STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
piupiu

#4101 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Tempo wrote: 15/01/2020 23:46 Auuuu jos jedan akademik samo zbog YU znackice.
Ko je prvi akademik? Ja? Ja nisam akademik, samo imam pljuskavice i vremena da googlam. :lol:
Tempo
ZeModerator

#4102 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Tempo »

piupiu wrote: 15/01/2020 23:58
Ko je prvi akademik? Ja? Ja nisam akademik, samo imam pljuskavice i vremena da googlam. :lol:
nisam ovo ja napisao. nemam pojma o cemu se radi.

ozdravi nam brzo.
Tempo
ZeModerator

#4103 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Tempo »

.
Tempo
ZeModerator

#4104 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Tempo »

hAZNADAR wrote: 15/01/2020 23:43
Kao u prirodi imas ribice koje zive samo u sjenci velike ribe i nikako drugacije.

jebo konju majku... ovako glupu recenicu ne bi napisao ni emir hadzihafizbegovic na lsd-ju
Bloo
Globalna šefica

#4105 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

piupiu wrote: 15/01/2020 16:27
Bloo wrote: 15/01/2020 16:23 @piupiu

mozda bi ispravan izraz bio perpetuating victimhood?
imali smo neku diskusiju oko clanka i bas pricali o tome kako je tesko ovo prevesti, a pokriva dosta iz trenutne diskusije
Victimhood na jednu stranu, a viktimološki nacionalizam na drugu. Kao dva posebna fenomena. Ja sam govorila o nacionalizmu koji se gradi na narativu žrtve.
S tim da mi se čini da je vikt. nacionalizam prisutan od 1943. (naravno retroaktivno), dok u ranijim periodima se naglašava supremacija i autohtonost (naravno opet retroaktivno iz pozicije 90tih).
hAZNADAR

#4106 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

Tempo wrote: 16/01/2020 00:42
Kao u prirodi imas ribice koje zive samo u sjenci velike ribe i nikako drugacije.

jebo konju majku... ovako glupu recenicu ne bi napisao ni emir hadzihafizbegovic na lsd-ju
Ja mislim da su dvije prisutne fgr dame odusevljene tvojim visokoumnim komentarima i rjecnikom. :D
hAZNADAR

#4107 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 15/01/2020 23:58
I vremena da sortiras ljude po podobnosti. Ah ta divna vremena kada sam bio Anakin davne 2012-te i dobijao lajkove na forumu,.. dok ne rece kako je YU imala ipak neke greske,.. i tada postah Darth :mrgreen: Bolje ikad nego nikad.
Bloo
Globalna šefica

#4108 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

Zapravo me više podsjecas na senatora Palaptinea aka Dartha Sidiousa, nevezano za YU. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#4109 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

Tempo wrote: 16/01/2020 00:42

7 dana out za vrijeđanje
John Cleese

#4110 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by John Cleese »

hAZNADAR wrote: 16/01/2020 09:42 Ah ta divna vremena kada sam bio Anakin davne 2012-te i dobijao lajkove na forumu,.. dok ne rece kako je YU imala ipak neke greske,.. i tada postah Darth :mrgreen: Bolje ikad nego nikad.
Ma nisi ti "Darth" - ti si Kalimero :D

Evo pisao sam, primjera radi i ja o kojekakvim greskama - da kazem kako sam pisao da je "YU imala neke greske" bi cak bio i zesci eufemizam, pa ipak nemam takav "problem" kao ti :|

I za taj famozni "sukob" oko bosanstva i bosnjastva sam jasno napisao i da je tragikomican i zasto - i opet nista :|

Da nece, ipak, biti da si ljudima antipatican iz drugih razloga, a ne zato sto si (uglavnom na forumu, a i to sa bezbjedne i geografske i vremenske udaljenosti, sto je, prakticno dokazano, pri vrhu liste tvojih prioriteta) tako "veliki" Bosnjak?

Sta ti mislis? :D
Dozer

#4111 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Hajvan wrote: 15/01/2020 17:54 da li je nacionalizm glup ili pak sovinizam?

ako je nacionalizam glup, gliupa je i pojela na nacije/drzave

trebaju se ukinut..onda cemo se kleti u brandove, a multinacionalne kompanije ce nam korijti upotpunosit zivot i zivotnu sredinu

hm, odjednom nacije/drzave vise ne djeluju tako glupo…

:lol:

cuj nacionalizam glup?!?

a socijalizam, komunizam, kapitalizam, feminizam??
izam?

:run:
Nacionalizam je glup ukoliko prelazi vlastite drzavne granice.
Etno-nacionalizam je jos gluplji jer rastura vlastite drzavne granice.
Nije pretesko zakljuciti u sta spadaju BH Bosnjaci, Srbi i Hrvati....
Last edited by Dozer on 16/01/2020 12:44, edited 2 times in total.
Dozer

#4112 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Jes' da ovo nije bilo meni, ali naprosto "bode oci" ovolika kolicina friziranog nametanja...
hAZNADAR wrote: 15/01/2020 18:44 Vi se zalazete samo za malu enklavu u sarajevskom kantonu gdje mozete furati YU reload.
Znadem ja dobro te gradjanske i sekularne koji su narocito alergicni na jedan narod i vjeru. FGR fenomen nije politika vec socijalni.
Ono...kad sam sebe ubijedis u nebulozu o drugima, pa onda pokusavas i druge ubijediti da oni hoce ono sti ti mislis da hoce...
A za to imas kao dokaze,... neka stranka koja se zalaze za to mozda, neki jaci politicki pokret,...? :lol: Svako je vama bosnjacki fasista samo ako je Bosnjak. Ne trebaju vam ni dokazi ni ikakvi argumenti. Samo kazes da YU nije bila savrsena i namah si svrstan,... :D
SDA, SNSD/SDS, HDZ and all their satellites.
Sreca pa ste marginala u drustvu,... jos ovaj bastion na forumu i to je to.
Nek' ste vi vecina...vidimo gdje ste nas sve zajedno doveli, ukljucujuci i sebe same... U Svedsku, Njemacku, Sloveniju, Australiju, Ameriku, itd..
Jos godina-dvije, i vise ce Bosanaca i Hercegovaca biti van BiH, nego u njoj... Aferim. Genijalci...
Last edited by Dozer on 16/01/2020 12:43, edited 2 times in total.
John Cleese

#4113 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by John Cleese »

Tempo wrote: 16/01/2020 00:33.
Eto vidis da nije tesko napisati konstruktivan post :|

Narocito mi se dopada sto prilikom pisanja tog posta nije stradala nijedna domaca zivotinja.
CPT

#4114 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 16/01/2020 12:14
Hajvan wrote: 15/01/2020 17:54 da li je nacionalizm glup ili pak sovinizam?

ako je nacionalizam glup, gliupa je i pojela na nacije/drzave

trebaju se ukinut..onda cemo se kleti u brandove, a multinacionalne kompanije ce nam korijti upotpunosit zivot i zivotnu sredinu

hm, odjednom nacije/drzave vise ne djeluju tako glupo…

:lol:

cuj nacionalizam glup?!?

a socijalizam, komunizam, kapitalizam, feminizam??
izam?

:run:
Nacionalizam je glup ukoliko prelazi vlastitet drzavne granice.
Etnp-nacionalizam je jos gluplji jer rastura vlastite drzavne granice.
NIje pretesko zakljuciti u sta spadaju BH Bosnjaci, Srbi i Hrvati....
Sami intelektualni biseri....
1. biser: Candance Owens approved :lol: Iako nisam siguran da bi se Srbi u HR ili Albanci u Srbiji slozili oko toga.
2. biser: vecina EU nacija fura "etno-nacionalizam" i nema nekog rasturanje drzavnih granica. Go figure.
CPT

#4115 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 16/01/2020 12:20Jos godina-dvije, i vise ce Bosanaca i Hercegovaca biti van BiH, nego u njoj... Aferim. Genijalci...
Ogromna vecna njih je otisla u vremenu bratstva i jedinstva. To valjda znas? Bice da se zbog premalo Nacionalnih Bosanaca iz Bosne odlazi vec od 60tih. Back to the future. :thumbup:
Dozer

#4116 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Kejn wrote: 15/01/2020 20:41 Kako nije država kada ima sve ono što si nabrojao što čini državu državom? :lol:
Zapravo, fale im/vam neke najbitnije "stavke" poput vlastite drzavne valute, medjunarodno priznatih drzavnih granica, vlastitog poreskog sistema, plus neke institucije kao sto su MIP i sl. ;)

Ne, nis(te)u drzava. niti ce(te) ikad biti..
Last edited by Dozer on 16/01/2020 12:50, edited 2 times in total.
CPT

#4117 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Pet decenija gastarbajtera
Ove godine se obilježava 50 godina organiziranog iseljavanja “gastarbajtera” iz Jugoslavije u Njemačku.
https://www.dw.com/bs/dan-kada-je-tetka ... a-46398154

Image
U radu je spas - jugoslavenski gastarbajteri na kolodvoru u Frankfurtu
piupiu

#4118 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 16/01/2020 12:32 Pet decenija gastarbajtera
Nadasve poučan zaključak teksta:
„Meni je nepojmljivo da netko tko trideset, četrdeset godina živi u jednom liberalnom društvu, uživa sva građanska prava, istovremeno to isto osporava ljudima u zemljama iz kojih potječu i okreću se nedemokratskim strankama. Ali to nije samo specifično kod Jugoslavena nego i kod drugih, kod Turaka koji ovdje u Njemačkoj stoje na strani jednog Erdogana", zaključuje Juratović. Razlika je u iseljenicima koji su u Njemački došli posljednjih godina. Oni su dobrim dijelom i došli u Njemačku jer s politikom kod kuće više ne žele imati ništa.
:D
CPT

#4119 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 16/01/2020 12:38
CPT wrote: 16/01/2020 12:32 Pet decenija gastarbajtera
Nadasve poučan zaključak teksta:
„Meni je nepojmljivo da netko tko trideset, četrdeset godina živi u jednom liberalnom društvu, uživa sva građanska prava, istovremeno to isto osporava ljudima u zemljama iz kojih potječu i okreću se nedemokratskim strankama. Ali to nije samo specifično kod Jugoslavena nego i kod drugih, kod Turaka koji ovdje u Njemačkoj stoje na strani jednog Erdogana", zaključuje Juratović. Razlika je u iseljenicima koji su u Njemački došli posljednjih godina. Oni su dobrim dijelom i došli u Njemačku jer s politikom kod kuće više ne žele imati ništa.
:D
I ne bas... Nije se odlazilo zbog "neslaganja sa politikom" vec zbog gladi. Kad su odlazili nisu znali hoce li uzivati "sva gradjanska prava". Cesto nisu, neki i danas ne uzivaju tako bitna gradjanska prava. Osim toga to i nije bit posta.

Izseljavanje iz BIH je pocelo bar prije 50 godina i nema nikakve veze sa ovom pricom. Izseljava se iz SLO/HR/SRBIJE....
Dozer

#4120 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

CPT wrote: 16/01/2020 12:28
Dozer wrote: 16/01/2020 12:20Jos godina-dvije, i vise ce Bosanaca i Hercegovaca biti van BiH, nego u njoj... Aferim. Genijalci...
Ogromna vecna njih je otisla u vremenu bratstva i jedinstva. To valjda znas? Bice da se zbog premalo Nacionalnih Bosanaca iz Bosne odlazi vec od 60tih. Back to the future. :thumbup:
Poput tvog dede, a ti se samo naslonio na njegove stope? Cool... Koliko si puta u zivotu bio u BiH, svega ti...?
I ne, nije ogromna vecina BH gradjana otisla u vrijeme bratstva i jedinstva. Volis statistike, pa eto, nagooglaj ih malo. Samo u prosle dvije godine iz FBiH otislo preko 200K, iz RS 100 i nesto K. Vec sada nas je ovdje manje od 2,5M, a za 2-5 godina ce biti manje od 2.
Last edited by Dozer on 16/01/2020 12:52, edited 1 time in total.
CPT

#4121 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 16/01/2020 12:47
CPT wrote: 16/01/2020 12:28
Poput tvog dede, ati se samo naslonio na njegove stope? Cool...
I ne, nije ogromna vecina BH gradjana otisla u vrijeme bratstvca i jedinstva. Volis statistike, pa eto, naggoglaj ih malo. Samo u prosle dvije godine iz FBiH otislo preko 200K, iz RS 100 i nesto K. Vec sada nas je ovdje manje od 2,5M, a za 2-5 godina ce biti manje od 2.
Ne, on je otisao poslije WWII zbog Alija i SDA i price o Nacionalnim Bosancima (ili kako vec ide to). Vjerovatno je vidio u buducnost. Koliko ljudi je kad otislo smo vec obradili u ovoj temu. Sve nagooglali. U svakom slucaj prodavati kako ce zbog price o Nacionalnim Bosanacima ostati 5 ljudi u BIH u najboljem slucaju glupost.

Btw, zasto se ljudi izseljavanju iz SLO? HR? Srbije? Makadeonije? Poljske? Ta ne bivsim sovjetskim drzava.... Sve pustos. Zbog Alije vjerovatno.
Dozer

#4122 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

CPT wrote: 16/01/2020 12:50 Ne, on je otisao poslije WWII zbog Alija i SDA i price o Nacionalnim Bosancima (ili kako vec ide to). Vjerovatno je vidio u buducnost. Koliko ljudi je kad otislo smo vec obradili u ovoj temu. Sve nagooglali. U svakom slucaj prodavati kako ce zbog price o Nacionalnim Bosanacima ostati 5 ljudi u BIH u najboljem slucaju glupost.

Btw, zasto se ljudi izseljavanju iz SLO? HR? Srbije? Makadeonije? Poljske? Ta ne bivsim sovjetskim drzava.... Sve pustos. Zbog Alije vjerovatno.
Neki mnogo pametan cova bio taj tvoj deda...
Da, obradili smo, i ispalo je da je otislo...koliko ono % ljudi? :D
I - ne. Ne odlaze ljudi odavde radi nacionalnih Bosanaca i Hercegovaca, nego radi idiotskih politika tvojih Bosnjaka i njihov politickih pajdasa Srba i Hrvata.

A ako je tebi glupost sto ce u BiH za 5 godina zivjeti manje od 2M stanovnika, od cega ce vise od 1M biti penzioneri...To sasvim dovoljno govori o tvom mentalnom sklopu, zar ne...

Posto po obicaju valjas gluposti, hajd' opet na foe.
CPT

#4123 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 16/01/2020 12:55
CPT wrote: 16/01/2020 12:50 Ne, on je otisao poslije WWII zbog Alija i SDA i price o Nacionalnim Bosancima (ili kako vec ide to). Vjerovatno je vidio u buducnost. Koliko ljudi je kad otislo smo vec obradili u ovoj temu. Sve nagooglali. U svakom slucaj prodavati kako ce zbog price o Nacionalnim Bosanacima ostati 5 ljudi u BIH u najboljem slucaju glupost.

Neki mnogo pametan cova bio taj tvoj deda...
Da, obradili smo, i ispalo je da je otislo...koliko ono % ljudi? :D
I - ne. Ne odlaze ljudi odavde radi nacionalnih Bosanaca i Hercegovaca, nego radi idiotskih politika tvojih Bosnjaka i njihov politickih pajdasa Srba i Hrvata.

A ako je tebi glupost sto ce u BiH za 5 godina zivjeti manje od 2M stanovnika, od cega ce vise od 1M biti penzioneri...To sasvim dovoljno govori o tvom mentalnom sklopu, zar ne...
Da, ocigledno je vidio u bucnost. I vrati pa provjeri ko je bio u pravu.

Ljudi odlaze (kao sto odlaze vec 50 godina) zbog toga sto se radi u siromasnoj drzavi koja je cak i SFRJ bila nerazvijeni dio. A poslije toga dozivjela rat i tranizciju. Slicno kao i ostale ex-YU republike. Taj proces se nece i ne moze ustaviti.

To nije stvar Bosnjaka ili BIH. Slican problem ima vecina EU drzava, pogotovo istocne tj. siromasne.

Hrvatska u deset godina izgubila pola miliona radnika, otvorena vrata za strance
https://www.klix.ba/biznis/hrvatska-u-d ... /200116009

da su se samo izjasnili kao Nacionalni Bosanaci sve bi bilo ok.... ili kako vec
piupiu

#4124 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 16/01/2020 12:42
I ne bas... Nije se odlazilo zbog "neslaganja sa politikom" vec zbog gladi. Kad su odlazili nisu znali hoce li uzivati "sva gradjanska prava". Cesto nisu, neki i danas ne uzivaju tako bitna gradjanska prava. Osim toga to i nije bit posta.

Izseljavanje iz BIH je pocelo bar prije 50 godina i nema nikakve veze sa ovom pricom. Izseljava se iz SLO/HR/SRBIJE....
Čini mi se da ti to nisi baš najbolje pročitao. Ni tekst koji si postavio, ni zaključak koji sam ja kopirala. :)

Kakva glad 70-ih? Piše ti u tekstu da je odlazak bio organizovan od strane države, da je država davala instrukcije o predstavljanju Ju u inostranstvu, već sam pisala da je moja tetka otišla početkom 70-ih i navela razloge koje mi je dala ('tamo su bile bolje plate', 'ko ne želi bolje'), i da se sam odlazak organizovao preko državnih agencija, po državnom ugovoru. Kako nisu znali da će imati sva gradjanska prava?

U zaključku se postavlja pitanje zašto dijaspora podržava desnicu u državama iz kojih potiče. Dobro pitanje i vrijedno rasprave, posebno kad se uzme u obzir da desnica u njihovim izabranim država nije ta koja na njih blagonaklono gleda.
Last edited by piupiu on 16/01/2020 13:16, edited 1 time in total.
Dozer

#4125 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Kree, kva, muuu...ovako izgledaju tvoji postovi @CPT ... Nista ni sa cim... Babe i zabe, kruske i lubenice...

Meni je samo cudno da ti ne kontas da ti Slovenci i EU vjerovatno prate sve sta pises. Ne bi me iznenadilo da ti jedan dan pokucaju na vrata i deportuju te kao "radikalni i ekstremisticki element"...
Locked