OK
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- Hank Paldum
#1877 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ne bih se složio. To najbolje pokazuje koliko je se naroda izjasnio na popisu kao Bošnjaci pa poredi sa brojem koliko je glasalo za SDA, velika razlika..MorningStar wrote: ↑10/12/2019 13:35Pa gledanje naroda kako ga ti definises jeste u potpunosti ispravno- ali imas institucionaliziran sistem koji “uci” drugacije..... kao pojedinac ti neces ispravljati “krive drine” ali oni sa dovoljno uticaja i moci to mogu..Hank Paldum wrote: ↑10/12/2019 13:33Svi oni koji su bili poznati kao Muslimani u Jugoslavenskim republikama, u dijaspori ili kao migranti u državama poput Albanije i Turske su Bošnjački narod. To što ti nasjedaš na SDA propagandu da je Bošnjak=Islam ili izjave Bakira da Radončić nije pravi Bošnjak jer nije nikada bio u džamiji je druga stvar. To je njihovo pravo da imaju svoju definiciju Bošnjaka ali to ne mijenja činjenicu da su to gluposti.MorningStar wrote: ↑10/12/2019 13:09 Pa de prosvijetli me - sta to pored vjere se danas forsira kao bosnjastvo ? Odstrani religiju sta ostaje kao nesto sto definise ???
Jelena Karleuša je ateista, zli jezici kažu da je i satanista ali to je ne čini manje Srpkinjom od Vladike Grigorija koji ne izlazi iz pravoslavne crkve ali sam siguran da za razliku od Bošnjaka ti se ne zamaraš srpskim pitanjem![]()
Kada SNSD kaže da nije pravi Srbin onaj ko priznaje genocid, ko ne glasa protiv SNSDa i ruši rs ili ko ne smatra Karadžića herojem to niko ne uzima za ozbiljno, prvi ti, jer neće jedan čovjek, jedna stranka i jedan entitet koji ne postoji ni 3 decenije definisati jedan narod koji toliko dugo postoji a definiciju SDA za Bošnjake koristite kao argument i shvatate kao definiciju naroda?
Ja veću "prijetnju" za Bošnjake vidim u onima koji negiraju Bošnjake i forsirali su da se izjasnimo kao Bosanci tipa Darko Brkan (namjerno sam prijetnju napisao u navodnicima jer je propao taj projekat 2013. na popisu).
- Hank Paldum
#1878 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Šta veže Milorada Dodika i Nikolu Teslu?MorningStar wrote: ↑10/12/2019 13:36To je jos interesantnije za mene - sta osim vjere povezuje sandzakliju i zenicanina ? Jezik ? Obicaji ? Kultura ? Ponasanje ?General War wrote: ↑10/12/2019 13:32Pa ima bosnjaka u srbiji, c.gori...nisu bosanci.
Jedno je nacija a drugo etnija.
Šta veže Švarcenegera i Sebastiana Kurza?
-
hAZNADAR
#1879 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Stara susjedna nacionalisticka da Bosnjaci nemaju nista svoje autohtono, da im je sve kopija arapske ili turske,... a vi Jugosloveni nesto originalno.MorningStar wrote: ↑10/12/2019 13:24 Nismo obradili - postavio si autohtonu bosansku kucu koja sasvim slucajno lici na one iz turske a iste takve kuce po selima srbije makedonije itd.Hrana mozes toga malo pojasniti - soghan dolma![]()
Mogao bi ti sad o originalnim imenima u Bosni, godisnjim dovistima poput Ajvatovice, da su brendovi poput pite, sljivice isto bosanski koliko i susjedni, o kultu mrtvih i kako je stecak postajao nisan, o prvom rjecniku bosanskog jezika kojeg YU nije ni spomenula, o pojedinim dodacima u vjeri koje mozes sam kod nas naci,... al to bi skrenulo jos vise temu.
Bitno je da si ti u duhu jugoslovenstva ustanovio da su Bosnjaci samo losa kopija neceg drugog sa nicim originalnim. Tome dodaj mitove tvojih jugo kolega o prodaji vjere za veceru i da je Bosnjak samo turska rjec za Bosanca, tome dodaj i izjednacavanje zlocina,.... sa dodatkom opceg neznanja i nekulture - ti je danas pofil jednog jugonostalgicara.
O da - nisi musliman niti Bosnjak sto istices - i time zavrsio fakultet pretpostavljam,.. nisi fukara ko mi ostali.
E vidi jednu stvar,... te Jugo zablude i takve predrasude o muslimanima je vecina ljudi odbacila. Neko zato sto je vjernik pa odbacuje takvu stigmatizaciju i omalovazavanje, a neko poput mene iz cistog principa. Jer ako si tolerantan prema svima i svemu - onda to podrazumijeva i Bosnjake i Islam. Koji je ovdje - prakticizirao to neko ili ne ipak domaci i nije u svojini SDA.
Last edited by hAZNADAR on 10/12/2019 14:58, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#1880 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
To je isto profil jugonostagicara. Kuka kako je sve crno i mrzi sve one koji su se spasili tog crnila.General War wrote: ↑10/12/2019 13:29Koga interesuje sta si ti u sVeckoj...doprihajaj ovdje sa druzinom pa vidi ko je ogranicen, ko nostalgicar...dopisne patriJote nisu relevantni da ikome ista prisivaju.hAZNADAR wrote: ↑10/12/2019 12:47
To samo pokazuje ogranicenost jednog dijela domace ljevice - nazovi ljevice. Evo ja Bosnjo, nisam vjernik, nisam SDA,... ima nas kolko hos vakih.
Desnicari se imaju obicaj kititi jedinim ovim ili onim i sebi prisvajati stosta. U normalnim drustvima ljevica im osporava tapiju nad vjerom, nacijom, patriotizmom, tim identitetom,.... i fino ih u tome izgura, nadjaca, spusti na zemlju.
Samo ograniceni mogu pasti na te SDA fore i ogradjivati se od bosnjastva jerbo je to SDA otela.E svasta ces cuti,...
Nebi me iznenadilo i da je jugonostalgija nekima samo revolt, reakcija na SDA.
Tema je o Jugoslaviji ...... i ma gdje zivio - proveo sam najveci dio zivota u YU i u toj drzavi sam radio, bio samostalan. I prema tome - po pitanju YU imam sta reci a svoju mrznju i siromastvo karaktera sacuvaj za svoju raju.
Trebam li jos jednom podsjetiti da je tema YU a ne BiH danas?
- piupiu
#1881 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nema ni tvoj odgovor veze s mojom originalnom tezom - da je jugoslovenska kompanija bila vrijedna akvizicije od strane multinacionalne kompanije. Eto dobro, oni idu ukorak sa zapadnim trendovima i sele proizvodnju u Kinu, to nema veze s Jugoslavijom, nego s globalizacijom, smanjenjem cijene proizvodnje i vrijednosti brenda na tržištu; a ja sam nabrojala 6 primjera iz BiH gdje je proizvodnja bila i još uvijek je ovdje.CPT wrote: ↑10/12/2019 07:52Brand generalno nema nikakve proizvodnjom, Kinezi ti mogu sastavljaju sa brandom koji zelis. Gorenje je preselilo vecinu svoje proizvodnje iz Gorenja (Velenja) vec davno. A to je bio "vrh" SFRJ, zamisli kako bi tek zavrsili Ei Nis i slicni.piupiu wrote: ↑10/12/2019 00:37Super, i Hisense je MLN, brend Gorenje još uvijek postoji, i primjer je ovoga o čemu sam govorila. Niko nama nije kriv što smo privatizaciju sprovodili u svrhu pljačke društvenog vlasništva. Eto, imaš Borac Travnik, Napredak i Umico Tešanj, Bimal Brčko, Tvornica mašina Travnik, HEPOK Mostar, sve uspješne privatizacije. Moglo ih je biti koliko hoćeš, ali ne mere i jare (pljačka) i pare.
Last edited by piupiu on 10/12/2019 14:17, edited 1 time in total.
- LBVIEW
#1882 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
https://trialinternational.org/latest-post/amir-kubura/General War wrote: ↑10/12/2019 13:23Znam, ali nisam iznenadjen za tvoju neupucenost od tog istog suda onima kojima ustajes mirno.LBVIEW wrote: ↑10/12/2019 12:33Samo sto su njihovi UZP-ci i genocidasi, sto je i presudjeno gdje trebaGeneral War wrote: ↑10/12/2019 11:01
Pa tako reci, sta vrdas kao da ja sta cujem novo od tebe...i oni isto tako ustaju za svoje i isti vokabular koriste, pa eto ustajte...i ti i oni., dok su im se ovi najebali majki.
![]()
To bi valjda trebao znati, jer si inace upucen u sve i svasta, no znajuci o kakvom se relativizatoru radi, mjesta cudjenju nema u vezi "zaboravnosti".
"Amir Kubura was found guilty of failing to take necessary and reasonable measures to punish members of his forces for plundering villages in 1993. He was acquitted of other charges against him."
- piupiu
#1883 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Evo jedan kratki intermezzo, zanimljiv tekst o integraciji Istočne i Zapadne Njemačke i efekata tranzicije na Istočnu Njemačku, samo naoko nevezan za temu.
https://www.noviplamen.net/glavna/istoc ... aneksije/?
-
detroit-mercy
#1884 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
I sta nam je rat pokazao, da smo zivjeli u jednom balonu koji se samo rasprsi jedan dan.L3D3NA wrote: ↑10/12/2019 00:33Da, da i da!Dozer wrote: ↑10/12/2019 00:21 Dobro rece neko (da ne trazim sad) - svi koji pljuju na Jugu su zapravo dio danasnje etno-nacinal-vjerske halke s jednim od prefixa koji pocinju sa B, H ili S.
Na ovom forumu su to ovi sa B, na onom tamo sa S, a na trecem sa H. A prica vam svima identicna u mikron. Da sve bude tragicnije, 80% vas je negdje vani, veliko je pitanje da li ste uopste i bili ovdje '90-ih, ali vas odlikuje "znanje" o svemu i svacemu, najcesce o onome cemu zapravo nikad niste prisustvovali i o cemu ste samo slusali ili citali iz kojekakvih medija, ili dokumenata koje su pisali satrapi naroda sa svih strana.
I onda je sasvim logicno da se lupaju prestrasne gluposti, sipaju lazi i preuvelicavanja (kazu - onaj ko ne zna jer nije cuo ni vidio, on izmisli), mitomanije i mrznja prema necemu o cemu se zapravo nema pojma.
Onaj sreco hladno izvali da su nekadasnji Jugosloveni danasnji Bosanci... Aferim, majstore. Ovo moze izvaliti samo neko ko je toliko zadojen ENV budalastinama i nekakvom svojom cistocom i pravovjernoscu, da je naprosto slijep i gluh pored zdravih ociju i usiju.
Kako god, sve sto ste nabrojali u cilju pljuvanja, uredno vam je razmontirano na sastavne dijelove. Od gluposti da se ovdje gladovalo, preko toga da su svi bili siromasni, jadni i bijedni u onoj drzavi, do toga da na policama nije bilo izbora svega.
Sad slijedi ono legendarno: "Jeste, ali po kojoj cijeni?".![]()
Oni koji odoše, pa sad palamude iz država gdje ih niko ne ferma ni 2% (sigurno ih nema po forumima država koje su ih primile, da pametuju) pa isfrustrirani dođu po exyu forumima da se nadmudruju.
Vidjeli rata nisu, al im se guzica dovuče ovdje da glasaju na izborima i odlučuju o sudbini omladine ovdje.
- Bloo
- Globalna šefica
#1885 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Interesantan. Bilo bi još interesantnije da je dublja i šira analiza. Ovako djeluje nedorečeno.piupiu wrote: ↑10/12/2019 14:15 Evo jedan kratki intermezzo, zanimljiv tekst o integraciji Istočne i Zapadne Njemačke i efekata tranzicije na Istočnu Njemačku, samo naoko nevezan za temu.
- piupiu
#1886 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pravilo se i od Neletovog brata Draleta Seid Mali Karajlić, i od Karla Metikoša Matt Collins. On u Bosni, za domaće tržište, Senada u Srbiji (u kojoj i danas živi), za srpsko tržište, Karlo u Americi za 'merikance. Zakoni tržišta, čak i u socijalizmu.
- piupiu
#1887 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pa, s obzirom da je u pitanju Le Monde Diplomatique, oni to diplomatski. Ali centralna poruka - da je rušenje socijalizma bilo free for all za neoprvobitnu akumulaciju - je sasvim jasna.Bloo wrote: ↑10/12/2019 14:25Interesantan. Bilo bi još interesantnije da je dublja i šira analiza. Ovako djeluje nedorečeno.piupiu wrote: ↑10/12/2019 14:15 Evo jedan kratki intermezzo, zanimljiv tekst o integraciji Istočne i Zapadne Njemačke i efekata tranzicije na Istočnu Njemačku, samo naoko nevezan za temu.
- Hank Paldum
#1888 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
To što je Drale postao Seid, Zijo, Sejo, Rizo je opet priča za sebe ali je ipak vezano za ovu temu i kako su se predstavljali bosanski muslimani/Bošnjaci u ono vrijeme. Novi Primitivizam je ako smo već načeli toliko tema za Jugoslaviju isto jedna interesantna pojava sa mračnom pozadinom ma koliko on na prvi pogled djetinjast i nevin izgledao.
- CPT
#1889 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Cuj nema Jugoslavijom... Eto nisi imali 5x vise radnika zbog sistema nego zbog stvarnih potreba. Oni bi svi ostali na cesti zbog toga sto takvo poslovanje u kapitalizmu nije mogoce. Zbog globalizacija bi otisli oni ono malo preostalih. Tako je bilo i sa Gorenjem btw. Smanji, seli i na kraju Kinezi.piupiu wrote: ↑10/12/2019 14:09Nema ni tvoj odgovor veze s mojom originalnom tezom - da je jugoslovenska kompanija bila vrijedna akvizicije od strane multinacionalne kompanije. Eto dobro, oni idu ukorak sa zapadnim trendovima i sele proizvodnju u Kinu, to nema veze s Jugoslavijom, nego s globalizacijom, smanjenjem cijene proizvodnje i vrijednosti brenda na tržištu; a ja sam nabrojala 6 primjera iz BiH gdje je proizvodnja bila i još uvijek je ovdje.CPT wrote: ↑10/12/2019 07:52Brand generalno nema nikakve proizvodnjom, Kinezi ti mogu sastavljaju sa brandom koji zelis. Gorenje je preselilo vecinu svoje proizvodnje iz Gorenja (Velenja) vec davno. A to je bio "vrh" SFRJ, zamisli kako bi tek zavrsili Ei Nis i slicni.piupiu wrote: ↑10/12/2019 00:37
Super, i Hisense je MLN, brend Gorenje još uvijek postoji, i primjer je ovoga o čemu sam govorila. Niko nama nije kriv što smo privatizaciju sprovodili u svrhu pljačke društvenog vlasništva. Eto, imaš Borac Travnik, Napredak i Umico Tešanj, Bimal Brčko, Tvornica mašina Travnik, HEPOK Mostar, sve uspješne privatizacije. Moglo ih je biti koliko hoćeš, ali ne mere i jare (pljačka) i pare.
Jugoslavija i sam virtuelnom poslovima imala nekoliko stotina hiljada radnika viska. Svaka tranzicija je morala imati katastrofalne posljedice.
- piupiu
#1890 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Isti proces zadnjih 30 godina prati i američku/australijsku/britansku i sve ostale privrede. Smanji, seli, nekoiko desetina hiljada radnika viška. Nema milosti kad dioničarima treba isporučiti dobit, a analitičirima saopštiti finansijske rezultate svakog kvartala. Tako izgleda globalizovana ekonomija.CPT wrote: ↑10/12/2019 14:37
Cuj nema Jugoslavijom... Eto nisi imali 5x vise radnika zbog sistema nego zbog stvarnih potreba. Oni bi svi ostali na cesti zbog toga sto takvo poslovanje u kapitalizmu nije mogoce. Zbog globalizacija bi otisli oni ono malo preostalih. Tako je bilo i sa Gorenjem btw. Smanji, seli i na kraju Kinezi.
Jugoslavija i sam virtuelnom poslovima imala nekoliko stotina hiljada radnika viska. Svaka tranzicija je morala imati katastrofalne posljedice.
- CPT
#1891 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ne prati isti proces. Oni su u kapitalizmu decenijama. Ei Nis je cekao kapitalizam i globalizam. Ako je Jugoslaven zelio color TV morao ga je svercati iz Trsta jer je EiNis i pred rat pravio CB televizore. I onda bi sa tom pricom usli u utakmicu sa Sony-em. Znaci se skresalo 80% ljudi jer su fiktivno radili i onda je ono malo sto je ostalo pokusalo srecu na trzistu. Ogromno fabrika bi odma prestalo raditi jer su radili samo za JNA.piupiu wrote: ↑10/12/2019 14:42Isti proces zadnjih 30 godina prati i američku/australijsku/britansku i sve ostale privrede. Smanji, seli, nekoiko desetina hiljada radnika viška. Nema milosti kad dioničarima treba isporučiti dobit, a analitičirima saopštiti finansijske rezultate svakog kvartala. Tako izgleda globalizovana ekonomija.CPT wrote: ↑10/12/2019 14:37
Cuj nema Jugoslavijom... Eto nisi imali 5x vise radnika zbog sistema nego zbog stvarnih potreba. Oni bi svi ostali na cesti zbog toga sto takvo poslovanje u kapitalizmu nije mogoce. Zbog globalizacija bi otisli oni ono malo preostalih. Tako je bilo i sa Gorenjem btw. Smanji, seli i na kraju Kinezi.
- piupiu
#1892 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ne slažem se, ali ne mogu više na istu temu, bila je tema negdje baš o ovome, ako je nadjem, staviću link.Hank Paldum wrote: ↑10/12/2019 14:36 Novi Primitivizam je ako smo već načeli toliko tema za Jugoslaviju isto jedna interesantna pojava sa mračnom pozadinom ma koliko on na prvi pogled djetinjast i nevin izgledao.
-
Tempo
- ZeModerator
#1893 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
aj ne lupetaj.CPT wrote: ↑10/12/2019 14:47Ne prati isti proces. Oni su u kapitalizmu decenijama. Ei Nis je cekao kapitalizam i globalizam. Ako je Jugoslaven zelio color TV morao ga je svercati iz Trsta jer je EiNis i pred rat pravio CB televizore. I onda bi sa tom pricom usli u utakmicu sa Sony-em. Znaci se skresalo 80% ljudi jer su fiktivno radili i onda je ono malo sto je ostalo pokusalo srecu na trzistu. Ogromno fabrika bi odma prestalo raditi jer su radili samo za JNA.piupiu wrote: ↑10/12/2019 14:42Isti proces zadnjih 30 godina prati i američku/australijsku/britansku i sve ostale privrede. Smanji, seli, nekoiko desetina hiljada radnika viška. Nema milosti kad dioničarima treba isporučiti dobit, a analitičirima saopštiti finansijske rezultate svakog kvartala. Tako izgleda globalizovana ekonomija.CPT wrote: ↑10/12/2019 14:37
-
detroit-mercy
#1894 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
A nezaposlenost u USA nikada na nizoj stopipiupiu wrote: ↑10/12/2019 14:42Isti proces zadnjih 30 godina prati i američku/australijsku/britansku i sve ostale privrede. Smanji, seli, nekoiko desetina hiljada radnika viška. Nema milosti kad dioničarima treba isporučiti dobit, a analitičirima saopštiti finansijske rezultate svakog kvartala. Tako izgleda globalizovana ekonomija.CPT wrote: ↑10/12/2019 14:37
- piupiu
#1895 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ekonomski identičan proces. Krenuli smo od tranzicije i šta bi Jugoslavija sa silnim otpuštenim ljudima. Eto, opstala je tekstilna, prehrambrena, mašinska (šta sam sve ono nabrojala u prvom postu kao uspješne privatizacije u BiH), sve nastalo 50.-ih godina u socijalizmu. Sve se industrije mogu transformisati; ali se neki trendovi ne mogu izbjeći. Svi oni koji ne prate tehnološke trendove propadnu i na zapadu, ne samo na istoku. Kodak i digitalne kamere i Nokia i pojava pametnih telefona se na Harvardima i Stanfordima izučavaju kao primjeri kompanije koja nisu išle ukorak sa tehnološkim napretkom, jer su bile zadovoljna tadašnjom tehnologijom i svojom pozicijom na tržištu. EiNiš je Kodak, a Gorenje nije.CPT wrote: ↑10/12/2019 14:47
Ne prati isti proces. Oni su u kapitalizmu decenijama. Ei Nis je cekao kapitalizam i globalizam. Ako je Jugoslaven zelio color TV morao ga je svercati iz Trsta jer je EiNis i pred rat pravio CB televizore. I onda bi sa tom pricom usli u utakmicu sa Sony-em. Znaci se skresalo 80% ljudi jer su fiktivno radili i onda je ono malo sto je ostalo pokusalo srecu na trzistu. Ogromno fabrika bi odma prestalo raditi jer su radili samo za JNA.
-
hAZNADAR
#1896 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
To za televizore se nebih slozio ia tu ce ti se na kosti sad nabaciti jugonostalgicari i pokusati kroz to ispasti u svemu u pravu.CPT wrote: ↑10/12/2019 14:47Ne prati isti proces. Oni su u kapitalizmu decenijama. Ei Nis je cekao kapitalizam i globalizam. Ako je Jugoslaven zelio color TV morao ga je svercati iz Trsta jer je EiNis i pred rat pravio CB televizore. I onda bi sa tom pricom usli u utakmicu sa Sony-em. Znaci se skresalo 80% ljudi jer su fiktivno radili i onda je ono malo sto je ostalo pokusalo srecu na trzistu. Ogromno fabrika bi odma prestalo raditi jer su radili samo za JNA.piupiu wrote: ↑10/12/2019 14:42Isti proces zadnjih 30 godina prati i američku/australijsku/britansku i sve ostale privrede. Smanji, seli, nekoiko desetina hiljada radnika viška. Nema milosti kad dioničarima treba isporučiti dobit, a analitičirima saopštiti finansijske rezultate svakog kvartala. Tako izgleda globalizovana ekonomija.CPT wrote: ↑10/12/2019 14:37
Da, bilo je mnogo radnika viska. Za razliku od ostatka svijeta gdje bi glatko dobili otkaz - u YU su imali i platu i dzabe stan. Rjetko koja drzva takvo sto moze podnijeti. Da je Juga stvarno udovoljavala radniku - jest - ali to nije mogla podnijeti. Hvala Juge je samo cist egoizam,.. nek sam ja jamio dok se moglo jamiti - koga boli q sto je ta praksa propala i bankrotirala.
- piupiu
#1897 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Je l' vam zato Trump vodio kampanju da će kažnjavati kompanije koje sele proizvodnju van Amerike?
-
detroit-mercy
#1898 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Mah, boli velikih kompanija k...c za Trumpom, oni rade svoj posao
Jedne industrije padaju, druge se uspinju. Ekonomija nije staticna, stalno se mijenja.
Vise sam se osvrnuo na ono kako kompanije otpustaju ljudu jer sele proizvodnju gdje je jeftinije
- piupiu
#1899 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Kako gdje. Ekonomije se transformišu i apsorbuju dio ljudi. Statistike su takodje zanimljiva stvar. Ja sam radila jedan projekat o Australiji gdje se ispostavilo da je zvanična stopa nezaposlenosti recimo 6 posto, a stvarna 18 posto. Najviše nezaposlenih u regijama odakle su se iselile auto-industrije i u malim gradovima koji nisu ekonomski centri. Ti ljudi se rijetko ili nikad ponovo ne zaposle, ako su stariji od 50 godina.detroit-mercy wrote: ↑10/12/2019 15:13Mah, boli velikih kompanija k...c za Trumpom, oni rade svoj posao.
Jedne industrije padaju, druge se uspinju. Ekonomija nije staticna, stalno se mijenja.
Vise sam se osvrnuo na ono kako kompanije otpustaju ljudu jer sele proizvodnju gdje je jeftinijeako cemo gledati na tako pojednostavljen nacin onda bi nezaposlenost u USA, DE ili GB trebala biti na jako visokom nivou
. Ali gle cuda, istorijski nizak nivo sa milinima radnih mjesta koja su nepopunjena
.
PS. Da napomenem i da je veliki dio tih kompanija ostajao u zapadnim zemljama zbog subvencija koje su im davale državne ili regionalne administracije. Kad bi vlade ukinule subvencije, proizvodnja se selila tamo gdje su druge vlade nudile bolje uslove, a cijena rada bila niža.
Last edited by piupiu on 10/12/2019 15:26, edited 1 time in total.
- MorningStar
#1900 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Druze tito druze tito srbi tebe lazu oni vole oni vole djenerala drazu
ko bi moga zamisliti lani - da ce bozic slavit partizani , da vidimo kakvu prigodnu i od “pravih” bosnjaka bio bi red