Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Irsar

#5201 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

sadie_forever wrote:Podrzava li islam razvod braka ako nema ljubavi?
Pa sad, postoji autentični hadis (Buharijev Sahih) u kojem se navodi kako je jedna žena tražila razvod braka od svog muža kod Poslanika a.s., a na osnovu toga što joj je muž bio ružan i nije joj se sviđao. Dobila je razvod.

Ružni ljudi jednostavno nemaju sreće u ljubavi :|
Irsar

#5202 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Diwan wrote:Inače, mostly, ne čitam odgovore na moje postove i replies, posebice u zadnje vrijeme, jer moram misliti na svoje duhovno i mentalno zdravlje, pritisak i te stvari, pošto raznorazna 'intelektualna' zagađenja i smrad nije dobro puštati u svoj mirini i tihi provjetiteljski ambijent. Hvala na razumijevanju.
:lol:

Nema problema, svako dobro ti želim svakako :D

Moji odgovori su svakako namijenjeni svakom ko ih želi pročitati, ne nužno Diwanu.

No nema jačanja bez suočavanja sa onim što smatraš da ti je protivnik ili neprijatelj. Ako pobijediš to je dokaz tvoje jačine, a ako izgubiš - pa bar si nešto pokušao, plus što u principu nema pobjede bez poraza (tj. neko mora biti poražen da bi neko pobijedio), a to već upućuje na jednu višu istinu, a to je da i poraz može biti dobar. Kad sam već ovdje, to me podsjeti na ajete i hadise koji spominju poraz koji su muslimani doživjeli od neprijatelja jer su se prethodno uzoholili da su kao moćni i vješti (a ne, kako je ispravno, da je Allah ih prvo podržavao, bez čega ničega drugog ne bi ni bilo), no taj poraz im je omogućio da vide svoju grešku i na kraju je i poraz izašao na hajr.

Jezički, "poraz" nije isto što i "loše", mada "poraz" ima nešto od "lošeg" u sebi, zato prirodno/intuitivno i smatramo "poraz" lošim. No kako te dvije riječi ipak nisu iste, onda treba ostaviti prostora jednoj logičkoj mogućnosti: da je "poraz" nekada i dobar. Eto mala digresija koga zanima...
Irsar

#5203 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

sadie_forever wrote:
insomnia78 wrote:Pa i ote mule podrzavaju. Masa iranaca je fasovali u Siriji
ma Alawiti su kafiri ,to jest za vecinu sunitske uleme,,,nisu ni narod Knjige,cak je jedan sejh rekao mozes kupovati meso od zidova i krscanina ali ne Alawita,oni spadaju sa hindusima i budistima.Iran ih sad malo "cisti" navodno im naredili da malo nauce sta je islam,dosta su im ukinuli itd...jer cak i siiska ulema je tekfirila alawite
Da li su aleviti kafiri (činitelji kufra, nevjerstva, "oni koji istinu prekrivaju lažju/obmanom")? Čak i među "sljedbenicima Knjige"... zapravo, čak i među muslimanima može biti kafira i mušrika, jer kufr i širk nisu djela koja muslimani nekim čudom ne mogu činiti.

Hindusi i Budisti su "tradicionalno" smatrani od strane većine (mada nikako sve) uleme da su "kafiri", međutim iza toga stoji neznanje i površnost usljed nerazumijevanja. Samo zato što Muhammed a.s. nije bio u kontaktu sa na primjer Budistima ne znači da su oni de facto kafiri, "oni koji istinu prekrivaju lažju". Nespojivo je sa Allahovom Milošću i Pravdom da jedna kompletna civilizacija, eto neka bude Hinduska, postoji milenijima, i da se u njoj rode i umru milijarde ljude, a da kao sve do jednog budu "kafiri", tim više što biti "kafirom" je najgora i najoštrija dezignacija. Allah će prije uništiti narod, kao što je učinio na primjer sa narodom Ada, nego da dopusti takvom dekadentnom narodu da postoji milenijima kroz koje će nevina i neupućena stvorenja biti uništena samo zato jer su imala tu "nesreću" da budu rođena u kulturi i civilizaciji koja drugačije razumijeva i tumači Vrhovnu Realnost poput Allaha kod muslimana.
sadie_forever

#5204 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

Irsar wrote:
sadie_forever wrote:
insomnia78 wrote:Pa i ote mule podrzavaju. Masa iranaca je fasovali u Siriji
ma Alawiti su kafiri ,to jest za vecinu sunitske uleme,,,nisu ni narod Knjige,cak je jedan sejh rekao mozes kupovati meso od zidova i krscanina ali ne Alawita,oni spadaju sa hindusima i budistima.Iran ih sad malo "cisti" navodno im naredili da malo nauce sta je islam,dosta su im ukinuli itd...jer cak i siiska ulema je tekfirila alawite
Da li su aleviti kafiri (činitelji kufra, nevjerstva, "oni koji istinu prekrivaju lažju/obmanom")? Čak i među "sljedbenicima Knjige"... zapravo, čak i među muslimanima može biti kafira i mušrika, jer kufr i širk nisu djela koja muslimani nekim čudom ne mogu činiti.

Hindusi i Budisti su "tradicionalno" smatrani od strane većine (mada nikako sve) uleme da su "kafiri", međutim iza toga stoji neznanje i površnost usljed nerazumijevanja. Samo zato što Muhammed a.s. nije bio u kontaktu sa na primjer Budistima ne znači da su oni de facto kafiri, "oni koji istinu prekrivaju lažju". Nespojivo je sa Allahovom Milošću i Pravdom da jedna kompletna civilizacija, eto neka bude Hinduska, postoji milenijima, i da se u njoj rode i umru milijarde ljude, a da kao sve do jednog budu "kafiri", tim više što biti "kafirom" je najgora i najoštrija dezignacija. Allah će prije uništiti narod, kao što je učinio na primjer sa narodom Ada, nego da dopusti takvom dekadentnom narodu da postoji milenijima kroz koje će nevina i neupućena stvorenja biti uništena samo zato jer su imala tu "nesreću" da budu rođena u kulturi i civilizaciji koja drugačije razumijeva i tumači Vrhovnu Realnost poput Allaha kod muslimana.
Pa dobro sad,citav Pakistan je osnovan od bivsih hindusa koji su islam prihvatili,citav Bangledesh je takodjer dio bivse hindu nacije a i sama Indija ima oko 15% muslimana

A Indonezija i Malezija su nekad bile budisticka carstva

tako da ,da je citava civilizacija ostala netaknuta od islama,to nije tacno

to sto ti pokusavas s budistima ne moze bas proci jer oni su bukvalno politeisti,moglo bi eventualno s krscanima i jevrejima proci jer u biti vjeruju u Boga kao i mi
Irsar

#5205 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

sadie_forever wrote:Pa dobro sad,citav Pakistan je osnovan od bivsih hindusa koji su islam prihvatili,citav Bangledesh je takodjer dio bivse hindu nacije a i sama Indija ima oko 15% muslimana

A Indonezija i Malezija su nekad bile budisticka carstva

tako da ,da je citava civilizacija ostala netaknuta od islama,to nije tacno
Niti sam rekao da je ostala "netaknuta".
to sto ti pokusavas s budistima ne moze bas proci jer oni su bukvalno politeisti,
Jesu li ti oni rekli da su politeisti, ili ti je neku u njihovo ime to rekao? Hinduizam i Budizam imaju Ultimativnu Realnost koja je Jedna, a "bogovi" u okviru njihovih religija su u podređenom položaju u odnosu na tu Realnost, ne radi se o više bogova koji su svi jednaki i ujedno svi "najveći". U Islamu Allah označava tu Realnost i jasno je da je Allah Najveći i samo Jedan po Islamu, no taj fokus na "jednoću" Allaha nije sve što se o Njemu može reći.

No kako nisam značajno upoznat sa Budizmom i Hinduizmom, mimo toga da znam da oni nisu politeisti kako Qur'an iste definiše (a definiše ih kao one koji Allahu pridružuju sudruga, znači pridružuju nekoga ravnog Njemu, a ne nekoga podređenog Njemu kako je u na primjer Hindističkim religijama), ne mogu više ni reći, ali tvoja smjela tvrdnja kojom čitave hiljadugodišnje civilizacije i religije proglašavaš nečim najgorim je pogrešna i neistinita.
moglo bi eventualno s krscanima i jevrejima proci jer u biti vjeruju u Boga kao i mi
Hah, još jedna tvrdnja s tvoje tačke gledišta, ne i Kršćanske ili Jevrejske tačke. Kršćanski Bog je Jedan, ali opet tu fokus više nije na "jednoći" već na "detaljima" u vidu Trojstva. Isto mogu reći da je za nekog Hindusa Ultimativna Realnost koja stoji iza svega i kojoj je sve podređeno također Jedna.
sadie_forever

#5206 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

Ne znas sta je hinduizam stoga i ne tvrdi nista

Ja slucajno zna,ta prica koju furas je nastala za vrijeme engleskog kolonijalizma,a zasto ? zato sto su englezi tada smatrali kako su hindusi pagani jer imaju vise bogova,i oni da bi se odbranili izmislili su to cisto da bi ih krscanski svijet gledao sebi jednakima...pravi hinduski nacionalisti to itekako ne vjeruju,ni dan danas

a zasto? pa pitaj zasto se recimo vjeruje da bogovi ratuju,bore se za prevlast itd

to sto ti pricas se fura po krscanskom svijetu,recimo hare krishna i slicna zapadnjacka iskustva hinduizma,jer zapad je i dalje pod uticajem krscanstva i ima tu predrasudu "mnogobozac je odmah los i paganin"

Ima jos nesto,hinduizam kao vjera i ne postoji to je nesto sto ovisi od sela do sela,to su lokalna vjerovanja koja su spojena pod jednom tokom kolonijalizma

PS:ako citas Vede(najstariji spisi hinduizma) vidis da recimo negiraju reinkarnaciju,sto danasnji hinduisti vjeruju 100% isto kao mi u smak svijeta.Znak kako je se hinduizam mjenjao...znaci niko ne kaze da oni mozda nisu potekli od istine,ali su dobro zalutali.Budha je mozda bio poslanik ko zna...ali danasnje vjerovanje nije blizu toga
sadie_forever

#5207 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sadie_forever »

Da dodam jos nesto budizam je po ovom pitanju skroz drugaciji od hinduizma

Budizam vjeruje da Boga zapravo i nema ,da smo bog zapravo mi i taj duh kojeg smo dio

imam svoje sumnje da je Budha dosao da bi ispravio hinduisticka politeisticka vjerovanja,s vremenom je i ovo izopaceno
ali je cinjenica da je Budha dosao da ispravi hinduizam,rodjen je kao hindu
Imajte na umu da je Budizam jako stara religija,a hinduizam jos starija..razlike u izvoru i ovom danas su ogromne
piupiu

#5208 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by piupiu »

Irsar wrote:Kao i bilo koja druga životinja, psi mogu postati opasnost i napast/smetnja ukoliko je njihova populacija postala prevelika. U tom slučaju, kao i u slučaju previše bilo koje životinje na nekom području, poduzimaju se mjere eliminacije viška populacije.
E, vala, da se i nas priroda hoće više riješiti, poganije i odvratnije štetočine od čovjeka nema na planeti Zemlji.
arzuhal

#5209 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

piupiu wrote:
Irsar wrote:Kao i bilo koja druga životinja, psi mogu postati opasnost i napast/smetnja ukoliko je njihova populacija postala prevelika. U tom slučaju, kao i u slučaju previše bilo koje životinje na nekom području, poduzimaju se mjere eliminacije viška populacije.
E, vala, da se i nas priroda hoće više riješiti, poganije i odvratnije štetočine od čovjeka nema na planeti Zemlji.
U šta evoluirasmo, strinumu... :mrgreen:
Irsar

#5210 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

piupiu wrote:
Čemu ovakva neumjerena reakcija? Ja čak nisam ni nazvao pse "poganima" ili "odvratnima". Međutim, zatvarati oči pred pukom realnošću neće nikakvo dobro donijeti nikome, a ta realnost je sljedeća: bilo koja životinja može postati štetočina. Negdje su mačke odgovorne za izumiranje čitavih vrsta ptica, negdje su psi takvi i tako dalje. U prirodnim rezervatima ako se ne uvedu prirodni predatori biljojeda doći će vremenom do premnožavanja biljojeda i narušavanja balansa, koji će na kraju svima štetiti, kako tim biljojedima tako i drugim vrstama biljnim i životinjskim.

Sve ovo je vrlo jednostavno za shvatiti i očito je, zaista. Praktično možeš samo iz nekog emotivnog razloga odbiti razmotriti i ovakve scenarije, pri čemu su se ti scenariji dešavali, negdje već sada dešavaju i dešavat će se i u budućnosti.

Psi mogu biti štetočine, a ako ih je previše da formiraju čopore unutar naseljenog mjesta onda su i sigurnosna smetnja i prijetnja - za ljude. Kraj priče.

~~~

A vezano za tvoj argument u vezi čovjeka, pa naravno da ni čovjek nije izuzet od svega šta sam naveo. Da, moglo bi se reći da je čovjek taj koji čini najviše nereda na Zemlji i da je on zaista najveća štetočina. "Najpoganija i najodvratnija", pak, to sigurno nije. Najefikasnija - da. To jeste žalosno stanje stvari, ali ujedno nije razlog da se ljudi tamane poput životinja, osnovni razlog bivajući kako je čovjek ipak iznad životinja u hijerarhiji stvari i činjenje zla čovjeku je ipak veće od činjenja zla životinji; to ne znači da činjenje zla životinji je nešto malo, pa postoje i hadisi koji spominju ljude koji će završiti u vatri zbog toga, samo je ipak manje od zla koje se nanosi čovjeku. Postoje načini da se čovjek pouči ispravnom životu, postojale su čitave civilizacije koje su hiljadama godina živjele u harmoniji sa prirodom.

Na kraju, priželjkivanje propasti čovjeku ne predstavlja vid ispravnog rezonovanja i sa aspekta činjenice da je čovjek, dok je na Zemlji, ipak dio sveukupnog života, sastavni dio prirode i kao takav ima pravo na svoje mjesto unatoč svemu.
Bloo
Globalna šefica

#5211 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

:meza:
John Cleese

#5212 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by John Cleese »

piupiu wrote:
Amin :| :D
zijancer

#5213 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

:forrest gump:
piupiu

#5214 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by piupiu »

Irsar wrote:
piupiu wrote:
Čemu ovakva neumjerena reakcija?
Godine, moj Irsare. Pas je trideset puta čistija i plemenitija životinja od čovjeka. U svim mogućim smislovima. A čovjek je pošast ovoj planeti i svemu na njoj i jedina je moralna stvar, kad već nećemo ili ne možemo promijeniti svoju egocentričnu prirodu, zaželjeti nam bezbolno kozmičko ukidanje. Vjeruj da nikome nećemo nedostajati. Osim možda psima.
John Cleese

#5215 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by John Cleese »

piupiu wrote:Godine, moj Irsare. Pas je trideset puta čistija i plemenitija životinja od čovjeka. U svim mogućim smislovima. A čovjek je pošast ovoj planeti i svemu na njoj i jedina je moralna stvar, kad već nećemo ili ne možemo promijeniti svoju egocentričnu prirodu, zaželjeti nam bezbolno kozmičko ukidanje. Vjeruj da nikome nećemo nedostajati. Osim možda psima.
I komarcima :|
A i ušima, stjenicama, pokojoj buhi...

U to ime, svi zajedno: http://www.youtube.com/watch?v=hfkjJe3Rhms :D
Diwan

#5216 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Pojačati ton i šutiti, šutiti ..slušati...

Porodice Foht

#5217 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Porodice Foht »

Diwan wrote:Pojačati ton i šutiti, šutiti ..slušati...

Sjajan Durakovic. Jedan od rijetkih poreostalih pravih slobodoumnih intelektualaca u BiH.
Volio bih da Esad odgovori otkud 41 glas za Zukorljica mimo glasova iz Sandzaka prilikom izbora novog reisa prekjuce. Puno je to.
Diwan

#5218 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Porodice Foht wrote:
Diwan wrote:Pojačati ton i šutiti, šutiti ..slušati...

Sjajan Durakovic. Jedan od rijetkih poreostalih pravih slobodoumnih intelektualaca u BiH.
Volio bih da Esad odgovori otkud 41 glas za Zukorljica mimo glasova iz Sandzaka prilikom izbora novog reisa prekjuce. Puno je to.
Po meni je irelevantno u ovom intervju-u ova stvar oko izbora novog reisa. Nebitno je to. Ima mnogo važnijih stvari tu rečenih.
Porodice Foht

#5219 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Porodice Foht »

Cuj irelevantno a Senad ga doveo zbog toga i covjek fino obrazlozio pogubnost kandidiranja za reisa nekog iz politike te uticaj SDA na izbor reisa. To je sredisnji dio price zbog cega je i bio gost.
allem_77

#5220 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

Irsar wrote:
Forumaš postavi pitanje? Mali jomu ponudi objašnjenje. Kakav je tvoj stav? Odnosno da li se slažeš sa Mujom?
Irsar

#5221 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

allem_77 wrote:
Irsar wrote:
Forumaš postavi pitanje? Mali jomu ponudi objašnjenje. Kakav je tvoj stav? Odnosno da li se slažeš sa Mujom?
Hah? Koje pitanje?
allem_77

#5222 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

Irsar wrote:
allem_77 wrote:
Irsar wrote:
Hah? Koje pitanje?
Mislio sam na većinu njegovih odgovora? Možeš odgovoriti u %
Na primjer 90% se slažem, a 10% ne slažem.
Irsar

#5223 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

allem_77 wrote:Mislio sam na većinu njegovih odgovora? Možeš odgovoriti u %
Na primjer 90% se slažem, a 10% ne slažem.
Pretpostavljam da se 5% slažem, 95% ne slažem. Većina njegovih izjava je uglavnom u vidu kratkih rečenica koje stanu u jedan red, te čak i ako su te izjave istinite često mi se doimaju nedorečene i "neobjašnjene", što nekome poput mene ipak nije dovoljno. Nekome valjda jeste dovoljno, ali ne meni.

Zato većinu njegovih stavova o stvarima i ne znam.
YuGiOhMoDDeR

#5224 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by YuGiOhMoDDeR »

da li je moguće da osoba osjeća konstantnu bol i napade od drugih osoba? je li u pitanju sihr??

i da li mi iko može išta reći o "zuhri" ljudima??
asurbanipal

#5225 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

Image
Post Reply