Logor za djecu - PAZARIC

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
L3D3NA

#901 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by L3D3NA »

KatarinaKosaca wrote: 22/11/2019 12:59 Nije mi jasno za direktora. Nije Sabina ukazala na probleme, nego taj čovjek. Sad je ona heroina, on smijenjen. I onda kažu, nije politika.
A jesi zesce nagazila na Sabinu. Bez obzira sto ti otvorise temu o Sabini, ti spinujes li ovdje, spinujes. Ono, za upitati se... :-)

Koliko se moze procitati, nije on ukazao na vezivanje, zlostavljanje i uvjete u kojima zive djeca, nego je izjavio: "Prvi čovjek sam koji je u Parlamentu FBiH javno ukazao da se otima od dječijih usta i niko nije reagovao. Tri mjeseca se borimo s tim stvarima..."
Eto, hvala mu, kamo srece da je ukazao i na stravicna desavanja nad sticenicima. Ali valjda je to bilo manje vazno, valjda se nije mogau ubaciti u lanac otimacine :shock: (da, zvuci odvratno kako ja to sad opanjkah i ocrnih covjeka bez dokaza,.. podsjeca li vas to na nesto :lol: )

Skoro sve u svijetu je politika (na zalost), pocevsi od bracne zajednice, odgajanja djece, etc etc.

Ono sto ostaje jeste da je ta ista Sabina, kakve god da su joj (plemenite ili politicke) namjere bile, objavila fotografije i snimke horora iz Zavoda u Pazaricu. Hvala joj velika na tome. Ako joj je cilj bio osobna ili stranacka korist, njoj na cast i obraz.

Nase je da pokusamo ostati humani, da se MI, bar u ovom slucaju, nekako ogradimo od politike i pokusamo srusiti zlo koje nam grad i drzavu pretvara u horor. Da li je kasno? Nadam se da nije (eh ta nada), ali stvarnost govori drugacije.
Stoga, pustite se Sabine ovdje, ona nam je najmanji problem.
Dozer

#902 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Dozer »

Thorgerson wrote: 23/11/2019 12:48 Naravno da o ovome trebaju da pričaju stručnjaci.

Međutim, na N1 se javljao čovjek koji je dijete našao fiksirano za krevet preko stomaka 2018. godine, on je rekao da je dijete vodio vikendom kući. I u zavodu su mu rekli da je eto dijete fiksirano zbog agresivnog ponasanja. On kaže da dijete kod kuće u porodičnom okruženju nikada nije pokazivalo znakove agresije. Također je rekao da za 2 godine nije vidio apsolutno nikakav napredak, kakav je očekivao.

E sad, mislim ja nisam psihijatar, ali mora postojati neki drugi način da se sa takvom djecom ophodi. Druga gošća koja je bila u studiju traži da joj država da neki vid podrške, jer ona sama se bori sa svojim djetetom, nekako iznalazi načine.

Ali drugi ljudi to nemogu. Taj prvi čovjek, kaže da on mora da radi, mora da zarađuje, od čega će da živi. A takva djeca zahtjevaju bukvalno 24h nadzor.

Ako postoje roditelji, koji žele da odgajaju takvu djecu, pa zašto im to ne omogućiti? Ne može nijedna njegovateljica, nijedan radnik zavoda više paziti i voljeti to dijete od rođene majke i oca. Nema šanse! A ti roditelji moraju da daju djecu, jer nemaju drugih opcija. Dakle, ili da ostanu kući da ga paze i ckrnu od gladi. Ili da ga posalju u dom, da ga oni "paze" a da oni rade.

Nema te djece puno. I ne vidim kome bi smetalo da se takvim porodicama da adekvatna novčana pomoć, strucna pomoc, ali da ostanu u porodicnom okruzenju ako zele. Da imaju mogucnost posjete psihijatra kad god zatreba, po nekoj hitnoj proceduri, besplatne lijekove itd itd.

Tuga... Mislim zdravi ljudi su ovdje osudjeni na propast, a ako si jos bolestan...tek si onda najebao.
Sve se slazem, i ovo i treba da bude ovako kako si napisao. Ja sam samo zelio ukazati na to da su to djeca sa zaista posebnim potrebama, a od vrste tih potreba, stadija i vrste bolesti, zavisi i nacin tretmana i lijecenja. Nista vise.

E sad...koliko se ono rece da je tamo zaposlenih...147? Da li iko zna kakva i koja je to sistematizacija koja u onom objektu obuhvata 147 uposlenih? Sta tamo rade toliki ljudi, koja je i kakva njihova strucnost za posao u toj ustanovi? Ako cemo biti realni, sve nestrucnog osoblja (u smislu namjene ustanove) sto tamo treba da bude su direktor/menadzer, racunovodstvo (max. 2 osobe), higijenicari 3-5 osoba, logistika (2-3 osobe), kuhinja 4-5 osoba. I to je to, max. 20 zaposlenih koji nisu strucni za pomoc djeci. Svi ostali moraju biti strucno osposobljeni za pomoc djeci.
Da li je 127 tih tamo zaposlenih ospoboljeno za to? Tesko. Mozemo poceti od famoznih 26 uposlenih ekonomista. Koji qrac oni rade tamo...? Prave biznis planove? Izigravaju menadzere jedni drugima? Ili samo ubiru platu jer su "neciji"?
L3D3NA

#903 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by L3D3NA »

Ali_G wrote: 22/11/2019 21:27 A jel se zna razlog zbog kojeg su ova djeca fiksirana? Znaci neko je objavio sliku djeteta koje je zamotano u kosulju i odma’ znamo da je tu u pitanju kaznjavanje djeteta i sl. Jel iko od vas bio prisutan na odjelima gdje su osobe koje imaju tendenciju da naude sebi i drugima? Kako vi zamisljate obuzdavanje takvih pacijenata?
Ova djeca nisu bila fiksirana, nego su zavezana za radijatore, polugola, na podovima, ili svezanih ruku na ledjima i tako ostavljena satima!!!

U bilo kojoj drugoj PRAVNOJ drzavi (ma i u polupravnoj xd) za ovakav odnos prema zivotinjama )cruelty) desili bi se masovni protesti i uslijedile rigorozne kazne.
Ne bi se bas ljudi masovno naprdjavali tko je uslikao, kada, zasto, iz kojih razloga...u nedogled
Dozer

#904 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Dozer »

Mislis - u bilo kojoj normalnoj drzavi?
Ovdje smo odavno naucili da ovo nije normalna drzava, da je ne predvode normalni i posteni ljudi, da je ovaj narod bespovratno glup i inertan, da se isti taj narod prodaje za sicu, da se boji polupismenih "velicina" i "elite".
Znamo i da na bilo koje proteste ovdje, u Sarajevu, jedva izadje 300-400 ljudi, max. sto se ikada skupilo je bilo 2014. oko 5.000, a to je manje od 1% stanovnika KS. Cak i na JMBG protestima, kada je bilo nesto oko 1.000 ljudi koji su blokirali Parlament, i tada je bilo jasno kolike pi*kice sjede u tom Parlamentu.
I umjesto da je tada i s onim sto se tada desilo ovom narodu postalo jasno s kakvim bijednicima i kukavicama ima posla, jok...Narod je dozvolio da ga ti jadovi spinuju i naprave budalom. I samo je klapio usima.

I sada ce biti isto. Spin je krenuo istog momenta kada su se objavile slike i kada se ukazalo na stanje u Pazaricu. Odmah je krenula jadovska masinerija da skrene sve sa sustine, a to su ona jadna djeca, i da se svi okrenu na razmisljanje o Sabini, o tome zasto je ona to objavila, da se sve prebaci na politicko polje, da se smijeni direktor (koji je samo zadnji u nizu), koji zapravo i nije imao bas nekog vremena da bilo sta tamo popravi (ako je uopste imao takvu namjeru), ali treba odmah imati zrtveno janje. Onog prethodog, koji je radio sve sta je radio, klepio koliko je klepio, i izrabljivao tu djecu - o njemu ni rijeci. Da li je imbecil konacno priveden bar na saslusanje, ako vec nije zatvoren na 30 istraznih dana?

Za to vrijeme, a to je samo 3-4 dana, protesti su sa 300-injak slova spali na 50-ak...

O cemu pricamo ba...?
---

Sabina je uradila dobru stvar, i tu nema spora. Apsolutno je nebitno iz kojih razloga je to uradila, ali bitno je da je sira javnost saznala za sve ovo.
Medjutim, ta NS, kao i kompletna opozicija u cijeloj drzavi, umjesto da se samo "bore" po parlamentima i skupstinama, daleko bi im bolji potez bio da su pozvali gradjane na masovne proteste, pa i dmeonstracije protiv vlasti i onih koji su uzrokovali ovo stanje u Pazaricu. A ovo je samo vrh ledenog brijega, zadnja stvar koaj se otkrila... Gdje je UKCS, gdje su autoputevi, gdje je vodosnabdijevanje, gdje je zagadjenje, obrazovanje, ekonomija, penzije, borci, itd.itd.itd.. Lista trodecenijskih nebuloza ENV matricara je tolika da ne bi stala ni na 3 A4 sitno kucane dvolisnice, fontom 5...

Ali, opozicija suti, kao zadnji misevi. Zapravo, boje se da ne pokrenu nesto sto ce mozda propasti, a to bi onda znacilo da gube svoje licne pozicije. Jbg, tako ovdje funkcionisu mentalni sklopovi...
A...sta ako ne bi propalo...?
Better Man

#905 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Better Man »

L3D3NA wrote: 23/11/2019 20:41
KatarinaKosaca wrote: 22/11/2019 12:59 Nije mi jasno za direktora. Nije Sabina ukazala na probleme, nego taj čovjek. Sad je ona heroina, on smijenjen. I onda kažu, nije politika.
A jesi zesce nagazila na Sabinu. Bez obzira sto ti otvorise temu o Sabini, ti spinujes li ovdje, spinujes. Ono, za upitati se... :-)

Koliko se moze procitati, nije on ukazao na vezivanje, zlostavljanje i uvjete u kojima zive djeca, nego je izjavio: "Prvi čovjek sam koji je u Parlamentu FBiH javno ukazao da se otima od dječijih usta i niko nije reagovao. Tri mjeseca se borimo s tim stvarima..."
Eto, hvala mu, kamo srece da je ukazao i na stravicna desavanja nad sticenicima. Ali valjda je to bilo manje vazno, valjda se nije mogau ubaciti u lanac otimacine :shock: (da, zvuci odvratno kako ja to sad opanjkah i ocrnih covjeka bez dokaza,.. podsjeca li vas to na nesto :lol: )

Skoro sve u svijetu je politika (na zalost), pocevsi od bracne zajednice, odgajanja djece, etc etc.

Ono sto ostaje jeste da je ta ista Sabina, kakve god da su joj (plemenite ili politicke) namjere bile, objavila fotografije i snimke horora iz Zavoda u Pazaricu. Hvala joj velika na tome. Ako joj je cilj bio osobna ili stranacka korist, njoj na cast i obraz.

Nase je da pokusamo ostati humani, da se MI, bar u ovom slucaju, nekako ogradimo od politike i pokusamo srusiti zlo koje nam grad i drzavu pretvara u horor. Da li je kasno? Nadam se da nije (eh ta nada), ali stvarnost govori drugacije.
Stoga, pustite se Sabine ovdje, ona nam je najmanji problem.
Kata ne želi da vidi da je Sabina poslala poruku direktoru u kojoj mu je rekla da on nema veze s ovim već bivši direktor i uprava i članovi UO i NO, koji su ostali iz prethodnog mandata. Dakle Sabina nije tražila njegovu smjenu, već je njegova smjena rezultat toga što je javno progovorio i zatalasao sve to. Sabini svaka čast, Kata bi mogla malo da bolje prati i čita i ne piše gluposti oko smjene direktora.
piupiu

#906 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by piupiu »

I, eto ga. Nedjelja. Kraj sablažnjavanja. Next! :bih:
Sanjarko

#907 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Sanjarko »

piupiu wrote: 24/11/2019 16:06 I, eto ga. Nedjelja. Kraj sablažnjavanja. Next! :bih:
Ja sam rekao samo da nebude tresla se gora, rodio se mis. :|
spreca

#908 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by spreca »

Vizionar 1985 wrote: 24/11/2019 17:46
piupiu wrote: 24/11/2019 16:06 I, eto ga. Nedjelja. Kraj sablažnjavanja. Next! :bih:
Ja sam rekao samo da nebude tresla se gora, rodio se mis. :|
Do nas je..nije do njih.....kod nas se prvi dan jedva skupi par stotina a moram pohvaliti ono sto se desavalo u Banja Luci,kad se je okupljalo i po 50 hiljada ljudi idanima je to trajalo...znam ja nas ...........
piupiu

#909 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by piupiu »

Tako nekako.
Što se vlasti u Bosni i Hercegovini tiče, najdraže bi im bilo da štićenici ni ne postoje. Kao ni građani. Njima to ne treba. Jedino što im treba su plačaći poreza i mjesta za uvaljivanje stranačkih kadrova.

„Štićenici“ Zavoda su samo smetnja rukovodstvu Zavoda, samo neko nužno zlo koje je najbolje svezati za krevet i radijator, da im ne smeta u toku dana. Jer ipak Zavod postoji zbog pozicija i fotelja, a ne zbog „štićenika“.

http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/ne ... bosne-4167
Čudna sorta

#910 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Čudna sorta »

Ali kad sam vidjela i Memu tamo... Pa čovječe, kako ga nije sramota... ustanova vapi za stručnim kadrom koji je na birou, i ono nešto kao radi tamo, slikar u ustanovi za zbrinjavanje mentalno-invalidnih... k'o da mu za hljeba treba. Fuj...
Hajvan

#911 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Hajvan »

Narod ovdje ima kolektivnu dijagnozu opceg ludila, pogubljenosti, iracionalnosti…
Tempo
ZeModerator

#912 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Tempo »

Čudna sorta wrote: 24/11/2019 19:52 Ali kad sam vidjela i Memu tamo... Pa čovječe, kako ga nije sramota... ustanova vapi za stručnim kadrom koji je na birou, i ono nešto kao radi tamo, slikar u ustanovi za zbrinjavanje mentalno-invalidnih... k'o da mu za hljeba treba. Fuj...

https://zurnal.info/novost/22566/cijela ... XnzjC8Y00A
Tempo
ZeModerator

#913 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Tempo »

dio memine objave na fb:
Dobro jutro BiH zemljo gdje onaj ko prijavi korupciju i nepravilnosti leti odmah,jedno ću vam lično iskustvo reći o ovim angelima više su Horde Zla i Manijaci uradili za ovu djecu u zadnjih 10 godina više nego i jedan parlamentarac, oni su tu sa njima donesu slatkiše i izmame im osmijeh ali kad već pišem da kažem da Sarajevo ima 50 objekata gdje su ovi angeli dobrodošli i imaju sve što požele a nisam vidio nekog tog velikog parlamentaraca da ih je izveo😡E SAD ŽELIM JOŠ JEDNOM DA PONOVIM KO GOD SE NA BILO KAKAV NAČIN OKORISTIO I VEZAO SLIKAO OVU DJECU ĆE GORITI JER DRAGI BOG ČUVA ANGELE A VI SVI KOJI IMATE
sta koji turac znaci angel? koji je to jezik? ko u bosni govori angel?
Heller

#914 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Heller »

Tempo wrote: 24/11/2019 21:40 dio memine objave na fb:
Dobro jutro BiH zemljo gdje onaj ko prijavi korupciju i nepravilnosti leti odmah,jedno ću vam lično iskustvo reći o ovim angelima više su Horde Zla i Manijaci uradili za ovu djecu u zadnjih 10 godina više nego i jedan parlamentarac, oni su tu sa njima donesu slatkiše i izmame im osmijeh ali kad već pišem da kažem da Sarajevo ima 50 objekata gdje su ovi angeli dobrodošli i imaju sve što požele a nisam vidio nekog tog velikog parlamentaraca da ih je izveo😡E SAD ŽELIM JOŠ JEDNOM DA PONOVIM KO GOD SE NA BILO KAKAV NAČIN OKORISTIO I VEZAO SLIKAO OVU DJECU ĆE GORITI JER DRAGI BOG ČUVA ANGELE A VI SVI KOJI IMATE
Ja znam za Tetku Angelu
Tempo
ZeModerator

#915 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Tempo »

Heller wrote: 24/11/2019 21:53
Ja znam za Tetku Angelu
i meni je ona prva pala na pamet.
sevap bi bilo ispitati na kojim je poslovimna ovaj dobrotvor malih angela zaposlen i koliko je para izmuzao iz tog nesretnog mjesta. koliko sere po fb o sabini i kako se nada da ce goriti oni koji su slikali, pomislio bi covjek da ih je on licno vezivao.
Guadalajara

#916 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Guadalajara »

Memo GAD ! Fuj !
stakasa

#917 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by stakasa »

Mozda i najodvratnija stvar koju sam procitao u posljednje vrijeme. Jeftino skretanje fokusa sa cinjenice da je na platnom spisku i ljigavo sakrivanje iza navijaca, neka vrsta socijalizacije krivnje. Bljak
piupiu

#918 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by piupiu »

stakasa wrote: 25/11/2019 08:43
Mozda i najodvratnija stvar koju sam procitao u posljednje vrijeme. Jeftino skretanje fokusa sa cinjenice da je na platnom spisku i ljigavo sakrivanje iza navijaca, neka vrsta socijalizacije krivnje. Bljak
A tek komentari ispod te objave. Da ti se stomak okrene od jada, patetike i licemjerja. :zid:
Bloo
Globalna šefica

#919 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Bloo »

Posto je zatisje sa informacijama, ima li kakvog pomaka u vezi uslova u kojima djeca zive,?
piupiu

#920 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by piupiu »

Bloo wrote: 25/11/2019 09:33 Posto je zatisje sa informacijama, ima li kakvog pomaka u vezi uslova u kojima djeca zive,?
Ništa. Samo prepucavanja. Neki dan naidjoh na ovo:

Bloo
Globalna šefica

#921 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Bloo »

Taj AP video znam od prije. Gospodin Danilo pokojni, kojeg svrstavaju u SDPovce u prozivanjima, koji je bio direktor u toku rata. Inace odgovarajuce struke.
stakasa

#922 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by stakasa »

Malo po malo prihvati se zdravo za gotovo da je Sabina najgora sto je objavila. Anbolivbl
Evo ne valjaju ni ovi sto su slikali, jos jedna Memina objava

Dragi Bog neka pomogne u razotkrivanju lopovsko kriminalne hobotnice u Zavodu Pazarić i ovih monstruma koji su slikali i vezivali ovu djecu, ovo Sabinu molim da koliko danas policiji da svoj telefon na vještačenje i razotkrijemo više ološe u našem okruženju... GARANTUJEM DA 90 POSTO RADNIKA ZAVODA PAZARIĆ DAJU ZADNJI ATOM SNAGE ZA OVU DJECU I ŽIVE SA NJIMA U JAKO TEŠKIM USLOVIMA, SAD NEK SABLJA KRENE JER DOLAZI HLADNA ZIMA OVOJ DJECI...BEZ POPULIZMA LJUDI SAMO POMOZITE..
Bloo
Globalna šefica

#923 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by Bloo »

Akademski slikar po sluzbenoj duznosti sada kmeci.
dječak sa šibicama

#924 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by dječak sa šibicama »

Tempo wrote: 24/11/2019 21:33
Čudna sorta wrote: 24/11/2019 19:52 Ali kad sam vidjela i Memu tamo... Pa čovječe, kako ga nije sramota... ustanova vapi za stručnim kadrom koji je na birou, i ono nešto kao radi tamo, slikar u ustanovi za zbrinjavanje mentalno-invalidnih... k'o da mu za hljeba treba. Fuj...

Rijetko kvalitetan i tacan tekst, odlicna analiza BiH.

Memo Haljevac kao personifikacija ludila koje vlada drzavom.
vjesticanametli

#925 Re: Logor za djecu - PAZARIC

Post by vjesticanametli »

dječak sa šibicama wrote: 25/11/2019 10:51
Tempo wrote: 24/11/2019 21:33

Rijetko kvalitetan i tacan tekst, odlicna analiza BiH.

Memo Haljevac kao personifikacija ludila koje vlada drzavom.
uhljebi ...dobar text
Post Reply