a kako bi se knjiga po tebi trebala zvati, "zemljoradnja", u skladu sa ajetom koji kaze "zene su njive vase i orite ih kako hocete"?@ngel wrote: Nije problem sama rijec, ali mi nekako ruzno da u recenicu od tri rijeci dvije rijeci budu seks i islam, bilo je tu mnogo boljih opcija za naslov, ali valja prodati knjigu, privuci kupce..
Muzika dok je ezan
-
prenosnik
#401 Re: Muzika dok je ezan
- Kroksica
#402 Re: Muzika dok je ezan
Hahaa! Ono je bilo puko ponavljanje necijeg posta sa pocetka teme.Towelie wrote:I ja sam hteo da joj ovo odgovorim, samo sto nisam bio siguran da li je njen upis bio ozbiljan ili ironican.asurbanipal wrote:Kroksica wrote: Jeste, ulema se slozila.
Ulema se razilazi...
- Reisova
#403 Re: Muzika dok je ezan
prenosnik wrote:a kako bi se knjiga po tebi trebala zvati, "zemljoradnja", u skladu sa ajetom koji kaze "zene su njive vase i orite ih kako hocete"?@ngel wrote: Nije problem sama rijec, ali mi nekako ruzno da u recenicu od tri rijeci dvije rijeci budu seks i islam, bilo je tu mnogo boljih opcija za naslov, ali valja prodati knjigu, privuci kupce..
- friskyoreo
#404 Re: Muzika dok je ezan
Nije vezano za temu, ali podsjeti me na problematiku. Tu gdje zivim, u krugu od 300 metara imaju 3 dzamije. I ono sto meni smeta je kad u 5 ujutru uci ezan. I stalno moram imati zatvorene prozore, spustene roletne da bi prigusilo zvuk da me ne probudi. Jos je kod mene i situacija podnosljiva, kako li je tek onim ljudima sto su tik uz dzamiju. Mislim razumijem pravo na slobode i sve i svasta.
Nisam toliko upoznat sa islamom, ali ono sto znam je da je ezan poziv na molitvu. I razumljivo mi je bilo da neko prije 1000 godina se popne na visinu i glasno poziva vjernike na molitvu. Ali u danasnje vrijeme, kada svako ima sat, alarm, zasto to mora toliko glasno da odjekuje. Onda kontam, ajd mozda je do tradicije, pa sto onda ne pojacaju toliko glasno koliko je opseg ljudskog glasa. A ne da stave sto vece zvucnike i da doslovce grmi.
Nisam toliko upoznat sa islamom, ali ono sto znam je da je ezan poziv na molitvu. I razumljivo mi je bilo da neko prije 1000 godina se popne na visinu i glasno poziva vjernike na molitvu. Ali u danasnje vrijeme, kada svako ima sat, alarm, zasto to mora toliko glasno da odjekuje. Onda kontam, ajd mozda je do tradicije, pa sto onda ne pojacaju toliko glasno koliko je opseg ljudskog glasa. A ne da stave sto vece zvucnike i da doslovce grmi.
-
L u c i f e r
#405 Re: Muzika dok je ezan
zapisavanje terenafriskyoreo wrote:Nije vezano za temu, ali podsjeti me na problematiku. Tu gdje zivim, u krugu od 300 metara imaju 3 dzamije. I ono sto meni smeta je kad u 5 ujutru uci ezan. I stalno moram imati zatvorene prozore, spustene roletne da bi prigusilo zvuk da me ne probudi. Jos je kod mene i situacija podnosljiva, kako li je tek onim ljudima sto su tik uz dzamiju. Mislim razumijem pravo na slobode i sve i svasta.
-
m_l
#406 Re: Muzika dok je ezan
friskyoreo wrote:Nije vezano za temu, ali podsjeti me na problematiku. Tu gdje zivim, u krugu od 300 metara imaju 3 dzamije. I ono sto meni smeta je kad u 5 ujutru uci ezan. I stalno moram imati zatvorene prozore, spustene roletne da bi prigusilo zvuk da me ne probudi. Jos je kod mene i situacija podnosljiva, kako li je tek onim ljudima sto su tik uz dzamiju. Mislim razumijem pravo na slobode i sve i svasta.
Zakonom je propisana granica dozvoljenosti decibela javno, pa sve sto je preko dozvoljenog, slobodno prijavi. Mozes se obratiti imamu te dzamije, ili poslati mail rijasetu, i zamoliti ih za regulisanje samog ozvucenja. Ako ne krse zakon, moze tebi licno smetati ezan, ali mislim da nikome nece zelju ispunjavati potpunog ukidanja istog.
lp
- @ngel
#407 Re: Muzika dok je ezan
Pa nije sve u oranju cccprenosnik wrote:a kako bi se knjiga po tebi trebala zvati, "zemljoradnja", u skladu sa ajetom koji kaze "zene su njive vase i orite ih kako hocete"?@ngel wrote: Nije problem sama rijec, ali mi nekako ruzno da u recenicu od tri rijeci dvije rijeci budu seks i islam, bilo je tu mnogo boljih opcija za naslov, ali valja prodati knjigu, privuci kupce..
Ima i nastavak ajeta "Zene vase su njive vase, i vi njivama vasim prilazite kako hocete, a pripremite sto i za duse svoje..."
- Kroksica
#408 Re: Muzika dok je ezan
Towelie wrote:ova rijec se cak medu vjernicima ne treba spominjati,cak ni medu bracnim drugovima,jer ta rijec vodi prema fitni,neredu,nema u njoj ljubavi.ni ahlaka.ni morala.svako treba da se cuva.mi posebno.
- Reisova
#409 Re: Muzika dok je ezan
......i tako Bilal Bosnic napravi (ako ne grijesim ali tu je negdje) 16 djece@ngel wrote:Pa nije sve u oranju cccprenosnik wrote:a kako bi se knjiga po tebi trebala zvati, "zemljoradnja", u skladu sa ajetom koji kaze "zene su njive vase i orite ih kako hocete"?@ngel wrote: Nije problem sama rijec, ali mi nekako ruzno da u recenicu od tri rijeci dvije rijeci budu seks i islam, bilo je tu mnogo boljih opcija za naslov, ali valja prodati knjigu, privuci kupce..
Ima i nastavak ajeta "Zene vase su njive vase, i vi njivama vasim prilazite kako hocete, a pripremite sto i za duse svoje..."
Njemu je dusa bas puna
- Kroksica
#410 Re: Muzika dok je ezan
Čovjek koji posjeduje mnogo njiva ubira i vise plodova. Logika.Reisova wrote:
......i tako Bilal Bosnic napravi (ako ne grijesim ali tu je negdje) 16 djece![]()
Njemu je dusa bas puna
-
m_l
#411 Re: Muzika dok je ezan
Nisi ni prvi, a vjerovatno ni posljednji u toj borbi.Kikibombona wrote:
I fakat, moze biti perfektan covjek, da se slazes sa njim u svemu, ali kada se dotaknes vjere i njegove skupine, tu objektivnosti obicno nema ni u tragovima. Ponavljam, to je tako pocevsi od meni najblizih, pa dalje i sire.....
E zato se ja zalazem za borbu protiv ove posasti i ogromne brane medju ljudima!
"Oni žele da ustima svojim utrnu Allahovo svjetlo, a Allah želi vidljivim učiniti svjetlo Svoje, makar ne bilo po volji nevjernicima."(9:32)
- HadiRa
#412 Re: Muzika dok je ezan
Towelie wrote:A ti bi volela da je vise Adema, a manje Iskusenja?HadiRa wrote:šatirana_ljubičica wrote:
Ne znam za taj hadis,a s obzirom na druge hadise i ajete, moguće da je daif, jer inače bi bio u kontradikciji sa njima, no, nevažno sad...
spojena sa muškarcem, da-ali ne baš s onim s kojim mi želimo
neki muškarac ti je suđen kao životni saputnik a neki kao iskušenje
ne mora to biti baš taj koji je tebi idealan
pojma nemam, ali ja sam sigurna da sam rebro samo jednog Adema, a svi ostali su mi Iskusenje
Towelie, ja hocu samo jednog Adema i sva iskusenja koje on sa sobom donese
- HadiRa
#413 Re: Muzika dok je ezan
prenosnik wrote:da sam ja zensko i zamisljam muskarca svog zivota, morao bi to biti neko ko onako dobro pise poeziju...pa da je stoput...HadiRa wrote: da dusa.
neznam jesi li bila u situaciji da volis muskarca na taj nacin, prvenstveno, bez tjelesnog spoja. .. i da onda dodjes u situaciju, da se spojis, s tim savrsenstvom Allahovog stvaranja, sa takvim insanom.. pa to su sasvim druge galaksije i stanja duha i tijela.
dakle da skratim, zasto da ne. .. zivot i nije vise od sacice jada
http://forum.klix.ba/tajne-niti-duse-t56742s825.html
jok prenosnik.. null bodova.
hocu reci, poezija je vrhunska, ali nije ono sto ja preferiram
- vazi
#414 Re: Muzika dok je ezan
ne bih rekla da je to zapisavanje terenaL u c i f e r wrote:zapisavanje terenafriskyoreo wrote:Nije vezano za temu, ali podsjeti me na problematiku. Tu gdje zivim, u krugu od 300 metara imaju 3 dzamije. I ono sto meni smeta je kad u 5 ujutru uci ezan. I stalno moram imati zatvorene prozore, spustene roletne da bi prigusilo zvuk da me ne probudi. Jos je kod mene i situacija podnosljiva, kako li je tek onim ljudima sto su tik uz dzamiju. Mislim razumijem pravo na slobode i sve i svasta.
prije mislim da je to religijska tradicija, crkvena zvona ili glas mujezina su se oduvijek culi na prosotrima BiH, to je nasa bogata tradicija koju treba njegovati...I jedan i drugi poziv na molitvu ili sta vec nas zaustave na tren i podsjete na prolaznost ovog zivota i na neke druge vrijednosti od onih kojima se "predajemo" u svakodnevnom zivotu..pozivaju na medjusobno razumijevanje i postivanje...ima u tim obicajima vrijednosti, tako bar ja razmisljam
Kuca nam je mozda stotinjak metara od dzamije ali me nikad ne probudi ezan, ako ne navijem sat prespavam sabah
sve je individualno, zavisi kakav je ciji san
- Kikibombona
#415 Re: Muzika dok je ezan
Ma naravno, bice toga sve vise i vise....m_l wrote:
Nisi ni prvi, a vjerovatno ni posljednji u toj borbi.
"Oni žele da ustima svojim utrnu Allahovo svjetlo, a Allah želi vidljivim učiniti svjetlo Svoje, makar ne bilo po volji nevjernicima."(9:32)
Potrebno je vrijeme....
U Evropi je proces otpoceo, zato sto ljudi ima slobodu da govore o vjeri. U nekim drugim drzavama istoka i juga situacija je za sada drugacija jer ljudi ne smiju govoriti. Al i to ce se promijeniti, ne moze tako dovijeka, nije ni u Evropi moglo....
Sada je situacija takva da se u Boga najvise vjeruje u drzavama gdje je prisutno najvece siromastvo, nepismenost, represivni rezimi.... Ti ljudi su jako ranjivi, njihovi zivot je obiljezen patnjom, tako da je pronalazak utocista u vjerama sasvim razumljiv.
- HadiRa
#416 Re: Muzika dok je ezan
Kikibombona wrote:Ovo je jako problematicno razmisljanje...HadiRa wrote: pojma nemam, ali ja sam sigurna da sam rebro samo jednog Adema, a svi ostali su mi Iskusenje![]()
Seks je vazan detalj u nasim zivotima. Medjutim, neki ljudi jednostavno nisu kompatibilni zajedno, sto ne mogu znati dok se ne desi spoj. Losa komunikacija u krevetu neminovno ima posljedice. Inace, zivot u zajednici je nesto sasvim drugo u odnosu na zabavljanje. Apsolutno neuporedivo. Nije bas lako i nije uvijek moguce pogoditi da li je neko za tebe dok ne prodje neko vrijeme.
Al ako si mlada kao sto mislim, naravno da ovo ne mozes shvatiti...... I meni je trebalo vremena.
kiki, mislim da se nismo razumjeli.
uopste nije problematicno, nego je aksiom, da je zena rebro jednog Adema .
a sto se pak tice kompatibiliteta, pa ne treba o tome lupati glavu, ako nikako drugacije, a ono prepoznaju se po mirisu
-
m_l
#417 Re: Muzika dok je ezan
Kikibombona wrote:Ma naravno, bice toga sve vise i vise....m_l wrote:
Nisi ni prvi, a vjerovatno ni posljednji u toj borbi.
Potrebno je vrijeme....
U Evropi je proces otpoceo, zato sto ljudi ima slobodu da govore o vjeri. U nekim drugim drzavama istoka i juga situacija je za sada drugacija jer ljudi ne smiju govoriti. Al i to ce se promijeniti, ne moze tako dovijeka, nije ni u Evropi moglo....
Sada je situacija takva da se u Boga najvise vjeruje u drzavama gdje je prisutno najvece siromastvo, nepismenost, represivni rezimi.... Ti ljudi su jako ranjivi, njihovi zivot je obiljezen patnjom, tako da je pronalazak utocista u vjerama sasvim razumljiv.
...bori se, al' Jedan ti porucuje da ces izgubiti.
- @ngel
#418 Re: Muzika dok je ezan
Dzaba bilo njiva plodnih, vinograda blagorodnih...kada nisi s onom koju volesReisova wrote:
......i tako Bilal Bosnic napravi (ako ne grijesim ali tu je negdje) 16 djece![]()
Njemu je dusa bas puna
- HadiRa
#419 Re: Muzika dok je ezan
too Towelie.. ti znasTowelie wrote:
Mada, Hadira sigurno ne bi to tako zelela kad joj je vec to poslednje sto ce uciniti pred kamenovanje.
- HadiRa
#420 Re: Muzika dok je ezan
pa da ti kazem, bijah ja i tamo, u potrazi za svojim Ademom.. nije da nema zgodnih sheikaprenosnik wrote:
ma hajde, nije rekla da muskarac njegog zivota mora biti iz saudijske arabije u saudijskoj arabiji u kamerama pokrivenom mjestu
- HadiRa
#421 Re: Muzika dok je ezan
ma jok, kakva knjigaprenosnik wrote:ima o tom knjiga, zove se "avretska tajna"Towelie wrote: Ne mora biti, ali da bi postigao taj wow efekat gde je ona u stanju da izjavi ovomora imati i neke predispozicije.icno ne vidim u tome nista lose.. vjeruj mi, dala bih da me kamenuju, poslije vodjenja ljubavi sa muskarcem mog zivota.. tja, sta mi treba poslije tog akta vise .
to se ne uci iz knjiga.. Vatra se ili ima ili nema u venama..
zapali ti brdo knjiga, ali neces se ugrijati njima iznutra
- Kikibombona
#422 Re: Muzika dok je ezan
Pokazalo se da imam 'sesto culo' kada je karakter u pitanju i tu onako na prvu prilicno dobro procjenim. Mada, ljudi se mijenjaju, ako sa nekim funkcionises 5 godina, ne mora znaciti da ce tako zauvijek ostati. I u to sam se imao priliku uvjeriti. A sto se tice mirisa, zavidim ti ako taj instikt kod tebe funkcionise. Ja imam neke pretpostavke, ali se pokazalo da ne moraju biti tacne. Znalo je biti odlicno kada sam bio bas skeptican. Ne mozes znati kakvo je voce dok ne probas. Muhamed vam je prodao ublehu, djevojko draga. Zrtvujete ovaj jedan mali kratki zivot za nesto sto ne postoji.HadiRa wrote: a sto se pak tice kompatibiliteta, pa ne treba o tome lupati glavu, ako nikako drugacije, a ono prepoznaju se po mirisu
M_l
Neka vjernika i vjere.... Slobodoumni ljudi ce se izboriti za pravo na misljenje u cijelom svijetu. Kod nas je situacija sasvim zadovoljavajuca. Ti imas potpuno pravo reci da je poslanik imao kontak sa Bogom, kao sto ja imam pravo tvrditi suprotno. Ti imas pravo propagirati vjeru, ja ateizam. Zivjela sloboda.
- HadiRa
#423 Re: Muzika dok je ezan
tobe tobeKikibombona wrote:Pokazalo se da imam 'sesto culo' kada je karakter u pitanju i tu onako na prvu prilicno dobro procjenim. Mada, ljudi se mijenjaju, ako sa nekim funkcionises 5 godina, ne mora znaciti da ce tako zauvijek ostati. I u to sam se imao priliku uvjeriti. A sto se tice mirisa, zavidim ti ako taj instikt kod tebe funkcionise. Ja imam neke pretpostavke, ali se pokazalo da ne moraju biti tacne. Znalo je biti odlicno kada sam bio bas skeptican. Ne mozes znati kakvo je voce dok ne probas. Muhamed vam je prodao ublehu, djevojko draga. Zrtvujete ovaj jedan mali kratki zivot za nesto sto ne postoji.HadiRa wrote: a sto se pak tice kompatibiliteta, pa ne treba o tome lupati glavu, ako nikako drugacije, a ono prepoznaju se po mirisu![]()
sad bi ti moja mama kazala: jezik pregrizao
- nasa
#424 Re: Muzika dok je ezan
S vjerom ili bez vecina zena nije sretna da mijenja puno partnera, poprilicno sam sigurna u to, samo sto se nafuraju da nije frka jer eto tako manje boli...to je istina ali ovaj svijet odavno ne funkcionise ni po istini ni po osjecajima ....
- Kikibombona
#425 Re: Muzika dok je ezan
Misljenja sam da je ista stvar i sa muskarcima. Ko ce normalan upropastiti nesto sto odlicno funckcionise? Vecina ljudi u zrelom dobu zeli stabilnost....nasa wrote:S vjerom ili bez vecina zena nije sretna da mijenja puno partnera, poprilicno sam sigurna u to, samo sto se nafuraju da nije frka jer eto tako manje boli...to je istina ali ovaj svijet odavno ne funkcionise ni po istini ni po osjecajima ....
E sad, na silu biti sa nekim, kada ima puno problema i neke bitne stvari ne funkcionisu duze vrijeme, to je vec mazohizam..