STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Dozer

#1101 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

RtrnOfSalisbury wrote: 04/12/2019 17:02 @dozer

imam pitanje, posto se vidi da ti je rijec od tezine a imas i navijace sto znaci da si znacajan cimbenik foruma. da ne kaem vodja

"Zamisli, ali rodih se u onoj drzavi, sjecam je se vrlo dobro, dobar dio mladosti prozivio u njoj, proputovao je 2-3x uzduz i poprijeko do '92... "

da ti nisi bio onaj nositelj palice mladosti :-D znas ono kad 20-30 omladinaca zasprinta a iza njiha ostane samo doplerski efekat, pa se covjek upita sta bi? pricaj sta vidje u ta dva-tri puta. jesil bio u duvnetu, livnetu, bileci, jesil vidio sta sumljivo da prostis, jal si se druzio samo sa nositelji od palicu od mladosti :cry: a i tu si mogo da si htio stosta vidjet. pricaj ba

glede i vizavi tenkovi: jel rafi primo platu od te prodaje i podpitanje sto je i dino merlin pito; djesu pare, djesu pare, dje su parrrrreee

da li je istina da je bio neki kvislinski dolar pa je jugovina naftu placala najskuplje na svijet? ko je izmislio taj izum i kako samo dodje na taku genijalnu ideju, kvislinska trgovina i kvislinski dolar :skoljka:
:lol: :lol:
Dobar :thumbup:
Ali - ne. Nisam nosao nikakve stafete i palije, nego putovao puno sa sportom kojim sam se bavio. A bavim se i danas..
Da sam nekakav vodja na forumu, ili bilo kakav cimbenik... nemam taj dozivljaj samog sebe. Iz cega si ovo zakljucio? Cinjenica je da nas ima dosta ovdje koji se i licno poznajemo. Neki od ranije, neki s foruma, ali ne - nisam nikakav vodja.
Ljudi pisu ono sto misle i osjecaju, pa ako se slazemo i podrzavamo, i to bez ikakvog interesa (ipak je ovo forum), nema tu nikakvog posebnog znacaja moja rijec u odnosu na njihovu. :)
Izgleda da je stvar u onome sta se pise, a ne ko pise
hAZNADAR wrote: 04/12/2019 17:08 Ako ti ides u krajnosti - ne moras druge tako tumaciti. Ne pisem ja samo negativno o YU, znao sam vise puta pisati i o pozitivnim stvarima,... ali generalno da je valjala i bila ustrojena kako treba nebi kolapsirala. I ti i madner pisete o drugim drzavama kako su i one imale krize,... a zaboravljte reci a se nisu raspale. Yu se jeste raspala i nisu je rasturili nacionalisti - ona je sama od sebe kolapsirala i nacionalisti su samo grabili ko sta moze. Jedino mozete reci da su nacionalisti zaustavli reformiste - ali i doalzak reformista je znacio kraj YU o kojoj ovdje pricamo i koju hvalite.
Aha...ovo je to sto ti ne razumijes, izgleda...
Bolan ne bio, ja ne hvalim ni socijalizam, ni komunizam, ni KPJ. Nisam ni bio komunista, ako cemo iskreno. Ali, u jednom si u pravu - etno-nacionalisti su zaustavili reformiste koji bi Jugu svakako odveli u demokratiju. Falilo im je mozda samo 2-3 godine za to. KPJ bi svakako nestala u svemu tome, ali poenta i nije u KPJ, nego u drzavi kao takvoj. U njenoj velicini, resursima, ljudstvu, kotiranju u svijetu, i svim sistemima koji cine jednu drzavu. To je ono o cemu ja pricam, a ne o komunistima. Jebe mi se za njih.

Na kraju krajeva, drzavno uredjenje se moze zvati i govnokratija, u sustini je nebitno. Bitni su samo ljudi koji upravljaju tim sistemom i uredjenjem i ono sta oni rade, jer svaku drzavu i svaki sistem te drzave cine upravo i jedino - ljudi. Bez ljudi sve je samo pustahija, zar ne?

Dakle, pokusacu jos jednom, najdecidnije sto mogu - nisam jugonostalgicar, nisam komunista, niti sam to ikada bio. Ali, nisam ni etno-nacionalista, sto je danas moderno, jel'de... Na stvari gledam "sa strane" jer nisam dio nijedne falange. Jedino sto jesam to je - nacionalista. Ali iskljucivo u drzavnom/nacionalnom smislu, niposto u etnickom/narodnom. Torovi me ne zanimaju. Nekada sam bio Bosanac-Jugosloven, danas sam samo Bosanac.
Ako je nekome tesko da ovo shvati, onda...jbg...to vec nije do mene.
Meni je YU vise od polovine mog zivota. Kazes nisi jugonostalgicar a bulaznis o konvertitima i sl.? Ja to nesto izdao? :D Spominjes mi mater koju bi navodno izdao samo zato sto nisam vise Jugosloven,.. i kazes nisi jugonostalgicar. :D Nista nisam ja zaboravio, ali jesam prerastao,... Velika vecina Jugoslovena je zeljela promjene sistema i to je fakta. Znaci ljudi si u onda vec bili prerasli taj sistem i htjeli nesto drugo. Mozda ti nisi ali kao takva manjina nemas pravo nikome prozivati familiju zato sto nije ostao u istom filmu. Jeli pokojni Ivica Racan isto izdajica bez svog ja, konvertit,... zato to je bio veca komunjara i Jugosloven od sviju nas - pa ipak to prerasto i udario temelje socijaldemokratiji na demokratskim osnovama a ne YU smjernicama?

Svoje ja? Jel po tebi imati svoje ja zivot u sistemu gdje ti drzava nalozi sta ces misliti i sta smijes a sta ne smijes pricati? To nije tvoje ja vec drzavno ja a ti podoban.

Bilo je lijepo dok je trajalo ali danas znamo da nije moglo trajati kao takvo duze. Danas ljudi zive losije jer su u tranziciji i prisiljeni da se sami brinu o sebi. Bas kao i ostatak svijeta. Neko se iz tranzicije vec izvukao i osjetno mu je bolje, a neko zaglavio.
:shock:
Prvo, nisam spomenuo tvoju mater, niti mi je to palo na pamet, nego sam to rekao generalno. Ali, ako si se nasao u konvertitima, jbg onda... Nisam ni ja vise Jugosloven, zar ne? Ne mogu ni biti jer je to bila naci(onalnost)ija, a danas vise ne postoji. Ali, nisam naprasno postao ni Bosnjak, ni Srbin, ni Hrvat, a jos manje nekakav "osvijesteni" vjerski fanatik.
Da sam zivio dobro onda - jesam. A niko mi nije bio funkcioner, da budemo nacisto. Stara u Sipadu penziju zaradila, a stari bio direktor pojakih firmi (a nije bio ni Srbin, ni Hrvat, zamisli...). I upravo radi ovoga me nervira kad ovi "osvijesteni" danas pocnu srat' kako onda nista nije radilo, sve se raspadalo, nije se moglo u dzamije/crkve i slicne budalastine i lazi.
Pred rat sam glasao za - socijaldemokratiju. Dakle, i kako vec X puta rekoh, nisam bio komunista, ali ni etno-nacionalista. A, ispada da sam i ja htio neke promjene. Nisam nista od toga ni danas, niti cu ikada biti dok sam pri zdravoj pameti.

A danas ljudi zive losije ne radi tranzicije kao procesa, nego radi imbecila koji nemaju blage veze o tome sta su i kako trebali i trebaju raditi da sve ovo izadje na zelenu granu. Dakle, opet - do ljudi je, i samo do ljudi.
Dozer

#1102 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 04/12/2019 18:38 Tvoj argument je tvoj argument, moj argument je opcepoznata cinjenica o YU ekonomskom sistemu. Isto kao na jednoj historijskoj raspravi sto je tvoj argument bio samo tvoja logika a moj djela historicara. YU je bila diktatura od pocetka do kraja,... i onaj sistem je mogao samo krutom silom nastaviti. Nesto kao u Kini poslije masakra studenata.
Bilo kakvo prilagodjavanje, reforme,... bi znacio drugi sistem. Pa bi u reformiranoj YU isto prizivali bivsi sistem i pravili paralele.

Vanjski parametri jesu otezali vracanje duga,... ali to je manje vise bilo i drugim drzavama. YU je imala krize i ranije - samo je svijest bila drugacija. Otrpila je gladne godine, otrpila bi i vanjske parametre da su se na takav nacin desili 60-tih recimo. Ali 80-tih su Jugosloveni bili drugaciji nego prije kada se kritike sistemu sve cesce javljaju u filmovima, pjesmama, Jugosloveni kupovali sve vise u inostranstsvu a strana roba ulazila raznoraznim kanalima kao nikada ranije.

Krizu 80-tih je mogla samo kruta sila obuzdati, vracanjem na staro iz 50-tih i 60-tih,... i strahovladom. Samo si tako mogao zastititi domacu proizvodnju i time i sacuvati posao za radnike. Skontaj sam kako bi zivjeli.
Nemoj se ljutiti, ali...jesmo li mi zivjeli u istoj Jugi...? Mislim...pricas da je bila diktatura, da nisi smio misliti svojom glavom, da si morao raditi samo ono sto ti kazu, itd., a onda kazes da si zivio super, da si vrtio i privatluk (i to cak kocku), da si imao pticjeg mlijeka... Nije li ovo sve zajedno kontradiktorno jedno drugom? Ja mislim da jeste, i to totalno.

Ne stoji ni to da se ono moglo nastaviti samo silom. Otkud Markovic i reformisti, jbg...? Pali s Marsa?
hAZNADAR

#1103 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

General War wrote: 04/12/2019 18:55
hAZNADAR wrote: 04/12/2019 18:38
madner wrote: 04/12/2019 17:50 Opet ti repliciras na teze koje niko nije postavio. Ni jedna drzava u Evropi nije ideal koji je neko zamislio.
I cuj kompromis sa drugim strujama. Gdje to jos ima, osim svugdje.

Nemam ja sta dokazati, moj argument je bio da nije ekonomija uzrok raspada, tj. da je ista bila odrziva jer su se vansjki parametri promjenili. Reforme ne bi unistili gigante, bez toga bi zivotni standard bio znatno veci danas. Postojeci sistem nema ideju kako doci do tih firmi, mada su kljuc za veci stanard zivota.
Tvoj argument je tvoj argument, moj argument je opcepoznata cinjenica o YU ekonomskom sistemu. Isto kao na jednoj historijskoj raspravi sto je tvoj argument bio samo tvoja logika a moj djela historicara. YU je bila diktatura od pocetka do kraja,... i onaj sistem je mogao samo krutom silom nastaviti. Nesto kao u Kini poslije masakra studenata.
Bilo kakvo prilagodjavanje, reforme,... bi znacio drugi sistem. Pa bi u reformiranoj YU isto prizivali bivsi sistem i pravili paralele.

Vanjski parametri jesu otezali vracanje duga,... ali to je manje vise bilo i drugim drzavama. YU je imala krize i ranije - samo je svijest bila drugacija. Otrpila je gladne godine, otrpila bi i vanjske parametre da su se na takav nacin desili 60-tih recimo. Ali 80-tih su Jugosloveni bili drugaciji nego prije kada se kritike sistemu sve cesce javljaju u filmovima, pjesmama, Jugosloveni kupovali sve vise u inostranstsvu a strana roba ulazila raznoraznim kanalima kao nikada ranije.

Krizu 80-tih je mogla samo kruta sila obuzdati, vracanjem na staro iz 50-tih i 60-tih,... i strahovladom. Samo si tako mogao zastititi domacu proizvodnju i time i sacuvati posao za radnike. Skontaj sam kako bi zivjeli.
Ma nemoj, na osnovu cega su onda ekonomije bivseg istocnog bloka prezivjele od madjarske, poljske...do cehoslovacke (i poslije raspada) a eto ovdje morali tenkovima gaziti da bi jedan energoinvest opstao ili Dita, ili zeljeznice...SOKO...Bratstvo,...hidrogradja...?
Tvoji parametri su stvarno logicki salto mortale kako dodjes do nekih zakljucaka i cinjenica koje niko normalan ne uzima za ozbiljno.
Ekonomije bivseg istocnog bloka su prezivjele zato sto su primijenile sistem. Da je YU promijenila sistem, vjerovatno bi opstala - ali to vise nebi bila ta YU koju ovdje slavite vec nesto drugo. TI to i ne mozes uzeti ozbiljno i da hoces.
General War

#1104 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

hAZNADAR wrote: 04/12/2019 20:59
General War wrote: 04/12/2019 18:55
hAZNADAR wrote: 04/12/2019 18:38

Tvoj argument je tvoj argument, moj argument je opcepoznata cinjenica o YU ekonomskom sistemu. Isto kao na jednoj historijskoj raspravi sto je tvoj argument bio samo tvoja logika a moj djela historicara. YU je bila diktatura od pocetka do kraja,... i onaj sistem je mogao samo krutom silom nastaviti. Nesto kao u Kini poslije masakra studenata.

Ma nemoj, na osnovu cega su onda ekonomije bivseg istocnog bloka prezivjele od madjarske, poljske...do cehoslovacke (i poslije raspada) a eto ovdje morali tenkovima gaziti da bi jedan energoinvest opstao ili Dita, ili zeljeznice...SOKO...Bratstvo,...hidrogradja...?
Tvoji parametri su stvarno logicki salto mortale kako dodjes do nekih zakljucaka i cinjenica koje niko normalan ne uzima za ozbiljno.
Ekonomije bivseg istocnog bloka su prezivjele zato sto su primijenile sistem. Da je YU promijenila sistem, vjerovatno bi opstala - ali to vise nebi bila ta YU koju ovdje slavite vec nesto drugo. TI to i ne mozes uzeti ozbiljno i da hoces.
A sta je Markovic radio, ziv bio? Palio tenkove ili reformisao ekonomiju?
Jesi li ti u istoj jugoslaviji zivio?
Maraschino

#1105 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

spreca wrote: 04/12/2019 20:37

Al priznaj da si tada bio naj sretniji :lol: :lol: :lol: .....znam ja o cemu ti govoris ,ali nemozemo porediti 60te godine XX vjeka i 20te XXI vjeka jer je to razlika 60 godina a tenologija i razvoj industrije je bio u stalnom usponu....a sto se tice tunela i bunkera ,ja protiv toga nema nista a vala ,gori je problem sto su ovi indijanci unistili skoro sve sto nam je ostalo u miraz a ostalo je mnogo ....niko ne govori da je YU bila idealna ,naravno da nije ,imala je minusa i ona i ne malo ali je svega imala vise nego sto imamo danas,danas prvo nemamo drzave i zato i nemamo nekih izdataka u armiju a da imamo sloznu vladu na vrhu i danas bi uzimali i vise kredite da kupimo naoruzanje jer da nam ne osta namjenska u miraz danas nebi ni metka za ticharu mogli napraviti :mrgreen:
Daleko od toga da mi nije bilo lijepo i sa to malo ALI uvijek moze bolje.

Fina je bila Juga. :D
spreca

#1106 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Maraschino wrote: 04/12/2019 21:03
spreca wrote: 04/12/2019 20:37

Al priznaj da si tada bio naj sretniji :lol: :lol: :lol: .....znam ja o cemu ti govoris ,ali nemozemo porediti 60te godine XX vjeka i 20te XXI vjeka jer je to razlika 60 godina a tenologija i razvoj industrije je bio u stalnom usponu....a sto se tice tunela i bunkera ,ja protiv toga nema nista a vala ,gori je problem sto su ovi indijanci unistili skoro sve sto nam je ostalo u miraz a ostalo je mnogo ....niko ne govori da je YU bila idealna ,naravno da nije ,imala je minusa i ona i ne malo ali je svega imala vise nego sto imamo danas,danas prvo nemamo drzave i zato i nemamo nekih izdataka u armiju a da imamo sloznu vladu na vrhu i danas bi uzimali i vise kredite da kupimo naoruzanje jer da nam ne osta namjenska u miraz danas nebi ni metka za ticharu mogli napraviti :mrgreen:
Daleko od toga da mi nije bilo lijepo i sa to malo ALI uvijek moze bolje.

Fina je bila Juga. :D
:thumbup:
mozda svima i vjerovatno nije bila fina...meni jeste iako sam najmanje u jugi radio
hAZNADAR

#1107 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

madner wrote: 04/12/2019 18:52 Ok vrtimo se u krug. Ponavljas tu dogmu bez obzira na cinjenice. Tebi je meta danasnjica, zato ideja o jednakosti i cijeni sistema.
Koga zanimaju ekonomske cinjenice, ima fine literature o ulozi IMF i posljedicama implementacije takvih mjera. Poceti od Stigliza.

Vanjski dug je bio najbitniji problem, analogno Grckoj nedavno. Nije Grcki dug danas manji, nego imaju bolje uslove pa nemaju problem.
Ima fine literature, ima obilje cinjenica o ekonomskom propadanju YU i kako je upravo sistem za to kriv. Sistem koji je onakakv kakav je bio to jedini mogao krpiti devalvacijom valute, nestasicama, i pumpati u banke koje su davale zajmove likvidnim firmama da isplate radnike. A to je neizbjezno tonjenje.

YU je jedino mogla opstati reformirana, promjenom sistema,... ali tad zbogom i socijalizam i diktatura i zastita domace robe i zbogom radnickim privilegijama. Onim sistemom nikako nije mogla - osim kao sto rekoh silom.

A taj propadajuci sistem se ovdje slavi kao nesto bolje. Isto ko porodica koja digne kredit pa zivi luksuzno par godina, a svojim primanjima umjesto da pravilnim ekonomisanjem otplacuje kredit - nastavlja trositi na luksuz i bankrotira. Pa kuka kako im je fino bilo nekada dok su samo trosili taj novac.

Podsjecam da se ovdje ne slavi reformizam vec upravo vrijeme prije toga. Juga je imala razvoj pocetnih decenija i pozitivne pomake ali ne dovoljno, a 80-tih to nije vise moglo gurati na isti nacin.
hAZNADAR

#1108 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

General War wrote: 04/12/2019 21:01
hAZNADAR wrote: 04/12/2019 20:59

A sta je Markovic radio, ziv bio? Palio tenkove ili reformisao ekonomiju?
Jesi li ti u istoj jugoslaviji zivio?
Pitanje je da li ti mozes shvatiti da reformisana ekonomija ujedno znaci i kraj socijalistockog koncepta.
Sa Markovicem prestaje ona YU koju slavis, sa reformama prestaje zatvoreno trziste, sa reformama prestaje i spasavanje radnika platama od zajma.

Pamtis onu prvu fazu reformi gdje smo jos imali para pa trosili na sirok asortiman dobre strane robe. U drugoj fazi nebi vec imao para jer od cega bi ti firma davala platu ako se roba slabo prodaje. Ta druga faza koju nismo docekali bi znacila masu otpustenih. Cak i sa otpremninama koje su radnici dobijali pitanje je kako bi se ko snasao. Da nije bilo rata i da je Markovic sproveo do kraja svoje reforme - isto bi kukali za starom socijalistickom Jugom koja je vise davala nego sto je imala.
hAZNADAR

#1109 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 04/12/2019 20:57
Nemoj se ljutiti, ali...jesmo li mi zivjeli u istoj Jugi...? Mislim...pricas da je bila diktatura, da nisi smio misliti svojom glavom, da si morao raditi samo ono sto ti kazu, itd., a onda kazes da si zivio super, da si vrtio i privatluk (i to cak kocku), da si imao pticjeg mlijeka... Nije li ovo sve zajedno kontradiktorno jedno drugom? Ja mislim da jeste, i to totalno.

Ne stoji ni to da se ono moglo nastaviti samo silom. Otkud Markovic i reformisti, jbg...? Pali s Marsa?
Diktatura je diktatura - soft ili hard - tehnicki je opet diktatura. Najveci dio svog postojanja je svaka kritika bila kaznjiva,.. ono malo slobode u kritici krajem 80-tih je i bio dokaz kako je sistem vec izgubio svoj smisao. Vrtio sam pare privatno ali na crno i neprijavljeno, kao svi ostali. Nista novo na Balkanu.

Reformisti su kraj socijalisticke Juge koju slavis. Sa reformistima prestaje i zatvoreno trziste i ogranicavanje privatluka i zastita radnika po svaku cijenu. Tako kada spominjes reformiste u prici o Jugi - odvoji to od Juge prije Markovica. Reformisti su ustvari i poceli tranziciju na neki nacin i sa reformistima zavrsili sa zastitom radnika po svaku cijenu.
hAZNADAR

#1110 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 04/12/2019 20:46 Dakle, pokusacu jos jednom, najdecidnije sto mogu - nisam jugonostalgicar, nisam komunista, niti sam to ikada bio. Ali, nisam ni etno-nacionalista, sto je danas moderno, jel'de... Na stvari gledam "sa strane" jer nisam dio nijedne falange. Jedino sto jesam to je - nacionalista. Ali iskljucivo u drzavnom/nacionalnom smislu, niposto u etnickom/narodnom. Torovi me ne zanimaju. Nekada sam bio Bosanac-Jugosloven, danas sam samo Bosanac.
Ako je nekome tesko da ovo shvati, onda...jbg...to vec nije do mene.
Ofucana prica dozer, stvarno ofucana i postoji samo u kuloarima. Koga briga to sto ti nisi etno-nacionalista - ako uopce znas to i definisati? Budi sta hoces - ali budi i tolerantan prema drugacijima.

Prvo, nisam spomenuo tvoju mater, niti mi je to palo na pamet, nego sam to rekao generalno. Ali, ako si se nasao u konvertitima, jbg onda... Nisam ni ja vise Jugosloven, zar ne? Ne mogu ni biti jer je to bila naci(onalnost)ija, a danas vise ne postoji. Ali, nisam naprasno postao ni Bosnjak, ni Srbin, ni Hrvat, a jos manje nekakav "osvijesteni" vjerski fanatik.

Pa ja sam upravo taj konvertit u tvojoj prici zato sto ne hvalim Jugu kao ti i sto tvrdim da je sistem bio pogresan. Da ne ponavljam sta sve rece za takve.
Sve je to fino dozer - ali cinjenica je da je netolerancija prema drugacijima naslijedjena iz Juge. Pored pogresnog ekonomisanja - Juga nije imala ni zdrav odnos medju narodima i imala je iskrivljenu sliku neke ravnopravnosti. Bosnjaci, Srbi, Hrvati, vjernici bilo koje konfesije,... vise nisu papci, primitivci,...
I upravo radi ovoga me nervira kad ovi "osvijesteni" danas pocnu srat' kako onda nista nije radilo, sve se raspadalo, nije se moglo u dzamije/crkve i slicne budalastine i lazi.
Da to nije isto ko ono da dijaspora sva glasa za SDA? :D Ono ako covjek kaze da sistem u YU nije valjao odmah je ko Kolinda sa svojim jogurtom? Ah te krajnosti,... neki teneki mozda i ne mogu drugacije.
Dozer

#1111 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 04/12/2019 21:40 Pitanje je da li ti mozes shvatiti da reformisana ekonomija ujedno znaci i kraj socijalistockog koncepta.
Sa Markovicem prestaje ona YU koju slavis, sa reformama prestaje zatvoreno trziste, sa reformama prestaje i spasavanje radnika platama od zajma.

Pamtis onu prvu fazu reformi gdje smo jos imali para pa trosili na sirok asortiman dobre strane robe. U drugoj fazi nebi vec imao para jer od cega bi ti firma davala platu ako se roba slabo prodaje. Ta druga faza koju nismo docekali bi znacila masu otpustenih. Cak i sa otpremninama koje su radnici dobijali pitanje je kako bi se ko snasao. Da nije bilo rata i da je Markovic sproveo do kraja svoje reforme - isto bi kukali za starom socijalistickom Jugom koja je vise davala nego sto je imala.
A jbt... DObro tebi @madner rece - uporno repliciras na nesto sto niko ziv ovdje ne spominje, osim tebe samog. Tako ispada da pricas sam sa sobom.
Pa niko ziv ovdje ni ne prica o socijalizmu, niti pati za tim. Socijaldmeokratija je bila jedini i najbolji izlaz iz svega, a reforme koje su se pocele desavati s krajem '80-ih su imale i te kakav potencijal da u nekom srednjerocnom periodu preokrenu stvari naglavacke. I to u pozitivnom smislu.

To da su se dizali krediti da bi se isplacivale plate...daj, molim te, primjer toga, konkretan. Kad su se dizali takvi krediti i kome su se isplacivale plate?
Sve domace firme su radile, pobogu si... Evo, krecem od Sipada za kojeg 100% znam da je plate isplacivao iskljucivo iz vlastitiog poslovanja, sto na domacem, sto na ino trzistu. Vjerovao ti meni ili ne, ali plate je isplacivao cak do '93, i to samo od poslova u Libiji.
Jel' to Enegroinvest i sve njihove kcerke nisu radile sve do rata? Unioninvest, Feroelektro, Pretis, Igman, Pobjeda, Krivaja, Aluminij, Hidrogradnja...?
Da ne pricamo o Gorenju, Koncaru, PPU, itd., tj. onome izvan BiH.

Shvati da niko ovdje ne kuka za socijalizmom i komunizmom, nego upravo za svim onim firmama i zivotom koji su one obezbjedjivale desetinama hiljada ljudi. Mozes ti pricati kako bi bilo ovo ili ono da se desilo ono ili ovo, ali nikako ne mozes negirati da je nezaposlenost onda bila daleko manja nego danas na istom geografskom prostoru.
I ovdje se nikako onda ne mogu zaobici ovi danasnji, tj. nasljednici tog "socijalizma i komunizma", a koji danas nisu u stanju, ali bukvalno, ni okreciti ono sto im je ostavio taj, njima toliko mrski, sistem.
hAZNADAR

#1112 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 04/12/2019 22:38
hAZNADAR wrote: 04/12/2019 21:40 Pitanje je da li ti mozes shvatiti da reformisana ekonomija ujedno znaci i kraj socijalistockog koncepta.

A jbt... DObro tebi @madner rece - uporno repliciras na nesto sto niko ziv ovdje ne spominje, osim tebe samog. Tako ispada da pricas sam sa sobom.
Pa niko ziv ovdje ni ne prica o socijalizmu, niti pati za tim. Socijaldmeokratija je bila jedini i najbolji izlaz iz svega, a reforme koje su se pocele desavati s krajem '80-ih su imale i te kakav potencijal da u nekom srednjerocnom periodu preokrenu stvari naglavacke. I to u pozitivnom smislu.

To da su se dizali krediti da bi se isplacivale plate...daj, molim te, primjer toga, konkretan. Kad su se dizali takvi krediti i kome su se isplacivale plate?
Sve domace firme su radile, pobogu si... Evo, krecem od Sipada za kojeg 100% znam da je plate isplacivao iskljucivo iz vlastitiog poslovanja, sto na domacem, sto na ino trzistu. Vjerovao ti meni ili ne, ali plate je isplacivao cak do '93, i to samo od poslova u Libiji.
Jel' to Enegroinvest i sve njihove kcerke nisu radile sve do rata? Unioninvest, Feroelektro, Pretis, Igman, Pobjeda, Krivaja, Aluminij, Hidrogradnja...?
Da ne pricamo o Gorenju, Koncaru, PPU, itd., tj. onome izvan BiH.

Shvati da niko ovdje ne kuka za socijalizmom i komunizmom, nego upravo za svim onim firmama i zivotom koji su one obezbjedjivale desetinama hiljada ljudi. Mozes ti pricati kako bi bilo ovo ili ono da se desilo ono ili ovo, ali nikako ne mozes negirati da je nezaposlenost onda bila daleko manja nego danas na istom geografskom prostoru.
I ovdje se nikako onda ne mogu zaobici ovi danasnji, tj. nasljednici tog "socijalizma i komunizma", a koji danas nisu u stanju, ali bukvalno, ni okreciti ono sto im je ostavio taj, njima toliko mrski, sistem.
Pa upravo si samo sa tim komunistickim konceptom mogao imati onoliku masu zaposlenih. Ne mozes slaviti blagodeti iz jednog sistema a zaboraviti sistem koji je to i omogucavao. To je cijena.
A ovo sto ja ponavljam stalno je da taj koncept nije mogao na duze staze.

Zato ti je uzalud nabrajanje uspjesnih firmi - jer i te uspjesne firme nisu mogle spasiti sistem koji je kolapsirao. U mojoj BL je bilo firmi poput Cajevca, Incela, Vitaminke, Mljekare,.. koje su vise stajale nego radile,... a hiljadama radnika plate stizale. Odakle?

A ni socijaldemokratija ti ne stvara boljitak preko noci.

Shvatite da ne mozete poistovjecivati reformiste i Jugu prije reformista. To nisu iste stvari.

Vecina stvari koje se slave iz Juge su one prije reformista. Vrijeme kada je je bilo mnogo zaposlenih a opet brod tonuo.
Last edited by hAZNADAR on 04/12/2019 23:07, edited 1 time in total.
Dozer

#1113 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 04/12/2019 22:17 Ofucana prica dozer, stvarno ofucana i postoji samo u kuloarima. Koga briga to sto ti nisi etno-nacionalista - ako uopce znas to i definisati? Budi sta hoces - ali budi i tolerantan prema drugacijima.
Ofucana prica...Postoji samo u kuloarima...Sta bi ovo trebalo znaciti? :shock:
Naravno da znam definisati. Nikad ne pisem i ne govorim nista sto ne znam sta znaci, cisto informativno... Za razliku od tebe koji malo-malo, pa sam sebi skocis u stomak.
A prema kome to nisam tolerantan? Prema etno-nacionalistima? Ko jos normalan moze biti tolerantan prema necemu sto danas granici s fasizmom ba?! :shock:
Pa ja sam upravo taj konvertit u tvojoj prici zato sto ne hvalim Jugu kao ti i sto tvrdim da je sistem bio pogresan. Da ne ponavljam sta sve rece za takve.
Sve je to fino dozer - ali cinjenica je da je netolerancija prema drugacijima naslijedjena iz Juge. Pored pogresnog ekonomisanja - Juga nije imala ni zdrav odnos medju narodima i imala je iskrivljenu sliku neke ravnopravnosti. Bosnjaci, Srbi, Hrvati, vjernici bilo koje konfesije,... vise nisu papci, primitivci,...
Bojim se da te ovdje bas i nisam shvatio...
Zar jednakost svih ljudi, bez obzira na nacionalnu, rasnu, enticku ili vjersku pripadnost i opredjeljenje danas nije primarna premisa i model funkcionisanja svih civilizovanih i naprednih zemalja? Ono, ljudska prava i to...?
Jbg, po ovome danas, ispada da je Juga onda po tom pitanju bila daleko naprednija od vecine danasnjih drzava...
I upravo radi ovoga me nervira kad ovi "osvijesteni" danas pocnu srat' kako onda nista nije radilo, sve se raspadalo, nije se moglo u dzamije/crkve i slicne budalastine i lazi.
Da to nije isto ko ono da dijaspora sva glasa za SDA? :D Ono ako covjek kaze da sistem u YU nije valjao odmah je ko Kolinda sa svojim jogurtom? Ah te krajnosti,... neki teneki mozda i ne mogu drugacije.
Ne, nije isto. Osim ako ne zelis da kazes da ovo sto sam napisao nisu glavne postapalice ovih danas?
A bilo bi zaista lijepo da, kada nesto vec hoces da citiras, to onda citiras onako kako je receno. Znas...izvrtanje tudjih rijeci je vec znak nedostatka argumenata i prelaska na teren podmetanja. Slobodno provjeri sta sam ja tacno napisao za to glasanje, pa uporedi s ovim sto mi ovdje imputiras. Odmah da znas da nije ni izbliza isto.
Last edited by Dozer on 04/12/2019 23:08, edited 1 time in total.
Hajvan

#1114 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hajvan »

yugoslavski vojskovodja

[youtube]http://www.youtube.com/embed/UTU4byxFxrg?start=3070[/youtube]
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1115 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by _BataZiv_0809 »

madner wrote: 04/12/2019 17:50 Gdje to jos ima, osim svugdje.
:D
hAZNADAR

#1116 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 04/12/2019 22:53
A prema kome to nisam tolerantan? Prema etno-nacionalistima? Ko jos normalan moze biti tolerantan prema necemu sto danas granici s fasizmom ba?! :shock:
A to su naravno svi koji nisu samo Bosanac kao ti. Upri prst u te fasiste i onda si tolerantan. A haa :D
Zar jednakost svih ljudi, bez obzira na nacionalnu, rasnu, enticku ili vjersku pripadnost i opredjeljenje danas nije primarna premisa i model funkcionisanja svih civilizovanih i naprednih zemalja? Ono, ljudska prava i to...?
Jbg, po ovome danas, ispada da je Juga onda po tom pitanju bila daleko naprednija od vecine danasnjih drzava...
Juga to nije bila. U Jugi nije bilo jednakosti za sve. Mozda nabusano, mozda sa praznim parolama, ali u praksi ne. Nastavak tih iskrivljenih standarda na srecu mozes samo vidjeti na ovom forumu.

Ne, nije isto. Osim ako ne zelis da kazes da ovo sto sam napisao nisu glavne postapalice ovih danas?
A bilo bi zaista lijepo da, kada nesto vec hoces da citiras, to onda citiras onako kako je receno. Znas...izvrtanje tudjih rijeci je vec znak nedostatka argumenata i prelaska na teren podmetanja. Slobodno provjeri sta sam ja tacno napisao za to glasanje, pa uporedi s ovim sto mi ovdje imputiras. Odmah da znas da nije ni izbliza isto.
stranica 39
Dozer wrote: 2. Sto glasate ovdje iako ovdje ne zivite, a ogromnom vecinom galsate upravo za ove koji nama ovdje seru po glavi, sto je pravo supacki od vas jer se vas ovo ovdje ne dotice na bilo koji nacin, i

ne treba mnogo nagadjati ko vama sere po glavi zahvaljujuci glasovima dijaspore. Sad mi reci da vise vjerujem tebi nego ocima.
Last edited by hAZNADAR on 04/12/2019 23:05, edited 1 time in total.
Dozer

#1117 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 04/12/2019 22:46 Pa upravo si samo sa tim komunistickim konceptom mogao imati onoliku masu zaposlenih. Ne mozes slaviti blagodeti iz jednog sistema a zaboraviti sistem koji je to i omogucavao. To je cijena.
A ovo sto ja ponavljam stalno je da taj koncept nije mogao na duze staze.
Dakle, sve silne fabrike koje smo imali, stvarne firme gigante poznate sirom svijeta, i koje su zaposljavale desetine hiljada ljudi i prehranjivale stotine hiljada, ti podvodis pod komunisticki koncept?
Ne, moj Haznadar, ne. To nema veze s tim konceptom, nego ima veze s ekonomijom. Jedina falinka tog koncepta je bila u vrsti svojine, tj. vlasnistva nad svim tim, a sto je bila drzava.
Medjutim, reforme koje su dolazile bi i to promijenile u roku 2-3 godine, pa bi svi ti giganti vrlo brzo postali d.d. i presli u privatne ruke. Ali, ne ove privatne ruke koje danas upravljaju samo jednim malim djelicem tih firmi, nego bi one zaista nastavile raditi i poslovati kao i do tada, zasigurno cak i sireci svoje poslovanje i prilagodjavajuci ga trenutnim zahtjevima trzista. Ovako, i s ovima koji sve to naslijedise, svi znamo kako su sve te firme zavrsile... Eno ih na smetljistu istorije, na cemu se mnogi danas nasladjuju i to predstavljaju kao "promasaj ondasnjeg drzavnog koncepta/sistema". A te firme nisu propale u onom konceptu i ssitemu, nego upravo u ovom danasnjem, i s ljudima koji ga danas predvode.
Zato ti je uzalud nabrajanje uspjesnih firmi - jer i te uspjesne firme nisu mogle spasiti sistem koji je kolapsirao.
Necemo se sloziti nikad oko ovoga, a razloge ti vec nabrojah.
A ni socijaldemokratija ti ne stvara boljitak preko noci.
Logicno. Kao ni bilo koji drugi sistem. U svakom sistemu treba zasukati rukave ako se hoce nesto postici. Ali, za to treba imati dovoljno pravih mozgova koji ce svime upravljati, a ne kojekakve jajare koje su izmilile ispod kojekakvih i kojecijih skuta i suknji, a skolu zavrsavali dovoljnim ili dobrim.
Shvatite da ne mozete poistovjecivati reformiste i Jugu prije reformista. To nisu iste stvari.
Daj bar jedan, samo jedan post, bilo ciji, u kojem se ovo poistovjecuje. Opet odgovaras na tezu koju samo ti ovdje spominjes...
...
Vecina stvari koje se slave iz Juge su one prije reformista. Vrijeme kada je je bilo mnogo zaposlenih a opet brod tonuo.
Niko ovdje nista i nikoga ne slavi, bolan ne bio... Pricamo o stvarima onda. I poredimo s istim stvarima danas. Ekonomija je ekonomija...valjda...
Last edited by Dozer on 04/12/2019 23:16, edited 1 time in total.
Dozer

#1118 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 04/12/2019 23:04 A to su naravno svi koji nisu samo Bosanac kao ti. Upri prst u te fasiste i onda si tolerantan. A haa :D
Besmislen komentar, zaista...
Juga to nije bila. U Jugi nije bilo jednakosti za sve. Mozda nabusano, mozda sa praznim parolama, ali u praksi ne. Nastavak tih iskrivljenih standarda na srecu mozes samo vidjeti na ovom forumu.

Ko je to tacno bio diskriminisan? Muslimani jer ih je bilo najmanje u JNA komandnom kadru? OK. Gdje jos?
stranica 39
Dozer wrote: 2. Sto glasate ovdje iako ovdje ne zivite, a ogromnom vecinom galsate upravo za ove koji nama ovdje seru po glavi, sto je pravo supacki od vas jer se vas ovo ovdje ne dotice na bilo koji nacin, i

ne treba mnogo nagadjati ko vama sere po glavi zahvaljujuci glasovima dijaspore. Sad mi reci da vise vjerujem tebi nego ocima.
hAZNADAR wrote:Da to nije isto ko ono da dijaspora sva glasa za SDA? :D Ono ako covjek kaze da sistem u YU nije valjao odmah je ko Kolinda sa svojim jogurtom? Ah te krajnosti,... neki teneki mozda i ne mogu drugacije.
Kao sto i sam mozes vidjeti (vidis li?), "ogromna vecina" (a sto se, logicno, odnosi na one koji glasaju), i "sva dijaspora" kako si ti "citirao", nisu ni priblizno iste stvari.
hAZNADAR

#1119 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 04/12/2019 23:05
Dakle, sve silne fabrike koje smo imali, stvarne firme gigante poznate sirom svijeta, i koje su zaposljavale desetine hiljada ljudi i preranjivale stotine hiljada, ti podvodis pod komunisticki koncept?
Ne, moj Haznadar, ne. To nema veze s tim konceptom, nego ima veze s ekonomijom. Jedina falinka tog koncepta je bila u vrsti svojine, tj. vlasnistva nad svim tim, a sto je bila drzava.
Medjutim, reforme koje su dolazile bi i to promijenile u roku 2-3 godine, pa bi svi ti giganti vrlo brzo postali d.d. i presli u privatne ruke. Ali, ne ove privatne ruke koje danas upravljaju samo jednim malim djelicem tih firmi, nego bi one zaista nastavile raditi i poslovati kao i do tada, zasigurno cak i sireci svoje poslovanje i prilagodjavajuci ga trenutnim zahtjevima trzista. Ovako, i s ovima koji sve to naslijedise, svi znamo kako su sve te firme zavrsile... Eno ih na smetljistu istorije, na cemu se mnogi danas nasladjuju i to predstavljaju kao "promasaj ondasnjeg drzavnog koncepta/sistema". A te firme nisu propale u onom konceptu i ssitemu, nego upravo u ovom danasnjem, i s ljudima koji ga danas predvode.
Da, upravo to - sve silne fabrike i toliko zaposlenih je zahvaljujuci komunistickom konceptu. I ujedno sa tim i ekonomija po tom konceptu. Nije komunisticki koncept samo prazna tlapnja kardeljevih rijeci, jednoumlje, kult,.... vec prvenstveno ekonomija. Komunisticki koncept u ekonomiji ti je bio zatvoreno zasticeno trziste gdje tako stitis domacu robu od strane konkurencije, ogranicen privatni sektor, drzavna intervencija u likvidnim firmama.
I samo tako si mogao imati onoliku masu zaposlenih - ali ne na duze staze.

Zato ti je uzalud nabrajanje uspjesnih firmi - jer i te uspjesne firme nisu mogle spasiti sistem koji je kolapsirao.
Necemo se sloziti nikad oko ovoga, a razloge ti vec nabrojah.
Naravno da neces jer samo fokusiras uspjesne firme. U mojoj BL znam da velike firme poput Cajevca, Incela, Vitaminke, Jelsingrada,... su slabo radile,.. ogroman visak radnika a plate opet redovne. Odakle?

Niko ovdje nista i nikoga ne slavi, bolan ne bio... Pricamo o stvarima onda. I poredimo s istim stvarima danas. Ekonomija je ekonomija...valjda...
Pricas samo pozitivne izvode onda i negativne dana. I kazes ne slavis onda. :D

Moras shvatiti da ne mozes reci - ono je bilo bolje tek tako. I onda se kukalo za necim drugim. Sve ima svoju cijenu. Ako kazes da je ono bilo bolje - moras usput prihvatiti i da je onaj politicki sistem bio bolji. Jer to sto je bilo bolje onda je bilo moguce samo zahvaljujuci tom politickim sistemu. A posto smo svjedoci da je taj sistem ekonomski kolapsirao - reci da je to bolje je ravno mazohizmu. Da te preduhitrim - ne tvrdim da je danas bolje. Neke stvari se jednostavno ne mogu porediti i sve ima svoje prednosti i nedostatke.
hAZNADAR

#1120 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 04/12/2019 23:15
stranica 39

hAZNADAR wrote:Da to nije isto ko ono da dijaspora sva glasa za SDA? :D Ono ako covjek kaze da sistem u YU nije valjao odmah je ko Kolinda sa svojim jogurtom? Ah te krajnosti,... neki teneki mozda i ne mogu drugacije.
Kao sto i sam mozes vidjeti (vidis li?), "ogromna vecina" (a sto se, logicno, odnosi na one koji glasaju), i "sva dijaspora" kako si ti "citirao", nisu ni priblizno iste stvari.
U pravu si dozer,.. pogresno sam te optuzio da si antidijasporac. Nisi rekao da je sva dijaspora supacka vec samo ogromna vecina, sto je velika razlika. :D
Dozer

#1121 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Ogromna vecina ONIH KOJI GLASAJU za ove koji ovdje vladaju. Ne znam sta je sporno...? Jel' glasas za nekoga od ovih ENV vladajucih? Ako glasas, za mene si onda paksu. Moze li postenije od ovoga, jasno i glasno?

A ne citas ti bas sve sto ja napisem, a...
Obrati paznju. Primijetices da ja skoro u svemu sto napisem, uporedo napisem i zasto to nesto jeste ili nije valjalo, sta je bilo dobro, a sta nije.
Pa fino rekoh sta je bila osnovna falinka tog sistema, kao i sta je nadolazilo, ali i ko je to vrlo uspjesno sjeb'o...

P.S. Gje nam CPT nest'o...? Mora da trazi proizvodnu cijenu T72 i T84 :D
hAZNADAR

#1122 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 04/12/2019 23:29 Ogromna vecina ONIH KOJI GLASAJU za ove koji ovdje vladaju. Ne znam sta je sporno...? Jel' glasas za nekoga od ovih ENV vladajucih? Ako glasas, za mene si onda paksu. Moze li postenije od ovoga, jasno i glasno?

A ne citas ti bas sve sto ja napisem, a...
Obrati paznju. Primijetices da ja skoro u svemu sto napisem, uporedo napisem i zasto to nesto jeste ili nije valjalo, sta je bilo dobro, a sta nije.
Pa fino rekoh sta je bila osnovna falinka tog sistema, kao i sta je nadolazilo, ali i ko je to vrlo uspjesno sjeb'o...

P.S. Gje nam CPT nest'o...? Mora da trazi proizvodnu cijenu T72 i T84 :D
Nista,... samo ti. Iznio sam podatke proslog glasanja gdje je najvise prijavljenih dijasporaca iz Hrvatske i Srbije,.. Potom slijede Njemacka i Svedska sa skoro 8000 prijavljenih. Pa ako je 8000 ogromna vecina u te dvije zemlje - skontaj sam koliko je tu dijaspore. A necu nit pitati odakle za koga su glasali.

Znamo se ba dozer,... sve se svodi na stereotipe kao i ranije kao i ubuduce. Svo tvoje pisanje se svodi na stereotip ili dijasporca ili etnotorovskog Bosnjaka ili idealne drzave koju srususe etnotorovci pa tebe i slicne ostetise.

A za YU ti i dalje guras da je generalno bilo bolje,... i ocekujes da to etnotorovci pariraju da je danas bolje. Iz te matrice ne mozes izaci.
hAZNADAR

#1123 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Haman2 wrote: 03/12/2019 19:35 Nigdje nisam vidjeo da Dz. Bijedic okrece prase. Na raznju jeste prase ali na drugom je ovca. Svako uzima sta zeli. Naravno, ne tvrdim da Bijedic nije konzumirao prase, jer bi ga ono koji vole svinjetinu odmah prekrizili. Uostalom pogledajte imena djece nasih politicara pa ce svima biti jasno.
Sta prekrizili. Pa svinjetina na jelovniku muslimana onda ti je bila ko zavrsiti fakultet. Meni je to privatna stvar, niti kudim niti hvalim - ali u ono vrijeme su mnogi takvo sto hvalili i tapsali,... Dzemalova djeca se zovu Dragan, Azra i Milenko.
Kao i mnogi drugi ljudi muslimanskog imena tog vremena - u Jugoslovenstvo se se na taj nacin mogli najbolje integrisati.
spreca

#1124 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Ime ne cini covjeka ....i sta mislite cija su imena Dragan i Milenko?
daddy-kool

#1125 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

.
Last edited by daddy-kool on 05/12/2019 08:37, edited 1 time in total.
Locked