Ko je prvi akademik? Ja? Ja nisam akademik, samo imam pljuskavice i vremena da googlam.
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
-
Tempo
- ZeModerator
-
Tempo
- ZeModerator
- Bloo
- Globalna šefica
#4105 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
S tim da mi se čini da je vikt. nacionalizam prisutan od 1943. (naravno retroaktivno), dok u ranijim periodima se naglašava supremacija i autohtonost (naravno opet retroaktivno iz pozicije 90tih).
-
hAZNADAR
#4106 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ja mislim da su dvije prisutne fgr dame odusevljene tvojim visokoumnim komentarima i rjecnikom.
-
hAZNADAR
#4107 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
I vremena da sortiras ljude po podobnosti. Ah ta divna vremena kada sam bio Anakin davne 2012-te i dobijao lajkove na forumu,.. dok ne rece kako je YU imala ipak neke greske,.. i tada postah Darth
- Bloo
- Globalna šefica
#4108 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Zapravo me više podsjecas na senatora Palaptinea aka Dartha Sidiousa, nevezano za YU. 
- Bloo
- Globalna šefica
-
John Cleese
#4110 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ma nisi ti "Darth" - ti si Kalimero
Evo pisao sam, primjera radi i ja o kojekakvim greskama - da kazem kako sam pisao da je "YU imala neke greske" bi cak bio i zesci eufemizam, pa ipak nemam takav "problem" kao ti
I za taj famozni "sukob" oko bosanstva i bosnjastva sam jasno napisao i da je tragikomican i zasto - i opet nista
Da nece, ipak, biti da si ljudima antipatican iz drugih razloga, a ne zato sto si (uglavnom na forumu, a i to sa bezbjedne i geografske i vremenske udaljenosti, sto je, prakticno dokazano, pri vrhu liste tvojih prioriteta) tako "veliki" Bosnjak?
Sta ti mislis?
- Dozer
#4111 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Nacionalizam je glup ukoliko prelazi vlastite drzavne granice.Hajvan wrote: ↑15/01/2020 17:54 da li je nacionalizm glup ili pak sovinizam?
ako je nacionalizam glup, gliupa je i pojela na nacije/drzave
trebaju se ukinut..onda cemo se kleti u brandove, a multinacionalne kompanije ce nam korijti upotpunosit zivot i zivotnu sredinu
hm, odjednom nacije/drzave vise ne djeluju tako glupo…
![]()
cuj nacionalizam glup?!?
a socijalizam, komunizam, kapitalizam, feminizam??
izam?
![]()
Etno-nacionalizam je jos gluplji jer rastura vlastite drzavne granice.
Nije pretesko zakljuciti u sta spadaju BH Bosnjaci, Srbi i Hrvati....
Last edited by Dozer on 16/01/2020 12:44, edited 2 times in total.
- Dozer
#4112 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Jes' da ovo nije bilo meni, ali naprosto "bode oci" ovolika kolicina friziranog nametanja...
Jos godina-dvije, i vise ce Bosanaca i Hercegovaca biti van BiH, nego u njoj... Aferim. Genijalci...
Ono...kad sam sebe ubijedis u nebulozu o drugima, pa onda pokusavas i druge ubijediti da oni hoce ono sti ti mislis da hoce...
SDA, SNSD/SDS, HDZ and all their satellites.A za to imas kao dokaze,... neka stranka koja se zalaze za to mozda, neki jaci politicki pokret,...?Svako je vama bosnjacki fasista samo ako je Bosnjak. Ne trebaju vam ni dokazi ni ikakvi argumenti. Samo kazes da YU nije bila savrsena i namah si svrstan,...
![]()
Nek' ste vi vecina...vidimo gdje ste nas sve zajedno doveli, ukljucujuci i sebe same... U Svedsku, Njemacku, Sloveniju, Australiju, Ameriku, itd..Sreca pa ste marginala u drustvu,... jos ovaj bastion na forumu i to je to.
Jos godina-dvije, i vise ce Bosanaca i Hercegovaca biti van BiH, nego u njoj... Aferim. Genijalci...
Last edited by Dozer on 16/01/2020 12:43, edited 2 times in total.
-
John Cleese
- CPT
#4114 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Sami intelektualni biseri....Dozer wrote: ↑16/01/2020 12:14Nacionalizam je glup ukoliko prelazi vlastitet drzavne granice.Hajvan wrote: ↑15/01/2020 17:54 da li je nacionalizm glup ili pak sovinizam?
ako je nacionalizam glup, gliupa je i pojela na nacije/drzave
trebaju se ukinut..onda cemo se kleti u brandove, a multinacionalne kompanije ce nam korijti upotpunosit zivot i zivotnu sredinu
hm, odjednom nacije/drzave vise ne djeluju tako glupo…
![]()
cuj nacionalizam glup?!?
a socijalizam, komunizam, kapitalizam, feminizam??
izam?
![]()
Etnp-nacionalizam je jos gluplji jer rastura vlastite drzavne granice.
NIje pretesko zakljuciti u sta spadaju BH Bosnjaci, Srbi i Hrvati....
1. biser: Candance Owens approved
2. biser: vecina EU nacija fura "etno-nacionalizam" i nema nekog rasturanje drzavnih granica. Go figure.
- CPT
#4115 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ogromna vecna njih je otisla u vremenu bratstva i jedinstva. To valjda znas? Bice da se zbog premalo Nacionalnih Bosanaca iz Bosne odlazi vec od 60tih. Back to the future.
- Dozer
#4116 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Zapravo, fale im/vam neke najbitnije "stavke" poput vlastite drzavne valute, medjunarodno priznatih drzavnih granica, vlastitog poreskog sistema, plus neke institucije kao sto su MIP i sl.
Ne, nis(te)u drzava. niti ce(te) ikad biti..
Last edited by Dozer on 16/01/2020 12:50, edited 2 times in total.
- CPT
#4117 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Pet decenija gastarbajtera
Ove godine se obilježava 50 godina organiziranog iseljavanja “gastarbajtera” iz Jugoslavije u Njemačku.
https://www.dw.com/bs/dan-kada-je-tetka ... a-46398154

U radu je spas - jugoslavenski gastarbajteri na kolodvoru u Frankfurtu
Ove godine se obilježava 50 godina organiziranog iseljavanja “gastarbajtera” iz Jugoslavije u Njemačku.
https://www.dw.com/bs/dan-kada-je-tetka ... a-46398154

U radu je spas - jugoslavenski gastarbajteri na kolodvoru u Frankfurtu
- piupiu
#4118 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Nadasve poučan zaključak teksta:
„Meni je nepojmljivo da netko tko trideset, četrdeset godina živi u jednom liberalnom društvu, uživa sva građanska prava, istovremeno to isto osporava ljudima u zemljama iz kojih potječu i okreću se nedemokratskim strankama. Ali to nije samo specifično kod Jugoslavena nego i kod drugih, kod Turaka koji ovdje u Njemačkoj stoje na strani jednog Erdogana", zaključuje Juratović. Razlika je u iseljenicima koji su u Njemački došli posljednjih godina. Oni su dobrim dijelom i došli u Njemačku jer s politikom kod kuće više ne žele imati ništa.
- CPT
#4119 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
I ne bas... Nije se odlazilo zbog "neslaganja sa politikom" vec zbog gladi. Kad su odlazili nisu znali hoce li uzivati "sva gradjanska prava". Cesto nisu, neki i danas ne uzivaju tako bitna gradjanska prava. Osim toga to i nije bit posta.piupiu wrote: ↑16/01/2020 12:38Nadasve poučan zaključak teksta:
„Meni je nepojmljivo da netko tko trideset, četrdeset godina živi u jednom liberalnom društvu, uživa sva građanska prava, istovremeno to isto osporava ljudima u zemljama iz kojih potječu i okreću se nedemokratskim strankama. Ali to nije samo specifično kod Jugoslavena nego i kod drugih, kod Turaka koji ovdje u Njemačkoj stoje na strani jednog Erdogana", zaključuje Juratović. Razlika je u iseljenicima koji su u Njemački došli posljednjih godina. Oni su dobrim dijelom i došli u Njemačku jer s politikom kod kuće više ne žele imati ništa.![]()
Izseljavanje iz BIH je pocelo bar prije 50 godina i nema nikakve veze sa ovom pricom. Izseljava se iz SLO/HR/SRBIJE....
- Dozer
#4120 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Poput tvog dede, a ti se samo naslonio na njegove stope? Cool... Koliko si puta u zivotu bio u BiH, svega ti...?
I ne, nije ogromna vecina BH gradjana otisla u vrijeme bratstva i jedinstva. Volis statistike, pa eto, nagooglaj ih malo. Samo u prosle dvije godine iz FBiH otislo preko 200K, iz RS 100 i nesto K. Vec sada nas je ovdje manje od 2,5M, a za 2-5 godina ce biti manje od 2.
Last edited by Dozer on 16/01/2020 12:52, edited 1 time in total.
- CPT
#4121 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ne, on je otisao poslije WWII zbog Alija i SDA i price o Nacionalnim Bosancima (ili kako vec ide to). Vjerovatno je vidio u buducnost. Koliko ljudi je kad otislo smo vec obradili u ovoj temu. Sve nagooglali. U svakom slucaj prodavati kako ce zbog price o Nacionalnim Bosanacima ostati 5 ljudi u BIH u najboljem slucaju glupost.Dozer wrote: ↑16/01/2020 12:47Poput tvog dede, ati se samo naslonio na njegove stope? Cool...
I ne, nije ogromna vecina BH gradjana otisla u vrijeme bratstvca i jedinstva. Volis statistike, pa eto, naggoglaj ih malo. Samo u prosle dvije godine iz FBiH otislo preko 200K, iz RS 100 i nesto K. Vec sada nas je ovdje manje od 2,5M, a za 2-5 godina ce biti manje od 2.
Btw, zasto se ljudi izseljavanju iz SLO? HR? Srbije? Makadeonije? Poljske? Ta ne bivsim sovjetskim drzava.... Sve pustos. Zbog Alije vjerovatno.
- Dozer
#4122 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Neki mnogo pametan cova bio taj tvoj deda...CPT wrote: ↑16/01/2020 12:50 Ne, on je otisao poslije WWII zbog Alija i SDA i price o Nacionalnim Bosancima (ili kako vec ide to). Vjerovatno je vidio u buducnost. Koliko ljudi je kad otislo smo vec obradili u ovoj temu. Sve nagooglali. U svakom slucaj prodavati kako ce zbog price o Nacionalnim Bosanacima ostati 5 ljudi u BIH u najboljem slucaju glupost.
Btw, zasto se ljudi izseljavanju iz SLO? HR? Srbije? Makadeonije? Poljske? Ta ne bivsim sovjetskim drzava.... Sve pustos. Zbog Alije vjerovatno.
Da, obradili smo, i ispalo je da je otislo...koliko ono % ljudi?
I - ne. Ne odlaze ljudi odavde radi nacionalnih Bosanaca i Hercegovaca, nego radi idiotskih politika tvojih Bosnjaka i njihov politickih pajdasa Srba i Hrvata.
A ako je tebi glupost sto ce u BiH za 5 godina zivjeti manje od 2M stanovnika, od cega ce vise od 1M biti penzioneri...To sasvim dovoljno govori o tvom mentalnom sklopu, zar ne...
Posto po obicaju valjas gluposti, hajd' opet na foe.
- CPT
#4123 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Da, ocigledno je vidio u bucnost. I vrati pa provjeri ko je bio u pravu.Dozer wrote: ↑16/01/2020 12:55Neki mnogo pametan cova bio taj tvoj deda...CPT wrote: ↑16/01/2020 12:50 Ne, on je otisao poslije WWII zbog Alija i SDA i price o Nacionalnim Bosancima (ili kako vec ide to). Vjerovatno je vidio u buducnost. Koliko ljudi je kad otislo smo vec obradili u ovoj temu. Sve nagooglali. U svakom slucaj prodavati kako ce zbog price o Nacionalnim Bosanacima ostati 5 ljudi u BIH u najboljem slucaju glupost.
Da, obradili smo, i ispalo je da je otislo...koliko ono % ljudi?
I - ne. Ne odlaze ljudi odavde radi nacionalnih Bosanaca i Hercegovaca, nego radi idiotskih politika tvojih Bosnjaka i njihov politickih pajdasa Srba i Hrvata.
A ako je tebi glupost sto ce u BiH za 5 godina zivjeti manje od 2M stanovnika, od cega ce vise od 1M biti penzioneri...To sasvim dovoljno govori o tvom mentalnom sklopu, zar ne...
Ljudi odlaze (kao sto odlaze vec 50 godina) zbog toga sto se radi u siromasnoj drzavi koja je cak i SFRJ bila nerazvijeni dio. A poslije toga dozivjela rat i tranizciju. Slicno kao i ostale ex-YU republike. Taj proces se nece i ne moze ustaviti.
To nije stvar Bosnjaka ili BIH. Slican problem ima vecina EU drzava, pogotovo istocne tj. siromasne.
Hrvatska u deset godina izgubila pola miliona radnika, otvorena vrata za strance
https://www.klix.ba/biznis/hrvatska-u-d ... /200116009
da su se samo izjasnili kao Nacionalni Bosanaci sve bi bilo ok.... ili kako vec
- piupiu
#4124 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Čini mi se da ti to nisi baš najbolje pročitao. Ni tekst koji si postavio, ni zaključak koji sam ja kopirala.CPT wrote: ↑16/01/2020 12:42
I ne bas... Nije se odlazilo zbog "neslaganja sa politikom" vec zbog gladi. Kad su odlazili nisu znali hoce li uzivati "sva gradjanska prava". Cesto nisu, neki i danas ne uzivaju tako bitna gradjanska prava. Osim toga to i nije bit posta.
Izseljavanje iz BIH je pocelo bar prije 50 godina i nema nikakve veze sa ovom pricom. Izseljava se iz SLO/HR/SRBIJE....
Kakva glad 70-ih? Piše ti u tekstu da je odlazak bio organizovan od strane države, da je država davala instrukcije o predstavljanju Ju u inostranstvu, već sam pisala da je moja tetka otišla početkom 70-ih i navela razloge koje mi je dala ('tamo su bile bolje plate', 'ko ne želi bolje'), i da se sam odlazak organizovao preko državnih agencija, po državnom ugovoru. Kako nisu znali da će imati sva gradjanska prava?
U zaključku se postavlja pitanje zašto dijaspora podržava desnicu u državama iz kojih potiče. Dobro pitanje i vrijedno rasprave, posebno kad se uzme u obzir da desnica u njihovim izabranim država nije ta koja na njih blagonaklono gleda.
Last edited by piupiu on 16/01/2020 13:16, edited 1 time in total.
- Dozer
#4125 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Kree, kva, muuu...ovako izgledaju tvoji postovi @CPT ... Nista ni sa cim... Babe i zabe, kruske i lubenice...
Meni je samo cudno da ti ne kontas da ti Slovenci i EU vjerovatno prate sve sta pises. Ne bi me iznenadilo da ti jedan dan pokucaju na vrata i deportuju te kao "radikalni i ekstremisticki element"...
Meni je samo cudno da ti ne kontas da ti Slovenci i EU vjerovatno prate sve sta pises. Ne bi me iznenadilo da ti jedan dan pokucaju na vrata i deportuju te kao "radikalni i ekstremisticki element"...