1/8 finala Njemačka Danska

Dobrodošli u podforum posvećen Euro 24! Ovdje možete pratiti najnovije vijesti, rezultate, analize utakmica i raspravljati o svim temama vezanim uz Europsko nogometno prvenstvo 2024. Pridružite se diskusijama, podijelite svoje mišljenje i uživajte u najvećem nogometnom spektaklu u Europi!
Naš Euro 24 moderator ne samo da osigurava da se pravila poštuju, već i vlada ovim podforumom poput pravog kralja stola. Budite spremni za vruće rasprave i iznenađujuće poteze - ovaj moderator nikad ne propušta!

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Edin H.

#276 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by Edin H. »

JohnnyS wrote: 30/06/2024 17:02
Dugarry wrote: 30/06/2024 17:00
JohnnyS wrote: 30/06/2024 16:52 Pa ne možeš, da se uvede da je dozvoljeno 10 centimetara, ljudi bi pizdili kad bi aparat svirao ofsajd na 10,1 centimetar.

Ovako ima čista, objektivna i izmjerljiva točka kad je ofsajd i gotovo.

Zamislimo da u Formuli 1 netko pizdi jer je zaostao za nekim 0,001 sekund pa da je osvojio lošiju poziciju zbog toga. Nemoguće. Tehnologija je došla, priviknite se na nju, bit će vam lakše
Mislim da nisi razumio problem.

Ako je 0.1cm ofsajd, onda je ofsajd.

Danci se bune jer misle da mozda nije ofsajd, i da je covjek koji kontorlise VAR odlucio da bude ovako, jer je tesko precizirati kad je lopta dodana. Kada je lopta nije imala dodir sa nogom....Znaci, kada su ovakve situacije da su igraci skoro pa na liniji jedan sa drugim, tesko je ili ne moguce biti siguran da li je ofsajd ili ne. Danci misle da u takvim situacijama ne mozes pitati VAR jer i VAR ce biti neka procjena sudije, a nikakva cinjenica.
Ja koliko vidim na forumu, a i Twitteru, najviše se ljudi ljute jer je milimetar ofsajda. Ja sam stava da je bolje ovo nego prije. Savršeno nije, ali sudačkih grešaka je puno manje. I bit će ih još manje u budućnosti kako tehnologija bude napredovala. Jedino će ostati natezanje s faulima i rukama jer tu nema mašine, tu je sudačko uvjerenje
Što se ruke i penala tiče većina se slaže da se pod hitno mora vratiti “proximity” pravilo.

Je li ono i Hrvatskoj sviraš bez veze penal?
Dugarry

#277 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by Dugarry »

Dugarry wrote: 30/06/2024 17:00
JohnnyS wrote: 30/06/2024 16:52 Pa ne možeš, da se uvede da je dozvoljeno 10 centimetara, ljudi bi pizdili kad bi aparat svirao ofsajd na 10,1 centimetar.

Ovako ima čista, objektivna i izmjerljiva točka kad je ofsajd i gotovo.

Zamislimo da u Formuli 1 netko pizdi jer je zaostao za nekim 0,001 sekund pa da je osvojio lošiju poziciju zbog toga. Nemoguće. Tehnologija je došla, priviknite se na nju, bit će vam lakše
Mislim da nisi razumio problem.

Ako je 0.1cm ofsajd, onda je ofsajd.

Danci se bune jer misle da mozda nije ofsajd, i da je covjek koji kontorlise VAR odlucio da bude ovako, jer je tesko precizirati kad je lopta dodana. Kada je lopta nije imala dodir sa nogom....Znaci, kada su ovakve situacije da su igraci skoro pa na liniji jedan sa drugim, tesko je ili ne moguce biti siguran da li je ofsajd ili ne. Danci misle da u takvim situacijama ne mozes pitati VAR jer i VAR ce biti neka procjena sudije, a nikakva cinjenica.
Ja koliko vidim na forumu, a i Twitteru, najviše se ljudi ljute jer je milimetar ofsajda. Ja sam stava da je bolje ovo nego prije. Savršeno nije, ali sudačkih grešaka je puno manje. I bit će ih još manje u budućnosti kako tehnologija bude napredovala. Jedino će ostati natezanje s faulima i rukama jer tu nema mašine, tu je sudačko uvjerenje
Pa ako je ofsajd, nije bitno koliko je ofsajd da bi se sudio.

Da je bolje nego ranije, pa jeste. Mnogo vise nepravde je bilo prije.
Osmi Socrates

#278 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by Osmi Socrates »

Ne mogu oni nikad imati savršen sistem, ali mogu modernizirati pravila da su više u duhu igre.

Milimetarski ofsajd kad je "scramble" u šesnaestercu je istovremeno i insanity i stupidity.

Recimo, mogli bi uvesti pravilo da ako nije ofsajd kad lopta uđe prvi put u šesnaesterac nema uopšte ofsajda u toj akciji dok se lopta ne izbije iz šesnaesterca. Samo primjer.

Glupo je reći da neko stiče nefer prednost kad je "scramble".
Last edited by Osmi Socrates on 30/06/2024 17:35, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#279 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by Osmi Socrates »

Ja bih uveo i pravilo da uopšte nema ofsajda kod izvođenja slobodnih udaraca. Koji će ti moj to? Odbrana skoro uvijek ima vremena da se pripremi za slobodan udarac. Kako je to, u bilo kojem smislu, ostvarivanje nefer prednosti?
Piaty

#280 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by Piaty »

Nema tu riješenja i solucije bolje od ove koja je trenutno.

Ofsajd je ofsajd i ćao. Umjetnički dojmovi, može li ili ne mora, jeste ali i nije - sve je to manje pravedno ili potpuno nepravedno.

Mene je izgubljena titula svjetskog prvaka za Njemačku u rukometu, koja je poklonjena Švedskoj, zauvjek otjerala od praćenja rukometa ili bilo čega što ima veze sa rukometom.
A zašto?
Pa jer se u rukometu mnogo toga bazira na sudijskoj procjeni (i jest i nije, može se svirati ali ne mora, ovako je ali bi moglo biti i onako, sviran je pasivan nama, a njima nije sviran jer jbg eto procijenio sudija itd itd).
Zato je dobro da nogomet nije besmislen u tom kontekstu kao rukomet.

Ovako je najbolje jer niko se neće nepravedno zakinuti.
Last edited by Piaty on 30/06/2024 17:28, edited 1 time in total.
Piaty

#281 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by Piaty »

Osmi Socrates wrote: 30/06/2024 17:23 Ja bih uveo i pravilo da uopšte nema ofsajda kod izvođenja slobodnih udaraca. Koji će ti moj to? Odbrana skoro uvijek ima vremena da se pripremi za slobodan udarac. Kako je to, u bilo kojem smislu, ostvarivanje nefer prednosti?
Slobodan udarac?

Svaki prekid je ujedno i slobodan udarac, zar ne?
Osmi Socrates

#282 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by Osmi Socrates »

Pa eto, mogao sam napisati i svaki prekid, ali pošto je slobodan udarac situacija u kojoj se često gleda da li je ofsajd ako padne gol, napisao sam slobodan udarac.
BHF_Manijak

#283 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by BHF_Manijak »

Upravo. Jednostavno koliki god ti prag tolerancije da das, uvijek ce se buniti ostecena ekipa kada se taj prag predje ili ne za 0,1cm...
Zato ukines ga totalno i to je jedino posteno. Ofsajd je ofsajd i to je to, pa bilo 0,1cm ili 2 metra, zaustavlja se igra. Prosto.

I da uvedes neke definicije koji dijelovi tijela mogu biti, kad se stice prednost kad ne, sve je to podlozno tumacenju i slobodnoj procjeni. Ovako to sve svedes na 0 time sto kazes ofsajd je ofsajd i to je to.

Pa pogledajte pravilo s rukom, milijardu tumacenja i sudijskih uvjerenja. Je li to isto zelite s ofsajdom? Ja ne bih ni pod razno.

Isto kao i za prelazak lopte preko linije. Joj kaze 0,1cm nije presla, steta. Jebi ga, jest punim obimom presla ili nije, nema tu tumacenja. Jedino posteno.
vicious

#284 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by vicious »

BHF_Manijak wrote: 30/06/2024 17:58
Upravo. Jednostavno koliki god ti prag tolerancije da das, uvijek ce se buniti ostecena ekipa kada se taj prag predje ili ne za 0,1cm...
Zato ukines ga totalno i to je jedino posteno. Ofsajd je ofsajd i to je to, pa bilo 0,1cm ili 2 metra, zaustavlja se igra. Prosto.

I da uvedes neke definicije koji dijelovi tijela mogu biti, kad se stice prednost kad ne, sve je to podlozno tumacenju i slobodnoj procjeni. Ovako to sve svedes na 0 time sto kazes ofsajd je ofsajd i to je to.

Pa pogledajte pravilo s rukom, milijardu tumacenja i sudijskih uvjerenja. Je li to isto zelite s ofsajdom? Ja ne bih ni pod razno.

Isto kao i za prelazak lopte preko linije. Joj kaze 0,1cm nije presla, steta. Jebi ga, jest punim obimom presla ili nije, nema tu tumacenja. Jedino posteno.
Je li ono Wenger predlagao da se pravilo za ofsajd promijeni da igrač mora cijelim tijelom biti u ofsajdu da bi se sviralo? Čini mi se da je tako nešto bilo...
Piaty

#285 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by Piaty »

Ne valja ni to.
Samo nastaviti ovako kao što je sad i to je to.
RJ57

#286 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by RJ57 »

problem sa ofsajdom je da se povlače te linije i mjere milimetri i da puštaju sve živo i mrtvo da se odigra pa onda pregledaju, plus besmislena aktuelna pravila igre rukom. sa malo zdravog razuma se to može jako elegantno riješiti ali maloumnici oko wengera i colline nisu u stanju upaliti mozak i prije svega ne odložiti sujetu

don carlo je svojevremeno predložio da sudija sudi kao i prije i da se onda pregleda video bez linija i ostalih tehničkih sranja pa ako je ofsajd vidljiv golim okom svira se a ako nije ostaje sudijina odluka i to je to. (nešto jako slično rade ameri u NFLu već preko 20 godina) mislim da je odmah jal klopp jal guardiola (ne znam tačno više koji od njih dvojice) odgovorio da to itekako ima smisla ..... ali ne, kretenčine guraju svoje milimetre, senzore i ostala sranja.

VAR uništava toliko toga u fudbalu što smo svi voljeli, ne jer je neporeban nego jer se totalno pogrešno primjenjuje
omar little

#287 Re: 1/8 finala Njemačka Danska

Post by omar little »

ja tek jucer saznah da je lopta cipovana.
Locked