RtrnOfSalisbury wrote: ↑04/12/2019 17:02 @dozer
imam pitanje, posto se vidi da ti je rijec od tezine a imas i navijace sto znaci da si znacajan cimbenik foruma. da ne kaem vodja
"Zamisli, ali rodih se u onoj drzavi, sjecam je se vrlo dobro, dobar dio mladosti prozivio u njoj, proputovao je 2-3x uzduz i poprijeko do '92... "
da ti nisi bio onaj nositelj palice mladostiznas ono kad 20-30 omladinaca zasprinta a iza njiha ostane samo doplerski efekat, pa se covjek upita sta bi? pricaj sta vidje u ta dva-tri puta. jesil bio u duvnetu, livnetu, bileci, jesil vidio sta sumljivo da prostis, jal si se druzio samo sa nositelji od palicu od mladosti
a i tu si mogo da si htio stosta vidjet. pricaj ba
glede i vizavi tenkovi: jel rafi primo platu od te prodaje i podpitanje sto je i dino merlin pito; djesu pare, djesu pare, dje su parrrrreee
da li je istina da je bio neki kvislinski dolar pa je jugovina naftu placala najskuplje na svijet? ko je izmislio taj izum i kako samo dodje na taku genijalnu ideju, kvislinska trgovina i kvislinski dolar![]()
Dobar
Ali - ne. Nisam nosao nikakve stafete i palije, nego putovao puno sa sportom kojim sam se bavio. A bavim se i danas..
Da sam nekakav vodja na forumu, ili bilo kakav cimbenik... nemam taj dozivljaj samog sebe. Iz cega si ovo zakljucio? Cinjenica je da nas ima dosta ovdje koji se i licno poznajemo. Neki od ranije, neki s foruma, ali ne - nisam nikakav vodja.
Ljudi pisu ono sto misle i osjecaju, pa ako se slazemo i podrzavamo, i to bez ikakvog interesa (ipak je ovo forum), nema tu nikakvog posebnog znacaja moja rijec u odnosu na njihovu.
Izgleda da je stvar u onome sta se pise, a ne ko pise
Aha...ovo je to sto ti ne razumijes, izgleda...hAZNADAR wrote: ↑04/12/2019 17:08 Ako ti ides u krajnosti - ne moras druge tako tumaciti. Ne pisem ja samo negativno o YU, znao sam vise puta pisati i o pozitivnim stvarima,... ali generalno da je valjala i bila ustrojena kako treba nebi kolapsirala. I ti i madner pisete o drugim drzavama kako su i one imale krize,... a zaboravljte reci a se nisu raspale. Yu se jeste raspala i nisu je rasturili nacionalisti - ona je sama od sebe kolapsirala i nacionalisti su samo grabili ko sta moze. Jedino mozete reci da su nacionalisti zaustavli reformiste - ali i doalzak reformista je znacio kraj YU o kojoj ovdje pricamo i koju hvalite.
Bolan ne bio, ja ne hvalim ni socijalizam, ni komunizam, ni KPJ. Nisam ni bio komunista, ako cemo iskreno. Ali, u jednom si u pravu - etno-nacionalisti su zaustavili reformiste koji bi Jugu svakako odveli u demokratiju. Falilo im je mozda samo 2-3 godine za to. KPJ bi svakako nestala u svemu tome, ali poenta i nije u KPJ, nego u drzavi kao takvoj. U njenoj velicini, resursima, ljudstvu, kotiranju u svijetu, i svim sistemima koji cine jednu drzavu. To je ono o cemu ja pricam, a ne o komunistima. Jebe mi se za njih.
Na kraju krajeva, drzavno uredjenje se moze zvati i govnokratija, u sustini je nebitno. Bitni su samo ljudi koji upravljaju tim sistemom i uredjenjem i ono sta oni rade, jer svaku drzavu i svaki sistem te drzave cine upravo i jedino - ljudi. Bez ljudi sve je samo pustahija, zar ne?
Dakle, pokusacu jos jednom, najdecidnije sto mogu - nisam jugonostalgicar, nisam komunista, niti sam to ikada bio. Ali, nisam ni etno-nacionalista, sto je danas moderno, jel'de... Na stvari gledam "sa strane" jer nisam dio nijedne falange. Jedino sto jesam to je - nacionalista. Ali iskljucivo u drzavnom/nacionalnom smislu, niposto u etnickom/narodnom. Torovi me ne zanimaju. Nekada sam bio Bosanac-Jugosloven, danas sam samo Bosanac.
Ako je nekome tesko da ovo shvati, onda...jbg...to vec nije do mene.
Meni je YU vise od polovine mog zivota. Kazes nisi jugonostalgicar a bulaznis o konvertitima i sl.? Ja to nesto izdao?Spominjes mi mater koju bi navodno izdao samo zato sto nisam vise Jugosloven,.. i kazes nisi jugonostalgicar.
Nista nisam ja zaboravio, ali jesam prerastao,... Velika vecina Jugoslovena je zeljela promjene sistema i to je fakta. Znaci ljudi si u onda vec bili prerasli taj sistem i htjeli nesto drugo. Mozda ti nisi ali kao takva manjina nemas pravo nikome prozivati familiju zato sto nije ostao u istom filmu. Jeli pokojni Ivica Racan isto izdajica bez svog ja, konvertit,... zato to je bio veca komunjara i Jugosloven od sviju nas - pa ipak to prerasto i udario temelje socijaldemokratiji na demokratskim osnovama a ne YU smjernicama?
Svoje ja? Jel po tebi imati svoje ja zivot u sistemu gdje ti drzava nalozi sta ces misliti i sta smijes a sta ne smijes pricati? To nije tvoje ja vec drzavno ja a ti podoban.
Bilo je lijepo dok je trajalo ali danas znamo da nije moglo trajati kao takvo duze. Danas ljudi zive losije jer su u tranziciji i prisiljeni da se sami brinu o sebi. Bas kao i ostatak svijeta. Neko se iz tranzicije vec izvukao i osjetno mu je bolje, a neko zaglavio.
Prvo, nisam spomenuo tvoju mater, niti mi je to palo na pamet, nego sam to rekao generalno. Ali, ako si se nasao u konvertitima, jbg onda... Nisam ni ja vise Jugosloven, zar ne? Ne mogu ni biti jer je to bila naci(onalnost)ija, a danas vise ne postoji. Ali, nisam naprasno postao ni Bosnjak, ni Srbin, ni Hrvat, a jos manje nekakav "osvijesteni" vjerski fanatik.
Da sam zivio dobro onda - jesam. A niko mi nije bio funkcioner, da budemo nacisto. Stara u Sipadu penziju zaradila, a stari bio direktor pojakih firmi (a nije bio ni Srbin, ni Hrvat, zamisli...). I upravo radi ovoga me nervira kad ovi "osvijesteni" danas pocnu srat' kako onda nista nije radilo, sve se raspadalo, nije se moglo u dzamije/crkve i slicne budalastine i lazi.
Pred rat sam glasao za - socijaldemokratiju. Dakle, i kako vec X puta rekoh, nisam bio komunista, ali ni etno-nacionalista. A, ispada da sam i ja htio neke promjene. Nisam nista od toga ni danas, niti cu ikada biti dok sam pri zdravoj pameti.
A danas ljudi zive losije ne radi tranzicije kao procesa, nego radi imbecila koji nemaju blage veze o tome sta su i kako trebali i trebaju raditi da sve ovo izadje na zelenu granu. Dakle, opet - do ljudi je, i samo do ljudi.