U zadatku se obojica nalaze na raskrsnici i zadatak sluzi da se nauci ko ima prednost. U dosta situacija sam znao proci prije onoga ko ima prednost jer sam brzo krenuo a ovaj drugi spavao, ali to ne znaci da ja imam prednost i kad bi doslo do udesa ja bih bio kriv. Prednost ima onaj koji ide pravo jer su na istoj cesti i znakovi se ne odnose na njih.Dzontra_Volta wrote: ↑27/06/2022 14:12U ovoj situaciji se on nalazi na ulici sa prvnstvom prolaza. Odakle je došao, nije bitno.
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#8026 Re: ZOBS
- Dozer
#8027 Re: ZOBS
Auuuu.... tek sad vidim BIJELI trokut...a jesu ga nacrtali u pm....oXavier wrote: ↑27/06/2022 12:45Naravno da se primjenjuje pravilo desne strane na nesignaliziranim raskrsnicama, ali ove sve tri raskrsnice imaju po dva znaka, tako da su obilježeni odgovori itekako tačni.Dozer wrote: ↑27/06/2022 12:19
Ove testove je pravio neki seljo koji je vozacki polagao iza rata negdje u nekoj selendri,a onda postao "expert".
U sva 3 slucaja je u potpunosti zanemareno pravilo desne strane, a koje vazi u cijelom svijetu (onom dijelu gdje se vozi desnom stranom kao kod nas), i koje je jedino relevantno u slucajevima rasksrsnica bez znakova.
Ako su ovo pravila po kojima se danas polaze, onda zaista nije cudno sto imamo ovoliko udesa....
Ovdje nijedan odgovor oznacen kao tacan u stvari nije tacan.
Onaj na znaku Stop uvijek mora propustiti sva dtuga vozila u rasksrsnici a svi ostali se moraju voditi pravilom desne strane jer nemaju ispred sebe nikakav znak.
Jednostavno da jednostavnije ne moze.
OK, fakat ga nisam vidio. Izvinjavam se.
Da, s obzirom na upozorenje da se ulazi na cestu s pravom prvenstva, i taj mora cekati, a zadnji uvijek ide onaj na Stopu.
-
Dzontra_Volta
#8028 Re: ZOBS
U ovom slučaju nisi "brzo krenuo" nego se nisi ni zaustavljao, jer si uvidio da nema nikoga na cesti s prvenstvom i nastavljaš voziti. Pa ta nećeš stajati na po' raskrsnice dok se ovaj ispred stopa odluči bi li krenuo ili ne bi. Poprilično opasna situacija, jer neće cesta sa prvenstvom prolaza biti vječno prazna.Ateista wrote: ↑27/06/2022 14:19U zadatku se obojica nalaze na raskrsnici i zadatak sluzi da se nauci ko ima prednost. U dosta situacija sam znao proci prije onoga ko ima prednost jer sam brzo krenuo a ovaj drugi spavao, ali to ne znaci da ja imam prednost i kad bi doslo do udesa ja bih bio kriv. Prednost ima onaj koji ide pravo jer su na istoj cesti i znakovi se ne odnose na njih.Dzontra_Volta wrote: ↑27/06/2022 14:12
U ovoj situaciji se on nalazi na ulici sa prvnstvom prolaza. Odakle je došao, nije bitno.
- Ateista
#8029 Re: ZOBS
Da, u stvarnosti se moze iskoristiti ta situacija sto ovaj mora stati pa proci, ali opet treba imati u vidu da ovaj moze stati i brzo krenuti i da postoji rizik, te sve vrijeme treba biti svjestan da ovaj kojem je stop ima prednost i ako dodje do udesa ovaj bi bio kriv sto je skretao.Dzontra_Volta wrote: ↑27/06/2022 14:35U ovom slučaju nisi "brzo krenuo" nego se nisi ni zaustavljao, jer si uvidio da nema nikoga na cesti s prvenstvom i nastavljaš voziti. Pa ta nećeš stajati na po' raskrsnice dok se ovaj ispred stopa odluči bi li krenuo ili ne bi. Poprilično opasna situacija, jer neće cesta sa prvenstvom prolaza biti vječno prazna.Ateista wrote: ↑27/06/2022 14:19
U zadatku se obojica nalaze na raskrsnici i zadatak sluzi da se nauci ko ima prednost. U dosta situacija sam znao proci prije onoga ko ima prednost jer sam brzo krenuo a ovaj drugi spavao, ali to ne znaci da ja imam prednost i kad bi doslo do udesa ja bih bio kriv. Prednost ima onaj koji ide pravo jer su na istoj cesti i znakovi se ne odnose na njih.
- Ateista
#8030 Re: ZOBS
Ne ide zadnji onaj kojem je stop, jer trokut i stop imaju istu tezinu i odnose se iskljucivo na ulicu koju presijecaju. Za vozila koja su na istom pravcu i jedno skrece vazi pravilo nemijenjanja pravca, a u datom zadatku onaj sto mu je stop ne mijenja pravac i samim tim ima prednost u odnosu na onoga koji skrece.
- nivla
#8031 Re: ZOBS
u testovima koji se polazu unazad vise od 10g stoji da crveni ima prednost
na slici obojica STOJE, nije bijeli usao u raskrsnicu, i on je duzan da se zaustavi ako ima vozila na putu kojim se on krece(bijeli), trokut znaci da stanes ako ima vozila
crveni gleda svoj znak i gleda ima li koga sa njegove desne i lijeve strane
bijeli gleda svoj znak i posmatra ima li mu koga sa njegove desne i lijeve strane, skrece ulijevo pa mu s njegove desne strane dolazi crveno vozilo koje je duzan propustiti
znam da sam pitao predavaca u autoskoli jer su i tad bili ovi isti testovi, zasto crveni ima prednost i obrazlozeno je da je ima, i da to znaci samo da je duzan da se zaustavi, a onda ako nema prepreke tj nema vozila na putu s kojim se ukrsta moze proci, njegov se put ne ukrsta sa putom odakle mu dolazi bijeli
eh sad mozda su me pogresno ucili, ali ja se drzim tog pravila, ipak 3 raskrsnice na testovima objasnjavaju potpuno identicnu stvar, ako je jedna bila pogresna nisu sve tri evo i link na zvanicnu listu pitanja za raskrsnice https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba ... vljeno.pdf
i da u autoskoli te ne uci instruktor raskrsnice, nego ovlasteni inzenjer saobracaja, i nije jedan nego ih je desetine samo u KS, potpuno isti testovi su na podrucju cijele bih
na slici obojica STOJE, nije bijeli usao u raskrsnicu, i on je duzan da se zaustavi ako ima vozila na putu kojim se on krece(bijeli), trokut znaci da stanes ako ima vozila
bijeli gleda svoj znak i posmatra ima li mu koga sa njegove desne i lijeve strane, skrece ulijevo pa mu s njegove desne strane dolazi crveno vozilo koje je duzan propustiti
znam da sam pitao predavaca u autoskoli jer su i tad bili ovi isti testovi, zasto crveni ima prednost i obrazlozeno je da je ima, i da to znaci samo da je duzan da se zaustavi, a onda ako nema prepreke tj nema vozila na putu s kojim se ukrsta moze proci, njegov se put ne ukrsta sa putom odakle mu dolazi bijeli
eh sad mozda su me pogresno ucili, ali ja se drzim tog pravila, ipak 3 raskrsnice na testovima objasnjavaju potpuno identicnu stvar, ako je jedna bila pogresna nisu sve tri evo i link na zvanicnu listu pitanja za raskrsnice https://mo.ks.gov.ba/sites/mo.ks.gov.ba ... vljeno.pdf
i da u autoskoli te ne uci instruktor raskrsnice, nego ovlasteni inzenjer saobracaja, i nije jedan nego ih je desetine samo u KS, potpuno isti testovi su na podrucju cijele bih
- emotivac
#8032 Re: ZOBS
Ma da, to i ja kažem, hajte na ponovno polaganje svi koji misle da bijelo auto treba proći prije crvenog
Ništa loše, čisto da malo obnovite gradivo jer ste izgleda "zatajili" sa znanjem

-
tindbe
#8033 Re: ZOBS
Sreća pojedinci sa teme ne voze ulicom gdje i ja, sa ovom "komplikovanom" situacijom.
Stalno bi se s vama neki udesi dešavali kad bi s trokutom mislili da uvijek imate prednost nad STOP-om.
Dobro je pa lokalci znaju pravila.
Stalno bi se s vama neki udesi dešavali kad bi s trokutom mislili da uvijek imate prednost nad STOP-om.
Dobro je pa lokalci znaju pravila.
- Ateista
#8034 Re: ZOBS
nivla wrote: ↑27/06/2022 15:01 u testovima koji se polazu unazad vise od 10g stoji da crveni ima prednost
Samo jedna ispravka, i da je ovaj usao u raskrsnicu opet nema prednost, gdje god su situacije da skreces ili nailazis na put sa prvenstvom prolaza, treba dobro obratiti paznju da se neko ne zeti od ovih sto imaju prednost, i ako si vec usao u raskrsnicu a neko ko ima prednost te pukupi opet bi ti bio kriv.
- nivla
#8035 Re: ZOBS
vjestak iz hrvatske nije dobro objasnio i zbog toga dolazi do cijele zabune, nazalost i oni su ljudi i oni grijese, kako su dosli do toga da budu vjestaci ne znamo
zato i imamo situacije da presude da je obostrana krivica kad te onaj sto te poceo preticati u trenutku kad si dao znak da skreces lijevo udari, ne zato sto je ovaj sto je skretao nesto pogrijesio nego zato sto su vjestaci nestrucni
zato i imamo situacije da presude da je obostrana krivica kad te onaj sto te poceo preticati u trenutku kad si dao znak da skreces lijevo udari, ne zato sto je ovaj sto je skretao nesto pogrijesio nego zato sto su vjestaci nestrucni
-
nemezis
#8036 Re: ZOBS
Ne, nije. Zamisli da je crveni čekao i odlučio da krene, u tom momentu dolazi bijeli. Znaci, crveni je odradio svoje obavezno cekanje i treba krenuti, već je ubacio u prvu, pusta kvacilo. Sta tada? Primijeni svoje argumente na tu situaciju i vidjećeš da nema smisla gledati tako kako ti gledaš.
-
nemezis
#8037 Re: ZOBS
Primijeni taj argument na dva trokuta. Bijeli bi samo trebao da bude brzi i da se nadje na "cesti koja ima prednost" i crveni ga mora pustiti? Ne ide to tako. Gleda se trenutna situacija, oba su tamo gdje jesu i oba čitaju Zakon. Zakon kaže bijeli mora propustiti crvenog. Zakon nigdje ne kaze da crveni mora propustiti bijelog.Dzontra_Volta wrote: ↑27/06/2022 14:12U ovoj situaciji se on nalazi na ulici sa prvnstvom prolaza. Odakle je došao, nije bitno.
-
nemezis
#8038 Re: ZOBS
Ne ide zadnji onaj na stopu. Odakle ti to?
- Dozer
#8039 Re: ZOBS
Drugim rijecima, taj znak STOP u primjeru postoji 'nako.... Svrha mu je besmislena.nivla wrote: ↑27/06/2022 15:01 u testovima koji se polazu unazad vise od 10g stoji da crveni ima prednost
- Dozer
#8040 Re: ZOBS
Koliko se sjecam, u testovima koje sam ja polagao, a to je bilo prije 31 godinu, znak STOP je znacio obavezno zaustavljanje i propustanje svih vozila u raskrsnici.Ateista wrote: ↑27/06/2022 14:55Ne ide zadnji onaj kojem je stop, jer trokut i stop imaju istu tezinu i odnose se iskljucivo na ulicu koju presijecaju. Za vozila koja su na istom pravcu i jedno skrece vazi pravilo nemijenjanja pravca, a u datom zadatku onaj sto mu je stop ne mijenja pravac i samim tim ima prednost u odnosu na onoga koji skrece.
Doduse, u to vrijeme su se za zaustavljanje u traci koristila 4 zmigavca, danas cujem da djecu uce da je dovoljno dati samo desni, i austaviti se u traci...
Takodjer, danas uopste kandidate ne uce da krenu pod rucnom na uzbrddici, nema bocnog parkiranja, itd. (sve ovo znam iz licnog primjera vlastite djece).
- vjeshalica
#8041 Re: ZOBS
Stop je uvijek bio kako tumace zaustavljanje 5 sekundi pa onda kretanje nakon sto propustis sve oko sebe sa prvenstvom prolaza.
-
nemezis
#8042 Re: ZOBS
Nema 5 sekundi nigdje. Zaustaviti se znači da auto stane i to je to.vjeshalica wrote: ↑27/06/2022 16:50 Stop je uvijek bio kako tumace zaustavljanje 5 sekundi pa onda kretanje nakon sto propustis sve oko sebe sa prvenstvom prolaza.
- vjeshalica
#8043 Re: ZOBS
Rekla sam kako tumace ,otidji u bilo koju autoskolu nek istumace postupanje po stopu.nemezis wrote: ↑27/06/2022 17:12Nema 5 sekundi nigdje. Zaustaviti se znači da auto stane i to je to.vjeshalica wrote: ↑27/06/2022 16:50 Stop je uvijek bio kako tumace zaustavljanje 5 sekundi pa onda kretanje nakon sto propustis sve oko sebe sa prvenstvom prolaza.
-
nemezis
#8044 Re: ZOBS
Ne sjećaš se dobro. Imam ZOBS iz Jugoslavije i isto je kao i sada. Propuštanje svoh vozila "na putu na koji.nailazi". Pa zamisli samo da dva vozača imaju stop, ne bi nikada prošli kada bi morali propustiti "sva vozila u raskrsnici".Dozer wrote: ↑27/06/2022 16:46Koliko se sjecam, u testovima koje sam ja polagao, a to je bilo prije 31 godinu, znak STOP je znacio obavezno zaustavljanje i propustanje svih vozila u raskrsnici.Ateista wrote: ↑27/06/2022 14:55
Ne ide zadnji onaj kojem je stop, jer trokut i stop imaju istu tezinu i odnose se iskljucivo na ulicu koju presijecaju. Za vozila koja su na istom pravcu i jedno skrece vazi pravilo nemijenjanja pravca, a u datom zadatku onaj sto mu je stop ne mijenja pravac i samim tim ima prednost u odnosu na onoga koji skrece.
Doduse, u to vrijeme su se za zaustavljanje u traci koristila 4 zmigavca, danas cujem da djecu uce da je dovoljno dati samo desni, i austaviti se u traci...
Takodjer, danas uopste kandidate ne uce da krenu pod rucnom na uzbrddici, nema bocnog parkiranja, itd. (sve ovo znam iz licnog primjera vlastite djece).
-
nemezis
#8045 Re: ZOBS
Nemaju oni sta tumačiti nesto sto pise jasno u Zakonu. Onog momenta kada se auto prestane kretati, ti si se zaustavio i ispunio zakonsku obavezu. Ako nema vozila na putu, krećeš odmah. Pa pokušaj negdje stati i mjeriti 5 sekundi.vjeshalica wrote: ↑27/06/2022 17:14Rekla sam kako tumace ,otidji u bilo koju autoskolu nek istumace postupanje po stopu.
-
nemezis
#8046 Re: ZOBS
Pa svrha mu je da se vozilo zaustavi. Čim se zaustavi, može nastaviti dalje u skladu sa propisima. Stop je jednostavno "trokut sa obaveznim zaustavljanjem".Dozer wrote: ↑27/06/2022 16:44Drugim rijecima, taj znak STOP u primjeru postoji 'nako.... Svrha mu je besmislena.nivla wrote: ↑27/06/2022 15:01 u testovima koji se polazu unazad vise od 10g stoji da crveni ima prednost
- vjeshalica
#8047 Re: ZOBS
To probaj uraditi na polaganju vozackog pa ces ispusiti. Iako mi svi to radimo, a ja kad izlazim sa svog parkinga imam znak Stop ako nema nista, prolazim, ne stojim. Da koga sasijem na ulici bila bi kriva.nemezis wrote: ↑27/06/2022 17:20Nemaju oni sta tumačiti nesto sto pise jasno u Zakonu. Onog momenta kada se auto prestane kretati, ti si se zaustavio i ispunio zakonsku obavezu. Ako nema vozila na putu, krećeš odmah. Pa pokušaj negdje stati i mjeriti 5 sekundi.vjeshalica wrote: ↑27/06/2022 17:14
Rekla sam kako tumace ,otidji u bilo koju autoskolu nek istumace postupanje po stopu.
- Ateista
#8048 Re: ZOBS
Za to nisam siguran da nije bilo izmjena, prema sadasnjem se odnosi samo na ulicu sa kojom se ukrsta tvoja ulica.Dozer wrote: ↑27/06/2022 16:46Koliko se sjecam, u testovima koje sam ja polagao, a to je bilo prije 31 godinu, znak STOP je znacio obavezno zaustavljanje i propustanje svih vozila u raskrsnici.Ateista wrote: ↑27/06/2022 14:55
Da, cuo sam da tako neke stvari izbacuju iz obuke...
- Ateista
#8049 Re: ZOBS
Tako je, u stvarnosti se ulgavnom stop stavlja na nepregledne raskrsnice.
U konkretnom zadatku sluzi vjerovatno zato da se nauci da su trokut i stop istog ranga.
- nivla
#8050 Re: ZOBS
nije 5 sekundi nego jasno i glasno samo zaustavljanje, ne usporavanje kako to rade danas vec zaustavljanje, i mozes ako se uvjeris da je situacija cista odmah krenutivjeshalica wrote: ↑27/06/2022 16:50 Stop je uvijek bio kako tumace zaustavljanje 5 sekundi pa onda kretanje nakon sto propustis sve oko sebe sa prvenstvom prolaza.
ja sam komisiji na polaganju po zaustavljanju naglasio da nema nikog i da mogu odmah krenuti, auto je bilo u stanju mirovanja na kocnici
nisi upravu kako god, mozda ti zvuci logicno da bijeli ima prednost, ali prednost ima crveni, pogresno mislis treba znati prihvatiti i da nisi upravu
neko napisa kad bi isao kamionom, tad ne jebem pravila nego pustim budalu jer tu u praksi vrijedi zakon jaceg, sta mrtav mogu dokazati i sta mi znaci sto sam imao prednost