moon_walker_90 wrote: ↑18/01/2020 19:22
tranquil wrote: ↑18/01/2020 19:08
orbita12 wrote: ↑18/01/2020 19:04
nisu mi jasni ovi koji se boje da se kifla ne vrati nazad u SDA, ja ne vidim ni jedan razlog tome, napravio im je toliko stete da ga cak ni oni ne bi zeljeli nazad, njemu raste popularnost svakog dana
Sve ovo je doslovno od riječi do riječi govoreno za Silajdžića i Radončića.
Samo kažem, nadam se da ovaj put neće ispasti tako.
Meni ovo lici na onu poslovicu:" Ko se o mlijeko oprži, taj i u jogurt puše."
Naravno da ti liči, vrlo je moguće da je upravo to slučaj
Haris Silajdžić je, po izlasku iz SDA, doslovno fizički napadnut, razbijena mu je glava od strane SDA pristalica na mitingu u Cazinu. Odnijeo im je komad glasova, svi su govorili "nema šanse da se pomire", kad eto ih u koaliciji.
Radončić je u vrijeme Bičakčića (jedva napisah, fakat tri "ć") tako žestoko nagazio po SDA da zapravo tada niko nije ni govorio "pazite da se ne pomire" jer je to toliko nerealno izgledalo... Pomogao je prvom poslijeratnom rušenju SDA, i izgledao je kao novi čovjek... A onda su se pomirili i opet rastavljali i mirili više puta. Pa zadnji slučaj: Radončića je SDA čak poslala u zatvor, a po njegovom izlasku, jednog petka trinaestog, opet obznaniše koaliciju.
Izvorni problem je uvijek više kod SDA nego kod njenih vruće / hladno saradnika.
SDA sve ostale doživljava kao alat, a prema alatu ne možeš biti zlopamtilo. SDA će svog najgoreg dojučerašnjeg neprijatelja rado primiti kao saveznika ako joj je to u tom trenutku od koristi. SDA glasači, realno, nisu cjepidlake poput opozicionih glasača. Kada se Željko ili Fahro udruže sa SDA, popizde samo glasači DF-a i poneki SBB-a koji su mislili da su glasali za opoziciju. Niti jedan SDA glasač ne zamjera svojoj stranci zbog udruživanja sa bilo kim, Željkom, Fahrom, ili ako nađu način da se pomire, sutra opet sa Dinom. SDA ne bi izgubila glasove kada bi sutra napravili koaliciju sa oba Nikšića i Kojovićem. Samo će njihovi partneri izgubiti glasove i kredibilitet, SDA nikada. Njima su to samo korisni alati, i živo im se jebe ako su ih ranije oštetili ako u datom momentu mogu donijeti koristi.
Partnerstvo sa SDA je kockarska partija u kojoj jedna strana uvijek dobija, a druga se nada da će ovaj put oni biti gornji, i uvijek pogriješe. Ni Haris ni Fahro ni Željko ništa nisu gluplji od Dine (ok, Željko možda jeste), i oni su se kockali, mislili da će ovaj put imati dobre karte, i dobili su tu ruku ali izgubili partiju.
Zato si u pravu: možda pušem u hladno, i zapravo nadam se da pušem u hladno, jer ako se varam, ako je taj raskid trajan, onda će možda taj Dino, bez obzira na moje nepovjerenje, možda fakat biti svjetlo na kraju tunela. Ali trenutno moje nepovjerenje je i dalje jače.