Muzika dok je ezan
- sadie_forever
#1 Muzika dok je ezan
Zivim u stanu gdje se ezan jasno i glasno cuje,zanima me je li meni grijeh slusati muziku recimo dok ezan traje? nekad se desi upaljena muzika i ezan zauci.Je li to ok ili treba odmah gasiti muziku? ja obicno ugasim jer mi nekako neispravno da muzika traje i nadjaca ezan u isto vrijeme 
- Rampage
#2 Re: Muzika dok je ezan
Ako tebi lično išta ezan znači, sam ćeš znati, odnosno osjetiti, kako se trebaš ponašati kad čuješ ezan, bez obzira gdje se nalazio i šta radio u datom trenutku:) 
- MyTao
#3 Re: Muzika dok je ezan
Zabranjeno ti je slusati muziku ne samo kad je ezan vec uvijek.
- salik79
#4 Re: Muzika dok je ezan
Evo ga, ateista koji propagira vehabizamMyTao wrote:Zabranjeno ti je slusati muziku ne samo kad je ezan vec uvijek.
- _mufljuz_
#5 Re: Muzika dok je ezan
turci u pravilu npr stisaju ili ugase kastofon ili bilo sta sto svira u toku ezana - kad prodje - puste opet.... pricam o ljudima koji ne idu u dzamiju....
- insomnia78
#6 Re: Muzika dok je ezan
I ja npr nikad nisam "potez'o" iz case, il flase, za to vrijeme
- salik79
#7 Re: Muzika dok je ezan
insomnia78 wrote:I ja npr nikad nisam "potez'o" iz case, il flase, za to vrijeme
- @ngel
#8 Re: Muzika dok je ezan
Muzika u islamu je zabranjena inace, treba ici u tom pravcu da se ne slusa nikako, pa tom logikom ako je zabranjena onda je pogotovo zabranjena dok se cuje ezan
- @ngel
#9 Re: Muzika dok je ezan
Muzika u islamu je zabranjena inace, treba ici u tom pravcu da se ne slusa nikako, pa tom logikom ako je zabranjena onda je pogotovo zabranjena dok se cuje ezan
- escobar__
#10 Re: Muzika dok je ezan
Kakav je stav vas šiita po ovom pitanju, je l' k'o i s hidžabom ono pseudo-šerijat i ti fazoni, a žene haman pa otkrivene?salik79 wrote:Evo ga, ateista koji propagira vehabizamMyTao wrote:Zabranjeno ti je slusati muziku ne samo kad je ezan vec uvijek.
-
Zastavnik_dzemo
#11 Re: Muzika dok je ezan
Jel ok guzit dok traje ezan il ga za to vrijeme treba izvadit pa kad ezan prodje opet turit
- _mufljuz_
#12 Re: Muzika dok je ezan
ma ja pljuvat je danas in po islamskim vrijednostimaZastavnik_dzemo wrote:Jel ok guzit dok traje ezan il ga za to vrijeme treba izvadit pa kad ezan prodje opet turit
-
RNG_25
#13 Re: Muzika dok je ezan
Zašto je zabranjena?@ngel wrote:Muzika u islamu je zabranjena inace, treba ici u tom pravcu da se ne slusa nikako, pa tom logikom ako je zabranjena onda je pogotovo zabranjena dok se cuje ezan
- bosan
#14 Re: Muzika dok je ezan
Za muziku nije toliko ni bitno a sta kazu jel zabranjen trbusni ples ? 
- @ngel
#15 Re: Muzika dok je ezan
Ne znam, vjerovatno zato sto uz muziku obicno idu i druge stvari koje vode ka nemoralu i losim stvarima poput opijanja i sl., nema nikakvog hajra od togaRNG_25 wrote:Zašto je zabranjena?@ngel wrote:Muzika u islamu je zabranjena inace, treba ici u tom pravcu da se ne slusa nikako, pa tom logikom ako je zabranjena onda je pogotovo zabranjena dok se cuje ezan
- @ngel
#16 Re: Muzika dok je ezan
jestebosan wrote:Za muziku nije toliko ni bitno a sta kazu jel zabranjen trbusni ples ?
- bosan
#17 Re: Muzika dok je ezan
Znam da nije vezano za temu ali me interesuje odakle dolazi trbusni ples od Arapa ili Turaka ?@ngel wrote:jestebosan wrote:Za muziku nije toliko ni bitno a sta kazu jel zabranjen trbusni ples ?
- _mufljuz_
#18 Re: Muzika dok je ezan
jedna krajnost je jedan majmun koji pljuje po islamu - druga krajnost je neko ko zivi u evropi zeli da zabrani muziku - mislim ako bi ti zabranjivala muziku i uvela saudijski "serijat" ispali se u siriju - vole oni kastriranje mozga...... fakat smijesno - cuj zabranjena muzika - gdje je tacno Allah dz.s. zabranio muziku pa tu mudrujes da je zabranjena?@ngel wrote:jestebosan wrote:Za muziku nije toliko ni bitno a sta kazu jel zabranjen trbusni ples ?
-
lokalni_razdjevicar
#19 Re: Muzika dok je ezan
ovaj forum postaje leglo vehbosa i radikalista.
- @ngel
#20 Re: Muzika dok je ezan
Mislim da je od Arapa najprijebosan wrote:Znam da nije vezano za temu ali me interesuje odakle dolazi trbusni ples od Arapa ili Turaka ?@ngel wrote:jestebosan wrote:Za muziku nije toliko ni bitno a sta kazu jel zabranjen trbusni ples ?
-
RNG_25
#21 Re: Muzika dok je ezan
Dobro "ta" muzika. A recimo Beethoven, Mozart... ili neki moderniji kompozitori *prave* muzike, a ne popularne jadi od "muzike"?@ngel wrote:Ne znam, vjerovatno zato sto uz muziku obicno idu i druge stvari koje vode ka nemoralu i losim stvarima poput opijanja i sl., nema nikakvog hajra od togaRNG_25 wrote:Zašto je zabranjena?@ngel wrote:Muzika u islamu je zabranjena inace, treba ici u tom pravcu da se ne slusa nikako, pa tom logikom ako je zabranjena onda je pogotovo zabranjena dok se cuje ezan
- @ngel
#22 Re: Muzika dok je ezan
Nisam je ja zabranila nego je po Islamu zabranjeno, zabranjena je po konsenzusu islamskih ucenjaka koji su se vodili odredjenim hadisima i ajetima i dakle slozni su u misljenju da je muzika haram._mufljuz_ wrote:jedna krajnost je jedan majmun koji pljuje po islamu - druga krajnost je neko ko zivi u evropi zeli da zabrani muziku - mislim ako bi ti zabranjivala muziku i uvela saudijski "serijat" ispali se u siriju - vole oni kastriranje mozga...... fakat smijesno - cuj zabranjena muzika - gdje je tacno Allah dz.s. zabranio muziku pa tu mudrujes da je zabranjena?@ngel wrote:jestebosan wrote:Za muziku nije toliko ni bitno a sta kazu jel zabranjen trbusni ples ?
- _mufljuz_
#23 Re: Muzika dok je ezan
mojne suplje - daj mi izjave i upute iz fikha i akaida da je muzika HARAM@ngel wrote:
Nisam je ja zabranila nego je po Islamu zabranjeno, zabranjena je po konsenzusu islamskih ucenjaka koji su se vodili odredjenim hadisima i ajetima i dakle slozni su u misljenju da je muzika haram.
to sto si cula na dersovima - mojne zivota ti te spike - dakle tacan izvor da je ALLAH ZABRANIO MUZIKU!
- @ngel
#24 Re: Muzika dok je ezan
Kao sto rekoh, nema nikakve koristi od muzike i zabave, gubljenje dragocjenog vremena, odvlacenje paznje sa bitnih stvari...bilo da je Beethoven ili Sinan, smisao muzike je istiRNG_25 wrote:Dobro "ta" muzika. A recimo Beethoven, Mozart... ili neki moderniji kompozitori *prave* muzike, a ne popularne jadi od "muzike"?@ngel wrote:Ne znam, vjerovatno zato sto uz muziku obicno idu i druge stvari koje vode ka nemoralu i losim stvarima poput opijanja i sl., nema nikakvog hajra od togaRNG_25 wrote: Zašto je zabranjena?
- bosan
#25 Re: Muzika dok je ezan
Ja znam da je grijeh i bilo sta komentarisat ali zasto nas je onda Allah stvorio ? Valjda i On vidi da mi ne mozemo sami izaci na kraj sa svim izazovima i nepravdama . Koji je smisao svega ovoga ?