Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Admir_1984 wrote:Juce idem pjeske onom alejom od velike aleje Vrela Bosne do Stojcevca i ispred mene na mozda metar ipo prodje ogromna zmija. Bila je sva zelena, a duga min metar i 20cm. Poskok nije, sharka ne vjerujem, pa me zanima zna li neko o kojoj vrsti bi se moglo raditi?
Ta zmija se zove jednostavno ZELENA ZMIJA.Boravi obično u niskom rastinju,žbunju..........
Admir_1984 wrote:Juce idem pjeske onom alejom od velike aleje Vrela Bosne do Stojcevca i ispred mene na mozda metar ipo prodje ogromna zmija. Bila je sva zelena, a duga min metar i 20cm. Poskok nije, sharka ne vjerujem, pa me zanima zna li neko o kojoj vrsti bi se moglo raditi?
Ta zmija se zove jednostavno ZELENA ZMIJA.Boravi obično u niskom rastinju,žbunju..........
Pretpostavljam da nije otrovna?
Bash tu ima toga zbunja, niskog rastinha
Mah to ne znam tačno ali mislim da nije jer je neki drže i kao kućnog ljubimca
zelenashica wrote:
Pretpostavljam da nije otrovna?
Bash tu ima toga zbunja, niskog rastinha
Mah to ne znam tačno ali mislim da nije jer je neki drže i kao kućnog ljubimca
Eh da imaju id dvije vrste jedan hrapava i ona je oko 1m duzine i glatka ona je oko 0,5m...zmija sto je mlađa ima svjetliju boju,sa godinama starosti joj njena zelena boja postaje tamnija.
zove se smuk ili u narodu poznatiji kao smocelj, nije otrovna a moze narasti i do 2m
Ima li neka standardna temperatura ispod koje zmije nikad ne izlaze?
Ima li zmija nocu, tj kad zadje sunce?
Poskoka ima i na Bjelasnici i u Hercegovini, e sad kako ovi na Bjelasnici imaju mogucnost da izlaze samo par mjeseci, a ovi u Hercegovini nemaju mogucnost da izlaze samo par mjeseci
korisni savjeti na ovoj temi , ja se ne sjecam da sam u djetinjstvu vidjao toliko zmija po BiH kao danas
a pentrao sam se i po Bjelasnici i Trebevicu i Igmanu i nikada ne naletih niti na jednu
sta je uzrok njihovoga povecanoga broja danas ?
jeli to dobar ili los znak za prirodnu ravnotezu i ekolski balans
u svakom slucaju ih ne treba ubijati ako su i otrovnice , znam neke zene koje su mnogo otrovnije od najotrovnijega poskoka
simpozijum delirijum wrote:korisni savjeti na ovoj temi , ja se ne sjecam da sam u djetinjstvu vidjao toliko zmija po BiH kao danas
a pentrao sam se i po Bjelasnici i Trebevicu i Igmanu i nikada ne naletih niti na jednu
sta je uzrok njihovoga povecanoga broja danas ?
jeli to dobar ili los znak za prirodnu ravnotezu i ekolski balans
u svakom slucaju ih ne treba ubijati ako su i otrovnice , znam neke zene koje su mnogo otrovnije od najotrovnijega poskoka
naravno da je los znak. vise smeca --> vise pacova i slicnih zivotinja --> vise zmija koje se hrane tim zivotinjama
Hvala svima na savjetima, sve sto je napisano je OK...
Medjutim...
Vozim biciklo, i mnogo puta sam po planinana vidjao zmije, ali obicno nekih 10tak metara ispred sebe, jer su bjezale sa puta... Tako da kad budem na metar dva, uspijem rep samo da vidim...
Ali, kad bi hodao, pa je vidjeo na metar, ili kad bi "skocila" sa grane na mene ili kad bih podigao nesta, a ona ispod... Nit bi mi naumpali savjeti nit sta... Vec napisah, da nisam imao dodira bliskog, ali ljudi, ja se njih bojim vise nego ista... Doduse, siguran sam da bi me mozda samo jednom ujela, jer drugi put kad bi pokusala, ja bih vec bio 200metara od nje...
I nije samo zmija u pitanju, nego i gusteri... Djaba sto on meni nista ne moze, nit me moze otrovat il sta... Ali ja to kad vidim, nema me vise na tom mjestu...
p.s. nana na selu ima najbolju aslamu koju sam ikad jeo... pored nje je i dud... Prije 5 godina vidjeo zmiju, sljepic... I to na 10 metara... nikad ja vise nisam pogledao te dvije vocke, a kamoli da pridjem i berem
i mene zanima da li su crne zmije otrovne. Naime u proljece sam bila na jednom izleti i u setnji sam stala na zmiju, sreca da sam odmah odskocila a ona je pobjegla. Nisam joj vidjela glavu, ali bila je prilicno duga oko 1,5 i skroz crna, mozda da je imala po sebi neke sivkaste sare ali jedva primjetne. Koja bi to mogla biti?