Znaš li šta sam primijetio? Čim ti napišeš nešto ovdje, šejtan odmah pošalje minimalno osam svojih vojnika. Mislim da je čak počeo i klonirati forumaše?King Theoden wrote: ↑19/01/2020 13:59 Toliko o vama i vašem poznavanju materije o kojoj bi da raspravljate. I onda se čudite zašto vas ljudi množe sa nulom.
Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
allem_77
#2101 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
- vatrogasac
#2102 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Zato se i zovu čuda/mudžize i svojstvene su zamo za Poslanike, a dobro me podsjeti na Junusa u ribi jer imaju neka nedavna otkrića vezana za taj događaj kako to je moglo biti moguće, ali kako ste ismijavali Smrleta zbog toga....zar da ja očekujem nešto drugo?HakanSukur wrote: ↑19/01/2020 17:39 Sidran je stari palamudaš koji se za marku prodaje i po kojem je Bakir heroj koji se junački probijao kroz kišu metaka da iftari teletinu, dok mu sugrađani gladuju i tu mu se može spočitati da je shupak i da priča gluposti, ali pjesnička sloboda je nešto drugo i ne podliježe kritici realnosti napisanog, jer je to pjesma pobogu.
Meni ne smeta što u Kur'anu piše da je Junus bio u utrobi ribe ili Ibro sjedio u hladnoj vatri, ili Suljo pričao sa mravima i pticama itd. dok se to tumači po pravilima autorove slobode stvaralaštva i vrijedi samo u tom fikcijskom ugovoru na koji pristaješ kao čitalac napisanog djela, kako bi sadržaj imao smisao, ali kad' ti kreneš pričati o tome kao da je realnost i nešto moguće, onda nisi dobar u glavi, najjednostavnije rečeno i o tome ti pričam, ali ti to očito ne možeš shvatiti i to nije moja krivica, jednostavnije se objasniti ne može.![]()
- King Theoden
#2103 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Sad sam tužanallem_77 wrote: ↑19/01/2020 18:26Znaš li šta sam primijetio? Čim ti napišeš nešto ovdje, šejtan odmah pošalje minimalno osam svojih vojnika. Mislim da je čak počeo i klonirati forumaše?King Theoden wrote: ↑19/01/2020 13:59 Toliko o vama i vašem poznavanju materije o kojoj bi da raspravljate. I onda se čudite zašto vas ljudi množe sa nulom.![]()
Ako ih već šalje, zašto ne pošalje nekog sposobnog i mudrog s kojim bi se začela kvalitetna diskusija, a ne ove plićake čijim se upisima smiju i osnovci koji su tek završili prvi stupanj vjerske pouke
- HakanSukur
#2104 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Haram je lagati poslastičaru, haram je i bludničiti, ali ti samo lažeš, tako da jedan grijeh otpada, a dragi Allah je milostiv, samo kako od tebe pokajanje da primi, kad' zna da lažeš... Eto zanimljivog pitanja, da li Allah prima pokajanje od lažova koji i samog sebe laže?
- HakanSukur
#2105 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Evo još jedna mozgalica za velike vojnike islama, a mogu i drugi, nema diskriminacije.
Šta Allah testira kod ljudi, budući da je i prije samog stvaranja znao sve šta će uraditi? Možda svoju memoriju?
Ako ja programiram igricu, koja je simulacija života na planeti, tako da ubacim sve moguće rasplete i radnje koje se mogu odigrati, time ostavljam igračima slobodu da rade šta hoće. Međutim, ako ja prije kreiranja znam šta će tačno svako odigrati i sve te mogućnosti su samo iluzorna varka, šta ja onda ustvari testiram?
A ako ipak ne znam šta će ko odigrati, onda nisam Sveznajući i pola spisa mi pada u vodu, pošto se hvalim da znam i kad' će se neko roditi, i umrijeti...
Sloboda izbora i determinizam su neriješiva enigma, ali možda Tuljumba zna odgovor, pošto je tipični stručnjak opće prakse.
Šta Allah testira kod ljudi, budući da je i prije samog stvaranja znao sve šta će uraditi? Možda svoju memoriju?
Ako ja programiram igricu, koja je simulacija života na planeti, tako da ubacim sve moguće rasplete i radnje koje se mogu odigrati, time ostavljam igračima slobodu da rade šta hoće. Međutim, ako ja prije kreiranja znam šta će tačno svako odigrati i sve te mogućnosti su samo iluzorna varka, šta ja onda ustvari testiram?
A ako ipak ne znam šta će ko odigrati, onda nisam Sveznajući i pola spisa mi pada u vodu, pošto se hvalim da znam i kad' će se neko roditi, i umrijeti...
Sloboda izbora i determinizam su neriješiva enigma, ali možda Tuljumba zna odgovor, pošto je tipični stručnjak opće prakse.
- vatrogasac
#2106 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Znaš šta, najbolje da ti pričaš ovdje sam sa sobom jer nema doraslih još tebi. Kako neko može biti pametan, a vjerovati u Boga, meleke, mudžize pa neka ima po dva doktorata iza sebe iz filozofije i teologije po jedan. U startu ga to diskvalifikuje.King Theoden wrote: ↑19/01/2020 18:34 Ako ih već šalje, zašto ne pošalje nekog sposobnog i mudrog s kojim bi se začela kvalitetna diskusija, a ne ove plićake čijim se upisima smiju i osnovci koji su tek završili prvi stupanj vjerske pouke![]()
- HakanSukur
#2107 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ovaj i svoje saborce napada, jer ne razumije šta pišu, priča o tome kako se može živjeti u velikoj ribi i kaže daj mi argumente...

- vatrogasac
#2108 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Antropomorfizam. Bog ne djeluje kao čovjek. Zamisli Bog tebe uvede u džennet, a mene u džehennem i ja bih rekao zašto, na osnovu čega tako? I svi bi pitali tako. Ali nije poenta u tome dunjaluka nego da se gradiš fizički, intelektualno i moralno za ono što slijedi. Neko se neće izgraditi i neće proći. Neko pak hoće. Čovjek je prvo nastanio džennet, ali proigrao tu priliku i zato sada idemo ovako, zaslugom.HakanSukur wrote: ↑19/01/2020 18:55 Šta Allah testira kod ljudi, budući da je i prije samog stvaranja znao sve šta će uraditi? Možda svoju memoriju?
Pitao si gore za licemjere, u Kur'anu piše da munafike čeka dno džehennema, ali opet mi ne možemo za nekoga reći gdje će dok se ne završi Dan vjere (jevmu'd-din).
- Bloo
- Globalna šefica
- vatrogasac
#2110 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
U pitanju su finese arapskog jezika i zašto je u Kur'anu korišten baš taj termin u kom dijelu ribe je bio Junus a.s. jer da je bio u nekom drugom dijelu, ne bi preživio. Ako znaš arapski pa da ti objašnjavam, samo što trebam više vremena, a to ne volim jer kakav god argument da se napiše neko će ga vulgarizovati ili minimizirati i zasuti smajlijima.HakanSukur wrote: ↑19/01/2020 18:59 Ovaj i svoje saborce napada, jer ne razumije šta pišu, priča o tome kako se može živjeti u velikoj ribi i kaže daj mi argumente...![]()
![]()
- HakanSukur
#2111 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kolike su šanse da ovi što šaraju petkom idu na džumu ili nedjeljom na misu? Ako uzmemo da je 96% stanovništva religiozno, vjerovatnoća je ogromna, ali pošto je to "antropomorfizam" i šejtanluk, to je neko od ovih 4% ćafira pošarao da naškodi vjernicima.
Inače, svaki vandalizam treba žestoko sanckionisati, drugog lijeka nema, novčana kazna i zatvor su puno učinkovitiji od lijepe riječi.
Inače, svaki vandalizam treba žestoko sanckionisati, drugog lijeka nema, novčana kazna i zatvor su puno učinkovitiji od lijepe riječi.
- HakanSukur
#2112 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ja bih volio da mi demonstriraš, nije Allahu teško ponoviti takvu banalnost, odeš, Junusovu dovu proučiš: "La ilahe ila ente..." i nakon 3 dana izađeš iz ribe. Možeš ti i 2 dana biti, nije frka.
-
John Cleese
#2113 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
Edouard
#2114 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
HakanSukur wrote: ↑
Naravno da je ovo samo poluistina; ateizam je i vjerovanje da je na početku i u temelju stvarnosti isključivo materija, a za to im nisu potrebni dokazi, niti ih traže....ali sam ateizam nije ideja vodilja za bilo šta, niti kao takav propagira išta, osim da ljudi ne vjeruju u neko božanstvo dok im ne pružiš konkretne dokaze za isto, stvarno nije komplikovano shvatiti.
- HakanSukur
#2115 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kakve veze ima ateizam sa nastankom svemira ili realnosti kako ti kažeš? Evo imaš na forumu ovog koji nije vjernik, a misli da su neki svemirci kreatori svega.
Stvarno moraš biti talentovan da ne shvatiš kako je ateizam samo negacija postojanja određenog božanstva dok se ne dokaže suprotno. I ti si ateista prema 5999 ostalih poznatih bogova, priznaješ samo jednog, samo zamisli da čovjek još ni tog jednog ne priznaje, jer smatra da nema dokaza kako postoji. Kraj priče.
Ateista ne mora biti ni materijalista, ni egzistencijalista, ni komunista, ni roker niti bilo koji klinac, a može biti sve to ili kombinacija svega toga ili nešto sasvim deseto. Ako ti i ovo nije jasno, onda mi je žao, jer s obzirom na tvoju limitiranost koja bi se ukazala, ne pronalazim novi način da ti to objasnim.
Stvarno moraš biti talentovan da ne shvatiš kako je ateizam samo negacija postojanja određenog božanstva dok se ne dokaže suprotno. I ti si ateista prema 5999 ostalih poznatih bogova, priznaješ samo jednog, samo zamisli da čovjek još ni tog jednog ne priznaje, jer smatra da nema dokaza kako postoji. Kraj priče.
Ateista ne mora biti ni materijalista, ni egzistencijalista, ni komunista, ni roker niti bilo koji klinac, a može biti sve to ili kombinacija svega toga ili nešto sasvim deseto. Ako ti i ovo nije jasno, onda mi je žao, jer s obzirom na tvoju limitiranost koja bi se ukazala, ne pronalazim novi način da ti to objasnim.
- Dozer
#2116 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Imam ja par ozbiljnih piatanja, pa ako neko "potkovan" moze dati konkretne odgovore.
Koje je vjere bio Muhammed prije pecine i Dzibrila?
Da li postoji ijedan direktni svjedok "mudziza", tj. cuda, kao i njegovih "putovanja"?
Pitam iz prostog razloga sto se sve u toj kompletnoj prici svodi na "povjerenje" uglednika tog vremena, a kojima je nepismeni narod vjerovao.
Takodjer, Muhammed je sam za sebe u pocetku tvrdio da je poslanik i propagirao novi monoteisticki vjerski pokret "bog je jedan" (islam), i slabo mu je ko vjerovao.
Tek kasnije, i ukljucenjem njegove blize "raje", tj. drustveno ugledne rodbine koja je "svjedocila" da mu vjeruju, pocinje lagani uspon.
Kada bi se ovo gledalo u danasnjem svjetlu, nema neke razlike. Ako neko obrazovan i ko medju ljudima vazi za pametnog, bogatog, itd. kaze za nekoga da je OK, vecina ljudi ce mu povjerovati.
Naravno, danas niko nikome sigurno nece povjerovati u razne gluposti ala one iz "mudziza" onog doba...
Koje je vjere bio Muhammed prije pecine i Dzibrila?
Da li postoji ijedan direktni svjedok "mudziza", tj. cuda, kao i njegovih "putovanja"?
Pitam iz prostog razloga sto se sve u toj kompletnoj prici svodi na "povjerenje" uglednika tog vremena, a kojima je nepismeni narod vjerovao.
Takodjer, Muhammed je sam za sebe u pocetku tvrdio da je poslanik i propagirao novi monoteisticki vjerski pokret "bog je jedan" (islam), i slabo mu je ko vjerovao.
Tek kasnije, i ukljucenjem njegove blize "raje", tj. drustveno ugledne rodbine koja je "svjedocila" da mu vjeruju, pocinje lagani uspon.
Kada bi se ovo gledalo u danasnjem svjetlu, nema neke razlike. Ako neko obrazovan i ko medju ljudima vazi za pametnog, bogatog, itd. kaze za nekoga da je OK, vecina ljudi ce mu povjerovati.
Naravno, danas niko nikome sigurno nece povjerovati u razne gluposti ala one iz "mudziza" onog doba...
-
Edouard
#2117 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pitanje ateizma na prvom mjestu samo retorički drži pitanje o Bogu, bitno pitanje je zapravo o čovjeku i njegovom svijetu; posjeduje li čovjek i duhovnu dimenziju, ili je sve ipak u konačnici samo materija.
Pusti ti svemirce, taj ateista smatra da su i svemirci produkt materije.
Zaista, ako ne shvaćaš da je bitna i presudna karakteristika ateizma, da izvan materije ne postoji ništa, onda ti tu nema pomoći, neće ti pomoći ni onih 5999 bogova oko kojih su ti tvrdnje jako pobrkane.
Neki naučnici ateisti, kad se pojavila hipoteza Big Banga, koja im je svjetonazorski bila neprihvatljiva, jer ih je previše podsjećala na stvaranje, izmislili su nesuvislu materijalističku teoriju mirnog stanja, tzv. Steady State Theory.
A da bi meni pokušao nešto objasniti, mora najprije tebi biti jasno, što zasad nije bio slučaj, a i ne podcjenjuj ni vlastitu limitiranost.
Zaista, ako ne shvaćaš da je bitna i presudna karakteristika ateizma, da izvan materije ne postoji ništa, onda ti tu nema pomoći, neće ti pomoći ni onih 5999 bogova oko kojih su ti tvrdnje jako pobrkane.
Neki naučnici ateisti, kad se pojavila hipoteza Big Banga, koja im je svjetonazorski bila neprihvatljiva, jer ih je previše podsjećala na stvaranje, izmislili su nesuvislu materijalističku teoriju mirnog stanja, tzv. Steady State Theory.
A da bi meni pokušao nešto objasniti, mora najprije tebi biti jasno, što zasad nije bio slučaj, a i ne podcjenjuj ni vlastitu limitiranost.
- MorningStar
#2118 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ljudi da su razmisljali o limitiranosti jos bi vatru sa dva kamena palili.Edouard wrote: ↑19/01/2020 22:51 Pitanje ateizma na prvom mjestu samo retorički drži pitanje o Bogu, bitno pitanje je zapravo o čovjeku i njegovom svijetu; posjeduje li čovjek i duhovnu dimenziju, ili je sve ipak u konačnici samo materija.
- HakanSukur
#2119 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ti stvarno nikako da shvatiš, ateizam=uvjerenje da nema dokaza za postojanje nekog božanstva.
Poznajem ateiste koji vjeruju da i kamenje ima neki oblik duha, samo ne vjeruju u bilo kakvog boga, zaista je jednostavno za razumjeti. Imaju neke svoje teorije kako je sve nastalo i to ne podrazumijeva empirijski materijalizam. Neko vjeruje je da je sve neka energija koja se transformiše, neko da smo u Matrixu, varijanti je bezbroj.
Ja nisam čuo ni Staljina, ni Mao Ce Tunga niti bilo kojeg komunističkog despota da kaže ubijam vas u ime toga što nema boga, dok s druge strane u ime ovog ili onog boga su pobijene stotine miliona ljudi i to je poenta priče.
Ti si izgleda neki sveštenik i samo mlatiš iz šupljeg u prazno i stvaraš uzročno-posljedične veze i zaključke koji nemaju veze sa činjeničnim stanjem.
Poznajem ateiste koji vjeruju da i kamenje ima neki oblik duha, samo ne vjeruju u bilo kakvog boga, zaista je jednostavno za razumjeti. Imaju neke svoje teorije kako je sve nastalo i to ne podrazumijeva empirijski materijalizam. Neko vjeruje je da je sve neka energija koja se transformiše, neko da smo u Matrixu, varijanti je bezbroj.
Ja nisam čuo ni Staljina, ni Mao Ce Tunga niti bilo kojeg komunističkog despota da kaže ubijam vas u ime toga što nema boga, dok s druge strane u ime ovog ili onog boga su pobijene stotine miliona ljudi i to je poenta priče.
Ti si izgleda neki sveštenik i samo mlatiš iz šupljeg u prazno i stvaraš uzročno-posljedične veze i zaključke koji nemaju veze sa činjeničnim stanjem.
- vatrogasac
#2120 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Čovječe, kao da nikada nisi čuo za Solženjicina i Kinesku kulturnu revoluciju. A što se tiče ratova najmanje su vođeni zbog vjere gdje će te opet učiteljica Historija tome poučiti.HakanSukur wrote: ↑19/01/2020 23:32 Ja nisam čuo ni Staljina, ni Mao Ce Tunga niti bilo kojeg komunističkog despota da kaže ubijam vas u ime toga što nema boga, dok s druge strane u ime ovog ili onog boga su pobijene stotine miliona ljudi i to je poenta priče.
List of wars by death toll
- vatrogasac
#2121 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Onda na temi nemamo ateiste nego antiteiste koji kritikuju drugačije stavove jer nije riječ o samom odsustvu vjere nego misionarenju protiv vjere.HakanSukur wrote: ↑19/01/2020 23:32 Ti stvarno nikako da shvatiš, ateizam=uvjerenje da nema dokaza za postojanje nekog božanstva.
-
exampLe.
#2122 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pa tesko je ne biti antiteista ako si se "rodio u vjeri", pa nakon nekog vremena skont'o u kojem grmu lezi zec.
Ja sam davno izgubio volju za raspravu s vama.
Postavis pitanje, dobijes nikakav odgovor...presipanje iz supljeg u prazno, bez argumenata i sa onom cuvenom na kraju "samo Allah zna" tako da bi preporucio braci kjafirima da ne trose vrijeme na neke rasprave, nema fajde.
Ja sam davno izgubio volju za raspravu s vama.
Postavis pitanje, dobijes nikakav odgovor...presipanje iz supljeg u prazno, bez argumenata i sa onom cuvenom na kraju "samo Allah zna" tako da bi preporucio braci kjafirima da ne trose vrijeme na neke rasprave, nema fajde.
- Dozer
#2123 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
teista - ateistavatrogasac wrote: ↑20/01/2020 01:14Onda na temi nemamo ateiste nego antiteiste koji kritikuju drugačije stavove jer nije riječ o samom odsustvu vjere nego misionarenju protiv vjere.HakanSukur wrote: ↑19/01/2020 23:32 Ti stvarno nikako da shvatiš, ateizam=uvjerenje da nema dokaza za postojanje nekog božanstva.
politican - apolitican
itd.
Prvi uvijek tvrde nesto, drugi mogu tvrditi suprotno, ili ne moraju tvrditi nista. Prvi su ubijedjeni da su u pravu i propagiraju svoje ideje ili vjerovanje kao tacno o tome necemu, pri cemu pokusavaju ubijediti sve ostale u to svoje, a drugi im samo traze dokaze za te njihove tvrdnje.
Ako nema dokaza, ili ako se ti dokazi svode na "rekao ovaj ili onaj ili pise u knjizi", onda...jbg...
- beni-bu-man