Malo sam guglao, ali ne mogu nigdje naci zvanicne podatke. Ima li dovoljno seruma na raspologanju u domovima zdravlja, bolnicama, prvenstveno me interesuje u ZE-DO kantonu jer zivim u njemu?
Zmijski protuotrov u FBiH?
Moderator: anex
- ChandlerBing
#1 Zmijski protuotrov u FBiH?
Pozdrav. Danas mama ubila poskoka kod cesme koja je 10m udaljena od kucnih vrata. To me potaklo malo na razmisljanje sta uciniti u slucaju ujeda poskoka. Proceduru znam, al ona ukljucuje i davanje protuotrova, tj. seruma.
Malo sam guglao, ali ne mogu nigdje naci zvanicne podatke. Ima li dovoljno seruma na raspologanju u domovima zdravlja, bolnicama, prvenstveno me interesuje u ZE-DO kantonu jer zivim u njemu?
- Kal El
#2 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
I ja sam prosle godine trazio,ali u SA,kazu da u apotekama moze biti
http://forum.klix.ba/protivotrov-serum-t136949.html
http://forum.klix.ba/protivotrov-serum-t136949.html
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
sad cekaj haustorcad kad te napadnu sto ubijas ziva bica ispred svoga praga
- ChandlerBing
#4 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
hahahaha, bolje ja njih nego oni meneBlack swan wrote:sad cekaj haustorcad kad te napadnu sto ubijas ziva bica ispred svoga praga
@Kal El, to znaci mene ujede, a iz Maglaja sam, umrijet cu na putu do UKCS?
citao sam negdje da je otrov poskoka mocniji od nekih kobri..
- Connaisseur Karlin
#5 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Kako ga je ubila ?ChandlerBing wrote:Pozdrav. Danas mama ubila poskoka kod cesme koja je 10m udaljena od kucnih vrata. To me potaklo malo na razmisljanje sta uciniti u slucaju ujeda poskoka. Proceduru znam, al ona ukljucuje i davanje protuotrova, tj. seruma.
- It_is_a_Leclerc
#6 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Seruma antiviperinuma ima u dovoljnim količinama. Njegovu nabavku koordiniše Zavod za javno zdravstvo FBIH, iz Imunološkog zavoda u Zagrebu (što je u jednom momentu bilo problematično jer je IZ bio u financijskim problemima). Serumom raspolažu Klinike za zarazne bolesti u svakom kantonu i tu ih ordinira ljekar temeljem indikacija, nakon što se utvrdi da je u pitanju ujed zmije otrovnice.ChandlerBing wrote:Pozdrav. Danas mama ubila poskoka kod cesme koja je 10m udaljena od kucnih vrata. To me potaklo malo na razmisljanje sta uciniti u slucaju ujeda poskoka. Proceduru znam, al ona ukljucuje i davanje protuotrova, tj. seruma.
-
__Phoenix__
#7 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Ukoliko te ujede, kao i kod krvarenja, kaišom ili debljim kanapom stegneš desetak cm iznad ujeda, tako da krv ne cirkuliše, možeš nekoliko sati bez seruma, osim ako te ne ujede poskok za ud, onda ni dobra djevojka ne pomaže...
- ChandlerBing
#8 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Letvom, unakazila mu glavu hahahah. Mada, meni opet zao, sjajne su to zivotinje, ozbiljno kazemConnaisseur Karlin wrote:Kako ga je ubila ?ChandlerBing wrote:Pozdrav. Danas mama ubila poskoka kod cesme koja je 10m udaljena od kucnih vrata. To me potaklo malo na razmisljanje sta uciniti u slucaju ujeda poskoka. Proceduru znam, al ona ukljucuje i davanje protuotrova, tj. seruma.
Malo sam guglao, ali ne mogu nigdje naci zvanicne podatke. Ima li dovoljno seruma na raspologanju u domovima zdravlja, bolnicama, prvenstveno me interesuje u ZE-DO kantonu jer zivim u njemu?obiljno pitam
Ne smijem ni zamislit tu scenu__Phoenix__ wrote:Ukoliko te ujede, kao i kod krvarenja, kaišom ili debljim kanapom stegneš desetak cm iznad ujeda, tako da krv ne cirkuliše, možeš nekoliko sati bez seruma, osim ako te ne ujede poskok za ud, onda ni dobra djevojka ne pomaže...
- Kal El
#9 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Otrov poskoka nije tako brzChandlerBing wrote:hahahaha, bolje ja njih nego oni meneBlack swan wrote:sad cekaj haustorcad kad te napadnu sto ubijas ziva bica ispred svoga praga![]()
@Kal El, to znaci mene ujede, a iz Maglaja sam, umrijet cu na putu do UKCS?![]()
citao sam negdje da je otrov poskoka mocniji od nekih kobri..
9 sati zna potrajati ,ponekad te i ne ubije jer nije toliko jak otrov
- Connaisseur Karlin
#10 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
To znaci da nije imao priliku da skoci !? Vlro je vazno znati se odbranti od poskokaChandlerBing wrote:Letvom, unakazila mu glavu hahahah. Mada, meni opet zao, sjajne su to zivotinje, ozbiljno kazemConnaisseur Karlin wrote:Kako ga je ubila ?ChandlerBing wrote:Pozdrav. Danas mama ubila poskoka kod cesme koja je 10m udaljena od kucnih vrata. To me potaklo malo na razmisljanje sta uciniti u slucaju ujeda poskoka. Proceduru znam, al ona ukljucuje i davanje protuotrova, tj. seruma.
Malo sam guglao, ali ne mogu nigdje naci zvanicne podatke. Ima li dovoljno seruma na raspologanju u domovima zdravlja, bolnicama, prvenstveno me interesuje u ZE-DO kantonu jer zivim u njemu?obiljno pitam
![]()
- insomnia78
#11 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
De ba aha. Ti zamisljas da ce ti poskok skociti za vrat?

- Connaisseur Karlin
#12 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
uh,tako nekakoinsomnia78 wrote:De ba aha. Ti zamisljas da ce ti poskok skociti za vrat?
ma nemam pojma kako napadaju ljude,ali je dobro znati kako se odbraniti od poskoka i drugih zmija
- insomnia78
#13 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Ubodes ga s dva prsta u oci
Ma kakva odbrana na lijevo krug i po gasu
- Connaisseur Karlin
#14 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
http://www.vsv.hr/Hvatanje-i-odbijanje-zmija/a13insomnia78 wrote:Ubodes ga s dva prsta u oci
- insomnia78
#15 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Necu citati. Ne limvo zmije. Radije bi lava sreo nego zmiju 
Vodio sam dijete neki dan na izlozbu zmija. Ziv sam se istraumatizir'o
- Connaisseur Karlin
#16 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
insomnia78 wrote:Necu citati. Ne limvo zmije. Radije bi lava sreo nego zmiju
-
lacrima
#17 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
U tvom slučaju, ako si iz Zavidovića, u slučaju ujeda zmije otrovnice, javljaš se naravno u hitnu pomoć. Oni u svakom trenutku imaju informaciju koja ustanova ima protivotrov, i upute te tamo. To je Opća bolnica Tešanj ili Kantonalna bolnica Zenica. Nema kod nas zmija toliko otrovnih da nećeš stići do Tešnja ili Zenice iz Zavidovića prije nego ti se nešto zakomplikuje. Ponekad protivotrove imaju i Domovi zdravlja ali nisam za to siguran koliko je često.ChandlerBing wrote:Pozdrav. Danas mama ubila poskoka kod cesme koja je 10m udaljena od kucnih vrata. To me potaklo malo na razmisljanje sta uciniti u slucaju ujeda poskoka. Proceduru znam, al ona ukljucuje i davanje protuotrova, tj. seruma.
-
klixo
#18 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Isti sam , zmije ,gusteri ...insomnia78 wrote:Necu citati. Ne limvo zmije. Radije bi lava sreo nego zmiju
Nedavno naletim na fb o zmijama u BiH i poskoku, nadovezem se i tako jedno sat prije spavanja nacitam i nagledam se stiva o zmijama...kad me u 4 ujutro ker lize po desnom clanku hoce da izadje iz kuce ... kako me presjeklo
- ChandlerBing
#19 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Znam, raspitao sam se u medjuvremenu i u DZ, kazu da se ide za KB Zenica. Al opet, zlu ne trebalolacrima wrote:U tvom slučaju, ako si iz Zavidovića, u slučaju ujeda zmije otrovnice, javljaš se naravno u hitnu pomoć. Oni u svakom trenutku imaju informaciju koja ustanova ima protivotrov, i upute te tamo. To je Opća bolnica Tešanj ili Kantonalna bolnica Zenica. Nema kod nas zmija toliko otrovnih da nećeš stići do Tešnja ili Zenice iz Zavidovića prije nego ti se nešto zakomplikuje. Ponekad protivotrove imaju i Domovi zdravlja ali nisam za to siguran koliko je često.ChandlerBing wrote:Pozdrav. Danas mama ubila poskoka kod cesme koja je 10m udaljena od kucnih vrata. To me potaklo malo na razmisljanje sta uciniti u slucaju ujeda poskoka. Proceduru znam, al ona ukljucuje i davanje protuotrova, tj. seruma.
- kr0 0ss
#20 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
ChandlerBing wrote:Pozdrav. Danas mama ubila poskoka kod cesme koja je 10m udaljena od kucnih vrata. To me potaklo malo na razmisljanje sta uciniti u slucaju ujeda poskoka. Proceduru znam, al ona ukljucuje i davanje protuotrova, tj. seruma.
***** nije ga trebala ubijati! To je najveća greška!
Poskok je korisna životinja i više doprinosi nego što šteti.
Čudno da ste ga našli u blizini vaše kuće. Poskok živi po kamenjarima i izbjegava susret sa ljudima. Sigurno imate puno mišva pa ga je to i privuklo.
-
UterivacDugoga
#21 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Cuj greska sto ga je ubila ?
Bolje da predstavlja opasnost po porodicu nego da je ubijen?
Ti ba nisi sav ok...
A za miseve ima misomor i masu drugih stvari,na kraju krajeva i macke. Cuj steta ubiti poskoka...ccc
Ti ba nisi sav ok...
A za miseve ima misomor i masu drugih stvari,na kraju krajeva i macke. Cuj steta ubiti poskoka...ccc
- Donnie Smith
#22 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Ja skoro kod vikendice vidjela dvije, jedna na drugoj, seksaju se šta li. Nejse, gadan prizor. Ne zbog čina nego, gmizavci su mi ufff
Okrenem se, dobro ispred sebe pogledam šta ima, da ne stanem na treću ili ne zapnem za kakav korijen,
žbun, šta li, k'o u lošim filmovima, i 100/h kidaj odatle. Nikad više nisam ni otišla tamo, od tada, naime, strah me 
Dosad ih se možda nakotilo 900. U srahu su naime velike oči. A ove su bile baš velike.
Međutim, kao neko gore reče, zmije se ne ubijaju.
Pazi kud hodaš, neće ti ništa, ode ona svojim putem. Ako si već na nju nagazio, tu ti i nema spasa, osim ganjati se po zdrav. ustanovama, radi protuotrova. Vidiš je u blizini kuće - zapali starih krpa, dim će ih otjerati.
Budi kao ja, nemoj biti zmijoubica
PS. Od 100 zmija, s jednom nećeš imati sreće, a od 100 lavova, s jednim ćeš imati sreće. Tako da...
Okrenem se, dobro ispred sebe pogledam šta ima, da ne stanem na treću ili ne zapnem za kakav korijen,
Dosad ih se možda nakotilo 900. U srahu su naime velike oči. A ove su bile baš velike.
Pazi kud hodaš, neće ti ništa, ode ona svojim putem. Ako si već na nju nagazio, tu ti i nema spasa, osim ganjati se po zdrav. ustanovama, radi protuotrova. Vidiš je u blizini kuće - zapali starih krpa, dim će ih otjerati.
Budi kao ja, nemoj biti zmijoubica
PS. Od 100 zmija, s jednom nećeš imati sreće, a od 100 lavova, s jednim ćeš imati sreće. Tako da...
- Montana
#23 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Ni ja ih ne mogu vidit,bojim ih se ko vragainsomnia78 wrote:Necu citati. Ne limvo zmije. Radije bi lava sreo nego zmiju
http://www.bild.de/video/clip/tierattac ... .bild.html
- kr0 0ss
#24 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Poskok izbjegava svaki kontakt sa ljudima. Ja čisto sumnjam da je bas u tom kraju bosne bio poskokUterivacDugoga wrote:Cuj greska sto ga je ubila ?![]()
![]()
Ti ba nisi sav ok...
On voli kamenjare, stjene i toplotu sunca. Oko kuća ga nećeš naći. Jedino ako živiš u dalmaciji
Možda je njegova majka vidjela slepića i pomislia je da je to poskok.

Rijetko ko od vas zna da ovo nije zmija
Ali ipak želim naglasiti da su zmije veoma korisne za ravnotežu u prirodi !!!!
- kr0 0ss
#25 Re: Zmijski protuotrov u FBiH?
Budi sretna da si ih vidjelaDonnie Smith wrote:Ja skoro kod vikendice vidjela dvije, jedna na drugoj, seksaju se šta li. Nejse, gadan prizor. Ne zbog čina nego, gmizavci su mi ufff![]()
Okrenem se, dobro ispred sebe pogledam šta ima, da ne stanem na treću ili ne zapnem za kakav korijen,žbun, šta li, k'o u lošim filmovima, i 100/h kidaj odatle. Nikad više nisam ni otišla tamo, od tada, naime, strah me
Budi kao ja, nemoj biti zmijoubica![]()
Ti nisi nikad čula da postoje i neotrovne zmije? Koje su sasvim bezazlene i nikome ne čine nista osim sto love guštere,žabe,miševe i sl.
Po očima i glavi možeš da prepoznaš koja je to vrsta
Narod previše gleda američke horor filmove i misli baš da je tako