Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Diwan

#5176 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Diwan

#5177 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Diwan wrote:
Koliko su samo nepravde tzv. muslimani učinili prema Poslaniku a.s., da je to teško mjerljivo sa bilo kakvim drugim antagonizmom prema njemu od strane drugih, jer sav taj antagonizam drugih ima uporište baš u 'islamu', korumpiranom islamu, kao što je i korumpirano hriščanstvo i drugo.
Sama baza za ismijavanje časnog Poslanika a.s. se nalazi u islamu i među muslimanima, koji su izvor toga. Izvor mržnje prema Njemu a.s. je našao svoje podanike baš unutar same grupacije. Nije trebao doći Bush ili Putin da razara islam, kad su to vrlo lako i jednostavno odradili sami tzv muslimani, koji i nisu tzv među tzv muslimanima, nego su njihova braća, nego su samo drugo i drugačije u islamu, druga škola, tarikat, mezheb, a koje sve 'islam' grli i sljubljuje pod svoje krilo, jer ima, zamislite toliku širinu da prihvata pod isti krov i Ebu Sufjana, Muaviju, Jezida, Umejeviće i drugo sa Hz. Alijom, Omerom (ovo se šalim) i drugim pravednicima i sljedbenicima istine. To je tolika jedna širina i ljepota vjere koja sve u sebe prima. Sve more.

Ne smijem ni staviti 'hadis' vezan za ovo gore, toliko su fuj fuj slagali na Poslanika a.s., da je to nemjerljivo sa bilo čime. Ali eto, neka 'nama' hadisa i Kur'ana i tumača vjere, Ljepota, mir, spasenje, djevice ....
zijancer

#5178 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

MarlboroGold

#5179 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MarlboroGold »

Diwan wrote:
:-) :-) :-)
zijancer

#5180 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

igra je prevelika za primjenu pravila, samu sebe dovodi u ravnotežu, možeš se jedino izboriti sa sobom da igraš na najljepši način
(jomu je zarazan)
Diwan

#5181 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Ovo je u slučaju da nekome padne na pamet da zna da je to dozvoljeno po Imamu Šafiji. Nema veze imal to veze sa normalitetom, zdravim razumom, f..k that, ljudskošću, humanosti .. ali bitno je da se tijelo treba oprati, kao što se to radi nakon keksa, štrudli sa živom osobom, jer islam naravno iznad svega cijeni čistoću. Mora se biti čist, ni slučajno džunup. Nemoj slučajno da se nisi podapro ... za ostalo ne brini

ولا يعاد غسل الميت إذا أولج فيه لسقوط تكليفه ولا يجب بوطء الميتة حد ولا مهر
A dead body need not be washed after you have sexual intercourse with her
Imam Shafie - نهاية المحتاج الى شرح المنهاج فى الفقه على مذهب الامام الشافعى - Book Of Purity Chapter Of Washing
mali jomu

#5182 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Diwan wrote: ..............

Lahko je pronaci sta sejtan moze da radi, haj pronadji sta ne moze...?
Irsar

#5183 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Ah, židovska TV stanica sada kao predstavlja objektivan izvor informacija o Islamu i muslimanima. Za čovjeka poput Diwana možda bi bilo zgodno pomenuti da su židovi bili neki od najvećih protivnika Muhammeda a.s. kojeg on kao voli, a i danas velikim dijelom imaju animozitet (opravdan ili ne) prema muslimanima.

Što se tiče samog videa, u njemu se spominje Islamski učenjak imena Abdel-Bari Zamzami. To je samo jedan od miliona učenjaka Islamskog svijeta, i ne znam zašto bi se njegovi stavovi smatrali validnim, a stavovi ostalih ne. Obzirom da su im stavovi oprečni, stoga se ili prihvata stav jednog ili drugog, a ne oba u isto vrijeme.

Čak i notorno bezvezna Wikipedia može poslužiti za kratak uvid u odnos ovog učenjaka prema ostlim učenjacima, ali i muslimanima općenito:
Zamzami issued approximately 2,000 fatwas during his career;[30] despite only issuing four or five about sexual topics, Zamzami has been faced with a lot of criticism. His latest include the fatwa dubbed "necrophilia fatwa" which edict gives a man the right to engage in sexual intercourse with his wife up to six hours after her death;[31] despite recognizing that such an action is despicable in mainstream society, Zamzami persisted in backing his original fatwa, claiming marriage does not end in death.[32]
The necrophilia fatwa went viral after Al Arabiyah published an article alleging that Egypt was about to adopt a law in its favor, a measure that proved to be a hoax propagated further by western media.[33]
In addition, a new fatwa allowing women to masturbate using sex toys, carrots, pestles,[34] bottles, and other phallic-looking objects [35] warranted the wrath of the Moroccan and international Muslim community against Zamzami.[36]
Zamzami also previously published a fatwa allowing Muslim women to drink alcohol during their pregnancy if it is part of their cravings.[37]
Dakle, serija fetvi koje su osudili drugi učenjaci, kao i muslimani općenito. Ali ako je vjerovati Diwanu, onda ovaj učenjak govori u ime Islama, dok milijardu drugih ljudi - običnih i učenjaka - ne govore u ime Islama. Jer eto tako to ide, prema Diwanu.

Iskreno, meni je najzanimljivija ova zadnja, koja ujedno služi i kao jasan i objektivan argument i dokaz da se dotični učenjak diskredituje i proglasi idiotom kakav i jeste (postao). Jer dozvoliti konzumaciju alkohola samo zato jer se kao ima "žudnja" za istim je u biti jednako kao i dozvoliti bilo šta bilo kome, ako taj neko kao to želi. Onda ne znam koja je svrha Islama, ili bilo koje vjere uopšte, ako se lične slabosti imaju da podrže i ako se ličnim željama ima da udovolji, a nauštrb istine.

Toliko o Diwanu i njegovoj ljubavi prema istini.

Edit: Ovo me podsjeća i na slučajeve otvorenog kršenja učenja Katoličke Crkve od strane pojedinih biskupa ili drugih ljudi unutar hijerarhije Crkve. Čak i kada su to učenja koja su trajna i nepromjenjiva, ustanovljena prije 1000 ili više godina, opet neki "skriveni" heretici ili prosto idioti unutar Crkve oponiraju tim učenjima. Primjer je prihvatanje i u nekim slučajevima promocija homoseksualizma u pojedinim crkvama, unatoč Crkvenom i Biblijskom učenju koje isto osuđuje nedvosmisleno. Tako da sva ova priča o ovome ili onome učenjaku, te kojekakvim fetvama kojih je do sada izdato milione od strane istih, ne mijenja ništa po pitanju toga šta Islam kaže o tome svemu.
Last edited by Irsar on 28/09/2019 21:22, edited 1 time in total.
Irsar

#5184 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Što se tiče logike, kao intelektualne discipline kojom se razlučuje istina od neistine (ili pak jednostavno kao metode ispravnog razmišljanja), ona svakako ima mjesto u vjeri i zapravo vjera se i poziva na logiku i nije sasvim odvojena od nje. Ono što je pogrešno je misliti kako je logika jedini način spoznaje istine. To zato jer postoji i direktna intelektualna spoznaja, koja nema potrebe za logikom bar u principu, mada u praksi se može poslužiti logikom za obrazloženje te spoznaje.

Činjenica je da se Kur'an poziva na dokaze, i to racionalne dokaze; spominje "razumom obdarene", spominje neke naturalističke/prirodne fenomene kao dokaze i tako dalje. To sve može obrađivati Logika, ali daleko od toga da bez logike nema istine ili znanja.
mali jomu

#5185 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Hej Israr "o ti razumom obdareni"... gdje ti je ono u Kuranu sto je prije napisano i ono sto je poslije napisano za razumom obdarene?

Najveci neprijatelji Islama nisu nevjernici vec islamski intelektualci, sa dedzalom kahvenisu... stari su to jarani.
Irsar

#5186 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Gdje je? Pa tamo gdje si i sam rekao da jeste, odnosno: prije i poslije ajeta koji spominje razumom obdarene. Iako ne znam zašto to pitaš?
MaxPayne

#5187 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by MaxPayne »

Čitao sam da je po Islamu običaj da muškarac nasljeđuje 2/3 imovine dok ostatak dobiva kćer.Zbog tradicije žena kod nas često pokloni tj.vrati svoj dio roditeljima ili pokloni bratu,koji je i onda dužan da iz tog ostataka brine o njoj i ima finansijske obaveze prema porodici.Tu postoji problem jer ta obaveza prelazi na supruga ako žena ima muža.Ako on(sin nasljednik)izbjegava skrb,kako se onda to rješava?Dolazi li do nekog novog procesa ili?
mali jomu

#5188 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Irsar wrote: Gdje je? Pa tamo gdje si i sam rekao da jeste, odnosno: prije i poslije ajeta koji spominje razumom obdarene. Iako ne znam zašto to pitaš?

o tome ti pisem " o ti razumom obdareni", zajebala te logika, zato se i kahvenise sa dedzalom a da se i ne zna, pokusaj skontat, pronaci... ispitaj pa vidi gdje si
Irsar

#5189 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Mislim da me nije "zajebala" logika. Usput ne znam zašto si se okomio na logiku, pa ja sam nebrojeno puta rekao kako je logika alat koji nije nepogrešiv i kako ona, u principu, nije ni potrebna za spoznaju istine. No smatrati logikom nečim lošim samo može totalni neznalica.

Nego, umjesto što mi savjetuješ da probam kao "skontati" ili "pronaći" nešto, slobodno možeš sam iznijeti šta misliš i šta to želiš da nam kažeš o ajetima "prije i poslije" onog o razumom obdarenim ljudima, a što ima veze sa onim što sam i sam rekao. Jer ovo je forum, a forum je mjesto diskusije. A nije mjesto postavljanja pitanja uz implikaciju da se zna odgovor, ali nedavanje odgovora jer eto kao neka ja sam to skontam ili nađem ili šta. Ako već postavljaš pitanje uz implikaciju da znaš odgovor, onda i daj taj odgovor da svi vidimo. Ovako nastupaš oholo, skrivajući znanje od onih kojima kao savjetuješ da znanje "pronađu", šta ti znaš možda ja nisam u stanju da nađem to znanje iz ovog ili onog razloga? Možda nemam vremena? Ili volje? Ili sredstava?

Ali da ne duljim, pozdrav.
Diwan

#5190 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Inače, mostly, ne čitam odgovore na moje postove i replies, posebice u zadnje vrijeme, jer moram misliti na svoje duhovno i mentalno zdravlje, pritisak i te stvari, pošto raznorazna 'intelektualna' zagađenja i smrad nije dobro puštati u svoj mirini i tihi provjetiteljski ambijent. Hvala na razumijevanju.
arzuhal

#5191 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

aupm :lol:
sadie_forever

#5192 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

salik79 wrote:
Pored svega, i ako je to tacno, ako vjeruju u Sudnji dan, ni to ih ne izvodi iz vjere. Zna se sta su imanski sarti.
Reincarnation. Alawites hold that they were originally stars or divine lights that were cast out of heaven through disobedience and must undergo repeated reincarnation (or metempsychosis) before returning to heaven. They can be reincarnated as Christians or others through sin and as animals if they become infidels.

Evo da nebi bio offtopic na temi Yemen,salik tebi su ovi muslimani? i zar oni ne idu protiv ajeta koji kaze sljedece:

"Kad nekom od njih smrt dođe, on uzvikne: 'Gospodaru moj, povrati me da uradim kakvo dobro u onome što sam ostavio 'Nikada!' To su riječi koje će on uzalud govoriti - pred njima će prepreka biti sve do dana kada će oživljeni biti." (23:99-100)

ovaj ajet ti cvrsto govori od reinkarnacije nema nista
insomnia78

#5193 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

Salikova logika je jasna. Gledaj sta kazu mule. Mule podpaljuju i podrzavaju ove jemenske nesretnike u svom prepucavanju sa KSA dakleM muslimani
sadie_forever

#5194 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

insomnia78 wrote:Salikova logika je jasna. Gledaj sta kazu mule. Mule podpaljuju i podrzavaju ove jemenske nesretnike u svom prepucavanju sa KSA dakleM muslimani
Vec sam rekla sijje iz Yemena su najblize sunijama sto postoji tzv zejdije,cak ih neke imamije smatraju sunnijama jer postuju i vole sve halife

ovo je prica o Alawitma iz Sirije
Last edited by sadie_forever on 07/10/2019 19:25, edited 1 time in total.
insomnia78

#5195 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

Pa i ote mule podrzavaju. Masa iranaca je fasovali u Siriji
sadie_forever

#5196 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

insomnia78 wrote:Pa i ote mule podrzavaju. Masa iranaca je fasovali u Siriji
ma Alawiti su kafiri ,to jest za vecinu sunitske uleme,,,nisu ni narod Knjige,cak je jedan sejh rekao mozes kupovati meso od zidova i krscanina ali ne Alawita,oni spadaju sa hindusima i budistima.Iran ih sad malo "cisti" navodno im naredili da malo nauce sta je islam,dosta su im ukinuli itd...jer cak i siiska ulema je tekfirila alawite
insomnia78

#5197 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

Tesko#vama#ćafiri#sudnji#dan#kad#nastupi
Image
sadie_forever

#5198 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

Bashar al Assad je presao na sunni islam nakon sto je ozenio sunitkinju

a Iran se vadi kako su Alawiti danas vise kulturoloski narod a ne vjerski,da su vjerski vecinom sijje ili sunnije..i da je alawizam kao vjera izumro i ne postoji kao neka jedinica,jer alawiti imaju razlicita vjerovanja ovisno s kim pricas itd

ali sve je to politika,ovi bi i s crnim djavolom se ujedinili da im to treba
sadie_forever

#5199 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

Podrzava li islam razvod braka ako nema ljubavi?
insomnia78

#5200 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

sadie_forever wrote:Bashar al Assad je presao na sunni islam nakon sto je ozenio sunitkinju

a Iran se vadi kako su Alawiti danas vise kulturoloski narod a ne vjerski,da su vjerski vecinom sijje ili sunnije..i da je alawizam kao vjera izumro i ne postoji kao neka jedinica,jer alawiti imaju razlicita vjerovanja ovisno s kim pricas itd

ali sve je to politika,ovi bi i s crnim djavolom se ujedinili da im to treba
Ovo nije tacno
Post Reply