Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#426 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by dr_Evil »

Bogam @Tvrtko II Kotromanić, ti si pravi optimista moram ti reci.

Ja nemam nade da ce se ista rijesiti bez neke revolucije. Niti jedna vlada nece se uhvatiti u kostac sa problemima jer zna da je to samoubistvo za tu politicku opciju. Velike stavke tipa reforma zdravstva, infrastrukture, slobodno reci i obrazovanja na nasim podrucjima je moguce izvesti samo u stanju poludiktature.

I nemoj tita ti da na Velezu pravimo ista, gore je centrala SDA, jos vise ce se razmahati :D
Tvrtko II Kotromanić

#427 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

dr_Evil wrote: 17/12/2024 15:29 Bogam @Tvrtko II Kotromanić, ti si pravi optimista moram ti reci.

Ja nemam nade da ce se ista rijesiti bez neke revolucije. Niti jedna vlada nece se uhvatiti u kostac sa problemima jer zna da je to samoubistvo za tu politicku opciju. Velike stavke tipa reforma zdravstva, infrastrukture, slobodno reci i obrazovanja na nasim podrucjima je moguce izvesti samo u stanju poludiktature.

I nemoj tita ti da na Velezu pravimo ista, gore je centrala SDA, jos vise ce se razmahati :D
normalno da sam optimist, ne mozes drugacije biti nego optimist kad zivis na Balkanu, ako zelis da ostanes normalan i psihicki zdrav, uostalom ja sam svjestan da mozda ja u mojim 30-tim neke stvari i neke promjene nabolje mozda necu docekati ili koristiti, ali ce mozda moje dijete to moci.
ja sam, skupa sa suprugom, svjesno donio odluku da ovdje ostanem i da, mimo turistickih posjeta, ne idem nigdje i naravno da mi je u cilju da moj grad kojeg volim i moja drzava koju volim idu naprijed i razvijaju se, samo za to treba vremena
vidjecemo uostalom sta buducnost nosi, hoce li se neke stvari moci uraditi bez revolucija i poludiktatura :D
u revolucije ne vjerujem, za diktature cemo vidjeti, kljucno je da se mentalitet ljudi mora mjenjati, da shvate konacno da kao gradjani, pored prava, imaju obaveze i duznosti makar to bilo da ne bacas smece gdje i kada ne treba, parkiras gdje treba, placas svoje obaveze itd.

ali siguran sam da ce, kao i svi drugi gradovi, Sarajevo napredovati kao i mi kao bh drustvo

optimizam nego sta :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#428 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by konektovan »

beco wrote: 17/12/2024 15:27 A malo da prestanes pretjerivati @dr_Evil. Da u gradovima ima puno neplanske gradnje, da treba naći rješenje ali nigdje veze da su favele. Pljuješ bezveze i unosiš negativazam. Porediti Indiju sa BIH može samo lud, to je peksimuluk neviđenih razmjera, sa vrlo često ne rješenim kanalzicionim sistemom.

Jednu akciju napravio i odmah se razočarao ni Rim nije izgrađen za dan.

Problem je ne kažnjavanje prije svega, ja sam gledao komšije koji inače žive u Beču kako se u Sarajevu ponašaju kao najveća bagra i bacaju smeće sa balkona. To sigurno ne rade kod kuće jer zna da će u policiji završiti.
:thumbup:
dr_Evil

#429 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by dr_Evil »

beco wrote: 17/12/2024 15:27 A malo da prestanes pretjerivati @dr_Evil. Da u gradovima ima puno neplanske gradnje, da treba naći rješenje ali nigdje veze da su favele. Pljuješ bezveze i unosiš negativazam. Porediti Indiju sa BIH može samo lud, to je peksimuluk neviđenih razmjera, sa vrlo često ne rješenim kanalzicionim sistemom.

Problem je ne kažnjavanje prije svega, ja sam gledao komšije koji inače žive u Beču kako se u Sarajevu ponašaju kao najveća bagra i bacaju smeće sa balkona. To sigurno ne rade kod kuće jer zna da će u policiji završiti.
Gledaj drug, iskreno ne mislim da pretjerujem, naprotiv. Obronci Sarajeva i Mostara na kojima su izgradjene kuce nasih muhadzira izgledaju zaista kao favele, a bio sam u favelama. Neki dan Emela izgovori "to je Bosna, ciste kuce a vani prljavo sve sta nije moje". Slobodno za zapadnu Europu mozes okrenuti, cisto vani, a prljave kuce.. nekad udjem gadi mi se sjesti. Dijaspora je definitivno najgora, slozit ce se pod odmah, cim udju u Hrvatsku nesto proradi, pogotovo Austrijanci. Inace nisam nigdje upoznao toliko autosovinista koliko u Austriji.

Pravio sam ja vise akcija, uvijek sam bio drustveno aktivan, a pravio sam i dok nisam razgulio vani.

Bagra smo, i pusta nam se da budemo bagra da bi visi slojevi mogli krasti u miru. Gledam komsiju popne auto na trotoar, malo mu, pa onda predje na zelenu povrsinu, malo mu, pa udje jos 3 metra da mu auto bude u hladu.
beco

#430 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by beco »

Bagra smo, i pusta nam se da budemo bagra da bi visi slojevi mogli krasti u miru. Gledam komsiju popne auto na trotoar, malo mu, pa onda predje na zelenu povrsinu, malo mu, pa udje jos 3 metra da mu auto bude u hladu.
Slažem se sa ovim, jedini način edukacije je kazna.

Ali nada se ne smije gubiti. :bih:
dr_Evil

#431 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by dr_Evil »

beco wrote: 17/12/2024 15:42 Slažem se sa ovim, jedini način edukacije je kazna.

Ali nada se ne smije gubiti. :bih:
Ja sam pesimista po naravi :D Sve sta moze krenuti po zlu krenut ce.
SmokingMan

#432 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by SmokingMan »

Stadion od 120.000
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#433 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 17/12/2024 15:36

Gledaj drug, iskreno ne mislim da pretjerujem, naprotiv. Obronci Sarajeva i Mostara na kojima su izgradjene kuce nasih muhadzira izgledaju zaista kao favele, a bio sam u favelama. Neki dan Emela izgovori "to je Bosna, ciste kuce a vani prljavo sve sta nije moje". Slobodno za zapadnu Europu mozes okrenuti, cisto vani, a prljave kuce.. nekad udjem gadi mi se sjesti. Dijaspora je definitivno najgora, slozit ce se pod odmah, cim udju u Hrvatsku nesto proradi, pogotovo Austrijanci. Inace nisam nigdje upoznao toliko autosovinista koliko u Austriji.

Pravio sam ja vise akcija, uvijek sam bio drustveno aktivan, a pravio sam i dok nisam razgulio vani.

Favele opisuju stanje da imaš kuće koje su u biti samo privremenog karaktera, bez ikakvog papira da postoje, komunalnog priključka, kompletna ta naselja su u biti ostavljena da u njima sami stanovnici brinu o javnom redu i miru, održavanju i tkd.

Imam rođaka u Buća potoku, zamjenio kuću tada, a ima i više njega mahala nova. Složio bi se da je urbanistički gledano loše, ali daleko je to od bilo kakve favele. Pogotovo jer tamo znaju da žive ljudi koji su došli do društvenih slojeva koji su ipak daleko od nekoga ko živi u takvom tipu naselja.
black

#434 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by black »

kao i uvijek na slicnim temama, papansko palanackog razmisljanja sigurno ne fali :mrgreen:
Didier

#435 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Didier »

beco wrote: 17/12/2024 14:05
konektovan wrote: 17/12/2024 13:53 Metro mu nedostaje.
Iskreno mislim da je Sarajevo malo za Metro, moj stav, plus to bi tek bio monumentalni poduhvat i finansijski a i za izgradit. Nastaviti poboljšavati tramvajski saobraćaj, da ih je više a ne svakih 10 min jedan. Konfiguracija naše tramvajske mreže je pravo jednostavno, ubila se za automatizacije.
Metro ne mora ići ispod zemlje, to bi bilo preskupo za nas, i teško za zamisliti da bismo ikad to sagradili, ali može biti nastavak tramvaja, i to na sve linije na koje trenutno idu autobusi.

Tramvaj, koji bi u suštini imao istu ulogu kao metro, bi mogao ići od Skenderije do Vogošće, zatim od Vogošće do Stupa, pa dalje do Dobrinje, preko aerodroma. Ulicom Vasilja Grđića, koja će svakako uskoro biti zatvorena, bi se mogao spojiti s hrasničkom stanicom. Tako bi se napravilo nekoliko fenomenalnih linija, i obuhvatio bi se cijeli grad. U budućnosti može i do Ilijaša ako ima potrebe.

Na svakom mjestu gdje je gust saobraćaj taj tramvaj može ići iznad ceste, i to nije uopšte skupo kao što je skupo graditi ga u zemlji. Na mjestima gdje za to nema potrebe može ići paralelno s automobilima, ali je bitno da se saobraćaj ne zaustavlja.
Naslovnica

#436 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Naslovnica »

Cherry-Cherry wrote: 17/12/2024 13:57 Više zatvorenih bazena i teretana.
A inače ovo teretana što imamo su na otvorenom?
:gunjastajl:
El_comadante

#437 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by El_comadante »

Prvo poštovanje zakona, da policija počne kažnjavati nepropisno parkiranje vozila, one što bacaju smeće gdje netreba. Pa onda putevi prvo obilaznice oko grada da se oslobodio centralni dio od onih koji damo prolaze.
Vic Rattlehead

#438 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Vic Rattlehead »

TojoOptics wrote: 13/12/2024 15:03 Sarajevu nedostaju, jednostavno rečeno, građani.
odlična :thumbup:
Vic Rattlehead

#439 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Vic Rattlehead »

PM72 wrote: 17/12/2024 14:03 Nema tog čarobnog štapića ili vlasti koja će od Sarajeva napraviti mjesto ugodnog življenja.Toliko se hojrata doselilo i napravilo favela,toliko je grad prljav,jadan i zapušten da je to za proučavanje.
tačno i ovo.
ZoomZoomKiwi

#440 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by ZoomZoomKiwi »

Sarajevu je jučer trebalo sljedeće:
- Gradski Autoput najmanje do Bentbaše, a i dalje ali u originalnom formatu bez kružnih tokova
- Južna longitudinala
- Sjeverna longitudinala
- XI transferzala
- I transferzala
- "0" transferzala
- Tramvaj duž XI i VI transferzale

O danas, a kamoli sutra, da ne govorimo.
MehmedPasaMoric

#441 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by MehmedPasaMoric »

Bez ozbiljne promjene demografske slike nema ni promjena u Sarajevu... Jer i trenutna situacija je posljedica ozbiljne demografske promjene u i poslije rata, to je bila promjena na gore pa je logicno i situacija gora nego sto je bila
Vic Rattlehead

#442 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Vic Rattlehead »

MehmedPasaMoric wrote: 18/12/2024 14:51 Bez ozbiljne promjene demografske slike nema ni promjena u Sarajevu... Jer i trenutna situacija je posljedica ozbiljne demografske promjene u i poslije rata, to je bila promjena na gore pa je logicno i situacija gora nego sto je bila
pa i poslije drugog svjetskog rata se desila demografska promjena, pa je situacija išla nabolje, a ne nagore.

a sad obrnuto. nešto, dakle, ne štima.
Drug Saban

#443 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Drug Saban »

Image

Jos mjesec dana i slavimo jubilej, 20 godina od Anerove ideje, ujedno i 50 godina od prve ideje sarajevskog metroa iz 1975.

Puni smo ideja.
MehmedPasaMoric

#444 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by MehmedPasaMoric »

Vic Rattlehead wrote: 18/12/2024 15:02
MehmedPasaMoric wrote: 18/12/2024 14:51 Bez ozbiljne promjene demografske slike nema ni promjena u Sarajevu... Jer i trenutna situacija je posljedica ozbiljne demografske promjene u i poslije rata, to je bila promjena na gore pa je logicno i situacija gora nego sto je bila
pa i poslije drugog svjetskog rata se desila demografska promjena, pa je situacija išla nabolje, a ne nagore.

Dosli bolji ljudi od ovih koji su dosli poslije ovog rata, vrlo jednostavno objasnjenje
Drugclanbiblioteke

#445 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Drugclanbiblioteke »

Nedostaje zakon o zabrani lozenja uglja, drveca i smeca u rezidencijalnim lozistima, gdje ce kazne za lozenje biti od 1000km - 10000km.
Inspekcijska sluzba da malo voza dronove oko dimnjaka i samo izrice kazne.
Nedostaje 10 pauk vozila da sve sto je mimo parking mjesta podigne.
Nedostaje policija, jer je osim kad Dodik dolazi na Sud nema.
dr_Evil

#446 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by dr_Evil »

MehmedPasaMoric wrote: 18/12/2024 15:47

Dosli bolji ljudi od ovih koji su dosli poslije ovog rata, vrlo jednostavno objasnjenje
Dobro, jednostavno, ali pogresno u potpunosti. Na celu arhitekture grada je sjedio Bakir-aga, rodjeni Sarajlijica.
detroit-mercy

#447 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by detroit-mercy »

Za pocetak, zacepiti "rupe od metka iz proslog rata" :skoljka:
Poslije toga dolazi poduza lista.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#448 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 17/12/2024 14:52
dr_Evil wrote: 17/12/2024 14:24
konektovan wrote: 17/12/2024 14:08

Ma zahebajem se...na racun PM72 :lol:
Jedino je njegov post bio konstruktivan. Eugen!

Nema Sarajevu, a ni vecini nasih gradova vise spasa. Ako je imalo licilo na grad krajem osamdesetih sad je vec upropasteno. Praviti grad oko postojece infrastrukture je nemoguca misija. Eugen, pa pljunut u dlanove i navalit.
Eh ti i pm mozete eugena prizivati gore u skandinavskim vukojebinama, odakle pises, nek vam malo potpali atmosferu. Ostavite se Sarajeva..
:kiss: :kiss:
Vic Rattlehead

#449 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Vic Rattlehead »

MehmedPasaMoric wrote: 18/12/2024 15:47

bolje reći otvoreno i iskreno, došle primitivna/provincijska bošnjačka populacija i umjesto da poprimi gradski mentalitet, grad je prilagodila svom primitivnom/provincijskom mentalitetu.
muha_sa

#450 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by muha_sa »

Post Reply