ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kakotakonikako

#10876 Re: ZOBS

Post by kakotakonikako »

drug_profi wrote: 03/03/2025 12:02 Pa striktno tumačenje člana 49. tačke 4 upravo to kaže.
Ali se zakon ne gleda član po član.
Moj komentar je reakcija na tvrdnju da je po srijedi nepropisno prestrojavanje.
Pa onda treba taj clan i tu tacku usaglasiti sa KT, jer mozes cekati do sabaha da se ukljucis - kad se cijeli KT isprazni. ( Mada tumacenja ovlastenih lica o KT ne govore tako ).
Nevezano za KT - Zakon se gleda clan po clan ( jer je svaki vazan ) i ako su clanovi u koliziji - treba ih usaglasiti.
drug_profi

#10877 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Kako se gleda član po član ako u nekom drugom članu može biti naveden dodatni propis?
Koji nije u koliziji nego dodatno obrađuje neku situaciju.
kakotakonikako

#10878 Re: ZOBS

Post by kakotakonikako »

drug_profi wrote: 03/03/2025 12:16 Kako se gleda član po član ako u nekom drugom članu može biti naveden dodatni propis?
Koji nije u koliziji nego dodatno obrađuje neku situaciju.
Pa upravo tako - clan po clan i ako u ostalim clanovima nema dodatnog propisa ( dodatnog pojasnjenja ) onda se striktno primjenjuje taj clan. Ako ima dodatnih objasnjenja - propisa u drugim clanovima Zakona - onda se ta objasnjenja primjenjuje.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10879 Re: ZOBS

Post by mk ultra »

kakotakonikako wrote: 03/03/2025 12:08
drug_profi wrote: 03/03/2025 12:02 Pa striktno tumačenje člana 49. tačke 4 upravo to kaže.
Pa onda treba taj clan i tu tacku usaglasiti sa KT, jer mozes cekati do sabaha da se ukljucis - kad se cijeli KT isprazni. ( Mada tumacenja ovlastenih lica o KT ne govore tako ).
Nevezano za KT - Zakon se gleda clan po clan ( jer je svaki vazan ) i ako su clanovi u koliziji - treba ih usaglasiti.
ako pod ovlaštenim licem smatraš milicionera, onda mi je jasno zašto tako pišeš

probaj to isto uraditi bilo gdje, a ima situacija gdje se uključuješ bez semafora na 2 trake, ne mora biti KT

sve je to fino ubrzavanje saobraćaja, ali ne smiješ ući, ni u KT, ni u bilo koju drugu raskrsnicu gdje nemaš prednost, iako ima više traka.

i nije tačno da se čeka do sabaha, sačekam svaki put uredno, i uredno se uključim bez da se dovodim u situaciju da nekome siječem putanju a nisam smio biti tu na prvom mjestu.
Ateista

#10880 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Clan kaze da moras propustiti sva vozila koja se nalaze na putu sa prvenstvom prolaza (nebitno jeli KT ili neka druga cesta sa prvenstvom proaza), i teoretski bi morao da cekas dok god ima bilo kakvo vildjivo vozilo na toj cesti. U praksi, ako je vozilo dovoljno daleko i procijenis da ga svojim ukljucenjem neces ugroziti da rizikujes kontakt i da on nece morati kociti, na neki nacin si u sivoj zoni, svaki koliko toliko iskusan i siguran vozac ce iskoristiti rupu i nece cekati da nema nikog na cesti, pogotovo sto na nekim cestama to nikad nece docekati. U toj sivoj zoni, sigurno policija nece nekom napisati kaznu zato sto se ukljucio kad ima vozilo na cesti koje je daleko, ali moze kazniti ako procijeni da je vozac lose procijenio udaljenost i da ga je ukljucenjem ugrozio, ako je to vozilo moralo usporiti, pogotovo ako dodje do udesa kod ukljucenja. Dakle, taj clan je tu da se da do znanja da sva vozila imaju prednost, a sve drugo je stvar procjene i neka vrsta "rizika".

Isto se odnosi i na to kad neko ide drugom trakom, teoretski moras sacekati da i on prodje, ali u realnosti iskusan vozac to iskoristi da se ukljuci kad se uvjeri da taj ne namjerava da se prestroji, ali uvijek sa oprezom jer ako taj iznenada odluci da se prestroji i dodje do udesa tokom ukljucenja, makar i bez zmigavca, kriv je onaj ko se ukljucivao.
NediM17

#10881 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Ko ti je hakov'o profil? :lol:
Ateista

#10882 Re: ZOBS

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 03/03/2025 13:37 Ko ti je hakov'o profil? :lol:
:lol:
Nije niko, samo rijetka situacija da se slozimo oko necega. :D
Malisa11

#10883 Re: ZOBS

Post by Malisa11 »

Ateista wrote: 03/03/2025 13:36 teoretski bi morao da cekas dok god ima bilo kakvo vildjivo vozilo na toj cesti.
Vjerujem da ima negdje stavka AKO OMETAS. Neces cekati vozilo koje je na drugoj strani kruznog toka.

Ja cekam da prodje onaj ko je u unutrasnjoj cak i ako se ne prestrojava ako mi je dovoljno blizu da ga mogu u tome ometati. To cekanje nikada nije duze od 10tak sekundi, kada prodje dva-tri auta i ja se ukljucim, jer vecinom neko izlazi na izlaz ranije i imam prostora da se ukljucim gdje nikoga ne ometam
Ateista

#10884 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Malisa11 wrote: 03/03/2025 14:33
Ateista wrote: 03/03/2025 13:36 teoretski bi morao da cekas dok god ima bilo kakvo vildjivo vozilo na toj cesti.
Vjerujem da ima negdje stavka AKO OMETAS. Neces cekati vozilo koje je na drugoj strani kruznog toka.

Ja cekam da prodje onaj ko je u unutrasnjoj cak i ako se ne prestrojava ako mi je dovoljno blizu da ga mogu u tome ometati. To cekanje nikada nije duze od 10tak sekundi, kada prodje dva-tri auta i ja se ukljucim, jer vecinom neko izlazi na izlaz ranije i imam prostora da se ukljucim gdje nikoga ne ometam
Konkretno clan zakona koji se odnosi na prvenstvo prolaza odredjeno znakom, kaze samo da moras propustiti sva vozila, ne pise nista ako ometas. Nisam siguran da li ima negdje drugo to definisano, ali ne bih rekao da ima.
6. Prvenstvo prolaza
Članak 49.
(1) Na raskrižju ili u susretu s drugim vozilom vozač je dužan propustiti vozilo koje dolazi s
njegove desne strane, osim ako prometnim znakom na cesti nije drugačije određeno.
(2) Vozač vozila koje na raskrižju skreće ulijevo dužan je propustiti vozilo koje, dolazeći iz
suprotnog smjera, na raskrižju zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno, osim ako
postavljenim prometnim znakom nije drugačije određeno.
(3) Izuzetno od odredbi st. (1) i (2) ovoga članka, vozilo koje se kreće po tračnicama ima
prvenstvo prolaza na raskrižju ili u susretu s drugim vozilom, bez obzira na to s koje mu strane
ono nailazi, osim ako postavljenim prometnim znakom nije drugačije određeno.
(4) Vozač koji ulazi vozilom na cestu koja je prometnim znakom označena kao cesta s
prvenstvom prolaza, dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom.
(5) Vozač je dužan propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju ulazi i kad ta cesta nije
prometnim znakom označen kao cesta s prvenstvom prolaza ako vozilom ulazi sa zemljanu cestu
ili cestu sa makadamskim zastorom na cestu s kolnikom zastorom, ili ako na cestu ulazi s
površine na kojoj se ne odvija promet.
(6) Vozač koji pri skretanju vozila presijeca biciklističku stazu ili traku koja se pruža uzduž
kolnika kojim se kreće, dužan je propustiti bicikl i moped koji se kreće biciklističkom stazom ili
trakom u istom ili suprotnom smjeru.
Ja u praksi procjenjujem putanju drugih vozila, ako vidim da ce se neko prestrojiti sacekacu, ako procijenim da nece krenucu, ali uvijek spreman da reagujem i stanem, jer sam svjestan da ako on odluci da se prestroji bez zmigavca da mu ja oduzimam prednost i da bih bio kriv. Isto tako brzo reagujem i brzo krecem, pa se znam ukljuciti ipred nekog i kad nema puno prostora a da onaj koji ide nema potrebe ni da uspori. Vecina svakako pegla i tu brzinu sa svojom masinom postignem jako brzo. :D

Nego, zanimljiva mi je jedna stvar, stavke 1, 2, 3 i 6 clana 49. govore o vozilu ili biciklu u jednini, dok stavke 4 i 5 istog clana govore u mnozini da se moraju propustiti sva vozila. Ne znam zasto je tako definisano, ispade ao da u slucajevima iz stavki 1, 2 3 i 6 trebas porpustiti samo jedno vozilo a u 4 i 5 sva vozila, sto nema smisla, uvijek treba propustiti sva vozila na koja se ovo odnosi.
veselinovic

#10885 Re: ZOBS

Post by veselinovic »

Mk ultra nije do kraja objasnio situaciju, pa ima malko zabuna.
Postoje dva moguca scenarija:
1. Pocetnik se ukljucuje malo prije nego je MK dosao do pocetnika, i do kontakta dolazi tako da je MK debelo u vanjskoj traci, a pocetnik nije uspio komplet uci u KT - kriv je pocetnik
2. Pocetnik se ukljucuje dok je MK daleko u unutrasnjoj i nastavlja vanjskom ali polako, a MK nalijece unutrasnjom i pokusava se prestrojiti u vanjsku - do kontakta dolazi kad je pocetnik ukomplet u svojoj traci i dovoljno daleko od ulaza - kriv je MK

Inace taj clan tj dio propustiti sva vozila koja se krecu putem sa pravom prvenstva se odnosi na SVA vozila sa kojim moze doci do kontakta ili ce doci do ometanja tih vozila na PSP.
U suprotnom je suludo, M17 je dugacak 300 km. Ako se ukljucujem u Konjicu na M17, moram li sacekati da prodje vozilo koje je kod Maglaja, ali na putu M17, jer i to vozilo je SVA na putu sa pravom prvenstva?
kakotakonikako

#10886 Re: ZOBS

Post by kakotakonikako »

mk ultra wrote: 03/03/2025 12:54
ako pod ovlaštenim licem smatraš milicionera, onda mi je jasno zašto tako pišeš

probaj to isto uraditi bilo gdje, a ima situacija gdje se uključuješ bez semafora na 2 trake, ne mora biti KT

sve je to fino ubrzavanje saobraćaja, ali ne smiješ ući, ni u KT, ni u bilo koju drugu raskrsnicu gdje nemaš prednost, iako ima više traka.

i nije tačno da se čeka do sabaha, sačekam svaki put uredno, i uredno se uključim bez da se dovodim u situaciju da nekome siječem putanju a nisam smio biti tu na prvom mjestu.
Odakle ti ovo da smatram pod odgovornom osobom milicionera ?
Puno ozbiljnije i strucnije su osobe u pitanju.
I ti si kontradiktoran u ovom postu. Prvo kazes “ali ne smiješ ući, ni u KT, ni u bilo koju drugu raskrsnicu gdje nemaš prednost, iako ima više traka.” a onda “uredno se uključim bez da se dovodim u situaciju da nekome siječem putanju a nisam smio biti tu na prvom mjestu”. :lol:
Dogovori se sam sa sobom :D
kakotakonikako

#10887 Re: ZOBS

Post by kakotakonikako »

veselinovic wrote: 03/03/2025 16:51 Mk ultra nije do kraja objasnio situaciju, pa ima malko zabuna.
1. Pocetnik se ukljucuje malo prije nego je MK dosao do pocetnika, i do kontakta dolazi tako da je MK debelo u vanjskoj traci, a pocetnik nije uspio komplet uci u KT - kriv je pocetnik
2. Pocetnik se ukljucuje dok je MK daleko u unutrasnjoj i nastavlja vanjskom ali polako, a MK nalijece unutrasnjom i pokusava se prestrojiti u vanjsku - do kontakta dolazi kad je pocetnik ukomplet u svojoj traci i dovoljno daleko od ulaza - kriv je MK

Inace taj clan tj dio propustiti sva vozila koja se krecu putem sa pravom prvenstva se odnosi na SVA vozila sa kojim moze doci do kontakta ili ce doci do ometanja tih vozila na PSP.
U suprotnom je suludo, M17 je dugacak 300 km. Ako se ukljucujem u Konjicu na M17, moram li sacekati da prodje vozilo koje je kod Maglaja, ali na putu M17, jer i to vozilo je SVA na putu sa pravom prvenstva?
:thumbup:
Potpis.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10888 Re: ZOBS

Post by mk ultra »

kakotakonikako wrote: 03/03/2025 18:39
I ti si kontradiktoran u ovom postu. Prvo kazes “ali ne smiješ ući, ni u KT, ni u bilo koju drugu raskrsnicu gdje nemaš prednost, iako ima više traka.” a onda “uredno se uključim bez da se dovodim u situaciju da nekome siječem putanju a nisam smio biti tu na prvom mjestu”. :lol:
Pa sacekam i onda nemam kome sjeci putanju
Sta sam kontradiktorno napisao

Imas raznih slucajeva
Ili ulijecu 60kmh u KT
Ili evo konkretno početnik je ušao tako da sam ja na kraju zaustavio vozilo da ga ne udarim. Vidio me, valjda? usao u KT bez da je pomislio da se zaustavi pred ulazom. Gleda u neku zamisljenu tacku 300km ispred :?
nivla

#10889 Re: ZOBS

Post by nivla »

mk ultra wrote: 03/03/2025 19:02

Imas raznih slucajeva
Ili ulijecu 60kmh u KT
Ili evo konkretno početnik je ušao tako da sam ja na kraju zaustavio vozilo da ga ne udarim. Vidio me, valjda? usao u KT bez da je pomislio da se zaustavi pred ulazom. Gleda u neku zamisljenu tacku 300km ispred :?
ti sto samo uskoce, to je posebna sorta
kakotakonikako

#10890 Re: ZOBS

Post by kakotakonikako »

Imas raznih slucajeva
Ili ulijecu 60kmh u KT
nemezis

#10891 Re: ZOBS

Post by nemezis »

veselinovic wrote: 03/03/2025 16:51 Mk ultra nije do kraja objasnio situaciju, pa ima malko zabuna.

Naravno da ne moraš. Za ispravno razumijevanje 49.4 treba pročitati jos neke članove, recimo 9.54.
noviclan

#10892 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Imas raznih slucajeva
Ili ulijecu 60kmh u KT
Mozda je bio u naletu neki turcin ili albanac
Ateista

#10893 Re: ZOBS

Post by Ateista »

nemezis wrote: 03/03/2025 21:35

Naravno da ne moraš. Za ispravno razumijevanje 49.4 treba pročitati jos neke članove, recimo 9.54.
:thumbup: Ovo je korisna informacija kako se tacno definise propustanje vozila, evo kako glasi taj clan:
54) propuštanje vozila je radnja koju je u određenim slučajevima vozač dužan izvršiti
zaustavljanjem vozila, smanjivanjem brzine kretanja ili prekidanjem radnje koju izvodi vozilom, i
to na način koji ne primorava vozača drugog vozila da naglo mijenja pravac ili brzinu kretanja;
Dakle bitno je da ne ugrozis nikoga koga trebas propustiti da mora da koci i naglo skrece, sto znaci da je legalno ukljuciti se na cestu sa prvenstvom ako ide neko vozilo dok god ono zbog tebe ne mora naglo kociti ili skretati. Dakle, to ipak nije siva zona nego je potpuno legalno tako se ukljuciti.

Ovo sada ostavlja prostor za razlicita tumacenja situacija kada se ukljucujes na cestu ili KT sa vise traka i kada se ukljucujes u jednu traku a vozilo ide drugom i ne pokazuje namjeru da se prestroji. Teoretski, tvoje ukljucenje njega ne primorava da mijenja pravac ili brzinu kretanja jer nije u traci u koju ulazis.
Laplace

#10894 Re: ZOBS

Post by Laplace »

mk ultra wrote: 02/03/2025 18:55 Ima li neka autoskola da je naucila svog kandidata da ne moze uci u kruzni tok ako ima saobraćaja :(

U zadnjih 7 dana izbjegao sam pa barem 10 udesa, i svi apsolutno na isti fazon

Dolazim unutrasnjom na treci izlaz
Kod drugog dajem zmigavac za prestrojavanje
U tom trenutku vozač Početnim ulazi u vanjsku što ne smije i nevjerovatno samouvjereno (što nisam vidio ne pamtim) ide pravo i bleji ispred sebe kao da ostali saobracaj ne postoji. Naglo zaustavim vozilo i gen Z prolazi.

Vjerovatno da bi milicija na lokaciji dodijelila 50/50, sud mozda drugacije

I opet se sve nadovezuje na to da ne znaju skrenuti, izabrati traku, rutinu voznje imaju, ali osnovna pravila im nisu pokazana i rečena.
Liniju ubrzanja danas malo koji kandidat da bi uspio zadovoljiti, iz najmanje dva razloga:
1. Ne bi uspjeli da razviju dovoljnu brzinu da ubace u drugu brzinu, još manje da uspore, vrate u prvu i zaustave vozilo, i
2. Ne bi uspjeli držati pravac na tih 80 metara.
Laplace

#10895 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Malisa11 wrote: 03/03/2025 10:25
Ateista wrote: 03/03/2025 10:10 Onda mi opet nije jasno, ako si ti vec prosao ukljucenje/iskljucenje i onda dao zmigavac i onda taj krenuo da se ukljucuje nakon tvog zmigavca, on bi morao biti iza tebe jer je ukljucenje ostalo iza, pa mi nije jasno kako te blokirao?
Evo mozda sika bude jasnije

Image
Krivoglavci? I meni se tu uvijek to desi. Dajem žmigavce na istoj poziciji upravo zbog toga što kasnije ne bih uspio da se prestrojim zbog ovih koji ulijeću. Uz to, počinjem se prestrojavati odmah kad prođem ovaj izlaz tako da sam do uključenja na kojem ulijeću već djelimično u vanjskoj traci.
Laplace

#10896 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Ateista wrote: 04/03/2025 12:18
nemezis wrote: 03/03/2025 21:35

:thumbup: Ovo je korisna informacija kako se tacno definise propustanje vozila, evo kako glasi taj clan:
54) propuštanje vozila je radnja koju je u određenim slučajevima vozač dužan izvršiti
zaustavljanjem vozila, smanjivanjem brzine kretanja ili prekidanjem radnje koju izvodi vozilom, i
to na način koji ne primorava vozača drugog vozila da naglo mijenja pravac ili brzinu kretanja;
Dakle bitno je da ne ugrozis nikoga koga trebas propustiti da mora da koci i naglo skrece, sto znaci da je legalno ukljuciti se na cestu sa prvenstvom ako ide neko vozilo dok god ono zbog tebe ne mora naglo kociti ili skretati. Dakle, to ipak nije siva zona nego je potpuno legalno tako se ukljuciti.

Ovo sada ostavlja prostor za razlicita tumacenja situacija kada se ukljucujes na cestu ili KT sa vise traka i kada se ukljucujes u jednu traku a vozilo ide drugom i ne pokazuje namjeru da se prestroji. Teoretski, tvoje ukljucenje njega ne primorava da mijenja pravac ili brzinu kretanja jer nije u traci u koju ulazis.
Problem više je što dosta vozača ne zna procijeniti kad se može uključiti a da ne ometa vozila na putu sa prvenstvom prolaza. Jedni ulijeću kao rakete. Drugi se uključe na dovoljnom rastojanju, ali nastave voziti toliko sporo (bez gasa) da ga vozilo na putu sa prvenstvom prolaza sustigne i mora kočiti (navodio sam takve situacije). Treći su oni koji stoje i čekaju iako se mogu uključiti i normalnim ubrzavanjem dostići maksimalnu dozvoljenu brzinu prije nego što bi ih sustigla vozila na putu sa prvenstvom prolaza.
Malisa11

#10897 Re: ZOBS

Post by Malisa11 »

Laplace wrote: 04/03/2025 18:56 Krivoglavci? I meni se tu uvijek to desi. Dajem žmigavce na istoj poziciji upravo zbog toga što kasnije ne bih uspio da se prestrojim zbog ovih koji ulijeću. Uz to, počinjem se prestrojavati odmah kad prođem ovaj izlaz tako da sam do uključenja na kojem ulijeću već djelimično u vanjskoj traci.
Da, samo vanjska. Bolje biti budala, nego donji.
Dzontra_Volta

#10898 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Eh eto, što su ostavljali na brisaču, ostavljali. Više se definitivno ne pika.

Izmjene Zakona o prekršajima:

Član 56. mijenja se i glasi:

"Član 56.
(Uručenje prekršajnog naloga)
(1) Prekršajni nalog sastoji se od originala i najmanje dvije kopije. Original zadržava ovlašteni organ u svojoj evidenciji. Dvije kopije uručuju se okrivljenom.
(2) Prekršajni nalog može se uručiti okrivljenom osobnim uručenjem ili uručenjem putem pošte."
xPaco1337

#10899 Re: ZOBS

Post by xPaco1337 »

Dzontra_Volta wrote: 17/03/2025 09:39 Eh eto, što su ostavljali na brisaču, ostavljali. Više se definitivno ne pika.

Izmjene Zakona o prekršajima:

Član 56. mijenja se i glasi:

"Član 56.
(Uručenje prekršajnog naloga)
(1) Prekršajni nalog sastoji se od originala i najmanje dvije kopije. Original zadržava ovlašteni organ u svojoj evidenciji. Dvije kopije uručuju se okrivljenom.
(2) Prekršajni nalog može se uručiti okrivljenom osobnim uručenjem ili uručenjem putem pošte."
Kod mene je bila situacija, znaci auta parkirana na parkingu gdje je privatni parking. Ja sam parkirao van parkinga na zemlju pored tog. Stoje kazne na svim autima kod mene nema ništa. Sljedeći dan opet isto....Prošlo par dana došle mi 2 kazne na vrata za parkiranje na zelenu površinu. :bih:
1Dante1

#10900 Re: ZOBS

Post by 1Dante1 »

Da li je moguce da postoji ovolika kolicina imbecila koja ne zna osnove saobracjaa?

Post Reply