to bisad kao trebal biti neka uvreda…
supacki, poprilicno
ono, ne slazem se s komentarom, pa hajd malo da vrijedjam
nikad nacionalizam nije dobar. kad se potrosi mrzna prema srbima, nacionalizam ce se okomiti na svoju naciju pa ce mrziti one koji po njihovom sudu nisu dovoljno bosnjaci. kad svi postanu vjernici, onda ce traziti od stada da za vjeru gine, da za vjeru ubija. and on, and on, and on, sve dok ima ruku, sve dok ima bilo cega. sve dok ne uniste civilizaciju.MorningStar wrote: ↑15/01/2020 18:04Nacionalizam je dobar kada je nacionalizam to sto treba da bude - medjutim nacionalizam kod bosnjaka se izgleda definise kao mrznja prema srbima+vjera= to je to.Tempo wrote: ↑15/01/2020 18:02nick ti dobro pristaje.Hajvan wrote: ↑15/01/2020 17:54 da li je nacionalizm glup ili pak sovinizam?
ako je nacionalizam glup, gliupa je i pojela na nacije/drzave
trebaju se ukinut..onda cemo se kleti u brandove, a multinacionalne kompanije ce nam korijti upotpunosit zivot i zivotnu sredinu
hm, odjednom nacije/drzave vise ne djeluju tako glupo…
![]()
cuj nacionalizam glup?!?
a socijalizam, komunizam, kapitalizam, feminizam??
izam?
![]()
na•tion•al•ism năsh′ə-nə-lĭz″əm, năsh′nə-►
n. Devotion, especially excessive or undiscriminating devotion, to the interests or culture of a particular nation-state.
n. The belief that nations will benefit from acting independently rather than collectively, emphasizing national rather than international goals.
n. The belief that a particular cultural or ethnic group constitutes a distinct people deserving of political self-determination.
sto da ne. ocekivano je od siromasnih duhom da mijesaju tako razlicite kategorije kakve su nacionalizam i patriotizam (domoljublje je malo zapadna varijanta, kod nas se uvjek govorilo patriotizam, a i u nasoj, bosanskoj knjizevnosti, je skoro uvjek patriotizam.)Hajvan wrote: ↑15/01/2020 18:12 hm, mozda ja onda brkam nacionalizam i domoljublje
al ovdje velika vecina mijesa pojmove nacionalizma i sovinizma…
glup ili ne glup, ja pobjegoh jedva s noza 1992., a na popisu 1991, se neosjetih i neizjasnih etno-nacionalo nikako, al su ipakneki odlucila da japripadam onima za klanje/odstrel
moj identitet je satkan od 666 razlicitih kockica, od kojih je jedna ta bosanska it o na samom zacelju
ti ako se ne osjecas tako ili nikako, to je tvoje pravo- al glupanom nazivaj svoju mater, tatu, sestru ili brata..
Vi se zalazete samo za malu enklavu u sarajevskom kantonu gdje mozete furati YU reload.
A za to imas kao dokaze,... neka stranka koja se zalaze za to mozda, neki jaci politicki pokret,...?
Jasta nego sreca , evo u bosni se ne zna vise sta da se radi od srece na izvoz je imamo.hAZNADAR wrote: ↑15/01/2020 18:44Vi se zalazete samo za malu enklavu u sarajevskom kantonu gdje mozete furati YU reload.
Znadem ja dobro te gradjanske i sekularne koji su narocito alergicni na jedan narod i vjeru. FGR fenomen nije politika vec socijalni.
A za to imas kao dokaze,... neka stranka koja se zalaze za to mozda, neki jaci politicki pokret,...?Svako je vama bosnjacki fasista samo ako je Bosnjak. Ne trebaju vam ni dokazi ni ikakvi argumenti. Samo kazes da YU nije bila savrsena i namah si svrstan,...
![]()
Sreca pa ste marginala u drustvu,... jos ovaj bastion na forumu i to je to.
Sta onda reci za FGR koji je samo nabrijan na Bosnjake i islam? Kosmopolitizam, ljevica,... mozdaMorningStar wrote: ↑15/01/2020 18:04
Nacionalizam je dobar kada je nacionalizam to sto treba da bude - medjutim nacionalizam kod bosnjaka se izgleda definise kao mrznja prema srbima+vjera= to je to.
Zato i mrzis dijasporu,... samo niski porivi i nista vise.MorningStar wrote: ↑15/01/2020 18:45
Jasta nego sreca , evo u bosni se ne zna vise sta da se radi od srece na izvoz je imamo.
FGR je nabrijan na Bosnjake i Islam jer se pretvaraju u samo jos jednu razbijacku struju BiH - znaci da mi sebi zaokruzimo begovata.Hoce li neko shvatiti da BiH moze postojati samo kao drzava 3 naroda ili da neko skupi snage pa namlati druge .. (druga opcija veoma tesko da ce se desiti)hAZNADAR wrote: ↑15/01/2020 18:46Sta onda reci za FGR koji je samo nabrijan na Bosnjake i islam? Kosmopolitizam, ljevica,... mozdaMorningStar wrote: ↑15/01/2020 18:04
Nacionalizam je dobar kada je nacionalizam to sto treba da bude - medjutim nacionalizam kod bosnjaka se izgleda definise kao mrznja prema srbima+vjera= to je to.?
Ne mrzim ja nikoga - osim dijasporu koja soli pamet o pravim patriotima sa udaljenosti od 1000+ kilometara.hAZNADAR wrote: ↑15/01/2020 18:48Zato i mrzis dijasporu,... samo niski porivi i nista vise.MorningStar wrote: ↑15/01/2020 18:45
Jasta nego sreca , evo u bosni se ne zna vise sta da se radi od srece na izvoz je imamo.
A kad spomenusmo vec viktimizaciju ranije na stranicama - vazi li to i za vjecite kukavce kojima svakakve zle sile mraka sputavaju i guse u Sarajevu?
pa jeste, vec sam to rekao ranije. barbari su pobjedili.hAZNADAR wrote: ↑15/01/2020 18:44Vi se zalazete samo za malu enklavu u sarajevskom kantonu gdje mozete furati YU reload.
Znadem ja dobro te gradjanske i sekularne koji su narocito alergicni na jedan narod i vjeru. FGR fenomen nije politika vec socijalni.
A za to imas kao dokaze,... neka stranka koja se zalaze za to mozda, neki jaci politicki pokret,...?Svako je vama bosnjacki fasista samo ako je Bosnjak. Ne trebaju vam ni dokazi ni ikakvi argumenti. Samo kazes da YU nije bila savrsena i namah si svrstan,...
![]()
Sreca pa ste marginala u drustvu,... jos ovaj bastion na forumu i to je to.
nasi narodi su isti, u to nema sumnje, a jos su istije nacionalisticke oligarhije koje su zajahale svaka one koje smatraju svojim kmetovima.The 51st State wrote: ↑15/01/2020 18:45Dok god "bosanci" izjednacavaju sva tri naroda neselektivno u isti kos bice i takvih kvalifikacija. Bosanci su ok, zalazu se za isto kao bosnjaci.
A. Na ovoj temi tesko, jer je rat pripremljen i pokrenut od strane JNA.piupiu wrote: ↑15/01/2020 17:19A. Kontrapitanje - možemo li mi nakucati jednu jedinu stranicu na ovoj temi, a da neko na njoj ne spomene Srbe i rat?LBVIEW wrote: ↑15/01/2020 17:07Naravno da sam ga citirao u tom kontekstu, jer kad se vec smatra vrhovnim intelektualnim autoritetom, red je procesljati sto "zlatno tele" propagira. I, gle cuda, takav um nije konsekventan, pa u jednom tekstu "Slovenci ne bi trebali glumatati u Handkeovom filmu", a u drugom "najbolje bi fino bilo da se vi u Bosni razdruzite". Mislim,ako on smatra kako ima pravo tudjim *dom gloginje mlatiti, zasto ja ne bih mogao podsjetiti kako on to radi , dok kuci, u dezeli, offcourse, propagira nesto drugo.piupiu wrote: ↑15/01/2020 16:12
Pa njegov je odgovor upravo ilustracija tog procesa. Svaka se tema vraća na istu metatemu. Niti jedan 'thread' ne može bez podsjećanja na to ko je nas pobio. Ti nisi Žižeka citirao u kontekstu slovenačkog odnosa prema Yu, što je bila namjera i tema, nego u kontekstu njegovih komentara o Bosni i Handkeu. I to selektivno, samo tamo gdje smo mi sad i Žižekove žrtve (ima on i.puno drugih izjava i analiza).![]()
Sto se tice "viktimoloskog narativa", ja ne kontam sta vi iz ekipe "kozmopolita, ili kako godod Bosnjaka ocekujete, nakon sto su politicki Srbi jasno rekli sta o tim zrtvama Bosnjaka misle? Koncenzus po pitanjima ratnih desavanja, prestanak obiljezavanja masovnih zlocina, prestanak prozivanja odgovornih..?
I sta mislis, kako bi isti taj Zizek pisao da su kojim slucajem, npr. Italijani Slovencima napravili fojbe prije dvadesetak godina?
B. Šta mislim o Žižeku? Ne mislim pretjerano o njemu, a kad mislim, mislim da je filozof-provokator koji je još 1992. opisao unaprijed sve ono što će nam se desiti. Pa kad napiše nešto ovako, ja se zamislim šta je pisac htio da kaže, zašto je rekao to što je rekao i ima li u tome kakve istine, ne proglasim ga srpskim agentom i neprijateljem nacije.
ono je kebo izvadio neke zizekove teze i iskomentariso. nema to veze sa zizekom. ne kazem, mozda zizek misli u dlaku isto, ali ono tamo je tekst ozrena kebe a ne zizeka.LBVIEW wrote: ↑15/01/2020 19:51A. Na ovoj temi tesko, jer je rat pripremljen i pokrenut od strane JNA.piupiu wrote: ↑15/01/2020 17:19A. Kontrapitanje - možemo li mi nakucati jednu jedinu stranicu na ovoj temi, a da neko na njoj ne spomene Srbe i rat?LBVIEW wrote: ↑15/01/2020 17:07
Naravno da sam ga citirao u tom kontekstu, jer kad se vec smatra vrhovnim intelektualnim autoritetom, red je procesljati sto "zlatno tele" propagira. I, gle cuda, takav um nije konsekventan, pa u jednom tekstu "Slovenci ne bi trebali glumatati u Handkeovom filmu", a u drugom "najbolje bi fino bilo da se vi u Bosni razdruzite". Mislim,ako on smatra kako ima pravo tudjim *dom gloginje mlatiti, zasto ja ne bih mogao podsjetiti kako on to radi , dok kuci, u dezeli, offcourse, propagira nesto drugo.![]()
Sto se tice "viktimoloskog narativa", ja ne kontam sta vi iz ekipe "kozmopolita, ili kako godod Bosnjaka ocekujete, nakon sto su politicki Srbi jasno rekli sta o tim zrtvama Bosnjaka misle? Koncenzus po pitanjima ratnih desavanja, prestanak obiljezavanja masovnih zlocina, prestanak prozivanja odgovornih..?
I sta mislis, kako bi isti taj Zizek pisao da su kojim slucajem, npr. Italijani Slovencima napravili fojbe prije dvadesetak godina?
B. Šta mislim o Žižeku? Ne mislim pretjerano o njemu, a kad mislim, mislim da je filozof-provokator koji je još 1992. opisao unaprijed sve ono što će nam se desiti. Pa kad napiše nešto ovako, ja se zamislim šta je pisac htio da kaže, zašto je rekao to što je rekao i ima li u tome kakve istine, ne proglasim ga srpskim agentom i neprijateljem nacije.
B. Ti mozez promisljati njegove rijeci, no on je bio vrlo jasan kad je naveo razloge svoje podrske raspadu BiH - relaksacija odnosa, mogucnost kulturne saradnje nakon dezintegracije, te unistenja mafijaske saradnje koja je, jel'te posljedica integracije, sve biser do bisera uma najveceg zivuceg filozofa Balkana.![]()