ovo iz oslobodjenja je ok, a ovo iz zurnala je neko kebino izdrkavanje.LBVIEW wrote: ↑15/01/2020 13:41 A kad smo vec kod Zizeka, evo sta zagovara u slucaju BiH:
https://zurnal.info/novost/13446/raspad ... ek-u-pravu
, a sta Slovenca Handkea:
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/reg ... ane-499803
Prvo se nauciti biti konsekventan, pa onda drugima govoriti sta i kako-
Tudjim *urcem po gloginjama da i ne spominjem.
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
-
Tempo
- ZeModerator
#3976 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- piupiu
#3977 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ne slažem se s tobom. Svi viktimološki nacionalizmi grade se na konstantnom podsjećanju na stradanje svog naroda i svoje žrtve (to što je srpski militantan, ne znači da svaki mora biti; ili to što je nečiji jači, ne znači da onaj slabiji ne postoji). Svaki viktimološki nacionalizam tvrdi da samo razvija mržnju prema tudjim nacionalizmima, dok tu svoju mržnju (koja nije prema tudjem nacionalizmu, nego prema kolektivu za koji vezuju taj nacionalizam), naravno, ne prepoznaje. Neki dan sam ovdje na nekoj temi pročitala kako je neko napisao kako u Sarajevu 'hvala Bogu' više nema Srba, i kontam, yup, eto i nas.MorningStar wrote: ↑15/01/2020 14:04Kod srba da, kod bosnjaka je cisti sindrom zrtve - jer srbi imaju svoje srpstvo a svi su protiv njih (kao) zato oruzje rat militarizam - bosnjaci imaju sindrom zrtve , ono insala bit ce dobro - bozja volja - pa onda sise ovo ono i opet goloruk u rat. A svi kolektivno smo veome servilni braci sa istoka sto sjevernijeg sto bliskijeg pa isti nam dodju kao big bradr u kojeg se kunemo i kojem se ulizujeno a istog boli neka stvar za namapiupiu wrote: ↑15/01/2020 14:00Kod nas je prisutniji viktimološki nacionalizam, nego sindrom žrtve, čini mi se.MorningStar wrote: ↑15/01/2020 12:15 Viktomologija (mada je ispravno sindrom zrtve)je oslanjanje na bozija davanja,cuclanje sisa i mlacenje prazne slame.
- Dozer
#3978 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ja tako nazivam sve ovo sto se iznjedrilo od 1992 do danas - M92 (model 92).
U to spadaju mentalni sklopovi nastimani na ENV matricu, enormno povecanje papanluka, krkanluka i opste nekulture u Sarajevu, teznja za uhljebljenjem na drzavnu sisu, itd..
Last edited by Dozer on 15/01/2020 14:33, edited 1 time in total.
- MorningStar
- Dozer
#3980 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ah...njima domaci ne mogu nista.
- Hank Paldum
#3981 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Jer je velikosrpska agresija imala cilj ubijati sve Bosancepiupiu wrote: ↑15/01/2020 13:11Zamišljam da se tih 8,000 osjećalo kao Bosanci, što i jesu bili, a da im ovdje ni spomenika nismo podigli.Hank Paldum wrote: ↑15/01/2020 13:08 E sad zamisli da su se Jevreji nakon Holocausta izjasnili kao Izraelci na popisu, koliko bi tu bilo teško skupiti informacija i dizati spomenika, na moćnom zapadu a da ne govorimo o državici kao BiH.
Sjetimo se kako su Milan Lukić i njegovi "Osvetnici" pobili 17 osoba u Priboju, čekaj malo pa to je Sandžak, nisu Bosanci, što ih pobiše? Oni iz Srbije i Crne Gore a isti narod kao i Sarajlije, Srebreničani, Prijedorcani koji su pobijeni od jednog naroda iz svih 6 ex-Yu republika.
Samo da ne bude zabune, dosta je Srba i Hrvata ratovalo na našoj strani, dosta je Srba i Hrvata civila pobijeno jer su bili ljudine i ostali uz svoj grad, komšije, prijatelje. Oni zaslužuju veliki spomenik i da se njihova imena pamte ali ne treba zbog toga mijenjati historiju a to je da je bio plan da se bošnjački narod etnički očisti, uništi i onda 2 naroda podijele državu, to sto su mnogi Nebošnjaci bili ljudi pa prepoznali ko je dobar a ko zao pa se odlučili boriti na strani dobra ne mijenja činjenicu šta je bio plan sa Bošnjacima.
- LBVIEW
#3982 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Nemoj i ti sad zastupati taj viktomoloski narativ.
- Hank Paldum
#3983 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Ko može zaboraviti kada su 92. iz Srbije uključujući Sandžak i Kosovo krenuli Srbi, Bošnjaci i Albanci na jedno srpsko selo pa sve poklali pa onda na jedno bošnjačko, nije važno kako se ko zove važno je da je Bosanac.
Ili je možda bilo drugačije.
- piupiu
#3984 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Pa njegov je odgovor upravo ilustracija tog procesa. Svaka se tema vraća na istu metatemu. Niti jedan 'thread' ne može bez podsjećanja na to ko je nas pobio. Ti nisi Žižeka citirao u kontekstu slovenačkog odnosa prema Yu, što je bila namjera i tema, nego u kontekstu njegovih komentara o Bosni i Handkeu. I to selektivno, samo tamo gdje smo mi sad i Žižekove žrtve (ima on i.puno drugih izjava i analiza).
Last edited by piupiu on 15/01/2020 16:24, edited 2 times in total.
- piupiu
#3985 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Njegov je komentar bio sarkazam namijenjen meni, a ne tebi. Bosanski Jevreji su za mene Bosanci, naš domaći narod, pobijen, ne znam šta su tebi i zašto od toga treba praviti kilometarsku dramu na jedan vrlo manipulativan način.Hank Paldum wrote: ↑15/01/2020 16:07Ko može zaboraviti kada su 92. iz Srbije uključujući Sandžak i Kosovo krenuli Srbi, Bošnjaci i Albanci na jedno srpsko selo pa sve poklali pa onda na jedno bošnjačko, nije važno kako se ko zove važno je da je Bosanac.
Ili je možda bilo drugačije.
- Bloo
- Globalna šefica
#3986 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
@piupiu
mozda bi ispravan izraz bio perpetuating victimhood?
imali smo neku diskusiju oko clanka i bas pricali o tome kako je tesko ovo prevesti, a pokriva dosta iz trenutne diskusije
mozda bi ispravan izraz bio perpetuating victimhood?
imali smo neku diskusiju oko clanka i bas pricali o tome kako je tesko ovo prevesti, a pokriva dosta iz trenutne diskusije
- piupiu
#3987 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Victimhood na jednu stranu, a viktimološki nacionalizam na drugu. Kao dva posebna fenomena. Ja sam govorila o nacionalizmu koji se gradi na narativu žrtve.
-
hAZNADAR
#3988 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Neko cita ono sto zeli da procita.piupiu wrote: ↑15/01/2020 14:29Ne slažem se s tobom. Svi viktimološki nacionalizmi grade se na konstantnom podsjećanju na stradanje svog naroda i svoje žrtve (to što je srpski militantan, ne znači da svaki mora biti; ili to što je nečiji jači, ne znači da onaj slabiji ne postoji). Svaki viktimološki nacionalizam tvrdi da samo razvija mržnju prema tudjim nacionalizmima, dok tu svoju mržnju (koja nije prema tudjem nacionalizmu, nego prema kolektivu za koji vezuju taj nacionalizam), naravno, ne prepoznaje. Neki dan sam ovdje na nekoj temi pročitala kako je neko napisao kako u Sarajevu 'hvala Bogu' više nema Srba, i kontam, yup, eto i nas.MorningStar wrote: ↑15/01/2020 14:04Kod srba da, kod bosnjaka je cisti sindrom zrtve - jer srbi imaju svoje srpstvo a svi su protiv njih (kao) zato oruzje rat militarizam - bosnjaci imaju sindrom zrtve , ono insala bit ce dobro - bozja volja - pa onda sise ovo ono i opet goloruk u rat. A svi kolektivno smo veome servilni braci sa istoka sto sjevernijeg sto bliskijeg pa isti nam dodju kao big bradr u kojeg se kunemo i kojem se ulizujeno a istog boli neka stvar za nama
Ja znam sta se desilo i sta je jos u toku,... hoce li to neko nazvati nacionalizmom me briga jer takvi to ne mogu dokazati. Na ovom forumu je uvijek bilo dovoljno samo da neko kaze da je YU imala gresaka - i za vajne borce protiv nacionalizama je namah najveci nacionalista. Pa se uz to nalijepi i fasisticka mrznja prem Srbima, SDA militani islam, turkofilstvo,.... sta sve ne.
A to rade upravo oni koji sebe smatraju zrtvama papanluka, zrtvama primitivne vecine, zrtvama diskriminatorskih Bosnjaka u Sarajevu, ..... kad vec spominjemo i viktimologiju.
Bivsa drzava jeste stvorila totalno nakaradan sistem vrijednosti, razlicite arsine, dopustila mnogo toga sto je isplivalo na povrsinu 92-ge,.. i tome je dokaz i ova tema. Rekoh davno da svako ko sebe smatra tolerantnim kosmopolitom, obrazovanim i racionalnim,... to mora drugacije dokazati, pokazati,... a ne samo okititi se jugoslovenstvom i misliti da je mnogo toga po defaultu.
A upravo se desnica krije iza ideologije, rase, pripadnosti ovom ili onom,.... i kroz to umislja nekakvu superiornost.
-
hAZNADAR
#3989 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
I to je jedna od zabluda iz Jugoslavije. Da se seljaci spominju u negativnom kontekstu i da se tako opisuje neciji muzicki ukus, zanr,....Tempo wrote: ↑14/01/2020 23:23
jel vi sanjate te jugoslovenske zastave? mislim, ok je to, sanjajte slobodno, ali ne treba gubiti kontakt sa realnoscu. u zagrebu niko ne mase jugoslovenskim zastavama. a pravo da ti kazem, ti sto idu na brenine koncerte su uglavnom seljaci, a od takvih ce slabo biti jugosloven.
Istima je cool slusati country, latino, irish,... folk.
- piupiu
#3990 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
@hAZNADAR Ti si mi na nevidljivoj listi, pa ne znam šta si napisao, nekada prije si imao veoma lucidnih i zanimljivih komentara na ovu gore temu, a ako je opet nešto oko FGR i jugokomunjara, halali ovo obraćanje!
-
Tempo
- ZeModerator
#3991 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
sve su to seljaci. nemoj sad da ponavljam sto puta receno radi neke korektnosti prema ratarima i stanovnicima sela. zna se sta su seljaci.hAZNADAR wrote: ↑15/01/2020 16:40I to je jedna od zabluda iz Jugoslavije. Da se seljaci spominju u negativnom kontekstu i da se tako opisuje neciji muzicki ukus, zanr,....Tempo wrote: ↑14/01/2020 23:23
jel vi sanjate te jugoslovenske zastave? mislim, ok je to, sanjajte slobodno, ali ne treba gubiti kontakt sa realnoscu. u zagrebu niko ne mase jugoslovenskim zastavama. a pravo da ti kazem, ti sto idu na brenine koncerte su uglavnom seljaci, a od takvih ce slabo biti jugosloven.![]()
Istima je cool slusati country, latino, irish,... folk.
-
Tempo
- ZeModerator
#3992 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
iz lexikona yu mitologije
to je naravno samo djelic vece slike jugoslovenstva i jugoslavije, o kojoj nepoznati mislioc kaze ovo:
Rijetko koji bend u povijesti jugoslavenskog rock‘n’rolla je imao publiku koja se toliko saživljala s njima. Tu publiku činili su mladi urbani ljudi diljem Jugoslavije, samosvjesni, obrazovani, drčni, senzibilni, neopterećeni “historijom”, odrasli u blagostanju 1970-ih i 1980-ih. Prva smo generacija koja se istinski, s radošću i hedonistički prepuštala uživanju u šarenoj kulturnoj raznolikosti i fantastičnoj, uzbudljivoj interakciji između Beograda, Zagreba, Rijeke, Ljubljane, Sarajeva i Skoplja, međusobno se uvažavajući i inspirirajući. Odbacivši floskulu, mi smo je dezideologizirali; nismo hinili “bratstvo i jedinstvo” — živjeli smo ga. Živjeli smo Utopiju, Svijetlu Budućnost, onakvu o kakvoj je sanjao Ilirski pokret, bili smo prvi “idealni” Jugoslaveni, oni “na kojima svijet ostaje”.
Imali smo osjećaj da nas ništa ne može zaustaviti. A zaustavilo nas se. Toliko smo valjda bili obuzeti besramnim uživanjem da nismo primijetili Zlo koje je nadolazilo sa svih strana. Zateklo nas se u potpunosti nespremne, nepripremljene; ni dan danas nije mi jasno kako su nas, onakve, uspjeli nadglasati oni kojima je smetala različitost kojom smo se mi napajali. Posakrivali smo se u mišje rupe, oni hrabriji razbježali su se po svijetu. Nema nas više. A bili smo so close. Bar smo tako osjećali. Da je bilo “još samo par godina za nas” mogli smo postati odlučujuća većina; umjesto toga danas se nosimo kako znamo sa svojom promašenošću.
to je naravno samo djelic vece slike jugoslovenstva i jugoslavije, o kojoj nepoznati mislioc kaze ovo:
Jugoslavija kao drzava, kao revolucionarni pokret, kao ideja, je bila daleko veca od sume njenih delova.
Eto vam sada vase pigmejske drzave nacionalisti, bedne, zavisne, kolonizovane i prezaduzene.
Labud kada potegne ovu pricu u kafani bude nadglasan od strane glasnih neznalica, zato je naucio da Mu je bolje da pije sam i ponekad pusti suzu samotnjacku. Tesko je gotovo uvek biti u pravu.
(Labud, 03. avgust 2016 17:12)
- LBVIEW
#3993 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Naravno da sam ga citirao u tom kontekstu, jer kad se vec smatra vrhovnim intelektualnim autoritetom, red je procesljati sto "zlatno tele" propagira. I, gle cuda, takav um nije konsekventan, pa u jednom tekstu "Slovenci ne bi trebali glumatati u Handkeovom filmu", a u drugom "najbolje bi fino bilo da se vi u Bosni razdruzite". Mislim,ako on smatra kako ima pravo tudjim *dom gloginje mlatiti, zasto ja ne bih mogao podsjetiti kako on to radi , dok kuci, u dezeli, offcourse, propagira nesto drugo.piupiu wrote: ↑15/01/2020 16:12Pa njegov je odgovor upravo ilustracija tog procesa. Svaka se tema vraća na istu metatemu. Niti jedan 'thread' ne može bez podsjećanja na to ko je nas pobio. Ti nisi Žižeka citirao u kontekstu slovenačkog odnosa prema Yu, što je bila namjera i tema, nego u kontekstu njegovih komentara o Bosni i Handkeu. I to selektivno, samo tamo gdje smo mi sad i Žižekove žrtve (ima on i.puno drugih izjava i analiza).
Sto se tice "viktimoloskog narativa", ja ne kontam sta vi iz ekipe "kozmopolita, ili kako god
I sta mislis, kako bi isti taj Zizek pisao da su kojim slucajem, npr. Italijani Slovencima napravili fojbe prije dvadesetak godina?
- Hajvan
-
The 51st State
#3995 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Tupis teoretski akademsku pricu, takozvani bosnjacki nacionalizam je primarno reaktivne prirede i nepostojeci kao termin kada ga se poredi sa hrvatskim i srpskim u pogledu ciljeva, okvira i uticaja. A lijepo ga je strpati zarad moralnog komformizma sa njima jer tako si ko biva objektivniji i siroj pubkici prihvatljiviji, meni je to ljigavo.piupiu wrote: ↑15/01/2020 16:12Pa njegov je odgovor upravo ilustracija tog procesa. Svaka se tema vraća na istu metatemu. Niti jedan 'thread' ne može bez podsjećanja na to ko je nas pobio. Ti nisi Žižeka citirao u kontekstu slovenačkog odnosa prema Yu, što je bila namjera i tema, nego u kontekstu njegovih komentara o Bosni i Handkeu. I to selektivno, samo tamo gdje smo mi sad i Žižekove žrtve (ima on i.puno drugih izjava i analiza).
- piupiu
#3996 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
A. Kontrapitanje - možemo li mi nakucati jednu jedinu stranicu na ovoj temi, a da neko na njoj ne spomene Srbe i rat?LBVIEW wrote: ↑15/01/2020 17:07Naravno da sam ga citirao u tom kontekstu, jer kad se vec smatra vrhovnim intelektualnim autoritetom, red je procesljati sto "zlatno tele" propagira. I, gle cuda, takav um nije konsekventan, pa u jednom tekstu "Slovenci ne bi trebali glumatati u Handkeovom filmu", a u drugom "najbolje bi fino bilo da se vi u Bosni razdruzite". Mislim,ako on smatra kako ima pravo tudjim *dom gloginje mlatiti, zasto ja ne bih mogao podsjetiti kako on to radi , dok kuci, u dezeli, offcourse, propagira nesto drugo.piupiu wrote: ↑15/01/2020 16:12Pa njegov je odgovor upravo ilustracija tog procesa. Svaka se tema vraća na istu metatemu. Niti jedan 'thread' ne može bez podsjećanja na to ko je nas pobio. Ti nisi Žižeka citirao u kontekstu slovenačkog odnosa prema Yu, što je bila namjera i tema, nego u kontekstu njegovih komentara o Bosni i Handkeu. I to selektivno, samo tamo gdje smo mi sad i Žižekove žrtve (ima on i.puno drugih izjava i analiza).![]()
Sto se tice "viktimoloskog narativa", ja ne kontam sta vi iz ekipe "kozmopolita, ili kako godod Bosnjaka ocekujete, nakon sto su politicki Srbi jasno rekli sta o tim zrtvama Bosnjaka misle? Koncenzus po pitanjima ratnih desavanja, prestanak obiljezavanja masovnih zlocina, prestanak prozivanja odgovornih..?
I sta mislis, kako bi isti taj Zizek pisao da su kojim slucajem, npr. Italijani Slovencima napravili fojbe prije dvadesetak godina?
B. Šta mislim o Žižeku? Ne mislim pretjerano o njemu, a kad mislim, mislim da je filozof-provokator koji je još 1992. opisao unaprijed sve ono što će nam se desiti. Pa kad napiše nešto ovako, ja se zamislim šta je pisac htio da kaže, zašto je rekao to što je rekao i ima li u tome kakve istine, ne proglasim ga srpskim agentom i neprijateljem nacije.
- piupiu
#3997 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Tupim o onome što me nervira, a tebi ako je ljigavo, Bože moj.The 51st State wrote: ↑15/01/2020 17:13
Tupis teoretski akademsku pricu, takozvani bosnjacki nacionalizam je primarno reaktivne prirede i nepostojeci kao termin kada ga se poredi sa hrvatskim i srpskim u pogledu ciljeva, okvira i uticaja. A lijepo ga je strpati zarad moralnog komformizma sa njima jer tako si ko biva objektivniji i siroj pubkici prihvatljiviji, meni je to ljigavo.
-
The 51st State
#3998 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Nervira te percepcija, sigurno ne faktografija. Ono gadja se benigna pojavnost zanemarujuci sustinu i uzrok.piupiu wrote: ↑15/01/2020 17:19Tupim o onome što me nervira, a tebi ako je ljigavo, Bože moj.The 51st State wrote: ↑15/01/2020 17:13
Tupis teoretski akademsku pricu, takozvani bosnjacki nacionalizam je primarno reaktivne prirede i nepostojeci kao termin kada ga se poredi sa hrvatskim i srpskim u pogledu ciljeva, okvira i uticaja. A lijepo ga je strpati zarad moralnog komformizma sa njima jer tako si ko biva objektivniji i siroj pubkici prihvatljiviji, meni je to ljigavo.
Bosnjacki nacionalizam ne postoji.
Last edited by The 51st State on 15/01/2020 17:25, edited 1 time in total.
- piupiu
- piupiu
#4000 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU
Nervira me nacionalizam u mojoj mahali, kojim se ljudima začepljavaju usta na sve moguće teme.