Muzika dok je ezan

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sadie_forever

#1 Muzika dok je ezan

Post by sadie_forever »

Zivim u stanu gdje se ezan jasno i glasno cuje,zanima me je li meni grijeh slusati muziku recimo dok ezan traje? nekad se desi upaljena muzika i ezan zauci.Je li to ok ili treba odmah gasiti muziku? ja obicno ugasim jer mi nekako neispravno da muzika traje i nadjaca ezan u isto vrijeme :D
Rampage

#2 Re: Muzika dok je ezan

Post by Rampage »

Ako tebi lično išta ezan znači, sam ćeš znati, odnosno osjetiti, kako se trebaš ponašati kad čuješ ezan, bez obzira gdje se nalazio i šta radio u datom trenutku:) :thumbup:
MyTao

#3 Re: Muzika dok je ezan

Post by MyTao »

Zabranjeno ti je slusati muziku ne samo kad je ezan vec uvijek.
salik79

#4 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

MyTao wrote:Zabranjeno ti je slusati muziku ne samo kad je ezan vec uvijek.
Evo ga, ateista koji propagira vehabizam :D
_mufljuz_

#5 Re: Muzika dok je ezan

Post by _mufljuz_ »

turci u pravilu npr stisaju ili ugase kastofon ili bilo sta sto svira u toku ezana - kad prodje - puste opet.... pricam o ljudima koji ne idu u dzamiju....
insomnia78

#6 Re: Muzika dok je ezan

Post by insomnia78 »

I ja npr nikad nisam "potez'o" iz case, il flase, za to vrijeme
salik79

#7 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:I ja npr nikad nisam "potez'o" iz case, il flase, za to vrijeme
:thumbup: Aferim! :-D
@ngel

#8 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

Muzika u islamu je zabranjena inace, treba ici u tom pravcu da se ne slusa nikako, pa tom logikom ako je zabranjena onda je pogotovo zabranjena dok se cuje ezan
@ngel

#9 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

Muzika u islamu je zabranjena inace, treba ici u tom pravcu da se ne slusa nikako, pa tom logikom ako je zabranjena onda je pogotovo zabranjena dok se cuje ezan
escobar__

#10 Re: Muzika dok je ezan

Post by escobar__ »

salik79 wrote:
MyTao wrote:Zabranjeno ti je slusati muziku ne samo kad je ezan vec uvijek.
Evo ga, ateista koji propagira vehabizam :D
Kakav je stav vas šiita po ovom pitanju, je l' k'o i s hidžabom ono pseudo-šerijat i ti fazoni, a žene haman pa otkrivene? :-D
Zastavnik_dzemo

#11 Re: Muzika dok je ezan

Post by Zastavnik_dzemo »

Jel ok guzit dok traje ezan il ga za to vrijeme treba izvadit pa kad ezan prodje opet turit
_mufljuz_

#12 Re: Muzika dok je ezan

Post by _mufljuz_ »

Zastavnik_dzemo wrote:Jel ok guzit dok traje ezan il ga za to vrijeme treba izvadit pa kad ezan prodje opet turit
ma ja pljuvat je danas in po islamskim vrijednostima :-) :zzzz:
RNG_25

#13 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

@ngel wrote:Muzika u islamu je zabranjena inace, treba ici u tom pravcu da se ne slusa nikako, pa tom logikom ako je zabranjena onda je pogotovo zabranjena dok se cuje ezan
Zašto je zabranjena?
bosan

#14 Re: Muzika dok je ezan

Post by bosan »

Za muziku nije toliko ni bitno a sta kazu jel zabranjen trbusni ples ? :D
@ngel

#15 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

RNG_25 wrote:
@ngel wrote:Muzika u islamu je zabranjena inace, treba ici u tom pravcu da se ne slusa nikako, pa tom logikom ako je zabranjena onda je pogotovo zabranjena dok se cuje ezan
Zašto je zabranjena?
Ne znam, vjerovatno zato sto uz muziku obicno idu i druge stvari koje vode ka nemoralu i losim stvarima poput opijanja i sl., nema nikakvog hajra od toga
@ngel

#16 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

bosan wrote:Za muziku nije toliko ni bitno a sta kazu jel zabranjen trbusni ples ? :D
jeste
bosan

#17 Re: Muzika dok je ezan

Post by bosan »

@ngel wrote:
bosan wrote:Za muziku nije toliko ni bitno a sta kazu jel zabranjen trbusni ples ? :D
jeste
Znam da nije vezano za temu ali me interesuje odakle dolazi trbusni ples od Arapa ili Turaka ?
_mufljuz_

#18 Re: Muzika dok je ezan

Post by _mufljuz_ »

@ngel wrote:
jeste
jedna krajnost je jedan majmun koji pljuje po islamu - druga krajnost je neko ko zivi u evropi zeli da zabrani muziku - mislim ako bi ti zabranjivala muziku i uvela saudijski "serijat" ispali se u siriju - vole oni kastriranje mozga...... fakat smijesno - cuj zabranjena muzika - gdje je tacno Allah dz.s. zabranio muziku pa tu mudrujes da je zabranjena?
lokalni_razdjevicar

#19 Re: Muzika dok je ezan

Post by lokalni_razdjevicar »

ovaj forum postaje leglo vehbosa i radikalista.
@ngel

#20 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

bosan wrote:
@ngel wrote:
jeste
Znam da nije vezano za temu ali me interesuje odakle dolazi trbusni ples od Arapa ili Turaka ?
Mislim da je od Arapa najprije
RNG_25

#21 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

@ngel wrote:
RNG_25 wrote:
Zašto je zabranjena?
Ne znam, vjerovatno zato sto uz muziku obicno idu i druge stvari koje vode ka nemoralu i losim stvarima poput opijanja i sl., nema nikakvog hajra od toga
Dobro "ta" muzika. A recimo Beethoven, Mozart... ili neki moderniji kompozitori *prave* muzike, a ne popularne jadi od "muzike"?
@ngel

#22 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

_mufljuz_ wrote:
@ngel wrote:
jeste
jedna krajnost je jedan majmun koji pljuje po islamu - druga krajnost je neko ko zivi u evropi zeli da zabrani muziku - mislim ako bi ti zabranjivala muziku i uvela saudijski "serijat" ispali se u siriju - vole oni kastriranje mozga...... fakat smijesno - cuj zabranjena muzika - gdje je tacno Allah dz.s. zabranio muziku pa tu mudrujes da je zabranjena?
Nisam je ja zabranila nego je po Islamu zabranjeno, zabranjena je po konsenzusu islamskih ucenjaka koji su se vodili odredjenim hadisima i ajetima i dakle slozni su u misljenju da je muzika haram.
_mufljuz_

#23 Re: Muzika dok je ezan

Post by _mufljuz_ »

@ngel wrote:
Nisam je ja zabranila nego je po Islamu zabranjeno, zabranjena je po konsenzusu islamskih ucenjaka koji su se vodili odredjenim hadisima i ajetima i dakle slozni su u misljenju da je muzika haram.
mojne suplje - daj mi izjave i upute iz fikha i akaida da je muzika HARAM

to sto si cula na dersovima - mojne zivota ti te spike - dakle tacan izvor da je ALLAH ZABRANIO MUZIKU!
@ngel

#24 Re: Muzika dok je ezan

Post by @ngel »

RNG_25 wrote:
@ngel wrote:
RNG_25 wrote: Zašto je zabranjena?
Dobro "ta" muzika. A recimo Beethoven, Mozart... ili neki moderniji kompozitori *prave* muzike, a ne popularne jadi od "muzike"?
Kao sto rekoh, nema nikakve koristi od muzike i zabave, gubljenje dragocjenog vremena, odvlacenje paznje sa bitnih stvari...bilo da je Beethoven ili Sinan, smisao muzike je isti
bosan

#25 Re: Muzika dok je ezan

Post by bosan »

Ja znam da je grijeh i bilo sta komentarisat ali zasto nas je onda Allah stvorio ? Valjda i On vidi da mi ne mozemo sami izaci na kraj sa svim izazovima i nepravdama . Koji je smisao svega ovoga ?
Post Reply