Malisa11 wrote: ↑03/03/2025 14:33
Ateista wrote: ↑03/03/2025 13:36
teoretski bi morao da cekas dok god ima bilo kakvo vildjivo vozilo na toj cesti.
Vjerujem da ima negdje stavka AKO OMETAS. Neces cekati vozilo koje je na drugoj strani kruznog toka.
Ja cekam da prodje onaj ko je u unutrasnjoj cak i ako se ne prestrojava ako mi je dovoljno blizu da ga mogu u tome ometati. To cekanje nikada nije duze od 10tak sekundi, kada prodje dva-tri auta i ja se ukljucim, jer vecinom neko izlazi na izlaz ranije i imam prostora da se ukljucim gdje nikoga ne ometam
Konkretno clan zakona koji se odnosi na prvenstvo prolaza odredjeno znakom, kaze samo da moras propustiti sva vozila, ne pise nista ako ometas. Nisam siguran da li ima negdje drugo to definisano, ali ne bih rekao da ima.
6. Prvenstvo prolaza
Članak 49.
(1) Na raskrižju ili u susretu s drugim vozilom vozač je dužan propustiti vozilo koje dolazi s
njegove desne strane, osim ako prometnim znakom na cesti nije drugačije određeno.
(2) Vozač vozila koje na raskrižju skreće ulijevo dužan je propustiti vozilo koje, dolazeći iz
suprotnog smjera, na raskrižju zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno, osim ako
postavljenim prometnim znakom nije drugačije određeno.
(3) Izuzetno od odredbi st. (1) i (2) ovoga članka, vozilo koje se kreće po tračnicama ima
prvenstvo prolaza na raskrižju ili u susretu s drugim vozilom, bez obzira na to s koje mu strane
ono nailazi, osim ako postavljenim prometnim znakom nije drugačije određeno.
(4) Vozač koji ulazi vozilom na cestu koja je prometnim znakom označena kao cesta s
prvenstvom prolaza, dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom.
(5) Vozač je dužan propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju ulazi i kad ta cesta nije
prometnim znakom označen kao cesta s prvenstvom prolaza ako vozilom ulazi sa zemljanu cestu
ili cestu sa makadamskim zastorom na cestu s kolnikom zastorom, ili ako na cestu ulazi s
površine na kojoj se ne odvija promet.
(6) Vozač koji pri skretanju vozila presijeca biciklističku stazu ili traku koja se pruža uzduž
kolnika kojim se kreće, dužan je propustiti bicikl i moped koji se kreće biciklističkom stazom ili
trakom u istom ili suprotnom smjeru.
Ja u praksi procjenjujem putanju drugih vozila, ako vidim da ce se neko prestrojiti sacekacu, ako procijenim da nece krenucu, ali uvijek spreman da reagujem i stanem, jer sam svjestan da ako on odluci da se prestroji bez zmigavca da mu ja oduzimam prednost i da bih bio kriv. Isto tako brzo reagujem i brzo krecem, pa se znam ukljuciti ipred nekog i kad nema puno prostora a da onaj koji ide nema potrebe ni da uspori. Vecina svakako pegla i tu brzinu sa svojom masinom postignem jako brzo.
Nego, zanimljiva mi je jedna stvar, stavke 1, 2, 3 i 6 clana 49. govore o vozilu ili biciklu u jednini, dok stavke 4 i 5 istog clana govore u mnozini da se moraju propustiti sva vozila. Ne znam zasto je tako definisano, ispade ao da u slucajevima iz stavki 1, 2 3 i 6 trebas porpustiti samo jedno vozilo a u 4 i 5 sva vozila, sto nema smisla, uvijek treba propustiti sva vozila na koja se ovo odnosi.