Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
Hank Paldum

#751 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 20/01/2020 22:40
Haman2 wrote: 20/01/2020 16:20 Niko tvoj osim " bake nije krocio u dzamiju". Koliko ja znam bake ne idu u dzamiju nego katerdralu ili crkvu. U dzamije idu nene ili nane.
Napisao je nekad Dežulović dobru kolumnu o Fatmiru Alispahiću i njegovom insistiranju da je baka Bošnjacima nametnuta i da, ako nemaš nanu ili nenu, nisi Bošnjak, nešto u tom smislu. A čitava je debata krenula oko pjesmice Muharema Omeragića "Moja baka". Ima nane i kod Srba (u Vranju), i none kod Dalmatinaca, a i bake u predratnim miješanim sredinama. Ni kod koga nema potpune jednoobraznosti, pa tako ni Bošnjaka. Apsolutno nema dileme da ima i Bošnjaka koji nisu sunećeni, ali ovom forumskom linijom izgleda da to ne može nikako biti. Ćuna ne laže! :D :lol:
Naravno da ima slučajeva (danas a pogotovo prije rata) da su Bošnjaci zvali ili još zovu svog oca tatom međutim čak i u onom sistemu su iz poštovanja, navike, nepisanog pravila ili bilo kojeg razloga oca ako je vjernik zvali babo, jedan od razloga zašto je babo u onom sistemu bilo seljački a ćaća koji je još netipičnije za naše prostore bilo cool.
Tako i sa bakom/nenom, bilo je sigurno i da je neki unuk Bošnjak govorio baka ali ako je poznata vjernica i išla u džamiji ili klanjala nije se sigurno zvala bakom.
Koliko god neko koristio izraze koji su bili češći u onom sistemu (tata, baka itd.) ako su bar 1% poštovali način života tog člana familije nisu ga sigurno zvali univerzalnim nazivima pa na kraju ispadne baka iz džamije ili tata hadžija.
John Cleese

#752 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by John Cleese »

Haman2 wrote: 20/01/2020 16:20 Niko tvoj osim " bake nije krocio u dzamiju". Koliko ja znam bake ne idu u dzamiju nego katerdralu ili crkvu. U dzamije idu nene ili nane.
Napisao je nekad Dežulović dobru kolumnu o Fatmiru Alispahiću i njegovom insistiranju da je baka Bošnjacima nametnuta i da, ako nemaš nanu ili nenu, nisi Bošnjak, nešto u tom smislu. A čitava je debata krenula oko pjesmice Muharema Omeragića "Moja baka". Ima nane i kod Srba (u Vranju), i none kod Dalmatinaca, a i bake u predratnim miješanim sredinama. Ni kod koga nema potpune jednoobraznosti, pa tako ni Bošnjaka. Apsolutno nema dileme da ima i Bošnjaka koji nisu sunećeni, ali ovom forumskom linijom izgleda da to ne može nikako biti. Ćuna ne laže! :D :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=qWEGXhTAnCw :D
hAZNADAR

#754 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 20/01/2020 22:38 HaznadarU...evo jos jednom pitanja, da ne kazesda te ne pazim... :D

1. Da li je islam u Bosnu dosao s osmanskim okupatorima?
2. Da li su Bosnjani krstjani, kao i bogumili, prvi koji su poceli preuzimati novu vjeru zbog interesa (manji porezi, zemlja, itd.)?
3. Da li je prije dolaska osmanskih osvajaca u Bosni postojao islam?
4. Da li se naziv "Bosnjak/ci" pojavljuje zvanicno tek od sredine 15. vijeka?
5. Da li smatras da je Bosnjani > Bosnjaci > Bosanci naziv koji se u istorijskom kontekstu moze smatrati kontinuitetom imena za sve ljude u Bosni, danas BiH, pri cemu je do etno-vjerske diferencijacije na Srbe-pravoslavce, Hrvate-katolike i Bosnjake-muslimane doslo tek krajem 19. vijeka?
Ne usudjujem se odgovoriti na ta pitanja jer ce to dokazati da si u pravu da je Bosnjak ustvari turcizam, sufiks "ak" poput Poljak, Slovak isto turcizam, da osmanska uprava i uticaji na jezik nisu poceli pocetkom 16-og vjeka vec mnogo ranije preko kako kazes turskih trgovaca, strah me tektonskih poremecaja sto ces pobiti cijelu vazecu historiografiju i konacno dokazati da su Bosnjaci ustvari turski isprdak. A posebno me strah pitanja br 5 gdje su Bosanci next level i civilizacijska nadogradnja na zaostalog Bosnjaka. :lol: Ono sto sam ti ranije objasnjavao zaboravi. E sad razguli i ne smaraj vise.
hAZNADAR

#755 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 20/01/2020 22:29
hAZNADAR wrote: 20/01/2020 22:25 Eto jos jedan iz forumske akademija nauka koji je zakljucio da je pismeniji od svih medija, politicara, zvanicnika opcenito,... samo zbog "bosnjacke nacionalnosti".

Znade li klix redakcija da mu na forumu dominiraju likovi koji ih nazivaju nepismenima? :o

Koji lik hebote, prvo sto je negirao cijelu historiografiju i nazvao je laznom zbog Bosnjaka, sad naziva nepismenim cijeli region zbog bosnjacke nacionalnosti. :lol: Sta li je sljedece od forumske akademije nauka.

Jes vidio kako te jaran War obruka i ismija? Kaze da su on i madner sastavljaci statuta i lektori forumske akademje a ti samo uvezujes korice iza njih. Biva nisi pametan za nesto vise. Tvoj ahbab war stoga lajkas a on o tebi tako. :mrgreen:
Knjiga se prepoznaje po koricama, ali ti to ocito nikad nisi cuo :D

I, fakat je postalo degutantno tvoje podmetanje, izvrtanje, nekakve kvazi analize i taj nekakav frizirani smijeh na silu kojim samo krijes svoje budalastine.

Ja nisam nista prekucao, nikakvu istoriju, nego sam ti samo ukazao na ublehe koje ti prosipas i nazivas ih istorijom. Sve sto sam ti dao, lako mozes provjeriti.

Uostalom, radi toga neces ni da odgovoris na onih 5-6 pitanja koja ti postavih.
Ma vokri ti ali ako priznas - ispasces moj tabor. :D
piupiu

#756 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Ćo'ek je Tiiiiito za sve nas! :lol:

Joj, kako volim ovaj film! :kiss:
General War

#757 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by General War »

hAZNADAR wrote: 20/01/2020 23:07
Dozer wrote: 20/01/2020 22:29
hAZNADAR wrote: 20/01/2020 22:25 Eto jos jedan iz forumske akademija nauka koji je zakljucio da je pismeniji od svih medija, politicara, zvanicnika opcenito,... samo zbog "bosnjacke nacionalnosti".

Znade li klix redakcija da mu na forumu dominiraju likovi koji ih nazivaju nepismenima? :o

Koji lik hebote, prvo sto je negirao cijelu historiografiju i nazvao je laznom zbog Bosnjaka, sad naziva nepismenim cijeli region zbog bosnjacke nacionalnosti. :lol: Sta li je sljedece od forumske akademije nauka.

Jes vidio kako te jaran War obruka i ismija? Kaze da su on i madner sastavljaci statuta i lektori forumske akademje a ti samo uvezujes korice iza njih. Biva nisi pametan za nesto vise. Tvoj ahbab war stoga lajkas a on o tebi tako. :mrgreen:
Knjiga se prepoznaje po koricama, ali ti to ocito nikad nisi cuo :D

I, fakat je postalo degutantno tvoje podmetanje, izvrtanje, nekakve kvazi analize i taj nekakav frizirani smijeh na silu kojim samo krijes svoje budalastine.

Ja nisam nista prekucao, nikakvu istoriju, nego sam ti samo ukazao na ublehe koje ti prosipas i nazivas ih istorijom. Sve sto sam ti dao, lako mozes provjeriti.

Uostalom, radi toga neces ni da odgovoris na onih 5-6 pitanja koja ti postavih.
Ma vokri ti ali ako priznas - ispasces moj tabor. :D
Nemere, ja sam te lajko prvi ...sa'si samnom :D
Diral te ko, reci mi? :kulerka:
hAZNADAR

#758 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 20/01/2020 22:59
Dozer wrote: 20/01/2020 22:25
512MB wrote: 20/01/2020 22:20 Čuj tata, ako ne kaeš babo nisi položio ultimativni Bošnjo test :mrgreen:
A, da sve bude tragicnije, i to "babo" je nasa izvedenica i prevod turskog "baba", sto znaci "tata" . Ali, jbg, ne mozes oca zvati "baba" jer je to u nasem jeziku zenski rod, pa je onda to postalo "babo" .
I onda kazu da nemaju veze s turskim okupatorima i da nisu nista preuzeli :lol:
BabaN je po turski :wink:
U istocnoj Bosni muslimani kazu baba za oca. Na specifican nacin gdje se prvi samoglasnik proguta pa zvuci skoro kao bba.

Najtragicnije je Dozere sto si uvjek uvjeren 100% u svoje gluposti koje pricas.

Ali nena/nana/majka,... u muslimana nije nikada bila baka. Barem ne u Banjaluci. Da to uvrstimo u fgr obicaje i tradiciju buduci da se 512MB slozno brani. :lol:
MorningStar

#759 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

Bogme majka dedo mama tata , doduse ja sam iz crvene porodice :D
piupiu

#760 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 20/01/2020 23:00 Naravno da ima slučajeva (danas a pogotovo prije rata) da su Bošnjaci zvali ili još zovu svog oca tatom međutim čak i u onom sistemu su iz poštovanja, navike, nepisanog pravila ili bilo kojeg razloga oca ako je vjernik zvali babo, jedan od razloga zašto je babo u onom sistemu bilo seljački a ćaća koji je još netipičnije za naše prostore bilo cool.
Tako i sa bakom/nenom, bilo je sigurno i da je neki unuk Bošnjak govorio baka ali ako je poznata vjernica i išla u džamiji ili klanjala nije se sigurno zvala bakom.
Koliko god neko koristio izraze koji su bili češći u onom sistemu (tata, baka itd.) ako su bar 1% poštovali način života tog člana familije nisu ga sigurno zvali univerzalnim nazivima pa na kraju ispadne baka iz džamije ili tata hadžija.
Pa, da, svega ima, zvali su i stari, stara, babo, majka, mama, tata, nena, nana, dida, dido, dedo, đedo, deda, baba, baka, majka (za nanu), bika (ovo sam čitala da se oko Tešnja govorilo)... Nećemo valjda ljudima skidati gaće i udarati im packe za nacionalno prihvatljivo i neprihvatljivo izražavanje da vidimo jesu li legitimni Bošnjaci! :D
Lug

#761 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Lug »

Dozer wrote: 20/01/2020 22:29 Knjiga se prepoznaje po koricama, ali ti to ocito nikad nisi cuo

e halal im knjiga.. :D

pa covjek ti to i rekao, da si samo znak raspoznavanja.. :D
Bloo
Globalna šefica

#762 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote: 20/01/2020 23:18
Dozer wrote: 20/01/2020 22:25
A, da sve bude tragicnije, i to "babo" je nasa izvedenica i prevod turskog "baba", sto znaci "tata" . Ali, jbg, ne mozes oca zvati "baba" jer je to u nasem jeziku zenski rod, pa je onda to postalo "babo" .
I onda kazu da nemaju veze s turskim okupatorima i da nisu nista preuzeli :lol:
U istocnoj Bosni muslimani kazu baba za oca. Na specifican nacin gdje se prvi samoglasnik proguta pa zvuci skoro kao bba.

Ali nena/nana/majka,... u muslimana nije nikada bila baka. Barem ne u Banjaluci. Da to uvrstimo u fgr obicaje i tradiciju buduci da se 512MB slozno brani. :lol:
Da, jer je nana turcizam.
Baka - ne znam etimologiju rijeci.
Kako su ljudi zvali svoje nane prije nego se usvojio turcizam?
oaza85

#763 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by oaza85 »

Bloo wrote: 20/01/2020 23:23

Granny
hAZNADAR

#764 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Hank Paldum wrote: 20/01/2020 23:00
Naravno da ima slučajeva (danas a pogotovo prije rata) da su Bošnjaci zvali ili još zovu svog oca tatom međutim čak i u onom sistemu su iz poštovanja, navike, nepisanog pravila ili bilo kojeg razloga oca ako je vjernik zvali babo, jedan od razloga zašto je babo u onom sistemu bilo seljački a ćaća koji je još netipičnije za naše prostore bilo cool.
Vala tata i mama su bili i ostali glavno oslovljavanje - jos od mog vremena pa do danas. Mozda se babo vratio u nekim sredinama gdje se fura back to islam roots, ali ja to samo kod rjetkih ruralnih cujem. U istocnoj Bosni cesto oca zovu baba.
U Banjaluci su dedu i nanu zamijenili babo i majka - tamo negdje 70-tih se samo pomjerilo. Babu i majku zamijenise tata i mama i tako do danas a babo i majka se samo pomjerise na mjesto dede i nane. Ne generalno naravno buduci da je kod mnogih prigradskih i dalje ostalo dido i nana. Interesantno je da je u BL bio dido a ne dedo. Mislim da pretjerujes sa prevelikim promjenama u tom smislu u ovom i bivsem sistemu. Tacno jeste da su neke stvari bile nekada nepopularne i proglasene seljackim,. ali poslije par generacija je to postao default. Tata i mama su generalni izrazi i nista komunisticki, jugoslovenski,.... postojali su i mnogo prije - samo u YU postali neki generalan izraz koji je danas default.
rajv0sa

#765 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by rajv0sa »

Evo kako funkcioniše fgr, niko živ nije pomenuo taj odnos babo tata, i onda oni krenu sa konstrukcijama da je to odraz primitivnih bošnjaka :lol: . Joj od ove teme se može najviše povraćat, dijagnoza zvana kriza identiteta hara. Sreća pa ovaj forum nije nikakvo mjerilo stvarnog stanja, nego mišljenje glasne manjine. Zna narod dobro ko je i šta je.

Vazda babo nikad tata :mrgreen:
Hank Paldum

#766 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

hAZNADAR wrote: 20/01/2020 23:33
Hank Paldum wrote: 20/01/2020 23:00

Vala tata i mama su bili i ostali glavno oslovljavanje - jos od mog vremena pa do danas. Mozda se babo vratio u nekim sredinama gdje se fura back to islam roots, ali ja to samo kod rjetkih ruralnih cujem. U istocnoj Bosni cesto oca zovu baba.
U Banjaluci su dedu i nanu zamijenili babo i majka - tamo negdje 70-tih se samo pomjerilo. Babu i majku zamijenise tata i mama i tako do danas a babo i majka se samo pomjerise na mjesto dede i nane. Ne generalno naravno buduci da je kod mnogih prigradskih i dalje ostalo dido i nana. Interesantno je da je u BL bio dido a ne dedo. Mislim da pretjerujes sa prevelikim promjenama u tom smislu u ovom i bivsem sistemu. Tacno jeste da su neke stvari bile nekada nepopularne i proglasene seljackim,. ali poslije par generacija je to postao default. Tata i mama su generalni izrazi i nista komunisticki, jugoslovenski,.... postojali su i mnogo prije - samo u YU postali neki generalan izraz koji je danas default.
Mene je dijete zvalo tata ali smo se od 92. fino nas dvoje dogovorili da bude babo, mama je ostala mama samo što je malo se pocelo razvlačiti pa je zvučalo maaama. To je jedina promjena. Moje i ženine roditelje je dijete zvalo dido i majka i to je prije i poslije rata tako bilo
MorningStar

#767 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

Jel se bolje osjecas ono kad te zove babo :lol:
Hank Paldum

#768 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

MorningStar wrote: 20/01/2020 23:44 Jel se bolje osjecas ono kad te zove babo :lol:
Uvijek se dobro osjećam kada čujem glas djeteta da me zove a ta promjena tata u babo je više imalo veze sa euforijom koja je vladala tada, danas bi mi bilo neobočno i neprirodno kada bi se vratili na tatu
piupiu

#769 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by piupiu »

oaza85 wrote: 20/01/2020 23:32
Bloo wrote: 20/01/2020 23:23 Da, jer je nana turcizam.
Granny
:lol:
MorningStar

#770 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MorningStar »

Hank Paldum wrote: 20/01/2020 23:49
MorningStar wrote: 20/01/2020 23:44 Jel se bolje osjecas ono kad te zove babo :lol:
Uvijek se dobro osjećam kada čujem glas djeteta da me zove a ta promjena tata u babo je više imalo veze sa euforijom koja je vladala tada, danas bi mi bilo neobočno i neprirodno kada bi se vratili na tatu
Jednostavno meni je tesko shvatljivo da neko je spreman da ide mijenjati kakonl ga vlastito dijete zove zbog nekih nacionalistickih “patriotskih” ili kojih drugih prica...postujem svacije pravo a vjerovatno je i taj period “euforije” bio cudan ali nikada necu shvatiti zbog cega sh ljudi spremni ici tako daleko da mu smeta i kako ga dijete zove :roll:
Bloo
Globalna šefica

#771 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Bloo »

U cilju prevazilazenja razlika predlazem da ih zovemo roditeljske jedinice.
Loki2k9

#772 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Loki2k9 »

MorningStar wrote: 20/01/2020 23:53
Jednostavno meni je tesko shvatljivo da neko je spreman da ide mijenjati kakonl ga vlastito dijete zove zbog nekih nacionalistickih “patriotskih” ili kojih drugih prica...postujem svacije pravo a vjerovatno je i taj period “euforije” bio cudan ali nikada necu shvatiti zbog cega sh ljudi spremni ici tako daleko da mu smeta i kako ga dijete zove :roll:
Šta je tu čudno. U tradiciji bosanskih muslimana je da se amidža zove amidža, a ne stric, ili daidža daidža, a ne ujak. Ja sam kao mali amidži rekao stric jer strinu zovemo strina, on mi je rekao, ne sine, kod nas je amidža. Tako imamo dedo/djed pa i dido i nena/nana.
Tata/babo je u mojoj sredini 50/50. Konkretno kod mene je uvijek bio babo. Sestra tako oca zove još od osamdesetih kad je rođena, brat također. A odrasli smo u multi kulti Hercegovini.
Hank Paldum

#773 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Hank Paldum »

MorningStar wrote: 20/01/2020 23:53
Pa nisam mu promijenio spol pa da tako reagiuješ :-)
U isto vrijeme je se počelo u našoj kući malo češće slovo H ubacivati gdje prije nismo
hAZNADAR

#774 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote: 20/01/2020 23:23

Neznam, znam samo onu tvrtkovu povelju gdje spominje svoje "praroditeljima". Vjerovatno baba posto se izraz spominje u epici i mitologiji... a za nanu nisam siguran da je turcizam posto se nona, nono, nena, nana,... koristi i u hrvatskim krajevima.

A turcizmi su bakar, boja, bakar, bubreg, budala, čarapa, čelik, džep, jastuk, jogurt, kutija, pamuk, pekmez, sapun, šećer, temelj, torba, barut, čekić, čizma, duhan, jorgan, kajmak, jufka, kajgana, kalja, halva, lokum, pita, somun, balvan, biser, karanfil, krevet, mušterija, rusvaj, sevdah, komšija, kaldrma, dosta, dušman, hajde, kafa, kafana, kašika, kapija, baksuz, čaj, fildžan, sijaseet, sarma, sanduk, merdervine, ćilim, kapija, ortak, javasluk, baksuzluk,... pa kome je do mjenjanja izraza koji podsjecaju na okupaciju - neka izvoli.

U Banjaluci su oficijelno promijenili imena naselja Mejdan, Seher, Budzak, Hiseta, u Obilicevo, Srpske Toplice, Kocicev venac, Lazarevo,..... jer su podsjetnik na tursku okupaciju a u Beogradu eto nisu Karaburmu, Tas Majdan, Terazije,...
Loki2k9

#775 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Loki2k9 »

hAZNADAR wrote: 21/01/2020 00:04
U Banjaluci su oficijelno promijenili imena naselja Mejdan, Seher, Budzak, Hiseta, u Obilicevo, Srpske Toplice, Kocicev venac, Lazarevo,..... jer su podsjetnik na tursku okupaciju a u Beogradu eto nisu Karaburmu, Tas Majdan, Terazije,...
Banja Luka se za vrijeme OC i razvila kao grad. Ta imena naselja, ne bih da ispadnem naivan, ali mislim da su autohtona. Ova nova, dakako, su u ime novog okupatora.

Ne treba zaboraviti kako se bune kada se u Sarajevu mijenjaju nazivi ulica, vraćaju se stari prije nego su im dali imena srpskih eroja ali oni to ne znaju već kažu da se islamiziraju vještački.
Locked