1/8 finala Njemačka Danska
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Logovan
#251 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Lopovluk, kriminal, pare se uzele, a to što je vodopad to ništa.
-
RJ57
#252 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
VAR treba pod hitno ukinuti, kad već nisu u stanju da ga pametno definišu i koriste. ovo što rade ne ide na štetu nijednog tima posebno već isključivo na štetu fudbala!
- Edin H.
#253 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Ne treba ukinuti, ali trebaju ljudi koji donose regulative i odluke imati i dozu fleksibilnosti i logike, čuj ukinuti “proximity” pravilo tako da je svaka napucana lopta bez obzira na udaljenost penal.
- JohnnyS
#254 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Kad nije bilo VARa, onda su se vadile satelitske snimke, računale kutne sekunde, azimuti i kotangensi da se dokaže da je nekom nokat bio u ofsajdu. Onda je bilo kuku kuku kuku, krađa, lopovluk, napadaču je repić bio pola milimetra ispred obrambenog, trebao je biti ofsajd, krađa, pičke materine.
U međuvremenu je uvedena tehnologija koja to omogućuje, sad isti oni koji su srali da suci uništavaju igru, e sad VAR nije u duhu nogometa, to bi svirao samo netko tko nije igrao nogomet bla bla bla.
Nikako narodu ugoditi.
A slažem se da je problem kad se puno ljudima prepusti zato je jedino pravilno da svaka ruka u 16 bude penal, pa nekad dobiješ nekad izgubiš. A ne ko sad, mislio je, nije mislio, prirodna je pozicija, neprirodna, vade se satelitske snimke, računaju kutne sekunde, azimuti i kotangensi da se dokaže da je ruka đe (ne) treba
U međuvremenu je uvedena tehnologija koja to omogućuje, sad isti oni koji su srali da suci uništavaju igru, e sad VAR nije u duhu nogometa, to bi svirao samo netko tko nije igrao nogomet bla bla bla.
Nikako narodu ugoditi.
A slažem se da je problem kad se puno ljudima prepusti zato je jedino pravilno da svaka ruka u 16 bude penal, pa nekad dobiješ nekad izgubiš. A ne ko sad, mislio je, nije mislio, prirodna je pozicija, neprirodna, vade se satelitske snimke, računaju kutne sekunde, azimuti i kotangensi da se dokaže da je ruka đe (ne) treba
-
Dugarry
#255 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
To je tacno. Po pravilima koje imamo, ono je bio cisti penal.Osmi Socrates wrote: ↑30/06/2024 12:21Nebitno je ko se slaže sa mnom. Jedino je bitno da se (trenutna) pravila slažu sa mnom. Kad promjene pravila, onda se može pričati ko se sa kim slaže oko ovoga.Dugarry wrote: ↑30/06/2024 10:45Svako ko je igrao fudbal se ne slaze s stobomOsmi Socrates wrote: ↑29/06/2024 23:10
Na treningu vježbaš postavljanje, pa i gdje sa rukama. Tottenham je finale Lige Prvaka izgubio na sličan način u prvih trideset sekundi utakmice, mada je lopta Sissokoa prvo pogodila u grudi.
Sve po pravilima, ruka mu je tijelo učinila širim, većim, whatever. Nesreća je njegova da ga je lopta pogodila u ruku, ali to su pravila.
- avetinja
#256 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Jedino što bih imao protiv VAR-a su situacije kod milimetarskog ofsajda gdje je upitno jesu li sudije dosljedne i mogu li situaciju naštimati tako da nekoliko stotinjki odluči da je ofsajd iako nije i obrnuto, ali u svakom slučaju je VAR bolje rješenje od toga da padaju golovi iz ofsajda od pola metra. VAR se više može iskoristiti u dobre, nego u loše svrhe, tako da neka ga tu gdje jeste.
- Edin H.
#257 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Pravilo je da se gleda momenat kada se lopta odvoji od noge.avetinja wrote: ↑30/06/2024 12:55 Jedino što bih imao protiv VAR-a su situacije kod milimetarskog ofsajda gdje je upitno jesu li sudije dosljedne i mogu li situaciju naštimati tako da nekoliko stotinjki odluči da je ofsajd iako nije i obrnuto, ali u svakom slučaju je VAR bolje rješenje od toga da padaju golovi iz ofsajda od pola metra. VAR se više može iskoristiti u dobre, nego u loše svrhe, tako da neka ga tu gdje jeste.
Da li je tehnologija zaista toliko savršena da mogu taj momenat uhvatiti u stotinki sekunde ili se ipak radi o procijeni osoba u VAR sobi
- avetinja
#258 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Tehnologija nije 100% precizna i čini mi se da sudije u nekim situacijama moraju dati svoju procjenu. Iz ovog intervjua se vidi da i sudije jednim dijelom odlučuju.Edin H. wrote: ↑30/06/2024 13:15Pravilo je da se gleda momenat kada se lopta odvoji od noge.avetinja wrote: ↑30/06/2024 12:55 Jedino što bih imao protiv VAR-a su situacije kod milimetarskog ofsajda gdje je upitno jesu li sudije dosljedne i mogu li situaciju naštimati tako da nekoliko stotinjki odluči da je ofsajd iako nije i obrnuto, ali u svakom slučaju je VAR bolje rješenje od toga da padaju golovi iz ofsajda od pola metra. VAR se više može iskoristiti u dobre, nego u loše svrhe, tako da neka ga tu gdje jeste.
Da li je tehnologija zaista toliko savršena da mogu taj momenat uhvatiti u stotinki sekunde ili se ipak radi o procijeni osoba u VAR sobi![]()
https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet ... a-15270091
VAR ne može intervenirati u dvojbenim situacijama, samo u čistima. Nema kod VAR-a "možda je", "sumnjivo je", glavnom sucu može kazati da je pogriješio jedino ako je sto posto siguran. Minimalne intervencije s maksimalnim benefitom naš je slogan. Inače bolje da šuti jer samo radi štetu.
Dok smo bili u sobi, čuli smo da VAR i glavni sudac na terenu stalnu komuniciraju, Valeri je tako Mauriziju Marianiju govorio "dobra odluka", "bio je prekršaj" i slično, potvrđujući njegove procjene. Ujedno, glavni sudac ima pravo sam od VAR-a tražiti da mu provjeri situaciju ako nije siguran, međutim, ako iz VAR-a žele promijeniti odluku suca na terenu, tada oni moraju biti sto posto uvjereni. Rečeno nam je kako nizozemski suci najviše razgovaraju tijekom utakmice, ostali ipak manje...
Sada se postavlja pitanje kako mogu biti sigurni kada pola centimetra odlučuje, a tehnologija nije 100% precizna.
- dječak sa šibicama
#259 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
VAR je i uveden zbog milimetarskog offsidea, sta bi sad trebali oprastati tih 5 cm offsidea jer eto sta je to 5 cm daj nema veze.
Hoce li se zanemarivati samo 5 cm ili ce i 6, gdje je granica pravog oPsajda, 10 cm, 50?
Hoce li se zanemarivati samo 5 cm ili ce i 6, gdje je granica pravog oPsajda, 10 cm, 50?
- SmokingMan
#260 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Ima da se dotegne u pikometar ako to treba. 
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#261 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Ja samo znam da su svi Nijemci protivnici VAR-a sinoć utihnuli.
Tako će biti i drugdje dok njima jednom dobro pogoduje taj novi sistem.
A neki svakako uvijek seru, sve dok oni sami ne stoje kao sudija na terenu (crkli bi nakon 10 minuta od trčanja, ali eto).
Tako će biti i drugdje dok njima jednom dobro pogoduje taj novi sistem.
A neki svakako uvijek seru, sve dok oni sami ne stoje kao sudija na terenu (crkli bi nakon 10 minuta od trčanja, ali eto).
- Edin H.
#262 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Prije bilo pravilo da se prednost i razumna sumnja daje u korist napadača.dječak sa šibicama wrote: ↑30/06/2024 13:29 VAR je i uveden zbog milimetarskog offsidea, sta bi sad trebali oprastati tih 5 cm offsidea jer eto sta je to 5 cm daj nema veze.
VAR je to upropastio, bez garancije da su ove milimetarske odluke ispravne, kao što rekoh momenat kada se lopta odvojila od noge. Stoga određena tolerancija bi morala postojati.
-
Osmi Socrates
#263 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Tehnologija je svakako preciznija nego ljudsko oko. Ali, nema te tehnologije (barem zasad) koja će sa 100% točnošću procijeniti kada se lopta odvaja od noge dodavača.
Ono što odgovorni trebaju uraditi je modernizirati ofsajd pravila, jer ovo danas mjerenje milimetara nije počesto u duhu sa onim zašto je ofsajd pravilo uvedeno u fudbal. Jedno je mjeriti milimetre blizu polovine terena, a drugo je mjeriti milimetre kada se desi situacija u šesnaestercu nakon kornera ili slobodnog udarca. Amerikanci su nedavno dali gol Panami, gdje je napadač na slobodan udarac naletio glavom, golman odbranio, odbila se od stative do američkog igrača, ovaj dodao, i pao gol.
Ovaj što je dodao je bio u ofsajdu kad je ovaj glavom uputio šut. Takvi ofsajdi bi se trebali ukinuti potpuno. Čista napadačka situacija i nikakvu nefer prednost dodavač nije stekao nad odbrambenim igračima.
Ono što odgovorni trebaju uraditi je modernizirati ofsajd pravila, jer ovo danas mjerenje milimetara nije počesto u duhu sa onim zašto je ofsajd pravilo uvedeno u fudbal. Jedno je mjeriti milimetre blizu polovine terena, a drugo je mjeriti milimetre kada se desi situacija u šesnaestercu nakon kornera ili slobodnog udarca. Amerikanci su nedavno dali gol Panami, gdje je napadač na slobodan udarac naletio glavom, golman odbranio, odbila se od stative do američkog igrača, ovaj dodao, i pao gol.
Ovaj što je dodao je bio u ofsajdu kad je ovaj glavom uputio šut. Takvi ofsajdi bi se trebali ukinuti potpuno. Čista napadačka situacija i nikakvu nefer prednost dodavač nije stekao nad odbrambenim igračima.
- zecko_kupuz
#264 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Živo me interesuje, da je nekim slučajem bila obrnuta situacija, da li bi se i dalje ovoliko pjenilo na usta za var i sudije.
Meni bi krivo što Danci nisu pružili jači otpor, ali da su zaslužili 1/4 finale, pa i nisu.
Veliki peh, pogotovo za lafčinu Andersena, ali ne vidim očigledne sudačke greške ili navlačenje, samo je Oliver bespotrebno sjeckao igru u pojedinim momentima.
Meni bi krivo što Danci nisu pružili jači otpor, ali da su zaslužili 1/4 finale, pa i nisu.
Veliki peh, pogotovo za lafčinu Andersena, ali ne vidim očigledne sudačke greške ili navlačenje, samo je Oliver bespotrebno sjeckao igru u pojedinim momentima.
-
Osmi Socrates
#265 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Zaslužili bi četvrtfinale da su prošli u četvrtfinale. As simple as that. Imali su oni odličnih šansi kod 0:0.
Eriksenovo primanje lopte u jednoj situaciji, k'o Bergkamp. Imao je veliku priliku da tu utakmicu preokrene. Hojlund otima loptu u šesnaestercu i uputi onaj mrljavi šut. Delaney (?) sam na Neuera istrčava. Itd.
Eriksenovo primanje lopte u jednoj situaciji, k'o Bergkamp. Imao je veliku priliku da tu utakmicu preokrene. Hojlund otima loptu u šesnaestercu i uputi onaj mrljavi šut. Delaney (?) sam na Neuera istrčava. Itd.
- Edin H.
#266 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Vjerovatno ne da je obrnuta situacija jer većina navija protiv velikih i favorita.zecko_kupuz wrote: ↑30/06/2024 14:13 Živo me interesuje, da je nekim slučajem bila obrnuta situacija, da li bi se i dalje ovoliko pjenilo na usta za var i sudije.
- avetinja
#267 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
VAR je generalno dobra stvar, ali, budući da tehnologija nije savršena i da postoje određena odstupanja, a vjerovatno se zna koliko ona iznose, onda se odstupanja trebaju uzeti u obzir u situacijama koje su podudarne sa njima. Tako bi se radilo u svrhu najvećeg dobra, nevezano za situaciju sinoć.
- zecko_kupuz
#268 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Pa i ja često navijam kontra domaćina ili favorita. Možda sam sadista u duši, jer sam uživao u patnji Brazilaca protiv Njemačke ili Engleza protiv Italije
Kako god, Njemačka nije ubjedljiva, djeluju ranjivo, samo se čeka pravi protivnik.
-
omar little
#269 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
ma, da naprave tehnologiju da sve zivo moze upratiti, cipovan teren, igraci, lopta, zrak, sve, onda bi poceo smetati zakon fizike i da sto ovako i da sto onako. mora se zaliti na nesto.
meni je imbecilno ovo milimetarsko gledanje, nije u duhu pravila, nema tu nikakve prednosti ostvarene, ali ne znam kako bi to mogli smisleno razgraniciti i rijesiti.
meni je imbecilno ovo milimetarsko gledanje, nije u duhu pravila, nema tu nikakve prednosti ostvarene, ali ne znam kako bi to mogli smisleno razgraniciti i rijesiti.
- JohnnyS
#270 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Pa ne možeš, da se uvede da je dozvoljeno 10 centimetara, ljudi bi pizdili kad bi aparat svirao ofsajd na 10,1 centimetar.
Ovako ima čista, objektivna i izmjerljiva točka kad je ofsajd i gotovo.
Zamislimo da u Formuli 1 netko pizdi jer je zaostao za nekim 0,001 sekund pa da je osvojio lošiju poziciju zbog toga. Nemoguće. Tehnologija je došla, priviknite se na nju, bit će vam lakše
Zamislimo da u Formuli 1 netko pizdi jer je zaostao za nekim 0,001 sekund pa da je osvojio lošiju poziciju zbog toga. Nemoguće. Tehnologija je došla, priviknite se na nju, bit će vam lakše
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#271 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Ne znam sta treba
Ali znam da ovako ne treba
Ali znam da ovako ne treba
- JohnnyS
#272 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Ja samo znam da je bila priča kad se uveo VAR da Real više nikad neće osvojiti LP, a u eri VARa najviše titula LP ima - Real Madrid 
- Edin H.
#273 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Kompenzirao bi za nesavršenost sistema, tj. momenat odvajanja lopte.JohnnyS wrote: ↑30/06/2024 16:52 Pa ne možeš, da se uvede da je dozvoljeno 10 centimetara, ljudi bi pizdili kad bi aparat svirao ofsajd na 10,1 centimetar.
Po meni više je fer 10.01 cm nego 00.01cm,, a da bi neko uvijek bio nezadovoljan, to si u pravu.
-
Dugarry
#274 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Mislim da nisi razumio problem.JohnnyS wrote: ↑30/06/2024 16:52 Pa ne možeš, da se uvede da je dozvoljeno 10 centimetara, ljudi bi pizdili kad bi aparat svirao ofsajd na 10,1 centimetar.
Ako je 0.1cm ofsajd, onda je ofsajd.
Danci se bune jer misle da mozda nije ofsajd, i da je covjek koji kontorlise VAR odlucio da bude ovako, jer je tesko precizirati kad je lopta dodana. Kada je lopta nije imala dodir sa nogom....Znaci, kada su ovakve situacije da su igraci skoro pa na liniji jedan sa drugim, tesko je ili ne moguce biti siguran da li je ofsajd ili ne. Danci misle da u takvim situacijama ne mozes pitati VAR jer i VAR ce biti neka procjena sudije, a nikakva cinjenica.
- JohnnyS
#275 Re: 1/8 finala Njemačka Danska
Ja koliko vidim na forumu, a i Twitteru, najviše se ljudi ljute jer je milimetar ofsajda. Ja sam stava da je bolje ovo nego prije. Savršeno nije, ali sudačkih grešaka je puno manje. I bit će ih još manje u budućnosti kako tehnologija bude napredovala. Jedino će ostati natezanje s faulima i rukama jer tu nema mašine, tu je sudačko uvjerenjeDugarry wrote: ↑30/06/2024 17:00Mislim da nisi razumio problem.JohnnyS wrote: ↑30/06/2024 16:52 Pa ne možeš, da se uvede da je dozvoljeno 10 centimetara, ljudi bi pizdili kad bi aparat svirao ofsajd na 10,1 centimetar.
Ako je 0.1cm ofsajd, onda je ofsajd.
Danci se bune jer misle da mozda nije ofsajd, i da je covjek koji kontorlise VAR odlucio da bude ovako, jer je tesko precizirati kad je lopta dodana. Kada je lopta nije imala dodir sa nogom....Znaci, kada su ovakve situacije da su igraci skoro pa na liniji jedan sa drugim, tesko je ili ne moguce biti siguran da li je ofsajd ili ne. Danci misle da u takvim situacijama ne mozes pitati VAR jer i VAR ce biti neka procjena sudije, a nikakva cinjenica.