STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Kejn

#4076 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Kejn »

Tempo wrote: 15/01/2020 20:58
Kejn wrote: 15/01/2020 20:56
Tempo wrote: 15/01/2020 20:53

https://bs.wikipedia.org/wiki/ZAVNOBiH
procitaj, popuni provalije u svojoj supljoj glavi, nauci nesto o svojoj zemlji.
Al fkt ovi FGR-ovci imaju manire kočijaša. Šta ovaj link treba da predstavlja? Koliko ti je godina uopšte?

vi RSB imate odlike upregnute marve, pa je logicno da vam se obracam manirima kocijasa.
:D
Nek ostane ovaj tvoj "komentar" da ljudi vide kako izgleda prosječna pristalica Dozerovih i Piupiov-ih mentalnih akrobacija.
Hank Paldum

#4077 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

Kejn wrote: 15/01/2020 20:51

Zamolit ću te bez ad hominema da te ne prijavljujem bezveze. To sve što nabrajaš nije imala ni SR BiH, a ona je po tebi država a RS nije? :D
Al fkt ovi FGR-ovci imaju manire kočijaša. Šta ovaj link treba da predstavlja? Koliko ti je godina uopšte?
:lol: ovaj Tempo mi je na ignore pa mu vidim postove samo kad ga neko citira ali divno je pročitati da je ovo već treći forumaš koji je primjetio da je taj na nivou malog djeteta koji želi sa odraslima da razgovara. Kladim se da će još neko to shvatiti.
Aferim Tempo, srozao si 160 stranica normalne diskusije sa provalama i ad hominem jer si nesposoban da vodiš diskusiju sa odraslima :thumbup:
MorningStar

#4078 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

A ostali ono kultura fini , konkretni ... :lol: sta ste skocili na covjeka finocom napadate :D
madner

#4079 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by madner »

To sebi tepate da ste ozbiljni, pored onih hajte prvo u Banja Luku upisa. Pristojnost je jedno, snaga argumenta drugo.
Tempo
ZeModerator

#4080 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Tempo »

potpuno ste me razocarali. iskreno, ocekivao sam da ce bar neko od nacionalista pitati sta znaci RSB.
bar jedan, ali ne. i am devastated.
¤ jelena ¤

#4081 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by ¤ jelena ¤ »

Hank Paldum wrote: 15/01/2020 20:33
To je rezultat što su Srbi i Hrvati imali sve kao narod, od imena preko jezika dok smo mi bili neki tamo Muslimani bez svog identiteta. Tako sve isto rade i današnji Bosanci FGRovci "Prihvatamo da postoje Srbi i Hrvati u BiH i sa njima želimo graditi građansku državu a te gluposti sa Bošnjacima, ma svi smo mi Bosanci, kakav Bošnjoook pa mogu odmah biti i Štrumf" i tako bi trebaju i u sadašnjoj državi isto kao u SFRJ Hrvati i Srbi imati svoj identitet a Bošnjaci biti opet bez identiteta, poznati samo kao državljani BiH.
Ne sam državljani BiH, nego kao najbrojniji konstitutivni narod u temeljima ove državi. A taj status ne služi sam za likovanje, nego nosi i određenu težinu u vidu odgovornosti, čega mnogi Bošnjaci, a bošnjački političari pogotovo, očito nisu baš svjesni.

Kažem mnogi, ne kažem svi.

Kako god, istorija piše, ostatak svijeta gleda, a buduće generacije nasljeđuju sve naše sramote, komplekse, javašluke, gluposti...a po modelu uče sve ove kuknjave i kmečanja o permanentnoj ugroženosti, koje danas, sad...na početku 2020. godine....tjeraju iz ove zemlje i one donekle situirane, što bijeda i besperspektivnost nisu uspjele otjerati.
Kejn

#4082 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Kejn »

Hank Paldum wrote: 15/01/2020 21:10

:lol: ovaj Tempo mi je na ignore pa mu vidim postove samo kad ga neko citira ali divno je pročitati da je ovo već treći forumaš koji je primjetio da je taj na nivou malog djeteta koji želi sa odraslima da razgovara. Kladim se da će još neko to shvatiti.
Aferim Tempo, srozao si 160 stranica normalne diskusije sa provalama i ad hominem jer si nesposoban da vodiš diskusiju sa odraslima :thumbup:
Ja sam gori što diskutujem sa njim.
Hank Paldum

#4083 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

MorningStar wrote: 15/01/2020 21:15 A ostali ono kultura fini , konkretni ... :lol: sta ste skocili na covjeka finocom napadate :D
Ma kakva finoća :D bilo je ovdje žestokih diskusija, niko nema ništa protiv toga, odrasli smo ljudi ali šta ovaj postavlja su žešće provale.
Ali da ne trošim više vrijeme na njega da ti odgovorim na pitanje sa prethodne stranice koja je borba Bošnjaka i čija je BiH. Naša borba je ulazak u Nato i EU kao i državljanina svake druge države. Popis 2013. je možda i zadnja bitka bila za naš identitet ali hvala Bogu i to smo prebrodili i rezultat je bio više nego pozitivan, treba samo pogledati mali procenat Bosanaca sa popisa i sve je jasno
Palmalma

#4084 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Palmalma »

¤ jelena ¤ wrote: 15/01/2020 21:20
Ne sam državljani BiH, nego kao najbrojniji konstitutivni narod u temeljima ove državi. A taj status ne služi sam za likovanje, nego nosi i određenu težinu u vidu odgovornosti, čega mnogi Bošnjaci, a bošnjački političari pogotovo, očito nisu baš svjesni.

Kažem mnogi, ne kažem svi.

Kako god, istorija piše, ostatak svijeta gleda, a buduće generacije nasljeđuju sve naše sramote, komplekse, javašluke, gluposti...a po modelu uče sve ove kuknjave i kmečanja o permanentnoj ugroženosti, koje danas, sad...na početku 2020. godine....tjeraju iz ove zemlje i one donekle situirane, što bijeda i besperspektivnost nisu uspjele otjerati.
Varaš se, iako zvuči nevjerovatno, ali i srpska i hrvatska aktuelna politika pomažu bošnjačke nacionalističke ciljeve. Dominantna politika kod Bošnjaka (ona koja pobjeđuje na 99% izbora unazad 18 godina), tj. ona koja zastupa isključivo interese Bošnjaka muslimana u BiH, svjesna novog istorijskog procesa nakon 1995. i Daytona, vrlo uspješno igra dvostruku igru, koja s jedne strane glasno promoviše multietničku BiH, pa čak i građansku, dok s druge strane povlači mnoge poteze koji idu u pravcu stvaranja dvotrećinsko-većinske bošnjačko-muslimanske države.

Bošnjacima u BiH “odgovara” bilo kakvo vođenje politike od strane Srba i Hrvata, dok Srbima i Hrvatima odgovaraju samo određene vrste bošnjačke politike (ne sve).
Tempo
ZeModerator

#4085 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Tempo »

Hank Paldum wrote: 15/01/2020 21:34
MorningStar wrote: 15/01/2020 21:15 A ostali ono kultura fini , konkretni ... :lol: sta ste skocili na covjeka finocom napadate :D
Ma kakva finoća :D bilo je ovdje žestokih diskusija, niko nema ništa protiv toga, odrasli smo ljudi ali šta ovaj postavlja su žešće provale.
Ali da ne trošim više vrijeme na njega da ti odgovorim na pitanje sa prethodne stranice koja je borba Bošnjaka i čija je BiH. Naša borba je ulazak u Nato i EU kao i državljanina svake druge države. Popis 2013. je možda i zadnja bitka bila za naš identitet ali hvala Bogu i to smo prebrodili i rezultat je bio više nego pozitivan, treba samo pogledati mali procenat Bosanaca sa popisa i sve je jasno
sjajno. slavis sto ima malo bosanaca. slavis li sto ima jos manje srba i hrvata na teritorijama pod kontrolom sda?
piupiu

#4086 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

The 51st State wrote: 15/01/2020 18:06 To je tvoje misljenje nicim potkrepljeno, pito sam te , odgovori.
Je l' ovo meni upućeno? :?

Haj' da ne komentarišem kako meni zvuči ova naredba. :lol:

Već sam ti u prvom odgovoru stavila definiciju nacionalizma, i odmah ti dala primjer nacionalističkog stava u tvom sopstvenom postu, koji je stigao kao naručen i zorno ilustruje definiciju nacionalizma koju sam ti dala.

Odmah ispod sam ti kontrirala u tezi da se bošnjaštvo zalaže za gradjansku i sekularnu državu. Kako se SDA, koja tvrdi da je svebošnjačka 'matična' stranka, zalaže za gradjansku i sekularnu državu? Zar nije njihov najbliži politički partner Islamska zajednica? Zar sprega crkve i politike nije jedna od osnovnih karakteristika etnoreligijskog nacionalizma na Balkanu? Kako se ef. Cerić u svojim političkim izletima zalagao za gradjansku i sekularnu BiH svih beha naroda:? Pa, mislim, fakat me vrijedjaš. :)

Ja mogu onako ofrlje napisati 4-5 karakteristika ili primjera bošnjačkog nacionalizma, koji mi (kad već ne mogu vjerovati svojim očima i ušima, nego moram tvojim) ukazuju na to da on postoji:

1. Popis stanovništva imao je za cilj da Bošnjaci (Bošnjak, vjera islam, jezik bosanski) prebace 51%, da bi se dokazalo da je Bosna nacionalna država Bošnjaka, je li tako? Gdje su u gorepodvučenom propagandnom obraćanju ljudima koji žive (ili ne žive) u BiH i u toj politici gradjanski, sekularni i integrativni aspekti?

Da citiram Mujkića, da ne bude da samo ja nešto fantaziram i izmišljam bošnjački nacionalizam 'kojeg nema' (sad nas već ima dvoje koji ga vidimo):
Ako smo s ljudima oko nas uistinu postali takvim kakvim nas je želio napraviti agresor, onda je pobjeda na njihovoj strani. Nažalost, mnogo je ljudi u ovoj zemlji, pa čak i onih koji sebe smatraju bosanskim patriotama, koji misle da je jedini način da se bore protiv nacionalizma onih drugih, da i sami postanu zadrti nacionalisti. Time sebe osuđuju na svoj budući mali entitet, svoju mini državicu. Bosna nije nacionalna država nego svoj identitet izgrađuje u suptilnom međuodnosu svojih različitosti. Njen identitet je dinamičan i dijalektičan i, ako mogu to slikovito prikazati, rekao bih kako suština Bosne i Hercegovine nije niti u Bosni niti u Hercegovini već u onom „i“, onom između, onom koje spaja različito, onom dakle otvorenom prostoru. Prema mom sudu, prava politička zadaća je čuvanje tog „između“ i te otvorenosti. Svaka druga politika je protivbosanska pa makar se zvala sto puta probosanskom. Naravno taj identitet je danas teško ugrožen. Borba za spas ove zemlje je borba upravo za takav identitet, a bojno polje za spas tog identiteta nije tek državni okvir i njegove institucije u što nas uvjeravaju bošnjački etnonacionalni lideri kojima su puna usta države, već društvo.

https://nap.ba/news/43189
2. Da li se u bošnjačkoj historiografiji i obrazovnom sistemu pojavljuju elementi mitomanije i kulturnog nacionalizma?

Evo, da ne pišem ja, juče ili prekjuče sam stavila link na kompletnu knjigu koju je objavio Husnija Kamberović, a koja govori, izmedju ostalog, i o tome (sad nas je troje, koji mislimo da postoji bošnjački nacionalizam). Danas ću, za promjenu, citirati Lovrenovića ( sad nas je već četvero):
Historijski gledano, bošnjački kulturni nacionalizam u mnogim elementima ima drukčiju dinamiku. On je bitno obilježen činjenicom da – od 1878. godine, dakle od završetka dugotrajne i apsolutne političke i vjerske dominacije nad pripadnicima drugih etnokonfesionalnih grupa u razdoblju osmanskoga vladanja Bosnom – nikada više nije imao priliku za dominaciju niti za ekskluzivno poistovjećivanje s državom, ako izuzmemo onaj kratki kaotični period unutar posljednjega rata, kada se, usred državne i nacionalne kataklizme, jedan tren u visokim bošnjačkim političkim krugovima sanjalo o vlastitoj državi barem na „prostoru koji se može perspektivno kontrolirati”. Grubo govoreći, strukturu današnjega bošnjačkog nacionalizma čini trijada: Bosna (zemlja, država) – islam (vjera, civilizacija) – Bošnjaci (temeljni državotvorni narod, nacija). Od početka devedesetih godina prošloga stoljeća do danas nastaje ogromna produkcija publikacija i javnih nastupa, u kojima se ta shema nastoji povijesno dokazati i legitimirati u „hiljadugodišnjem kontinuitetu”. Na ovom valu, tipičnom za rane faze svih nacionalnih zanosa, konstruiraju se mnoge figure i fantazme jedne „izmišljene tradicije” (u Hobsbawmovom smislu).

Nakon svega što se s Bošnjacima događalo u modernome dobu a naročito u ratu 1992-1995, nije teško razumjeti današnje nacionalne resantimane, frustracije i čežnje; nije ih teško razumjeti, ali isto tako nije u njima teško prepoznati jasne tipske pojave nacionalizma i ekskluzivizma, fatalno ekvivalentnoga dvama ranije spomenutima, koji Bosnu i Hercegovinu ništa manje od njih, u negativnoj sinergiji s njima, stalno drži u stanju političke nedovršenosti i nestabilnosti („prisvajanje” države, svođenje srpskog i hrvatskog nacionalnog identiteta samo na vjerski – pravoslavni i katolički, redizajniranje povijesti u „ključu” obnavljanja starih i stvaranja novih nacionalnih mitova, idealizacija „karaktera” i vrijednosti vlastitoga naroda nasuprot drugim narodima i islama nasuprot drugim vjerama, itd).

http://ivanlovrenovic.com/clanci/bosna- ... ercegovini
Pa dalje, još Lovrenovića:
Etnonacionalizam je sveprožimajući elemenat javnoga mnijenja i tzv. kulturnoga modela u današnjoj Bosni i Hercegovini, u sve tri etničke zajednice podjednako. Kombiniran s religijsko-kon-fesionalnom komponentom i ojačan njome, on je dubinski impregnirao baš sve strukture društvenoga života: službe-ni politički diskurs, kulturnu sferu, sustav obrazovanja po cijeloj vertikali od vrtića do univerziteta, medije, diskurs vjerskih zajednica i njihovih lidera... Uz to još treba dodati opći pad kulturnih i vrijednosnih kriterija, te intelektualnih i profesionalnih standarda.

U takvom svijetu, u kojemu je etničko-konfesionalno-politički kolektivizam temeljna društvena vrijednost, “čistoća” i samodovoljnost vlastite etničke kulture predmet obožavanja, a zazor prema drugoj etničkoj grupaciji glavno ideološko “gorivo”, te u kojemu je vrijednosno-kriteoriološki sustav narušen do granice raspadanja, a socijalni status više od polovice stanovništva gotovo parijski – jedva da je i zamisliv pojedinac kao politički subjekt u građanskom smislu riječi, kao nosilac demokratski iskazane i oblikovane političke volje. Nasuprot tomu, takav svijet idealan je laboratorij za proizvodnju kolektivnih strahova, za jačanje tribalnih refleksa, za sve oblike masovne manipulacije, u kojima demokracija, vazda pod prividom potpune legalnosti i legitimnosti, biva izobličena.
3. Da li se činjenica da veliki broj gradjana BiH - Bošnjaka i neBošnjaka - tvrdi da postoji bošnjački nacionalizam i da isti osjete na sopstvenoj koži, registruje kod tebe? Čini mi se da ne, jer vidim da je manifestni nacionalizam tebi normalizovan ('oni su civilizacijski ispod nas' ili kako već ono bi). Na stranu što mi se čini da zaboravljamo dinamiku u YU, tvrdeći da je Bosna primarno nacionalna država Bošnjaka, i da se njihova u Bosni ima najviše pikati? To je teza koja se i na ovom forumu redovno plasira kao neki svima znani i opšteprihvaćeni postulat. Nacionalistička, a ne integrativna, gradjanska teza.

"Idite ako vam se ne svidja", "slijedi traktorijada", "oni su civilizacijski ispod nas", "nema s njima života", "ode Hajrudin, dodje Vlastimir", "kopilad iz miješanih brakova" podriva bošnjački narod (autori Dž. Latić, Duraković, Karić, nekada sveto trojstvo), "neće Vlah vladati Srebrenicom" lijepo je zborio Kavazović tokom predizborne kampanje, pa se još ljepše vadio rječnikom koji, pretpostavljam, nijedan Bošnjak nije razumio, jer se ne razumiju u bošnjački nacionalizam. Kakve su to teze ako nisu nacionalističke? To što postoji tudji nacionalizam ili što se on desio prvi, ne znači da bošnjačka reakcija ne predstavlja nacionalizam.

Eto, dosta od mene. Ne mogu više na ovu temu. Živio.

Inače, šta mislimo o bivšoj Yu? :run:
piupiu

#4087 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

The 51st State wrote: 15/01/2020 20:21 ako je apsoultna ravnopravnost naroda i gradjana izraz bosnjackognnacionalizma onda postoji.
Kad ću se ja, kao Bosanka, moći kandidovati za poziciju predsjednika države u toj apsolutnoj ravnopravnosti?
piupiu

#4088 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

LBVIEW wrote: 15/01/2020 19:51
piupiu wrote: A. Kontrapitanje - možemo li mi nakucati jednu jedinu stranicu na ovoj temi, a da neko na njoj ne spomene Srbe i rat?
A. Na ovoj temi tesko, jer je rat pripremljen i pokrenut od strane JNA.
Zar je ovo tema o ratu?
Palmalma

#4089 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Palmalma »

piupiu wrote: 15/01/2020 22:25
The 51st State wrote: 15/01/2020 20:21 ako je apsoultna ravnopravnost naroda i gradjana izraz bosnjackognnacionalizma onda postoji.
Kad ću se ja, kao Bosanka, moći kandidovati za poziciju predsjednika države u toj apsolutnoj ravnopravnosti?
Kada Srbi i Hrvati pristanu na model izbora koji imaju i u Srbiji i u Hrvatskoj .
piupiu

#4090 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Palmalma wrote: 15/01/2020 22:32
piupiu wrote: 15/01/2020 22:25
Kada Srbi i Hrvati pristanu na model izbora koji imaju i u Srbiji i u Hrvatskoj .
A koja bošnjačka stranka trenutno ima taj model u svojoj političkoj platformi? Ili bar rodnu ravnopravnost, kad smo kod 'apsolutne ravnopravnosti'.
Tempo
ZeModerator

#4091 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Tempo »

piupiu wrote: 15/01/2020 22:11

to je bila najljepsa zemlja na svijetu
CPT

#4092 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Tempo wrote: 15/01/2020 12:21
CPT wrote: 15/01/2020 08:00
Tempo wrote: 15/01/2020 01:22miting istine iz 89 je velikosrpski miting, krenuli oni da donesu 'istinu' o kosovu, a ne pro jugoslovenski.
U kontekstu ove price tema nema razlike. Da se nije radilo o Kosovo mozes vidjeti vec po paroloma na tablama. Kosovo je bilo izgovor za jednu i drugu stranu. Srbi su dokazivali sta ce biti "ako neko ode", a Slovenci kroz Albance testirali sta ce se desiti ako odes. Zbog toga onaj poznati skup u CD prije rata (podrske Albancima).
aj ne seri,

velikosrpski nije isto sto i jugoslovenski. ne da nije isto, nego nebo i zemlja.
hoces znati sta pise na transparentima? pa to povezi sa onim sto si sam napisao :wink:
MorningStar

#4093 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

Evo i slovenca , samo je on falio :skoljka:
Tempo
ZeModerator

#4094 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Tempo »

CPT wrote: 15/01/2020 22:52
Tempo wrote: 15/01/2020 12:21
CPT wrote: 15/01/2020 08:00

U kontekstu ove price tema nema razlike. Da se nije radilo o Kosovo mozes vidjeti vec po paroloma na tablama. Kosovo je bilo izgovor za jednu i drugu stranu. Srbi su dokazivali sta ce biti "ako neko ode", a Slovenci kroz Albance testirali sta ce se desiti ako odes. Zbog toga onaj poznati skup u CD prije rata (podrske Albancima).
aj ne seri,

velikosrpski nije isto sto i jugoslovenski. ne da nije isto, nego nebo i zemlja.
hoces znati sta pise na transparentima? pa to povezi sa onim sto si sam napisao :wink:
pa sta ce napisat jadan ne bio. nece valjda kolji sve redom za veliku srbiju. miting je velikosrpski.
evo ti ovdje sve pise: https://hr.wikipedia.org/wiki/Antibirok ... revolucija
Tempo
ZeModerator

#4095 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Tempo »

MorningStar wrote: 15/01/2020 22:54 Evo i slovenca , samo je on falio :skoljka:
ja ba... stvarno bi platio sto eura samo slike da im vidim.
hAZNADAR

#4096 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 15/01/2020 22:11

"Idite ako vam se ne svidja", "slijedi traktorijada", "oni su civilizacijski ispod nas", "nema s njima života", "ode Hajrudin, dodje Vlastimir", "kopilad iz miješanih brakova" podriva bošnjački narod (autori Dž. Latić, Duraković, Karić, nekada sveto trojstvo), "neće Vlah vladati Srebrenicom" lijepo je zborio Kavazović tokom predizborne kampanje, pa se još ljepše vadio rječnikom koji, pretpostavljam, nijedan Bošnjak nije razumio, jer se ne razumiju u bošnjački nacionalizam. Kakve su to teze ako nisu nacionalističke? To što postoji tudji nacionalizam ili što se on desio prvi, ne znači da bošnjačka reakcija ne predstavlja nacionalizam.

Eto, dosta od mene. Ne mogu više na ovu temu. Živio.

Mislimo da je proizvela nakaradne standarde i azlicite arsine.
To sto si navela je ekstremizam, primitivizam,.... koje je vise u domenu vjerskog negoli nacionalnog. Imala si i u vrijeme socijalizma mahalaca i seljaka koji su branili djeci da imaju vezu sa Vlahom,... pa jesu li bili bosnjacki nacionalisti mozda? Navodis primjer imama i mladomuslimana i to tumacis kao nacionalizam. :lol: PA upravo su mladomuslimani bili glavni protivnici nacionalizma jer su propagirali jedinstvo Umeta a ne nacije,.. imas to i u deklaraciji A.I. A i citiranje Lovrenovica iz konteksta je pomno probrano - uostalom ako je Lovrenovic i locirao nacionalizam u Bosnjaka - nije nikada izjednacio sa susjednim sto fgr ekipa predano radi na klixu od kada postoji. Ima i vehabija sto pozivaju na traktorijadu iz osvete - nacionalisti mozda?

Svaki narod ima svoje ekstreme, zaguljene papke,... ali nacionalizam je nesto mnogo kompleksnije i ti to jako dobro znas - samo bi se sada razbacivala terminologijom u smislu izjednacavanja.

Ono sto je prijeko potrebno jugoslovenstvu, jugoslovenskoj ideologiji jeste upravo stavljanje svih drugacijih u isti kos da bi sebe prikazali kao uzvisenije i lafo objektivne. Zato se uz cetnike i ustase moraju umetnuti i balije - inace jugoslovenstvo nema svoj smisao. Danasnji fgr kao produkt toga, atavizam toga,... mora izjednaciti strane inace gubi svoj smisao.

I to samo u BiH. Ima fgr i u Zagrebu i Beogradu,.. licno ih znam dosta,... ista kuknjava zbog papaka sto unistavaju grad, ista kuknjava na desnicare, ista kuknjava na primitivizam,.. - ali ima bitna razlika. Zagrebacki i beogradski fgr nema naslijedne kompleks iz YU konto svog etnickog i vjerskog backogrounda i to postuje. Bosanski se nastoji ograditi jer jos vjeruje da je postovanje toga - civilizacijski pad i andricevsko unazadjivanje. I tu opet pocetna recenica o nakaradnim standardima. Ako si nadosla na taj nivo da pamet, postenje, kulturu, realnost,... tumacis samo kroz prizmu podobnosti i da svaki tvoj dobar kakav god da je - ti si otisla u ekstremizam bila toga svjesna ili ne. Takodjer ako u startu odbacujes sve i blatis bilo sta od nekoga ko nije tvoj - isto ekstremizam. Uzalud ti je citiranje knjizevnika, sociologa, filozofa, razbacivanje smart pojmovima,... ako podupires i branis krkane - skim si takav si.
Tempo
ZeModerator

#4097 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Tempo »

ti nazadare trebas vise citati, a manje pisati.
hAZNADAR

#4098 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 15/01/2020 18:50
hAZNADAR wrote: 15/01/2020 18:46
MorningStar wrote: 15/01/2020 18:04
Nacionalizam je dobar kada je nacionalizam to sto treba da bude - medjutim nacionalizam kod bosnjaka se izgleda definise kao mrznja prema srbima+vjera= to je to.
Sta onda reci za FGR koji je samo nabrijan na Bosnjake i islam? Kosmopolitizam, ljevica,... mozda :lol: ?
FGR je nabrijan na Bosnjake i Islam jer se pretvaraju u samo jos jednu razbijacku struju BiH - znaci da mi sebi zaokruzimo begovata.Hoce li neko shvatiti da BiH moze postojati samo kao drzava 3 naroda ili da neko skupi snage pa namlati druge .. (druga opcija veoma tesko da ce se desiti)

Kako je izgledala ideja nezavisne BiH a na cemu se zavrsila i to fokus na upravo one “branioce” iste koji okrenuse kormilo u po frke ?

O vjeri da ne pocinjem - sekularna drzava znaci vjeru odmaci od politike - sve vjere.
PA nebih bas rekao da su Bosnjaci za serijatsko uredjenje. Ustvari su mnogo vece demokrate od fgr koji jos zali za jugo diktaturom.

Samo se vi nabrijavajte na Bosnjake - imate plaho hajra od toga. Bosnjaci ce do daljnjega i dalje jedini postovati institucije drzave, jedini prihvatati neutralni dan drzavnosti, jedini prihvatati neutralnu plavo-zutu zastavu, jedini postovati onaj neutralni intermeco od himne, ... na nekih 20 i kusur % teritorija, zabranjenim jezikom na pola drzave, raspodjelom u institucijama vjecito na svoju stetu,... tj imaju trenutno i vecih problema od razocaranih fgr sto nemaju drugog paravana od onog kojeg najvise mrze.
Koji crnjak za takve poput tebe da jedino u sjeni Bosnjaka mozete djelovati, bas onih koje najvise prezirete jer nema druge,..
hAZNADAR

#4099 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Tempo wrote: 15/01/2020 23:27 ti nazadare trebas vise citati, a manje pisati.
Auuuu jos jedan akademik samo zbog YU znackice.
Sreca tvoja pa imas samo jedan paravan gdje mozes izigravati to.

Do skora nije bilo mnogo fgr bosanstva u Brckom, Jajcu, Kozarcu, Stocu,... danas ima vise zahvaljujuci jednom paravanu iza kojeg se fgr jedino krije. Nece naravno u Banjaluci traziti paravan - vec zna se gdje.

Kao u prirodi imas ribice koje zive samo u sjenci velike ribe i nikako drugacije. Tako i jugoslovenstvo iliti fgr moze samo da se prilijepi uz Bosnjake - sto im je izgleda i najteze pada. :mrgreen:
Image
Tempo
ZeModerator

#4100 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Tempo »

hAZNADAR wrote: 15/01/2020 23:43
Tempo wrote: 15/01/2020 23:27 ti nazadare trebas vise citati, a manje pisati.
Auuuu jos jedan akademik samo zbog YU znackice.
Sreca tvoja pa imas samo jedan paravan gdje mozes izigravati to.

Do skora nije bilo mnogo fgr bosanstva u Brckom, Jajcu, Kozarcu, Stocu,... danas ima vise zahvaljujuci jednom paravanu iza kojeg se fgr jedino krije. Nece naravno u Banjaluci traziti paravan - vec zna se gdje.

Kao u prirodi imas ribice koje zive samo u sjenci velike ribe i nikako drugacije. Tako i jugoslovenstvo iliti fgr moze samo da se prilijepi uz Bosnjake - sto im je izgleda i najteze pada. :mrgreen:
Image
ma ne, ozbiljno. pises gluposti. pravi si RSB.
Locked