Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#401 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by PM72 »

Nema tog čarobnog štapića ili vlasti koja će od Sarajeva napraviti mjesto ugodnog življenja.Toliko se hojrata doselilo i napravilo favela,toliko je grad prljav,jadan i zapušten da je to za proučavanje.
error codes

#402 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by error codes »

PM72 wrote: 17/12/2024 14:03 Nema tog čarobnog štapića ili vlasti koja će od Sarajeva napraviti mjesto ugodnog življenja.Toliko se hojrata doselilo i napravilo favela,toliko je grad prljav,jadan i zapušten da je to za proučavanje.
:thumbup:
beco

#403 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by beco »

konektovan wrote: 17/12/2024 13:53 Metro mu nedostaje.
Iskreno mislim da je Sarajevo malo za Metro, moj stav, plus to bi tek bio monumentalni poduhvat i finansijski a i za izgradit. Nastaviti poboljšavati tramvajski saobraćaj, da ih je više a ne svakih 10 min jedan. Konfiguracija naše tramvajske mreže je pravo jednostavno, ubila se za automatizacije.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#404 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by konektovan »

beco wrote: 17/12/2024 14:05
Iskreno mislim da je Sarajevo malo za Metro, moj stav, plus to bi tek bio monumentalni poduhvat i finansijski a i za izgradit. Nastaviti poboljšavati tramvajski saobraćaj, da ih je više a ne svakih 10 min jedan. Konfiguracija naše tramvajske mreže je pravo jednostavno, ubila se za automatizacije.
Ma zahebajem se...na racun PM72 :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#406 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by bitanga_sa_otesa »

PM72 wrote: 17/12/2024 14:03 Nema tog čarobnog štapića ili vlasti koja će od Sarajeva napraviti mjesto ugodnog življenja.Toliko se hojrata doselilo i napravilo favela,toliko je grad prljav,jadan i zapušten da je to za proučavanje.
Nasa tuzna istina 😓
Seyfo

#407 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Seyfo »

Veće ovlasti policiji, rigoroznija primjena postojećih zakona.
To je ono što bi moglo, u kratkom periodu.
Obnova infrastrukture je nešto što zahtijeva dugoročni sistemski pristup.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#408 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by sime_cipol »

Promjeniti politicko i izvršno upravljanje gradom. Ukinuti Kanton, napraviti distrikt kojim ce upravljati gradonačelnik sa svojom ekipom koja ce se birati na direktnim izborima. Dati mu ovlasti ko Titi haman.
Za prvog gradonačelnika po novom sistemu predlažem moju malenkost. Jebo Wehrmacht iz '39 kakvu bi ja disciplinu uveo.

Zapratite me za jos savjeta.
PM72

#409 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by PM72 »

konektovan wrote: 17/12/2024 14:08
Zajebaji se slobodno...oni će ga napraviti a mi nismo u stanju ni prugu završit
konektovan

#410 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by konektovan »

Prije ce ga Steta napraviti. :mrgreen:
dr_Evil

#411 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by dr_Evil »

Jedino je njegov post bio konstruktivan. Eugen!

Nema Sarajevu, a ni vecini nasih gradova vise spasa. Ako je imalo licilo na grad krajem osamdesetih sad je vec upropasteno. Praviti grad oko postojece infrastrukture je nemoguca misija. Eugen, pa pljunut u dlanove i navalit.
swanfilter

#412 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by swanfilter »

Najveca sramota za Sarajevo kao grad, a jos vise za cijeli KS jeste degradacija sporta bez presedana. Najveci ponos i dika su osrednji, mahalski klubovi, Zeljo i Sarajevo. A isti, umjesto da vladaju onom jadnom ligom, gledaju u leđa Zrinjskom i Borcu godinama. Od 95 jednog kuvetnog igraca nisu napravili, dok polovnjaci iz Srbije i CG haraju. I nemojte mi o Dzeki. Da ga Plisek nije pokupio, danas bi imao 15 godina staza u Grasu.

Ista prica u vezi KK Bosna. Koliko titula od 95? Brotnjo, Siroki i sada godine dominacije Milinih Laktasa.

Za razliku od nogometnih klubova, KK Bosna se moze pohvaliti Đedovicem i Bavcicem. Cuj, Bavcicem.

Da ne zaboravimo koliko je upropasten potencijal po pitanju zimskih sportova. Nekada olimpijski grad u 30 godina nije dosao do bilo kakvog takmicenja.

Budimo realni, na svakom polju 30 godina pusiona. I sada, pa dalje i ubuduce tavorenje u cemeru i jadu.
Last edited by swanfilter on 17/12/2024 15:05, edited 1 time in total.
beco

#413 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by beco »

OK šta je onda rješenje samo kukati i kuditi, Eugen je zauzet.

Opet nam je sutra tu živjeti.

Ili šta otići negdje vani, živjeti u nekoj PM 50 km od najbližeg grada, raditi do 7 navečer i imati tih magičnih 4000 - 5000 eura platu, od toga 2/3 na puki život davat i opet si stranac, i daleko od svojih.
konektovan

#414 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by konektovan »

dr_Evil wrote: 17/12/2024 14:24

Nema Sarajevu, a ni vecini nasih gradova vise spasa. Ako je imalo licilo na grad krajem osamdesetih sad je vec upropasteno. Praviti grad oko postojece infrastrukture je nemoguca misija. Eugen, pa pljunut u dlanove i navalit.
Eh ti i pm mozete eugena prizivati gore u skandinavskim vukojebinama, odakle pises, nek vam malo potpali atmosferu. Ostavite se Sarajeva..
dr_Evil

#415 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by dr_Evil »

konektovan wrote: 17/12/2024 14:52
Eh ti i pm mozete eugena prizivati gore u skandinavskim vukojebinama, odakle pises, nek vam malo potpali atmosferu. Ostavite se Sarajeva..
Do'ro evo ja cu se ostavit, ali hajd se ti braca onda malo dohvati. Svi cete vi sve, ali kad treba nesto osnovno kao pocistit svoje dvoriste ili zarezati na komsiju jer baca pored kontejnera, ili ne do Bog parkira na zelenu povrsinu, nula.

Ja kad sam ljetos u svom dvoristu u starMo organizovao akciju od preko 50 stanova doslo troje. I jos sam bio podobro napadnut posto sam gospodinu poprskao Audija dok sam plakao cestu sa vapom.

Treba, treba, gledam maloprije snimku Roberta u Indiji, kaze najgori grad koji je posjetio, krave jednu pored kontejnera nesto, kaze prljavo, pa nije moje dvoriste u starMo nista cistije.

Sta tacno vi ocekujete kad je svaka zelena povrsina izgradjena, brda izgledaju kao favele, a brude se od njihovih mafijasa razlikuju samo po tenu. Evo, ostavit cu se, a ti javio ovih dana sta si dohvatio, i jos nam uslikaj
PM72

#416 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by PM72 »

:?
Tvrtko II Kotromanić

#417 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

kakva depresija na temi
nevjerovatno
dr_Evil

#418 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by dr_Evil »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 17/12/2024 15:08 kakva depresija na temi
nevjerovatno
Depresija odgovara stanju nasih gradova. Stavili smo kapitalizam ispred struke, a sa druge strane smo kupili socijalni mir tako sto smo svima omogucili da prave favele. Ako kazes nesto protiv izgradnje favela onda ocekujes da ce "kapitalni" projekti biti zaustavljeni od onih sta im ne das graditi favele. U medjuvremenu gradovi su bespovratno izgubljeno. Ne mogu zamisliti vlast koja bi srusila favele, ili vece objekte po gradu kojima tu nije mjesto.

Uzmi izgradnju Razvitka u Mostaru, iako "istocnom" Mostaru je potreban jedan kapitalni objekt, kako opravdati da nista oko njega nema vise od 4-5 spratova, a da ne kazemo da su vecina objekata privatne kuce. Izgledat ce kao ona stvar u hrpi stidnih dlacica, da prostis. I da ne ulazim dalje u primjere. I sad cemo kao nesto, sta cemo tacno. Mozemo reci ovo je nekad bio grad, pa naci kakvu ledinu na Romaniji i poceti grad iz nule.
talijan97

#419 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by talijan97 »

Zivot u Sarajevu je nepodnosljiv
swanfilter

#420 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by swanfilter »

Kolega, i ja pisem iz Lj, i tu sam 20 godina. Al sam jos uvijek drzavljanin BiH. Znaci, Sa je jos uvijek moj glavni grad. I zbog toga me sramota stanja kakvo je godinama. Meni bi bili ponos i dika slusati u Ljubljani o jakim FK Sarajevo i NK Zeljo. U ponos bi mi bilo slusati o jakoj KK Bosni i RK Bosni.

Ko ce meni danas reci, svaka cast na Fantomu i Spidu. Znamo o cemu govorimo.

A, ako ste sami iz Sa, i jedini odg vam je-ostavite se vi Sarajeva, zapitajte se u tom slucaju. Jer, ostavicemo se Sarajeva svi. Al, ajd zbog nas sviju vi Sarajalije poduzmite nesto.

Pa bez zamjere
Last edited by swanfilter on 17/12/2024 16:42, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#421 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

dr_Evil wrote: 17/12/2024 15:14
Tvrtko II Kotromanić wrote: 17/12/2024 15:08 kakva depresija na temi
nevjerovatno
Depresija odgovara stanju nasih gradova. Stavili smo kapitalizam ispred struke, a sa druge strane smo kupili socijalni mir tako sto smo svima omogucili da prave favele. Ako kazes nesto protiv izgradnje favela onda ocekujes da ce "kapitalni" projekti biti zaustavljeni od onih sta im ne das graditi favele. U medjuvremenu gradovi su bespovratno izgubljeno. Ne mogu zamisliti vlast koja bi srusila favele, ili vece objekte po gradu kojima tu nije mjesto.

Uzmi izgradnju Razvitka u Mostaru, iako "istocnom" Mostaru je potreban jedan kapitalni objekt, kako opravdati da nista oko njega nema vise od 4-5 spratova, a da ne kazemo da su vecina objekata privatne kuce. Izgledat ce kao ona stvar u hrpi stidnih dlacica, da prostis. I da ne ulazim dalje u primjere. I sad cemo kao nesto, sta cemo tacno. Mozemo reci ovo je nekad bio grad, pa naci kakvu ledinu na Romaniji i poceti grad iz nule.
nadji neku ledinu na Velezu pa pravi :lol:

e sad ozb, Sarajevo ima masu problema, poput nerjesivih poput ove nelegalne gradnje po brdima za sta krivim podjednako i savez komunista i ove stranke koje su na vlasti od 1990. god, isti djavo, kupovina socijalnog mira na racun izgleda i funkcionalnosti grada

mene vise nerviraju rjesivi problemi koji godinama se taloze, s tim da je za rjesavanje istih, pored dosta novca, potrebna odlucnija vlast i odlucniji organi (od policije, inspekcije, eko kurac policije itd.) kao i edukacija nase stoke koju nazivamo sugradjanima (pritom stoka/papak moze bit i onaj koji se u grad doselio prije ili nakon rata, a vala mozes bit papcina i da si rodjen na sred Vratnika, Bistrika, Kovaca i sl.

naravno, kad tome svemu pridodamo cari tranzicijskog kapitalizma, sa ovim uglednicima sa krvavo stecenim kapitalom :D, dobijemo ono sto je rezultat kao i u ostalim gradovima/drzavama bivseg istocnog/socijalistickog bloka

dakle, ima masa problema kao i svaki grad, s tim da ja fakat ne bih ovako depresivne i apokalipticne rijeci pisao po ovoj temi kao neki od drugih forumasa

nigdje nije idealno, naravno ni u Seheru, ali se neke stvari mogu fakat rijesiti
trebat ce vremena, evo vidimo i za saobracaj da to nista ne moze preko noci

ugl sabur i pritisak na vlast, to je to
tuitamo

#422 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by tuitamo »

Bojim se da poboljšanje zahtjeva vrijeme novih generacija.
Dakle, malim i strpljivim koracima.
Tvrtko II Kotromanić

#423 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

tuitamo wrote: 17/12/2024 15:25 Bojim se da poboljšanje zahtjeva vrijeme novih generacija.
Dakle, malim i strpljivim koracima.
:thumbup:
konektovan

#424 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by konektovan »

Dobro, eto sport je na niskim granama, i sta sad?!
Ali ne vidim i tu problem, imas masu velikih, glavnih gradova koji su uporedivi sa Sarajevom,.po tom pitanjy, njihovi sporzdki klubovi isto nisza ne osvajaju. :mrgreen: To je sto je,..ako bude, bice...
beco

#425 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by beco »

A malo da prestanes pretjerivati @dr_Evil. Da u gradovima ima puno neplanske gradnje, da treba naći rješenje ali nigdje veze da su favele. Pljuješ bezveze i unosiš negativazam. Porediti Indiju sa BIH može samo lud, to je peksimuluk neviđenih razmjera, sa vrlo često ne rješenim kanalzicionim sistemom.

Jednu akciju napravio i odmah se razočarao ni Rim nije izgrađen za dan.

Problem je ne kažnjavanje prije svega, ja sam gledao komšije koji inače žive u Beču kako se u Sarajevu ponašaju kao najveća bagra i bacaju smeće sa balkona. To sigurno ne rade kod kuće jer zna da će u policiji završiti.
Post Reply