Istina o Bogu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
belfy

#2051 Re: Istina o Bogu

Post by belfy »

teodati wrote: 14/09/2025 11:47
belfy wrote: 13/09/2025 16:57
teodati wrote: 13/09/2025 15:26

Škola je dobra za osnovne stvari, da naučiš čitati i pisati, neki jezik, nešto računati, zemljopis, povijest, sport, umjetnost, i tak dalje, ali je problem što tamo ne možeš naučiti kako logično razmišljati, ti garant imaš neki fakultet, ali razmišljaš ponekad gore od nekoga malog djeteta, dokazao si to do sada mnogo puta, a najviše imaš problema s čitanjem s razumijevanjem, ne samo da sam ti ja morao deset postova napisati da bi nešto konačno shvatio, nego je tako i sa mnogim drugima s kojima raspravljaš, vidim da ne razumiješ od prve što netko hoće reći, trebao bi ići barem na neki lakši tečaj logike, bio bi onda zanimljiviji sugovornik, ovako je to sasvim druga priča, samo kažem, i bez zamere, seveda. :)
prvo - tebe nista nisam pitao. pitanje je upuceno drugom forumasu.
drugo - vec sam ti rekao da je tebi uzaludno odgovarati i da to vise necu ciniti. uzalud pokusavas...

:kakoste:
Pa što onda odgovaraš na moje postove, drži se toga da ne pišeš gluposti i biti će dobro, dan prvi, e da. :thumbup:
nisam ti odgovorio na post, jer sam rekao da je uzaludno odgovarati na iste. odgovorio sam na bezobrazluk koji pokusavas.
ti tu ne vidis i ne razumijes ni tu razliku, jel tako...?
teodati

#2052 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

belfy wrote: 14/09/2025 17:53
teodati wrote: 14/09/2025 11:47
belfy wrote: 13/09/2025 16:57

prvo - tebe nista nisam pitao. pitanje je upuceno drugom forumasu.
drugo - vec sam ti rekao da je tebi uzaludno odgovarati i da to vise necu ciniti. uzalud pokusavas...

:kakoste:
Pa što onda odgovaraš na moje postove, drži se toga da ne pišeš gluposti i biti će dobro, dan prvi, e da. :thumbup:
nisam ti odgovorio na post, jer sam rekao da je uzaludno odgovarati na iste. odgovorio sam na bezobrazluk koji pokusavas.
ti tu ne vidis i ne razumijes ni tu razliku, jel tako...?
Lažeš, odgovarao si na moje postove više puta, i opet pisao gluposti, zato ti i odgovaram, najbolje da samo tvoje gluposti čitamo, svatko ima pravo svoje reći o bilo čemu, pa i ti, ali argumentirano, a ne rekla baba da je tako, e da.
teodati

#2053 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 14/09/2025 14:38 Da bi ti onda ponovio svoje iracionalne nelogicne metafizicke mastarije? I zakljucio s tim da to niko ne moze shvatiti, e da?

Ima li bar te naslovnice knjige? Ili je i knjiga samo jos jedna mastarija?
Pa pokušaj konačno nešto shvatiti, nije moj problem što ti ne možeš nešto shvatiti do kraja, ni pitanje a još maje odgovor, pa su ti to onda maštarije.

I rekao sam već sto puta, prvo će biti predavanje o "teoriji svega", a onda i knjižica o tome, razloge sam iznio isto barem sto puta.

Zadnji puta, na predavanju će ljudi moći poslije prvog dijela predavanja o samoj teoriji, pitati što im nije jasno, i detaljno ću to onda objasniti, to što im nije jasno će kasnije biti i u knjižici isto detaljno objašnjeno, jer ne mogu sada znati što nekome neće biti jasno.

Cilj je da što više ljudi shvati istinu o postanku, prije dolaska samih Bogova na Zemlju.

Je li ti konačno sve jasno o tome? Nadam se da jest, jer neću više nikome to ponavljati.
Dozer

#2054 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

teodati wrote: 14/09/2025 21:50 Pa pokušaj konačno nešto shvatiti, nije moj problem što ti ne možeš nešto shvatiti do kraja, ni pitanje a još maje odgovor, pa su ti to onda maštarije.

I rekao sam već sto puta, prvo će biti predavanje o "teoriji svega", a onda i knjižica o tome, razloge sam iznio isto barem sto puta.

Zadnji puta, na predavanju će ljudi moći poslije prvog dijela predavanja o samoj teoriji, pitati što im nije jasno, i detaljno ću to onda objasniti, to što im nije jasno će kasnije biti i u knjižici isto detaljno objašnjeno, jer ne mogu sada znati što nekome neće biti jasno.

Cilj je da što više ljudi shvati istinu o postanku, prije dolaska samih Bogova na Zemlju.

Je li ti konačno sve jasno o tome? Nadam se da jest, jer neću više nikome to ponavljati.
Jasno je meni od samog starta sta i o cemu ti pricas. I to je jedna divna teorija. Ali je samo to - teorija. I ostace samo to, jer ne postoje nacini na koje ti to mozes dokazati, dapache.

U medjuvremenu, kada ce biti to prvo predavanje i gdje?
I, naravno, kada je planirana knjizica (do sad je bila knjiga, a sad je knjizica... vjerovatno se desio shrink...)?

Posto sve "predstavljas i izdajes" evo vec 14 godina, pitam onako, reda radi...
PixelDrifter

#2055 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Dvojica forumasa, u svom prirodnom elementu, koje poznajemo, ucestvuju u komunikaciji na forumu.

Image
Dozer

#2056 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

:lol:
Al' drugog nema evo par dana vec... da nije skontao?
teodati

#2057 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

Dozer wrote: 15/09/2025 10:50
teodati wrote: 14/09/2025 21:50 Pa pokušaj konačno nešto shvatiti, nije moj problem što ti ne možeš nešto shvatiti do kraja, ni pitanje a još maje odgovor, pa su ti to onda maštarije.

Jasno je meni od samog starta sta i o cemu ti pricas. I to je jedna divna teorija. Ali je samo to - teorija. I ostace samo to, jer ne postoje nacini na koje ti to mozes dokazati, dapache.

I, naravno, kada je planirana knjizica (do sad je bila knjiga, a sad je knjizica... vjerovatno se desio shrink...)?

Metafizikom se ama baš sve može dokazati, i ne može biti knjiga sa sto stranica o postanku svega, mada se i to može, ali tko bi to čitao, biti će ono najvažnije u kraćem obliku, dovoljno da se shvati općenito, a i neke stvari do kraja detaljno, koje sada na forumima ne smijem iznositi, e da.
teodati

#2058 Re: Istina o Bogu

Post by teodati »

PixelDrifter wrote: 15/09/2025 15:43 Dvojica forumasa, u svom prirodnom elementu, koje poznajemo, ucestvuju u komunikaciji na forumu.

Image
Jel se to ateisti čude kako sve nastaje slučajno, samo od sebe? :-D
Dozer

#2059 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Ma jok. Skontali da im je dimenzija kockasta. I to savrseno, pa se pokusavaju orijentisati u smjeru prostora iz tacke u kojoj sjede.
-Chesterfield-

#2060 Re: Istina o Bogu

Post by -Chesterfield- »

teodati wrote: 15/09/2025 20:38
Dozer wrote: 15/09/2025 10:50

Metafizikom se ama baš sve može dokazati, i ne može biti knjiga sa sto stranica o postanku svega, mada se i to može, ali tko bi to čitao, biti će ono najvažnije u kraćem obliku, dovoljno da se shvati općenito, a i neke stvari do kraja detaljno, koje sada na forumima ne smijem iznositi, e da.
Ko ti je zabranio da kažeš istinu? Je li to svjetlosna bića misle da još nije pravi trenutak za otkrivenje?
Zehran82

#2061 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Poruka covjecanstvu od Gospodara Univerzuma i svih svjetova, stvoritelja ljudi i svih ostalih zivih bica

Ebu Zerr el-Gifari r.a. kazuje da je Allahov Poslanik s.a.v.s. prenosi da Uzvišeni Allah kaže: ‘Robovi Moji, Ja sam Sebi zabranio nasilje (zulum), i vama ga ucinio zabranjenim, pa ne cinite jedni drugima nepravdu. Robovi Moji, svi ste vi zalutali osim onoga koga Ja uputim, pa tražite da vas uputim i Ja cu vas uputiti. Robovi Moji, svi ste vi gladni osim onoga koga Ja nahranim, pa tražite da vas nahranim i Ja cu vas nahraniti. Robovi Moji, svi ste vi neodjeveni osim onoga koga Ja odjenem, pa tražite da vas odjenem i Ja cu vas odjenuti. Robovi Moji, vi griješite i nocu i danju, a Ja sve grijehe opraštam, pa tražite da vam oprostim. Robovi Moji, vi nikada ne možete doci do onoga što bi meni koristilo pa da Mi koristite. Robovi Moji, kada bi svi vi, i prvi i zadnji, i ljudi i džini, imali srce najpobožnijeg covjeka, to ništa ne bi povecalo Moju vlast. Robovi Moji, kada bi svi vi, i prvi i zadnji, i ljudi i džini, imali srce najveceg griješnika, to ništa ne bi umanjilo Moju vlast. Robovi Moji, kada biste se svi vi, i prvi i zadnji i ljudi i džini, sakupili na jedno mjesto, pa Mi svi uputili molbe i Ja udovoljio svacijoj molbi, to ne bi umanjilo Moju vlast ni koliko se umanji more kada se u njega zamoci igla. Robovi Moji, sve je do vaših djela koje vam Ja zapisujem, a potom cu vam za njih dati odgovarajucu naknadu. Pa ko zatekne dobro neka zahvali Allahu, a ko zatekne loše neka kori samoga sebe.’ Bilježe Muslim (Tirmizi i Ibn Madždže).
PixelDrifter

#2062 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Cuj robovi. Zar nismo davno prevazisli robovlasnicki sistem?
Zehran82

#2063 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 16/09/2025 09:52 Cuj robovi. Zar nismo davno prevazisli robovlasnicki sistem?
ta rijec Abd bi se trebala sada prevesti , sluge.

Moje sluge....to je najispravniji prevod...jer robovi imaju lose konotacije ako gledamo pogotovo americke robove

Zasto smo mi Bozije sluge htjeli ili nehtjeli, jeste sto se moramo pokoravati njegovim prirodnim zakonima koje je uspostavio na nama, moras jesti, piti, spavati, odmarati, treptati ocima, disati, ici u wc itd....

znaci to je silom pokoravanje Bozijim zakonima, nema necu nema nemogu nema ne ide...MORAS. eh zato smo sluge Bozije.
Hakiz

#2064 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 16/09/2025 09:54
PixelDrifter wrote: 16/09/2025 09:52 Cuj robovi. Zar nismo davno prevazisli robovlasnicki sistem?
ta rijec Abd bi se trebala sada prevesti , sluge.

Moje sluge....to je najispravniji prevod...jer robovi imaju lose konotacije ako gledamo pogotovo americke robove

Zasto smo mi Bozije sluge htjeli ili nehtjeli, jeste sto se moramo pokoravati njegovim prirodnim zakonima koje je uspostavio na nama, moras jesti, piti, spavati, odmarati, treptati ocima, disati, ici u wc itd....

znaci to je silom pokoravanje Bozijim zakonima, nema necu nema nemogu nema ne ide...MORAS. eh zato smo sluge Bozije.
A post iznad kaže
Robovi Moji, Ja sam Sebi zabranio nasilje
broj dva

#2065 Re: Istina o Bogu

Post by broj dva »

Zehran82 wrote: 16/09/2025 08:26 Poruka covjecanstvu od Gospodara Univerzuma i svih svjetova, stvoritelja ljudi i svih ostalih zivih bica

Ebu Zerr el-Gifari r.a. kazuje da je Allahov Poslanik s.a.v.s. prenosi da Uzvišeni Allah kaže: ‘Robovi Moji, Ja sam Sebi zabranio nasilje (zulum), i vama ga ucinio zabranjenim, pa ne cinite jedni drugima nepravdu. Robovi Moji, svi ste vi zalutali osim onoga koga Ja uputim, pa tražite da vas uputim i Ja cu vas uputiti. Robovi Moji, svi ste vi gladni osim onoga koga Ja nahranim, pa tražite da vas nahranim i Ja cu vas nahraniti. Robovi Moji, svi ste vi neodjeveni osim onoga koga Ja odjenem, pa tražite da vas odjenem i Ja cu vas odjenuti. Robovi Moji, vi griješite i nocu i danju, a Ja sve grijehe opraštam, pa tražite da vam oprostim. Robovi Moji, vi nikada ne možete doci do onoga što bi meni koristilo pa da Mi koristite. Robovi Moji, kada bi svi vi, i prvi i zadnji, i ljudi i džini, imali srce najpobožnijeg covjeka, to ništa ne bi povecalo Moju vlast. Robovi Moji, kada bi svi vi, i prvi i zadnji, i ljudi i džini, imali srce najveceg griješnika, to ništa ne bi umanjilo Moju vlast. Robovi Moji, kada biste se svi vi, i prvi i zadnji i ljudi i džini, sakupili na jedno mjesto, pa Mi svi uputili molbe i Ja udovoljio svacijoj molbi, to ne bi umanjilo Moju vlast ni koliko se umanji more kada se u njega zamoci igla. Robovi Moji, sve je do vaših djela koje vam Ja zapisujem, a potom cu vam za njih dati odgovarajucu naknadu. Pa ko zatekne dobro neka zahvali Allahu, a ko zatekne loše neka kori samoga sebe.’ Bilježe Muslim (Tirmizi i Ibn Madždže).
Ebu Zerr je puko ko Chernobil, ne znam kako normalan insan ovakve gluposti moze ozbiljno shvatiti. Samo za ocajnike i za mentalne bolesnike.
Ateista

#2066 Re: Istina o Bogu

Post by Ateista »

Ni sluge ne zvuci puno bolje, samo malo manje lose od robovi, ali ni blizu kao nesto dobro.

Bilo da smo sluge ili robovi, to je samo jedan od pokazatelja na kojem je niovu bio onaj ko je pisao vjerske knjige - na nivou covjeka iz tog perioda civilizacije kada su sluge i robovi bili sasvim normalna stvar. Da neko sad napise vjersku knjigu, sigurno ne bi koristio taj izraz. Onda neko kaze da su religije bezvremenske a sve pokazuje da na nivou znanja i mentaliteta ljudi u vrijeme nastanka.
Dozer

#2067 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 16/09/2025 09:54 Zasto smo mi Bozije sluge htjeli ili nehtjeli, jeste sto se moramo pokoravati njegovim prirodnim zakonima koje je uspostavio na nama, moras jesti, piti, spavati, odmarati, treptati ocima, disati, ici u wc itd....

Ne moras nista od ovoga. Posljedice ce biti, ali nemaju veze s bogom, nego s biologijom.
Ne mroas jesti - smrsaces, i krepucnuti.
Ne moras piti - dehidriraces, i krepucnuti.
Ne moras spavati - izmorice se tijelo toliko da vise nece moci funkcionisati, i krepucnuces.
Ne moras odmarati - isto kao iznad, ali dosta sporije.
Ne moras treptati ocima - oci ce ti se isusiti i steci ces problem s vidom.
Ne moras disati - krepucnuces.
Ne mroas ici u wc - prsnuce ti besika ili debelo crijevo.

Elem, nista od ovoga se ne mora, tj. nabrojao si fizioloske potrebe (skoro) svakog zivog bica, a to je = priroda, a ne neko bozije naredjenje.
Dozer

#2068 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Ateista wrote: 16/09/2025 10:19 Ni sluge ne zvuci puno bolje, samo malo manje lose od robovi, ali ni blizu kao nesto dobro.

Bilo da smo sluge ili robovi, to je samo jedan od pokazatelja na kojem je niovu bio onaj ko je pisao vjerske knjige - na nivou covjeka iz tog perioda civilizacije kada su sluge i robovi bili sasvim normalna stvar. Da neko sad napise vjersku knjigu, sigurno ne bi koristio taj izraz. Onda neko kaze da su religije bezvremenske a sve pokazuje da na nivou znanja i mentaliteta ljudi u vrijeme nastanka.
Cek.. sta je originalno zapisano prije 15 vijekova? Robovi ili sluge? Nema danas modifikacija :D
Hakiz

#2069 Re: Istina o Bogu

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 16/09/2025 10:38
Ateista wrote: 16/09/2025 10:19 Ni sluge ne zvuci puno bolje, samo malo manje lose od robovi, ali ni blizu kao nesto dobro.

Cek.. sta je originalno zapisano prije 15 vijekova? Robovi ili sluge? Nema danas modifikacija :D
Pisalo je robovi, ali danas je "rob" neprihvatljiv pa se mora upustiti u razne akrobacije da se bide politički korektan u moderna vremena, na primjer "Ma, to nije značilo baš rob, to je više sluga, ma nije ni sluga, to je više kao onaj koji sluša, ma nije ni to, nego onaj koji razumije, e to je to, rob je tada značilo onaj koji razumije istinu".

U isto vrijeme, oni koji su to pisali su imali prave robove koji su im crnčili i robinje koje su morale trpjeti da ih siluju.
Dozer

#2070 Re: Istina o Bogu

Post by Dozer »

Ma nije valjda... :lol:
Ateista

#2071 Re: Istina o Bogu

Post by Ateista »

Vjerovatno je robovi, ali svejedno, sta god da je od to dvoje pokazuje duh vremena, a bog bi kao trebao biti bezvremensko bice... :-)
PixelDrifter

#2072 Re: Istina o Bogu

Post by PixelDrifter »

Sto bi ameri danas upakovali u "managers". Sta god da radis, manager si. Dakle: "‘Menadžeri Moji, Ja sam Sebi zabranio nasilje (zulum), i vama ga ucinio zabranjenim, pa ne cinite jedni drugima nepravdu."
Zehran82

#2073 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 16/09/2025 10:11
Zehran82 wrote: 16/09/2025 08:26 Poruka covjecanstvu od Gospodara Univerzuma i svih svjetova, stvoritelja ljudi i svih ostalih zivih bica

Ebu Zerr je puko ko Chernobil, ne znam kako normalan insan ovakve gluposti moze ozbiljno shvatiti. Samo za ocajnike i za mentalne bolesnike.
a sta je to tacno glupost da cujem?
Zehran82

#2074 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

ako te Bog stvorio da djelujes po njegovim zakonima onda si sluga tih zakona htio ili ne htio....moras spavatim, jesti, piti, ici u wc itd to su Boziji zakoni kojima se ti silom pokoravas , samim tim sluga si njegovih zakona.
Zehran82

#2075 Re: Istina o Bogu

Post by Zehran82 »

Zehran82 wrote: 16/09/2025 09:54 Zasto smo mi Bozije sluge htjeli ili nehtjeli, jeste sto se moramo pokoravati njegovim prirodnim zakonima koje je uspostavio na nama, moras jesti, piti, spavati, odmarati, treptati ocima, disati, ici u wc itd....

Ne moras nista od ovoga. Posljedice ce biti, ali nemaju veze s bogom, nego s biologijom.
Ne mroas jesti - smrsaces, i krepucnuti.
Ne moras piti - dehidriraces, i krepucnuti.
Ne moras spavati - izmorice se tijelo toliko da vise nece moci funkcionisati, i krepucnuces.
Ne moras odmarati - isto kao iznad, ali dosta sporije.
Ne moras treptati ocima - oci ce ti se isusiti i steci ces problem s vidom.
Ne moras disati - krepucnuces.
Ne mroas ici u wc - prsnuce ti besika ili debelo crijevo.

Elem, nista od ovoga se ne mora, tj. nabrojao si fizioloske potrebe (skoro) svakog zivog bica, a to je = priroda, a ne neko bozije naredjenje.
ma bistar si ti meni uuvijek bio, rodila te majka premudrog tako :) kazes mozes da nejedes, da bi se tako otrgnuo od Bozijih naturenih zakona nad nama....kao to je sloboda a ne smrt :lol:

vrhunski si ti meni znalac...nedo BOg nikome :)
Post Reply