Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#2076 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 16/09/2025 12:53
Dozer wrote: 16/09/2025 10:38
Ateista wrote: 16/09/2025 10:19 Ni sluge ne zvuci puno bolje, samo malo manje lose od robovi, ali ni blizu kao nesto dobro.

Bilo da smo sluge ili robovi, to je samo jedan od pokazatelja na kojem je niovu bio onaj ko je pisao vjerske knjige - na nivou covjeka iz tog perioda civilizacije kada su sluge i robovi bili sasvim normalna stvar. Da neko sad napise vjersku knjigu, sigurno ne bi koristio taj izraz. Onda neko kaze da su religije bezvremenske a sve pokazuje da na nivou znanja i mentaliteta ljudi u vrijeme nastanka.
Cek.. sta je originalno zapisano prije 15 vijekova? Robovi ili sluge? Nema danas modifikacija :D
Vjerovatno je robovi, ali svejedno, sta god da je od to dvoje pokazuje duh vremena, a bog bi kao trebao biti bezvremensko bice... :-)
ali ti si rob njegovih zakona, htio ili ne htio...okacen si u lance njegovih zakona iz koji kada se pokusas otrgnuti dolazi do teskog disbalansa i skore smrti ...

hajde pokusaj ne spavati, ne jesti, ne piti, ne ici u wc itd :) ne mozes, znaci rob si tih prirodnih zakona koje Bog naturio svima nama sad....jeli sad shvatas zasto si rob ako bi uzeli tu rijec cak, a mozemo prevesti i sluga.

a mozemo to i ovako gledati, ako ti je krivo sto ti je Bog naturio te prirodne potrebe, onda i jesi rob....ako si prihvatio to , onda si sluga, pomirio si se sa tim i pokorno djelujes po zakonima koji su natureni.
Dozer

#2077 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Nisam ja slobodu nigdje spomenuo. Samo slobodnu volju ;)
Hakiz

#2078 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 16/09/2025 13:45

Cek.. sta je originalno zapisano prije 15 vijekova? Robovi ili sluge? Nema danas modifikacija :D
Vjerovatno je robovi, ali svejedno, sta god da je od to dvoje pokazuje duh vremena, a bog bi kao trebao biti bezvremensko bice... :-)
ali ti si rob njegovih zakona, htio ili ne htio...okacen si u lance njegovih zakona iz koji kada se pokusas otrgnuti dolazi do teskog disbalansa i skore smrti ...

hajde pokusaj ne spavati, ne jesti, ne piti, ne ici u wc itd :) ne mozes, znaci rob si tih prirodnih zakona koje Bog naturio svima nama sad....jeli sad shvatas zasto si rob ako bi uzeli tu rijec cak, a mozemo prevesti i sluga.

a mozemo to i ovako gledati, ako ti je krivo sto ti je Bog naturio te prirodne potrebe, onda i jesi rob....ako si prihvatio to , onda si sluga, pomirio si se sa tim i pokorno djelujes po zakonima koji su natureni.
Nije bog naturio prirodne zakone. Naturio je svoje.

Prirodni zakoni su zakoni prirode. Fizike :lol:
Zehran82

#2079 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 16/09/2025 15:32

Nije bog naturio prirodne zakone. Naturio je svoje.

Prirodni zakoni su zakoni prirode. Fizike :lol:
nije inzinjer programirao masine u fabrici, to je sve samo sebe programiralo nakon sto je samo sebe stvorilo :)
belfy

#2080 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 14/09/2025 21:42
belfy wrote: 14/09/2025 17:53
teodati wrote: 14/09/2025 11:47

Pa što onda odgovaraš na moje postove, drži se toga da ne pišeš gluposti i biti će dobro, dan prvi, e da. :thumbup:
nisam ti odgovorio na post, jer sam rekao da je uzaludno odgovarati na iste. odgovorio sam na bezobrazluk koji pokusavas.
ti tu ne vidis i ne razumijes ni tu razliku, jel tako...?
Lažeš, odgovarao si na moje postove više puta, i opet pisao gluposti, zato ti i odgovaram, najbolje da samo tvoje gluposti čitamo, svatko ima pravo svoje reći o bilo čemu, pa i ti, ali argumentirano, a ne rekla baba da je tako, e da.
izgleda da ti ne znas ni sta znaci razlika izmedju rijeci "odgovoriti na post" ili "reagovati na nebuloze"... ajde vozdra. :kakoste:
belfy

#2081 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

a ovaj ne zna razliku izmedju 'potrebe' i 'zakona'. isto vazi i za 'rob i 'sluga'. hebote, poznaje li koji od vas znacenje rijeci koje koristite?

potreba ti je i seks, ali zakon kaze da ne smijes imati isti sa maloljetnim licem. vidis li sada razliku? hebote... nepismeni ljudi koji bi da se prave pametnim...

nego, ajde ti jos jednom pitaj hoce li neko pokusati provjeriti sve ono tvoje sabiraranje i oduzimanje koje si radio 30 godina... na to se barem covjek moze posteno ismijati, a dobijes i sliku (koju nikada do sada nisi vidio) kao nagradu. jel moze?

P.S. sad se pitam da li bi se ti i teodati uopste uspjeli sporazumjeti kada bi se sreli i pricali uzivo... :lol:
teodati

#2082 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

-Chesterfield- wrote: 16/09/2025 00:29
teodati wrote: 15/09/2025 20:38
Dozer wrote: 15/09/2025 10:50

Jasno je meni od samog starta sta i o cemu ti pricas. I to je jedna divna teorija. Ali je samo to - teorija. I ostace samo to, jer ne postoje nacini na koje ti to mozes dokazati, dapache.

U medjuvremenu, kada ce biti to prvo predavanje i gdje?
I, naravno, kada je planirana knjizica (do sad je bila knjiga, a sad je knjizica... vjerovatno se desio shrink...)?

Posto sve "predstavljas i izdajes" evo vec 14 godina, pitam onako, reda radi...
Metafizikom se ama baš sve može dokazati, i ne može biti knjiga sa sto stranica o postanku svega, mada se i to može, ali tko bi to čitao, biti će ono najvažnije u kraćem obliku, dovoljno da se shvati općenito, a i neke stvari do kraja detaljno, koje sada na forumima ne smijem iznositi, e da.
Ko ti je zabranio da kažeš istinu? Je li to svjetlosna bića misle da još nije pravi trenutak za otkrivenje?
Još nije, vidiš da ne mogu ni najlakše stvari iz teorije od prve shvatiti, a kamoli ona najteže, sve jasno, ali kako kome, e da.
teodati

#2083 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Tko je najstariji od Bogova u koje ljudi vjeruju?

Najstariji je prvorođeni, a to je Isus Krist.

Poslije nije važno tko je po redu, jer prvi vlada cijelim našim prostor-vremenom, a svemir je samo jedan mali dio toga, e da. :thumbup:
Hakiz

#2084 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

teodati wrote: 16/09/2025 21:00 Tko je najstariji od Bogova u koje ljudi vjeruju?

Poslije nije važno tko je po redu, jer prvi vlada cijelim našim prostor-vremenom, a svemir je samo jedan mali dio toga, e da. :thumbup:
Od bogova u koje ljudi i danas vjeruju, najstariji je Brahman, hinduistički glavni bog. Ima još bogova i boginja u hinduizmu, Brahman je glavni.

Naime, nisu abrahamske religije jedine. Ima ih još. Hinduizam je najstarija i dalje postojeća religija, starija od judaizma, a pogotovo starija od hrišćanstva i islama.

A od religija koje su uopšte postojale u ljudskoj istoriji, niko ne može znati. Ne možemo znati za bogove i boginje koji su nestali iz ljudskog sjećanja još i prije pojave pisma.

Nemoj više.
Ateista

#2085 Re: Istina o Bogu

Post by Ateista »

Rob je u tom kontekstu totalno pogresan izraz, zna se na sta se misli kad se kaze rob i zna se sta su bili robovi u to vrijeme, koliko god to probali da izvrnemo.
Iz ugla ateiste, svi smo mi ograniceni zakonima fizike i nasom fizionomijom, ali nikad nisam cuo da neko kaze da smo mi robovi zakona fizike.
Zehran82

#2086 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 17/09/2025 08:44

Rob je u tom kontekstu totalno pogresan izraz, zna se na sta se misli kad se kaze rob i zna se sta su bili robovi u to vrijeme, koliko god to probali da izvrnemo.
Iz ugla ateiste, svi smo mi ograniceni zakonima fizike i nasom fizionomijom, ali nikad nisam cuo da neko kaze da smo mi robovi zakona fizike.
bolje je tu arapsku rijec Abd prevoditi Sluga umjesto Rob.
PixelDrifter

#2087 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Zehran82 wrote: 17/09/2025 09:01

nema mijenjanja frajeru, ne mijenja se bozja rijec onako kako nama odgovara, mada Arapski jezik to dozvoljava, a Kur'an je napisan tako da ga mozes tumaciti kako ti drago.
broj dva

#2088 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

Zehran82 wrote: 16/09/2025 13:38
broj dva wrote: 16/09/2025 10:11
Zehran82 wrote: 16/09/2025 08:26 Poruka covjecanstvu od Gospodara Univerzuma i svih svjetova, stvoritelja ljudi i svih ostalih zivih bica

Ebu Zerr el-Gifari r.a. kazuje da je Allahov Poslanik s.a.v.s. prenosi da Uzvišeni Allah kaže: ‘Robovi Moji, Ja sam Sebi zabranio nasilje (zulum), i vama ga ucinio zabranjenim, pa ne cinite jedni drugima nepravdu. Robovi Moji, svi ste vi zalutali osim onoga koga Ja uputim, pa tražite da vas uputim i Ja cu vas uputiti. Robovi Moji, svi ste vi gladni osim onoga koga Ja nahranim, pa tražite da vas nahranim i Ja cu vas nahraniti. Robovi Moji, svi ste vi neodjeveni osim onoga koga Ja odjenem, pa tražite da vas odjenem i Ja cu vas odjenuti. Robovi Moji, vi griješite i nocu i danju, a Ja sve grijehe opraštam, pa tražite da vam oprostim. Robovi Moji, vi nikada ne možete doci do onoga što bi meni koristilo pa da Mi koristite. Robovi Moji, kada bi svi vi, i prvi i zadnji, i ljudi i džini, imali srce najpobožnijeg covjeka, to ništa ne bi povecalo Moju vlast. Robovi Moji, kada bi svi vi, i prvi i zadnji, i ljudi i džini, imali srce najveceg griješnika, to ništa ne bi umanjilo Moju vlast. Robovi Moji, kada biste se svi vi, i prvi i zadnji i ljudi i džini, sakupili na jedno mjesto, pa Mi svi uputili molbe i Ja udovoljio svacijoj molbi, to ne bi umanjilo Moju vlast ni koliko se umanji more kada se u njega zamoci igla. Robovi Moji, sve je do vaših djela koje vam Ja zapisujem, a potom cu vam za njih dati odgovarajucu naknadu. Pa ko zatekne dobro neka zahvali Allahu, a ko zatekne loše neka kori samoga sebe.’ Bilježe Muslim (Tirmizi i Ibn Madždže).
Ebu Zerr je puko ko Chernobil, ne znam kako normalan insan ovakve gluposti moze ozbiljno shvatiti. Samo za ocajnike i za mentalne bolesnike.
a sta je to tacno glupost da cujem?
Pa sve, sagledano u kontekstu.
1 -kazuje da je bozji poslanik. Svi znamo da ne postoji bog tako da svi koji tvrde da su poslanici ili lazu ili imaju mentalni problema
2 - Sebi zabranio nasilje ? Kako mozes sebi zabraniti ista, valjda samo odlucis da ces ili da neces...A prijetnje nasiljem i vjecnom torturom su ok, ocigledno.
3 -Nama ga ucinio zabranjenim, osim kada nije zabranjeno (svi znamo da abrahamski bog nije bas stran nasilju, genocidu i slicnim pizdarijama)
4 - Nikada nikoga nije odjeo, ljudi odjecu ili prave ili kupe, bez bozanske intervencije
5 - Sve grijehe oprasta ? Aha, sta cu ti pricat. To je vec katolicki bog, jedno pokajanje pred smrt i tabula rasa, sve u redu. Ovaj je malo vece zlopamtilo i definitivno ne oprasta sve.
6 - Koga je on hranio taj je crko od gladi. Kao i sa odjecom, ljudi hranu sami sebi prave, nema se on tu sta plekat.
I tako dalje, ne da mi se recenicu po recenicu, ipak je na nivou Paje Patka...
PixelDrifter

#2089 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Tuzno je da ljudi jos i danas vjeruju u ovakve gluposti...
Zehran82

#2090 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 17/09/2025 09:04
Zehran82 wrote: 17/09/2025 09:01

nema mijenjanja frajeru, ne mijenja se bozja rijec onako kako nama odgovara, mada Arapski jezik to dozvoljava, a Kur'an je napisan tako da ga mozes tumaciti kako ti drago.
stani malo ne kontas, ta rijec Abd znaci i rob i znaci i sluga......a ne samo jedno.

pa neko prevede rob a neko sluga.

evo dokaz Abd
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/عبد/

bondservant [General] عَبْد Sluga
slave to one's passion [General] عبد لعاطفته Rob

Slave of God [General] عبد الله Boziji rob
God's servant [Islamic] عبد لله Boziji sluga

Kada ti kazem nesto kako je, tako je, a ne da ti mene ucis arapski sta i kako.

Kazem ti opet, rijec Abd, znaci rob a znaci i sluga....pa samo je stvar prevodioca koju rijec ce prevesti, sluga ili rob.
Zehran82

#2091 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 16/09/2025 23:16
teodati wrote: 16/09/2025 21:00 Tko je najstariji od Bogova u koje ljudi vjeruju?

Od bogova u koje ljudi i danas vjeruju, najstariji je Brahman, hinduistički glavni bog. Ima još bogova i boginja u hinduizmu, Brahman je glavni.

Naime, nisu abrahamske religije jedine. Ima ih još. Hinduizam je najstarija i dalje postojeća religija, starija od judaizma, a pogotovo starija od hrišćanstva i islama.

A od religija koje su uopšte postojale u ljudskoj istoriji, niko ne može znati. Ne možemo znati za bogove i boginje koji su nestali iz ljudskog sjećanja još i prije pojave pisma.

Nemoj više.
politeziam je nelogican kao sto je nelogicno izjava "Nestvoreni Bog je stvoren"

zato nemoj se hvatati na hinduizam ti kao ateista...ne udaraj me po glavi izmisljotinama....to nije pametno ni mudro od tebe kao ateiste....ti se treba da branis iz pozicije ateiste a ne da se branis tudjom maglom, gdje pokusavas maglu da bacis na mene da me zaustavis.

Hinduizam je najstarija i dalje postojeća religija, starija od judaizma, a pogotovo starija od hrišćanstva i islama.
islam je najstarija religija, ona datira od prvog covjeka Adema i zene Have.....a ova forma serijata islama datira od Muhammeda, dok islam je postojao i prije Muhammeda.

Svi Boziji poslanici su bili muslimani....biblijski Mushlam ili Meshullam

zna se tu dosta toga...

Nemoj više.
hocu :)
Zehran82

#2092 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 17/09/2025 09:23
Zehran82 wrote: 16/09/2025 13:38
broj dva wrote: 16/09/2025 10:11

Ebu Zerr je puko ko Chernobil, ne znam kako normalan insan ovakve gluposti moze ozbiljno shvatiti. Samo za ocajnike i za mentalne bolesnike.
a sta je to tacno glupost da cujem?
Pa sve, sagledano u kontekstu.
1 -kazuje da je bozji poslanik. Svi znamo da ne postoji bog tako da svi koji tvrde da su poslanici ili lazu ili imaju mentalni problema
2 - Sebi zabranio nasilje ? Kako mozes sebi zabraniti ista, valjda samo odlucis da ces ili da neces...A prijetnje nasiljem i vjecnom torturom su ok, ocigledno.
3 -Nama ga ucinio zabranjenim, osim kada nije zabranjeno (svi znamo da abrahamski bog nije bas stran nasilju, genocidu i slicnim pizdarijama)
4 - Nikada nikoga nije odjeo, ljudi odjecu ili prave ili kupe, bez bozanske intervencije
5 - Sve grijehe oprasta ? Aha, sta cu ti pricat. To je vec katolicki bog, jedno pokajanje pred smrt i tabula rasa, sve u redu. Ovaj je malo vece zlopamtilo i definitivno ne oprasta sve.
6 - Koga je on hranio taj je crko od gladi. Kao i sa odjecom, ljudi hranu sami sebi prave, nema se on tu sta plekat.
I tako dalje, ne da mi se recenicu po recenicu, ipak je na nivou Paje Patka...
a kako to ti druze znas, jeli imas uvid sta ima u cijelom univerzumu, nemas, jeli imas uvid sta ima izvan univerzuma, nemas, jeli imas uvid sta ima sve u tvojim celijama, nemas.....pa kakooooo junace znas....kome ti suplju prosipas na sabahu :)

reci da znas, to znaci imas uvid u sve sto postoji.....a sta ako je Bog u svojoj dimenziji izvan univerzuma a ti mislis onda da ne postoji??

Nemoj ti misliti da ne postoji samo zato sto ga ne vidis, jer on namjerno se ne pokazuje dok traje test zivota na zemlji, kao sto se namjerno skrivena kamera ne pokaziva....a da se pokaze izgubila bi smisao....tako i svrha ziota na zemlji bi izgubio smisao da se sad Bog pokaze....samo vi to ne kontate nikako. :)

zabranio nepravdu da nanosi ljudima bez ikakva razloga i povoda.

moze tako sto ce sam sebi reci ne smijes biti nepravedni nasilnik...."moram se drzati pravde i dobrote".

Kada Bog unistava unistava sa razlogom, a ne bez razloga.

stvari su relativne...i nije sve kako se cini na prvu.

kako crnjo nije, sta to pricas....pa Bog je taj koji dadne ideju kreatoru i smisli nacin kako ce producirati odjecu i to poslije dodje u shopping centre i dadne tebi znanje i snagu da zaraqdis paru da mozes to kupiti...

Sta si ti mislio da ce Bog doci na zemlju i uruciti tebi gace da obuces da ne hodas gologuz :-)

Bog dadne evo recimo Nikoli Tesli ideju i znanje kako da se producira struja...Bog ga inspirise dok razmislja, poslije Tesla to shvati super, zapise, experimente uradi, i ostalo je historija.

i tako mnoge stvari....Bog dadne tako sto ubaci ideju u covjeka sta ce da stvori nesto novo. tako BOg daje, posredstvom ljudi.

stvar je relativna....ne kontas....

Bog oprasta sve grijehe onima koji traze iskreno oprosta od njega....a ako ti mislis da njega prevaris, ON ce onda tebe prevariti, kako :)

pa fino....ti kontas ja cu raditi grijehe do iznemoglosti, ali pred smrt cu se pokajati Bogu....kada ti ides sa tom idejom, Bog to vec zna, vec zna da hoces da ga prevaris....pa te usmrti prije pokajanja da te kazni i za grijehe i za pokusaj prevare :) pa ti onda smisljaj da trazis oprosta pred smrt. Sa Bogom nema igre, jer tebe bolje poznaje nego ti sam sebe.

ovo je samo dokaz tvoje zablude koliko poznaje kretanaj kako stvari funkcionisu sa Bogom....a tvoje neznaje ce tebi dohakati onda

jesi li ti stvorio DNK sjeme biljaka? nisi, Bog jeste

jeli ti daje vodu iz neba da biljke i hrana raste? ne dajes, Bog odredio tako da pada kisa da ti hrana raste iz zemlje....

a ako si ti mislio da ce ti BOg doci na zemlju da te napita u usta stavi zalogaj, onda si sinko lud malo zesce :-) i pobrkani loncici

Bog to fino naznacava:

63. "Kažite vi Meni: šta biva s onim što posijete?"
64. "Da li mu vi dajete snagu da niče, ili to Mi činimo? "
65. Ako hoćemo, možemo ga u suho rastinje pretvoriti, pa biste se snebivali:
66. "Mi smo, doista, oštećeni,"
67. čak smo svega lišeni!'
68. Kažite vi Meni: vodu koju pijete -
69. da li je vi ili Mi iz oblaka spuštamo?
70. možemo je slanom učiniti - pa zašto niste zahvalni?
Zehran82

#2093 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 17/09/2025 10:03 Tuzno je da ljudi jos i danas vjeruju u ovakve gluposti...
tuzno je da i ti volis bezveze lupetati....

nego daj fino elaboraraj zasto su gluposti....pa cemo o tome temeljito prodiskutovati....i onda ustanoviti

ko je stvarno ovdje glup i ko zagovara glupe ideje :)
Dozer

#2094 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Smrle ba... Za tebe i mnoge druge to nisu gluposti, za mnoge druge jesu. Ti u svemu tome vidis nekakvu istinu, mnogi drugi vide gomilu ljudskih izmisljotina i budalastina. Itd.

I sta sad ti zapravo hoces? Da nas sve ubijedis u svoje vjerovanje da je cinjenicna istina? Nece ici. :D
Zehran82

#2095 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 17/09/2025 11:09 Smrle ba... Za tebe i mnoge druge to nisu gluposti, za mnoge druge jesu. Ti u svemu tome vidis nekakvu istinu, mnogi drugi vide gomilu ljudskih izmisljotina i budalastina. Itd.

I sta sad ti zapravo hoces? Da nas sve ubijedis u svoje vjerovanje da je cinjenicna istina? Nece ici. :D
Smrle ba... Za tebe i mnoge druge to nisu gluposti, za mnoge druge jesu.
ja dobro znam u sta vjerujem i sta zagovaram....a znam takodjer dobro i vase vjerovanje ili nevjerovanje na sta se bazira :)

pazi jednu stvar....ucimo zajedno iz historiji :
🔹 1. Teorija o klicama bolesti (germ theory)

Prije 1800-tih većina ljekara vjerovala je u “miazmu” (loš zrak) kao uzrok bolesti.

Kada su Ignaz Semmelweis i kasnije Louis Pasteur tvrdili da mikroorganizmi uzrokuju infekcije, mnogi ljekari su ih ismijavali.

Danas znamo da je upravo to osnova moderne medicine i sterilizacije.

🔹 2. Kontinentalni drift – pomjeranje kontinenata

Alfred Wegener (1912) predložio je da su kontinenti nekada bili spojeni i da se pomjeraju kroz vrijeme.

Geolozi njegovog doba su ga ismijavali jer nisu mogli zamisliti mehanizam.

Tek 1960-ih, otkrićem tektonike ploča, njegova teorija je potvrđena.

🔹 3. Meteoriti padaju s neba

U 18. stoljeću, francuska Akademija nauka ismijavala je ideju da kamenje može padati s neba.

Smatrali su da je to "narodna glupost".

Tek kasnije, kad su proučeni pravi meteoriti i padovi dokumentirani, nauka je priznala postojanje meteora.

🔹 4. Atomska teorija materije

Još u staroj Grčkoj Demokrit je govorio da se sve sastoji od atoma.

Stoljećima je to ismijavano kao filozofska besmislica.

Danas je atomska struktura osnovna istina fizike i hemije.

🔹 5. Letenje mašinama težim od zraka

poznati fizičar Lord Kelvin izjavio je da su "leteće mašine teže od zraka nemoguće".

Samo osam godina kasnije, braća Wright su poletjela svojim avionom.

a evo i svjezi primjer:

Da li su ajnstajnovu teoriju relativiteta nazivali glupostima i budalastima ili nestinama, da li je ismijavano to?

Da – Einsteinova teorija relativiteta (posebno opća relativnost, objavljena 1915.) u početku je kod mnogih izazvala sumnju, pa čak i ismijavanje. Evo šta se dešavalo:

🔹 1. Skepsa među naučnicima

Kad je Einstein prvi put iznio posebnu relativnost (1905), mnogi fizičari su je smatrali previše “matematičkom spekulacijom” bez eksperimentalne potvrde.

Opća relativnost (1915) bila je još radikalnija: tvrdila je da gravitacija nije sila nego zakrivljenost prostor-vremena. Mnogi su to vidjeli kao “besmislicu” jer je potpuno razbijalo Newtonovu sliku svijeta.

🔹 2. Ismijavanje u javnosti

U Njemačkoj 1920-ih pokret pod nazivom “Deutsche Physik” (Njemačka fizika), povezan s antisemitizmom, ismijavao je Einsteinovu teoriju i nazivao je “jevrejskom fizikom” i “budalaštinom”.

U novinama su se pojavljivali satirični članci gdje se rugalo pojmovima poput “savijanja prostora”.

🔹 3. Naučna zajednica bila podijeljena

Neki ugledni fizičari, poput Philippa Lenarda (dobitnika Nobelove nagrade), odbacivali su relativnost i smatrali je “glupostima”.

Drugi, poput Maxa Plancka i Nielsa Bohra, brzo su prepoznali vrijednost teorije.

🔹 4. Promjena nakon 1919.

Kada su Eddingtonova mjerenja pomračenja Sunca (1919) potvrdila Einsteinovu predikciju da gravitacija zakrivljuje svjetlost, teorija relativiteta odjednom je postala slavna i prihvaćena.

Do tada mnogi su je zvali “neozbiljnom spekulacijom”, a nakon toga Einstein je postao svjetska zvijezda.

eh ako su ajnstajnovu teoriju relativiteta nazivali glupostima kao sto ti sada nazivas glupostima ono sto ja pisem......

onda baci momentalno svoj mobil i GPS uredjaj koji bez teorije relativiteta ne moze raditi.....moras dilaciju vremena podesiti u satelitu sa atomskim mjerenjima da bi tacno GPS davao tacne koordinate....bez njegove teorije nebi imali GPS da nista drugo, a skoro svaki dan se to koristi u autima

Ti si takva notorna nezalica, pa cak na nivou da te nije ni sram....ko slinovo dijete koje se sepuri kroz grad bez imalo srama sto je prljavo po licu :lol:

I sta sad ti zapravo hoces? Da nas sve ubijedis u svoje vjerovanje da je cinjenicna istina? Nece ici.
evo da upregnem sve sile ovoga svijeta da bi ti vjerovao, ti opet neces vjerovati....i ja ti garantujem da neces nikad vjerovati na osnovu onoga sto ti neko od ljudi prica....:)

Jednostavno receno ti si odlucio da ides u Dzehennem na ekskurziju...da malo razgledas sta ima tamo....posto si nacuo da je tamo prava raja 8-)
Dozer

#2096 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

"Zaboravio" si dodati jedan sitni detalj - svi, ili ogromna vecina onih koji su ikada ismijavali (pa i ubijali) pojedince koji izadju s nekom novom idejom ili teorijom, bili su vjernici u boga, koji su vjerovali u stvari u koje i ti vjerujes. :izet:

I sad ti ovdje pokusavas - sta tacno? Prikazati da je nauka dosla do svih otkrica pomocu religija i boga? Ozbiljno? :D

Pa i sve ovo sto ti pises, izvlacis iz konteksta i pokusavas podvesti kao dokaze o postojanju tvog boga - otkrila je nauka, ogromnom vecinom ljudi koji su bili ateisti. Moj Smrle... :roll:

Naravno da necu nikad vjerovati u to tvoje, i to zbog 2 osnovna razloga.
Prvi je moj - jer nakon citanja svega toga intelekt i logika mi ne dozvoljavaju da vjerujem u tu gomilu ocitih izmisljotina onovremenskih ljudi.
Drugi je tvoj - ne da mi tvoj bog. :D
Zehran82

#2097 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 17/09/2025 11:37 "Zaboravio" si dodati jedan sitni detalj - svi, ili ogromna vecina onih koji su ikada ismijavali (pa i ubijali) pojedince koji izadju s nekom novom idejom ili teorijom, bili su vjernici u boga, koji su vjerovali u stvari u koje i ti vjerujes. :izet:

I sad ti ovdje pokusavas - sta tacno? Prikazati da je nauka dosla do svih otkrica pomocu religija i boga? Ozbiljno? :D

Pa i sve ovo sto ti pises, izvlacis iz konteksta i pokusavas podvesti kao dokaze o postojanju tvog boga - otkrila je nauka, ogromnom vecinom ljudi koji su bili ateisti. Moj Smrle... :roll:

Naravno da necu nikad vjerovati u to tvoje, i to zbog 2 osnovna razloga.
Prvi je moj - jer nakon citanja svega toga intelekt i logika mi ne dozvoljavaju da vjerujem u tu gomilu ocitih izmisljotina onovremenskih ljudi.

to drugo je itekako povezano sa tim prvim samo sto i to ne kontas....jer ti taj isti Bog neda da intelekt proradi i shvatis neke stvari

tako da taj drugi dio odlucio tom prvom dijelu a ne da ti sam od sebe tek tako odlucujes u potpunosti
Dozer

#2098 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

To je tvoje i religijsko vidjenje stvari. Moje nije.
Al' eto, budi drug pa javi kako je u dzennetu kad stignes.
Zehran82

#2099 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 17/09/2025 11:51 To je tvoje i religijsko vidjenje stvari. Moje nije.
Al' eto, budi drug pa javi kako je u dzennetu kad stignes.
vjeruj mi da hocu bude li usao u dzennet a ti u dzehennem svojom voljom.

da li znas da nas je Bog upravo informisao u Kuranu da ce se uspostavljati kontakt izmedju ljudi u dzennetu i dzehennemu.

znaci totalno ce moguca komunikacija biti ne samo audio nego i vizuelno da se vidimo, ti mene vidis a ja vidim tebe i pricamo

ako bi usao u dzennet a ti u dzehennem, u ovom fazonu iz moje perspektive
Image

iz tvoje onda perspektive
Image

pomalo vizuelno predstavljeno o cemu Bog govori u Kuranu da ce biti moguce u dzennetu i dzehennemu.
Dozer

#2100 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

OK. Vidimo se onda mota :thumbup:
Post Reply