što je iz ugla vjernika pozitivno), a kako je Osmansko carstvo bio posljednji kalifat, posljednja velika islamska imperija, to se dalje povezuje sa pričom o Erdoanu kao mogućem obnoviteljem kalifata i nekim novim utopijskim svijetom za sve muslimane. Po pravilu, ne mogu smisliti ništa sekularno, počevši sa Mustafom Kemalom Ataturkom, preko Tita, do današnjih ljevičara, jer su isti ili krivi za gubitak utopije ili joj stoje na putu.
Vidiš nisam o tome razmišljao. Moguće da je to...
Hank Paldum

#2374 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

pemanapemani wrote: 29/01/2020 22:44
Hank Paldum wrote: 29/01/2020 19:39

Nije BH Hrvat, nego Bosanac i ne znam baš jesam li momak sa 37. :)

Nemam šta priznavati. Moje je mišljenje da je trenutno cca. 20% BiH Hrvata i 10%BiH Srba za građansku političku opciju, u vremenu kada ta opcija nije istinski ukrupnjena.

Šta bi bilo da imamo okupljenu lijevu građansku inteligenciju iz cijele BiH, koja bi imala platformu da izrazi različita promišljanja i rješenja problema, je danas u domenu SF.

Ti totalno izokrećeš napisano. Da imamo istinsku opredjeljenost većinski političkih Bošnjaka (SDA) za građansku državu, mi bi je danas imali ili bi bili na dobrom putu da je imamo. To je onih većina Bošnjaka, većina ostalih, 20%Hrvata i 10% Srba, trenutno.

Ne možeš ti (SDA) 25 godina koalirati sa velikosrbima i velikohrvatima, odbraniti SDS od proglašavanja terotističkom organizacijom, proglasiti HDZ bratskom strankom i stupom BiH, izlaziti Dodiku u susret sa aranžmanom MMF i popunjavanjem DN Parlamenta BiH... i nakon svega hladno izjavljivati - znate, SDA je za građanski koncept :run:
Čista blasfemija.

Podivljalost komšija sam osjetio na vlastitoj koži, tako da je o tome glupo raspravljati.
Iako se ne moramo slagati u nekim stvarima do sada si jedan od najobjektivnijih forumaša ovdje. Nemoj pogrešno shvatiti ovo šta sam napisao da tebe prozivam što si ono napisao, pominjao sam te često jer si pogodio "u sridu" i napisao realno kako stanje stoji a to je da imamo možda 15% pro-BiH Srba i Hrvata za razliku od pojedinih ovdje što nam žele dokazati da ih je preko 50%.

Ja ne znam zašto pominješ SDA kao da su oni zaduženi za gradansku državu kada nisu uopšte građanska multi-kulti stranka. Oni su najveća bošnjačka stranka koja bi na papiru, u teoriji trebala predstavljati Bošnjake gdje bi kroz činjenicu da su kao najbrojniji narod bez rezervne države automatski bili pro-BiH.
Stranka o kojoj govoriš bi trebala biti SDP. Stranka koja tvrdi da je građanska a kreće se samo po mjestima u Bošnjačkoj većine a puna usta građanske države i samo jednom narodu govori da trebaju biti više Bosanci.
Dozer

#2375 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 29/01/2020 17:04 Islam u Bosni pod prisilom i iz interesa - jeste degradacija i mozes tu naci samo literaturu od susjednih nacionalromanticara.

Druge si samo spomenuo usput i to poslije prozivke zasto stalno povlacis opcennito prisustvo Islama ovdje na takav nacin.
Kilometre teksta potrosio na svoje tupave teorije kako je Bosnjak turcizam, kako je to vjera okupatora,... a ostale mozda u par recenica i to samo poslije prozivke. Hvalisao si se samo kako nisi Bosnjak i nisi musliman,.. - ne sjecam se da si spomminjao kako nisi krscanin, Srbin, Hrvat,... - znaci tvoj fokus na pljuvanju i tvoje duhovno prociscavanje kroz ogradjivannje se odnnosi samo na Islam.

Naravno da cu nabrojiti historicare pa tek onda mozemo u detalje ako te sta vise interesuje. Sve sam to citao i taman posla da ti sve to opsirno prepricavam. Samo mogu navesti razlicite poglede na ovo ili onno kod kod ovoga ili onoga i sta se ipak uzima kao najtacnije. Ti plasiras teorije koje niko u Sarajevu ne iznosi, kojih nema u udzbenicima,... pa zato je red da upravo ti izneses literaturu o tome.
Ne jarane, tupavo je samo ovo tvoje suplje presipanje iz supljeg u prazno.
Daj konacno te citate koji kazu da islam ovdje nije dosao s okupatorima, kao i da je prihvatan dobrovoljno, a ne pod raznim indirektnim prisilama (manji porezi, zemlja, itd.). Pusti ba tu suplju. Svaki okupator donosi sve svoje sa sobom, i onda asimilira lokalno stanovnistvo.
Daj konacno citate koji ovo negiraju, i konacno prestani s izmisljanjem stvari koje sam ja "napisao" ili "nisam napisao".
Ne, nisam Bosnjak, ali nisam ni Srbin ni Hrvat. I ovo sam takodjer napisao X puta. Tvoj problem je sto ne citas, a i ono sto procitas okrenes na neku svoju suplju pricu. X puta sam rekao da se ne izjasnjavam etnicki. Ako imas problem da ovo shvatis, to je samo do tebe, ne do mene.

I jos jednom - nista ti nisi citirao, nijednog jedinog istoricara koji tvrdi nesto kontra ovoga sto ja pricam. Ako si ubijedjen da jesi, slobodno nadji taj svoj post i postavi ga ovdje, s linkom na original. I ti i ja znamo da toga nema.
Logicno, nije dovoljno samo citirati istoricara, jer svi znamo da istoricari pisu najcesce kako vjetar duva. Potrebno je da nevedes originalne izvore, a ne neke danasnje istoricare koji daju svoja misljenja o necemu. Svi znamo da su im misljenja o istim stvarima cesto dijametralno suprotna.

Postoje izvorni, originalni dokumenti, pa bujrum. Doduse, neke ci kopirao par puta, al' hebe te sto su potvrdjivali ono sto ja govorim.
Locked