Zmijski protuotrov u FBiH?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

ChandlerBing

#26 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by ChandlerBing »

kr0 0ss wrote:
UterivacDugoga wrote:Cuj greska sto ga je ubila ? :lol: :lol:

Bolje da predstavlja opasnost po porodicu nego da je ubijen?

Ti ba nisi sav ok...

A za miseve ima misomor i masu drugih stvari,na kraju krajeva i macke. Cuj steta ubiti poskoka...ccc
Poskok izbjegava svaki kontakt sa ljudima. Ja čisto sumnjam da je bas u tom kraju bosne bio poskok :-)
On voli kamenjare, stjene i toplotu sunca. Oko kuća ga nećeš naći. Jedino ako živiš u dalmaciji :-)

Možda je njegova majka vidjela slepića i pomislia je da je to poskok.

Image

Rijetko ko od vas zna da ovo nije zmija ;-)

Ali ipak želim naglasiti da su zmije veoma korisne za ravnotežu u prirodi !!!!
mi smo evo 10ak godina u ovoj kuci i dosad sam ja vidio 4-5 poskocica oko svoje kuce, jedan mi je cak bio iznad glave u supi, fino se smjestio izmedju daski i ja slucajno pogledam prema gore vidim nesto sjajno i zovnem komsiju i on ga trešcicom po trupu i on spadne dole, 15ak cm dug, jasno izrazreni rogovi i naravno baklave :lol: :run:
ne znam odakle si ti, al ovdje ih itekako ima... ovaj sto je mama ubila bio je zut :cry:
kr0 0ss

#27 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by kr0 0ss »

mi smo evo 10ak godina u ovoj kuci i dosad sam ja vidio 4-5 poskocica oko svoje kuce, jedan mi je cak bio iznad glave u supi, fino se smjestio izmedju daski i ja slucajno pogledam prema gore vidim nesto sjajno i zovnem komsiju i on ga trešcicom po trupu i on spadne dole, 15ak cm dug, jasno izrazreni rogovi i naravno baklave :lol: :run:
ne znam odakle si ti, al ovdje ih itekako ima... ovaj sto je mama ubila bio je zut :cry:[/quote]

Ja sam iz Sarajeva. Ovdje imamo isto zelenilo ispred i iza kuće. Do sad nisam vidio nikad zmiju u nasem dvorištu. Možda je razlog da se ježa plaše .... kojeg tu u predveče ponekad vidim :-)

U Hercegovini gdje je jako toplo ima poskoka. A gdje ti živiš da su toliko kod tebe navalili?
vješalica

#28 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by vješalica »

ovaj gore nikako da se odluči da li ćeš poskoka vidjeti u dalmaciji ili u hercegovini
poskoka ima svugdje u bih zajedno sa otrovnim šarganom i balkanskim šarganom
ostalo ništa
Donnie Smith

#29 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by Donnie Smith »

Ove što sam ja vidjela, imaju neobično ime - kravosis. Sad zguglah, prepoznah, i nakon evociranja susreta, strava, olovo, ovo, ono :zrikav:
kr0 0ss

#31 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by kr0 0ss »

Kod nas se zove smokulja :-) i ako može da naraste i do 2 m sasvim je bezopasna.
Tomahawk11
Globalni moderator

#32 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by Tomahawk11 »

Kakve otrovne zmije po Bosni?! Za Hercegovinu vjerujem, ali u Bosni nema sanse :-) Mislim prvenstveno na to da je neko nasao poskoka ili sarana u blizini kuce, cisto sumnjam. Smokulju (ili smuka, kako ko zove) da, one se motaju oko naseljenih mjesta, oko ljudi. Poskok ili saran u Bosni....samo neka livada, negdje u travi ili neki panj ako ima (to vole, da se suncaju), ali nikako blizu ljudi, blizu naseljenog mjesta.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#33 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by Toto »

__Phoenix__ wrote:Ukoliko te ujede, kao i kod krvarenja, kaišom ili debljim kanapom stegneš desetak cm iznad ujeda, tako da krv ne cirkuliše, možeš nekoliko sati bez seruma, osim ako te ne ujede poskok za ud, onda ni dobra djevojka ne pomaže...
mnogi su vidjeli na filmovim kako se ustima "isise" otrov iz mjesta ujeda i ispljune" .. ovo mnogi roditelji u panici rade . OVO NIKAKO NE RADITI ..

smiju samo oni koji imaju 100 % zdrave zube a takvih je jako, jako malo ..
NIKAKO NE glumiti Indijana Jonesa jer onda onaj koji moze pomoci dovodi i sebe u opanst od trovanja
ranger

#34 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by ranger »

Toto wrote:
__Phoenix__ wrote:Ukoliko te ujede, kao i kod krvarenja, kaišom ili debljim kanapom stegneš desetak cm iznad ujeda, tako da krv ne cirkuliše, možeš nekoliko sati bez seruma, osim ako te ne ujede poskok za ud, onda ni dobra djevojka ne pomaže...
mnogi su vidjeli na filmovim kako se ustima "isise" otrov iz mjesta ujeda i ispljune" .. ovo mnogi roditelji u panici rade . OVO NIKAKO NE RADITI ..

smiju samo oni koji imaju 100 % zdrave zube a takvih je jako, jako malo ..
NIKAKO NE glumiti Indijana Jonesa jer onda onaj koji moze pomoci dovodi i sebe u opanst od trovanja
o Boze zar ima i takvih morona :lol:
elem zmija se toliko nakoti da ih ti ne mozes nikad pobit sve...
a cesto ih nije ni lako ubiti, jer reaguju na vibraciju pa cim osjete korake bjeze. mi smo oko dedine kuce godinama ganjali jednog ali uvijek pobjegne u jedan kameni zid prije nego mu se priblizimo...
te teorije o korisnosti, slazem se ali na casu biologije. kad ti djeca oko kuce hodaju zadnje na sta mislis je biologija. sargani, kojih kod nas ima najvise NE SKACU :-) ovisno o godisnjem dobu mijenjaju boju pa sam tako nekad u aprilu-maju obio jednog narancasto-smedjeg, suncao se na zidu stepenica kojim sam prolazio. sad u avgustu obratite paznju ako budete hodali po sumi, sargani prelaze na grane i na granama odmaraju... prije par godina sam na jednoj cesmi dosta duboko u sumi vidio 4 komada u krugu od 4m :run:
Toto

#35 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by Toto »

Zmija se boji covjeka i ''buke" koju covjek pravi ...
samo je nedostatak hrane i vode -kod velikih susa, moze privuci ljudskim nastambama ..
ako se ima mnogo miseva u kuci treba se njih kutarisati. pa nece biti ni zmija ..
ako je velika susa treba od konzervi i plasticnih boca napraviti sto veci broj plicih posudica za vodu i to raporediti u obliku prstena sto dalje od kuce da se zmija ima gdje da se napije
djana h

#36 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by djana h »

Nedavno sam pročitala da nije baš preporučljivo podvezivati iznad mjesta ujeda već se treba truditi što manje pomjerati taj dio tijela.
Naravno,u teoriji sve izgleda lakše :)
Papastadopulos

#37 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by Papastadopulos »

Tomahawk11 wrote:Kakve otrovne zmije po Bosni?! Za Hercegovinu vjerujem, ali u Bosni nema sanse :-) Mislim prvenstveno na to da je neko nasao poskoka ili sarana u blizini kuce, cisto sumnjam. Smokulju (ili smuka, kako ko zove) da, one se motaju oko naseljenih mjesta, oko ljudi. Poskok ili saran u Bosni....samo neka livada, negdje u travi ili neki panj ako ima (to vole, da se suncaju), ali nikako blizu ljudi, blizu naseljenog mjesta.
e jbg zavisi gdje zivis, cuo sam od par ljudi da im je dolazila zmija blizu kuce, opasno je ako ti se zavuce u skladiste neko gdje drzis sve i svasta, al opet kazem zavisi da li je selo ili grad
Tomahawk11
Globalni moderator

#38 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by Tomahawk11 »

Papastadopulos wrote:
Tomahawk11 wrote:Kakve otrovne zmije po Bosni?! Za Hercegovinu vjerujem, ali u Bosni nema sanse :-) Mislim prvenstveno na to da je neko nasao poskoka ili sarana u blizini kuce, cisto sumnjam. Smokulju (ili smuka, kako ko zove) da, one se motaju oko naseljenih mjesta, oko ljudi. Poskok ili saran u Bosni....samo neka livada, negdje u travi ili neki panj ako ima (to vole, da se suncaju), ali nikako blizu ljudi, blizu naseljenog mjesta.
e jbg zavisi gdje zivis, cuo sam od par ljudi da im je dolazila zmija blizu kuce, opasno je ako ti se zavuce u skladiste neko gdje drzis sve i svasta, al opet kazem zavisi da li je selo ili grad
Pa i ja sam rekao zmija, tj. smokulja ili smuk, one se motaju oko kuce, ove otrovnice bjeze. Malo je vjerovatno da ih nadjes u blizini kuce.
Inace, za smokulju ili smuka ima i legenda koja kaze da svaka kuca ima zmiju temeljnjacu, tj. smuka i da su to nekad ljudi postovali i ostavljali negdje iza kuce posudu sa mlijekom koju je isti pio :)
mad_max_ba

#39 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by mad_max_ba »

de ba šta ti je, cca 100 metara od gusto naseljenog mjesta u blizine rijeke bosne ja se, da prostiš, sjebo kad sam vidio dva kom, pa nisam mogao vjerovati još im priđem da se uvjerim da su poskoci. Helem ne idem više u tom smjeru u ribolov.
Tomahawk11
Globalni moderator

#40 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by Tomahawk11 »

mad_max_ba wrote:
de ba šta ti je, cca 100 metara od gusto naseljenog mjesta u blizine rijeke bosne ja se, da prostiš, sjebo kad sam vidio dva kom, pa nisam mogao vjerovati još im priđem da se uvjerim da su poskoci. Helem ne idem više u tom smjeru u ribolov.
Kraj rijeke moguce. Pogotovo kad je vruce. Voda ih privlaci. Mislio sam na Bosnu kao dio Bosne i Hercegovine :D
mad_max_ba

#41 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by mad_max_ba »

Tomahawk11 wrote:
mad_max_ba wrote:
Kraj rijeke moguce. Pogotovo kad je vruce. Voda ih privlaci. Mislio sam na Bosnu kao dio Bosne i Hercegovine :D
Znam ja šta si ti mislio :D ja sam bio malo precizniji jer rijeka bosna je u Bosni ne i u Herzegovinii.
kr0 0ss

#42 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by kr0 0ss »

Da tačno je :-) Zmije izbjegavaju ljude. Ali se može desiti da je neka zalutala u naselje jer su je miševi privukli.
Poskok u srednjoj Bosni je veoma rijedak. Ali ovdje živi bosanski šargan ( u narodu poznat kao šaran )

Image

Mnogi ga zamjenjuju sa poskokom jer je izgledom sličan.

Osim smokulje ovdje zivi i bjelouška koja se drži blizine močvara, rijeka, izvora .... Moze i preko jednog metra da naraste.
Sasvim je bezazlena i spada u moje najdraže zmije ;-)

Image
kr0 0ss

#43 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by kr0 0ss »

Toto wrote:Zmija se boji covjeka i ''buke" koju covjek pravi ...
samo je nedostatak hrane i vode -kod velikih susa, moze privuci ljudskim nastambama ..
ako se ima mnogo miseva u kuci treba se njih kutarisati. pa nece biti ni zmija ..
ako je velika susa treba od konzervi i plasticnih boca napraviti sto veci broj plicih posudica za vodu i to raporediti u obliku prstena sto dalje od kuce da se zmija ima gdje da se napije

Gdje ima miševa tu ima i zmija. Sasvim logično :-) to im je glavni izvor hrane. Zmije su veoma korisne i zaslužne su za ravnotežu u prirodi. Da ih nema imali bi veliki problem :-(

Nije mi jasno zašto ljudi imaju toliki strah kada ih vide?

Image

Mala smokulja .... Zar ovo nije predivan reptil? ;-)
kr0 0ss

#44 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by kr0 0ss »

Ko će izvući živu glavu ? Mačak ili Poskok? :-)

Image

https://youtu.be/LIGyoNEGOBw
Toto

#45 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by Toto »

kr0 0ss wrote:
Toto wrote:Zmija se boji covjeka i ''buke" koju covjek pravi ...

Gdje ima miševa tu ima i zmija. Sasvim logično :-) to im je glavni izvor hrane. Zmije su veoma korisne i zaslužne su za ravnotežu u prirodi. Da ih nema imali bi veliki problem :-(

Nije mi jasno zašto ljudi imaju toliki strah kada ih vide?

Image

Mala smokulja .... Zar ovo nije predivan reptil? ;-)
Mislim da i ti pretjerujes u svom iscudjavnju ljudskom strahu. Strah je potpuno normalno stanje, emocija. Strah imaju i zivotinje.
Ako vec volis i poznajes ponasanje reptila korisnije bi bilo da opises njihove navike i reakcije u iznenadnom susretu sa covjekom.
kr0 0ss

#46 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?

Post by kr0 0ss »

ovaj momak iz Bosne nema bas neki strah kada su u pitanju bosanske zmije :-)

https://www.youtube.com/watch?v=Verfv3p3QhM

tacno se vidi da zmija nije agresivna i da samo zeli svoj mir i sto dalje od ljudi :roll:
Post Reply