STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
detroit-mercy

#1751 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

Pretjerujete i jedni i drugi.
Dozer

#1752 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Dobro rece neko (da ne trazim sad) - svi koji pljuju na Jugu su zapravo dio danasnje etno-nacinal-vjerske halke s jednim od prefixa koji pocinju sa B, H ili S.
Na ovom forumu su to ovi sa B, na onom tamo sa S, a na trecem sa H. A prica vam svima identicna u mikron. Da sve bude tragicnije, 80% vas je negdje vani, veliko je pitanje da li ste uopste i bili ovdje '90-ih, ali vas odlikuje "znanje" o svemu i svacemu, najcesce o onome cemu zapravo nikad niste prisustvovali i o cemu ste samo slusali ili citali iz kojekakvih medija, ili dokumenata koje su pisali satrapi naroda sa svih strana.
I onda je sasvim logicno da se lupaju prestrasne gluposti, sipaju lazi i preuvelicavanja (kazu - onaj ko ne zna jer nije cuo ni vidio, on izmisli), mitomanije i mrznja prema necemu o cemu se zapravo nema pojma.

Onaj sreco hladno izvali da su nekadasnji Jugosloveni danasnji Bosanci... Aferim, majstore. Ovo moze izvaliti samo neko ko je toliko zadojen ENV budalastinama i nekakvom svojom cistocom i pravovjernoscu, da je naprosto slijep i gluh pored zdravih ociju i usiju.

Kako god, sve sto ste nabrojali u cilju pljuvanja, uredno vam je razmontirano na sastavne dijelove. Od gluposti da se ovdje gladovalo, preko toga da su svi bili siromasni, jadni i bijedni u onoj drzavi, do toga da na policama nije bilo izbora svega.
Sad slijedi ono legendarno: "Jeste, ali po kojoj cijeni?". :D
Dozer

#1753 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

piupiu wrote: 10/12/2019 00:02
CPT wrote: 09/12/2019 19:48 Nisu ljudi zbog zbog dosade odlazili iz SFRJ i nije SFRJ bezveze organizovano izvozila visak radno sposobnih. Sta bi to uradili sa par mio ljudi na cesti zbog tranzicije? Malo povecali izvoz radne snage? I ne, nije isto kao danas. Danas je puno lakse dobiti posao (kao i izgubiti).
Šta bi radili s ljudima u tranziciji? Šta su radile Poljska, Češka, Madjarska i ostale zemlje u tranziciji? A o tome koliko je lakše danas dobiti posao u BiH govori egzodus ljudi - bez organizovane pomoći države - iz zemlje u kojoj je zvanično 32% nezaposlenih. Ili ne poznaješ nezaposlene ljude u BiH? Ja ih poznajem puno, medju njima i veliki broj visokokvalifikovanih ljudi sa radnim iskustvom.
Ne poznaje on bona nikoga u BiH :lol: :lol: :lol:
L3D3NA

#1754 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by L3D3NA »

detroit-mercy wrote: 10/12/2019 00:14 Pretjerujete i jedni i drugi.
Možda,
ali meni je bilo bolje i sigurnije i ljepše živjeti u to vrijeme. Kad su sjevale minice, kad si mogao spavati na klupi, kad se nisi okretao za sobom hodajući kroz puste ulice, kad si zbog pronevjere išau u zatvor, kad je Kuduz bio rijetka pojava...
Dozer

#1755 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Point. wrote: 09/12/2019 23:33 I tu mute, lično išao sam u mejtef svake nedjelje. Stari govorio idu sva djeca, idite i vi. Očekujem da neko izvali kako nije bilo sladoleda nego se čekala zima da se ližu ledenice sa oluka.
Oplakah! :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
MorningStar

#1756 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

L3D3NA wrote: 10/12/2019 00:23
detroit-mercy wrote: 10/12/2019 00:14 Pretjerujete i jedni i drugi.
Možda,
ali meni je bilo bolje i sigurnije i ljepše živjeti u to vrijeme. Kad su sjevale minice, kad si mogao spavati na klupi, kad se nisi okretao za sobom hodajući kroz puste ulice, kad si zbog pronevjere išau u zatvor, kad je Kuduz bio rijetka pojava...
I sad mirno spavaju na klupama, al migranti :lol:
Edin H.

#1757 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Edin H. »

L3D3NA wrote: 09/12/2019 23:57
Donosila se farbana jaja za uskrse i vaskrse, baklave za bajrame, kitili se stanovi za nove godine...
Ovo je tacno
MorningStar

#1758 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Edin H. wrote: 10/12/2019 00:27
Donosila se farbana jaja za uskrse i vaskrse, baklave za bajrame, kitili se stanovi za nove godine...
Ovo je tacno
To te htjeli na foru prekrstit bolan :lol: :lol:
Dozer

#1759 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Dje ces to reci da je tacno ba?! Jesi lud? To je sve bilo lazno, pretvaranje da bi jedni druge navukli da im se vjeruje, radi lakseg klanja...

P.S. ZNas sta je jos tacno - i danas se radi isto, usred Sarajeva. I tako i treba. Imam dvije komsinice, jedna "ova", druga "ona", i obe uredno donesu jaja, mi njima odemo, one mojoj zeni dodju na Bajram. Sve sasvim normalno, bas kako je i ''80-ih bilo ovdje, i u drugim urbanim sredinama.
Ali, izgleda da upravo to smeta svima iz raznih brdskoplaninskih pejzanih predjela...
Edin H.

#1760 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Edin H. »

MorningStar wrote: 10/12/2019 00:27
Ovo je tacno
Bilo je i toga.

Mama me jednom morala ostaviti kod komsinice da me pricuva, ona mi cijelo vrijeme drzala predavanje o katolicanstvu.

Kad sam posije mami poceo prepricavati, mal' je nije slag strefio :lol:
L3D3NA

#1761 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by L3D3NA »

Dozer wrote: 10/12/2019 00:21 Dobro rece neko (da ne trazim sad) - svi koji pljuju na Jugu su zapravo dio danasnje etno-nacinal-vjerske halke s jednim od prefixa koji pocinju sa B, H ili S.
Na ovom forumu su to ovi sa B, na onom tamo sa S, a na trecem sa H. A prica vam svima identicna u mikron. Da sve bude tragicnije, 80% vas je negdje vani, veliko je pitanje da li ste uopste i bili ovdje '90-ih, ali vas odlikuje "znanje" o svemu i svacemu, najcesce o onome cemu zapravo nikad niste prisustvovali i o cemu ste samo slusali ili citali iz kojekakvih medija, ili dokumenata koje su pisali satrapi naroda sa svih strana.

I onda je sasvim logicno da se lupaju prestrasne gluposti, sipaju lazi i preuvelicavanja (kazu - onaj ko ne zna jer nije cuo ni vidio, on izmisli), mitomanije i mrznja prema necemu o cemu se zapravo nema pojma.

Onaj sreco hladno izvali da su nekadasnji Jugosloveni danasnji Bosanci... Aferim, majstore. Ovo moze izvaliti samo neko ko je toliko zadojen ENV budalastinama i nekakvom svojom cistocom i pravovjernoscu, da je naprosto slijep i gluh pored zdravih ociju i usiju.

Kako god, sve sto ste nabrojali u cilju pljuvanja, uredno vam je razmontirano na sastavne dijelove. Od gluposti da se ovdje gladovalo, preko toga da su svi bili siromasni, jadni i bijedni u onoj drzavi, do toga da na policama nije bilo izbora svega.
Sad slijedi ono legendarno: "Jeste, ali po kojoj cijeni?". :D
Da, da i da!
Oni koji odoše, pa sad palamude iz država gdje ih niko ne ferma ni 2% (sigurno ih nema po forumima država koje su ih primile, da pametuju) pa isfrustrirani dođu po exyu forumima da se nadmudruju.
Vidjeli rata nisu, al im se guzica dovuče ovdje da glasaju na izborima i odlučuju o sudbini omladine ovdje.
MorningStar

#1762 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Edin H. wrote: 10/12/2019 00:32

Bilo je i toga.

Mama me jednom morala ostaviti kod komsinice da me pricuva, ona mi cijelo vrijeme drzala predavanje o katolicanstvu.

Odm'a vode preko masica :lol:

PS:E da je udba radila svoj posao komsinica bi poskocima drzala predavanje dok mlati kamenje. :D
Hank Paldum

#1763 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

Dozer wrote: 10/12/2019 00:28 Dje ces to reci da je tacno ba?! Jesi lud? To je sve bilo lazno, pretvaranje da bi jedni druge navukli da im se vjeruje, radi lakseg klanja...

P.S. ZNas sta je jos tacno - i danas se radi isto, usred Sarajeva. I tako i treba. Imam dvije komsinice, jedna "ova", druga "ona", i obe uredno donesu jaja, mi njima odemo, one mojoj zeni dodju na Bajram. Sve sasvim normalno, bas kako je i ''80-ih bilo ovdje, i u drugim urbanim sredinama.
Ali, izgleda da upravo to smeta svima iz raznih brdskoplaninskih pejzanih predjela...

Malo mi je kraj sve zezancije neukusno tako nešto pisati jer je bilo zaista takvih slučaja od strane komšija. Mada slabo pamtim da je bilo takvih slučaja od strane Bošnjaka ali i duhu ove jugonostalgične teme prihvatit ćemo da smo se međusobno navlačili da se vjeruje radi lakšeg klanja
Last edited by Hank Paldum on 10/12/2019 00:37, edited 1 time in total.
piupiu

#1764 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 09/12/2019 18:43 Jasta bi... Usput, Gorenje su kupili Kinezi (Hisense).
Super, i Hisense je MLN, brend Gorenje još uvijek postoji, i primjer je ovoga o čemu sam govorila. Niko nama nije kriv što smo privatizaciju sprovodili u svrhu pljačke društvenog vlasništva. Eto, imaš Borac Travnik, Napredak i Umico Tešanj, Bimal Brčko, Tvornica mašina Travnik, HEPOK Mostar, sve uspješne privatizacije. Moglo ih je biti koliko hoćeš, ali ne mere i jare (pljačka) i pare.
Kejn

#1765 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Kejn »

Baka klanja 5 vakata namaza :lol: Ovi yugosi su ludji nego što sam mislio. Dosta interneta za danas.
MorningStar

#1766 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Hank Paldum wrote: 10/12/2019 00:36 Malo mi je kraj sve zezancije neukusno tako nešto pisati jer je bilo zaista takvih slučaja od strane komšija. Mada slabo pamtim da je bilo takvih slučaja od strane Bošnjaka ali i duhu ove jugonostalgične teme prihvatit ćemo da smo se međusobno navlačili da se vjeruje radi lakšeg klanja
Imas konkretno da se sjecas kojeg tako slucaja, znas da doprineses temi :caj:
L3D3NA

#1767 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by L3D3NA »

Edin H. wrote: 10/12/2019 00:32
MorningStar wrote: 10/12/2019 00:27

Ovo je tacno
Bilo je i toga.

Vjera je vjera, ako ne propagira mržnju je ok :D
Ionako nema nikoga gore da sudi, a ako ima jedan je. Čiji god da je valjda vam oprosti zabune :lol: :D
Hank Paldum

#1768 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

MorningStar wrote: 10/12/2019 00:39
Hank Paldum wrote: 10/12/2019 00:36 Malo mi je kraj sve zezancije neukusno tako nešto pisati jer je bilo zaista takvih slučaja od strane komšija. Mada slabo pamtim da je bilo takvih slučaja od strane Bošnjaka ali i duhu ove jugonostalgične teme prihvatit ćemo da smo se međusobno navlačili da se vjeruje radi lakšeg klanja
Jer su svi zločini u Prijedoru, Višegradu, Tesliću počinjeni od strane Marsovca a ne komšija gdje je 40+ godina bilo bratstvo i jedinstvo i išlo se na praznike
MorningStar

#1769 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Hank Paldum wrote: 10/12/2019 00:46
Jer su svi zločini u Prijedoru, Višegradu, Tesliću počinjeni od strane Marsovca a ne komšija gdje je 40+ godina bilo bratstvo i jedinstvo i išlo se na praznike
Ma ne to nego ono slucajeva da pokusavaju ti podmetnuti na foru da promjenis vjeru :D
Edin H.

#1770 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Edin H. »

MorningStar wrote: 10/12/2019 00:33 PS:E da je udba radila svoj posao komsinica bi poskocima drzala predavanje dok mlati kamenje. :D
Stipu ba komsinicu, najbolje je indoktrinirati dok si mlad. :D

Nesto sam i zapamtio, dobar prolaz bio kod mladih katolkinja :D

Za ponocku uvijek bilo party time, ono sva raja idu, gjde cete ba, kazu ima dobrih treba :lol:
Hank Paldum

#1771 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

Nisam to ni rekao niti je to Dozer napisao šta ti misliš. Ti si se sa tim poslije nadovezao naa njegov komentar
MorningStar

#1772 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Edin H. wrote: 10/12/2019 00:49
Stipu ba komsinicu, najbolje je indoktrinirati dok si mlad. :D

Nesto sam i zapamtio, dobar prolaz bio kod mladih katolkinja :D

Za ponocku uvijek bilo party time, ono sva raja idu, gjde cete ba, kazu ima dobrih treba :lol:
Ivana ivana kao pepeljuga :D
MorningStar

#1773 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Hank Paldum wrote: 10/12/2019 00:50 Nisam to ni rekao niti je to Dozer napisao šta ti misliš. Ti si se sa tim poslije nadovezao naa njegov komentar
My bad - excuse moi mon frerre :D
Kat

#1774 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Kat »

Citati iz intervjua Miroljuba Labusa sedmicniku "Nedeljnik", on prica o Srbiji, ali jedina razlika izmedju Srbije i Bosne je na kraju prvog citata.
Prvi citat:
"Kada je uveden socijalizam u Srbiju, on je prirodno prihvacen, jer je imao iste patrijarhalne (kolektivisticke) korene.
To nije bio slucaj u Hrvatskoj i Sloveniji, sto je nama danas tesko da priznamo. Medjutim, Srbi su oberucke prihvatili Tita, njegovu komunisticku partiju i
sistem samoupravljanja, sto nam je, takodje, tesko danas da prihvatimo kao istinu."
Drugi citat:
"Postojala je zabluda da samoupravljanje kao koegzistencija socijalizma i trzista (kapitalizma) moze biti odrzivo.Ttito je pametno smislio nesvrstanost i
udenuo se u bipolarni svet na koristan nacin za sve. Nasa diplomatija bila je medju deset najkvalitetnijih u svetu s nizom inicijativa za smirivanje tenzija
izmedu Amerike i Sovjetskog saveza. Zauzvrat, i to je bilo korisno za nas, kupovali smo tehnologiju koju SSSR nije mogao zbog sankcija i u prepakovanom stanju prodavali je na lstok.
Bez tog privilegovanog trizisnog polozaja ekonomski efekti samoupravljanja bili bi katastrofalni.
Bekstvo u nacionalizam i ratove kao oblik resavanja problema je, u pozadini naseg mentalnog sklopa,
imalo osecanje nase velicine izgradene za vreme tita. zasto bismo semi prilagodavali drugima, kada oni treba nama da se prilagodavaju.
I tu je nastao sukob u kome se nije videlo da smo mi slabija strana ali to se vidi tek nakon poraza, koji. takodje, nikada nismo priznali."
Edin H.

#1775 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Edin H. »

Hank Paldum wrote: 10/12/2019 00:46
MorningStar wrote: 10/12/2019 00:39
Ne znam ja vala nikoga od mojih komsija, pa ni ljudi koje sam znao da su cinili zlocine. Te podjele su ipak bile puno jace u ruralnim sredinama.

Moj komsija Srbin poginuo na Zuci u Armiji BiH. Dvije noci prije toga kaze nama na haustoru, ono policijski cas, nema struje, gdje ces drugo: "Malo tise pricajte, komsije spavaju!"
Locked