Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
orbita12

#5451 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by orbita12 »

tranquil wrote: 18/01/2020 19:08
orbita12 wrote: 18/01/2020 19:04 nisu mi jasni ovi koji se boje da se kifla ne vrati nazad u SDA, ja ne vidim ni jedan razlog tome, napravio im je toliko stete da ga cak ni oni ne bi zeljeli nazad, njemu raste popularnost svakog dana
Sve ovo je doslovno od riječi do riječi govoreno za Silajdžića i Radončića.

Samo kažem, nadam se da ovaj put neće ispasti tako.
ne mislim da je toliko glup da to uradi, ni sam inace ne vjerujem ljudima koji su bili u sda a poslije izasli, ali kod dine imam osjecaj da je dosao tobe hah, a i kad vidite ljude koje je okupio npr u skupstini, danijela , jakupovic , arijana i drugi mi jos vise daje nadu da je on ta pozitivna promjena koja nam je trebala. Pa i kad citam biografije njihovih ministara, vidim da nisu neki saneri koji pojma nemaju, nip je po meni postavio najstrucnije ministre koji znaju svoj posao, prije svega tu mislim na kovacevica i katicu
nisam ja iz sarajeva pa ne mogu znati i tim ljudima nesto puno ali ono sto uspijem naci na netu mi daje nadu
RunnerX

#5452 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by RunnerX »

orbita12 wrote: 18/01/2020 19:16ni sam inace ne vjerujem ljudima koji su bili u sda a poslije izasli
Nije on došao tobe, i u SDA je radio isto što radi danas, tj. pokušavao je.
moon_walker_90

#5453 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by moon_walker_90 »

orbita12 wrote: 18/01/2020 19:04 nisu mi jasni ovi koji se boje da se kifla ne vrati nazad u SDA, ja ne vidim ni jedan razlog tome, napravio im je toliko stete da ga cak ni oni ne bi zeljeli nazad, njemu raste popularnost svakog dana

Meni ovo lici na onu poslovicu:" Ko se o mlijeko oprži, taj i u jogurt puše."
tranquil

#5454 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tranquil »

moon_walker_90 wrote: 18/01/2020 19:22

Meni ovo lici na onu poslovicu:" Ko se o mlijeko oprži, taj i u jogurt puše."
:lol:

Naravno da ti liči, vrlo je moguće da je upravo to slučaj :D

Haris Silajdžić je, po izlasku iz SDA, doslovno fizički napadnut, razbijena mu je glava od strane SDA pristalica na mitingu u Cazinu. Odnijeo im je komad glasova, svi su govorili "nema šanse da se pomire", kad eto ih u koaliciji.

Radončić je u vrijeme Bičakčića (jedva napisah, fakat tri "ć") tako žestoko nagazio po SDA da zapravo tada niko nije ni govorio "pazite da se ne pomire" jer je to toliko nerealno izgledalo... Pomogao je prvom poslijeratnom rušenju SDA, i izgledao je kao novi čovjek... A onda su se pomirili i opet rastavljali i mirili više puta. Pa zadnji slučaj: Radončića je SDA čak poslala u zatvor, a po njegovom izlasku, jednog petka trinaestog, opet obznaniše koaliciju.

Izvorni problem je uvijek više kod SDA nego kod njenih vruće / hladno saradnika.

SDA sve ostale doživljava kao alat, a prema alatu ne možeš biti zlopamtilo. SDA će svog najgoreg dojučerašnjeg neprijatelja rado primiti kao saveznika ako joj je to u tom trenutku od koristi. SDA glasači, realno, nisu cjepidlake poput opozicionih glasača. Kada se Željko ili Fahro udruže sa SDA, popizde samo glasači DF-a i poneki SBB-a koji su mislili da su glasali za opoziciju. Niti jedan SDA glasač ne zamjera svojoj stranci zbog udruživanja sa bilo kim, Željkom, Fahrom, ili ako nađu način da se pomire, sutra opet sa Dinom. SDA ne bi izgubila glasove kada bi sutra napravili koaliciju sa oba Nikšića i Kojovićem. Samo će njihovi partneri izgubiti glasove i kredibilitet, SDA nikada. Njima su to samo korisni alati, i živo im se jebe ako su ih ranije oštetili ako u datom momentu mogu donijeti koristi.

Partnerstvo sa SDA je kockarska partija u kojoj jedna strana uvijek dobija, a druga se nada da će ovaj put oni biti gornji, i uvijek pogriješe. Ni Haris ni Fahro ni Željko ništa nisu gluplji od Dine (ok, Željko možda jeste), i oni su se kockali, mislili da će ovaj put imati dobre karte, i dobili su tu ruku ali izgubili partiju.

Zato si u pravu: možda pušem u hladno, i zapravo nadam se da pušem u hladno, jer ako se varam, ako je taj raskid trajan, onda će možda taj Dino, bez obzira na moje nepovjerenje, možda fakat biti svjetlo na kraju tunela. Ali trenutno moje nepovjerenje je i dalje jače.
RunnerX

#5455 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by RunnerX »

Željko će ovoga puta i bukvalno izgubiti partiju.
Pandakonda

#5456 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Pandakonda »

Pa kifla tehnicki nikad nije rekao da neće sa SDA, on je samo rekao da neće sa ovakvom SDA kakva je trenutno. Trenutno je teret veći na NSu i SDPu da naprave taj ideološki most sa NiPom da se Dino ne bi opet vratio sa njima i da to bude fina prica o velikoj koalciji koja će napokon moći izazvati ovu troglavu aždahu na svakom nivou. NS, SDP, NiP treba postati blok sa kojim će se moći identifikovati svaki prosjecan građanin bez obzira na svoju politicku ideologiju
kluz franjo

#5457 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

Fino da je mnoge "ponijela pjesma"...

No, da se vratimo u sadašnjost.
A u sadašnjosti imamo 13-14 mjeseci konkretnog rada i rezultata 4-orke.

Gledano i ukupno, i ekipno i pojedinačno niko (pa čak ni zabrinuti forumaši) ne osporava činjenicu, da je rezultat i učinak četvorke (barem 5 deka) bolji od svega što je SDA ponudila u prošlosti ili nudi za budućnost.

Ipak, prerano je za "vaganje zasluga" i podvlačenje računa unutar četvorke. Sve dok tronožac krčmi.
Sigurno postoje opcije unutar 4-orke za koje ja sigurno nikada neću glasati.
To ne znači da ne podržavam međusobnu saradnju na bazi konkretnih dogovora i konkretnih rezultata.

Konačno postoji vjerodostojna politička alternativa tronošcu i na konzervativnoj i na socijal-liberalnoj strani društvenog spektra.
Ja podržavam svakog konzervativca, svakog liberala i socijaldemokratu da kod "svojih" opcija insistira na nastavku politika prilagođenih Evropi u 21. vijeku.

Sljedeći, neposredni korak je odbrana pravne države i zakonitosti.
Poslije toga dolaze lokalni izbori (a iskreno se nadam i prijevremenim kantonalnim).

Brojni su izazovi, a ograničeni resursi i kapaciteti.
Treba se fokusirati.
Patton44

#5458 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Patton44 »

tranquil wrote: 18/01/2020 19:49

:lol:

Naravno da ti liči, vrlo je moguće da je upravo to slučaj :D

Haris Silajdžić je, po izlasku iz SDA, doslovno fizički napadnut, razbijena mu je glava od strane SDA pristalica na mitingu u Cazinu. Odnijeo im je komad glasova, svi su govorili "nema šanse da se pomire", kad eto ih u koaliciji.

Radončić je u vrijeme Bičakčića (jedva napisah, fakat tri "ć") tako žestoko nagazio po SDA da zapravo tada niko nije ni govorio "pazite da se ne pomire" jer je to toliko nerealno izgledalo... Pomogao je prvom poslijeratnom rušenju SDA, i izgledao je kao novi čovjek... A onda su se pomirili i opet rastavljali i mirili više puta. Pa zadnji slučaj: Radončića je SDA čak poslala u zatvor, a po njegovom izlasku, jednog petka trinaestog, opet obznaniše koaliciju.

Izvorni problem je uvijek više kod SDA nego kod njenih vruće / hladno saradnika.

SDA sve ostale doživljava kao alat, a prema alatu ne možeš biti zlopamtilo. SDA će svog najgoreg dojučerašnjeg neprijatelja rado primiti kao saveznika ako joj je to u tom trenutku od koristi. SDA glasači, realno, nisu cjepidlake poput opozicionih glasača. Kada se Željko ili Fahro udruže sa SDA, popizde samo glasači DF-a i poneki SBB-a koji su mislili da su glasali za opoziciju. Niti jedan SDA glasač ne zamjera svojoj stranci zbog udruživanja sa bilo kim, Željkom, Fahrom, ili ako nađu način da se pomire, sutra opet sa Dinom. SDA ne bi izgubila glasove kada bi sutra napravili koaliciju sa oba Nikšića i Kojovićem. Samo će njihovi partneri izgubiti glasove i kredibilitet, SDA nikada. Njima su to samo korisni alati, i živo im se jebe ako su ih ranije oštetili ako u datom momentu mogu donijeti koristi.

Partnerstvo sa SDA je kockarska partija u kojoj jedna strana uvijek dobija, a druga se nada da će ovaj put oni biti gornji, i uvijek pogriješe. Ni Haris ni Fahro ni Željko ništa nisu gluplji od Dine (ok, Željko možda jeste), i oni su se kockali, mislili da će ovaj put imati dobre karte, i dobili su tu ruku ali izgubili partiju.

Zato si u pravu: možda pušem u hladno, i zapravo nadam se da pušem u hladno, jer ako se varam, ako je taj raskid trajan, onda će možda taj Dino, bez obzira na moje nepovjerenje, možda fakat biti svjetlo na kraju tunela. Ali trenutno moje nepovjerenje je i dalje jače.
:thumbup:
Tunel se tek poceo kopat... svjetlo je prerano ocekivat.
JThomas

#5459 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

ne postoji niko koga sda ne bi primila nazad ili barem u koaliciju. jer je to kartel, a ne stranka. bakir je to poslije zadnjih izbora i otvoreno rekao, u rijetkom trenutku iskrenosti - bukvalno, nama je svako prihvatljiv. da dino danas ponudi povratak ili bar koaliciju sa sda, to bi njega eutanaziralo, a riješilo bakirov najveći i "najgorućiji" problem otkad je na čelu sda. hoće l' to nekad biti ili neće - samo je do njega, a oni odbili ne bi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5460 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

Image

ja bi sad prerezo vene viljuskom...mrrrršššHHHHHH dzukac...
finansijska kriza

#5461 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by finansijska kriza »

pici wrote: 18/01/2020 21:51 Image

Ma lažeš da je ovo rekao....
HakanSukur

#5462 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by HakanSukur »

Bolje biti neki klinac, nego ne biti - hazreti Sejfudin Komšo
shbc

#5463 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by shbc »

Vi ste samo kratkovodni :mrgreen:
JThomas

#5464 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

jeste rekao je. čudo nema neki dodatak o tajmingu u stilu sda eksperata, ono kako baš sad da se to polemizira...
Bosanski_kralj

#5465 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Bosanski_kralj »

Je li ikad zabilježeno da su iz SDA rekli da neće s nekim u koaliciju? Mislim na period posljednjih 10ak godina.
Banksy

#5466 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

tranquil wrote: 18/01/2020 19:03

Ljudi su glasali za njega, ja ne bih, ali u parlamentu je, dakle tako je kako je, i u anti-SDA koaliciji je, i nemam problema sa tim, bolje da je tu nego sa SDA. Samo se plašim da ljudi koji mrze SDA u najboljoj namjeri prodaju glasove čovjeku koji je tek od prekjuče opozicionar, jer smo imali mnogo takvih, pa nije dobro ispalo. Neka ostane u koaliciji, samo bih volio da ljudi koji glasaju protiv SDA više glasova poklone npr. SDP ili NS, koji su, uprkos manama, nešto dosljednija opozicija, sa nešto starijom i donekle dokazanom biračkom bazom, koja im onemogućava otvorenu saradnju sa SDA, čak ako je neko od njihovih lidera i raspoložen za to.

Dakle moj stav je neka ga gdje jeste, ali oprez. I taj moj stav prema njemu je puno blaži nego onaj koji sam imao prije samo dvije i po godine kada je kao SDA-ov mandatar muljao i cirkusao usred krize sa vodosnabdijevanjem Sarajeva. Dakle i ja mijenjam stav, samo polako i oprezno, ako DIno izdrži još dva izborna ciklusa bez preletanja, mogao bih mu više vjerovati.
:thumbup:
sahara1428

#5467 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by sahara1428 »

Može biti manipulacije jer su 2 kiflina čovjeka dio tima Kosovac i Okerić, mada oni nisu toliki problem za SDA koliko je Erduan Kafedžić, SDA ne pojma čiji je trenutno i uprli su da ga demontiraju iz tima, a već im je pravio belaje, to isto ce da radi poput afere davanja 7-9 stanova Kantonalnog stambenog fonda bez javnog poziva blizoj rodbini od strane bivšeg direktora Adnana Efendića :-) :-) :-)
pici

#5468 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

finansijska kriza wrote: 18/01/2020 21:56

Ma lažeš da je ovo rekao....
kupi BH dane il se pretplati i procitaj citav sadrzaj...

https://www.bhdani.ba/portal/clanak/107 ... i-poginuti

Intervju dana

Željko Komšić, ličnost godine

Za BiH u NATO-u vrijedi politički poginuti
Share on Facebook Tweet Pošalji prijatelju
Svi koji su pažljivo pratili bosanskohercegovačku politiku 2019. smrznuli su se kad je 5. augusta objavljen sporazum Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića o formiranju državne vlasti: Tim je dokumentom, koliko god ga Izetbegović tad pravdao, Dodiku i Čoviću bilo servirano sve - prvom potpuno zaustavljanje puta BiH u NATO, drugom Izborni zakon po njegovom ćeifu. Željko Komšić je tad svojim odbijanjem da kao član Predsjedništva BiH saučestvuje u imenovanju Zorana Tegeltije bez slanja ANP-a u Bruxelles, prvo otvorio oči Izetbegoviću i natjerao ga da shvati šta radi pristajanjem da podlegne pritiscima za formiranje vlasti po svaku cijenu, a potom, zajedno sa Šefikom Džaferovićem, natjerao Dodika na popuštanje. ANP, kamufliran u Program reformi, već je u Bruxellesu. E, sad, onima kojima je jasno šta NATO znači za BiH ne moramo objašnjavati zašto nam je već i samo to bilo dovoljno da ga izaberemo za ličnost koja je obilježila 2019. Da ne bude zabune, Komšić to ne mora raditi. Mogao je i može, kao lider nevelike partije, s premalo poslanika da bi bila nešto previše bitna, a previše da bi se ugasila, odsjediti ovaj mandat u Predsjedništvu ne radeći ništa. Još bi ga svi sažalijevali što je, tobože, nemoćan. No, on je izabrao drugi put. Na kojem ga ove godine čeka druga velika bitka, sa Čovićem oko Izbornog zakona. Hoće li je dobiti, vidjećemo, za to mu treba čvrsta SDA. On kaže da je obećanja dobio, a u ovom intervjuu otkriva i kako se osigurao sarajevskom kantonalnom milijardom... E, sad, te bitke i te procese Komšićeva Demokratska fronta mogla je voditi sa SDP-om i Našom strankom jer, podsjetimo, u intervjuu za Dane u decembru 2018. jasno je izveo matematiku po kojoj vlast “može bez bilo koga”, pa i SDA, HDZ-a, čak i SNSD-a. No, i ovaj intervju svjedoči koliko su daleko građanske i lijevo orijentirane partije

DANI: Šta mislite, da li biste bili ličnost godine da je izbor pravljen 15 dana ranije?

KOMŠIĆ: Nemam pojma, nije moja odluka ko je ličnost godine. Možda je to sve stvar percepcije.

DANI: Možda, ali morate priznati da je zapanjujući intenzitet reakcija upravo prema Vama nakon odluke Demokratske fronte, SDA i SBB-a da krenete u realizaciju sporazuma koji je potpisan u maju, što u ovom času znači zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

KOMŠIĆ: Treba razdvojiti reakcije. Krenuću od one koja možda ima najbezazleniji motiv. To je reakcija nekih čestitih ljudi koji su možda vidjeli nešto pozitivno u ovoj Vladi takozvane šestorke, koji ne vide da ta Vlada ništa pozitivno nije uradila. Evo, godina je prošla, ne znam da su ijedan problem riješili.

itd itd... uglavnom smetljarska pijandura sad more sa sdO haverom udarit po čivasu...
pici

#5469 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

.
Last edited by pici on 19/01/2020 00:13, edited 1 time in total.
pici

#5470 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

pici wrote: 19/01/2020 00:09
sahara1428 wrote: 18/01/2020 23:48

Može biti manipulacije jer su 2 kiflina čovjeka dio tima Kosovac i Okerić, mada oni nisu toliki problem za SDA koliko je Erduan Kafedžić, SDA ne pojma čiji je trenutno i uprli su da ga demontiraju iz tima, a već im je pravio belaje, to isto ce da radi poput afere davanja 7-9 stanova Kantonalnog stambenog fonda bez javnog poziva blizoj rodbini od strane bivšeg direktora Adnana Efendića :-) :-) :-)
procitajte citav intervju... BH Dani broj DANI 1075 | 01.01.2020.

ako ovo ne stoji u intervju onda je laž, ako stoji, onda je sve jasno... kakav patrijotizam i qurČevi, spasavaj bOkira i sdO hapsane... 2+2=4
Ako Komšić to iskreno misli, onda pokazuje zabrinjavajuće simptome podijeljene ličnosti: on želi da se približi Evropskoj uniji i Organizaciji sjevernoatlantskog ugovora tako što će srušiti vladu Šestorke, koju ostenzivno podržavaju ambasade zapadnih zemalja koje u EU i NATO igraju ključnu ulogu. I ne samo to: vrlo ga iritira najavljeno osnivanje Antikorupcionog tima u Kantonu Sarajevo, iako se i ono odvija pod egidom istih ambasada…
Rečenice kojima Komšić obrazlaže svoje protivljenje ovom potonjem projektu jedne su od rijetkih u ovom intervjuu u kojima nema nedorečenosti:»Govorim o antikorupcionom timu u Kantonu Sarajevo. Šta je cilj tog antikorupcionog tima? (…) Ima li ovdje nekih sumnjivih namjera? Šta je politički cilj?«. Na pitanje urednice Dana »Šta vi mislite da je politički cilj?«, Komšić iskreno odgovara: »Mislim da je politički cilj udar na SDA«.

I tako, u projekciji Željka Komšića, borba protiv antikorupcije (kao borba protiv antifašizma?) zapravo treba da ubrza put Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama.
pici

#5471 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

.
drug_profi

#5472 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Bosanski_kralj wrote: 18/01/2020 23:30 Je li ikad zabilježeno da su iz SDA rekli da neće s nekim u koaliciju? Mislim na period posljednjih 10ak godina.
Jest Bake cini mi se rekao da je dobrdosao svako osim SBB-a. :mrgreen:
drug_profi

#5473 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 18/01/2020 16:35
Toffee karamela wrote: 18/01/2020 15:07 Aman ljudi,rat ko da je bio prije hiljadu godina i niko se nicega ne sjeca...Zvonko je u tandemu s Jadrankom Milosevic bio ratni izvjestac,prolazili su i kroz teritorije HVO,ona se mogla provuci neometano sa svojim imenom kroz njihov basibozuk ali on bi ko Bajram zaginuo sigurno i tako je uzeo to ime,nakon rata ostao je Zvonko,mozda neka identifikacija sa svojim ratnim alter egom ko sto ni Tita niko ziv nikad nakon rata nije oslovio krstenim imenom...ne vjerujem da ljudi godinama povlace to po portalima a da se niko ne javi i kaze sra je u stvari.
Nakon rata na molbu porodica nestalih iz Kasindolske koji su poslije.nadjeni na Romaniji isao je cak na noge na Zlatibor onom krmku Tomu Kovacu i molio ga da kaze gdje su pokopali te ljude.Imate intervju s njima dvojicom i poslije se izlanuo u intervjuu s Amorom Masovicem da ga je off record molio da pomogne ali naravno bez uspjeha. Mozda ga je Fahro nacinio ljigom ali nije crni sejtan i nije svijet poceo od recentnih sukoba tbog kantinalne vlade.
E dobro da si to napisala, jer sam i ja čuo da je to bio razlog promjene u Zvonko Marić, samo nisam bio načisto sa detaljima i nisam htio lupetati.

Naravno, sve ovo ga ne pere što se tiče posljednjih dešavanja, taman da je Dragan Vikić, a ne Zvonko Marić.
Imam i ja svoje ratno ime. Koristeno radi toga sto smo se na Treskavici naslanjali na 7. muslimansku, a pouceni slucajem iz ranijih godina kad je mog ranjenog saborca Tomu (bili smo tad na Nisickoj) u sobi zenicke bolnice pokusao ubiti ranjenik/cimer iz pomenute brigade. Dakle svi mi koji smo imali nepogodna imena smo na brzaka podijelili nova i naucili onih par pozdrava i sl.
Medjutim nisam imao potrebu da to ime zadrzim kao zvanicno.
refffko

#5474 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by refffko »

Kakva je ovo pogan od covjeka.
Nespin

#5475 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Nespin »

refffko wrote: 19/01/2020 01:12

Kakva je ovo pogan od covjeka.
Sarajevski prevrtač, podvrsta "Golub smetljar"...
Locked