to sam i napisao...
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- MorningStar
#1852 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
- CPT
#1853 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Obicaji, tradicija, itd, itd... Isto kao i kod ostalih naroda. A znamo zasto bi neko zelio da izbaci Islam (a ne i RKC/SPC) iz price, zar ne?MorningStar wrote: ↑10/12/2019 13:09 Pa de prosvijetli me - sta to pored vjere se danas forsira kao bosnjastvo ? Odstrani religiju sta ostaje kao nesto sto definise ???
- CPT
#1854 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
De procitaj jos jednom pa pokusaj shvatiti. Iako sam vec 60x zapisao (kao i on ostalom). Vidi u citatu gore. Radi se o DRZAVLJANSTVO, regionalno pripadnosti... A pripada narodu koji se zove BOSNJACI. Kontamo to? Bosnjaci su jedan od 3 BH naroda.
- MorningStar
#1855 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Konkretno de , koji obicaji koje tradicije , ima ih valjda znas koje su.
Ko kaze da treba da se izbacuje islam ili pravoslavlje ili bilo sta drugo - samo opet ti crtam , srbin ce se pravoslavcu po**ati u usta za srbiju , dok recimo ti bi vise plakao za palestincom nego za nekim djetetom u bosni sto pare se skupljaju da se lijeci - ili grijesim ?
- MorningStar
#1856 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Napisao si “bosnjak nije bosanac” ili ja ne znam citati.
- CPT
#1857 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Zar nismo to vec obradili? Od arhitekture do hrane...? Pravslavi dolazili u BIH ginuti za pravoslavlje, Srbi (ili pravoslavci) odlazili u Ukrajinu ratovati, itd, itd... Generalno su takve generalizacije ... Ovo zadnje samo ti mozes svariti.MorningStar wrote: ↑10/12/2019 13:18Konkretno de , koji obicaji koje tradicije , ima ih valjda znas koje su.
Ko kaze da treba da se izbacuje islam ili pravoslavlje ili bilo sta drugo - samo opet ti crtam , srbin ce se pravoslavcu po**ati u usta za srbiju , dok recimo ti bi vise plakao za palestincom nego za nekim djetetom u bosni sto pare se skupljaju da se lijeci - ili grijesim ?
- General War
#1858 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Znam, ali nisam iznenadjen za tvoju neupucenost od tog istog suda onima kojima ustajes mirno.LBVIEW wrote: ↑10/12/2019 12:33Samo sto su njihovi UZP-ci i genocidasi, sto je i presudjeno gdje trebaGeneral War wrote: ↑10/12/2019 11:01Pa tako reci, sta vrdas kao da ja sta cujem novo od tebe...i oni isto tako ustaju za svoje i isti vokabular koriste, pa eto ustajte...i ti i oni.LBVIEW wrote: ↑10/12/2019 10:29
Ovako, ustati kad se 7-a spomene, ti su se najebali cetnickih majki od Vlasica do Treskavice.![]()
I opet ti kazem - zaboli me milokliz sta ce ovi sto promoviraju "europske vrijednost", u koje spadaju embargo na oruzje medjunarodno priznatoj drzavi, razni Oveni i Stoltenbegovi, Miterani i ostali smradovi, reci.
A sto se sisojke i pickoustog tice, nemam im ja sta kaciti, oboje imaju UZP za vratom, a ovaj drugi i genocid.
A ti nastavi relativizirati, nije ti prvi put., dok su im se ovi najebali majki.
![]()
To bi valjda trebao znati, jer si inace upucen u sve i svasta, no znajuci o kakvom se relativizatoru radi, mjesta cudjenju nema u vezi "zaboravnosti".
- CPT
#1859 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Procitaj na citav post i u kontekstu. Biti Bosnjak nije isto sto i Bosanac. Ne mozes izjednaciti pripadnost drzavi i narodu. Drzavljanstvo mozes dobiti, izgubiti, imati vise njih. Ovo drugo ne mozes. Drzavljanstvo je komad papira, ovo drugo nije.
- MorningStar
#1860 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nismo obradili - postavio si autohtonu bosansku kucu koja sasvim slucajno lici na one iz turske a iste takve kuce po selima srbije makedonije itd.Hrana mozes toga malo pojasniti - soghan dolma 
- MorningStar
#1861 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
bosnjak je dakle - vanzemunac
- CPT
#1862 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Opet smo na sasvim slucno pricama... Trazio si, dobio i sad se izvlacis. Znaci smeta ti utjecaj Turske, smeta ti utjecaj Islama, smetaju ti turcizmi... Al ne zelis izbaciti Islam iz price, jelte?MorningStar wrote: ↑10/12/2019 13:24 Nismo obradili - postavio si autohtonu bosansku kucu koja sasvim slucajno lici na one iz turske a iste takve kuce po selima srbije makedonije itd.Hrana mozes toga malo pojasniti - soghan dolma![]()
Dok je kod ostalih sve originalno tj. palo sa neba
- MorningStar
#1863 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
I na tome zavrsi epopeja o sta van vjere definise bosnjake.
- CPT
#1864 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Bosnjak je jedan od BH naroda, ti narodi imaju zajednicko drzavljanstvo tj. regiju.
- CPT
#1865 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
I sta to van vjere definise Srbina? Hocemo opet o ikonoma?
- MorningStar
#1866 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ali nije bosanac kako rece 
- Bloo
- Globalna šefica
#1867 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
I da se vratimo na Jugoslaviju....
- General War
#1868 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Koga interesuje sta si ti u sVeckoj...doprihajaj ovdje sa druzinom pa vidi ko je ogranicen, ko nostalgicar...dopisne patriJote nisu relevantni da ikome ista prisivaju.hAZNADAR wrote: ↑10/12/2019 12:47To samo pokazuje ogranicenost jednog dijela domace ljevice - nazovi ljevice. Evo ja Bosnjo, nisam vjernik, nisam SDA,... ima nas kolko hos vakih.MorningStar wrote: ↑10/12/2019 12:40Narod je nesto sire od samog imena , cijeli identitet kojim je sda zavila bosnjastvo jeste vjera (doduse adaptirana politickim ciljevima stolica) i servilnost turskoj uporedo sa odbacivanjem svega sto nije dio te mantre.
Ti recimo blejis o 7. Muslimanskoj i poduhvatima iste vjerovatno bog ih vodio ultra jaki sve pobjede samo zapeli na zepcua zaboravljas da je bilo mnogo efikasnijih i kvalitetnijih jedinica , al ne vazi jer nisu imale prefix muslimanska - to je dok jos se ono intelektualci nisu odlucili za povratak imena pa nisu htjeli 7 bosnjacka
Desnicari se imaju obicaj kititi jedinim ovim ili onim i sebi prisvajati stosta. U normalnim drustvima ljevica im osporava tapiju nad vjerom, nacijom, patriotizmom, tim identitetom,.... i fino ih u tome izgura, nadjaca, spusti na zemlju.
Samo ograniceni mogu pasti na te SDA fore i ogradjivati se od bosnjastva jerbo je to SDA otela.E svasta ces cuti,...
Nebi me iznenadilo i da je jugonostalgija nekima samo revolt, reakcija na SDA.
- MorningStar
#1869 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Srbi su podredili vjeru srpstvu - od privatnih svetaca do mitskih vojevanja i odlucnih bogom vodjenih borbi.Sto se tice obicaja upravo su nametnuli prakticno pred krscanske obicaje u crkvu i jos usput napravili svoju autokefalnu crkvu nezavisnu od ostatka pravoslavnog svijeta.
Znaci ukratko opet - srbi ce za srpstvo da naprave vjeru da im pase.
- General War
#1870 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pa ima bosnjaka u srbiji, c.gori...nisu bosanci.
Jedno je nacija a drugo etnija.
- Hank Paldum
#1871 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Svi oni koji su bili poznati kao Muslimani u Jugoslavenskim republikama, u dijaspori ili kao migranti u državama poput Albanije i Turske su Bošnjački narod. To što ti nasjedaš na SDA propagandu da je Bošnjak=Islam ili izjave Bakira da Radončić nije pravi Bošnjak jer nije nikada bio u džamiji je druga stvar. To je njihovo pravo da imaju svoju definiciju Bošnjaka ali to ne mijenja činjenicu da su to gluposti.MorningStar wrote: ↑10/12/2019 13:09 Pa de prosvijetli me - sta to pored vjere se danas forsira kao bosnjastvo ? Odstrani religiju sta ostaje kao nesto sto definise ???
Jelena Karleuša je ateista, zli jezici kažu da je i satanista ali to je ne čini manje Srpkinjom od Vladike Grigorija koji ne izlazi iz pravoslavne crkve ali sam siguran da za razliku od Bošnjaka ti se ne zamaraš srpskim pitanjem
Kada SNSD kaže da nije pravi Srbin onaj ko priznaje genocid, ko ne glasa protiv SNSDa i ruši rs ili ko ne smatra Karadžića herojem to niko ne uzima za ozbiljno, prvi ti, jer neće jedan čovjek, jedna stranka i jedan entitet koji ne postoji ni 3 decenije definisati jedan narod koji toliko dugo postoji a definiciju SDA za Bošnjake koristite kao argument i shvatate kao definiciju naroda?
- MorningStar
#1872 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pa gledanje naroda kako ga ti definises jeste u potpunosti ispravno- ali imas institucionaliziran sistem koji “uci” drugacije..... kao pojedinac ti neces ispravljati “krive drine” ali oni sa dovoljno uticaja i moci to mogu..Hank Paldum wrote: ↑10/12/2019 13:33Svi oni koji su bili poznati kao Muslimani u Jugoslavenskim republikama, u dijaspori ili kao migranti u državama poput Albanije i Turske su Bošnjački narod. To što ti nasjedaš na SDA propagandu da je Bošnjak=Islam ili izjave Bakira da Radončić nije pravi Bošnjak jer nije nikada bio u džamiji je druga stvar. To je njihovo pravo da imaju svoju definiciju Bošnjaka ali to ne mijenja činjenicu da su to gluposti.MorningStar wrote: ↑10/12/2019 13:09 Pa de prosvijetli me - sta to pored vjere se danas forsira kao bosnjastvo ? Odstrani religiju sta ostaje kao nesto sto definise ???
Jelena Karleuša je ateista, zli jezici kažu da je i satanista ali to je ne čini manje Srpkinjom od Vladike Grigorija koji ne izlazi iz pravoslavne crkve ali sam siguran da za razliku od Bošnjaka ti se ne zamaraš srpskim pitanjem![]()
Kada SNSD kaže da nije pravi Srbin onaj ko priznaje genocid, ko ne glasa protiv SNSDa i ruši rs ili ko ne smatra Karadžića herojem to niko ne uzima za ozbiljno, prvi ti, jer neće jedan čovjek, jedna stranka i jedan entitet koji ne postoji ni 3 decenije definisati jedan narod koji toliko dugo postoji a definiciju SDA za Bošnjake koristite kao argument i shvatate kao definiciju naroda?
- MorningStar
#1873 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
To je jos interesantnije za mene - sta osim vjere povezuje sandzakliju i zenicanina ? Jezik ? Obicaji ? Kultura ? Ponasanje ?General War wrote: ↑10/12/2019 13:32Pa ima bosnjaka u srbiji, c.gori...nisu bosanci.
- General War
#1874 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Srbi za pravoslavlje su vezani procentualno kao i bosnjaci za islam...jedno je etnija drugo je vjera i prakticiranje iste da bi se neko zvao vjernikom.MorningStar wrote: ↑10/12/2019 13:31Srbi su podredili vjeru srpstvu - od privatnih svetaca do mitskih vojevanja i odlucnih bogom vodjenih borbi.Sto se tice obicaja upravo su nametnuli prakticno pred krscanske obicaje u crkvu i jos usput napravili svoju autokefalnu crkvu nezavisnu od ostatka pravoslavnog svijeta.
Znaci ukratko opet - srbi ce za srpstvo da naprave vjeru da im pase.
- General War
#1875 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nista, boli zenicanina za sandjakliju kao i obratno...gdje to pise da su povezani...osim onaj bosnjak, ovaj bosnjak ali to povezuje druge etnicke grupe van bosne sa grupama u bosni...ali to je politika.MorningStar wrote: ↑10/12/2019 13:36To je jos interesantnije za mene - sta osim vjere povezuje sandzakliju i zenicanina ? Jezik ? Obicaji ? Kultura ? Ponasanje ?General War wrote: ↑10/12/2019 13:32Pa ima bosnjaka u srbiji, c.gori...nisu bosanci.