Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
takojegovorio

#5251 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by takojegovorio »

Imam Kur an, prevod, od Džemaludina Čauševića i jedan prevod od Besima Korkuta.
Prilično se razlikuju,ali muslimani Arapi kažu da je nemoguće prevesti Kur an sa svom svojom ljepotom.Može li rasprava na tu temu?
takojegovorio

#5252 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by takojegovorio »

Furkan
38. (I uništili smo) Ad i Semud,
i narod Ressa i mnoga pokoljenja među tima.

"Po Zeđđađu je Ress jedno mjesto na kome je obitavao jedan dio naroda Semud.
Po drugima je to jedna varošica u Jemenu. Po jednom mišljenju, što je izneseno u "Tadžul arusu" to je jedan kamenom ozidani zdenac.
Okolni svijet je u taj zdenac bacao poslanike.(Džamiul-bejan.)"
sadie_forever

#5253 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

asurbanipal wrote: 17/11/2019 13:27 Image
pa seljak postoje doktori raznih profesija,imas doktora medicine isto..mozda da je rekla ljekar sto je ispravnio nebi joj se javio :D
mali jomu

#5254 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

sadie_forever wrote: 07/10/2019 20:00
Podrzava li islam razvod braka ako nema ljubavi?

Ljubav je prvo u Islamu pa sve drugo, trece, cetvrto... ako nema prvog onda nema niceg, pa ni braka.
mali jomu

#5255 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

YuGiOhMoDDeR wrote: 28/10/2019 22:50 da li je moguće da osoba osjeća konstantnu bol i napade od drugih osoba? je li u pitanju sihr??

i da li mi iko može išta reći o "zuhri" ljudima??

Za tvoje pitanje pokusaj svoj odgovor pronaci ovdje...

(po meni: ti si nesigurna si osoba pa ti se pricinjava da te svi napadaju...)

Sejjid Šejh Ömer Nasuhi Bilmen efendi (1883.-1971.) - Zašto se klanja „ahiri zuhr“?

„Ahiri zuhr“ je četverorekatni namaz koji se klanja nakon džume, s namjerom da se, pravni obveznik (mukellef) sačuva sumnje glede ispravnosti džuma-namaza. Ne predstavlja, dakle, nafilu koja je vezana za džumu. Nijeti se četiri rekata „ahiri zuhra“. Ukoliko bi neki od šartova džume bio upitan, onda ovaj četverorekatni namaz mijenja podne toga dana. U protivnome, ako je džuma namaz ispravno obavljena, onda se računa kao da se naklanjavalo neko podne, koje je propušteno. Ako osoba ne bi imala propuštenih podne-namaza, računala bi se nafilom. O ovome namazu se počelo pisati širom muslimanskoga svijeta, još prije oko hiljadu godina. Zbog čega se ovaj namaz klanja?

https://hanefijskimezheb.wixsite.com/bo ... skog-farza
mali jomu

#5256 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Lahko je pronaci sta sejtan moze, zeli i hoce da radi, stvar je u tome da se pronadje sta ne moze, ne zeli i nece da radi...? :thumbup:
YuGiOhMoDDeR

#5257 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by YuGiOhMoDDeR »

mali jomu wrote: 26/11/2019 13:10
YuGiOhMoDDeR wrote: 28/10/2019 22:50 da li je moguće da osoba osjeća konstantnu bol i napade od drugih osoba? je li u pitanju sihr??

i da li mi iko može išta reći o "zuhri" ljudima??

Za tvoje pitanje pokusaj svoj odgovor pronaci ovdje...

(po meni: ti si nesigurna si osoba pa ti se pricinjava da te svi napadaju...)

Sejjid Šejh Ömer Nasuhi Bilmen efendi (1883.-1971.) - Zašto se klanja „ahiri zuhr“?

„Ahiri zuhr“ je četverorekatni namaz koji se klanja nakon džume, s namjerom da se, pravni obveznik (mukellef) sačuva sumnje glede ispravnosti džuma-namaza. Ne predstavlja, dakle, nafilu koja je vezana za džumu. Nijeti se četiri rekata „ahiri zuhra“. Ukoliko bi neki od šartova džume bio upitan, onda ovaj četverorekatni namaz mijenja podne toga dana. U protivnome, ako je džuma namaz ispravno obavljena, onda se računa kao da se naklanjavalo neko podne, koje je propušteno. Ako osoba ne bi imala propuštenih podne-namaza, računala bi se nafilom. O ovome namazu se počelo pisati širom muslimanskoga svijeta, još prije oko hiljadu godina. Zbog čega se ovaj namaz klanja?

https://hanefijskimezheb.wixsite.com/bo ... skog-farza
Hvala puno na odgovoru

Međutim, pitanje nije vezano za mene . nego za osobu do koje mi je stalo..zajedno trazimo odgovore na pitanja koja tu osobu muče, ali do sada bezuspješno :'(

i moje pitanje u vezi "zuhri" ljudi, ne odnosi se na namaz, nego na vrstu ljudi (posebno djece) koji su odlikovani posebnim moćima, koji imaju posebna obiljezja na svojim tijelima i koje sihirbazi ubijaju kako bi ih prinijeli šejtanu kao zrtvu , jer njihova krv je nesto najvrijednije šejtanu..(nekoliko takvih slucajeva desilo se u Maroku)

ipak , hvala na odgovoru jos jednom :) :)
asurbanipal

#5258 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

sadie_forever wrote: 21/11/2019 09:11
pa seljak postoje doktori raznih profesija,imas doktora medicine isto..mozda da je rekla ljekar sto je ispravnio nebi joj se javio :D

Sestro draga, malo poradi na ahlaku...
mali jomu

#5259 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

YuGiOhMoDDeR wrote: 29/11/2019 11:07
Hvala puno na odgovoru

Međutim, pitanje nije vezano za mene . nego za osobu do koje mi je stalo..zajedno trazimo odgovore na pitanja koja tu osobu muče, ali do sada bezuspješno :'(

i moje pitanje u vezi "zuhri" ljudi, ne odnosi se na namaz, nego na vrstu ljudi (posebno djece) koji su odlikovani posebnim moćima, koji imaju posebna obiljezja na svojim tijelima i koje sihirbazi ubijaju kako bi ih prinijeli šejtanu kao zrtvu , jer njihova krv je nesto najvrijednije šejtanu..(nekoliko takvih slucajeva desilo se u Maroku)

ipak , hvala na odgovoru jos jednom :) :)

Haj pokusaj da vidis ovako...

I ja sam med i mlijeko dok me ne pocnes izazivat, sve ima svoje granice pa tako i izazivanje... i onda odjednom dobijes "kontru", ti umjesto da skontas zasto je "kontra" i dalje izazivas... i sve kontra za kontrom... e tako ti to ide,

ni sejtani se ne zajebavaju kad kontraju... pa tako i u tim slucajevima o kojima pises

ni dzini se ne zajebavaju kad se izazivaju...

niko se ne zajebaje kad je izazvan da mora kontrirat...

ko god izaziva bilo koga... ide mu kontra, narocito onima koji su umislili da su neko i nesto

Ne odnosi se ovo na bilo koga, ja nikog ne izazivam jer sam jednostavno niko i nista, ko god hoce da bude sta god hoce da bude... neka bude,

to bi bilo to...

cuvaj ti sebe i sretno vam svima bilo ko god vi bili gdje god bili.... i hocete da budete, eto vam pa budite
mali jomu

#5260 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Razlika izmedju sejtana i dzina je da sejtan radi sve da izadjes iz Islama na bilo koji nacin...

dok se dzini zajebavaju, dosadno im pa traze zajebanciju... kao i ljudi sto se zajebavaju, oni su kao i ljudi, nema razlike, sejtani i njih obrcu kao i ljude

sa dzinima mozes imati kontakte kao i sa ljudima... dobar, los ili nikakav, vako nako nikako kako ko... boje se ljudi pa ako steknu povjerenje u covjeka dobri su... u zavisnosti od tebe, isto kao i mi i nasi kontakti.... normala, boli dzina kurac sta radis, samo ga ne maltretiraj i to je OK

sejtan je druga prica... svaka mu je stalno i vazda da izadjes iz Islama

eto, toliko o tome, haj sad selam vam
Analiticarr

#5261 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Sellam i pozdrav svima na ovoj temi.
Ovih dana citao sam svetu knjigu Kuran, u prijevodu gospodina Besima Korkuta, znaci stari originalni prijevod, i jednu stvar nikako ne mogu da shvatim; Kako to da u Kuranu nigdje ne pise da je muslimanima zabranjeno konzumiranje alkohola, a nas uce da je islam vjera koja to zabranjuje. A po ovome sto ovdje pise, alkohol uopste nije zabranjen i ispada cak da je sasvim normalno piti.
O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate
U opisu Dzenneta ili raja, za one koji ga zasluze, izmedju ostalog stoji i ova recenica:
i rijeke od vina, prijatna onima koji piju
O zabranama pise ovo:
Zabranjuje vam se strv, krv, svinjsko meso i meso zaklano u necije drugo ime osim u ime Allaha
Moze li mi neko objasniti o cemu se tu zapravo radi.
Hvala unaprijed
mali jomu

#5262 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Analiticarr wrote: 10/12/2019 21:44 .........
Hvala unaprijed

U Islamu ti je ba sve to jednostavno... bez obzira sta i kako je neko bilo sta preveo, svako je bilo sta preveo samo onako kako je sam taj prevodilac Orginal razumio, tako i taj prevod... i svi drugi prevodi Orginala,

a tako ces i ti... samo se baviti prevodima

ja se bavim Orginalom, i tako to ne bih tako preveo jer to tako Orginal nisam razumio...
Analiticarr

#5263 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

mali jomu wrote: 11/12/2019 08:39
Analiticarr wrote: 10/12/2019 21:44 .........
Hvala unaprijed

U Islamu ti je ba sve to jednostavno... bez obzira sta i kako je neko bilo sta preveo, svako je bilo sta preveo samo onako kako je sam taj prevodilac Orginal razumio, tako i taj prevod... i svi drugi prevodi Orginala,

a tako ces i ti... samo se baviti prevodima

ja se bavim Orginalom, i tako to ne bih tako preveo jer to tako Orginal nisam razumio...
Pa je li pise da je alkohol zabranjen ili ne?
mali jomu

#5264 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Analiticarr wrote: 11/12/2019 13:31

Pa pronadji sam sebi isto kao sto si i ovo sam sebi pronsao...
Analiticarr

#5265 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

mali jomu wrote: 11/12/2019 14:17

Nisam ja ovo pronasao nego sam procitao u Kuranu pa me zanima kako strucnjaci to objasnjavaju.
Diwan

#5266 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Analiticarr wrote: 11/12/2019 14:23
mali jomu wrote: 11/12/2019 14:17

Nisam ja ovo pronasao nego sam procitao u Kuranu pa me zanima kako strucnjaci to objasnjavaju.
Nema ovdje stručnjaka - ovdje su uglavnom oni koji se bave prodajom magle.
mali jomu

#5267 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Analiticarr wrote: 11/12/2019 14:23
Nisi ti to pronasao u Kuranu nego u prevodu... u Kuranu stoji nesto drugo.
Vsvp

#5268 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Vsvp »

Znači onda svako sebi prevodi i nalazi objašnjenja onako kako mu odgovara ?
Sada razumijem zašto sam okružen vjernicima koji odigraju tiket kladionice pa odu u džamiju , lažu pa odu na džumu , ne piju za ramazan pa sve nadoknade za bajram itd.
mali jomu

#5269 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Vsvp wrote: 11/12/2019 15:07
Sada razumijem zašto sam okružen vjernicima koji odigraju tiket kladionice pa odu u džamiju , lažu pa odu na džumu , ne piju za ramazan pa sve nadoknade za bajram itd.
Pa mogu ti reci da mi se svidja to sto si napisao... ispada bas tako, prevodi su prilagodjeni ljudima da bi ih zadovoljili pronalaskom sebe u tom prevodu, (a i da prevodilac zadovolji samog sebe... kao izvukao se, moze se izvuci, sveopsti hajrat... itd)

Stvarni prevod Kurana je skroz drugciji, ni jedan danasnji prevod mu nije ni slican... a kamoli tacan, a i sa danasnjim jezickim normama bilo kojeg jezika... ne samo Bosanskog, ako nije nemoguce onda je vrlo vrlo tesko prevesti, jer u njima nema tacnih odrednica koje precizira znacenje za tacnost bilo kojeg Harfa, Ajeta i Sure...

To nije odoh ja lupat sa prevodom pa da vidim sta ce biti... zato je to sad ovako kako je, ne moze se objasnit jer nema rijeci.
Analiticarr

#5270 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

mali jomu wrote: 11/12/2019 15:26
Vsvp wrote: 11/12/2019 15:07
Pa mogu ti reci da mi se svidja to sto si napisao... ispada bas tako, prevodi su prilagodjeni ljudima da bi ih zadovoljili pronalaskom sebe u tom prevodu, (a i da prevodilac zadovolji samog sebe... kao izvukao se, moze se izvuci, sveopsti hajrat... itd)

Stvarni prevod Kurana je skroz drugciji, ni jedan danasnji prevod mu nije ni slican... a kamoli tacan, a i sa danasnjim jezickim normama bilo kojeg jezika... ne samo Bosanskog, ako nije nemoguce onda je vrlo vrlo tesko prevesti, jer u njima nema tacnih odrednica koje precizira znacenje za tacnost bilo kojeg Harfa, Ajeta i Sure...

To nije odoh ja lupat sa prevodom pa da vidim sta ce biti... zato je to sad ovako kako je, ne moze se objasnit jer nema rijeci.
Naglasio sam da je u pitanju stari prijevod. Znaci nije iz ovog danasnjeg vremena kada scako moze pisati sto god pozeli. Ovo je Kuran od 1960 i neke.
Bloo
Globalna šefica

#5271 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Analiticarr wrote: 10/12/2019 21:44 Sellam i pozdrav svima na ovoj temi.
Ovih dana citao sam svetu knjigu Kuran, u prijevodu gospodina Besima Korkuta, znaci stari originalni prijevod, i jednu stvar nikako ne mogu da shvatim; Kako to da u Kuranu nigdje ne pise da je muslimanima zabranjeno konzumiranje alkohola, a nas uce da je islam vjera koja to zabranjuje. A po ovome sto ovdje pise, alkohol uopste nije zabranjen i ispada cak da je sasvim normalno piti.
O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate
U opisu Dzenneta ili raja, za one koji ga zasluze, izmedju ostalog stoji i ova recenica:
O zabranama pise ovo:
Zabranjuje vam se strv, krv, svinjsko meso i meso zaklano u necije drugo ime osim u ime Allaha
Hvala unaprijed
https://majkaidijete.ba/religija/kuran/ ... nja-kurana
https://tefsir-ibn-kesir.blogspot.com/

Možda da potražiš u nekom Tefsiru.
allem_77

#5272 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

O zabranama pise ovo:
Hvala unaprijed
Što se tiče alkohola?

ZABRANA ALKOHOLA U KUR’ANU

Časni Kur’an sledećim ajetom (odlomkom) zabranjuje konzumiranje alkohola:

O vernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje odvratne su stvari, šejtanovo (sotonino) delo; zato se toga klonite, da biste postigli što želite. (Kur’an, poglavlje: Trpeza, ajet 90.)

ZABRANA ALKOHOLA U BIBLIJI

Biblija zabranjuje konzumiranje alkohola sledećim stihovima:

Vino je podsmevač, žestoko piće bukač, i ko se njima odaje, neće steći mudrosti. (Biblija, Psalmi, Izreke 20:1)

I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast. (Biblija, Poslanice apostola Pavla, Poslanica Efenižanima, 5:18.)

https://www.islamskazajednica.ba/index. ... Itemid=223
Analiticarr

#5273 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

allem_77 wrote: 11/12/2019 22:21

Što se tiče alkohola?

O vernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje odvratne su stvari, šejtanovo (sotonino) delo; zato se toga klonite, da biste postigli što želite. (Kur’an, poglavlje: Trpeza, ajet 90.)

I ovo sam procitao, ali ovdje ne pise da se alkohol zabranjuje.
''Klonite se toga'' nije isto sto i ZABRANJUJE VAM SE. To su dvije potpuno razlicite stvari, otprilike kao i NEMOJ TO ili NE SMIJES TO.
''Primjer Dženneta koji je obećan muttekijama (bogobojaznim), u njemu su rijeke od vode neustajale, i rijeke od mlijeka kojem se ukus ne mijenja, i rijeke od vina, prijatna onima koji ga piju, i rijeke od meda procijeđenog, ...'' (sura Muhammed, 15.)
allem_77

#5274 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

Analiticarr wrote: 11/12/2019 23:21
allem_77 wrote: 11/12/2019 22:21

Što se tiče alkohola?

I ovo sam procitao, ali ovdje ne pise da se alkohol zabranjuje.
''Klonite se toga'' nije isto sto i ZABRANJUJE VAM SE. To su dvije potpuno razlicite stvari, otprilike kao i NEMOJ TO ili NE SMIJES TO.
stavovi-kurana-i-hadisa-po-pitanju-alkohola-t42999.html
Analiticarr

#5275 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Analiticarr »

Bloo wrote: 11/12/2019 20:11
O zabranama pise ovo:
Hvala unaprijed
https://majkaidijete.ba/religija/kuran/ ... nja-kurana
https://tefsir-ibn-kesir.blogspot.com/

Možda da potražiš u nekom Tefsiru.
Malo sam prelistao ovo sto pise Enes Karic, ali i u njegovom prijevodu jasno pise da vjernike koji zasluze Dzennet, tamo cekaju RIJEKE VINA!
Onda on naknadno objasnjava da je to vino ljepse i mirisnije nego sto je ovodunjalucko i to se koristi kao neki izgovor da to nije isto vino. Ali sve je u Dzennetu ljepse i misrinije nego na ovom dunjaluku, tako da to objasnjenje ne znaci nista.
I dalje nigdje ne pise da je to ZABRANJENO.
Post Reply