Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
- Dozer
#726 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Sto se tice pismenosti u BiH, mislim da je PISA test dao sasvim ljepe rezultate - preko 50% funkcionalno nepismenih 15-ogodisnjaka. Doduse, to se vidi i na ovom forumu....
Ni prije 10-15 godina rezultati nisu bili nista bolji, a danasnji novinari su upravo vecinom te generacije, koji sada imaju 25-35, i da - polupismeni su. Pri tome se ne misli samo na gramatiku, nego su bukvalno polupismeni u svakom smislu.
To sto novinati pisu i govore "bosnjacka nacionalnost", ali i "srpska" i "hrvatska" za pripadnike KONSTITUTIVNIH NARODA u BiH, to je jos jedan odraz elementarne nemismenosti, ali i ne samo toga nego i ocitog politickog nametanja takve terminologije, a koja ima vrlo jasan cilj.
Usput, ova terminologija se ne koristi od '96, nego se s njom pocelo negdje 2004-2005, ako se dobro sjecam, a sto je povuklo mnoge diskusije u akademskim krugovima, kao i medju starijim novinarima na temu "otkud sad nacioni u internom BH prostoru".
Naravno, za ovo treba imati malo mozga i znati sta je "nacionaliza", a sta "etno-nacionalizam", kao i sta su ciljevi jednog, a sta drugog. Ali ovo sam objasni prije nekih 6-7 stranica i ne pada mi na pamet ponavljati. Ionako ste svi vi veliko-ovo-i-ono preskocili taj post jer vam nije godio.
Ni prije 10-15 godina rezultati nisu bili nista bolji, a danasnji novinari su upravo vecinom te generacije, koji sada imaju 25-35, i da - polupismeni su. Pri tome se ne misli samo na gramatiku, nego su bukvalno polupismeni u svakom smislu.
To sto novinati pisu i govore "bosnjacka nacionalnost", ali i "srpska" i "hrvatska" za pripadnike KONSTITUTIVNIH NARODA u BiH, to je jos jedan odraz elementarne nemismenosti, ali i ne samo toga nego i ocitog politickog nametanja takve terminologije, a koja ima vrlo jasan cilj.
Usput, ova terminologija se ne koristi od '96, nego se s njom pocelo negdje 2004-2005, ako se dobro sjecam, a sto je povuklo mnoge diskusije u akademskim krugovima, kao i medju starijim novinarima na temu "otkud sad nacioni u internom BH prostoru".
Naravno, za ovo treba imati malo mozga i znati sta je "nacionaliza", a sta "etno-nacionalizam", kao i sta su ciljevi jednog, a sta drugog. Ali ovo sam objasni prije nekih 6-7 stranica i ne pada mi na pamet ponavljati. Ionako ste svi vi veliko-ovo-i-ono preskocili taj post jer vam nije godio.
Last edited by Dozer on 20/01/2020 22:17, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#727 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Uopce ne.
Ali baka koja ide u dzamiju i niTko osim nje - je bogami pravo netipicno za BL.
A ono sto si pisao o Ferhadiji - nisam stvarno nikada cuo od nikog drugog osim od srpskih nacionalista u BL.
Velis zivio pored Ferhadije,... obicno me ne interesuje identitet forumasa ali me sad pravo interesuje ciji si mali.
-
hAZNADAR
#728 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Pitanje je da li si sam svjestan koliko je jadno ovo tvoje izbjegavanje odgovora.General War wrote: ↑20/01/2020 21:34De samo pogledaj...kako druge nebosnjacke zrtve se opisuju? Docemo na tohAZNADAR wrote: ↑20/01/2020 21:25Zasto jednostavno ne odgovoris na pitanje.General War wrote: ↑20/01/2020 20:52
A jesi li se pitao zasto zlocince samo oslovljavaju imenom i prezimenom a zrtve za etniju? Cim znas za etniju, znas i za ime zrtve.
Citao si vijesti o zrtvama bosnjacke nacionalnosti bilo da je u pitanju otkrivanje jos jedne grobnice, optuzba nekome za zlocine u ratu,... kako bi ti formulisao tj sta naveo umjesto nacionalnosti?
Evo primjera:
Na Igmanu u blizini Sarajeva pronađena je masovna grobnica za koju se pretpostavlja da krije tijela većega broja žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih 1992. godine na području Općine Hadžići,
Optuženi Trišić Milan (1963), tereti se za zločin protiv čovječnosti i progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Bratunca, 1992. godine.
http://www.tuzilastvobih.gov.ba/?id=4387&jezik=b
Sta bi ti stavio umjesto nacionalnosti i da je pravilnije po tebi, plus da ti ne smeta?![]()
tebi stvarno normalno da u vijestima stoji etnije umjesto nacionalnosti u ovim primjerima.
- 512MB
#729 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Čuj tata, ako ne kaeš babo nisi položio ultimativni Bošnjo test
- MorningStar
- General War
#731 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ima li ista da ti covjek ne mora crtati? 
- Dozer
#732 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
A, da sve bude tragicnije, i to "babo" je nasa izvedenica i prevod turskog "baba", sto znaci "tata" . Ali, jbg, ne mozes oca zvati "baba" jer je to u nasem jeziku zenski rod, pa je onda to postalo "babo" .
I onda kazu da nemaju veze s turskim okupatorima i da nisu nista preuzeli
-
hAZNADAR
#733 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Eto jos jedan iz forumske akademija nauka koji je zakljucio da je pismeniji od svih medija, politicara, zvanicnika opcenito,... samo zbog "bosnjacke nacionalnosti".Dozer wrote: ↑20/01/2020 22:15 Sto se tice pismenosti u BiH, mislim da je PISA test dao sasvim ljepe rezultate - preko 50% funkcionalno nepismenih 15-ogodisnjaka. Doduse, to se vidi i na ovom forumu....
Znade li klix redakcija da mu na forumu dominiraju likovi koji ih nazivaju nepismenima?
Koji lik hebote, prvo sto je negirao cijelu historiografiju i nazvao je laznom zbog Bosnjaka, sad naziva nepismenim cijeli region zbog bosnjacke nacionalnosti.
Jes vidio kako te jaran War obruka i ismija? Kaze da su on i madner sastavljaci statuta i lektori forumske akademje a ti samo uvezujes korice iza njih. Biva nisi pametan za nesto vise. Tvoj ahbab war stoga lajkas a on o tebi tako.
- Hank Paldum
#734 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Djeca miješanih brakova, Romi, Jevreji, građani porijeklom iz stranih država kao i mnogi stranci sa BH pasošem stvarno su diskriminisani sa ovakvim ustavom i tu pali ta priča. Djeca Bošnjaka koji su se 1991. izjasnili Muslimanima a sada zbog nekog furanja elite namjerno od sebe prave ugrožene i manjinu neka nas poštede sa tim srceparajućim pričama.MarlboroGold wrote: ↑20/01/2020 21:46Ako ćemo o poštovanju onda se najmanje poštuju prava i želje tih koje nazivaš FGR. Isto kao da su građani drugog reda u vlastitoj zemlji.hAZNADAR wrote: ↑20/01/2020 18:37Nije nikako, imam ih takvih u familiji, jarana kolko hoces,.... postujem. Imamo svi u familiji Bosance koji nisu B/S/H.MarlboroGold wrote: ↑20/01/2020 18:16 Zar je toliko teško shvatiti da postoje ljudi koji se ne žele etnički izjasniti po šablonu bošnjak, srbin ili hrvat jer se sa time ne žele, a i neki ne mogu, identificirati? BiH se i tako može voliti.
Ljudi dobre volje koji postuju svoje i tudje i tolerisu sve.
Ali jeste tesko shvatiti toliki fgr prezir prema Islamu ne samo u smislu vjere vec i kulture, tradicije,.... i da se neki na taj nacin dokazuju. A jos teze shvatiti lazne stereotipe kojima se isti hrane.
Budi sta hoces ali postuj i druge. Budi ponosan na to sto jesi ali ne tako sto ces degradirati druge i sebe tako tumaciti kao plemenitijeg, vecu klasu,...
Zato i postoji fgr termin - cisto da se to ne mjesa sa lijepim Bosanstvom.
Nemaju ljudi prezir prema Islamu (naravno uz izuzetke) i to je uglavnom zabluda i prvi odbrambeni mehanizam bošnjaka kad neko upire prstom u određene anomalije, već imaju averziju od toga što ih po defaultu svrstavaju u torove, što bivaju shvaćeni zdravo za gotovo, što na selam (pogotovo u službenoj komunikaciji) odgovore dobar dan pa ih druga strana gleda kao da si im opsovao mater i ostalo i još nastave podbadati jer se u to ne uklapaš itd. Primjera je stotine. Lično sam prošao kroz neke situacije i dobro znam o čemu govorim... i to čak u Tuzli. O Sarajevu da ne govorim kako bih prošao.
Ne valja glumiti žrtvu i da si ugrožen kad to nisi. Čim neko da neku argumentovanu kritiku ona biva zakopana iste sekunde pričom o neprijateljima koji nam žele zlo i slično... ta FGR zna vrlo dobro ko su neprijatelji države i ista ta FGR je učestvovala u odbrani ove zemlje.
Ako vas nije stid Bošnjaka zbog takvog mentaliteta onda se bar ustručavajte prema pravim manjinama u BiH koje sam naveo.
- piupiu
#735 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Meni je najsumnjivija zastavica.John Cleese wrote: ↑20/01/2020 16:30Post je prijavljen moderaciji, jer poziva na nasilje prema manje inteligentnim osobama.
A i to iza zareza mi je sumnjivo![]()
- Dozer
#736 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Knjiga se prepoznaje po koricama, ali ti to ocito nikad nisi cuohAZNADAR wrote: ↑20/01/2020 22:25 Eto jos jedan iz forumske akademija nauka koji je zakljucio da je pismeniji od svih medija, politicara, zvanicnika opcenito,... samo zbog "bosnjacke nacionalnosti".
Znade li klix redakcija da mu na forumu dominiraju likovi koji ih nazivaju nepismenima?![]()
Koji lik hebote, prvo sto je negirao cijelu historiografiju i nazvao je laznom zbog Bosnjaka, sad naziva nepismenim cijeli region zbog bosnjacke nacionalnosti.Sta li je sljedece od forumske akademije nauka.
Jes vidio kako te jaran War obruka i ismija? Kaze da su on i madner sastavljaci statuta i lektori forumske akademje a ti samo uvezujes korice iza njih. Biva nisi pametan za nesto vise. Tvoj ahbab war stoga lajkas a on o tebi tako.![]()
I, fakat je postalo degutantno tvoje podmetanje, izvrtanje, nekakve kvazi analize i taj nekakav frizirani smijeh na silu kojim samo krijes svoje budalastine.
Ja nisam nista prekucao, nikakvu istoriju, nego sam ti samo ukazao na ublehe koje ti prosipas i nazivas ih istorijom. Sve sto sam ti dao, lako mozes provjeriti.
Uostalom, radi toga neces ni da odgovoris na onih 5-6 pitanja koja ti postavih.
-
Bodkin
#737 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Cuj tata. Vlah je to 100%
-
hAZNADAR
#738 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Mozes vala dokazati da nisi Bosnjo na milion ljepsih nacina - ako vec imas potrebu. Ali sa bljuvotinama o Ferhadiji i sprdacinom o ultimativnom Bosnji koji nema tatu - je dokaz neceg drugog.
- Dozer
#739 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
HaznadarU...evo jos jednom pitanja, da ne kazes da te ne pazim... 
(usput, na str. 6 su izvorno)
1. Da li je islam u Bosnu dosao s osmanskim okupatorima?
2. Da li su Bosnjani krstjani, kao i bogumili, prvi koji su poceli preuzimati novu vjeru zbog interesa (manji porezi, zemlja, itd.)?
3. Da li je prije dolaska osmanskih osvajaca u Bosni postojao islam?
4. Da li se naziv "Bosnjak/ci" pojavljuje zvanicno tek od sredine 15. vijeka?
5. Da li smatras da je Bosnjani > Bosnjaci > Bosanci naziv koji se u istorijskom kontekstu moze smatrati kontinuitetom imena za sve ljude u Bosni, danas BiH, pri cemu je do etno-vjerske diferencijacije na Srbe-pravoslavce, Hrvate-katolike i Bosnjake-muslimane doslo tek krajem 19. vijeka?
(usput, na str. 6 su izvorno)
1. Da li je islam u Bosnu dosao s osmanskim okupatorima?
2. Da li su Bosnjani krstjani, kao i bogumili, prvi koji su poceli preuzimati novu vjeru zbog interesa (manji porezi, zemlja, itd.)?
3. Da li je prije dolaska osmanskih osvajaca u Bosni postojao islam?
4. Da li se naziv "Bosnjak/ci" pojavljuje zvanicno tek od sredine 15. vijeka?
5. Da li smatras da je Bosnjani > Bosnjaci > Bosanci naziv koji se u istorijskom kontekstu moze smatrati kontinuitetom imena za sve ljude u Bosni, danas BiH, pri cemu je do etno-vjerske diferencijacije na Srbe-pravoslavce, Hrvate-katolike i Bosnjake-muslimane doslo tek krajem 19. vijeka?
- piupiu
#740 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Napisao je nekad Dežulović dobru kolumnu o Fatmiru Alispahiću i njegovom insistiranju da je baka Bošnjacima nametnuta i da, ako nemaš nanu ili nenu, nisi Bošnjak, nešto u tom smislu. A čitava je debata krenula oko pjesmice Muharema Omeragića "Moja baka". Ima nane i kod Srba (u Vranju), i none kod Dalmatinaca, a i bake u predratnim miješanim sredinama. Ni kod koga nema potpune jednoobraznosti, pa tako ni Bošnjaka. Apsolutno nema dileme da ima i Bošnjaka koji nisu sunećeni, ali ovom forumskom linijom izgleda da to ne može nikako biti. Ćuna ne laže!
- 512MB
- 512MB
#742 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Najbolje kad mi kaže frajko "vid čete kaže baka umjesto majka"piupiu wrote: ↑20/01/2020 22:40Napisao je nekad Dežulović dobru kolumnu o Fatmiru Alispahiću i njegovom insistiranju da je baka Bošnjacima nametnuta i da, ako nemaš nanu ili nenu, nisi Bošnjak, nešto u tom smislu. A čitava je debata krenula oko pjesmice Muharema Omeragića "Moja baka". Ima nane i kod Srba (u Vranju), i none kod Dalmatinaca, a i bake u predratnim miješanim sredinama. Ni kod koga nema potpune jednoobraznosti, pa tako ni Bošnjaka. Apsolutno nema dileme da ima i Bošnjaka koji nisu sunećeni, ali ovom forumskom linijom izgleda da to ne može nikako biti. Ćuna ne laže!![]()
![]()
- piupiu
#743 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Da priložim jednu pacifističku i pomirujuću sliku.

Hajmo svi uglas... ommmmmmmmmm!

Hajmo svi uglas... ommmmmmmmmm!
- Dozer
- General War
#745 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
hAZNADAR wrote: ↑20/01/2020 22:25Eto jos jedan iz forumske akademija nauka koji je zakljucio da je pismeniji od svih medija, politicara, zvanicnika opcenito,... samo zbog "bosnjacke nacionalnosti".Dozer wrote: ↑20/01/2020 22:15 Sto se tice pismenosti u BiH, mislim da je PISA test dao sasvim ljepe rezultate - preko 50% funkcionalno nepismenih 15-ogodisnjaka. Doduse, to se vidi i na ovom forumu....
Znade li klix redakcija da mu na forumu dominiraju likovi koji ih nazivaju nepismenima?![]()
Koji lik hebote, prvo sto je negirao cijelu historiografiju i nazvao je laznom zbog Bosnjaka, sad naziva nepismenim cijeli region zbog bosnjacke nacionalnosti.Sta li je sljedece od forumske akademije nauka.
Jes vidio kako te jaran War obruka i ismija? Kaze da su on i madner sastavljaci statuta i lektori forumske akademje a ti samo uvezujes korice iza njih. Biva nisi pametan za nesto vise. Tvoj ahbab war stoga lajkas a on o tebi tako.![]()
Pade prva zrtva "srpske nacionalnosti"
Dozeru, de ga ziv bio lakjaj da mu srce bude na mjestu, evo i ja cu
Last edited by General War on 20/01/2020 22:49, edited 1 time in total.
-
nehora
#746 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
U Bihaću kada tatu zoveš babom automatski budeš žigosan kao seljačina do kraja života.Kada sam imao 6-7 godina jednom prilikom majku rahmetli sam nazvao babom i žena nakon toga nije htjela pričati s mojim roditeljima pola godine:)
- piupiu
#747 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Ajooooj, kako ih uvali ni krive ni dužne. Jesi li se sam morao čuvati poslije škole tih 6 mjeseci?
PS Aha, dečko, sorry, brzo čitam.
-
Bodkin
#748 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
Nego jel danas samo bosnjaci koriste daidza? Ja cuo od par srba pa da odem i provalim ih kako su ubaceni elementi
Tito te jebo u doba neogranicenog dostupa informacija, ljudi se ovakvim stvarima zamaraju
Tito te jebo u doba neogranicenog dostupa informacija, ljudi se ovakvim stvarima zamaraju
-
nehora
#749 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
ĆiuĆiu druga majka je bila UNPROFOR 
- MorningStar
#750 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina
BabaN je po turskiDozer wrote: ↑20/01/2020 22:25A, da sve bude tragicnije, i to "babo" je nasa izvedenica i prevod turskog "baba", sto znaci "tata" . Ali, jbg, ne mozes oca zvati "baba" jer je to u nasem jeziku zenski rod, pa je onda to postalo "babo" .
I onda kazu da nemaju veze s turskim okupatorima i da nisu nista preuzeli![]()