Zmije-opasnost
- kriticarka_nikova
#1 Zmije-opasnost
Ovog ljeta pojavio ih se veliki broj.....vidjela sam neke....neke su crne sa sarama,a neke crne bez sara......Neki ljudi kazu da su opasnije zmije sa sarama,a neki kazu da su opasnije ove druge......
Posto se ja ne razumijem ,molila bih nekoga da mi kaze koje su zmije najopasnije u BiH i jesu li ove skroz crne bezopasne?
Posto se ja ne razumijem ,molila bih nekoga da mi kaze koje su zmije najopasnije u BiH i jesu li ove skroz crne bezopasne?
- Baghira
Mene cudi kako se uopste usudjuju u naseljena podrucja doci.
Nego, inace se ne bojim zmija, i je li iko od vas cuo da je na nasim prostorima neko od ujeda zmije umro?
Ja jok, a vidjala sam ih nekad u selu odakle mi je babo, vazda i to one smedje, sarene, tlu prilagodjene, tako da ih tesko primjetis, ako se ne pomjeraju.

-
vodolija_33
SiSaJuMe wrote:Ma sve su opasne,, zibje dalje od njih bez obzira koju garderobu nosaju.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
Mislim da je razlika izmedju otrovnih i neotrovnih u obliku glave. Otrovnice imaju trouglasu glavu i suzen vrat a neotrovne imaju vise jajolist oblik glave. Najopasnije zmije na nasim podrucijma su : poskok, sarka i po pricama starih ljudi zmija koja se zove "crnostrik". U principu sve zmije bjeze od ljudi i ove sa nasih podrucja nisu napadackog karaktera izuzev ako bas nisu ugrozene ili ako im nisu ugrozena mladuncad. U proljece se pare a u jesen se kote i koliko znam tada se penju po drvecu i tada treba biti jako oprezan ako se hoda po sumama. Prosle godine na Borackom jezeru poskok je ugrizao Avdu Hebiba (neko ce znati ko je on a neko ne ali nije bitno) i receno je da je promjer izmedju zuba bio 11mm sto znaci da je to bio extremno veliki poskok. Naravno zmije u najvecem broju slucajeva grizu za noge do koljena i za ruke ako kojim slucajem berete cvijece, gljive ili prevrcete kamenje.
Takodje postoji i jedna prica za koju ne znam da li je tacna ali sam je cuo sa vise strana da na brdima oko Trebinja zivi jedna vrsta zmije koja kad ujede kravu bukvalno sa nje otpadaju komadi mesa tj. krava se nakon izvjesnog vremena totalno raspadne. Inace zmije prema kucama najcesce krecu u jesen u potrazi za misevima jer je to njihova osnovna hrana. Od domacih zivotinja kokos je veliki neprijatelj zmija i ako je se docepa ukoka je u sekundi. Psi se vrlo slabo nose sa zmijama i vrlo cesto budu njihove zrtve.
Takodje postoji i jedna prica za koju ne znam da li je tacna ali sam je cuo sa vise strana da na brdima oko Trebinja zivi jedna vrsta zmije koja kad ujede kravu bukvalno sa nje otpadaju komadi mesa tj. krava se nakon izvjesnog vremena totalno raspadne. Inace zmije prema kucama najcesce krecu u jesen u potrazi za misevima jer je to njihova osnovna hrana. Od domacih zivotinja kokos je veliki neprijatelj zmija i ako je se docepa ukoka je u sekundi. Psi se vrlo slabo nose sa zmijama i vrlo cesto budu njihove zrtve.
- kriticarka_nikova
hvala ti na inf.ali ovo sto si TI napisala ja nisam rekla....pliz ne izvrci mi rijeciflora.sa wrote: Cuj ralikovati zmije otrovnice i neotrovnice na osnovu sara?![]()
- kriticarka_nikova
hrasno hvala na korisnim informacijama 
- kriticarka_nikova
Ti vjerovatno primjecujes problem u pitanju.Pa hajde pojasni meni....i ostalima....flora.sa wrote:@k_n"i jesu li ove skroz crne bezopasne?"
- flora.sa
ja se samo cudim, cak i pitanju...kako neko moze pitati jesu li zmije bezopasne ako su crne boje?kriticarka_nikova wrote:Ti vjerovatno primjecujes problem u pitanju.Pa hajde pojasni meni....i ostalima....flora.sa wrote:@k_n"i jesu li ove skroz crne bezopasne?"
tako da se opet vracamo na onaj moj prethodni mail razlikovanja zmija (otrovnica i neotrovnica) na osnovu njihove boje i sara?
koliko znam zmije se dijele na otrovnice i neotrovnice na osnovu nekih drugih karakteristika, a boje i sare su ovisne o prirodi, podrucju gdje obitavaju, to je nacin njihovog maskiranja
pretpostavljam da su ostali shvatili sto sam htjela reci
no u svakom slucaju, prijateljski savjet
- kriticarka_nikova
a zasto ne bih pitala da li su bezopasne crne zmije (ja vrstu ne znam ,ali ocekivala sam da ce neko ko se razumije znati reci i vrstu i da li su opasne tj.otrovne ili ne).....za mene su crne zmije a za nekoga ko se razumije to je neka vrsta bla-bla.....
Sto se tice savjeta ...hvala....ja bjezim i od bjelouski...ali ovo sam pitala vise radi male komsinice koja
(dijete od 9 g) trci za zmijama i hvata ih u ruku na sto njena mama dobije slom zivaca........ali hvata samo crne 
Sto se tice savjeta ...hvala....ja bjezim i od bjelouski...ali ovo sam pitala vise radi male komsinice koja
Last edited by kriticarka_nikova on 30/06/2006 11:57, edited 1 time in total.
- hrasno38
Sto se tice zmija crne boje one su zaista kod nas rijetke ali predpostavljam da se tu radi o zmiji pod imenom Smuk koja se kod nas vodi kao kucna zmija. Evo nesto o toj zmiji:kriticarka_nikova wrote:a zasto ne bih pitala da li su bezopasne crne zmije (ja vrstu ne znam ,ali ocekivala sam da ce neko ko se razumije znati reci i vrstu i da li su opasne tj.otrovne ili ne).....za mene su crne zmije a za nekoga ko se razumije to je neka vrsta bla-bla.....
Sto se tice savjeta ...hvala....ja bjezim i od bjelouski...ali ovo sam pitala vise radi male komsinice koja(dijete od 9 g) trci za zmijama i hvata ih u ruku na sto njena mama dobije slom zivaca........ali hvata samo crne
"Smuk je jedna od najvećih neotrovnica i zmija uopšte. Dostiže dužinu oko 2 m. Boja joj varira. Sa ležne strane moze biti mrke ili tamnih boja, a sa trbušne žuta sa tamnim mrljama. Sreće se u blizini čoveka, oko kuća, pa je zovu i kućna zmija; naročito se sreće po starim, napuštenim kućama, po ruševinama i u šupljinama stabala. Voli suva mesta, odlično se puže po drveću. Rimljani su je smatrali za svetu zmiju, pa je uzeta kao simbol u lekarstvu, a i u našem narodu vlada verovanje da se kućna zmija ne sme ubiti. Hrani se sitnim glodarima, jajima i mladuncima u gnezdima ptica. Brani se ujedom koji je potpuno bezopasan. Ženke snesu 58 vrlo dugačkih, cilindričnih jaja.".
Inace jedna od najopasnijih zmija na svijetu a upravo crne boje je "Crna mamba" ali ona ne zivi na nasim prostorima.
-
izbjeglica_iz_besmisla
zmije se boje i macaka,tj. njihovog mirisa,pa zbog toga izbjegavaju kuce oko kojih se one nalaze.Zbog toga u Sloveniji skoro svaka kuca ima mačku,narocito u onim podrucjima gdje su zmije ceste.
Ako imate problema sa zmijama u njihovom unistavanju vam mogu pomoci i mungosi,ako ih mozete nabaviti
Dok sam zivio u Sloveniji slusao sam price lokalnih Slovenaca kako su se na brdu/planini Sabotin(iznad Nove Gorice) nalazile najotrovnije zmije u Evropi,pa su zbog toga morali da dovedu mungose koji su ih sve potamanili.Nakon toga su mungosi poceli da silaze u sela i ubijaju kokoške,pa su lovci bili primorani da ih pobiju.
Ako imate problema sa zmijama u njihovom unistavanju vam mogu pomoci i mungosi,ako ih mozete nabaviti
- kriticarka_nikova
hvala hrasno...bas se i radi o kuci koja je u rusevinama.....no....zbunjuje me i ovo:ova zmija na ovoj slici je crna sarka i ona je otrovna....i lici na te koje se vidjaju u tom kraju.Znaci samo treba da obratim paznju na oblik glave....a joooojjjj,...ili da uzmem dvogled ili da joj se skroz priblizimhrasno38 wrote:Sto se tice zmija crne boje one su zaista kod nas rijetke ali predpostavljam da se tu radi o zmiji pod imenom Smuk koja se kod nas vodi kao kucna zmija. Evo nesto o toj zmiji:kriticarka_nikova wrote:a zasto ne bih pitala da li su bezopasne crne zmije (ja vrstu ne znam ,ali ocekivala sam da ce neko ko se razumije znati reci i vrstu i da li su opasne tj.otrovne ili ne).....za mene su crne zmije a za nekoga ko se razumije to je neka vrsta bla-bla.....
Sto se tice savjeta ...hvala....ja bjezim i od bjelouski...ali ovo sam pitala vise radi male komsinice koja(dijete od 9 g) trci za zmijama i hvata ih u ruku na sto njena mama dobije slom zivaca........ali hvata samo crne
"Smuk je jedna od najvećih neotrovnica i zmija uopšte. Dostiže dužinu oko 2 m. Boja joj varira. Sa ležne strane moze biti mrke ili tamnih boja, a sa trbušne žuta sa tamnim mrljama. Sreće se u blizini čoveka, oko kuća, pa je zovu i kućna zmija; naročito se sreće po starim, napuštenim kućama, po ruševinama i u šupljinama stabala. Voli suva mesta, odlično se puže po drveću. Rimljani su je smatrali za svetu zmiju, pa je uzeta kao simbol u lekarstvu, a i u našem narodu vlada verovanje da se kućna zmija ne sme ubiti. Hrani se sitnim glodarima, jajima i mladuncima u gnezdima ptica. Brani se ujedom koji je potpuno bezopasan. Ženke snesu 58 vrlo dugačkih, cilindričnih jaja.".
Inace jedna od najopasnijih zmija na svijetu a upravo crne boje je "Crna mamba" ali ona ne zivi na nasim prostorima.

- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Sta li ce nasa zmija&zmaj reci na ovu temu?
:D
Da banuju pokretaca, radi diskriminacije
:D:D
Da banuju pokretaca, radi diskriminacije
- Drvosjeca iz Dejcica
Ko je onda morao pobiti lovce...?izbjeglica_iz_besmisla wrote: Dok sam zivio u Sloveniji slusao sam price lokalnih Slovenaca kako su se na brdu/planini Sabotin(iznad Nove Gorice) nalazile najotrovnije zmije u Evropi,pa su zbog toga morali da dovedu mungose koji su ih sve potamanili.Nakon toga su mungosi poceli da silaze u sela i ubijaju kokoške,pa su lovci bili primorani da ih pobiju.
- Murat Sabanovic
evo napokon dobre tema...
na nasim prostorima "sarene"zmije su otrovne.
u sarenu vrstu zmija spadaju sarka i poskok..
poskok samo ugriza kada se osjeca urozenim i otrvniji je od sarke.
ima trokutastu glavu i mali "rog"...
moze se vidjeti na planinama ,stijenama ,kamanjarima.
sarka je puno argesivnija od poskok ali zato je manje otravna.nema "rog"
i glava joj je takodjer trokutasta.
bijelouske ,vodenjace ma posjcaju na djetinjstvo kada sam ih hvato. odes na drinu na kupanje i uhvatis koju vodenjacu/bijelousku i poslije je pustis..neki su ih i ubijali...uglavnom bjeze od covjeka i mogu se vidjeti u mirnim plicacima bosanskih rijeka .veoma su dobri plivaci ..
smokulja je mirna zmija i moze se naci u dvristima ,vrtovima .nisu otrovne i bjeze cim osjete opasnost ..prije 6 godna sam uhvatio smokulju duzine oko 1.5m. poslije dosla dijeca i ubila je.
na nasim prostorima "sarene"zmije su otrovne.
u sarenu vrstu zmija spadaju sarka i poskok..
poskok samo ugriza kada se osjeca urozenim i otrvniji je od sarke.
ima trokutastu glavu i mali "rog"...
moze se vidjeti na planinama ,stijenama ,kamanjarima.
sarka je puno argesivnija od poskok ali zato je manje otravna.nema "rog"
i glava joj je takodjer trokutasta.
bijelouske ,vodenjace ma posjcaju na djetinjstvo kada sam ih hvato. odes na drinu na kupanje i uhvatis koju vodenjacu/bijelousku i poslije je pustis..neki su ih i ubijali...uglavnom bjeze od covjeka i mogu se vidjeti u mirnim plicacima bosanskih rijeka .veoma su dobri plivaci ..
smokulja je mirna zmija i moze se naci u dvristima ,vrtovima .nisu otrovne i bjeze cim osjete opasnost ..prije 6 godna sam uhvatio smokulju duzine oko 1.5m. poslije dosla dijeca i ubila je.
- kriticarka_nikova
eee tooo Murate,bas mi treba neko ko je hvatao zmije da mi sve fino pojasni.....
A vidis ima jedna vrsta otrovne sarke koja hoce i u vodu,a kazu da vodene nisu otrovne.......
A vidis ima jedna vrsta otrovne sarke koja hoce i u vodu,a kazu da vodene nisu otrovne.......
- hrasno38
Iskreno da ti kazem i za mene je ova zmija nesto novo i zaista izgleda opasno. Ali cisto sumnjam da bi se takvoj vrsti zmije dijete moglo pribliziti a da ga ne ujede. Da, najlakse ih je raspoznati po obliku glave. Recimo ova tvoja me je tema potakla da malo prosurfam po internetu gdje sam nasao da jedna vrsta ridjovke koja je takodje otrovna ide u vodu za razliku od poskoka tako da u vodi nisu samo bjelouske. Doduse kazu da je otrov ridjovke puno blazi od poskokovog ali bez obzira moze dovesti do vecih ostecenja tkiva. Mnogo ljudi misli da je i bjelouska bezopasna medjutim ona nije otrovna ali ima strahovito jak ugriz i voli da se uvali u ribarske mreze a i sto tako mogu zaista biti ogromne.kriticarka_nikova wrote:hvala hrasno...bas se i radi o kuci koja je u rusevinama.....no....zbunjuje me i ovo:ova zmija na ovoj slici je crna sarka i ona je otrovna....i lici na te koje se vidjaju u tom kraju.Znaci samo treba da obratim paznju na oblik glave....a joooojjjj,...ili da uzmem dvogled ili da joj se skroz priblizimhrasno38 wrote:Sto se tice zmija crne boje one su zaista kod nas rijetke ali predpostavljam da se tu radi o zmiji pod imenom Smuk koja se kod nas vodi kao kucna zmija. Evo nesto o toj zmiji:kriticarka_nikova wrote:a zasto ne bih pitala da li su bezopasne crne zmije (ja vrstu ne znam ,ali ocekivala sam da ce neko ko se razumije znati reci i vrstu i da li su opasne tj.otrovne ili ne).....za mene su crne zmije a za nekoga ko se razumije to je neka vrsta bla-bla.....
Inace jedna od najopasnijih zmija na svijetu a upravo crne boje je "Crna mamba" ali ona ne zivi na nasim prostorima.![]()
- Murat Sabanovic
na tu sam nailazio par puta u vodi pored jedne bacene automobilske gume..kriticarka_nikova wrote:eee tooo Murate,bas mi treba neko ko je hvatao zmije da mi sve fino pojasni.....
oko te gume je uvijek bilo sarenih zmija . onu su znatno bile deblje od normalnih vodenjaca.nisam 100posto siguran,ali mislim da je bas to bas zmija o kojoj ti govoris .