STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
CPT

#3851 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 14/01/2020 11:04
CPT wrote: 13/01/2020 23:58
piupiu wrote: 13/01/2020 23:47
Znači da se igramo razlaza? :roll:
That ship has sailed. Da je postojala jedistvena "nacija" ili bar zelja po njoj ne bi bilo genocida i UZPa. Jugoslavenska nacija se za 50 godina komunizma nije "primila" al ovaj novi pokusaj hoce. :-) :roll:
Ne slažem se s tobom. Jugoslovenstvo bi zaživjelo da ga je iko promovisao, kao što Amerikanci promovišu amerikanstvo. Ali ga nije promovisao. Promovisalo se bratstvo i jedinstvo.

Što se Bosne tiče, nacionalni problem Bošnjaka je sada riješen (mada bih ja više voljela da su Bošnjaci odmah poklopili Bosnu bosanstvom, ali hajde).

Šta je sljedeći korak za hermetički razdvojene narode i teritorijalno diferenciranu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj 2 od tri konstitutivna naroda nisu sretni, i ne postoji zajednička politička volja, ni zajednička kulturološka svijest?
Jugoslovenstvo je sistematski promovisano 50 godina i to najvise Bosnjacima jer drugi to nisu bentali 2%. Slovenci iz Makednci doslovce jer skoro da i nisi imali Jugoslavena. Ostali su imali zbog geografske blizine tj. brakova. Bosnjak nije promovisano "bratstvo i jedinstvo" vec jugoslavenstvo kao moderna alternativa jer gdje ces biti neki Bosnjak ili (m/M)usliman...
piupiu

#3852 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 14/01/2020 11:34 Jesam li slagao išta gdje SDP i NS organizuju predizborne skupove?
Poslije ću ti na ovo odgovoriti.
Ja sam čuo da dugogodišnji vozač SDP autobusa ne zna put do Banja Luke :D
Sinoć ovo gledam...

piupiu

#3853 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 14/01/2020 11:35 Realno "mi ne sjedimo zajedno" vec dugo vremena (ako smo ikad). Da nema stranaca davno bi se i oficielno razisli iako smo plahko jedinstvena nacija i te price. Vezivanje na drzavu svakako glupost jer BiH zele biti dio EU. Tamo u principu nece biti drzava, samo narodi tj. nacije. Ono sto ostane od BIH ostace u muslimanskom tj. bosjnjackom dijelu. Sve ostalo ce se vezati na susjede. To se vec desava btw... Onda ce nacionalni Bosanci vjerovatno posati nacionalni Evropejci :-)
To bi bio najbolji scenarij. Kad bi ikada ispunili uslove da nas prime (a mi ne želimo da ih ispunimo). Mada i Evropom haraju centripetalne sile.
piupiu

#3854 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 14/01/2020 11:17 Mi možemo patiti i od gorih bolesti, dok god ne budemo imali uredenje kao SFRJ ne trebamo se bojati raspada. BiH ne može zavrsiti nikada kao Jugoslavija jer je u SFRJ ušla grupa republika u uniju gdje i u situaciji gdje su se mnoge republike simpatisale (Hrvatska i Slovenija) ili imale puno toga zajedničko (Srbija i Crna Gora)
Koliko god bila razlika i antipatija između 2 entiteta i njihovih naroda, Federacija i rs nikada nisu ušli u jednu uniju, to je Dodikova priča da je RS starija od BiH :-)
Sve to meni malo previše liči na vjeru u zagrobni život. Vjera da će biti. Pa ako ne bude, haj' šta ima veze, već smo mrtvi... ja bih ipak i puno radije da imamo malo racionalniji pristup političkoj stvarnosti.
geralt

#3855 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by geralt »

Hank Paldum wrote: 14/01/2020 11:34
piupiu wrote: 14/01/2020 11:30
hAZNADAR wrote: 14/01/2020 07:06 Bosna se ne moze ni razici ni ujediniti.
Tako su, pretpostavljam, govorili i o Rimskom i o Osmanskom carstvu.
Hank Paldum wrote: 14/01/2020 07:56 Ali ne zaboravi, samo na teritoriji Sarajevo-Zenica-Tuzla. Torovska politika građanske ljevičarske politike :D
Ne, nego ćemo furati bošnjaštvo onako kako vidi dijasporska desnica u trokutu Fužine-Malmö-neznamgdjesivećti. :D :kiss:
Jesam li slagao išta gdje SDP i NS organizuju predizborne skupove?
Jesi, slagao si.

piupiu

#3856 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

BHCluster wrote: 14/01/2020 11:12 Da su Bošnjaci odmah poklopili Bosnu bosanstvom bila bi prica kao sa jezikom i zastavom, posto nisu opet ne valja. Sljedeci korak je jednostavan borba za Bosnu i Hercegovinu unutar NATO/EU ili kofer u ruke.
Ja ne mislm na 1993., nego na 1970.-e, kad su imali priliku. Da ne stavljam ponovo, stavljali smo ovdje kompletan istorijat rasprave o nacionalnom pitanju u Yu, koji su pisali istoričari (Kamberović, Redžić), ta opcija je bila na tapetu.
Last edited by piupiu on 14/01/2020 12:38, edited 1 time in total.
Hank Paldum

#3857 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 14/01/2020 11:50
Hank Paldum wrote: 14/01/2020 11:34 Jesam li slagao išta gdje SDP i NS organizuju predizborne skupove?
Poslije ću ti na ovo odgovoriti.
Sinoć ovo gledam...

Nevezano za tebe ali ova mi videa toliko idu na onu stvar, kao i ono smeće od emisije Perspektiva.
Bošnjačka djeca imaju strah od onih tamo, srpska djeca imaju strah od onih vamo, onda pogledaš naš dio i onda uporediš drugu stranu sa mladim nadama Stanivuković i Trivić kako sa hiljadama na glas pjevaju bože pravde i veličaju Dražu, prenosi se javno i uživo, i ne kriju i onda treba neki majmun sa strane snimati dokumentarce kao i Perspektiva "neopravdan strah, plaše nam djecu kako su oni tamo zli a nisu ni bili tamo". Kako će ići tamo kada javno pred kamerama čak i neprijatelji srpskih nacionalista i opozicija pjevaju iste pjesme kao oni i imaju iste idole? To nije strah od nepoznatog jer nam javno pokaziju kako je tamo.
Hank Paldum

#3858 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

geralt wrote: 14/01/2020 11:59
Hank Paldum wrote: 14/01/2020 11:34
piupiu wrote: 14/01/2020 11:30

Tako su, pretpostavljam, govorili i o Rimskom i o Osmanskom carstvu.

Ne, nego ćemo furati bošnjaštvo onako kako vidi dijasporska desnica u trokutu Fužine-Malmö-neznamgdjesivećti. :D :kiss:
Jesam li slagao išta gdje SDP i NS organizuju predizborne skupove?
Jesi, slagao si.

:lol: :lol: :lol:
Prvi video ko iz Jugoslovenskog filma (valjda se tako ponaša moderna ljevica u BiH kao da je 1946.), postavljaš mi o obilježavanju godišnjice kao odgovor da je SDP pravio velike predizborne skupove. Đe je himna? :D
Drugi video predizborna u maloj zagušljivoj prostoriji puna istih putnika SDP autobusa i povratnika.
Treći video ne smiju ni zastavu BiH okačiti.
Eto jedino gdje sam pogriješio je da SDP vozač izgleda zna put do Banja Luke, to da me ispraviš za autobus je izgleda jedina poenta tvojih klipova jer ne vidim niti jednu drug poentu u ovom cirkusu od videa
Last edited by Hank Paldum on 14/01/2020 12:25, edited 1 time in total.
piupiu

#3859 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 14/01/2020 12:10 Nevezano za tebe ali ova mi videa toliko idu na onu stvar, kao i ono smeće od emisije Perspektiva.
Bošnjačka djeca imaju strah od onih tamo, srpska djeca imaju strah od onih vamo, onda pogledaš naš dio i onda uporediš drugu stranu sa mladim nadama Stanivuković i Trivić kako sa hiljadama na glas pjevaju bože pravde i veličaju Dražu, prenosi se javno i uživo, i ne kriju i onda treba neki majmun sa strane snimati dokumentarce kao i Perspektiva "neopravdan strah, plaše nam djecu kako su oni tamo zli a nisu ni bili tamo". Kako će ići tamo kada javno pred kamerama čak i neprijatelji srpskih nacionalista i opozicija pjevaju iste pjesme kao oni i imaju iste idole? To nije strah od nepoznatog jer nam javno pokaziju kako je tamo.
Relanost je da obrazovni sistem, pa čak i sistem transporta, namjerno drže ljude hermetički odijeljene. A cilj hermetičkog zatvaranja ljudi može biti samo jedan.
CPT

#3860 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 14/01/2020 11:54
CPT wrote: 14/01/2020 11:35 Realno "mi ne sjedimo zajedno" vec dugo vremena (ako smo ikad). Da nema stranaca davno bi se i oficielno razisli iako smo plahko jedinstvena nacija i te price. Vezivanje na drzavu svakako glupost jer BiH zele biti dio EU. Tamo u principu nece biti drzava, samo narodi tj. nacije. Ono sto ostane od BIH ostace u muslimanskom tj. bosjnjackom dijelu. Sve ostalo ce se vezati na susjede. To se vec desava btw... Onda ce nacionalni Bosanci vjerovatno posati nacionalni Evropejci :-)
To bi bio najbolji scenarij. Kad bi ikada ispunili uslove da nas prime (a mi ne želimo da ih ispunimo). Mada i Evropom haraju centripetalne sile.
Problem da je da ne postoji to "mi". Dva 2/3 svoju domovinu vide u susjednim drzavama. Ne govorim sta se se dogadjati u pregovorima o pridruzivanju ako to njih uopste dodje. Tu se brane nacionalni interese i svaka nacija broj za bolje uslove. Cesto na stetu susjednih nacija. Mozes mislit kako ce to proci u slucaju BiH. Nesto kao sa mostom, tuzbom, itd, itd, itd.
CPT

#3861 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 14/01/2020 12:20
Hank Paldum wrote: 14/01/2020 12:10 Nevezano za tebe ali ova mi videa toliko idu na onu stvar, kao i ono smeće od emisije Perspektiva.
Relanost je da obrazovni sistem, pa čak i sistem transporta, namjerno drže ljude hermetički odijeljene. A cilj hermetičkog zatvaranja ljudi može biti samo jedan.
Vecina zlocina tj. zlocina je izasla iz onog zajednickog, otvorenog i fantasticnog obrazovnog sistema. Najpoznatiji zlocinac kod nas je bio ucitelj koji je radio u obrazovanom sistemo 30+ godina. Obrazovani sistem je samo kopija drustva. Ne mozes imati jedinstven obrazovani sistem kad svaka grupa (pogotovo 2) ima svoj interes.
piupiu

#3862 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 14/01/2020 12:27 Vecina zlocina tj. zlocina je izasla iz onog zajednickog, otvorenog i fantasticnog obrazovnog sistema. Najpoznatiji zlocinac kod nas je bio ucitelj koji je radio u obrazovanom sistemo 30+ godina. Obrazovani sistem je samo kopija drustva. Ne mozes imati jedinstven obrazovani sistem kad svaka grupa (pogotovo 2) ima svoj interes.
Jesi li se ti obrazovao u onom sistemu? Da mi kažeš konkretno šta je to u onom obrazovnom sistemu rezultiralo zločinima? Čisto da se ne razbacujemo praznim frazama.
madner

#3863 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by madner »

Jos se raspravljate sa ovom selekcijom "umjerenih" dijasporaca :D
CPT

#3864 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 14/01/2020 13:01
CPT wrote: 14/01/2020 12:27 Vecina zlocina tj. zlocina je izasla iz onog zajednickog, otvorenog i fantasticnog obrazovnog sistema. Najpoznatiji zlocinac kod nas je bio ucitelj koji je radio u obrazovanom sistemo 30+ godina. Obrazovani sistem je samo kopija drustva. Ne mozes imati jedinstven obrazovani sistem kad svaka grupa (pogotovo 2) ima svoj interes.
Jesi li se ti obrazovao u onom sistemu? Da mi kažeš konkretno šta je to u onom obrazovnom sistemu rezultiralo zločinima? Čisto da se ne razbacujemo praznim frazama.
Jesam... Titin pionir i sve to. Vecina zlocinaca je bila obrazovana u onom sistemu. Ono kad je to kao bilo dobro pa se preko noci klalo. Znaci da je danas *dobro* kao tad preko noci bi se radilo sta?

I nisam rekao da obrazovni sistem rezultirao zlocinima. To je bio samo dio propalog sistema.
Dozer

#3865 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

piupiu wrote: 14/01/2020 10:25 Šest istoričara, šest verzija istorije, njima je u opisu radnog mjesta da dokažu da onaj prethodni nije bio u pravu. :D :lol:

Inače, pošto se ova vaša rasprava rastegla k'o glista, totalno bespotrebna, a i besmislena glista, jer jezik se razvija, pa danas Bošnjak i Bošnjanin i Bosanac svi imaju vrlo jasna značenja, i samo su ta značenja, sa svim svojim ideološkim 'punjenjem' bitna; išla sam potražiti neki tekst koji će ilustrovati besmislenost ove rasprave. :D :lol:
Pa ja im ovo govorim od pocetka... Bosnjani > Bosnjaci >Bosanci. Kontinuitet imema za sve ljude u Bosni, a sve u skladu s promjenama jezika. Ali, dzaba pricati... To je zavrlo da dokaze svoje, i mozes se ti na glavu nasaditi, i dalje ne kontaju. Da li zato sto nece da skontaju, ili zaista ne mogu, to ne znam...Znaju oni. Valjda...
Pa sam našla jedan tekst Srećka Džaje, koji je isto vrlo poštovan (h)istoričar/povjesničar u našim krajevima, o Bošnjanima. Morate se registrovati da skinete tekst, ali evo, ja ću iskopirati zaključak, jer je interesantan. Onda treba otići, na pr, kod Kamberovića ili pročešljati malo da pročitamo i odgovore i primjedbe na isti. A to biste mogli na nekoj odvojenoj temi. Suština je da je besmisleno o tome razgovarati, jer...
CEEOL copyright 2020

ZAKLJUČCI

Predočeni podaci, koji imaju reprezentativan karakter, omogućuju sljedeće zaključke:

1. Sintagma dobri Bošnjani ne pojavljuje se niti u jednom povijesnom dokumentu kao etnička kategorija, nego u svom najširem značenju uvijek kao socijalna i etička kategorija. Drugim riječima, taj pojam nikada ne označava tadašnji cjelokupni bosanski etnos, nego samo sloj slobodnjaka, odnosno plemstva u društvenoj feudalnoj piramidi.

2. Osim ovoga etičkog i sociološkog šireg značenja, pojam je imao i uže funkcionalno značenje u bosanskom srednjovjekovnom feudalnom establišmentu. Tu se dobri Bošnjani, kao pripadnici plemićkog staleža, pojavljuju u ulogama pravnih vještaka, svjedoka, porotnika, jamaca, članova-sudaca prizivnih instancija, te diplomata. U tome smislu pojam dobri Bošnjani jest bosanska inačica dobrih ljudi u srednjovjekovnoj Europi odnosno adekvatan prijevod latinske sintagme boni homines in Bosna.

Spomenute uloge su u srednjovjekovnim bosanskim poveljama samo više ili manje naznačene, bez detaljnijeg opisa opsega pojedinih kompetencija. Osim toga, dobiva se dojam da se političko-pravna poslovanja u srednjovjekovnoj Bosni nisu odvijala po čvrsto utvrđenim obrascima, nego su tekla fleksibilnije, posebno što se tiče broja “dobrih ljudi”, odnosno vještaka, svjedoka, porotnika, jamaca ili diplomata u pojedinim pravnim radnjama. U poveljama je naime njihov broj nekada veći, nekada manji – već prema prilikama, mogućnostima ili važnosti pojedinih čina. Pri tome je u duhu europskog srednjovjekovlja uz stalešku pripadnost neizravno pretpostavljena i njihova odgovarajuća etička razina, odnosno moralni integritet dotičnih osoba.

3. Ni u uključivanje crkava kao institucija (Crkve bosanske i Katoličke crkve, a u istočnim dijelovima Bosne i Huma i Srpskopravoslavne crkve) i crkvenih ljudi u pravne procedure srednjovjekovne Bosne – posebno na inzistiranje Dubrovčana u transakcijama između Dubrovnika i Bosne – nije neka specifičnost po kojoj bi se Bosna razlikovala od ostale srednjovjekovne Europe. Specifičnost je bila u tome što u srednjovjekovnoj Bosni nije bio na snazi princip cuius regio, eius religio, pa su u poslovima društva i države nastupale dvije crkve – Crkva bosanska i Katolička crkva, a negdje i Srpskopravoslavna crkva. Crkve su u pravnom pogledu nastupale na isti način.

Ni pripadnici Crkve bosanske ni Katoličke crkve naziv dobri ljudi nisu nosili kao crkvenu funkciju, nego kao državnu odnosno društvenu funkciju – tj. kao vještaci, svjedoci, jamci itd. u poslovima visokih feudalaca kralja i oblasnih gospodara, odnosno države. Prema tome, sve spekulacije o dobrim ljudima kao nazivu za bosanske krstjane nemaju utemeljenja u povijesnim dokumentima, pa povijesni kontekst za dobre Bošnjane, odnosno dobre ljude u Bosni ne treba tražiti niti u stanovitim oblicima srednjovjekovnog redovništva niti u srednjovjekovnim sektama (Mandić, Šanjek), nego u ustrojstvu srednjovjekovnog feudalizma u Bosni.

Ova konstatacija na svoj način uzima tlo pod nogama svim pokušajima objašnjavanja Crkve bosanske kao sekte, koja bi bila izvana unesena u Bosnu i imala sličan teološki i socijalni naboj kao i ostali srednjovjekovni heretički pokreti.

4. Napokon, apozicije dobar u pridjevskom ili priloškom obliku na stanovitom broju nadgrobnih spomenika reflektiraju na jednoj strani kult pokojnika, u smislu “o mrtvima treba govoriti samo dobro” (“de mortuis nil nisi bene”), a na drugoj njihovu pripadnost plemićkom staležu odnosno – na jednom dijelu spomenika – njihovu pripadnost sloju vlaških starješina. Da li su neki od dotičnih pokojnika nastupali i kao dobri ljudiu pravnim poslovima, o tome nadgrobni spomenici šute.

5. Na pitanje kako je nastao pojam dobri Bošnjani – da li je izravna baština antike na prostoru BiH ili je posredovan nekim drugim putem – na temelju sačuvanih povijesnih izvora ne može se ništa pouzdanoga reći. Svakako bi komparativna istraživanja ovoga povijesnog pojma na susjednim područjima, tj. u Hrvatskoj i Srbiji, unijela još više svjetla u povijesno znanje o dobrim ljudima ili dobrim Bošnjanima u srednjovjekovnoj Bosni.
https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=274182
Sad si "donja" :D
Last edited by Dozer on 14/01/2020 14:36, edited 1 time in total.
piupiu

#3866 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 14/01/2020 13:39
piupiu wrote: 14/01/2020 13:01
Jesam... Titin pionir i sve to. Vecina zlocinaca je bila obrazovana u onom sistemu. Ono kad je to kao bilo dobro pa se preko noci klalo. Znaci da je danas *dobro* kao tad preko noci bi se radilo sta?

I nisam rekao da obrazovni sistem rezultirao zlocinima. To je bio samo dio propalog sistema.
Vecina zlocina tj. zlocina je izasla iz onog zajednickog, otvorenog i fantasticnog obrazovnog sistema.
?
Dozer

#3867 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

CPT wrote: 14/01/2020 11:38 On je govorio o pripadnosti DRZAVI (drzavljanstvo i to) i ne NACIJI. U svakoj drzavi se ocekuje da si lojalan DRZAVI (placas porez, postujes zakone, itd, itd), ne moras biti "lojalan" naciji. Ono kad nekome pred smrt rijeci u usta guras.... :roll:
On nije spomenuo ni drzavu ni naciju, ali eto...valjda si ti nesto poput vidovite Dzemile, pa ti znas sta je on mislio. Covjek je rekao: "moramo biti Bosanci". Iz cega ovdje ti zakljucujes da je mislio na drzavu, a ne na naciju? Meni je to isto, kao i ostatku svijeta, a tebi ocito nije :D

Evo, na 2:00, pa mi ti reci na sta je on to tacno mislio...vjerovatno na poreze...

Last edited by Dozer on 14/01/2020 15:00, edited 2 times in total.
BHCluster

#3868 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by BHCluster »

piupiu wrote: 14/01/2020 12:08
BHCluster wrote: 14/01/2020 11:12 Da su Bošnjaci odmah poklopili Bosnu bosanstvom bila bi prica kao sa jezikom i zastavom, posto nisu opet ne valja. Sljedeci korak je jednostavan borba za Bosnu i Hercegovinu unutar NATO/EU ili kofer u ruke.
Ja ne mislm na 1993., nego na 1970.-e, kad su imali priliku. Da ne stavljam ponovo, stavljali smo ovdje kompletan istorijat rasprave o nacionalnom pitanju u Yu, koji su pisali istoričari (Kamberović, Redžić), ta opcija je bila na tapetu.
Moja greska, sto se tice pitanja nacionalnog identiteta i odgovor za razlog se mozda moze potraziti u Stavu političke elite o nacionalnom identitetu Muslimana
piupiu

#3869 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Dozer wrote: 14/01/2020 14:19 Sad si "donja" :D
:D :lol:

Ništa više nego što sam već bila. Nisam jednom pisala da se ne može savremeni koncept etniciteta i etničke samosvijesti primijeniti unazad na feudalnu Bosnu, ali jok. Bosanci su znali ko su prije svih! :D

piupiu

#3870 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

BHCluster wrote: 14/01/2020 14:45

Moja greska, sto se tice pitanja nacionalnog identiteta i odgovor za razlog se mozda moze potraziti u Stavu političke elite o nacionalnom identitetu Muslimana
Hvala, evo i ja gore stavila link na Kamberovića. :thumbup:
Dozer

#3871 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

piupiu wrote: 14/01/2020 12:20 Relanost je da obrazovni sistem, pa čak i sistem transporta, namjerno drže ljude hermetički odijeljene. A cilj hermetičkog zatvaranja ljudi može biti samo jedan.
Tacno tako, a i ovo tupim vec jedno 15 godina... CIljano se sve dijeli, ciljano se sve hermeticki zatvara, a jedini cilj nije podjela BiH, nego zadrzavanje stanja kakvo jeste - u BiH.
Razlog je vrlo jednostavan - nikome od njih (ENV politicara) nigdje na planeti ne moze biti dobro kao ovdje, u ovoj i ovakvoj BiH.
Mogu raditi sta hoce, iz budzeta uzimati koliko hoce, nemaju sankcija ni za sta, vode se kao "elita", vecina naroda ih se boji ili im se uvlaci u paksu. Moze li bolje?

Da se RS otcijepi - gdje ce u pm...? Od cega ce to zivjeti? I sad, i pored svih injekcija iz Federacije (penzije, vise poreza nego sto ih sljeduje. itd.), grcaju na sve nacine. Na ulice izlaze da "daju podrsku" vladajucima u ogromnoj vecini zbog prijetnji i straha da ne ostanu bez ionako jadnog i slabo placenog posla (ovo se pouzdano zna za sve one koji rade na nekom budzetu). Da ne pricamo o teritorijalnom obliku te RS, koji je, u slucaju bilo kakvog slusa, totalno neodrziv.

Da se dio Hercegovine otcijepi - gdje ce i oni u pm...? Taj dio Hercegovine, pod kontrolom Hrvata, drzi oko 70% trenutnog uvoza svega i svacega u BiH, tj. njihove firme. Sta ce dobiti bilo kakvim otcjepljenjem? Nista. Ali ce zato izgubiti sve.
BHCluster

#3872 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by BHCluster »

piupiu wrote: 14/01/2020 14:53
BHCluster wrote: 14/01/2020 14:45

Hvala, evo i ja gore stavila link na Kamberovića. :thumbup:
Upravo citam.
piupiu

#3873 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Dozer wrote: 14/01/2020 14:56 nikome od njih (ENV politicara) nigdje na planeti ne moze biti dobro kao ovdje, u ovoj i ovakvoj BiH.
Mogu raditi sta hoce, iz budzeta uzimati koliko hoce, nemaju sankcija ni za sta, vode se kao "elita", vecina naroda ih se boji ili im se uvlaci u paksu. Moze li bolje?
Ne može, feudalne prćije, free for all, nula bodova odgovornosti.
hAZNADAR

#3874 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 14/01/2020 10:25
Šest istoričara, šest verzija istorije, njima je u opisu radnog mjesta da dokažu da onaj prethodni nije bio u pravu. :D :lol:

Inače, pošto se ova vaša rasprava rastegla k'o glista, totalno bespotrebna, a i besmislena glista, jer jezik se razvija, pa danas Bošnjak i Bošnjanin i Bosanac svi imaju vrlo jasna značenja, i samo su ta značenja, sa svim svojim ideološkim 'punjenjem' bitna; išla sam potražiti neki tekst koji će ilustrovati besmislenost ove rasprave. :D :lol:

Pa sam našla jedan tekst Srećka Džaje, koji je isto vrlo poštovan (h)istoričar/povjesničar u našim krajevima, o Bošnjanima. Morate se registrovati da skinete tekst, ali evo, ja ću iskopirati zaključak, jer je interesantan. Onda treba otići, na pr, kod Kamberovića ili pročešljati malo da pročitamo i odgovore i primjedbe na isti. A to biste mogli na nekoj odvojenoj temi. Suština je da je besmisleno o tome razgovarati, jer...
Nije poenta ove rasprave toliko historija i edukacija vec samo da se pokaze prava priroda fgr i vezano za naslov - odakle to vuce korijen. Dozerove nebuloze su samo dokaz razlicitih arsina i predrasuda sa korijenom u YU, a ujedno i precutna podrska iste raje koja je odavno izgubila smisao za kritiku i samo gleda podobnost.
Naravno da nijedan historicar na kojemu se gradi danasnja historiogrfija nije sveto slovo pa ni Dzaja,.. ali sva ta razmimoilaznja u nekim pitanjima su samo nijanse a ne razlicite verzije historije. Dzaja je u mnogome u pravu ali primjerice nije u stavci br 1 jer to mnogi izvori pobijaju. Mozda je tebi zvucalo podobno i upotrebljivo u korist jedne strane u ovoj diskusiji,.. ili sta je vec pjesnik htio reci postiranjem Dzaje. Do daljnjeg neka ove rasprave i neka i dalje Dozera koji pokusava degradirati i pljuvati specijalno samo jednu vjeru i etnos - na tebi je hoces li se pridruziti tome ili kritikovati. U raspravi o YU je bitno da se neke stvari malo vise ogole.

Naravno da se danasnji koncept etnicke svijesti ne moze primijeniti na srednji vjek - to je anahronizam. Ali je ipak odredjena svijest postojala u srednjovjekovnoj Bosni gdje ipak zive jedni pored drugih razlicite kulture i razliciti jezici poput Vlaha i Sasa i to smo davno diskutovali o cemu se nisi ocitovala.
hAZNADAR

#3875 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 14/01/2020 11:04 Jugoslovenstvo bi zaživjelo da ga je iko promovisao, kao što Amerikanci promovišu amerikanstvo. Ali ga nije promovisao. Promovisalo se bratstvo i jedinstvo.
Netacno,.. ko je pohadjao osnovnu skolu ranije kao ja 70-tih zna da se Jugoslovenstvo ne samo promovisalo - vec i mozak ispirao sa time, neizbjezni dekor, jednoobraznost, parole,.. i ucenje napamet pamfleta o najboljoj zemlji na svijetu. Ko je mislio u bilo cemu napredovati - izjasnjavanje kao Jugosloven je bilo plus, nerjetko i uslov.
Tako je, u Jugi, sastavljenoj od dijelova, je postojalo pravo na samo-opredjeljenje i na ono što na kraju i bi. Upravo je u tome problem (i to sam gore prokomentarisala) - Jugoslavija je trebala postati ono što je BiH kulturološki (jedna zemlja za zajedničkom kulturom), a umjesto toga Bosna postaje Jugoslavija - sastavljena od dijelova, sa insistiranjem da u njoj žive različite kulture. To je recept da BiH završi kao i Yu. Eto, to sve vrijeme pokušavam da iskomuniciram.
Bosna nije YU niti to moze biti, svaka usporedba je besmislena. Jugoslavija se razvijala iskljucivo u smislu integracije u srpstvo. Nikakvog zajednistva, nikakve jednakosti,... osim praznih parola. U praksi je prica o zajednickoj kulturi imala srpski potpis.
Last edited by hAZNADAR on 14/01/2020 17:38, edited 1 time in total.
Locked