Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mistek

#376 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by mistek »

Pa trebao si podržati Kapidžića i ideju o jezeru umjesto aerodroma :D Šalu na stranu, svaka iole dobra lokacija za park ili nešto tog tipa neće opstati, jer je još bolja za zgrade. A dole u općini Ilidža recimo, gdje ima prostora, niko se neće zajebavati s tim, jer ima Vrelo Bosne, Stojčevac itd. Ne mogu ni početi pompezno najavljivano preuređenje kasarne u Velešićima u park, a kamoli da rade neke kapitalne projekte :D

Ja sam očekivao da će u proketloj deceniji na red za "rezidencijalno naselje" doći i onaj dio od Huma prema Žuči, uz potencijalnu VI transverzalu. Opet, na stranu što će to kod nas biti nastavak Kandahara, ali da se znalo tu fino isplanirati i isprojektovati, moglo bi nastati fantastično naselje. Recimo da je završena I transverzala (makar zaključno s tunelom KG), recimo da se pravi VI transverzala i da se na izlazu iz tunela spaja sa I transverzalom. Recimo da imaš onda tamo iza Buća Potoka lijepo sređene nizove zgrada sa svom pratećom infrastrukturom, a da opališ i javni prijevoz, recimo trolejbus tuda. E tu ima prostor vala i za park i za razne đakonije :D Brat bratu, na tom području se, bez pretjerivanja u spratnosti i bez tibra stila gradnje, može nastaniti 10000+ stanovnika.
Rootboi

#377 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Rootboi »

Rootboi wrote: 30/07/2023 14:20 legla biciklistička a kafići izbacili tik do nje baštu , kuda proći? :skoljka:
Image
Dobro je,dal' se ko žalio ili kako li uglavnom upolovili su ove "bašte" može se sad normalno hodat. :sinbad:
Hajvan

#378 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Hajvan »

mistek wrote: 01/08/2023 14:52 Pa trebao si podržati Kapidžića i ideju o jezeru umjesto aerodroma :D Šalu na stranu, svaka iole dobra lokacija za park ili nešto tog tipa neće opstati, jer je još bolja za zgrade. A dole u općini Ilidža recimo, gdje ima prostora, niko se neće zajebavati s tim, jer ima Vrelo Bosne, Stojčevac itd. Ne mogu ni početi pompezno najavljivano preuređenje kasarne u Velešićima u park, a kamoli da rade neke kapitalne projekte :D

Ja sam očekivao da će u proketloj deceniji na red za "rezidencijalno naselje" doći i onaj dio od Huma prema Žuči, uz potencijalnu VI transverzalu. Opet, na stranu što će to kod nas biti nastavak Kandahara, ali da se znalo tu fino isplanirati i isprojektovati, moglo bi nastati fantastično naselje. Recimo da je završena I transverzala (makar zaključno s tunelom KG), recimo da se pravi VI transverzala i da se na izlazu iz tunela spaja sa I transverzalom. Recimo da imaš onda tamo iza Buća Potoka lijepo sređene nizove zgrada sa svom pratećom infrastrukturom, a da opališ i javni prijevoz, recimo trolejbus tuda. E tu ima prostor vala i za park i za razne đakonije :D Brat bratu, na tom području se, bez pretjerivanja u spratnosti i bez tibra stila gradnje, može nastaniti 10000+ stanovnika.
:thumbup:
piupiu

#379 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by piupiu »

1. Bembaša - da prorade bazeni, da se vrati u nekadašnju upotrebu
2. Očistiti Miljacku
3. Očistiti Miljacku
4. Očistiti Miljacku
5. Zabraniti bilo kakvu dodatnu gradnju na zelenim gradskim površinama
6. Napraviti i jedan bazen u Opštini Novo Sarajevo, buahhahha, challenge!
7. Zabraniti saobraćaj Obalom i kružno do Alipašine džamije, samo javni prevoz, taksiji i dostava
8. Ili makar ukinuti saobraćaj u gradu tokom čitavog dana jednom sedmično, na pr nedjeljom
9. Uvesti obavezno čišćenje i gradsku kulturu življenja za sve gradjane, ne znam kako sprovesti
10. Demonstrirati da se poskidaju LED paneli sa zakonom zaštićenih zgrada
11. Revitalizirati Željezničku stanicu i prostor oko nje

itd
itd
itd
itd
itd
HelaS

#380 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by HelaS »

piupiu wrote: 18/08/2023 11:38 1. Bembaša - da prorade bazeni, da se vrati u nekadašnju upotrebu
2. Očistiti Miljacku
3. Očistiti Miljacku
4. Očistiti Miljacku
7. Zabraniti saobraćaj Obalom i kružno do Alipašine džamije, samo javni prevoz, taksiji i dostava
8. Ili makar ukinuti saobraćaj u gradu tokom čitavog dana jednom sedmično, na pr nedjeljom
9. Uvesti obavezno čišćenje i gradsku kulturu življenja za sve gradjane, ne znam kako sprovesti
12. Zabraniti saobraćaj za mv Vilsonovim šetalištem, podići asfalt, i cijelu površinu zaravbati, i učiniti je rekreativnim područjem, sa nizom kulturnih, sportskih, rekreativnih i ugostitreljskih sadržaja (kao prije bašte iznad Miljacke)

itd
itd
itd
itd
itd
Vic Rattlehead

#381 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Vic Rattlehead »

gledam onaj tzv. holiday market ispred katedrale... ono je da te bog dragi sačuva, jadno, bijedno i nabacano bez ikakvog reda, plus pritom blokira dobar dio ulice ferhadija.

ako su onako jadno zamislili, bolje da nisu ni postavljali ništa.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#382 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Truba »

nisam u gradu bio mislim 4 mjeseca al čujem da je odron
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#383 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by TojoOptics »

Sarajevu nedostaju, jednostavno rečeno, građani.
Ozimician

#384 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Ozimician »

piupiu wrote: 18/08/2023 11:38 1. Bembaša - da prorade bazeni, da se vrati u nekadašnju upotrebu
2. Očistiti Miljacku
3. Očistiti Miljacku
4. Očistiti Miljacku

itd
itd
itd
itd
itd
Vjerujem da ne zivis u starom gradu pa te se i ne tice, ides tamo samo turisticki?

I usput, 5. i 6. su ti vjerovatno u koliziji.
Last edited by Ozimician on 13/12/2024 15:07, edited 1 time in total.
moon_walker_90

#385 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by moon_walker_90 »

TojoOptics wrote: 13/12/2024 15:03 Sarajevu nedostaju, jednostavno rečeno, građani.
I zelenilo... I da se poslovni prostori maknu iz prizemlja zgrada...
18mn97

#386 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by 18mn97 »

I da 90% fasada nije isarano glupim grafitima..
PM72

#387 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by PM72 »

Bez Eugena Savojskog ništa se neće promjenit...
Haris.ba

#389 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Haris.ba »

moon_walker_90 wrote: 13/12/2024 15:06
TojoOptics wrote: 13/12/2024 15:03 Sarajevu nedostaju, jednostavno rečeno, građani.
I zelenilo... I da se poslovni prostori maknu iz prizemlja zgrada...
Poslovni prostori u prozemlju su dobro rjesenje da naselje bude ugodnije za zivot.
Stvar je samo sta se dozvoljava da radi, koja djelatnost.
neki

#390 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by neki »

PM72 wrote: 17/12/2024 10:04 Bez Eugena Savojskog ništa se neće promjenit...
Nevjerovatno glupa upadica...više govori o tebi nego o bilo čemu drugom..
beco

#391 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by beco »

Ja sam došao do zaključka :mrgreen: da ne treba tražiti sreću vani jer nije nigdje med i mlijeko, to što više zaradiš platiš sa manje slobodnog vremena. Gledam neki dan Roberta Dasacina i reportažu po Americi, ono mene sekunde ne privlači. Mislim da se definitivno trebamo riješiti mentaliteta stalnog pljuvanja po BIH nismo mo ni toliko loši ni ružni. Pa kad pogledaš one poganosti po Indiji, Pakistanu ipak vidiš da smo mi donkle civilizovani. Kao posljedica tog razmišljanja sam stava da trebamo sami sebi praviti da nam bude bolje u BIH i Sarajevu.

Definitvno
1. Must have neko riješenje započeti za ovo zagađenje jer će nam doći glavi
2. Dio riješenja stavke 1 su definitivno parkovi i zelene površine
2.a definitivno odmah zatvoriti Wills sve okolne zgrade imaju alternativne prolaze i dići onaj asfalt poljanu napraviti da možeš piknik napraviti odmarati se pa fuck it i ako nije moja stvar nek rade i yogu u parku
2.b Prestati prati pare na 10 put mjenjaje kockica na Ferhadiji, Ciglanama ili Alipašinom te malo urediti tortuare šetnice i dalje
2.c ovo što je gore neko pričao o ukidanju saobraćaja u starom gradu ja bih preobrazio u eko taksu svima osim stanovnika na potezu od Alipašine džamije do Vijećnice, ala tipa Londona i kontrolisati istu kamerama
3. Uz prugu tramvajsku skloniti one zelene trake nepotrebne što praše i uvesti ograđenu traku za autobuse tipa nesto kao Istanbul sa trakom koja je betonskim blokom ograđena.
4. Nekako registricijom naplaćivati ko na posao ide sam, tako da ljudi carpool rade - možda je pre radikalno
5. Privući malo internacionalnih kuhinja, tipa Etiopija, Vietnam, Kina, Indija, Japan
6. Bentbašu bazene napravit
7. Koziju ćupriju uredit
8. Rigorozno novčano sa kaznama kao tipa za pušenje kažnjavati bacanje smeća, otpada, čikova po gradu a naručito po prirodi, na planinama, oko jezera.
9. Kriminilizovati svaki tip bahatog ponašanja
10. Skinuti malo kamera sa glavnih cesta
11. Negdje u blizini Sarajeva napraviti drag strip, i mini stazu to je recimo dio riješenja bilo u USA prije 50 godina da riješe problem trkanja na cestama.
Last edited by beco on 17/12/2024 10:31, edited 2 times in total.
Isner

#392 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Isner »

Ništa..

Ako gradiš - zašto se gradi,zašto se loše gradi, zašto je skupo kad se izgradi itd..
Ako ne gradiš - zašto se ne gradi!

Moji prioriteti:
- Riješiti pitanje smoga i smrada, koliko se to može uraditi i donosiocu rješenje dati trogodišnju šestoaprilsku gradnju,
- Sistem grijanja spojiti sa TE Kakanj,
- Zakonom usloviti građevince da sve radove na i oko kolovoza izvode u trecoj smjeni,
- Ne zatvarati saobracaj oko Vijecnice vec pisati 1000 KM kazne za voznju predviđenu dijelom za tramvaj, autobuse i taxi vozila, te pisati 1500 KM + 2 dana društveno odgovornog rada za vozace koji parkiraju na autobuskim stajalistima i ukljuce sva 4...
PM72

#393 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by PM72 »

neki wrote: 17/12/2024 10:25
Možda je do tebe i tvog načina shvatanja napisanog?
basicm

#394 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by basicm »

PM72 wrote: 17/12/2024 11:51
neki wrote: 17/12/2024 10:25
Možda je do tebe i tvog načina shvatanja napisanog?
Evo da ne bude ljutnje, moze li onaj laser iz 007 filma?
tramvajtrojka

#395 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by tramvajtrojka »

Da ucinimo Sarajevo boljim samo ne slusati njegove stanovnike i tjt. i piciti jer kad slusas ovaj narod dobijamo to da ovaj grad propada sve vise i vise
Drug Saban

#396 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Drug Saban »

Super sve ne treba nam nista i onda spisak sta sve treba ko hamurabijev zakonik, i da prestanemo sa korupcijom i kriminalom. Evo sad ce oni.
Hakiz

#397 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Hakiz »

tramvajtrojka wrote: 17/12/2024 12:07 Da ucinimo Sarajevo boljim samo ne slusati njegove stanovnike i tjt. i piciti jer kad slusas ovaj narod dobijamo to da ovaj grad propada sve vise i vise
Sarajevo je super. Problem su Sarajlije.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#398 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by konektovan »

Metro mu nedostaje.
error codes

#399 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by error codes »

napraviti torove za odredjen broj ljudi i svima bolje :oops:
Cherry-Cherry

#400 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Cherry-Cherry »

Više zatvorenih bazena i teretana.
Post Reply